Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 7. aprill 2013

Eriarstide järjekordadest.

Meil sajab lund, ajeeeee :(

Üldiselt on märtsi lõpp ja aprilli algus mõnusalt kevadine olnud ja ma olen nii tublisti pekki põrgatanud, et pole 2 nädalaga kilogi juurde võtnud ehk kaal seisab. Nüüd siis kaks korda ajee :) :)

Mul on siin oma väike rutiin, mis täitsa toimib. Hommikul kui lapsed lasteaeda-kooli lähevad, siis saadan nad ära ja lähen ise oma jalutusringile. Pikkust nii umbes 5-6 km, aega kulub tunnike. Et kaks kärbest ühe hoobiga saada, siis õpin samal ajal uusi sõnu. On kasu nii kehale, kui ka vaimule. Ja peale lõunat täpselt sama teema. Kui lasteaiast-koolist tulemise aeg on, siis jälle - enne ringile ja seejärel kooli-lasteaeda. Karolin koolipäevad lõppevad tavaliselt 12-13 ajal, aga siis istub ta raamatukogus või mängib 2-3 tundi veel sõpradega. Põhimõtteliselt on lõunane ring umbes 15 ajal. Sellel ajal on aju juba väsinud ja sõnu ma enam õppida ei viitsi, seega jalutan niisama ja mõtlen põnevaid plaane välja :D Põhimõtteliselt jalutan päevas 10 km-t. Tegija :D
Et kust ma need sõnad võtan, mida õppida? Võtsin ühe raamatu, Jodi Picoult  "Sisaren puolesta", kirjutasin sealt iga päev 20 tundmatut sõna välja ja siis panin raamatu ära. Ma võisin küll lause mõttest aru saada, aga kui sõna ise oli tundmatu, siis kirjutasin välja. Nüüd on raamat nii põnevaks läinud, et joonin sõna alla, aga loen raamatut edasi ;)
Et mitte päris ogarakas minna, siis uusi sõnu õpin esmaspäevast - reedeni, laupäeval kordan ja pühapäeval on "kontrolltöö" :D :D
Algul mõtlesin, et see tuur käib mul korra üle, et paar kolm päeva õpin ja siis on kõik, aga ära sa märgi - juba 3 nädalat sedasi toimetanud ;)

Noh, peateema juurde ka ;)

Käisin nüüd Karoliniga ka hambaarstil. See hambaarstidele minek ja seal käimine on siin minu meelest liiga segi aetud ja liiga pikaks venitatud. Kohe selgitan.
Tahtsin Karolini jaoks hambaarstile aega juba  septembris 2012 saada. Helistasin ja sain aja 11.detsembriks ja seda siis mitte hambaarstile vaid hammaste hooldaja/kontrolli juurde (ooteaeg - 3 kuud).
Detsembris käisime kontrollis ära  ja tõdeti, et hammastes on 2 väikest auku. Saime aja hambaarstile 2.aprilliks (ooteaeg - ca 5 kuud). Käisime nüüd hambaarstil ära ja mis tehti? Hambaarst vaatas hambad üle ja tõdes samamoodi, et hammastes on 2 auku. Hammastest tehti röntgen, tagumistele hammastele pandi mingit kaitsvat segu ja üllatus-üllatus saime uue aja 11.septembriks (ooteaeg  - 6 kuud)!!
Ei mingit parandamist ja puurimist, olgugi, et hambaarst veel ütles, et kerged augud, kiirelt parandatavad (mina silmaga ei saa arugi, et augud on). Ühesõnaga pean ma aasta aega ootama, et lapsel saaks 2 pisikest auku ära parandatud.
Võrdluseks kogemused Eesti hambaarstiga, kui võtame näiteks lapse (Karolin, 2009 aastal). Helistasin hambaarstile, sain aja 2-3 päeva pärast ja asi oli korras samal nädalal. Enda puhul võin ka öelda, et sain aja praktiliselt kohe. No jah, enda puhul maksan muidugi 100% kõik kinni ka, selles suhtes saan aru, et järjekordasid ei ole.
Aga, et  sedasi venitada, et üks vaatab ja teine vaatab ja üks tõdeb ja teine tõdeb ja sellistele tilu-liludele aasta kulutada, on minu meelest liig.

Toon Janeli puhul ka näite. Kui Janeli sündis, siis 1,5 kuud hiljem avastati tal südamerike, vatsakestevaheseina defekt (diagnoos Q21.0).
Sattusime temaga 1,5-kuuselt bronhiidiga haiglasse. Samal päeval oli kaks lastearsti oma stetoskoopidega tema rinnal ja selgitasid omavahel midagi. Samal päeval läksime kohe EKG-d tegema. Mina veel mõtlesin, et milleks seda vaja on...Kehitasin õlgu ja läksime. Kui peab, siis peab. Olime haiglas 5 päeva. Alles viimasel päeval  ütles arst, et Janelil on südame defekt. Maakeeli öeldi, et südames on augud. Ma arvan, et mul ei kulunud kolme sekunditki, kui mul pisarad silmas olid ja lahinal nutsin (Krt, praegugi tulevad pisarad silmanurka, kui seda meenutan)! Arst muidugi lohutas ja ütles, et see ei ole eluohtlik ja tõenäoliselt kasvab ta sellest välja jne.
Mina mõtlesin muidugi selle peale, et see süda on niigi pisike, et kuidas seal üldse mingid augud veel olla saavad!
Alles siis jagasin ma matsu välja, miks mitu arsti esimesel päeval selle pisikese rindkere kohal asjatasid. Hea oli tegelikult ka see, et arstid seda mulle alles haiglast väljasaamise päeval ütlesid. Muidu oleks vist kõik need päevad seal ainult ulgunud.
6 päeva hiljem läksime Tallinna Lastehaiglasse, südame ultrahelile (õnneks arst sebis meiles aja, sest seal ka muidu 2-3-kuulised järjekorrad, võibolla isegi pikemad).
Käisime seal ultraheli tegemas 1,5-kuuselt, 3-kuuselt, 6-kuuselt, 1-aastaselt ja 2-aastaselt. Te ei kujuta ette, KUI raske oli seda last kolmel viimasel korral seal rahulikuna hoida! uhh ;)
Põhimõtteliselt peaks see defekt iseenesest kaduma, kinni kasvama.
Ja nüüd poindi juurde.
5-aastaselt peab Janeli niisiis uuesti ultrahelisse minema. Ajangi siin neid asju. Oleks pidanud juba varem ajama hakkama, sest see ultrahelisse aja saamine on vist tõeline teadus.
Kui Janeli 5-aastaseks sai, siis tahtsin talle ultrahelisse aega panna. Et seda aega panna saaks, siis oli vaja arstile minna.
4.veebruaril helistasin, et arstile aega saada (kohalikku tervisekeskusesse siis), sain aja 1.märtsiks. Käisime 1.märtsil arstil siis ära. Selgitasin arstile asjad ära. Ta uurib-puurib, kuidas lapse tervis on, kas väsib, hingeldab jne. Ütlesin nii nagu asi on, et silmaga pealt vaadates on kõik korras ja millegi üle kurta ei ole. Laps nagu laps ikka.
Mõtlesin juba, et hakkab ajama, et kuna terve "tundub", siis pole mingit ultraheli teha vaja või midagi sellist. Ütlesingi, et kui ta sündis, tundus ta ka terve, aga vaatamata sellele avastati tal südamerike. Põhimõtteliselt andsin mõista, et ultraheli peab tegema ja kogu moos.
Arst klõbistas natuke arvutis ja ütles seejärel, et kutse (ultrahelisse minekuks) tuleb postiga koju. No, ma ei tea, mulle tundus see juba siis natuke...eee, imelik...kummaline.
Ok, läksime koju ära.
Kutset ei tulnud nädala pärast, ei kolme pärast, ei kuu hiljem. Käisin nüüd 4.aprillil uuesti tervisekeskuses uurimas, et kas andmed on kuhugi ikka edastatud ja kas saame kutse või mitte.

Vastus oli selline mõnus :) Andmed on Lastehaiglale edastatud, et nad panevad/otsivad seal aega (nagu ma aru sain, Lastehaiglas siis).
Ok, ootan veel 2 nädalat, kui siis ka mingit kutset ei tule, lähen juba Lastehaiglasse küsima, kas neile on andmed ikka edastatud.
See ei saa ju normaalne olla, et aja panemiseks läheb 1,5 kuud. Lihtsalt, et arvutisse linnuke lisada, mis päeval tulla saaks!
Kui me selle linnukese ka saame, siis ma kujutan ette, et see ultraheli jääb kuhugi sügisesse.

Vot sellised on lood eriarstide juurde saamisest ;)


7 kommentaari:

  1. Tõesti lausa ogar süsteem. Ja selle aastaga on võimalus neil aukudel lapse suus veel nii suureks minna, et parandamine saab olema palju vaevarikkam.

    VastaKustuta
  2. Meil on ka lapsel südamega probleem. Auk on seal 14 mm ja see enam isekinni ei kasva kahjuks ja ootame sügiseks pandavat ultraheli et teada saada kas südame ümber on sidekude kasvanud et saaks minna opile :( Ja seda oppi tehakse vaid Helsinki lastekliinikus. Aga meil on seda tegelt ikka kiiremas korras vaja(väsimust ei ole, pigem ta ei väsi :) aga talvel väljas meie käia ei saa. Poole tunniga külmuvad käed tulipunaseks, olgugi käes kahed paksud kindad ja siis pool tundi toas nutmist tulipunaste käte üle). Ja meilegi tulid need kutsed koju umbes kuu aega peale seda kui arst saatis meid konsultatsioonile liigse kahina pärast. Teil on vähemalt läinud õnnelikumalt et ei ole vaja arstil sekkuda olnud. Hoian pöialt et saaksite aja ruttuja et kõik oleks korras nüüdseks juba :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ai-ai, kui Teie vajate oppi, siis loodame, et saate selle kiirelt ja peale seda jõudsat kosumist.

      Selles mõttes ma eriti ei muretse, sest laps tõesti rõõsa ja terve ja millegi üle kaevata ei saa. Aga kui kontroll on ette nähtud, siis see tuleb ka ära teha ;)

      Kustuta
  3. Mina sellest jooksutamisest aru ei saa, liiati, kui pisikesed ja kergelt parandavad augud on. No tõesti ei saa :D Me ka käime riikliku hambaarsti juures.

    Siis ma tean, et ei hakka kuhugi veel minema, kui kutse tulemiseks 2 kuud OK on ;)

    VastaKustuta
  4. Siin see arstisüsteem ongi nii ogar aga midagi pole teha. Kui see kutse nüüd tuleb, siis arsti vastuvõtuni võib ka veel paar nädalat minna. Oota kui tita ära sünnib, siis saad veel pead kinni hoida, eriti veel kui sul on olemas kogemus, mis tehakse Eestis beebidega :D

    VastaKustuta
  5. Mul allergiaarsile sain aja kohe.. kuna arst arvas algul, et mingi nakkushaigus vms... iga kuu käisin seal kuni pikalt saatsin nad ! Kuna nad ei leidnud midagi.. rasedusallergia oli siis ühesõnaga... siiani koeproovidest armis jalal...

    VastaKustuta