Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 11. juuli 2018

Jaanipäevast pärnaõiteni

Igal õhtul mõtlen, et nüüd kirjutan ja nüüd ja nüüd ja nüüd...
Nojah, ütleme nii, et ei saa mitte kuidagi sellele kirjutamisele pihta. Osad teemad on juba ajast ja arust, aga parem veidike hiljem, kui väga palju hiljem :D
Täna on selline sombuni ilm, et õues pole hetkel midagi teha ja seega kasutana aja ruttu ära. Hiljem, kui ilm ilusamaks läheb, siis pole jälle ju aega ja õhtul ka viitsimist ;)

23.juunil pidasime talu juures jaanituld ja vihm valis õige päeval, millal mitte sadada, sest see oli nende vihmaste päevade vahel ainuke päev, kus päike paistis ja temperatuur oli ka täitsa talutav.

Nämm-nämm

Lapsed said ise tule süütada

Äärepealt oleks ennast ka põlema pannud!

Tegemist, kui palju

Nalja nabani

Las laps sööb :)

Ahjaa, alustasin valest asjast. Enne jaanipäeva sain oma kooliga ühele poole ja 22.juunil sai see lugu siis oma piduliku lõpu. Olgugi, et ma olin vahepeal täitsa alla andmas, siis vedasin kuidagi ikka lõpuni välja. See, mis ma sealt sain, ei olnud päris see, mida otsima läksin. Eeldasin, et kui tegemist kivi- ja puitehitiste restaureerimisega, siis saab sealt rohkelt ka sellealaseid teadmisi. Ütleme nii, et programm on sutsu valesti üles ehitatud ja rohkem oleks pidanud olema reaalset nokitsemist ja töövõtete õpimist. Päris tühja peaga ära ikkagi ei tulnud, ja mingid teadmised sinna peakolu vahele ikka ka jäid. 

Viis viimast ei kaota siiski lootust...viis viimast...

Hea meel on selle üle, et sain omale juurde päris mitu head tuttavat/sõpra. Kursavend Andrus (minu seljataga) on näiteks see tore tegelane, kes mind Võhandu maratonile vedas. Ta sebib ja orgunnib ja asjatab ja on muidu igavesti äge vana ;) 
Eile oli ta Peterburis jalgpalli MM-l Prantsusmaa ja Belgia mängu vaatamas! 
Oi, ma olen kade! 
Panin talle südamele, et kui tulemas on ükskõik-mis-lahe-ja-huvitav-üritus ja tal õnnestub pileteid saada sinna, kuhu muidu ei saa, siis olen mina igalpool käpp ;)

NB! Selle kleidi, mis mul lõpetamisel seljas on, õmblesin omale ise. See on seesama kleit, mida ma talvel õmblemiskursustel õmblemas käisin. Kahtlemata on see rahaliselt minu kõige kallim kleit. Kursus maksis 133 euri + materjal + sõidukulu + ajakulu :D

Made by Virge :)

Juuni keskpaigast kuni praeguseni pole suvi enam suve moodi olnud. Külm ja vihmane. Ma rääkisin juba maikuus, et suvi on nüüd ära (maikuus siis) ja mina võtsin nendest päevadest, mis võtta andis. Mina põhimõtteliselt ei kurda, et praegu nirud ilmad on ;)
Janeli rääkis aga pool juunit, et lähme Nõvale, lähme Nõvale. Kuhu sa lähed, kui õues on 12 kraadi sooja!? Õnnestus siiski üks soe päev välja noppida ja juunikuu viimasel neljapäeval käisime rannas aega surnuks löömas:












Saame vähemalt selle ristikese kirja panna, et rannas on käidud ja päevake liivas veedetud.  Algul mõtlesime, et jääme telkima ka, aga ööseks ennustas tormi ja ei hakanud riskima. Johanna on miski pärast müristamist ja äikest kartma hakanud ja seda enam polnud mõtet jääda. Täiesti tühjast kohast on hakanud välgust rääkima. Tuli üks päev koju, rääkis kuidas välk meile ikka majja lööb ja maja maha põleb! Oli korralikult paanikas. 
Eile oli ka selline ilm, kus müristas ja välku lõi. Johannal oli muidugi silmad märjad ja kaebas, et kardab. Loodetavasti saab sellest millalgi ikka üle ;)

Kultuuriprogrammi oleme ka natuke täitnud, sest neljapäeval käisime Iloni Imedemaal  väga mõnusat teatritükki vaatamas - "Rasmus, Lontus ja Pontu". Mulle meeldis väga Rasmuse osatäitja (Hans Matthias Kari), sest ta näitles lihtsalt nii usutavalt. Tulevikus on ta kindlasti tegijate seas ;)
Etendusel oli ka paus. Laste  etenduste puhul ma üldjuhul pause ei armasta, aga sel korral oli paus igati asjakohane. Kohvikus pakuti mõnusat kraami ja lapsed said hoovis ringi joosta. Lapsed ise olid ka etendusega rahul seega oligi tegemist hea tükiga. Kes minemist kaalub, siis mina soovitan küll minna ;)

Osatäitjad, pruuni mütsiga Rasmus

Paus. Taustal 1000 kukke ;)

Ilmaga oli ka enam-vähem ok. Teise vaatuse ajal oli tsipa jahe ja kihulased hakkasid ka kimbutama, aga elas ilusti üle. Vähemalt ei sadanud vihma ;)

Reedel võtsime suuna loomaaia poole. Ilmateade lubas kella 12-ni sadu ja peale seda ilusat päikest. Kuna mu Norra ilmateade tavaliselt alt ei vea, siis võtsimegi seda ennustust tõe pähe ja läksime. Reaalsus oli aga see, et praktiliselt kogu aja tibas seenekat.
Karolin ei viitsi ammu enam kusagil kaasas käia ja seekord ei tahtnud ka Janeli kaasa tulla. Käisimegi meie Johannaga ja õe pere. 
Ma ei mäletagi, kas me eelmisel aastal üldse käisime loomaaias. Minu meelest mitte. 
Kõige suuremat muljet avaldas jääkarude polaarium. See oli igati vinge. Üks jääkarudest muud ei teinudki, kui möllas ainult vees. Käisime sealt läbi kohe alguses ja ka siis, kui koju hakkasime minema. Tore oli vaadata, et jääkarud saavad normaalselt viisil liikuda ja on ruumi, kus hullata.

Sukeldub

Mängib toruga

Kohustuslik :)

Peaaegu nagu minu onn :P

Loomaias, lammaste alal, nägin osmikut, mis on ka minu plaanides olemas. Põhimõtteliselt kavatsen ma sarnase onni ehitada ;)

Saigi vist kiirelt kõik kirja pandud. Olen suve jooksul oma erinevaid teesorte korjanud. Tavaliselt on nii kiire, nii kiire, et unustan korjata ja kui plaanin korjama hakata, siis on õige aeg juba läbi! 
Ma olen selles mõttes tubli, et olen korralikult iga asjaga pidurit tõmmanud. 
Ei ole kiire, graafikud on lihtsalt valesti tehtud :) 
Nurmenukk, meliss, piparmünt ja pärnaõis on korjatud. Muud suurt ei joogi ;) 
Üks päev noppisin isegi lilli:

Ise noppisin :)

Minu pärnad ja minu õied :)

Nüüd sean sammud talu juurde, sest saemehed käisid ja võtsin tee äärest kõik remmelgad maha ja nüüd on vaja oksad ära põletada. Ja neid ei ole mitte vähe!! Puud oli vaja maha võtta, sest remmelgas on esiteks üks prahipuu ja teiseks kasvavad nii kõrgeks ja tormide puhul murduvad kergelt. Sai need õudused tee äärest lõpuks kõik korraga ära korjatud.

Ilm on praegu pilvine ja veidi tuli ka vihma, aga lõket kannatab teha küll. Kui ilm õhtul  ilusamaks läheb, siis prooviks õues oma raamaturiiulid (mis on hetkel veel laudade kujul) ära värvida/lakkida, saaks osad raamatud ka lõpuks riiulitesse. 

ootavad pintslit

Sutsu raamatuid

Siin ka pisike suts :)

Korteri remondi lõppuponnistus on venima jäänud. Pole aega olnud, aga nüüd võtan asja käsime ja iga kuu teen midagi ikka ära. Muidu on nii, et ei saa jõuluks ka korda! Teha on veel üks osa suuretoa seinast (kivid teleka taha seina) ja köögi mööbel. Muud tegelikult polegi. See köögimööbli välja mõtlemine on terve teadus. Üks päev joonistasin skeeme ja plaane, kuidas miski olla võiks. Ega hetke olukorralgi viga pole - saab ju hakkama :D




Vähe sellest, et suur tuba ja köök veel poolikud on, on vaja hakata Janeli toas kogu tuba ümber tegema hakata, sest talle ei meeldi tema praegune voodikompleks. 



Komplekt ise on selles mõttes hea, sest mahutab kõik asjad ära. Aga noh, kui ei meeldi, siis ei meeldi. Õnneks ei ostnud ma seda kalli raha eest poest ja ei ole kahju lahti võtta. See sai millalgi 60-70 euri eest osta.ee-st ostetud ;)

Ühesõnaga peab vaatama ja mõtlema!

Põrgukitz, Sa pead natuke nende piltidega veel ootama, sest kõpitsemine on pooleli. Samas mõningad pildid võin Sulle ikkagi panna:


Esik

Liugustega kapp esikus

Toilet

Duśś

Saun

Suur tuba

Johanna

Karolin

Siis, kui kõik valmis on, võtan selle pildistamise tõsisemalt ette. Ütleme nii, et elada saab, igalühel oma nurk olemas ja kui miski üle kopsu ajab, võib oma nurgas ka ukse kinni panna ;)

Ma pean selle ka ikka kirja panema, et jänestega mässamine ei lõppe vist iialgi ära. Varsti lendab mul nende pärast pea otsast!! :D
Isase jänese otsustasime ära anda. Emane kaevas jälle uru puhtuks ja ilmselt hakkab varsti kolmas sats poegi tulema!! Appi!! :D
Teisest pesakonnast on ka veel 6 poega alles ja mina küll ei tea, mis nendest saab! Üks poeg on nii tore, et pressib end kusagilt välja ja jookseb pidevalt mööda õue ringi. Kust ta välja saab, see on küll müsteerium, sest aiapaneelide ees on veel omakorda väike võrk, et pojad aiast välja ei saaks. Ühtegi auku ka kuhugi kaevatud pole ja seega on arusaamatu, kust ta välja saab. Kogu aeg üks ja seesama poeg. Praegu on juba kolm päeva õue peal ringi jooksnud. Kuhugi kaugele ta ära ei lähe ja ime on see, et ükski lind või loom teda nahka pole pistnud.  
Imelise Guugli abil õppisin jänestel nüüd sugu ka määrama ja ilmselt teeme nii, et emased jätame alles, aga isased püüame ikkagi laiali jagada.
Kuna isane jänes on nüüd teise kodu leidnud, siis sai ka isase aia poegade käsutusse anda ja seetõttu mässasin eile sellega. Panin seal ka aiapaneelidele väikse auguga võrgu ette. Isane oli selline lahe tegelane, et kaevas ju emase aeda augu ja kui ühel päeval jäneseid toitma läksin, siis oli isane kenasti emase juures!! 

Papsi salakäik mampsi juurde

Kolm oleks saadaval

Ja nüüd kõigil käpad püsti, kes jänesepoegi tahavad :D

Venis pikaks see kirjutamine, aitab tänaseks küll. Ahhoi!

















2 kommentaari:

  1. Kuidas see mammi elab, keda aitasite? See lugu läks väga hinge...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mammi on tänaseks tagasi oma talus. Toimetame ja tegutseme. Olukord on mitu korda parem, kui tal varasemalt oli. Kirjutan temast kord või paar aastas, et asjadega kursis hoida. Arvan, et kirjutan temast taas jõulude ajal ;)

      Kustuta