Lehevaatamisi kokku

laupäev, 18. veebruar 2017

Veebruari tegemisi

Hetkel on Virge õuel pidu, sest käimas on laskesuusatamise MM ja vaatan neid sõite erilise mõnuga. Paraku lõppeb MM homsest juba ära, seega poetan kolm pisarat.
Uuel nädalal algab muidu Lahtis suusatamise MM, aga nö tavalist suusatamist pole ma juba ammu vaadanud ja ei teagi, kes seal praegu ruulivad. Peale Veerpalu-Śmiguni lõpetamist, lõppes ka minu huvi tavalise suusatamise vastu. Ilmselt saab siis jälle  kaasa elama hakata, kui noored Veerpalud tulemusi näitama hakkavad. Eks ma olümpia ajal muidugi vaatan seda suusatamist, sest siis vaatan ma  nagunii kõike ja valimatult :)

Olen siin juba mitu päeva hoogu võtnud, et blogisse paar rida kirjutada, aga pole nagu viitsinud.

See nädal oli jälle koolis käimise aeg ja kui peale kooli koju olen jõudnud, siis on selline väsimus peal olnud, et mine või magama ära. Kujutasin siin vaikselt ette, et kui ma peaksin tööl käima, kus olen esmaspäevast reedeni kella 8.00- 16.30 põhimõtteliselt kinni, siis annaks küll vist otsad!
Noh, vanasti sai ju sedasi tööl käidud + nädalavahetustel + öösel ja jõudsin kodus kõik asjad ka ära tehtud. Isegi riiulilt tolmu võetud :D
Nüüd tundub see kerge ulme olevat. Võin vist juba üsna kindlalt öelda, et minust küll enam seda nö tavalist tööinimest ei saa. Olen selle luksusliku eluga juba ära harjunud.
Eks mul ole ja tule neid aegasid, kus tööd on rohkem, kui vaja oleks ja kus kontoris saab  12-14-16 tundi istutud, aga need on kindlad ajad aastas - kevadel paar kuud ja sügisel samamoodi.
Suved on see eest üks suur trillalla-trallalla ja asjaajamise suhtes ikka väääga vaiksed.  Rahalises mõttes tuleb suvel muidugi varasemalt kogutud rasvast elada, aga sügise-talve-kevadega kogub selle rasva kokku küll ja mina olen sajaga rahul.

Ühesõnaga oma aja peremees olla, on ikka suur luksus küll!

Remondiga on asjad seal maal, et kaminate-pliidi kivid on kenasti üleval ja ehitus käib juba mitu nädalat.

pliit

esimene kamin-ahi

teine kamin-ahi

Tegelikult on nende ehitamine natuke kaugemal, aga mul pole värskeid pilte. 

Nendes tubades, kus parasjagu küttekehade ehitamine käib, oli vaja põrandad üles võtta. Kuna põrandalauad on väga head, siis kavatsen need puhtaks teha ja uuesti käiku lasta. Hetkel mõtlengi, kuidas neid kõige lihtsam puhastada oleks. Ilmselt fööniga värv lahti sulatada, maha kraapida ja seejärel lauad üle lihvida. Aeganõudev töö on, aga lauad on tõesti ausad - selliseid enam ei saa!
Kõikiesse tubadesse ilmselt laudpõrandat ei tule, sest laudu lihtsalt ei jagu. Üles võttes lähevad osad katki, mõned on vildakad jne. 
Tüdrukute tubadel tuleb põrandad plaatidega sirgeks ajada ja sinna peale paneme ilmselt linoleumi. Seda nõmedat laminaati ei tahaks mitte kuhugi panna! Vastikult külm asi. 
Soomes oli ka linoleum maas ja täitsa normaalne oli - soe ja mugav puhastada. Lisaks hea selle kleepliivaga mängida jne.jne.

Hetkel üles võetud laudade hunnik on vot nii suur:

Natuke laudu, mis tahavad puhastamist :D

Peale seda ei ole korterisse eriti oma nina pistnud, kui vajalikest kohtadest põrandad üles sai võetud. Uuest nädalast hakkan ilmselt laudasid puhastama - ostsin juba fööni ja lihvijad ära. Võibolla peaks höövel-masina ka ostma ja sealt värvist puhastatud lauad läbi laskma? Hm, ei tea. Täna just tegime koolis sellega tööd ja täitsa normaalsed lauad jäid. 

Ühesõnaga teen selle värvi eemaldamisega  uuel nädalal algust ja vaatan, kui palju nalja saab ;)

Kuna kaminatele oli vaja seintesse ruumi teha, siis tekkis jälle kive, mida ära oli vaja vedada. Täna sain koolist natuke varem tulema ja oli täitsa töö-tuju, seega sai see lõpp täna ära tehtud. Kokku läks selle jama korrastamise peale kolm päeva. Päevades on seda muidugi palju lugeda, sest ühes päevas sai tehtud üks käru ehk ca tunnike tööd. Ühe päeva tegin üksi, kaks päeva koos tüdrukutega. Johanna oli ka üsna tegija käpp :)

See jama sai veetud ja õu taas puhtaks

Remondist muid lugusi polegi - asi liigub tasa ja targu.

Tegelesin täna siin 3-meetriste puude otsimisega, et ise küttepuid teha. Meil on Abbil ainult saared ja nendega kaminaid kütta ei saa, sest saar annab liiga võimast tuld. Leppa on vaja. Uurinsingi hindasid ja pidin pepuli kukkuma, kui kuulsin, mis puud maksavad :D 
3-meetriste leppade eest küsitakse 15-17 €/ruum. 
Küsisin 100 ruumile sõbrahinda - lubati esmaspäeval tagasi helistada. Eks siis paistab, mis lõplikuks hinnaks jääb :)
Hea meelega ostaks 3-4 ha metsa, et oleks oma küttepuid võtta, aga pole seda metsa kusagilt võtta.
Tuleb otsida - äkki leiab ;)
100 ruumi tuleb seepärast osta, et saaks kohe mitme aasta puud ära teha, need peavad ju kuivama ka ;)

Sellel kuul algas meil Läänemaa sõprade liiga. 
Tegemist siis võistlustega, kus võistkondadel tuleb omavahel igasugu huvitavadel aladel mõõtu võtta.

Alad ise on järgnevad:

1. Siseorienteerumine 7. veebruaril
2. Tõukekelk 28. veebruaril
3. Sulgpall 13.-14. märtsil
4. Mälumäng 28. märtsil
5. Fotojaht 11. aprillil
6. Vibulaskmine 25. aprillil
7. Discgolf 9. mail
8. Tennis 23. mail
9. Aerusurf 6. juunil
10. Kanuu 6. juunil
11. Segway 5. septembril
12. Petank 19. septembril
13. Bowling 3. oktoobril
14. Laskmine 17. oktoobril
15. Lauatennis 7. novembril
16. Vehklemine 21. novembril
17. Autode vigursõit/jäärada 5. detsembril

Kaks esimest ala on omavahel vahetuses ja tõukekelguga kelgutamine oli juba ära. Täitsa vägev oli. Sõita tuli 400-meetrine ring. Võistkonnas sai olla 3-6 liiget. Kuna meil polnud sel ajal parasjagu mehi pakkuda, siis esinesidki 3 naist. Ja ma peaks ütlema, et kuradima hästi osalesid. Esimese ala järel oleme 25 võistkonna seas tublil 6. kohal! Ajee! Kurvid sai muide joostes võetud, mitte sõites. Sõites oleks vist sirgelt edasi pannud või kelguga pikali kukkunud :D
Kelgutamisest pole paraku pilti pakkuda, sest meie sõidud toimusid õhtu pimeduses ja ei hakanud oma kaameraid välja otsima. Sõita oli ju vaja, kes siis ikka pilti teeb. Kelk ise oli selline:

Tänapäeva moodsad tõukekelgud


Kui võistluste nimekirja vaadata, siis on ees ootamas palju huvitavaid alasi.

Kes ja kuidas meil kanuuga sõidab, segways (mis see üldse on?!) ja vehklemises võistleb - pole õrna aimugi. Nende aladega pole meist keegi kokku puutunud, aga nalja peab saama ja kui keerulised need ikka olla saavad, onju :D

2 kommentaari:

  1. 100 m3 3-meetrist küttepuud??
    Mitu m3 teil aastas kulub siis? Mõtlen, et mul on kolm ahju ja üks pliit - kui pidevalt tubasid ülemäära kuumaks kütta, siis ehk nii 20 m3 kulub. Reeglina siiski vähem. 100 m3 tähendaks minu puhul viie aasta varu. Mis poleks üldse paha, kui tegu oleks juba lõhutud halgudega.
    Aga 3-meetrised?
    Hiiglama suur ala läheb sul nende hoiustamiseks ja jõhker aur halustamiseks. Sest vaata - kui sa jätad need pikad puud õuele seisma, et igal aastal teha või siis jupikaupa, siis nende kütteväärtus lihtsalt kaob. Pehkivad, vettivad, mädanevad. Ja isegi kui sa suudaksid ühe suve jooksul need puud kõik halgudeks teha - kus sa neid hoiaksid? Paganama suur kuur peab olema. Ausalt, viis aastat seisnud küttepuu kasutegur on jama (õues, mõtlen, olgu või kaetult), võrreldes näiteks kaks aastat seisnud haluga.
    Oled sa enne ka taoliselt ette võtnud? Sa ikka tead, mis töömaht selliise asja taga on? Kui jah - müts maha su ees.
    Mina mõned aastad tagasi lappisin alguses õue riitadesse kuivama ja pärast kuuri ca 50 m3 lõhutud küttepuid, suuremalt jaolt üksinda, ja kuigi ma tegelesin sellega endast arust vabadel hetkedel pea vahetpidamata ja aeglane muneja kah pole - neli kuud läks.
    Meie pere on puudega tegelenud juba kümneid aastaid. Kõik etapid, igasugused variandid. Töö oli selline, enam pole. Ja praeguseks ma olen leidnud enda jaoks selle variandi, et kahe aasta varu ja olgu juba lõhutud kuiv puu. Las maksab rohkem, see on seda hinda väärt. Õigemini - minu aeg ja muu elu on seda hinda väärt.

    VastaKustuta
  2. :):)

    Jep, oleme korra selle 100 ruumi triki korra juba läbi teinud ja tean, milline hunnik neid puud tuleb :)

    Sellest on muidugi juba aega möödas, äkki 9-10 aastat
    Päris mitu aastat kütsime.

    Äkki läheb 100 ruumi veidi paljuks jah?! Korraga mahub autole 70 ruumi, nii et lepiks hoopis selle 70 ruumiga.

    Puid kulub päris mitmesse kohta - kui praegune korter maha müüja, siis ostjale teeme väikse kingi ka - anname aasta puud peale kauba. Siis ei pea kohe esimesel aastal puude pärast pead valutama.

    Ma ise mõtlesin ka kusjuures, et ma neid puid ju 20 ruudusesse kuuri ei topi, et kuhu ma need panen :D

    Aga selle peale hakkasin tükk aega hiljem mõtlema!

    Peab vaatama ja mõtlema - mulle iseenesest puude lõhkumine ja tegemine meeldib. Lapsepõlvest saati üks lemmik tegevusi ;)
    Peale sadat ruutu kaob meeldimine vist mõneks ajaks ära :D

    VastaKustuta