Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 3. november 2015

Telesaate vastus minu kirjale...eeee?!?

Saatsin, mina, siis ühele telesaatele järgneva kirja (copy-paste):

Tere,


Mul oleks ”xx-le” pakkuda suisa kaks lugu.

Esimene lugu on sellest, kuidas omala ajal Eestist Soome kolinud abielupaar Soome oma rendifirma lõi ja kuidas nad Eestist sinna töölisi värbavad.

Suhtumine kaasmaalastesse on alla igasuguse arvestuse – neile ei maksta mitmesuguseid hüvitisi, tunnipalk ei ole vastavuses tehtud töödega ja kõik muud probleemid, mis töösuhtes olla võib.

Probleem selle firmaga sai alguse sellest, et ka minu enda elukaaslasele jätsid nad mitmesugused hüvitised maksmata. Võtsin teema üles ja kajastasin seda ka oma blogis. Tänu blogile pöördusid minu poole veel kümned töölised ja rääkisid oma muredest. Võtsin ka nende teemad üles ja tänu minu sekkumisele on nad rahad ära maksnud 8 töölisele, kahele neist kusjuures kohtu sekkumisega.

Minu enda mehe juhtumis (mis samuti kohtus oli) pakkusid nad eelistungil asjade lahendamiseks 500 € (nõue oli üle 5000 €). Meie seda summat vastu ei võtnud, sest see ei olnud õiglane pakkumine. Riskisime ja läksime asjaga edasi. See, kuidas istungid ja asjad edasi sujusid, on täiesti uskumatu ja ei taha tänase päevani uskuda, et Soome kohtutes selline asi võimalik on. See on pikk ja lai teema, millest pikemalt rääkida/kirjutada.

Kuna teema oli juba isiklik, siis urgitsedes rohkem selle firma tegemistes, tuli välja täiesti uskumatuid asju.

Tööliste nimele üüritakse kortereid, ilma, et töölised seda ise teavad. Valdav osa venelased, leedulased ja muust rahvusest kodanikud, kes ei saa soome keelest üldse aru. Korterite üürimised tulid välja juhuslikult kahe leeduka poolt, kes samuti palgaküsimuses abi vajasid.

Kortereid üürivad nad sellepärast, et oma värvatud töölisi kuhugi majutada. Majutuse eest võetakse loomulikult tööliselt ka üüri.

Ilmselt on korterite üürimine tööliste nimedele seotud maksudega, sest sel juhul ei ole firmal kohustus maksta Soome maksuametile lisakulusid elamise näol.

Lisaks sellele on töölisi paigutatud elama majja, kus elada üldse ei tohikski. Majal pole isegi prügikasti (milleks prügikast, kui elada ei tohi, eksole). Mainutud majas elavad töölised on oma prügi kas lihtsalt põletanud või teisel juhul tööobjektidele viinud.

Samuti koostavad nad töölistega nn üürilepinguid, mis on töölisele kahjulikud, küll aga kasulik firmale.

Töölepinguid lõpetatakse põhjendamatult, hoiatusi antakse põhjendamatult - probleemidel ei tulegi lõppu.

Tegemist on üsna suure firmaga, kus olenevalt hooajast on töölisi ca 200. Firma käive on 2-3 miljonit, seega üldse mitte väikese tegijaga.

Kõige uskumatum on see, et kogu seda firmat ja seda jänti juhib seal inimene, kes Wikipedia alusel on nimetatud Eesti keeletadlaseks ja samas on ta hetkel ka Soome tunnustatud ülikoolis õppejõud!

Ma ei ole kohanud paremat manipulaatorit, kui see naisterahvas!

Firma on toimetanud karistamatult juba aastaid ja neil ongi täielik karistamatuse tunne. Samuti toimib Soomes (kus nad elavad-toimetavad) ringkaitse. Neil on nö ”omad käed” sees nii maksuametis, üüriturul, töökaitses, liitudes ja igal pool mujal, kus nende tegevuse üle midagi otsustada annab.
Siiani ei ole keegi nende teedele takistusi seadnud. Keegi ei julge, sest ähvardused on alati mõjunud ja kõik asjad on alati maha vaikitud ja vaikselt lõpetatud. Minuga on lood natuke teisiti, sest mul on omad põhimõtted.

Mul on olemas vettpidavad tõendid selle kohta, et töölistele jäeti mitmesuguseid hüvitised maksmata (ja need maksti alles siis ära, kui mina sekkusin). Samuti on mul olemas ka nö salaja tehtud üürilepingud, elektrilepingud ja kõik muu (kusjuures üürileping oli tehtud ühele aadressile, elektrileping teisele! - hommikuti oleks pidanud kohvivett ilmselt teises korteris keetmas käima!).

Mul olemas inimesed, kes on oma lood minule saatnud (osad on nõus ka teles seda rääkima) ja ka kirjalikud tõendit, et need asjad ka päriselt nii on.

Inimene, kes töötab tunnustatud ülikoolis õppejõuna ja on tituleeritud keeleteadlaseks, ei tohiks omale mitte kunagi sellist käitumist ja alatust lubada, kus kannatajaks on ikka seesama - kõige tavalisem lihttööline!

Teine teema, mis ka täiesti uskumatu tundub, on korruptsioon Soome kohtutes.

Tuleb väja, et Soome kohtus otsustab asja ära see, kes on sinu esindaja. Kui sinu esindajaks on suurema kaliibriga nimi, siis võib kohtule tõenditeks esitada ka täiesti suvalist koopiamasinaga tehtud pabereid ja kohus võtab seda arvesse (läbitud etapp ja täpselt nii see on!). Samas jätab kohus arvesse võtmata selle, et teisel poolel on originaal dokumendid, mida arvesse ei võeta.

Samuti usub kohus rohekm sellise inimese juttu, mis on kaugel igasugusest loogikast ja on täiesti absurdne, samas, kui teine tunnistaja räägib seda, mis vastab ka paberitele.

See, et vastaspoole tunnistajad pidevalt oma ütlusi muudavad oln ka kohtu arvates täiesti normaalne.

Ilmselt tehakse mõned otsused juba varasemalt kohvitassi taga ära ja vastaspoole tunnistaja oleks võinud kohtus kasvõi luige lennust Lõunamaale jutustada -ka see oleks kohtule sobinud!

Jutt käib hetkel minu enda elukaaslase juhtumist. Isegi Soome riigi poolt tellitud tõlk ei suutnud uskuda, et kohus sellise otsuse tegi. Kusjuures seesama tõlk sai hiljem ukse taga selle firma naisülemuselt veel sõimata, et ta ei tõlkinud nii nagu tema oleks tahtnud!?

Olen hankinud kohtust kõikide tunnistajate lindistused, et kõik saaksid üle kuulata, kui ebaloogilist juttu on võimalik kohtule rääkida ja kohus võtab seda tõe pähe arvesse, samas kui teine tunnistaja räägib õiget ja korrektset juttu, mida kinnitavad ka kõik dokumendid.

Tänu sellel korruptsioonile on meie pere õlul praegu ei suurem ega väiksem vastaspoole kohtukulude arve, kui 9001,80 eurot (vastaspooleks oli siis seesama eelpool mainitud tööandja).

Kolme lapsega perele mitte just kõige väiksem arve :)

Tegemist on täieliku ebaõiglusega ja korruptsiooniga.

Ei oska öelda, kas ”XX-saade” on sellisest teemast huvitatud, aga kuna kannatanuid on tunduvalt rohkem, kui meie pere ja selline suhtumine ainult jätkub, siis usun, et oleks hea see tema ka televisioonis üles võtta. Praegu said nad ilmselt kohtuotsusest veel indu juurde ja nüüd ei julge keegi enam nende vastu astuda.

Mina ei jäta aga jonni :)

See teema tuleks juba eelkõige sellepärast üles võtta, et seda asja juhib ülikooli õppejõud ja keeleteadlane. Ebaloogiline!


Tervitades,


Virge

Sain järgmine päev (pühapäeval) vot selise vastuse:




Tere,

Aitäh kirja eest. Teie põhiväide on, et töötajad elavad ebainimlikes tingimustes ja töötavad sisuliselt orjastavates oludes. Pilt jutustab rohkem kui tuhat sõna. Kas neil kannatanutel on mingeid fotosid või deidoid, millistes koledates oludes nad elama ja töötama peavad? Kui paljud oleksid vajadusel valmis probleemidest kaamera ees rääkima?

Terv, 

xx

Eeeeeee? Eeeee?!
Nüüd ma küll matsu välja ei jaga!!!??
Ma ei räägi isegi mitte poole sõnaga ebainimlikest elamistingimustest ja orjastavatest oludest! :D
Kust üldse sellised küsimused tulevad?!

No ma tõesti ei saa aru :D :D

Keegi teine jagab matsu välja w?
Mul tegelikult üks teooria on, aga las ta jääb praegu minu teooriaks ;)

Ajuvaba igatahes!

3 kommentaari:

  1. Ma arvan, et Sinu jutt on liiga pikk. Sisukas kuid tõesti liiga pikk. Mitte keegi ei viitsi seda lõpuni läbi lugeda, isegi kui selles on sisu sees. Eriti veel telesaate toimetus, mis saab arvatavasti ohtralt samalaadset posti.

    Telesaadetele laekub kindlasti hulgaliselt kirju, enamasti on need muidugi jura ning tegelikult teemat ei ole. Paraku teeb see aga kirjade lugejad pealiskaudseks. Nii nagu ka Sinu kirjaga tõenäoliselt juhtus.

    Minu ettepanek on, et saada algul lühitutvustus. Väga konkreetselt mõned lõigud - tekita telesaate tegijates huvi. Ära unusta ka märkimast, miks Sinu case on eriline (laiahaardeline eestlaste lüpsmine koos konkreetsete näidetega) ning kindlasti ka seda, mida telesaade ja vaatajad sellest kasu saavad (konkreetsed faktid, hulgaliselt kannatanuid, soome juristide ringkaitse - kõik see toob suure vaatajaskonna).

    Soovin Sulle edu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võibolla tõesti liiga pikk :):)
      Ma selle peale ei tulnudki ja püüdsin tegelikult nii lühidalt teha, kui vähegi võimalik :D

      Peab teisele telesaatele kirjutades korrektuurid tegema :)

      Kustuta
    2. Kusjuures järgmine kiri oli lühike, kus põhipunktid kirja panin.

      Homme panen üles, täna ei viitsi ;)

      Kustuta