Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 25. veebruar 2014

Meie koduapteek

Ma püüan siin iga päev vaikselt mõnes kapikeses või nurgakeses suurpuhastuse korras üle käia.

Täna oli kord meie ravimikapil.
Ma arvan, et ei valeta, kui ütlen, et ma pole seda kordagi sorteerinud. Olen sinna aeg ajalt kraami juurde visanud, aga niisama ma midagi ära küll ei ole korjanud.

Nüüd siis parandasin selle vea. Kapi sisu läks enam-vähem pooleks - pool oli aegunud ja pool jäi alles. Meie ravimikapist leidub põhimõtteliselt sellist kraami:

Inhalaator

Lastega peres ilmselt asendamatu abimees. Johanna sai ka nüüd mõned nädalad tagasi esimest korda sellega hingata. Esimesel päeval punnis jõuga vastu, teisel päeval vigises, kolmandal päeval hingas juba ilusti ja isegi lollitas ;)

Tablakad, vedelikud ja muud

Meie peres kasutatakse üldiselt vähe ravimeid. Ostetud on enamik igaks juhuks. Ega muud polegi vist suuremat häda, kui aeg ajalt külastav gripp. Viimastel aastatel on sellega ka hästi läinud. Ja gripi puhul on meie põhilised ravimisvahendid sinepiplaaster (talla alla), inhalaator, "humer" ninna ja küüslauk "lõhnama".
Palavik oli meil kõigil vist viimati Eestis ja siis, kui ise ka maha pidin surema ;) Rõhk sõnal vist ;)
Aa, "Sinupret" on ka. Seda kasutab tavaliselt Tarmo.

plaastrite ja sidemed

Korras kapp - pai mulle :)

Ja kast ka kapile ette ;)

Varsti peab ravimitele teise koha leidma, sest liiga all ja Susser võib kätte saada. Samas ei ole suuremad tüdrukud kunagi kappidest asju välja loopimas käinud. Äkki Johants ka nii tubli ;)

Aegunud kraam

Panin aegunud kraami eraldi karpi, et need siis kuhugi apteeki viia. Tegelikult ma ei teagi, kas Soomes võetakse kusagil aegunud ravimeid vastu. Ikka vast võetakse ;)

Ma püüan korralik olla ja teatud asju ikkagi sorteerida. Lambipirne, patareisid ja ravimeid ei viska ma näiteks kunagi prügi hulka.
Eestis on apteekidel kohustus aegunud kraam tagasi võtta. 
Kui Eestis elasime, siis ma läksin ka oma aegunud kraamiga apteeki.
Tahtsin koti üle anda ja ära minna. 
Mis te arvate, et see nii kerge ongi w?
Ei ole.
Hakkad apteekis veel nimekirja täitma ja pikemalt aru andma - mis ravim on, kui suures koguses tagasi annad jne.
Selline kamarajura, et kuku pikali.
Inimene püüab loodust säästa! Las ta siis toob kotiga oma ravimid tagasi. Apteek seda müüb, võtku ka tagasi.
Loomulikult ei hakanud ma seda nimekirja seal täitma (aega polnud) ja aru andma, pöörasin otsa ringi ja läksin minema.
Kellel inimestel on sellise jama jaoks aega? 
Ma toon lihtsalt aegunud ravimeid tagasi, mis vahet sellel on, mis nimi tal on ja kui mitu grammi seda on?!
Ma ei mäleta kusjuures, mis ma nende ravimitega tegin. Ilmselt viskasin prügikasti. Olude sunnil.

Ma ei tea loomulikult, kuidas nüüd see vastuvõtmine on. Äkki nüüd saab juba niisama anda, ei tea ;)
See nimekirjade koostamine ja aruandmine peletab inimesed eemale, mitte ei kutsu neid loodust säästma.

Kokkuvõtteks võib öelda - ahhoi :)


4 kommentaari:

  1. Soomes on saadaval plekist med. abi kapikesed, mis on körgel ja pannakse sisekoridori, meil ta on röivistu körval, ei torka silma ja seal on ka elavhöbeda termomeetrid sest digikas on tihti rivist väljas. Ma ei julgeks praegu juba nii madalal hoida ravimeid. Ainult väike liigutus ja see tumba on nihkunud. Eesti kodus on ka mul ravimid körgel köögikapis. Oma vereröhu rohtusid hoian ma eraldi designe kosmeetik-kohvrikeses. Alati kui lapsed tulevadloem sönad peale, et sealt ei tohi midagi vötta, aga nad on mul 5a ja 11a,
    Vöetakse vastu aegunud tablette. Mu abikaasa vötab ka SInupretti, kuid seal on koostisena raudrohi, mis mul ärritab kurku, minule see ei sobi.
    tervitusi! Kas sul on joonistatud plaan maakasutusest, kuhu sa midagi ehitad ja kuhu tulevad juurdepääsuteed, majade ja ehitiste paigutused. Teil on seal pildil näha ka körvalkrundi maju, siis ei ole te nii körvalises kohas. Minu Jögeva vanaisa suguvösa on pärit teie kandist, Tegin kaks aastat geni.com i sugupuud ja tegn selle avalikuks, et teised saaksid ka täiendada. Olen väga rahul, et seda tegin, sest see avardas mu silmaringi ja lisas ka uusi tutvusi. Ka ajaloolisi teadmisi! Soovitan köigile!

    VastaKustuta
  2. Ravimite säilivusaeg: reaalsus või pettus (eksperiment ämmaga) http://www.seemnemaailm.ee/public/1/118_1.php

    on see tõsi või mitte... igal juhul selle kastitäie ravimeid, mis sügisest saadik olin kokku korjanud, jätsin nüüd ära viimata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma vist vaatan ka selle karbi uuesti ümber :):)

      Kustuta
  3. Mul hiljuti oli ka samasugune suurpuhastus ravimikapis ja niiöelda pahaks läinud rohud on siiani eraldi kotikeses. Peaks ka ehk uue pilguga üle vaatama ja maitsema :)

    VastaKustuta