Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 27. oktoober 2013

Kui me Soome tagasi sõitsime...

...siis ei suutnud ma, ausalt öeldes, oma silmi uskuda.

Me oleme kogu aeg Eesti- Soome vahet sõitnud sedasi, et neljapäeval Eestisse, esmaspäeval tagasi. Sel korral tulime aga tagasi pühapäeval, hommikuse laevaga.

Te ei kujuta ette, KUI palju sellel laeval oli lapsi. Meie lapsi, eestlasi!
Terve laev ainult lastest koosneski. No tegelikult ikka oli vanemaid ka, üksi ju lapsed sõita ei saa. Aga see oli meeletu kogus lapsi.
Hommikune Viking on perekondade sõiduvahend, Kalevipoegasid seal ei ole.

Ausõna, minul tõusid igatahes ihukarvad püsti, kui ma mõtlesin selle laste koguse peale, kes pühapäeval Eestist Soome poole sõidavad. Ja see oli üksainus laev!
Laevasid sõidab pühapäeval aga mitu, mitu, mitu...

Mina, isiklikult, arvan, et see on nüüd küll see koht, kus meie riigiisad peaksid pühapäeviti laevadest kasvõi läbi jalutama ja ise nägema, KUI palju meie lastest üle lahe sõidab.
See on ju kõik meie tulevik!
Kui nad seda reaalselt näeksid, siis hakkaksid nad võibolla mõtlema, et midagi ON vaja muuta.
Nende laste kogus, kes praegu Soomes üles kasvavad, on tegelikult meeletu.
Nagu ma kirjutasin - mina poleks sellist pilti küll osanud oodata.
Ja veel hommiku kella 8 laeval!

See, et Eestist lahkub 2011-2020 aastatel 100 000 inimest, on küll puhas muinasjutt ja kusagilt lambist võetud number.
Lahkub rohkem ja varem.

Ja teate mida?
Kuulates, kuidas lapsed omavahel räägivad, siis oli paljudel juba soome aktsent küljes. Paljudel oli juba nö Soome L-täht. Kusjuures meil Janeli kasutab ka aeg ajalt juba Soome L-i.

See on tegelikutl nii kurb.
Ei teagi, kas siin saab üldse kedagi süüdistada, et asjad sedasi on.
Riiki ei saa süüdistada, sest riik oleme me ise.
Lahkujaid ei saa süüdistada, sest nemad otsivad paremaid võimalusi ja tingimusi, et inimväärselt elada. Ei saa ju süüdistada inimest, kes ise enda heaks midagi ära püüab teha.
Süüdistada saab ainult neid nõmedaid ja kohati ka lausa lollakaid seadusi. Need on jällegi vastu võtnud inimesed, keda me ise valinud oleme.

Seega on kõige alus valimisseaduse muutmine!
Ma olen seda juba varem rääkinud ja räägin veel kord ja veel kord ja veel kord.
Valimisseadust on vaja muuta, et lõppeksid ära selliste inimeste saamine otsustajateks, keda rahvas tegelikult otsustajaks valinud ei ole.

Kui rahvas valib 30 000 häälega riigikokku X erakonda kuuluva tädi Tiina, siis saabki tädi Tiina sinna koos KÕIGI oma häältega, mitte osa häältest ei anta tädi Mallele (kes rahva arvates on pätt) ja onu Ruudile (kes rahva arvates on varas) ja tädi Maiule (kes rahva arvates on nii pätt, kui ka varas). Praegusel ajal saavad ka pätid ja vargad erakonna toetusel riigikokku ja nii väänataksegi seadusi selliselt nagu neile parasjagu kasulik on.
Vot see peab muutuma!
Kui rahvas ikka ei vali seda pätti ja varast sinna, siis ta ka ei saa sinna!
Kogu moos!
Saavad järgemööda need, kellele rahvas kõige rohkem hääli on andnud.

See erakond, kes võtaks eesmärgiks valimisseaduse muutmise, saaks rahvalt vägagi suure toetuse. Ma olen selles täiesti kindel.
Rahvas on väsinud sellest lolli mängimisest. Rahvas tahab muutust!
Nüüd küsimus - milline oleks see erakond, kes selle sammu teeks?

Samuti peaks üksikisiku kandidaadi valimiskünniseks olema 1 % häältest ja üksikkandidaati peab saama valida ükskõik millisest valimisringkonnast. Kui mulle meeldib Võrus elava onu Kalle mõtted, teostus ja tegevus, siis ma valin teda, elades ise Vormsil.

Oi jah, jõudsin jälle poliitika juurde.

Põhimõtteliselt oli Soome sõites sedasi: meil on kolm last, meiega istus ühes lauas naisterahvas, kellel oli 3 last, meist vasakul istus naine, kellel oli 4 last ja meist paremal istus naine, kellel oli 1 laps. Pole vaja vist arvutama hakata... :(

Hea küll, meie ei saa ennast sinna patta panna, et meie lapsed on nn kaotsi läinud tulevik. Meie oleme kohe algusest peale olnud kindlad, et tuleme tagasi. Meil oli meie viisaastaku plaan.

Aga teised perekonnad?

Ma tean, et paljud neist tahavad Eestis elada, aga see ei ole võimalik, sest Eestis makstava palgaga ei ole lihtsalt võimalik ära elada. Vegeteerida küll, aga elada mitte. Tegelikult ei ole teatud juhtudel isegi mitte vegeteerimine võimalik. See ei ole ju normaalne?!

Aktuaalne Rimi palk on ju ehe näide.
Soomes on müüja palk 1500-2000 €, Eestis heal juhul 400 €.
Turul olemise tingimused on praktiliselt võrdsed - elektri kulu on samal tasemel, kaup on ka praktiliselt samas hinnas (olenevalt tootest on Soomes odavam, Eestis kallim ja vastupidi). Olgugi, et teenuste sisseostmine on Soomes mitu korda kallim  poodide koristus või mingi väike remont, või raamatupidamise teenus - mis iganes) suudab Soome kaupmees töölisele 4 korda suuremat palka maksta.

Ah, ma ei hakka end närvi ajama :D
Konkreetne boikott tuleb teha ja nii, et MITTE ÜKSKI müüja tööle ei lähe.
Ja täpselt - MITTE ÜKSKI!
Ainult sedasi annab asi tulemust.
Kindlasti on neid, kes ei julge seda sammu teha, sest kardavad töökoha kaotuse pärast. Aga, KUI kõik streigivad, siis ei tee see tööandja midagi. Kõiki töölisi ta ju ometi lahti ei lase. Äkki siis hakkab ta lõpuks mõtlema ja tõstab palka.
Kujutage ette, milline kaotus on kaupmehele, kui ta poe ühe päeva kinni hoiab!
Ja mis siis veel juhtub, kui streigitakse lausa mitu päeva!!!?!!
Seljad tuleb kokku panna - muu ei aita ;)

Aga jah - eestlastel ei ole paraku seda sisu, et sõrgadega vastu maad lüüa ja enda eest seista. Kirutakse vaikselt nurga taga ja töötatakse edasi... ja siis jälle kirutakse.

Samas ma usun, et meie rahvas kannatab natuke veel. Häääästi natukene.
Varsti, varsti hakatakse nii enda, kui ka riigi eest seisma.
Algab pehmelt öeldes kodusõda.
Ma ei pea silmas, et rahvas nüüd tänavale laamendama läheb. Seda pole vaja.
Hakatakse rohkem häält tõstma - nii tuntud tegelaste seas, kui ka lihtrahva näol.
Mina nende seas ;)

Uus ärkamisaeg äkki ;)

Ärgata on vaja!

75 kommentaari:

  1. See jutt on täitsa tõsi küll. Paljud, kes on läinud ei tule tagasi. Minu venna peregi elab juba aastaid Soomes ja kui nad siiani veel mõtlesid tagasituleku peale, siis nüüd ostsid nad omale maja ja tegid otsuse, et nemad tagasi tulla ei plaani. Ja neil on ka kolm last.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Samas on palju ka neid, kes tahavad väga tagasi tulla, aga ei tulegi puhtalt majanduslikul põhjusel. Hing ei ole võõrsil rahul, aga tagasi ka minna ei saa... Suht nutune värk tegelikult.

      Kustuta
  2. Keeruline teema jah. Kolisime perega teisele poole maakera (kui tahad ka mu blogi lugeda, anna teada (bloggeri prfiilil on mu aadress), siis saadan kutse gmaili accounti peale, sest mul on see kinnine) ja kui siinseid makse uurisime, siis tekkis tunne, et oleme midagi totaalselt valesti aru saanud - lihtsalt NII väikesed maksud on. Tulumaksuvaba miinimum aastas 12 600 EUR, tulumaks astmeline alates 19%, sotsiaalmaksu pole, haigekassa maks 1,5%, käibemaks 10%.

    VastaKustuta
  3. Igaks juhuks mainin, et Eestis oli eelmisel nädalal koolivaheaeg. Võimalik, et see mingil määral mõjutas laste arvukust laeval. Aga minejaid on siiski palju. Ka meie pere seisab sama valikuga silmitsi - võtta süda rindu ja minna või suruda hambad risti ja jääda. Peres neli last. Kas kogenud raamatupidajal oleks peale Soome maksuseaduste koolituse läbimist lootust Soomes erialasele tööle saada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soomes oli ka vaheaeg 17.10 - 20.10. Me ei saanud neljapäeval Vikingile isegi pileteid, sest kõik oli välja müüdud. tulimegi Tallinkiga.

      Ma olen täiesti kindel, et enamik olid siiski Soomes elavad eestlased. Ma nimme küsisin osadelt, et kas teil oli vaheaeg ja nüüd kooli tagasi? Vastus oli jaatav.

      Muidugi ei saa välistada, et oli ka niisama puhkajaid.

      Ma arvan, et kui keele suhu saad ja kursused läbid, siis kohe kindlasti. Meil just räägiti, et isegi kursustelt kutsutakse tööle, sest raamatupidajate ja palgaarvestajate puudus on. Kursuste all pidas õpetaja silmas siis korralike ja pikki kursusi, päevases õppes, mitte neid, kus mina käin ;)

      Kustuta
  4. Pigem on tegu ikka ahne soomlasega, sest Rimi (ka Säästumarket) ja Prisma on soomlaste omandis ja nii on hea raha Eestist välja viia. Maxima (leedukate oma), Selver lihtsalt arvestab konkurentidega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jep, ma tean jah, et kuulub soomlastele. Mingi point peab kusagil olema, et eestlastega nagu orjadega käitutakse.
      Soomes maksavad küll korraliku palka, võiks siis ju Eestis vähemalt pool sellest maksta.

      Kustuta
    2. Eestis pole ju seadust, mis seda reguleeriks. Piisab miinimumi maksmisest. ja nii kaua kui selle raha eest on tööjõudu võtta, nii kaua ei muutu kahjuks midagi :(

      Kustuta
    3. Ja nii ongi.

      Ärimehed tahtsid ju selle miinimumigi kaotada, et leiavad ka madalama palgaga (kui miinimum!) töölisi !!!???!???!?!??!?!?!?!?

      Kurb, kurb, kurb :(

      Kustuta
    4. Eestisse Soome ärihaide laienemine on puhtalt raha teenimine, tööinimese vaenulikud seadused Eestis. Selle arvelt saabki Soomes maksa korralikku palka,sest muidu ollakse kohe pahuksis ametiühinguga. Eestlase on ka nii rumalad et kardavad ametiühingut.

      Kustuta
    5. Kas Rimi mitte norrakatele ei kuulu?

      Kustuta
    6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    7. RIMI on rootslaste oma, headoffice nüüd Lätis. Süüdistada nüüd soomlasi on väga eestimaine värk - sülitada kätte, mis sind toidab. Endiselt, ainult käsi on aegade käigus muutunud.

      Kustuta
  5. Ma sinu asemel ei ütleks nii kindlalt, et viisaastaku plaan ja tuleme tagasi. Neid on ikka väga, väga vähe, kes tagasi tulevad...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen 100% kindel, et me tuleme tagasi ;)
      Võibolla aastake-paar hiljem, aga eesmärk on ikkagi viisaastakuga hakkama saada.

      Tänu sellele, et mina sattusin juhtumisi hea leiva otsa, ongi meil võimalik tagasi tulla. Tööd saab kodus teha ja ei sõltu kellestki ja pere toidab ka sellega kenasti ära.

      Kui ainult selle kooliga ühele poole saaks! Ma pole veel kooli läinudki, juba räägin ühele poole saamisest :D :D

      Ütlen ausalt, et kui selle ala otsa praegu kukkunud poleks, siis väljavaated küll head ei oleks.

      Kustuta
    2. Siis on hea :) Vähemalt 1 pere koos KOLME lapsega ei lähe kaotsi :)

      Kustuta
    3. No mine sa tea, äkki 2-3 aasta pärast isegi NELJA või VIIE (ma ikka oma kaksikutega!) lapsega ;)

      Meie lapsed Eestile kaotsi ei lähe - see on kindlamast kindlam;)

      Nii, kui talul katus peal, oleme krõpsti tagasi ;)

      Kustuta
    4. Üks pere kolme lapsega juba tuli tagasi, aga et oleks võimalik siiski inimväärselt siin Eestis elada, on üks pereliige ikkagi teatud aja teisel pool lahte raha teenimas :( Olukord on kurb, aga teisiti ei saa, sest mina poodi kuskile kedagi orjama ei lähe.... nt ;)

      Kustuta
  6. Tere Virge!

    Ma tahaksin siiski veidi ka meie riigi kasuks midagi öelda. Ma olen nõus, et meil on palgad väikesed ja sotsiaalpoliitika jätab soovida, sealsed politiikud on ausamad jne jne. Tegelikult ei ole viletsad palgad ju otseslt valitsuse rida vaid inimeste ja ettevõtjate omavaheline kokkulepe. Kuniks tööandja sellise raha eest endale töölisi leiab, siis miks mitte? Pane ennast ettevõtja asemele. Miks sa peaksid maksma rohkem kui sa saad sama asja ka odavamalt? Oled nõus?

    Mida ja kuidas muuta? Vot ei oskagi kohe midagi tarka vastata.

    Kuid miks me ennast Soomega võrdleme? Me võrdleme ju võrreldamatut. Enne II ms oli Eesti Soomest rikkam riik, soomlased käisin siin riigi ehitamist ja majandamist õppimas....nemad sai asja selgeks ning hakkasid siis seda rida ajama ning riiki ja majandust ehitama. Mitu aastakümmet neil edumaad on??? Kas Soomes läks asi valutult? Kas nad on esimest päevast peale olnud nii edumeelne ja võimekas riik? Kui ma ei eksi, siis peeti Soomet veel kaua Rootsi provintsiks (sh Rootslased ise ka) kuigi Soome oli juba ammu vaba. Soomlased on samuti käinud õnne ja raha otsimas suure ja rikka naabri juures. Repliigi kooras mainin, et enne OPECi kriisi seitsmekümnendatel käisid Norrakad ka Rootsis tööl kuna Rootsi oli Norrast rikkam ja edumeelsem... kuidas on olukord täna?

    Seega- ei ole see Soome edu kivisse raiutud vaid pikaaegne saavutus ning tegelikult on see edu hetkel ka savijalgadel- asja hoitakse tööl laenudega.

    Meie taas riigiks saamisest kuni siiani on olnud kaks ülemaailmset majanduskriisi, pluss üheksakümnendate lõpus ka põhjamaade kinnisvaramulli lõhkemise järgne kriis jms nimet-näpet. Kuid ometi oleme me täna siin- meil ei ole Norra õnne st tagahoovis ei ole naftat. Kuid ometi, mis meil viga on? Meil on lastele tasuta hambaravi (ameerika lapsed võivad sellest und näha), meil on emapalk (ok võib olla ei see nii suur kui Soomes (ei tea kahjuks sealset süsteemi) kuid protsentuaalselt palgasuhtes on meie emapalk suurem kui Rootsis). Seda loetelu võib ju jätkata... kuid jah, meil on siin paha kuna me ei saa sellist palka nagu Soomes kuid hinnad on ometi kõrged. Kõrgete hindade teemaga olen nõus-100% kuid taaskord kuidas valitsus asja puutub? KM on 20% ja siis? Poolas on 23% kuid ometi on seal hinnad kordades odavamad. Meie kaupmehed needsamad Soomlased on need, kes meilt sada nahka koorivad. Elekter on kallis- nõus. Kuid kuna energeetikast mitte tukagi ei jaga, siis selle hinna osas sõna ka ei võta.

    Tagasi palga juurde- Minu arvates ei eestlased hetkel veel suuremat palka ära teeninud.... (keegi kindlasti tahaks mulle praegu nuga anda) kuid asi on lihtne- meie tootlikus on Soomega võrreldes niivõrd kehv.Eestlased töötavad nagu segased- töötavad ennast haigeks kuid ometi on tootlikus kehvem kui Soomes. Miks? Hea küsimus jälle kuid ka siin on valitsuse ja poliitikute võimalused midagi muuta suhteliselt piiratud. Siin on asi pigem ettevõtjates ja inimestes, kes tööd korraldavad. Ei teagi kuskohast on meile tulnud see menatliteet, et üks inimene peab olema müürsepp-puusepp-betoneerija ning elektrik ühes isikus? Soomes teeb iga mees oma tööd ja just siis kui seda temalt oodatakse- jõuab kiiremini ning alati on teada, kes mille eest ja mis ulatuses vastutab jms.

    Räägitakse veel sellest, et meie alampalk on liiga madal...nõus kuid tegelikult riigi poolt sätestatud alampalk pärisb majanduslikku arengut. Ühiskond peab ise jõudma sinna punkti kus turg reguleerib ise töötasu alammäära. Saksamaal ei ole riigi polt sätestatud miinimpalka kuid ometi rikk toimib- lausa eeskujulikult kui tohib lisada.

    NB! Kui mina läheks kuskile, siis läheksin sinna... aga võib olla ka Sveiti kuivaid keelt oskaks :)

    Pikk jutt s..t jutt :)

    Mina arvan, et asi ei ole hull- võiks olla hullem ning ma usun, et meie riigi paremad pärvad on veel ees!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud hea lugemise eest :)

      NB! Eesti plusse on veelgi ;)

      Mina pole kunagi omavahel Eestit ja Soomet võrrelnud, sest tean, et neid ei saa omavahel reaalselt võrrelda. Justnimelt nende "edumaa" pärast, mil meie okupatsioonis elasime.
      Selles mõttes ei saa mind kohe kuidagi selles süüdistada, et ülistan Soomet- ma ei ole seda kunagi teinud ja ei hakka seda ka kunagi tegema.

      On Soomel omad plussid ja omad miinused. Nii nagu Eestilgi ;)
      Elades nüüd 2 aastat Soomes, võin kinnitada, et Eestis on VÄGA palju plusse. Paljusid asju ei oska enne hinnata, kui seda eemalt vaatad.
      Mõne aja pärast teen küll võrdluse Soome ja Eesti teemal. Mis on Soomes head ja mis halba ning vastupidi. Mina, eestalsena, võin öelda, et Eesti plusse on rohkem.

      Mind lihtsalt kurvastab, et Eesti noortest tühjaks jookseb. Midagi on selle takistamiseks ette vaja võtta.

      Olen ise ka hetkel jooksik. Tulime Eestist ära, sest ei näinud paremat võimalust, kuidas majanduslikult jalgu paremini alla saada. Meie ei olnud nüüd kõige kehvemal järjel olevad kaasmaalased, sest oli (on endiselt) meil nii kinnisvara, kui töökohad, toit laual, riided seljas ja arved makstud. Võlgadesse ei langenud kunagi. Aga samas puudus edasi arenemise võimalus. Kui pere juba loodud on, siis on ikka väga raske edasi areneda. Seda enam, kui elatakse väljaspool Tallinna/Tartut ehk suurlinnu.

      Nüüd, kus hakkame jalgu juba korralikult alla saama ja mul oma väike firmagi loodud, ei jõua me ära oodata, millal Eestisse tagasi saame kolida.
      Siin Soomes ei ole halb, aga see ei ole meie Kodu. Meie Kodu on Eestis.

      Eesti ei jookseks inimestest tühjaks, kui tööandjad maksaksid elamisväärsemat palka ja riigiisad natuke rohkem lihtrahva peale mõtleksid.

      Olen nõus, et tööandjal on suured maksud. Aga samas on päris suur hulk ettevõtjaid, kes nimme suuremat palka ei maksa, sest tööjõudu ju on (inimene on sundseisu pandud, sest kuidagi peab ju pere toitma ja sedasi lepitaksegi miinimum palgaga). Ma ei mäleta nüüd nimeliselt, kes see juht oli, aga ta tunnistas ise, et võiks töölistele vähemalt kaks korda suuremat palka maksta ja firma ei kaotaks sellega suurt midagi, aga omanikud ei luba maksta. Pigistame sidrunit kuni seda pigistada saab.

      KUI VAID Eestis makstaks elamisväärsemat palka, millega tõesti on võimalik ära elada, lõppeks diskussioon paremast Soomest ;)

      Rõhutan veel kord - Soome ei ole parem riik, lihtsalt Soomes on võimalik ka miinimum palgaga normaalselt ära elada. Eestis see paraku võimalik ei ole.
      Kurb, aga tõsi.

      Ma arvan, et poliitikud tuleks kahe jalaga maa peale tuua ja nad peaksid tihedamini rahvaga ühte sulandama, kui ainult valimiste ajal ;)

      Ma olen TÄIESTI kindel, et 5 aasta pärast on nii mõndagi juba muutunud.

      Kustuta
    2. "meie tootlikus on Soomega võrreldes niivõrd kehv.Eestlased töötavad nagu segased- töötavad ennast haigeks kuid ometi on tootlikus kehvem kui Soomes"
      Oled Sa mõelnud selle peale, miks küprokipanija lõuna pool Soome lahte on viletsama tootlikkusega kui põhja pool? Seesama mees kusjuures.
      Tasuks ehk selgeks teha, mis see tootlikkus ikkagi on - see on netokäive töötaja kohta. Kui küprokipanija paneb tunnis mingi koguse plaate ja saab Eestis selle eest 4 EUR kätte, on tema tunnine tootlikkus materjale arvestamata ~6,5 EUR. Sõidab laevaga üle lahe, saab tunnis 12 EUR kätte, liidame maksud ja tootlikkus nigu naksti 3 korda suurem.

      Kustuta
  7. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vikingi kampaania oli 13.oktoobril (pühapäeval).

      Meie sõitsime perega tagasi 20.oktoobril, siis kui Soomes lastel vaheaeg lõppes.

      Kui neljapäeval Eestisse tahtsime sõita, siis ei saanud Vikingile pileteid, olgugi, et vaatasime suht pika varuga ette. See tähendas seda, et pered sõitsid vaheajaks Eestisse. Mitte kunagi varem ei ole probleeme olnud neljapäevasele laevale piletite saamisega.

      Nii, et ma olen üsna veendunud, et tegemist oli siiski Soomes elavate eestlastega ;)
      Seda kinnitasid ka lapsed, kellega laevas rääkisin.

      L-tähe kohta nii palju, et Janeli puhul saan ma kohe aru, et Soome L-i viskab sisse :):):) ;) Karolinil kusjuures Soome S-i ehk ś-i.

      Kustuta
  8. Olen elanud soomes 7.aastat ja sinna riiki tagasi ei tule.Ei hakka väljentama mida arvan eestist.
    Midagi ilusat ei ole mul öelda ...
    Vaadake keda sinna valite ja siis vaadake peeglisse.
    Inimesed ärge vinguge kui ise teete valikud.
    Elu on täpselt nii raske kui raskeks selle elad ;)
    Kui eestis teid ei austada siis tulge vöi minge sealt ära ...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ja mul on hea meel et sellised reeturid ja nii halva grammatikaga inimesed Eestist lahkuvad.

      Kustuta
  9. See ei ole mingi kodumaa kus teid ei austada ja kasutatakse kui orjasi ...
    Täpselt nii eesti teeb...

    VastaKustuta
  10. On suurepärane, et on koht, kuhu alati võib tagasi tulla. Kus oodatakse ja on ootajaid. See on kodu. Oma keele ja meile omase kultuuriruumiga.

    VastaKustuta
  11. Mul on äraminejaile kaks küsimust:
    1) Kas saate soomes (või kus iganes) rohkem palka kui sama ametikoha keskmine või lasete endaga sama teha, mis rimi kassiirid?

    2) Kas eestlane oskab üldse elu elada või teeniks palgatõus vaid järgmise hinnatõusu ning kinnisvarabuumi huve?


    Praegu on võimalik minna soome tööle, teenida rohkem ja raha kõrvale panna, soetada kdoumaal kinnisvara ning kindlustada enda ja oma pere tulevikku. Soome palgatasemelt meil seda võimalust enam poleks. Kui oleks, siis soovin teada kus. Kanadas? Ei lähe vist väga "odavad kodukulud ja käin naaberriigis tööl" rubriigi alla.
    Juhtide palgad (juht on ikka bussi ees otsas) on meil kohalike olude kohta täitsa korralikud juba, tööliste oma ei jõua järgi. Hämmastav on see, et meil leidub ka lademetes sihituid inimes, kellel on kõrgharidus ja nad teevad erialast tööd, pikki päevi 600-700 euro eest kuus (neto). Turusolkijad! Vanuses 20-25 on see ju okei kui elatakse vanemate juures või lepitakse väga odava üürikorteriga aga perega inimeste puhul on see mõistmatu. Ma arvan et vaadates toidu, eluasemekulude ja palga suhet siis on Kaja Kallase imestunud sõnad "Meie teada rahval raha ei ole" täiesti omal kohal. Enamus inimesi on vist nõus millega iganes ja samas läheb reisifirmadel üsna hästi, kinnisvarahinnad tõusevad, ostukampaaniad on ülimenukad - rahvas lausa anub "võtke mult raha ära!"

    Seni, kuni asjad ei muutu on õnn, et me pole üle euroopa keskmise palgataseme juures, sest naabrist parem olla on ainus võimalus normaalselt elada.

    VastaKustuta
  12. Öige jutt ;) Vaadake : www.stillpartners.fi

    VastaKustuta
  13. Lõpuks ometi olen leidnud Eestist mõttekaaslase!!! Kui selliselt mõtlejaid veel on, peaks kõik kokku saama ja hakkama häält tegema! Kartsin juba et olen viimane...

    VastaKustuta
  14. Tere!
    Huvitav teema arendus siin Teil. Lootmine et keegi teine poliitik teeb Teie jaoks parema otsuse on meie tavade-kommete-seaduste põhjal väga utoopiline ootus. Poliitik jõudes süsteemi sisse on selle ori ja kui ta isegi sooviks eirata neid reegleid on tema poliitikukarjäär peagi otsas ...
    Seega tuleb tal teha vaid seda, mis kombeks ja üldiste tavade-kommete raames ka endale meelehead sahkerdada - nii ju teevad teised ja nii kombeks ...
    Kui inimestevahelises suhtluseski ei peegeldu headust-positiivsust, siis seda loota eliidi-valitsejate poolt rahva jaoks on palju tahetud. Juhid on täpselt selle riigi rahva nägu vaid need iseloomujooned tulevad tugevamalt esile - nende vastutuse suuruse tõttu. Iga inimene on vastutav ja mida kõrgem ametikoht, seda suurem vastutus - ei räägi siin meie tavadest - vaid universaalsest vastusest, millel ei ole riigi ega maailma piire. Inimlik vastutus sulle antud-võetud kohustuste piires. Valitsusjuht vastutab kogu riigi eest. Kodanik iseenda ja pere eest.

    Tulevik peab minema nii, et iga inimene vastutab nii enda, kui riigi-maailma eest, sest teisiti ei ole suurt enam võimalik jätkusuutlik maailma areng rahus.
    Tähendab seda, et eraldatus ja mina ja teised idüll-mugavus tsoon kaob - on kõik üks. Seda ei mõista paljud tänapäeva inimesed kuid nende lapsed peaks oma tulevikku oluliseks pidades juba mõtlema-käituma - olukord nõuab seda ... vastutuse võtmist enda olemise eest.
    Olemise terviklikuna ja armastuses ... inimene keda ei saa manipuleerida, kütkestada valedega-rahaga, sest ta näeb-tunneb seoseid põhjus-tagajärg.

    Ka praegu vaadates lihtsaid asju, on näha, et me ei mõista paljuski toimuvat ja seoseid meie endi igapäevase käitumisega-valikutega, millega oleme osalised nii enda riigi võimekuses, kui ülemaailmsetes näljahädades-sõdades ... siin ei loe vaid sõnad vaid paljuski ka meie teod, mida ostame, kelle käest ostame - mida seame oma elus oluliseks oma valikute tegemisel.
    Odavus ei ole valik, kui selle tagajärel kannatab ja sureb sadu inimesi, kasvõi Aafrikas - lood, et ostes seda toodet toetad vaeseid on müüt, orjastajate-ahnete teenistuses.

    Leian et kodanik, kes laseb oma riigiisadel enda elu põrguks teha - tahabki seda ... sest see on valik mida TA mõistab ja kiidab heaks.
    Meie siinsete - veel allesjäänud inimeste - mõtteviis on väga algeline ja oma sõnades ja käitumises nõuavad olukorra parandamiseks sisuliselt vana nõukogude võimu, kus ise ei saa midagi otsustada, jagatakse kõigi inimeste vahel seda mida on ja valitseb vaen ja diktatuur - SEDA kanname oma kehas ja vaimus ... pärandatuna meie ajaloost.
    Ehitamaks uut - tuleb loobuda vanast - kõik hea on ka siin Eestis võimalik.

    Keskendudes vaid rahale ei ole võimalik üldine õnn (ka riigis) - keskendudes üldisele õnnele, tuleb ka lisaks kõigele palju rikkust.
    Meie riigis keskendutakse kõigile tasanditel rahale ja statistikale ja sellega välistatakse tervikliku pildi nägemine-arusaamine.
    Viib selleni, et ka meile tulev välisraha on orienteeritud vaid kiirele kasule-ahnusele ning meie keskkonna ja ressursside arvelt.
    Seadused justkui piiravad teatud tingimustel kahjude tekitamist keskkonnale-rahvale kuid neid täidetakse vaid raha-ahnuse käsulaudade järgi. Ka teadus on keskendunud raha järgi ning räägitakse sellest, mis toetab raha ja ahnust, mitte tervist, terviklikust, keskkonda ja jätkusuutlikust.

    See oli minupoolne väike mõtisklus antud teemal ja ei vasta lõplikule tõele ja enamusele meie rahvale ei ole need mõtted meelejärgi.

    Parimat kõigile!
    Jan

    VastaKustuta
  15. Kuulge inimesed, vaadake kuidas Indias inimesed elavad. Enamasti vaesuses, kuid väga õnnelikud.
    Minu arvamus on, et Eestlased on ise ühed õnnetud tegelased. Ei austa üksteist, vinguvad päevast päeva, tahavad hoida suurt vahet üksteisega ja on väga egoistlikud. See pole muidugi alati ühine näitaja, kuid kõik saab alguse meist endist.
    Suures plaanis on üldse huvitav, et me siin sedasi eksisteerime. Eesti on nii väike ja vaene, et terve riigi võiks üles osta mõni rikkam tegelane. Osaliselt on see juba juhtunud. Kuid mida sa ostad siin ülesse, kui pole inimesi, ilm on kehva ja 85% vabariigist on tühi ?
    Siiski, Eestis on palju plusse elamiseks, kui jätta välja üldine elatustase.
    1) Palju vaba pinda ja loodust. Võrreldes Hollandiga oleme kulla sees.
    2) Hea väike keskkond kiireteks muudatuste läbiviimiseks.
    3) Võrdlemisi liberaalne riik. Iga asja pärast kohtusse ei anta.
    4) On võimalus teenida PALJU raha, kuna on oskustööjõu puudus. Väga paljud inimesed, kes Soomes töötavad, ei oma mingeid spetsiifilisi oskuseid. See on tõde. Teatud valdkonna inimesed teenivad siin isegi rohkem kui Soomes.
    5) Tööjõud on võrdlemisi odav, et suurtootmised saaksid siin jätkata ja tööd pakkuda, meie mõistes korraliku palga eest.
    6) Autod on Euroopa ühed odavaimad, tänu maksupoliitikale. Mis maksab auto Soomes? 2 korda rohkem.
    7) Tasuta haridus endiselt.
    8) Ilusad naised- andke andeks, vaadake Soome naisi, meie mehed on või sees.
    9) Soome on raske võlakoorma all, võrreldes Eestiga.
    10) Puudub juurdunud usupoliitika. Maailmas üks väga ainulaadne koht selles mõttes.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaidlen vastu:
      1) Vaba pinda on näiliselt küll, aga paljudele seda ikkagi ei jätku, sest see vaba pind on kellegi omanduses. Ja miks on siis nii palju kodutuid?
      2) Muudatused on vägagi tugeva kõrgema kontrolli all ja tegelikkuses väga visad tulema
      3) Jah, ja juba ammu on tekkinud karistamatuse tunne - teen mis tahan, keegi ei saa keelata!
      4) Need üksikud "teatud valdkonnad" meie pisikeses riigis ei mahuta kahjuks väga palju oskustöölisi. Olen ka õppinud oskustööline, kuid selle tööga ei suudaks ma ennastki toita, peale selle saaksin ma mingi aja möödudes terve joru kutsehaigusi mille ravimiseks mul puudub ressurss - viimane kogemus arstikabinetist on, et kui vähegi saad hoia parem eemale, muidu tapavad päris ära ...
      5) Millised suurtootmised? Kus?
      6) Autode kohapealt ei vaidle rohkem, kui et palgad on ju ka Soomes kordades suuremad ...
      7) Haridus - ok ... aga samas on mingi pidev jama - õpetajad lahkuvad kuhugile ... palk väike ... tunnid jäävad ära - haridus jääb lünklikuks ... samal ajal aetakse koolis lastele pähe mingit jama millega tegelikkuses pole midagi peale hakata ,,, Eelistaks siis juba tõesti tasulist (ka perearsti puhul) teenust, siis kui töötaja saab töö eest palka, teeb ka oma tööd korralikult.
      8) Ilusad naised jah, aga nende mehed on Soomes tööl ...
      9) Nõus, võlg on vastik - Eesti on lihtsalt nii väike, et seda valitsust suudab rahvas ikka veel ise üleval pidada vaatamata oma olematule palgale.
      10) Usus pole midagi halba, kui see tuleb inimese enda seest ja ei ole peale surutud - Eestimaa kirikud on väga kaunid, kuid tühjad ... võibolla peaks muutustega just siit peale hakkama? Lahkuvad inimesed, pered on kaotanud usu - nad ei usu enam, sest nad on milleski pettunud. Andkem neile tagasi see usk ja lootus, armastus tuleb juba iseenesest järele ;)





      Ilusate naiste mehed on soomes

      Kustuta
  16. Huvitav on tõesti lugeda seda kommentaariumi. Lugu ise on lihtsalt üks läbimõtlemata hala, kuid hea meel on tõdeda, et loo autor sai ise aru, et pingutas üle. Hilisemad tema kommentaarid on head. Merit kirjutas hästi, et "oleneb kellega võrrelda" Ma ei ütle, et meil on kõik hästi, kuid nagu näha siis pole juba ammu keegi teist endistes sots maades käinud. Seal on nagu teine maailm. Eesti on ikka pikkade sammudega neist ette astunud. Miks süüdistada valitsust, et riigil raha puu otsas ei kasva, samas ei saa valitsust ka kiita, sest seadustega saab reguleerida seda, et raha ainult üksikute suurärimeeste kätte ei koguneks, vaid soosida keskklassi arvu suurenemist. Mida rohkem on meil jõukaid, seda rikkam on riik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui läbimõtlemata hala, siis läbimõtlemata hala.
      Minu isiklik arvamus asjast ;)

      Ma pole maha teinud mitte Eesti riiki vaid praeguseid Eesti poliitikuid, valitsemisstiili ja seadusi. Kaks eri asja.

      Kui riigiisad vaataksid natuke mujale ka, kui ainult oma mäe peale, siis oleks Eesti MAAILMA parim riik!

      Raha ei kasvagi puu otsas, aga need kes praegu parimas raha teenimise eas on, reisivad miski pärast võõrasse riiki.
      Ma leian, et mõtlemise koht!

      Tänan tähelepanu eest :)

      Kustuta
  17. Ja asi ei ole nii ainult soomega - j2rjest rohkem ja rohkem, kui UK vahet s6idan on lennukid ka kiiremini t2is - seekord tulles samamoodi pyhap2eva 6htul oli neid eestlasi seal ikka meeletu kogus v6rreldes varasemaga....Ja paljudel kelle juttu kuulsin ''kogemata'' pealt kuulama r22kisid, kuidas UK's on ikkagi parem elada kui eestis- veidike raskem on, aga saab hakkama... Ja meil on ka teisi riike peale Soome ja UK

    VastaKustuta
  18. http://old.nommeraadio.info/meedia/pdf/RRS/Varjatud%20majandus.pdf Selle materjali põhjal võib öelda, et pole vahet kes poliitikutest pukis on. Tegu on ALATI hüpiknukkudega ei muud.

    Mina soovitangi inimestel välismaale laiali joosta. Vireleda tõesti ei maksa! Mingid muutused tulevad ehk siis kui meil pole enam lihttöölisi. Ehk lastakse meie riiki kirjum rahvas aga võibolla keegi hüpiknukkudest suudab midagi suuremat ära teha ja muuta mõndagi meie riigis. Kodumaa kodumaaks aga kui oled tööl kui ori ja elamistingimused on kehvad, siis miks peakski siin passima?

    Lisan: mandrilt Saaremaale kolinud inimene ei saa isegi Saaremaa rahva silmis 10 aastaga omaks. See mitte omaks võtmine on suur miinus ehk välismaale kolides aga meil siin käivad asjad samamoodi.

    VastaKustuta
  19. palju soomlane selle 2000€ pealt maksu maksab? ses mõttes, et kui ma teen töölisele palga 2000€ kätte, siis tegelik kulu on ca 3500€. maksukoormus tööandjal on liiga suur meie väikses riigis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu brutopalk oli 2500 ning TM protsent oli 19 koma midagi

      Kustuta
  20. Tere!

    Huvitav hommikulugemine tõepoolest ning palgad ja poliitika on alati köitev teema. Paar lisamõtet pistaks siia veel lisaks.

    See, mida sageli poliitikalt oodatakse, kuulub mu meelest laias laastus jagamise ümberkorraldamise kategooriasse. Kusagilt peab aga tekkima see mida jagada.

    Eesti ja Soome üks suuri erinevusi paistab eriti hästi silma meie linnade äärealadel. Soomlastel on seal hulgaliselt tootmishooneid ning meil enamasti laod. Seda need soomlased 50 aastaga suutsidki! Loogiline, et me pole 20 aastaga sama jõudnud. Euroopa rikkamate riikide sekka ratsutamine on muidugi puhas loosung, majanduse ülesehitamine ei käi sugugi galopeerivas tempos.

    Efektiivsuse erinevus ei ole samuti müüt. Olen külastanud sama ala tootmisettevõtteid nii Eestis, Soomes kui Poolas. Sama tööd, mida meil teeb ühel liinil 2 töötajat, teeb Soomes ja mujal Põhjalas enamasti 1, kuid pole mõtet ka väga kurvastada, sest Poolas on raudselt vähemalt 3 tegelast platsis. Põhjuseks ei ole sugugi töötajate aeglased käed, vaid seadmete automatiseerituse ja tootmise korraldamise tase on lihtsalt erinevad.

    Ja kolmas tõsiasi ning eriti raskesti muudetav fakt on Eesti suurus. Nii väikese rahvaarvuga on oma riigi pidamine ikka paras luksus. Aga see on ju ka suur vedamine, et meil vaatamata kõigele oma riik ikkagi on!

    Minu jaoks on meie riigi kõige tähtsam ülesanne praegu saada korda haridussüsteem. Et ei oleks nii palju noori, kel haridust napib ja kes pole endale mingitki kutset õppinud, et ei oleks poppide erialade diplomitega töötuid või üleharitud madalapalgalisi, et ka täiskasvanud, kel korralik haridus ja amet puudub, saaksid end lihtsal moel täiendkoolitada jne.

    Loomulikult saab õppida ja väärt kogemusi omandada tõhusalt ka teisel pool piiri ning on igati kiiduväärt, kui emigratsioon on vaid viisaastaku plaan ja siinpool juba oma firma ootab.

    Parimate soovidega!
    Külli

    VastaKustuta
  21. Tervist! Sattusin FB kaudu lugema teie postitust. Ise olen olnud u pool aastat soomes tutvuste kaudu nov 2011 -mai 2012 - olin nö ühe soomlanna koduhoidja ja tegelesin koertejalutusteenuse pakkumisega (olin iseenda tööandja). Tagasi tulin (alguses nö puhkusele, et aeg maha võtta) mais 2012. Ei õnnestunud leida uut elamist ning siis pidin endasse vaatama - et mis oli see järgmine idee mida soovisin proovida töö tegemise mõttes teismelisena - olen praegu 29a. Ning läksin tööle valvuriks ühte firmasse -mulle on oluline see et töö võimaldaks tegeleda ka oma asjadega ehk jätaks piisavalt aega. Tunnistan et Soomes elades ei meeldinud mulle see luterikiriku kesksus ja vaimne mõju mis tuntav oli just seal väikelinnas Hyvinkääl kus elasin. Ning ega ma Eestis ka päris rahul ei ole - olen tagasi olnud siis üks aasta ja viis kuud- kuna siin on ikka asi majanduslikult jama. Nii mõnigi kord on olnud tahtmine kõik kurele saata ja keskmist sõrme näidata ning ära minna aga siis sisimas ma saan aru et nii see ei oleks õige. Niisiis olengi hetkel Eestis vaatan ja uurin ning käin tööl. Kui kunagi võimalus uuesti avaneb ning sisetunne jaatav siis tulen vb isegi tagasi aga minu jaoks oli see kuus kuud pigem selline seiklus,mille kaudu sain proovida olla iseenda tööandja ning elada tasuta suures majas. Olen tänulik et mulle anti seda proovida. Külas käin ikka aeg- ajalt kuna on mõned tuttavad ning mõni asi mida eestis kahjuks veel ei ole aga peaks olema.

    Kõike paremat siit poolt lahte,
    Kadri

    VastaKustuta
  22. Olles ise olnud soomes 4 aastat siis andke andeks ei ole neid pudrumägesid, enamus elavad kusagil ühiselamus mitmekesi ,siis kui on kodu tulemine ollakse suuremad võllid kui meie poliitikud.Ja minu arvamus on ,inimene kes mõnitab oma sünnimaad mõnitab ennast.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On olemas Kalevipojad - kes elavad karja kaupa korterites, liisivad Eestist omale tagumiku alla kalli sõiduvahendi ja käivad samal ajal ema-isa juures makarone söömas, sest isikliku eluaset neil ei ole.

      Ja on olemas teised - need kes püüavad lihtsalt elus hakkama saada ja ära elada.

      Kui see mõnituse lause nüüd minu pihta tuli, siis mina pole küll oma sünnimaad mõnitanud. Mina isiklikult tunnen tõsimeeli muret selle pärast, et meie kodumaa jookseb noortest tühjaks. Päris tõsist muret.

      Kustuta
  23. Eestile võib rahulikult kriipsu peale tõmmata! Sama kehtib nii eestlaste kultuuri kui ka kõne keele kohta! Küsite kuidas? Vastus on ühene:ametlik Eesti rahva iive on juba ise enesest negatiivne ja see välja rändamine ( sest kodumaal ei saa ennast ära toita ka kõvasti tervist kahjustades tööd rabeledes ) ainult võimendab seda! Alates 2020 võib Eesti ametlik keel olla mõni teine( mitte vene, vaid näiteks araabia oma! Ja sellega usk ka moslemite oma! Valge mees peab hävima oma põhi asualalt! See võrdlus on Suure Rahvaste Rände tänapäevane variant! Allah akkabar!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aastasadade jooksul on olnud olukordi, kus rahvaarv Eestis on kahanenud märgatavalt, aga olude paranedes uuesti kasvanud. Sellist rumalat pahatahtlikkust levitada on lausa kuritegu, alati leidub väheharitute hulgas järgijaid. Tegelikult tahaks teada miks selline inimene nagu teie üldse eestikeelset kommentaariumi jälgib? Kindlalt väidan, et teie ootused ei täitu kunagi!

      Kustuta
  24. Ei viitsinud seda eelnevat kommentaaride tulva läbi vaatama hakata, möte saab enne otsa. Poemüüjate streik... kas või poolte kollektiivide pealt... kujutad sa seda ette? See seiskab terve elu... me ei räägi ainult kahjudest rimi omanikele, me räägime inimestest, kes ei saa õhtuks süüa osta, inimestest, kes korraldavad pärast tööpäeva liiklusummikuid otsides linna pealt neid poode, mis veel töötaksid. Ja see oleks võimas! See saadaks sõnumi! Aga enne seda on vaja võtta sinu artikkel, serveerida see nii, et poemüüjad seda näeksid, tegelda natuke vandalismiga lendlehtede näol ja levitada aktsiooni laialt ja suurelt sotsiaalmeedias, et süütud kõrvalseisjad oskaksid päeva ette hädavajalike tooteid koguda. Sinu artikkel on suure ja laia sisuga aga see on ka selle probleem. Ta on nii laialivalguv, et enamus inimesi ei vaevugi lugema. Ma räägin plakatist, mis tooks välja soomes tööandja poolt makstavate maksude ja eestis makstavate vahe, keskmise toidukorvi hinna ja ühe lihtsa arvutuskäigu, mis näitaks kui palju teenib suur toidupoodide kett päevas oma töötajate pealt Eestis ja kui palju Soomes... eeldan, et Eesti orjatöö muutuks kiiresti ilmseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ütlen päris tõsiselt, et poleks iial oma kirjatükile sellist vastukaja oodanud. Plaanis oli kirjutada meie kaotsi läinud tulevikust, aga välja kukkus nii... :)

      Midagi ongi vaja ette võtta, et asjad muutuksid. kirumine enam ei aita....

      Kustuta
  25. Nojah, selle asemel, et keegi lõpuks midagi ära teeks pigem joostakse sinna, kus muru rohelisem. Eestlased on argpüksid. Ja alati võtavad sõna need, kes juba soomes elavad, valimas ei käi ning üldse midagi ette ei võta....

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nojah, selle asemel, et kõiki Soomes elavaid eestlasi ühte patta panna võiks asjadesse natuke rohkem süveneda... Ei ole kõik eestlased argpüksid midagi.

      Jah, oleme hetkel Soome riigis, aga me tuleme koos oma lastega peadselt Eestisse tagasi.

      Tänu sellel, et mõned aastad Soome elu elasime (ja natuke veel elame), võidab kokkuvõttes nii meie pere, kui ka Eesti riik. Läksin tavalise reatöölisena, tagasi tulen juba oma ala spetsialistina.

      Sinule soovin jõudu Eesti elu edendamisel. Kui iga üks endast killukese annaks, tuleks võibolla ka tulemus.
      Parastamine ei aita paraku midagi.

      Päikest Sinu päevadesse ;)

      Kustuta
  26. Meie pere...2 last+2 juba täiskasvanud last elame Soomes ja pole mõttesegi tulnud tagasi Eesti kolida. Ja pole ju ka põhjust, sinna jäänud sugulastega ja
    sõpradega saab ka läbi neti suhelda. Ja meil on alati hea meel külaliste üle. Elame Helsingi külje all, kust pole sadamasse üldsegi mitte palju maad, et Eestit (oma endist kodumaad) külastada.

    VastaKustuta
  27. Tere , meeldis Meriti kommentaar ja liitun tema enamus mõtetega.
    Minu meelest on Eesti riigis väga hea jällegi elada. Mulle meeldib siin, kuna siin on palju ruumi, inimesed on sellised nagu nad on ja selliseid totraid piiranguid pole nagu enamus riikides.
    Minu kaks last kasvavad Eestis ja olen igati tänulik Eesti riigile, et sain nendega veeta nende esimesed eluaastad kodus olles. Sellist emapalga süsteemi naljalt mojalt ei leia. Samuti tasuta koolitoit, õpingud ja maakonniti tasuta huviringid. Ei saaks nagu väga nuriseda, et riik ei hooli meie lastest.
    Ja tegelikult on maailm üks suur paabel, kus rännatakse, elatakse ja ollakse seal, kus on parem või kas ikka on parem...
    Pigem õppige ja kogege uusi oskusi, et ükspäev taas kodumaal kanda kinnitada ja siis juba siin endale meelepärased tingimused luua.

    VastaKustuta
  28. Pikem jutt lühikeseks...
    Jah,Eestil oleks vaja kodusõda, pretsedenti luues. Ei laamendata, ei lõhuta, ei tapeta, saavutatakse tulemus, kus sellised blogid on sama loetav ajalugu, kui Hitleri teod omal ajal (loe lause algust uuesti). Mitte 80 aastat hiljem...no tehnloogiaajastul tavatsetakse ikka rääkida kiirusest...võtaks 8 hiljemalt ilma nullita. Ma ei läinud valima, täpselt samadel põhjustel. Miks? See on täpselt samasugune häältekogumise loogika, millega kannataks korjata endale selle sõna otseses mõttes orje neid koguma, lubades kokku mida vaja ja 4 aastat hiljem tehes seda sama, uutes värvides. Taon linna lõustu täis (sest ju ainult minul on piisavalt korrektselt kanditud pappi) ja hüüan hurraa, me tegime ajalugu. Kui nii võtta, siis teeks pulli pärast kogu Eesti pilgeni reklaami täis ja nii, et tunneksid ennast päriselt PÕHJA-KOREAS, kus Kim mis iganes on tänu sellele tõusnud JUMALA staatusesse. Küsin, kus on siin VABADUS? Tean, et 99% minu sõbralistis olijatest on poliitikast pohlad, kuid miks ma ei saa valida just seda inimest, kes mulle tõepoolest on iga jumala kandi pealt meeltmööda? Kas ei ole lihtne küsimus? Vastus:"...aga sellepärast, et sina vana töll, oled ju nii idioot, et sa ju ei oska valida, seda keda vaja!". Seadustes kõlab see palju pöörasemalt ja loetavamana, ilma et peaksid ennast solvatuna tundma. Selleks, et seadused saaksid muudetud nii, et kõik eestimaa töllid, saaksid anda oma hääle just sellele töllile, keda nad tegelikult TAHAVAD valida, ongi vaja luua midagi, mis looks PRETSEDENDI. Loomulikult soe koht vajab kaitsmist ja musta valgeks rääkimist. Vähe seda pool elu ise tehtud pole, kuid tegelt ka!? Sõbral tõsised plaanid Eestist kolida koos perega ja muud jutud. Pohlad on suuremal osal ja küsimus on ainult ühes asjas, kuidas seda muuta? Kas ma pean samasuguse tsirkuse kaasa tegema, et luban inimestele asju milledega minust endast üle sõidetakse? Astun kuhugi "erakonda" kus tehakse mulle justkui selgeks asju milledega tuleb tegeleda ja kui omi vaateid esile saad-julged-võimalik tõsta, pärast vastuvõtmist(vaadete pistelist kontrolli), öeldakse sulle lihtsalt...ptui mega viisakalt (tõlgitult puhtasse maakeelde): "Sina töll ole üldse vaid, sina said ainult 10 häält, nii et mine häbene!" Ai ei oi jääb ära...Kuidas saaks järgmise 8 aastaga midagi ära teha, et sellised blogid on ajalugu? Kuidas ma saaksin oma hääle anda inimesele kes mulle tõesti on meeltmööda? Kuidas ma saaksin seda kõike teha, ilma et ma peaksin poliitikasse astuma? Jah võiksin lihtsalt oleda: "aa mul poohhui, tehku mis tahavad...".Põnev kui kõikide asjadega elus nii teha ja jätkuva kalapilguga lugeda, midagi mida just lugesid...

    VastaKustuta
  29. Aga tegelikult on siin väike konks millest meie Riigiisad ei räägi. Kas sina tead tegelikult palju need Noored kes Soomes tööl käivad , Eestis olevatele sugulastele/vanematele/elukaaslastele raha saadavad mis kõik jääb Eesti riiki. Sellistest asjadest ei räägi keegi sest see on hea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii ongi.
      See raha, mis Soomes teenitakse, viiakse suuremas osas Eestisse.
      See ongi üks osa, mis Eestit üleval hoiab. Kui kogu see hord praegu ära kaoks ja end töötuna Eestis arvele võtaks - mis siis saaks?

      Ma võin julgelt öelda, et ka meie raha jääb enamuses ikkagi Eestisse.

      Kustuta
    2. Asja paradoks seisneb kahjuks selles, et kuna välismaal töötavatel eestlastel on raha rohkem ja neid hind eriti ei häiri, siis saab kohalik kaupmees hinda muudkui tõsta-tõsta-tõsta ja sellega muutub kohapeal tööd tegevte inimeste olukord järjest kehvemaks.

      Kustuta
  30. Teate,kallit soomlased,minge vi..u,tulge elage siin ja siis hädaldage,ise ju läksite sinna,siis olgegi seal.Ärajooksnud hobused lastakse maha... F patrioodid tulid välja

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hakkas kergem?

      Kui hakkas, siis oli su kirjutatu sisu oma eesmärgi täitnud - õnnitlen.

      Kustuta
  31. Mis see streik aitab?

    Ma toon teile Soome näol ühe streigi tulemused näiteks. Millal see nüüd oligi, 2007 vist, kui siin medõed streikisid. Said oma väikese palgatõusu ja paar kuud hiljem koondati inimesi. Hetkel on mul endal näiteks umbkeelne perearst, kes raiskab maksumaksja raha ja samal ajal tõmbab kohalike arstide palkasid alla. Üks patsient kirjutas ise arvutisse oma probleemid ja koostas endale saatekirja, sest see venelane pole siia maani suvatsenud keelt korralikult ära õppida. Samuti ei täiendkoolita vmt. see naine ennast.
    Med õdedena kasutakse enamjaolt ära õpilasi ja umbkeelseid, kes on nõus madalama palgaga, aga samas töömotivatsiooni paljudel ei jagu. On stress ja igasugu eraelulised probleemid, igatsus kodumaale jne et töö tegemine pole 100% panuse ja pühendumusega. Tehakse asja raha pärast :) ja seda näeb nii kollektiivi meeleolus, kui ka tulemustes. Samas, millisel ajastul kõik täiuslik on olnud, eksole. Kõige rohkem on sõja üle elanud vanuritest, kes selle süsteemi on ülesse ehitanud ja praegu neid "viljasid" maitsta saavad. Huumorikool: kas sellist Soomet me tahtsime :D

    Ja teema pole sama vaid sellel alal. Väga palju esineb viimasel ajal probleemi, et koolitatud inimesed, kes peaksid vastavalt seadustele saama kõrgemat palka lükatakse lihtsalt kõrvale ja lihttöölised teevad orjates kõik ära. Tempod kasvavad, nõudmised kasvavad (alles siin üks proua poliitik laulis! telekas, et töölisklass peab rohkem tööd tegema ja pensioniiga ikkagi tõstma) ja sisserännanute arv, kes siinseid heaolusüsteeme ära kasutavad ja maksumaksjat veel rohkem orjastavad, kasvab. Yhteishyvä (S-kaardi keti leht, Prisma jne) lehest ilutseb vastu sotsiaalrahadel elav tumedanahaliste pere, kellel on parkett põrand ja uhke nahkdiivan, mille jaoks töölisklassil pole raha. Ülalpeetavatest paljud oma elu jooksul tööl ei käi ja elavad mõnusasti ära maksumaksja rahadest. Selliseid eestlasi ahveriste on siin ka jalaga segada. On ajast ja arust selliseid inimesi olnud ja võibolla õigesti elavadki, kui oskavad süsteemi enda heaks tööle panna ja elu nautides, mitte orjates, ära elavad. Korterite järjekorrad on meeletud, üürid vaid tõusevad (ja on tõusnud juba rõvedalt palju nii, et elamiseks jääb järjest vähem raha ja aega) ja rahulolematus kasvab. Siin komandeeringus olevad inimesed ei kaitse ka kohalikku kultuuriruumi ja pigem läbustavad teiste argielu, madaldavad ja orjastavad üha enam palgataset ja mõjuvad laastavalt kogu süsteemile. (Avalik laaberdamine, süstimine ja vandalism on kasvanud)

    Keegi onu kunagi ulmeliselt ennustas, et tumedanahalised on varsti siin ülekaalus. Siit lipsas sama tekst läbi. Kui aus olla siis ma üldse ei imestaks. Ma pole rassist ja minu jaoks pole vahet, mis värvi inimkond on. Pigem mõtlen ma, et milliseks me seda maailma loome ja mis väärtusi me edasi anname. Praegune töölisklass on ära ameerikastunud ja sisse rändav rahvas õpib ka selle ruttu ära, et ta omaks võetaks ja saaks kiiremini sisse elatud. Mis seadused siin varsti kehtivad ja milliseks kultuur areneb. Kas 10 aasta pärast on jõudnud lõunast massiliselt inimesi ka Eestisse veel väiksema palgaga tööd tegema, sest nemad oskavad nende summadega toime tulla ja on harjunud teistsuguste olustikega. Keegi siin ütles, et Indias on õnnelikud inimesed. Kas sa Indias käinud oled, et nii räägid? Tutvu kasvõi Reet Ausa projektidega ja näed, kui õnnelikud töölised Indias on :)

    Minu jaoks on naljakas see, et me elame maailmas, kus seadused ja süsteem on sellised, et kohalik naabri aias valmistatud õunamahl maksab 5€ liiter ja õunamahla laadne toode maksab 0,49€. Müstika! Sest viimane on tehases toodetud, makstud tehase kõik kulud (palgad, elekter jne), transporditud siia ja viidud veel poodi müüki ka. Kõik need vahekäed ja palgad ja rahad, mis liiguvad. Ja inimene on veel nii loll, et kui seda nii odavalt saab siis kõik on harjunud seda jooma ja seda pakutakse igal pool ja tahetakse veel rohkem ja veel odavamalt :) aga, mis on selle 'hind'.

    VastaKustuta
  32. st. kõige rohkem on kahju vanuritest :)

    VastaKustuta
  33. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  34. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  35. tere,lugesin seda juttu ja olen nõus, et midagi peaks muutuma. Ise elan kah Soomes ja tagasi ei kipu, kui Eesti riik keeras nö selja kui selgus et laps vajab logopeede ja muid teenuised. eestis oli neid vaid tallinnas tartus või jõhvis, kuidas küll töötu naine käib sinna ja maksab neile? nüüd elan juba 5a. soomes ja saame igakülgset abi ja kõik on meile tasuta. Olen veendunud, et ehk kunagi tuleks tagasi kui makstaks kah õiglast palkka ja last ei peaks internaatkooli panema, et temaga toime tulla, pealegi ei saaks eesti laps, kes ei räägi endale mängukaaslasi, vaid sattuks norimise ja vägivalla ohriks.

    VastaKustuta
  36. Merit. Soomes on riigi poolt palga miinimumid ette nähtud ja seda peab ka igal ametialal olev firma täitma muidu ta ei saa eksisteerida!

    VastaKustuta
  37. Kuulge- millest me räägime kui tööpuudus on üüratult suur.Muud ei kuulegi riigiisadelt,et minge tööle.Kui palju lastega peresid elab alla igasuguse elatus piiri.NÄLJAS...KÜLMAS JA PALJALT.Riigiisad tõstavad palka aga laste peale ei mõtle keegi.Kui isal emal pole tööd siis selle 19 €kuus ju kõhtu täis ei saa.Kõik ei mahu suurlinnatesse,ega sealgi jagu töökohti.Ja ääremaad on kui välja surnud.Kellegi asi pole valitsuses kas elad või sured.Ja mida teab see, kellel kõht täis,et sina pole söönud juba mitu päeva. Pensionäridest niipalju,et neil pole häda midagi,neil on kindel kuu sissetulek.Aga lastegapered on ikka väga hullus olukorras.
    Pole vaja ülistada meie riigi isasid.Nemad teevad seadusi ja võtavad neid vastu. Kunagi lubasid nad koos meiega kartulikoori süüa.Aga kes tegelikult neid kartulikoori sööb?Muidugi kui neid kartulikoori on...

    VastaKustuta
  38. Riik ei soosi ettevõtlust ega hooli ka inimeste elujärjest. Juba see, et küttekulud on meeletult kasvanud ja ka elektri hind on aastatega lausa tuhandeid protsente tõusnud, on ajuvaba. Ja see oli, on ja peaks olema riigi poolt kontrollitav asi. Seesuguste eluks vajalike asjade meeletu hinnatõus ei jätagi kellelegi võimalust millekski muuks, kui oma küttekulusid ja elektriarveid tampida. On see siis eraisik või ettevõte. Kui inimestel ikka vaba raha pole, siis on automaatselt ka ettevõtjad kaotajad. Käive väike, kasum väike, palgad väiksed. Nii et nii või teisiti jõuame ikka tagasi riigini. Maha müüdi kõik, mis veel vähegi maha müüa sai. Ja nüüd on tulemus käes. Keegi pole rahul. Kõigist on kahju. Kaotajad on kõik! Riigireeturid ja oma rahva maha müüjatest mitte! Neil on kasulikest äritehingutest rahva arvelt siiamaani lust ja lillepidu! Tavakodanike igapäevastest heitlustest et, arved makstud ja söök lauale saaks, ei tea nad ausõna MITTE KUI MIDAGI!!!! Kui teaksid, ei antaks mingeid üüratuid summasid küll Kreeka küll ma ei tea veel kelle ja mille toetuseks välisriikides. Ja seda kõike meie rahva arvelt?!! Nii et näpuga ei tasu näidata vaid ettevõtete suunas. Kõige taga on ikka hoolimatu poliitika meie oma inimeste suhtes.

    VastaKustuta
  39. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta
  40. Hea päev laenu otsijad lahendus oma rahalisi probleeme ......

    Oleme täielikult registreeritud ja sertifitseeritud laenu firma, mis pakub tagatud ja tagamata laenud eraisikutele ja ettevõtetele väga madala intressimääraga 2%. Pakume pika-ja lühiajaliste laenude Meie ettevõte on registreeritud palju läbimurdeid sätte esimese klassi finantsteenuseid oma klientidele, eriti valdkonnas laenusündikaadis ja kapitali säte üksikisikutele ja ettevõtetele. Oleme toonud raskustes tööstused tagasi elule ja me tagasi heade äriideede pakkudes vahendeid oma üles algust. Meil on võrgustik Investorid, kes soovivad pakkuda vahendeid mis tahes summa üksikisikute ja organisatsioonide tegevust alustada ja toiminguteks.Toodame on rühm energiline ja kogenud laenu spetsialistide põhjalikud teadmised finants- markets.In üldiselt pakume hüpoteegid, eluasemelaenu ettevõtete laenude ja halbade laenude laenud Ärilaenude start-up käibekapitali laenud ehitus laenude auto laenud, hotelli laenude Xmas laenud Meie intressimäär on 2% aastas aastase tagasi maksta, meie laenu võtab maksimaalselt 3 tööpäeva jooksul, et saada kõik heaks kliendid üle globe.You saab meiega e-posti teel: amutaloanhelp02@gmail.com

    VastaKustuta
  41. HEAD PÄEVA,
    MA OLEN George WILLIAM tegevjuht Rotary LAEN KINDEL, Meie kohustus on aidata abivajajaid, et saavutada finantsstabiilsust, et kohtuda nõudmistele elu, ja aidata neid, kes on rahalistes crises.those kes on tõsiselt Keera poolt pangast ei lahti lootuses vaadata kuni kaudu; Rotaryloanfirm@gmail.com
    Mõnikord me kõik vajame vahendeid mõnikord väga kiiresti, isegi kui me ei saada ilus palk või väga hästi äri, sest mõned ootamatud kulud, nagu
    === majapidamises arveid,
    === pulm,
    === haiguse või
    === auto remont kulud ei tulnud välja nii,
    Kui teil on tekkinud raske löök halb õnn või pettumust puudumise tõttu rahandus tulema saada usaldusväärne laenu firma kaudu
    Rotaryloanfirm@gmail.com
    Laenud kättesaadavaks
    1. isiklikud laenud
    2. Business Laenud
    3. Kombineeritud Loan
    4. House Loan
    5. Õppelaenu e.t.c
    ERIPÄRA
    === mega laenude up to $ 1,000,000,000.00
    === Kätt laenu up-to $ 1,000,000.00
    === No Käendaja, ei ole tagatis vajalik VÄLJA mega laenude pakkumisi
    === Paindlik tagasimaksmise võimalusi ametiaja up-to 60 kuud
    === Nägelus vaba taotlemise protsess
    === Lihtne dokumentatsioon
    === Quick töötlemise ja väljamaksmise, kui huvitatud võtke meiega kaudu; Rotaryloanfirm@gmail.com
    Soovidega
    C.E.O Rotary LAEN KINDEL
    GEORGE WILLIAM.

    VastaKustuta
  42. HEAD PÄEVA,
    MA OLEN George WILLIAM tegevjuht Rotary LAEN KINDEL, Meie kohustus on aidata abivajajaid, et saavutada finantsstabiilsust, et kohtuda nõudmistele elu, ja aidata neid, kes on rahalistes crises.those kes on tõsiselt Keera poolt pangast ei lahti lootuses vaadata kuni kaudu; Rotaryloanfirm@gmail.com
    Mõnikord me kõik vajame vahendeid mõnikord väga kiiresti, isegi kui me ei saada ilus palk või väga hästi äri, sest mõned ootamatud kulud, nagu
    === majapidamises arveid,
    === pulm,
    === haiguse või
    === auto remont kulud ei tulnud välja nii,
    Kui teil on tekkinud raske löök halb õnn või pettumust puudumise tõttu rahandus tulema saada usaldusväärne laenu firma kaudu
    Rotaryloanfirm@gmail.com
    Laenud kättesaadavaks
    1. isiklikud laenud
    2. Business Laenud
    3. Kombineeritud Loan
    4. House Loan
    5. Õppelaenu e.t.c
    ERIPÄRA
    === mega laenude up to $ 1,000,000,000.00
    === Kätt laenu up-to $ 1,000,000.00
    === No Käendaja, ei ole tagatis vajalik VÄLJA mega laenude pakkumisi
    === Paindlik tagasimaksmise võimalusi ametiaja up-to 60 kuud
    === Nägelus vaba taotlemise protsess
    === Lihtne dokumentatsioon
    === Quick töötlemise ja väljamaksmise, kui huvitatud võtke meiega kaudu; Rotaryloanfirm@gmail.com
    Soovidega
    C.E.O Rotary LAEN KINDEL
    GEORGE WILLIAM.

    VastaKustuta
  43. HEAD PÄEVA,
    Xmas laenu
    MA OLEN George WILLIAM tegevjuht Rotary LAEN KINDEL, Meie kohustus on aidata abivajajaid, et saavutada finantsstabiilsust, et kohtuda nõudmistele elu, ja aidata neid, kes on rahalistes crises.those kes on tõsiselt Keera poolt pangast ei lahti lootuses vaadata kuni kaudu; Rotaryloanfirm@gmail.com
    Mõnikord me kõik vajame vahendeid mõnikord väga kiiresti, isegi kui me ei saada ilus palk või väga hästi äri, sest mõned ootamatud kulud, nagu
    === majapidamises arveid,
    === pulm,
    === haiguse või
    === auto remont kulud ei tulnud välja nii,
    Kui teil on tekkinud raske löök halb õnn või pettumust puudumise tõttu rahandus tulema saada usaldusväärne laenu firma kaudu
    Rotaryloanfirm@gmail.com
    Laenud kättesaadavaks
    1. isiklikud laenud
    2. Business Laenud
    3. Kombineeritud Loan
    4. House Loan
    5. Õppelaenu e.t.c
    ERIFUNKTSIOONID
    === mega laenude up to $ 1,000,000,000.00
    === Kätt laenu up-to $ 1,000,000.00
    === No Käendaja, ei ole tagatis vajalik VÄLJA mega laenude pakkumisi
    === Paindlik tagasimaksmise võimalusi ametiaja up-to 60 kuud
    === Nägelus vaba taotlemise protsess
    === Lihtne dokumentatsioon
    === Quick töötlemise ja väljamaksmise, kui huvitatud võtke meiega kaudu; Rotaryloanfirm@gmail.com
    Soovidega
    C.E.O Rotary LAEN KINDEL
    GEORGE WILLIAM.

    VastaKustuta