Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 29. august 2013

Mähkme-majandus

Tegelen siin usinalt nüüd selle mähkme-majandusega ;)

No mis sellega tegelikult nüüd nii väga usinalt majandada on - üks mähe alt ära ja teine alla. Sama nagu pabermähkmegagi ju.

Ainuke vahe on vast selles, et laps on enam-vähem keemiavaba ja tihedamini peab vahetama.
Enam-vähem keemiavaba sellepärast, e öösel panen ikka "Libero" alla ja kui õues pikemat uinakut teeb, siis ka. Kusjuures viimastel päevadel pole enam pannud, on õues ka marlidega olnud.

Pabermähkmeid kasutades ei saanud arugi, kui tihti laps tegelikult pissib. Võiks öelda, et kord tunnis julgelt.
Ma ei tea - võtan kohe mütsi maha emade ees, kellel olid samal ajal mitu last marlikates ja kes neid käsitsi pesema pidid. Ütlen ausalt, et kui ma neid käsitsi pesema peaksin, siis vast küll ei viitsiks sellega majandada. Praegu kogun kasutatud marlikad ämbrisse ja pesu pesen üle päeviti. Kuna meil tekib musta pesu ka - suurpere ikkagi ju (hahahha) - siis on paras üle päeviti pesta.
Mähkmete varu on mul 4 päeva jagu, kui arvestan, et päeva peale kulub ca 13-14 mähet. Siis ongi nii, et kõik on ringluses ja mähkmetest puudust ei tule. Tegelikult peaks ikka 5-7 mähet juurde ostma ja mõne paari kattepükse ka.

Kusjuures mulle täitsa meeldib sedasi. Mulle meeldib, et laps marlides on. Kuidagi hea ja positiivne tunne on.
Eestist tulle soli kaasas 1,5 pakki mähkmeid. Ma arvan, et praegu on julgelt pool veel alles ja enne oktoobrit uut pakki ostma ei pea ;)

Pabermähkmed on siin kusjuures odavamad, kui Eestis.
Mina eelistan "Liberot", sest "Pampers" jätab sellise märja tunde. Laps laseb ühe sortsu ja põhimõtteliselt kohe vaheta ka mähe ära. Siis polegi nagu vahet, kasutad sa "Pampersit" või marlikaid.
"Libero" on palju normaalsem.

Hetkel kasutame number 3 suurus (ehk oranz pakk) ja see maksab siin veidi üle 11 € (Citymarketis). Kui ma ei eksi, siis Eestis maksis see veidi üle 14 €.

Meie pabermähkme kulu ööpäevas on heal juhul 2 tk - 1 öösel ja 1 päeval (kui kasutan üldse päeval). Ja sedasi juba üle 2 nädala.

Kusjuures täitsa vabalt võib Johantsi juba peale ärkamist potile panna, sest soristaks potti küll. Ma vähemalt arvan nii. Põit peab ta küll päris kaua. Tõuseb üles ja 15-20 minutit peale ärkamist on veel kuiv. Peangi poti muretsema ;)

Muul ajal ei hakkaks teda potiga nii varakult terroriseerima, aga vahetult peale ülestõusmist küll.
Potile tuleks vist mingisugused soojad ääred peale meisterdada, sest plastmassist külm pott võib vastärganud lapsele pigem negatiivselt mõjuda, kui positiivselt.

Meil, talu juures, kempsus on küll selline penost äär, mis annab südatalvel ka sooja tunde.
Vot ja millegi sellisega peaks lapse poti ka ära varustama :D
Peab nuputama...

Mähkmeid veits pildis ka :D

                                                                     Riisipaber

Riisipaber on selles mõttes hea leiutis, et kui laps kakab, siis kaka jääb paberisse. Pole muud, kui paber ära visata ja mähe pessu. Ei pea selle paksema kraamiga pikemalt jamama. Riisipaberit kasutangi hommiku poole, kui paksem kraam veel tulemata on. Müüakse neid rullides ja pakkides. Mina ostsin need kirparilt 3,50 € eest. 3 rulli kokku siis 3,50 €. Vaatasin, et Eestis (kusagil looduspoes) maksis 8 €/rull. Algus, kui riisipaberi ostsin, siis ma ei teadnudki milleks see üldse on, aga kuna need olid koos mähkmete ja muu sellise kraamiga müüdi, siis oletasin, et ju on vajalik kraam ;)
Arenesin ja ongi vajalik ;)


                                      Lemparid - täisvarustuses ImseVimsed, lahtises asendis.

Need ImseVimsed on lemmikud. Katte sees on juba imav riie olemas, lisaks üks froteest riba ja seejärel fliisist riba. Fliis ei jäta kusjuures üldse mingit märga tunnet. Katsud ja tundub nagu oleks kuiv, tegelikult on märg ;)
Käisin täna just kirparil, sest tahtsin mõned kattepüksid juurde osta. Leidsin ImseVimsesid ka, aga hinnaks küsiti 11 €!! Jäid loomulikult ostmata. 4 € oleks lagi, mis ma maksaks. Kattepükse ka ei saanud. Pean mingil päeval jälle ringile minema ;)

                                                    Ja ImseVimsed kinnises asendis

                                                             Kattepüksid 

Sellised kattepüksid on täitsa OK. Seest on kilejas riie, mis ei lase niiskust läbi. Mähe sisse, lapsele tagumiku ümber ja piss võib tulla ;) Enamik kattepükse ongi selliseid.

                                                      Sisemähe ja kattepüksid vol 2

Sellised kattepüksid ajavad asja ära, aga lemmikute hulka ei kuulu, sest saab kasutada vaid kord. Panen ImseVimse alusmähkme sisse, aga ikka on kattepüksid märjad. Ju ma siis kasutan valesti.
Kui marlidega neid kasutan, siis panengi ühe imu veel lisaks - seisab kuiv küll ;)

                                           Mõnikord võib ka nii juhtuda :D :D  

                                           Umbes selline kogus seda mähkme-kraami ongi

Vot selline mähkmemajandus siis ;)
Kordan veel kord - Ise olen rahul. Teen lapse pepule pai :):):):)

Kõik kraam niisiis kirparilt. Nii kasutatud kui ka kasutamata kujul.

Kirparilt saab hea hinna eest äraütlemata mõnusat kraami. Mina olen küll kahe käega kirparite poolt. Poest ei raatsigi nagu eriti midagi osta :D

Järgmise sissekande peakski kirparitele pühendama ja hindadest ülevaadet tegema :D

Nädal aega tagasi võtsin end käsile ja  hakkasin Johanna tekki õmblema. Ta käib meil juba ammu põrandal rullimas. Praegu võtan tavalise teki alla ja mõtlen, kuidas ma ikka selline lohe olnud olen! :) Panin omale eesmärgiks, et 30. augustiks pean valmis saama, sünnipäeva kingiks või nii. Ikkagi 3 kuud juba eluiga.

No jah, pean paraku tõdema, et ei jõua homseks kohe kuidagi valmis. Ehk 3-4 päeva pärast. Loodame, et Johants ikka andestab :D

                                                             Nii palju siis tehtud...

Ei muud, kui homse-ülehomseni. Kirjutan siis kirparitest ;)

5 kommentaari:

  1. Kunagi lugesin ühest saksakeelsest blogist samal teemal. Seal on sellise "potikatte" pilt. Tundub väga lihtne olevat: http://weltanders.wordpress.com/2012/01/06/babyfreundliches/
    Äkki on abiks:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jeps, väga hea idee. Pean ka midagi aretama hakkama ;) Tänks

      Kustuta
  2. Meie kandis on Säästumarket, kust abikaasa sai palju uusi asju poole hinnaga vöi oli hooaja ale.
    Tervitusi!

    VastaKustuta
  3. Riidemähkmed ruulivad ja taaskasutus ka :)

    VastaKustuta