Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 3. juuni 2012

Ühel algas töö, kahel suvepuhkus

Olen niisiis taas tööinimeste nimekirjas, kellel juba nädalakene töötamistki juba seljataga.

Uhh, esimene tööpäev oli närvesööv, sest olin ise ennast selle keele pärast nii üles kruvinud. Kui juba 2-3 tundi tööl olin jõudnud olla, siis sain aru, et pole see asi nii hull midagi, kui ma omale ette kujutasin. Saan mina soomlastest aru ja saavad nemad minustki.
Ülejäänud päevad läksid päris kiiresti ja millegi kohta ühtegi küsimust ei tekkinud.
Töö on oma iseloomult täpselt selline nagu ette olin kujutanud - jälgid toimuvat, teed ringkäike jne.jne.

Tööl käin bussiga ja sõitu on umbes 35 minutit. Seoses bussi ja bussikaardiga tahaks enda peale täitsa karjuda. Nimelt laadisin eelmisel nädalal oma kuukaardi kenasti täis, 44 € siis. 5 päeva hiljem kaotasin selle kaardi ära!!! Oi, kui vihane ma enda peale olin!!! Nagu väike laps! Paar päeva ostsin piletit bussist( 2,5 € kord), lootusega, et äkki leidis bussijuht minu pileti ise ja saan selle äkki tagasi. Kui olin selgeks saanud, et tagasi ma seda siiski ei saa,  ostsin loomulikult uue kaardi ehk 44 € kuutasu + 5 € kaart. Põhimõtteliselt on maksin siis ühe kuu sõitmise eest 100 €! Oi, ma olin vihane!! Kusjuures järgmisel päeval, peale uue kaardi ostmist, leidsin ma ise tänavalt roheliste kaantega kuukaardi :) Dejavu - kaart seisab praegu kapi peal. Homme on mul vaba päev, viin selle tagasi -vähemalt keegi õnnelik saab oma kaardi tagasi ;)

Tagasi bussisõidu juurde. Buss sõidab põhimõtteliselt uksest ukseni, ei mingit ümberistumist ja pikka kõndimist. Sõidu ajal, mis oli niisiis umbes 35 minutit, heegeldan ma tüdrukutele suveks mütse. Juhhu :) Otstarbekas ajakasutus, eksole :)
Käsil on esimene müts, mida ma olen juba 4 korda üles harutanud, aga alla ka veel ei anna :)
Küll ma selle valmis teen

Igatahes töö iseloomu ja tööle sõitmise üle viriseda ei saa.
Kui millegi üle muret tunda ja iniseda, siis ehk väheste töötundide pärast. Töötunde on üsnagi tugevasti alla normi. Kui juunis on normtöötunde 168, siis minul tuleb tööl käia 92 tundi.
Jah, ok, ka nende töötundidega teenin ma kõvasti rohkem, kui Eestis, sest õhtutunnid ja nädalavahetused annavad  juurde, aga hetkel teeksin ma pigem tööd, kui istuks kodus. Eriti veel juulis, kui lapsed Eestis on. Suvi ju tuleb ja tahaks suve jooksul nii mõnessegi kohta minna, seega oleks rahakott rohkema töö korral palju õnnelikum.
Samas on vabad päevad ka head, sest siis saab teiste asjadega vabalt tegeleda. Ja asju, millega tegeleda, on rohkem, kui küll. Nüüd on vist saabunud see kauaoodatud vaba aeg :):) Lapsed jäävad ka peale jaanipäeva Eestise, siis see on veel eriline luksus. Ei, ei, mitte, et lapsed mul nüüd jalus oleks või segaksid, aga kui lapsed ära on, siis ei oskaks justkui oma ajaga midagi peale hakata ja midagi oleks nagu puudu. Noh, ongi ju - lapsed :)

Ma ei oska nüüd öelda, kui kaua ma selliste tundidega tööd tegema pean ja millal ma normtundidega tööinimseks saan, aga vähemalt lubati, et peale katseaega läheb olukord stabiilsemaks. Eks see siis paistab.

Tegelikult ei tohiks ma üldse kiunudagi, sest rääkisin eile sõbrannaga, kes on õmbleja ja teeb tööd 40 tundi nädalas ning saab selle eest netona  250 €!! Ehk miinimumi !!!!!!!Õudus kuubis.
Ja kui palju neid inimesi tegelikult Eestis on...

Tüdrukutel on ka nüüd mõlemal koolid-lasteaiad lõpetatud ja nemad peavad nüüd suvepuhkust. Ilmad on muidugi rohkem sügisest, kui suvest. Ei teagi, kas õhk ja vesi enne jaanipäeva soojaks jõuavad minna, sest tahtsime enne tüdrukute Eestisse toomist Juku veepargis ära käia, Ruissalos telkimas ja Särkänniemi lõbustuspargis. Loodame, et siiski lähevad.

Janelil oli lasteaias kevadpidu, mis toimus õues. Laste poolt olid väiksed etendused, laulud, tantsud. Kasvatajad  küpsetasid vahvleid, mida sai igaüks koos vahukoore ja moosiga süüa. Ilm oli õnneks soe ja kõik oli tip-top.


                                                              Kananeiuke ;)

Janeli viimane lasteaia päev oli 31 mai ehk neljapäev. Reedel ta enam lastekasse ei läinud, sest siis oleks pidanud terve juunikuu eest lasteaiatasu maksma. Mis minu arust oleks eriti mõttetu olnud. Kuna mina olin reede hommikul tööl, Tarmo oli tööl ja naabrinna samuti, siis tegime mingeid hulle plaane, kuidas tüdrukud reedel ära vaadata :) Naabrinnal ka ju lasteaiaealine tirts kodus. Nii me siis jagasime, alguses mõned tunnid Tarmo, siis oli valvur naabrinna poolt ja seejärel mina. Igaüks sai mõned tunnid vaadata ja seejärel siis tööle minna või siis töölt tulles vaadata ;)
NB! Varem olen ma kirjutanud, et kui laps puudub lasteaiast üle 11 päeva (kirjutasin vist isegi 2 nädalat), siis peab maksma vaid pool tasust. Tegelikult on lood aga nii, et siis maksad poole kuu eest, kui laps puudub HAIGUSE tõttu. Kui niisama  kodus on, siis maksad kogu kuu eest.

Karolini kevad pidu oli 2.juunil, laupäeval kell 08:00  hommikul!!! Kes tuleb selle peale, et kevadpidu korraldada hommikul kell 08:00?? Kõik pildid tulid ka sellised padjanäoga, et oh-ho-hoo.
See pidu oleks võinud olla siis kasvõi lõunast või juba reede õhtul...
Aga jah, oli see laupäeval kell 08:00 hommikul.
Alguses oli saalis väike laulmine, tänukirjade kätte andmine ja muu selline trini-träni. Peale seda oli klassis tunnistuste kättejagamine. Õpetaja kutsus lapsi nimehaaval klassi ette andis tunnistuse, soovis ilusat suve vaheaega ja seejärel oli vanemate kord selle peale viisakalt plaksutada. Kui mina olin harjunud sellise korraga, et plaksutada tuleb siis, kui nimi välja hõisatakse, siis sel korral oli süsteem selline, et aplausi sai laps alles siis, kui ta oma asjad õpetajalt kätte oli saanud ja koha peale tagasi hakkas minema.

                                                                  Salajutt ;)

Tüdrukud on seega kodused. Õnneks on mu graafikud nii hästi tehtud, et enamik on õhtused ajad. See tähendab seda, et laste valvamisega erilisi probleeme ei ole ja ma saan hommikuti kauem magada. Na-na-na-naaa. Kui mõned päevad olengi hommikul tööl, siis klapime naabrinnaga kuidagi. Teisipäevast tuleb Marite ka oma pesakonnaga natukeseks siia, meie Soome eluga tutvuma ja siis saab tema ka tüdrukutel silma peal hoida. Tüdrukute vaatamine on igatahes ära orgunnitud. Ja osa suvest on nad niisiis Eestis. Saavad vähemalt Abbil maasikaid süüa :)

                                                                  Kevadpiigad :)

Saime Abbil selle niitmisega ka asjad korda. Kui blogis sellest niitmise murest kirjutasin, siis kirjutas mulle kohe üks tore inimene ja ütles, et tema on nõus niitma. Väike lisateenistus on ikka abiks ;)
"Lääne Elu" kuulutuse peale tuli ka muidu 5 kõne. Alguses olime täitsa löödud, et vist ei leiagi niitjat, aga - lõpp hea, kõik hea :)

Mina vist ei saagi suvel Eestisse :(:(:(
Praegu on mul graafik teada  kuni 7.juulini  ja ma ei näe seal ühtegi võimalust sobitada tulek nii, et see meile Tarmoga mõlemale sobiks.
Jaanipäev läheb ka vist sellel aastal lörri, sest ei klapi meil ei tulek ega ka minek.
22, 23 ja 24 on mul küll vabad, aga laevapiletid on meil juba 21.juuniks bronnitud. 22.juuniks ei saa enam mingi valemiga pileteid ja lisaks sellele on tagasitulek 25.juuni õhtuse laevaga, aga sel päeval pean mina juba tööl olema.Laeva väljumisajaks on mul töövoor isegi juba läbi.
Palusin küll vaadata, et äkki on võimalik 25.juuni ära vahetada, aga kui ei ole, siis ei ole. Ma uus ka, mis mul kaubelda on.
Üks võimalus oleks muidugi veel, et tulen siit reedel, 22.juunil üksinda ja siis 24.juunil üksinda tagasi. Pileteid on ka veel isegi saada - vaatasin järgi.
See aga tähendaks sea, et rongipiletid edasi-tagasi 54 €, laevapiletid edasi-tagasi 61 €, bussipiletid Eestis edasi-tagasi 14 €, kokku 129 €. Kas sellel tulekul on mõtet...
Igatahes peab mõtlema ja vaatama.
Ma lohutan ennast sellega, kui sellel aastal ei saagi Abbil eriti ringi tuuseldada ja askeldada, siis järgmisel aastal on mul võimalik juba puhkuseid saada ;) Elan üle ;)

NB! Jaanika, ma ei saa Sulle maili peale vastata, sest kirjad tulevad tagasi teatega nagu Su postkast ei toimiks. Igatahes on nii, et peale katseaega ei ole kohustust palka tõsta. Küll aga on tööandjal kohustus maksta palka nii nagu  TES ette näeb. Alla TES-i maksta ei tohi( olgugi, et seda tehakse). Osad lepingud on sedasi tehtud, et peale katseaja lõppu  saab inimene harjutaja staatusest välja ja tõuseb teisele tasemele, tänu millele palk tõuseb. Osades lepingutes on kohe kirja pandud, et peale katseaega on vot selline ja selline palk.
Kohustust, kui sellist, kõrgemat palka maksta ei ole.

Tarmo kohtuasi liigub ka ;) Praegu sellest paraku lähemalt kirjutada ei saa, olgugi, et tahaks, sest see on "bossi"poolt täielik huumor :):):) Põhimõtteliselt on kaalukauss päris suure kaaluga meie poolel.
Kui asi oma lõpplahenduse on saanud, siis kirjutan sellest kindlasti. Te tahate ka ju naerda :D

Bai-bai praeguseks, mõnusat algavat nädalat ;)


                                                         

5 kommentaari:

  1. Mulle ka tunudb, et see keelemure ei olegi nii suur mure:) Ise olen soome keeles suht kodus,siia tulles oli mureks hoopis vene keel, mida klientide tottu igapäevaselt kasutama pean ja ka kirjutama:) Ja tegin seda viimati Eestis ikka väga kaua aega tagasi. Aga samuti- hirmul on suured silmad, ei ole see olnud ei keeruline ega raske.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täitsa tabav võrdlus. Hirmul on jah suured silmad ;)
      Praeguseks hetkeks on need silmad jälle täitsa tavalist mõõtu :)

      Kustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. TES on selline kollektiivleping, kus mingi ala kohta kõik ära on reglementeeritud a la palk, töövoorud, õhtutasud, öötasud, puhkuse andmine, lisatasud jne.jne. Tööandja peab tagama vähemalt need tingimused, mis TES-is kirjas on, halvemad olla ei tohi.

    VastaKustuta
  4. TEsi järgivad vaid osad ettevõtted kahjuks... ja see on kollektiivne tööleping, väikesed firmad teevad mis tahavad, ikka veel, kahjuks.

    VastaKustuta