Lehevaatamisi kokku

reede, 6. aprill 2012

Eestlase parim toit - teine eestlane?


Mingil ajal tõdevad seda vist enamik blogijaid, nii ka mina.
Tundub, et see ütlus vastab kenasti tõele.
Loomulikult ei kehti see kõikide eestlaste kohta , aga üsna märkimisväärse osa kohta küll.

Sellel nädalal riputati minu blogi üles nii “Õhtulehe”, “Postimehe”, Delfi ja kui ka perekooli foorumitesse. 
Kõik grupid niisiis kenasti esindatud ;) Kindlasti on veel mõni koht, kuhu riputada saaks – nii, et andke aga tuld. Loomulikult tasub koos blogi-lingiga ka sobivas koguses sappi juurde pritsida :D
Muidu ei täidaks see riputamine ju oma eesmärki.

Siinjuures vabandan nende viitajate ees, kes seda mingil muul eesmärgil teinud on ja kelle eesmärgiks ei ole sapi ja s...ta tootmine ;)

Miks ma ennast nendest kägudest ja kanadest häirida lasen?
Sellepärast, et nad ei anna asjadest tegelikku ja õiget pilti. Nad nopivad minu blogist omale poolikuid lauseid (mis parasjagu nende sapiga sobivad), torkavad kuhugi foorumisse selle üles, kirjutades ergutuseks mõne pilkupüüdva juhtlause a la paadipõgenikud Eestist või almustepalujast eestlased Soomes. Raudpoltkindel, et see peab olema midagi negatiivset ;) Üldjuhul.

Mida mulle siis ette heidedakse?
Praegusel hetkel on minu suurimaks kuritööks see, et Soome riigilt seda tööturaha saan. Mis saan? Sain! Koos kooliga lõppes ka seesama raha. Tänu sellele saadavale rahale olin ma parasiit (ja seda koguni 6 kuud!!).Aga kuna rahad lõppesid, siis nüüd peaksin ma vist tip-top tüdruk olema!? :) :D 
Nende arust.
Ei koorma ju enam Soome riiki.

Tõde on tegelikult aga see, et kunagi ei olda millegagi rahul. Alati leidub midagi, mille üle vinguda, vigiseda, tänitada ja nokkida, ALATI.
Kui tulime Soome ja tegin koristajana tööd, siis sain selle eest vastu pead, et teen “ tublit”karjääri a la politseinikust koristajaks. 
Kui õppisin soome keelt, sain sõimata, et olen üks kuramuse parasiit, kes Kelas ainult avaldusi tegemas käib, peasi, et riigilt raha tuleks. Umbes nii, et elame sotsiaaltoetuste peal, et ma päevade viisi muud ei teegi, kui Kelas istungi. Tõde on aga see, et seesama töötutoetus oligi ainuke raha, mis Kela mulle( meile) maksis. Me pole saanud EGA SAA mitte ühtegi teist toetust. SEE ON TÕDE. 
Mis almustest me siin rääkida saame? 
Lastetoetus? Lastetoetust saavad kõik perekonnad, kui perekonnas  on vähemalt üks pereliige, kes käib  tööl  ja maksab riigile makse ehk on maksumaksja. 

Kui ma nüüd turvatöötajana tööle lähen, siis saan raudselt sõimata, et mis mõttetut tööd ma teen. 
Ja kui kunagi tulevikus paremale töökohale saan, siis saan selle eest sõimata, et ma sellega kekutan ja kelgin. Ja ikka saaksin millegi eest sõimata. See ei lõppeks kunagi. Saaksin  kasvõi sellepärast, et Soome riigilt alguses tööturaha sain. Seega olen ma elu lõpuni Soome riigis parasiit :D 
Sellepeale  need kõige targemad ei oska tulla, et ühel päeval maksan ma riigile makse mitu korda rohkem, kui riik minule panustas! Minust saab riigile kasulik tööline/kodanik. Ma tean seda.
Miks kõige targemad ninaotsast  kaugemale ei taha näha, veidikenegikaugemale ei mõtle? 
Aga jah,  see tööturaha on ju luukere, mida ma häbenema peaksin!

Kas ma häbenen seda ?
Uhke just ei ole, aga häbeneda ma ka seda ei kavatse. Ma olen VÄGA, VÄGA tänulik, et Soome riik on andnud võimaluse inimesel tulla ja õppida ehk integreeruda. Jah, mõne meelest võiks selle õppimise muidugi jutumärkidesse panna. Aga ma võin enda kohta öelda, et ma ka tõesti õppisin. Õpin ka edaspidi.

Selle eest sain ma ka muidugi kõvasti sugeda, et ma julgesin tööturaha oma õppimise võimaluseks nimetada. Et ma olen ju ikkagi TÖÖTU! Kanadel on vist kanapimedus olnud, sest olen kõiki rahasid ka nende õigete nimedega kirjutanud. Nemad näevad loomulikult seda, mida nad näha tahavad.
Minu jaoks see raha oligi tegelikult õppimise võimalus. Päriselt ka! Kui Soome riik poleks seda maksnud, olen üsna kindel, et ma poleks saanud sedasi koolis käia ja keelt õppida. Oleksin ikkagi kusagil tööl käinud ja keelt omal käel õppinu (tõenäoliselt siis koristajana või kusagil kasvuhoones). Aga kuna Soome riik selle võimaluse andis, siis ma seda ka kasutasin.
See ongi kanade arvates minu suurim kuritöö – 6 kuud tööturaha! 
Seega alates eilsest päevast alates olen ma siis tips-tops tüdruk. 
Soome riik enam rahasid ju ei maksa. Nüüd ei ole ma enam parasiit :D Juhhu :)

Nüüd olen ma siis – kes?
Nädal aega luuser? Alates 16.aprillist “potsensiaalne” töötegija? Peale nädalast kursust järjekordse mõttetu töö tegija?
Jah, kanade meelest küll :) Nemad on ju kõik paremad ja tublimad ;) Õnneks ei ole minusugused luuserid.

Kiidan end nüüd ise maa ja taevani :D Ma vähemalt püüan, et kuhugi jõuda. Ei ole mul ühtegi tutvust, kes mind kuhugi sooja koha peale sokutaks. Mõndadel selline eelis küll on, aga väga paljudel siiski pole.
Nii ma siis astun samm sammu haaval.  Sinna, kuhu mul plaanis sammuda on. Mõni samm tuleb lühem, mõni ehk pikem. Vähemalt ma sammun, mitte ei kiritiseeri teise inimese üritust elus ise hakkama saada. Iga inimene teeb ise oma valikud, kuidas ja mil viisil end teostada.
Ma teen ise tööd, et kuhugi jõuda.
Ja siis tuleb järjekordne anonüümne kodanik ja pistab karjuma, et mida tean mina üldse enese ülestöötamisest?! Saan juba selle eest sõimata, et üritan. Et vot, tema on seda ja seda teinud, kukkund ja tõusnud! Möhh? Õnneks sain jälle sõimata :D Mis sa karjud? Las ma siis töötan, äkki saan ka kunagi teada, mida see tähendab :)
Selles mõttes on muidugi tore, et need anonüümsed kanad end siin virtuaalselt välja elavad – äkki on tema mehel/naistel ja lastel (tänu sellele) kodus rõõmsam ja elutervem õhtu :)

Ja jumala eest, mina ennast ometi blogis sapitajate ja valetajate eest kaitsta ei tohi, siis olen ma inimene, kes "tervet" kriitikat ei kannata. See nö terve kriitika sisaldab mõndades kommentaarides lausa  100% valet, aga ikkagi. Ja kui ma mõnele veel midagi  krõbedamat vastu julgen öelda, siis olen ma ju suisa pooletoobine ja üdini haige inimene :D
Teised ei tohi ka loomulikult minu kohta kaitsvaid kommentaare lisada, sest siis tuleb ja  karistab teda woo-doo nukk ja kogu tema ülejäänud elu saab rikutud :D 

Lõpetaks selle sissekande viisakalt ja ütleks, et kui kellelgi on soovi kritiseerida, siis kritiseeri. Kristiseeri asja, mis tegelikult olemas on, mitte ära kujuta ette :)  Ma ei hakka ühtegi kommentaari kustutama ega enne ilmutamist üle vaatama, aga kritiseerige tõe põhjal. Ärge valetage lugu inetumaks ja omale kasulikumaks, sest sel juhul see pole ju terve kriitika, eksju ;) 
Naiivse inimesena tahaksin uskuda, et see on võimalik. Just nimelt - naiivse.

Ma tegelikult ei taha uskuda, et Sinu elu s...ta loopimisega ilusamaks ja helgemaks muutub. 
Ei muuda Sa sellega minu elu ega ka enda. 
Tunne parem millegi üle rõõmu. Kindlasti on midagi, mis Sind ka PÄRISELT  rõõmustab...

Elage ise (seda sõna otseses tähenduses) ja laske teistel ka elada. 


17 kommentaari:

  1. "Vähemalt ma sammun, mitte ei kiritiseeri teise inimese üritust elus ise hakkama saada."

    Just. Ja Sina arened ja saad üha õnnelikumaks. Nemad aga kritiseerivad ja loobivad p***ga igat ettejuhtuvat inimest ka aastate pärast ning nutavad õhtul patja, kuna elu on nii s**t nii s**t! Jõudu ja selg sirgeks. Ei tasu üldse välja teha. Kritiseeritakse ikka neid, kes midagi saavutavad ja saavutanud on elus. ;)

    VastaKustuta
  2. Annyke siin. Kuna sa oled kommenteerimise võimaluse keerulisemaks teinud, siis elasin end eile oma blogis välja.... :D Mu blogis on kirjas 2 ja pool MINU teooriat, kes ja millised on need käod ja kanad.
    Ma olen väga kurb, et eestlased on sellised (jajah, loomulikult mitte eranditult kõik, aga siiski liialt paljud) ja alles eile tabasin ma end mõttelt, et ma tunnen siin, võõras riigis võõraste inimeste hulgas ennast rohkem omana kui Eestis elades. Ja see on väga kurb tõdemus. :(
    Aga me ajame ikka enda asja, eksole! Las koerad hauguvad... Ikka loen, seega loodan, et sa uksi päris kinni ei pane. Ja kui plaanid panna, palun võtit. ;)
    P.S. See siinne nimi on 1 vääga vana ja iganenud nähtus, tegeliku blogi asukohta sa tead. ;)

    VastaKustuta
  3. Tere!
    Olen Sinu blogi jälginud alates jaanuarist,mil võtsin vastu otsuse ka oma perega Soome kolida.Tänu Sinule olen paljudes asjades targemaks saanud ja ootan huviga sinu postitusi.Mulle väga meeldib sinu kirjutamisstiil ja otsekohesus.
    Eestlasest veel hullem ON teine eestlane-sel nädalal olen sellest aru saanud juba mitu korda.Ei tea,miks inimesed nii kadedad on,minul on küll teie pere üle hea meel ja siiralt loodan,et teil läheb hästi.Sa oled väga tubli,aastaga oled keele nii selgeks saanud,et tuhnid juba seadustes.Üritan ka kodus soome keelt õppida,kuid ei taha sellest suurt midagi välja tulla.
    Mina soovin sulle palju palju jõudu,et taluda neid negatiivseid arvustusi.Nagu Leevi kirjutas,kritiseeritakse ikka neid,kes midagi saavutanud.
    Ja kirjuta aga-nii tore on lugeda.

    VastaKustuta
  4. Tubli tüdruk!
    Nende lamedate kommenteerijate kiuste,mainin, et ka meie pere on võttis nõuks ja plaani selle aasta sees Eestist lahkuda! Sinu blogi on saanud mulle igaõhtuseks n.ö öökapiraamatuks. Vajalikud infokillud olen endale ülesmärkinud ja üritan neid järgida. Sapi loobivad need, kes oma suutmatuses muuks võimelised pole.Ma pole ise küll neid kommentaare lugenud , aga pakun , et enamus kommenteerijaid on kas pensionärid või üle keskea (keskeakriisis)meesterahvad,kelle suutlikus on teadagi-alla harju keskmist.Avalikult internetis s***aloopida on võrdne külapoe taga kastide otsas targutada!
    Edu ja jaksu....jätka samas vaimus, siis on (vähemal mul) mida õhtuti lugeda!

    VastaKustuta
  5. Tubli oled Virge!! Super tubli! Ja las see eestlane jõmiseb-mida siis muud enamikest teha oskavadki-teiste kallal lamiseda ja sitta toota. Rahvuse omapära-kahjuks. Sa oled nii tubli! Ja et oled blogisenud sellest ajast kui sul tekkis mõte Soome kolida-see kõik siin on tõeline allikas, kust iga Soomessesuunduv NORMAALNE inimnene teadmsisi uues elukeskkonnas toimetulekuks saab omandada. Kuulun nende sekka ja hoian kullipilku su kirjutistel!
    Seniks aga, pea püsti ning julgelt oma unistustele vastu! Kõike kaunist sulle ja su perele!!

    VastaKustuta
  6. Ignoreeri selliseid kommentaatoreid. Kustuta jura maha ja ära korda seda ise uuesti üle.
    Kui sa neile reageerid, siis kahjuks annad kägudele just seda, mida nad kõige enam vajavad - tähelepanu. Kui sa ignoreerid ja piirdud kustutamisega, siis surevad nad nälga.

    VastaKustuta
  7. Jah, need sapised kommenteerijad on ise väga õnnetud tegelased. Nende maailm koosnebki sapist- kõrvuni sees ja vahutavad. Nad on enda jõuetuses pettunud ja tahavad , et ka tublidel inimestel, oleks nende moodi halb ja hall elu. Ära tee neist välja ja ole uhke oma saavutuste üle. Minu pere sätib ka asju, selliselt, et saaks kolida üle lahe ja sellepärast loen ka erilise huviga sinu blogi. Mulle igatahes see meeldib, ja soovin sulle jõudu edaspidiseks!

    VastaKustuta
  8. Aga ma arvan, et sa ei pea niipalju energiat üldse selgitustele kulutama. Niikuinii need kibestunud kodanikud millestki aru ei saa ja vabandust ei palu. Ma hoopis küsiks, et kuidas muidu läheb? Viimasel ajal on vaid Delfi ja Õhtulehe ja muu mitte nii oluline jutt :)

    tuduluu.blogspot.com

    VastaKustuta
  9. No ma siis kritiseerin "konstruktiivselt", muidu on kommentaarid kuidagi igavalt toetavad:) Nimelt ei meeldi pealkiri, sest eestlase asemel võiks iga teise rahvuse nime kirjutada.

    Pigem siis juba Inimene, sest kadedus on üks paganama laialt levinud inimlik pahe. Väljaspool pikemalt elanuna, kipub silma/kõrva riivama iga (ka põhjendatud) negatiivne vihje eestlaste kohta, aga eks see ole mu enda kiiks. Arvan, et olles pikemalt eemal elanud hakkad varsti isegi nägema, et kahjuks leidub irisejaid ja kadekopse igal pool maamuna peal.

    Kokkuvõttes leian, et kui ise oled rahul ja õnnelik (mis on kõige tähtsam) siis ei suuda mingisugune õiendamine tuju rikkuda, pigem teeb nalja. Ole tubli!

    VastaKustuta
  10. Siiralt... minuarust ka parim blogi!!!Igapäev käin siit läbi ja ootan, et oled midagi uut kirjutanud, loen nagu raamatut!:) Ise 7 kuud Soomes elanud;)Tubli oled! Edu, kordaminekuid, kõike kaunist ja palju palju päikest Teie perele!!!

    VastaKustuta
  11. Juhhuu, suutsin selle blogi lõpuks läbi lugeda. Mingi 2 nädalalt maksimum, täielik sõltlane :). Küll lugesin algusest lõpupoole ja siis vahelduseks jälle lõpust ettepoole, kuni jõudsin keskele.
    Pole lugenud selle blogi kohta ühtegi ajalehe artiklit, foorumi postitust ning seega ka mitte kommentaare. Mõne negatiivse kommentaari siit blogist leidsin küll. Minu mõtted on sellised, et negatiivsed kommentaarid on nii mõnelegi kinnisideeks muutunud, kuid selle blogi omanik oled sina ning minu arvates ei pea sa avaldama selliseid kommentaare, mis on konkreetselt "ära panemise" eesmärgiga loodud, samuti pole suurt mõtet sellistele vastata. Teistsugused arvamused ning arutelud on muidugi põnevad lugeda. Jätkuvat jõudu kirjutada elust Soomes! Endal tiksub ka üle lahe sõitmise mõte mõnda aega peas, eks seepärast ma selle blogi avastasingi :).

    VastaKustuta
  12. :):):)

    Eks see muidugi keeruline on, et lihtsalt mitte välja teha. Samas on see ainuke õige lahendus. Ma arenen ka siin iga päevaga( noh, vähemalt tahaks loota :) ) ja ehk suudan ma selle omaduse 100% selgeks õppida, et osata sapitajadest/ärapanijatest/ lihtsalt MÖÖDA vaadata ;)

    Tänan positiivse toetuse eest ;)
    Olge mõnusad :)

    VastaKustuta
  13. Eks see tuleb ajaga. Algul teed välja, lõpuks saad aru, et seda need jobud tahavadki ja elad oma õnnelikku elu edasi. Seda elu, mida neil mitte kunagi olema ei saa. :)

    VastaKustuta
  14. Ma tahan öelda, et Sa Virge oled väga tublid olnud. Ükskõik, mida Sa ka ette võtad ja enda arendamiseks teed, on vaid suureks plussiks. Neid ilkujaid leidub alati ja tavaliselt osutuvad need just sellisteks inimesteks, kes ise on üsna saamatud. Meil on ka plaanis millalgi see tee Soome elama asumiseks millalgi ette võtta, sest siin riigis elamine ja maksude maksmine tundub iga päevaga aina vastumeelsem. Oleme küll juba 40-sed, aga pole hullu, küll me hakkama saame. Abikaasal on väga hea haridus ja amet, õpib ka praegu soome keelt. Kel on huvi ja tahtmine elus edasi liikuda, see seda ka teeb ja saavutab. Kõige tähtsam on see, et oled ise rahul ja pere on õnnelik. Jõudu ja jaksu kogu perele!

    VastaKustuta
  15. Hello, sattusin juhuslikult su blogisse( ei mitte mingi õhtulehe/delfi kaudau) Lugesin ja tõdesin, et ohooo ma polegi ainuke, kes on mingitele kibestunud inimestele jalgu jäänud. Mina arvan, et inimesed on lihtsalt kadedad ja kui kellelgi paremini hakkab minema, siis ongi kohe jama. Ning eestlastel pole absoluutselt blogi kultuuri(ja paljudel ka mitte mingit muud kultuuri,sorry), see pole lihtsalt välja arenenud ja võib-olla ei arenegi;) Soomes enamus blogi kirjutajad ikka kiidavad yksteist takka ja kui kriitikat annavad, siis seda ka ikka normaalsete inimeste kombel:)Loomulikult leidub siin Soomes ka igasuguseid.......
    Väga tublid olete ning jõudu jaksu teile!
    Ilusat nädalat:)

    VastaKustuta