Lehevaatamisi kokku

reede, 2. märts 2012

Soomest ja soomlastest

Tegin oma eelmise sissekande sooviloona, sest küsiti, mis tunded mind valdavad...Kirjutasin ainult Eestist, Soomest ei jõudnud ma sõnagi kirjutada, sest kirjutis läks niigi juba pikaks. Täna niisiis vaatepilt Soome nurga alt.

Aga enne seda võtan luubi alla mõned kommentaarid, sest osad kommenteerijad olid üsna kurjaks saanud ja suled päris puhevile ajanud :) Ma ajasin ka omalt poolt suled puhevile – nagu ikka ;)

Sain eelmise sissekande eest nii positiivseid, kui ka negatiivseid kommentaare. Positiivsete kommentaaride puhul on alati kõigil hea meel. Kellel poleks, eksole?

Negatiivsete puhul mitte nii nii väga, kes see ikka enda suunas kriitikanooli saada tahab, eksole ? :)

Sain etteheited selle kohta, et miks ma Soomet paremaks ehitan, kui ise nüüd Eestist lahkunud olen? Ma ei kirjutanud MITTE ÜHTEGI sõna Soomest, aga näe - ikka kujutatakse ette :D:D

Kui mõni leiab, et minu blogi on muutunud lahmimiskohaks, siis AUSÕNA , seda ei pea ju lugema. See blogi on mõeldud sõpradele, tuttavatele ja neile, kes reaalselt blogist abi võiksid saada. No ja neile, kellele seda niisama lugeda meeldib. Aga kui mõni leiab, et ma olen harimatu lahmija, siis ta ei pea ju oma kallist ja väärtusliku aega minu mõttetut blogi lugedes raiskama ;) Milleks siis siia minu blogisse kiunuma tulla ja vinguda, et kas ma viisakalt ja argumenteeritult ei oska vastata? Kui inimene kommeneerib seda, mida kirjutatud pole, siis loomulikult ma soovitan tal lugema õppida ;) Polnud ju nii väga hull soovitus?
Loeme veel kord minu eelmise postituse pealkirja” MINU tunded...” See tähendab, et mina isiklikult arvan käesoleval hetkel nii, mitte keegi teine. Ma ei ole kusagil ülistanud ühtegei teist riiki. Ma tean, et igas riigis on probleeme. Kirjutasin nii, sest minu arvates PEAB nendele probleemidele suuremat tähelepanu pöörama. See, et ma vaid mõned ÜKSIKUD näited välja tõin ei tähenda, et need olidki ainukesed probleemid. Me ei saa Eestit võrrelda ei Somaaliaga ega ka Soomega, sest üks on kaugel taga ja teine kaugel ees. Selles mõttes ärgem hakakem siia tooma näidet, et a la mine ela Somaalias ja vaata, kui “tore”seal on, eks! Eesti on tegelikult hästi arenenud riik( kui me võrdleme Eestit teiste samal ajal iseseisvunud riikidega), aga mingil hetkel hakkas võimust võtma riigiisade ahnus ja küüned-enda-poole poliitika, unustades inimlikkuse ja hoolimise. Põhimõtteliselt lakkas riigi areng. Kui ei ole arengut, on taandareng. Mind isiklikult häirib poliitikuhärrade suhtumine ja see, et inimest lihtsalt ei väärtustata. Lastakse tal vegeteerida, et küll ta hakkama saab. See on MINU isiklik ARVAMUS.

Ok, lähme siis Soome ja soomlaste juurde. Pudrumägede maailma :)

Ma olen esimesest päevast peale armastanud neid Soome punastest telliskividest maju . Njaa...

Loomulikult ei ole tegelikult Soome mingi pudrumägede maailma, sest elab antud hetkel tugevasti üle oma võimete. Praegusel hetkel on Soome riigivõlg 80 miljardit eurot!!! See on ikka väga suur summa.
Vaatamata sellele, et riigil on suur võlg ja tegelikult raha ei ole, siis tõstsid nad sellel aastal sotsiaaltoetusi. Lasterahad tõusid näiteks: 1.laps 100,40 € >104,19 €; 2.laps 110,94 € >115,23 €
Tööturaha (peruspäiväraha) tõusis minu arust lausa hüppeliselt. Kui ma varem sain 777 € kätte , siis nyyd on see summa 874 €. Kokkuvõttes kasvas, tänu sotsiaaltoetuste suurenemisele, ainuüksi meie pere sissetulek 105 €.
Milleks? Sellest ma kyll aru ei saa. Kui riigil tegelikult raha ei ole, siis pole mõtet ka toetusi tõsta. Need oleksid võinud ju samad olla. ...
Selge on see, et tulevikule ei tõota see head. Tulevikust ma kirjutada ei saa, seega olevikust ;)

Töö
Tööd ei ole Soomes tegelikult teps mitte kerge leida. Olen nüüd päris tihti suomi24.fi foorumis istunud ja neid teemasid seal jälginud. Lihtsalt huvi pärast. Tööd ei leia ka Soome enda inimesed, kelledel tegelikult on päris mitmed paberid taskus. Võibolla tahavad nad liiga kõrget palka võibolla ei otsi korralikult – ei tea. Kui tööd saadki, siis üldjuhul tehakse tähtajalised lepingud. Ja nii hakatakse neid lepinguid kogu aeg pikendama, küll 5 kuuks, küll 8 kuuks. Minu õpetajal oli näiteks 5 aastat järjest tähtajalised lepingud, enne kui temaga tähtajatu leping sõlmiti. Seaduses on kusjuures selline punkt sees, et tähtajalisi lepinguid võib teha kuni 5 aastat, sellest edasi peab olema tähtajatu. Põhimõtteliselt, kui kellelgi õnnestub kohe vakituinen leping saada, siis peab ta ikka väga õnnelik olema. Õnnejunn lausa ;) Siis armastatakse siin teha veel igasugu väikeste pointidega lepinguid. A la kus nädalatundideks on kirjutatud 37,5 h, sest siis ei pea inimesele kuus vabasid päevasid andma. Kui leping on 40 h nädalas, siis on töölisel  õigus kuu jooksul  2 vaba päeva saada, mis loomulikult kinni makstakse. Siis on veel lepingud tööajaga 0 – 40 h, ehk siis tööd võib sul olla 10 h nädalas või siis 40. Oleneb, kuidas tööd on.
Mina hakkan ka ennast vaikselt töölainele ajama ja saadan oma CV-d laiali. Praeguse seisuga olen saatnud umbes 10-15 tööpakkumisele oma CV. Mul on veel 1 kuu armuaega, et töö leida. Ma loodan, et midagi ikkagi leian. Nüüd on enesetunne ka ikka tublisti parem, sest keel on praktiliselt selge.
See on 100 % tõsi, et soomlased töötavad minutitäpsusega. Nii, kui kell kukub, peatub ka töö. Me oleme paar korda poodides olnud, kui sulgemisaeg lähenema hakkab. Juba 10 minutit enne sulgemist öeldakse, et pood läheb varsti kinni. Turvamees kisuks lausa jäätise ka käest ära ja paneks oma kohale tagasi, peasi, et inimesed õigel kellaajal poest välja saaks :)

Jalgarattad
Enamik jalgrattaid on sellised tavalised “kränakad”, millega sõidavad ringi nii vanad kui ka noored. Välimused on enam-vähem sellised nagu meil need “kokukad” olid. Siin ei ole mingit eputamist, et minu rattal on nii palju käike ja vot nii vägevad amordid! Kõige tähtsam on see, et rattaga oleks mugav sõita – lenks selline kõrge, et selg sõites kenasti sirge oleks. Ja jalgrattureid on HÄSTI palju. Sügisel oli terve kooliõu jalgrattaid täis, sest paljud käivad jalgrattaga kooli. Ja paljudes töökohtade juures on kohe jalgratturite parklad, et oleks kuhu ratast panna. Rattad on kõik kenasti lukus.Vähemalt enamik küll. Ei ole nii, et panen seisma ja jään lootma, et keegi ära ei varasta. Ju siiski varastatakse.

Riietus
No seda teavad vist kõik, kuidas soomlased riides käivad :) Panevad selga, mida parasjagu tahavad, olenemata sellest, kas need omavahel ka sobivad. Mida nõmedam välja näed, seda lahedam :):) Käisin poes ja täitsa naljakas oli vaadata, kui ühel meesterahal olid seljas tumedat värvi viigipüksid, sviiter, peal kena mantel – selline soliidne noormees, aga jalanõudeks olid tal PUNASED TENNISED :):):):) Eeldaks ju, et jalas peaks äkki kingad olema või nii :):) Siis hakkasingi lihtsalt inimesi vaatama ja kusjuures väga paljudel oli samasugune stiil, a la mantel ja tennised. Kui Karolini esimene koolipäev oli, siis pidin ka pikali kukkuma. Õpilased olid oma väljaveninud dressipükstega ja kusjuures ka määrdunud. Ei ole sellist vuntsimist, et ma olen ilus ja mul on kõige kaunim kleit. Ma veel põdesin Karolini esimese koolipäeva puhul, et ta pidi (külma ilma tõttu) pükstega minema ja ei saanud kleiti panna :) Jumal tänatud, et külm oli, oleks äkki ainuke “tola“ olnud :):)

Kui su riiete üldvärv on must ja tumesinine, siis müts peab kindlasti oranz või erkroheline olema või vähemalt kollane. Kusjuures mütsidega ongi sellised lood, et need ei tohi jumala eest teiste riietega ühte tooni olla.
Loomulikult on ka normaalselt ( minu jaoks normaalselt) riietuvaid inimesi, aga üldpilt on ikka selline, et kantakse seda, mis kätte juhtub ;)

Inimesed
Ma ei oska soomlaste kohta suurt midagi öelda, sest kokkupuuteid praktiliselt pole. Vähemalt nii palju mitte, et neid iseloomustada. Aga see, et nad ennast nii palju augutavad ja rõngastavad, on minu arust ikka vääääga jube. Maitse asi loomulikult, aga minule ei meeldi. Eriti veel see, kui mehed omale sinna kõrva neid kettaid panevad. Pläka.

Kui ma olen poes olnud ja kogemata mõnele inimesele otsa jääma olen vaatanud, siis ta naeratab mulle, loomulikult naeratan siis vastu.Normaalne ju. Ühel päeval oli poes selline juhus, et üks vanem naisterahavas vaatas müüdavat lastekombet. See oli selline karvane ja  karukostüümi moodi. Hästi armas oli. Naine hoidis seda käes ja naeratas. Ma kõndisin parasjagu temast mööda, kui ta minu poole pöördus, mulle seda näitas ja ütles, et nii armas kombe:):) Lihtsalt pöördus võhivõõra poole, et oma positiivset emotsiooni välja näidata. Tore, mu meelest.

Räägitakse, et soomlane on näo ees üks, tegelikult klatsib nii, et vähe pole. Ei oska jällegi kaasa rääkida. 
Kui Janeli käis esimest korda lasteaiaga uisutamas, siis kasvataja rääkis, kui ilusti Janeli ikka uisutab, et väga tubli- sõidab edasi, kukkudes tõuseb ise püsti jne. Kodus aga  rääkis Janeli mulle ise, et tema oli ainult jää peal pikali maas ja keegi teda püsti ei aidanud, olgugi, et teisi aidati. Kaks täiesti erinevat juttu :D Kuna ma nägin, et Janeli oli täitsa löödud ja mul endal tekkis paar küsimust selle püsti aitamise teemal, siis mõtlesin, et küsin teiselt kasvatajalt veel, kuidas uisutamine oli. Tean, et Janeli oli siis esimest korda uiskudel ja ta tõesti ei saanud ju uisutamist eriti osata. Ma ise mõtelsin, et äkki on natuke küsimus ka selles, et tegemist pole soomlasest lapsega. Kui laps mulle tõsimeeli räägib, et teisi aidati püsti, teda mitte, siis ma usun ju oma last. Ta ei mõtle selliseid asju sedasi “lambist” välja. Kui teise kasvatajaga uisutamisest rääkisin, siis ta ütles, et nad organiseerisid seda uisutamist natuke valesti. Uisutamas oli 3 kasvatajat ( 1 jäi lõunat ette valmistama) ja 12 lapse peale on seda vähe ning tõesti juhtus nii, et nad ei jõudnud kogu aeg lapsi püsti aidata. Lisas veel, et edaspidi teevad nad vahetustega uisutamisi - 4 last ja 2 kasvatajad. Pilt sai selgeks, kõik oli OK. 
Samas nad vabandavad hästi palju. Kord juhtus selline asi, et lasteaia nädalaplaanis oli ühe päeva peal Janeli nimi puudu ( kõikide teiste nimed olid) ja me ei teadnud, kuhu ta sellel päeval siis ikkagi läheb või mida teeb. Kui tähelepanu juhtisin, et Janeli nime pole ja me ei tea, mis tegevus tal on, siis kaks kasvatajat pidid teineteist lausa pikali jooksma, et pliiats tuua ja nimi kirja panna. Mõlemad vabandasid ja selgitasid, miks ja kuidas nimi ununeda võis. Ja vabandasid ja vabandasid.Minule tundus selline vabandamine kuidagi naljakas( isegi liig, mul endal oli ebamugav juba), püüdsin neile siis selgeks teha, et pole hullu midagi. Nüüd teame, mis lapsel päeval plaanis on ja pole probleemi, et ikka jutub. Nad vabandasid nii kaua, kui uksest põhimõtteliselt välja läksin :) Kardavad äkki kaebamist või midagi? Ei tea. Samas tulevad kasvatajad iga kord rääkima, kui Janeli lasteaiast ära toon. Räägivad, kuidas päev oli ja mida tegi ja kuidas suhtleb ja kas räägib juba jne.Vanemate ja lasteaia vahel on väga tihe suhtlus.

Negatiivseid kogemusi pole praegusel hetkel ühegi soomlasega (ega kellegi teisega) olnud. Noh, välja arvatud ehk see karjuv naabrinaine, keda ma tegelikult täitsa mõistan, sest siia on ikkagi nii palju välismaalasi kolinud. Nende maa ju ;)

Televisioon
Telekast suurt midagi vaadata pole. Sellest tulenevalt väga palju telekat ei vaatagi. Mina isiklikult vaatan “Uusi päivä” ( ja mind nii tohutult häirib, et nägu grimmitakse kenasti pruuniks, aga kael jäetakse valgeks – see kohe riivab silma!), uudiseid, Master Shief Suomi, Voice of Finland, CSI, nüüd hakkab Amazing Race´i uus hooaeg. Õhtuti kusjuures mingeid häid filme küll ei tule, väga harva, kui midagi OK on. Muud nagu ei vaatagi. A, ma vaatan  laskesuusatamist ka ;) Lapsed vaatavad loomulikult Pikku Kakkonen`i, nii hommikul kuika õhtul.
Telekatasu on 21,8 €/kuus või siis 252,25 €/ aastas. Ma leian, et tibake palju.

Kirbukad
Kirbuka sõltlane olen ma kohe algusest peale. Ostan seda, mis hea tundub - põhimõtteliselt kõike. Müüakse ka kusjuures kõike. Asjade eest võidakse küsida nii poe hinda , kui ka lausa naeruväärselt väikest tasu. Kirbukatel käimine on siin üks minu suurimatest hobidest ;) Õnneks on neid siin piisavalt palju ;) 

Pidu
Kui reede on käes, siis näen ikka väga palju inimesi, kes poest õllekohvritega välja tulevad. Kohvrid siis kenasti ikka mõlema käe küljes rippumas ;)
Pidu käib vist 3 päeva, sest ka pühapäevaõhtul käib veel suur trall. Ise eeldaks, et laupäeva õhtul pummeldatakse end korralikult tühjaks, et siis pühapäeval kobeneda. AGA ei, pühapäeviti käib veel selline karaoke, et anna aga olla :)
Joomaseid soomlasi ei oska kommenteerida, pole kokku puutunud ;)

Suitsetamine
Ma ise ei suitseta ja Eestis ei pannud ma suitsetamist nagu tähelegi. Siin aga hakkab see kohe silma. Mehi nagu ei näegi suitsetamas, see eest naisi plärudega on NIII palju. Eriti kohutav on vaadata, kui ema jalutab lapsega - ühe käe otsas on laps ja teisega kimub siis suitsu. Minu arust suitsetatakse siin tunduvalt rohkem.

Loomad
Ma pole siin näinud ühtegi hulkuvat kassi ega koera. Eestis( vähemalt meil seal Sohvoosis) on nii, et võta üks hulkuv kass ja viska teist – kellelgi pole nendest sooja ega külma. Välja arvatud minul ,kui esimese korruse elanikul, ja kui mõni kass mu tööriided täis kuseb! Koerasid on siin küll, aga kõik kenasti rihmade otsas. Oravaid on ka siin hästi palju, köögiaknast lausa vaatad, kuidas nad ühe puu pealt teisele hüppavad ja veel mitmekesi koos. Värvuselt on need oravad kusjuures tumepruunid, peaaegu nagu mustad.

Raadio
Võrreldes Eesti raadiotega lastakse siin väga palju omakeelseid laule. Eestis raadiokanalites kohe kindlasti eestikeelseid laule nii palju ei lasta, kui Soomes soomekeelseid. Umbes iga 3. laul on soomekeelne. Minu meelest on see vägagi tervitatav ;)

Liiklus
Turvavöösid kasutatakse siin rohkem, kui Eestis.
Jalakäiad võivad siin see eest tee äärde seisma jäädagi, üle sind küll eriti ei lasta. Ja kuin keegi lasebki, siis see on vist juba kohustuslikuks muutunud, et tänad teda käeviipega selle eest. Kusjuures mul endalgi on see käeviibe juba külge hakanud. Politseigi ei lase üle tee, mis siis veel tavaliiklejatest tahta ;)
Punane tuli ei tähenda mõnele mitte midagi. Täna sõitsin bussiga ja bussijuht pani südamerahuga punasega üle tee. See ei ole kusjuures esimene tähelepanek. Nad kasutavad seda noort punast ära, et ristuv tee ei ole veel sõitma jõudnud hakata, et ta veel jõuab. Siiamaani on jõudnud jah, pole veel ühtegi laksu näinud ;)
Paremakäe liiklust on siin liiga palju. Kõik kõrvalised tänavad on paremakäelised. Minu jaoks on need kusjuures täitsa suured ristmikud ja eeldaks peateed, aga ei - hoopis parem käsi on. Õnneks poel siiani veel kellelegi ette sõitnud ;) Raisio Mylly juures on kusjuures 3 väga naljakat kohta, kus 90% sõidab kõrvalteelt rahulikult peateele ja peateel liiklejad ootavad – inimesed lihtsalt ei tule selle peale, et märki vaadata ja ootavadki, kuna tema peatee TUNDUB kõrvaltee olevat.

Bussid.
Bussiga on jummmalast ok sõita. Mina, kes ma 10 aastat polnud bussiga sõitnud, olen seda täitsa fännama hakanud. Võibolla sellepärast, et sa lihtsalt istud bussis, vaatad aknast välja ja mõtteid omi mõtteid või siis tutvud linnaga. Üks päev pidin sipsti poes käima, aga selle asemel sõitsin hoopis bussiga ühest linna otsast teise ja siis tagasi. Lihtsalt niisama.  Nagu väike laps, noh :) Bussid sõidavad suhteliselt tihti. Tööpäevadel sõidab läheb iga 20 mintsa tagant linna ( me siis 7 km  linnast ).

Arstiabi
Arstiabi ei ole me veel vajama pidanud ja seega ei oska selle kättesaadavust või kättesaadamatust kiita/laita. Ükskord oli mul endal küll kooli tõendit vaja, et veits tõbine olen. Läksin tervisekeskusesse ja ütlesin, et VIST on gipp ja kooli oleks tõend vaja esitada. Terviseõde kirjtaski mulle lihtsalt paberi, et sellel ja sellel kuupäeval puudus koolist kuna on gripp. Keegi midagi ei kuulanud, vaadanud ei küsinud. Ma ütlesin ja nii oligi. Noh, minu jaoks nagu kummaline. Väga lihtsalt antakse tõendeid. Siin ongi see teema suurema kella külge pandud, et liiga lihtsalt võetakse haiguslehti ja liiga lihtsalt jäetakse koju. Muidugi on hea ju kodus olla, sest kõik päevad makstakse kinni. Nüüd tahetaksegi seadust muuta, et haiguse esimene päev oleks töölisele oma rahakoti peal ;)

Heaolu
Oli ju “Pealtnägijas” paar nädalat tagasi teema, kus 17 aastat Soomes elanud perekond otsustas kiusamise pärast Eestisse tagasi kolida. Ma ei tea, mida rääkimata jäeti ja mis seal veel puudu oli, aga tundub küll nii, et välismaalaste lapsi kiusatakse rohkem taga, kui soomlaste endi lapsi. Meil elab naabermajas 2 õde, 6-aastane ja 3-aastane. No nende pere vajaks küll sotsiaaltöötaja järelvalvet. Esiteks on lapsed hommikust õhtuni üksinda kodus. Ei tea, kuidas praegu on, aga suvel oli küll nii. Nägin kuidas ema tuli oma maja poolt, kõndis lastest külma kõhuga mööda, ütles, et läheb ära ja läkski bussi peale. Lapsed ei tundnud isegi huvi kuhu ema läheb. Nad ei teinudki välja. Ja sellel päeval olidki lapsed hommikust õhtuni üksinda. Päeva jooksul olid vahepeal meil mängimas, söömas ja siis jälle väljas. Ei otsinud neid vahepeal keegi. Sügisel oli selline olukord, kus mina käisin juba paksude talvetunkede ja mütsiga, aga lapsed mängisid õues veel plätudes ja t-särkides! Kuna mul oli juba ainuüksi külm neid vaadata, siis küsisingi, et kas neil külm ei ole. Nemad vastasid, et ei ole. Ju siis juba karastatud. Kusjuures siis oli neil veel väike vend( äkki 2-aastane!) ka õues ja praktiliselt sama õhukeselt riides. Ema ei olnud loomulikult kusagil. No ma ei tea, minu arust peaks seda perekonda küll sotsiaaltöötaja külastama.

Kodutuid mina näinud ei ole.

Prahti loobitakse kusjuures siin täiesti süüdimatult maha. Isegi ei vaadata, kas prügikast on kusagil või mitte. Paber maha ja kogu moos.

Ma ei oska praegu veel väga paljudes asjades kaasa rääkida, sest ma pole kindlasti poolte asjadega veel kokku puutunud, mis mul ees seisavad. Aga praeguses olukorras võin ma öelda, et ma olen väga rahul. Ma olen tänulik, et ma saan ennast siin praegu keeleliselt areneda, koolis käia ja mulle veel makstakse selle eest raha. Ma olen rahul sellega, et tegelikult on siin nii palju kursusi, kuhu kandideerida saaks ja mis tulevikule kasuks tuleksid. Ma olen rahul, et Janeli sai lasteaia koha praktiliselt kohe, kui avalduse tegin ja Karolin samamoodi kooli. Ma olen rahul selle korteriga, kus me elame. Ma saan eelkõige piiramatult sooja vee all liguneda, ilma et peaksin boileril seierit vaatama ja ootama, millal külm vesi peale tuleb. Eestis meil ju boiler, seal on sips pessu ja jälle välja ;) Jah, see vee all lõdistamine on muidugi ressursi raiskamine, aga ma maksan piisavalt suure summa üüri jaoks, et mõnikord võin ma omale seda luksust lubada küll.

Ma ei arva, et kõik roosa manna oleks, aga ma tõesti ei saa praegu millegi kallal vinguda ja iriseda. Äkki siis, kui ma tõesti tööd ei leia, siis hakkan süngeimaid pilvi nägema...Või kui arstiabi vajan, aga seda ei saa....Või mingit muud abi...


Ärge seda kõike siis muidugi puhta kullana võtke. Olen siin olnud vaid 7 kuud. 3 aasta pärast näen asju kindlasti teisiti ;)


Ok, parimat ;)

41 kommentaari:

  1. Ma telliks nüüd ka sooviloo - ma tahaks teada Soome lasteaedadest. Mitte et ma ise kavatseks kolima hakata, puhtalt inimlikust huvist.

    Kui suured on rühmad, mitu kasvatajat iga lapse kohta, kas saab käia ka riiklikus aias osalise ajaga ja siis vastavalt sellele ka maksta, palju kohatasu on, palju söögiraha jne jne.

    Ega sa ju seda kõike ei tea ka, ainult oma kogemused... Aga nojah.

    Ma näiteks P6rgukizi blogist mäletan (kui on õigesti meeles), et tema lapsed käisid äkki mingis sellises väikeses (kodu?)hoius, kus oli vähe erinevas vanuses lapsi (aga mis oli ikkagi nö riiklik, rahastamise poole pealt)... See oleks NII mõnus. Aga sul on vist ikka "tavalisem" lasteaed?

    No ühesõnaga, kui viitsid, siis kirjuta kunagi pikemalt.

    PS. Nii huvitav on lugeda liiklusteemat nüüd, kus ma sellest ARU saan. Minu jaoks midagi täiesti uut :D

    VastaKustuta
  2. Lasen Sinu soovilugu järgmisel nädalal :D:D

    Tere tulemast liiklejate sekka - küll Sa ära harjud ;)

    VastaKustuta
  3. Mina telliks kohe 2 soovilugu.

    1. Palun pane kirja oma ja oma pere riietumisstiil(id) ja soovitavalt lisa juurde ka fotod.

    2. Mida arvad meestest kes ise pole võimelised enda eest seisma, enda asju ajama jne.

    VastaKustuta
  4. Tööturaha (peruspäiväraha) tõusis minu arust lausa hüppeliselt. Kui ma varem sain 777 € kätte , siis nyyd on see summa 874 €. Kokkuvõttes kasvas, tänu sotsiaaltoetuste suurenemisele, ainuüksi meie pere sissetulek 105 €.

    Pole paha!
    Üks kuu tööl käia ja pärast iga kuu sellist summat kodus istudes kulutada. Kusjuures on endal selline tuttav, kes mõned kuud suvel ehitusel tööd teeb ja seejärel sügisest kevadeni töötuabirahast 1300€(Norras) kuus nagu kuninga kass elab. Tegelikult on see parasiitlus ja varem või hiljem vaatavad need heaoluriigid sellise sotsiaalsüsteemi ümber, sest neid pagulasi pressib sisse igast praost ja raha ei kasva puu otsas. Vaadake Eestis on välismaalastest pagulasi ainult mõnikümmend ja needki sõjakolletest.

    VastaKustuta
  5. Aplodeerin kuldile!

    Jah, Virx alustas küll suure õhinaga töötamist aga tööleping sai omal soovil peagi üles öeldud.
    Blogist võisime lugeda, et Virx kartis metsast tulevaid kolle ... tegelik põhjus oli ikkagi see, et koristaja töökoht muserdas egot.

    VastaKustuta
  6. Lõite mingi kommuuni W?

    Jõudu teile ;)

    VastaKustuta
  7. Kadedaid inimesi ikka on, eriti need anonüümsed, kes oma nimel rääkida ei julge :D
    Aga see üks küsija, kes soovis soovilugu meestest.. kas sa oled äkki see firmaboss? :D Sama hästi ei oleks meile ka advokaate ka vaja ju, ajavad veel teiste inimeste asjad korda.
    Sulle Virge jõudu ja edu, mina küll imetlen sinu visadust ja hoian sulle sinu ettevõtmistest pöialt! Ja ma tean, et need anonüümsed lõuapoolikud ei kõiguta sinu edaspidiseid tegemisi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub nii jah, et ei tohi asju ajada, kohe mees saamatu. Äkki mulle meeldibki asju ajada? ;)

      Ah, las hauguvad ;) Onju :)

      Kustuta
  8. Ka mina saan nüüd koolitusraha 850 euri ja pole päevagi Soomes tööl käinud....kolisin,võtsin töötuks,läksin kooli ja saan seda raha nüüd 3 aastat!!!!
    Kindlasti on teil hea meel, et ligimesel hästi läheb.. või
    võttis näost roheliseks ja hinges kripeltama???!!!
    Jummal küll...:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kult, Emis & Co minestasid :D:D

      Kustuta
    2. Kuidas see on võimalik siis kolida ilma tööta? Kui isegi Virge kirjutab et on vaja esialgu tööd ja siis edasi saab alles kolida ametlikult jne jne... äkki oskate seletada seda?

      Kustuta
  9. Tänud et võtsid teemaks töölepingu...seisab endal lähiajal ees läbirääkimistele minek töölepingu ja palga asjus...hea ette teada millised on erinevused Eestiga ja millele tähelepanu pöörata:) Kas oskad äkki anda veel mingeid linke kus sellest rohkem lugeda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis alale tööle lähed, selle ala TES-i loe. Enamik firmasid on TES-iga seotud.
      TES-i lepingud on sellel lehel:

      http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/tyoehto/

      Jõudu ;)

      Kustuta
  10. Oli päris huvitav lugemine. Ehk ma julgen siin ka paar sõna ütelda.

    Töö. Praegu meil on käsil majanduslangus, siis tööleidmisega on ilmselt raskusi. Teiselt poolt vaadatuna peale sõda sündinud on läinud või varsti minemas pensionile, nii et räägitakse palju tööjõupuudusest. Arvata võib, et see on ametikohane.

    Televisioon. Soomes on näha rohkem kui 10 tasuta kanalid. On natuke kummaline, et seal pole midagi endale meeldivad leida. Noh, ise ei vaata neid programme, mis oli siin mainitud.

    Suitsetamine. Eestis suitsetatakse kordades rohkem kui Soomes. Või mina liigun Eestis vales seltskonnas. :-) Aga suitsetamine on vähenenud Eestis viimase 10 aasta jooksul.

    Liiklus. Liiklus Eestis on täielik hullumaja. Seda kinnitab ka liiklusõnnetuste arv. Sellist kamikaze kihutamist ei ole Soomes kui Eestis on näha iga päev. Tipptunditel mina enam ei sõida Tallinna-Tartu maanteed mõõda. Liiga ohtlik ja vastlik minu jaoks. Valin näiteks Piibe maantee või sõidan hiljem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soome liikluses on suurim ohuallikas maanteedele väljasõitudel poolunes koperdavad kohalikud, kes jäävad kiirendusradadel ja rampidel peaaegu et seisma või siis üritavad 40ga sõites trügida 80+ kiirusega liikuva autodevoolu sekka ja nende sabas välja sõites on oht ise jääda teiste vahele - pole mingi ime, et talveti läbi aastate osatakse korduvalt maanteedel autosid massiliselt hunnikusse ajada. Silmad tuleb lahti hoida, kuna paljud sisuliselt magavad rooli taga. Teede hooldus on viimasel ajal ka masendavalt alla käinud.

      Kustuta
    2. Sul on õigus, et Eesti liiklus on hullumaja, eriti Tallinn ;)

      Kustuta
  11. Töötuabiraha koha pealt mainiks, et see on siiski mõeldud ajutiseks toetuseks, et oleks aega rahulikult uut tööd leida. Kui on tõsi, et juba kuu aja tööga saab pika töötuabiraha kindlustada on see mõnevõrra üllatav. Meil ookeani taga ikka vaja päris pikalt enne töötada, muidu laku panni.

    Vaevalt 874 euri võimaldab kuninga kassina elada, eriti Soomes, pigem aitab hakkama saada, milleks see mõeldud ongi. Olen isegi seda (siin nimetatakse töötuse kindlustus) veidi aega tarvitanud, kokkuvõttes kindlalt vähem kui aastate jooksul sissemakse teinud. Mõnus kui olemas on aga liiga pikalt ei tohi lebotama jääda, harjub ära ja hiljem seda raskem tööd saada kui küsitakse, miks CV's pikk paus sees.

    Käraka viskamise koha pealt on sommidest hullem mulje jäänud kui eestlastest. Aga põhjuseks ilmselt valel ajal Soomemaale sattumine. Muideks üks suurem läbu ootab sind varsti ees kui Vappu ajal peaks ilus ilm olema. Hommikul avaneb Helsinkis muljetavaldav vaatepilt;) Viimane kord sel ajal tekkis mul Vantaa lennuväljal tõsine mure lennuohutuse pärast.

    Teleka koha pealt mainiks, et netist saab tõmmata igas keeles rohkem saateid ja filme kui aega vaadata. Nii arhiividest kui otse, momendil muide vaatan "Kelgukoeri".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult on hea, kui telekas väga palju vaadata pole, sest siis jääb aega teiste asjade jaoks ;)

      Kustuta
  12. Liiklusest: minu meelest on Soomes liiklus rahulik ja teiste liiklejatega arvestav, igatahes valgusaastate kaugusel Tallinna "ära tegemise ja üle sõitmise" liikluskultuurist. Olukorda "kodusemaks" aitavad teha Eesti numbrimäkidega liiklejad, kes korraldavad liikluses silmapaistvaid tegusid. Kahjuks ei tee need rahvuskaastalste suured teos rinda ei rõõmsaks ega aja uhkusest kummi, vaid tekitavad tahtmise maa alla vajuda, häbi pärast. Ja siis mõtled küll, et eestlane olla EI ole uhke ja hää. Eile kodutänavas ühed tondid bemmiga ees, teised audiga sabas. Kahe vahele jäi kohaliku reg.nr-iga sõiduk. Hädasti oli audi juhil vaja sellest niimoodi mööda pressida, et vastu tulev sõiduk laupkokkupõrke vältimiseks pidurdama pidi ja muidugi need hääled ja aroomid, mida audi selle pingutuse peale väliskeskkonnaga jagas, olid ka muljet avaldavad... Hullumajapuhvet, ausõna.
    Ja alles see oli, kui keegi Delfi vahendusel kaebles, et tema Eesti numbritega auto hangega blokeeriti... Noh, kui ma vaatan hoovis valesti parkivaid autosid (parkimine lubatud AINULT märgitud ning tasulistele kohtadele), siis kusagil suvalises kohas (- aga seal ta ei sega ju kedagi-???) olev auto on 110% järgmine kaasmaalane, kellele mingil arusaamatul põhjusel tundub, et temale ja ta autole seadused ei kehti. Kurjaks ja kurvaks teeb, vaheldumisi.
    Ning siis tuleb järgmine Delfi üleskutse - eestlased, kes te Soomes elate, kirjutage, kuidas teisse suhtutakse...
    Virgele ja perele ilusat nädalavahetust!
    Kersti

    VastaKustuta
  13. Tere!
    Asjalik blogi, loen seda nagu aabitsat, tahan ise ka varsti Soome kolida, mees mul seal juba aasta olnud.Paneks oma sooviloo tellimuse ka järjekorda!!! Et siis mure selline, et oskad Sa midagi öelda TÖÖOTSIJA staatuse kohta, pean silmas, et no kui mina nüüd lähen Soome, kindlasti ei leia ma kohe tööd ja keel ka niru,hea meelega käiksin ka keelekursusel ja õpiks midagi uut juurde... muidugi tasuta...Eestis ma lihtsalt lõpetan töölepingu, ja peaksin Soomes end arvele võtma tööotsijaks (sain Sinu blogist selgeks, et kui ma pole Soomes üldse töötanud, siis ma ei saa isegi töötu staatust seal?)Et siis konkreetsemalt, ehk Sa oled kursis, kas tööotsijale ka mingit toetust loota on ja eriti oleks huvitatud tasuta koolitustest. Või mida soovitaksid minu olukorras teha?
    Tänud,
    Kõike kaunist Teie perele!!!

    VastaKustuta
  14. Ma tahaksin praegu selle koha üle küsida: Kui leping on 40 h nädalas, siis on töölisel õigus kuu jooksul 2 vaba päeva saada, mis loomulikult kinni makstakse.

    Minu andmed väidavad, et saada on võimalik 1 tasuline vaba päev kuu eest + veel pool päeva siis kogu aasta "hea tööline" olemise eest.

    Ülejäänud teema kohta tekkis inspiratsioon ja kirjutan sellest pikemalt oma blogis...õhtul. :)
    Virx go-go-go ja ära lase "loomaaial" oma tegusid segada. :D
    Kallid ja edu!
    Anxy.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei oska Sulle kahjuks 100% vastata ja m6nda seaduseviidet ma ka hetkel anda ei oska. Kirjutasin seda, sest naabrinnal on selline systeem. V6ibolla see erineb töökohati v6ibolla midagi muud - ei oska veel öelda ;) Sorry :)

      Kustuta
    2. 2 vabapäeva on 3 vahetusega tööl. 1 ja 2 vahetusega tööl on aastas 12,5 vabapäeva juhul, kui on küsimus 40 tunnisest töönädalast. See ei olene töökohast vaid TESist ehk ametiühingute ja tööandjate vahelisest lepingust.Selline tööaja lühendamine on enamasti sama kõigil aladel erinevused on, kuidas seda makstakse. Võib maksta kohe palgas koefitsendi alusel või siis kui vaba päeva peetakse keskmise tunnitasu alusel. Viimane oleneb tööandjast, sellesse ei saa ametiühing sekkuda, ka ei saa ametiühing sekkuda, kui tööandaja määrab, millal neid vabu päevi peetakse. Vähemalt pooled saab tööandja määrata.

      Kustuta
  15. Miks ei võiks Riina soome keelt õppima hakata juba Eestis olles kui on teada et plaan Soome kolida? Miks peab kohe teise riigi kulul elama hakkama?

    VastaKustuta
  16. rahu, rahu, anonymous, kust Sa võtad, et ma keele õppimisega ei tegele, loomulikult õpin seda juba ammu, aga lihtsalt olen realist-see pole piisav selleks, et seal näiteks klienditeenindajana töötada, oleks ikka vaja keskkonnas ka veidi olla.

    VastaKustuta
  17. "Ei millään pahalla", kuid väike "lühis" tekib küll seda lugu lugedes - pealkiri on "Soomest ja soomlastest" ja siis veidi aja pärast on lause "Ma ei oska soomlaste kohta suurt midagi öelda, sest kokkupuuteid praktiliselt pole". See on vist mingitpidi tüüpiline teema kellele tahes sellisesse paika mujalt tulnule. Soome ei ole selle poolest sugugi mitte hea koht immigrandile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selles mõttes, et ma ei ole soomlastega eriti kokku puutunud, välja arvatud koolis ja seetõttu ei saa ma neid iseloomustada. Ma ei tea, millised nad on. Ma ei saa soomlasi kommenteerida selle põhjal, kuidas ta müüjana töötab, või pangas tellerina jne. Sinu eelviimasest lausest ma küll aru ei saa, sorry ;)

      Kustuta
  18. Nonii mu inspiratsioonipuhang sai nüüd vormi valatud. :D Kindlasti oleks vee lpaljugi kirja panna, aga kirjutamise tingimused on täna väga kaootilised olnud ja lapse "abi" pärsib mõttekäiku vahepeal. Seega võib olla tuleb sellele kõigele ka järg, hetkel pead ei anna.
    Aga võib olla aasta pärast - siis on 2 aastat staaži ja ilmselt mingid vaated ka veidi selgemaks (või segasemaks) muutunud. :)
    Töökohata saab Soome ikka tulle kui näiteks mees on ees. Või sugulased (vanemad, või 1 vanematest) Iseasi on see ,et kui tuled ja tööd ei ole, on raskem igasugustest instantsidest heakskiitu saada..kuigi ilmselt ka mitte päris võimatu. :) Igaüks räägib ikka oma "mätta otsast". :)

    VastaKustuta
  19. Eestis on hullem jah, eriti Tallinnas ;)

    VastaKustuta
  20. Muidugi on hea ju kodus olla, sest kõik päevad makstakse kinni. Nüüd tahetaksegi seadust muuta, et haiguse esimene päev oleks töölisele oma rahakoti peal ;)

    Väga huvitav, meie firmas ei ole kunagi kellelegi esimest päeva kinni makstud.
    Kommenteeriks siis oma vaatenurgast ka liiklust, minu arust on siin kolm korda hullem kui Eestis:) Kiiruseületamised on täiesti tavalised. Ma ei räägi +10-15 km/h. Pea igal pool on selline kaos nagu Eestis Tallinn-Tartu maanteel.
    Ja sina, kes sa tööotsijaks tahad hakata, ma võin lahkel meelel oma superhea töökoha sulle loovutada:))))

    Naine

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No siin ei saa ma siis 100% pead anda, sest see uudis oli nii ajalehtedes, kui ka TV-s. A la, et Rootsi on seda teed läinud ja Soome peaks ka minema...

      Kustuta
  21. Mina eestlane töötan kaubanduskeskuses toidupoes. Näen pidevalt kuidas tegelikult soomlased ostavad viina, õlut, suitsu plokkide viisi.
    Mis mul soomemaal meeldib on tõesti see, et õhtul kui välja lähed reedel, siis elu toimub. Mitte nii, nagu meil siin Eestis.

    VastaKustuta
  22. Ilma tööta saab kolida küll ja kohe koolitusele. Mees elas enne Soomes,tulime lapsega lihtsalt järgi ja paberid korda ja kooli.Proovin sügisest ametikooli üle minna,et mitte aega raisata ja amet õppida.Ei kavatse küll 3 aastat lihtsalt keelekoolis olla. Kui ei õnnestu(ei valita) proovin järgmine aasta jälle!

    VastaKustuta
  23. Kirjutad: "Tööturaha (peruspäiväraha) tõusis minu arust lausa hüppeliselt. Kui ma varem sain 777 € kätte , siis nyyd on see summa 874 €. Kokkuvõttes kasvas, tänu sotsiaaltoetuste suurenemisele, ainuüksi meie pere sissetulek 105 €."

    Et siin eestlastel lugedes liiga roosilised muljed ei jääks, teeksin siiski väikesed täpsustused:
    Nimelt tööturaha (peruspäiväraha) on siiski nüüd 2012 aasta algusest 674 eurot, millest võtakse automaatselt 20% maksudeks. Ehk siis kätte saab saab puhtalt 539,20 eurot.
    Sina saad kahe lapsega lisaks nn. lapsikorotusta 7,43 e/päevas ehk 159,75 e/kuus (7,43 x 21,5 pv). Maksud maha ja kätte saad selle arvelt 127,79 e/kuus.
    Lisaks saad kooliskäimise eest nn. ylläpitokorvausta 9 e/pv, millest maksusid ei arvestata.

    Kirjutad, et nüüd saad 874 eurot kätte. Mul on tunne, et siin summas on sulle arvestatud 23 koolipäeva eest raha ehk siis 23 x 9 = 207 eurot seekordses kuuarvestuses. Kuigi 6.jaanuar oli püha ja sa koolis ei olnud, siis kooliraha sulle maksti siiski, sest Soomes on "arkipühat" tavaliselt palgalised.
    Ehk siis kokku 539,20 + 127,79 + 207 = 873,99 eurot kätte.

    Seega pere sissetuleku suurenemine vist siiski päris 105 eurot ei olnud. Pigem natuke vähem, sest tavaliselt koolipäevi kuus on 20...22 päeva, mille tõttu kuusumma 27 kuni 9 eurot väiksem.

    Vabandan, kui millestki eksinud olen. Oma KELA paberitelt peaksid kõikke täpsemalt nägama.

    Natuke veel selgitust.
    Töötu abiraha tõusis selle aasta algusest 120 eurot (täpsemalt 100 eurot + indeksid) tänu uuele valitsusele, mis eelmise aasta kevad-suvel moodustati. Nimelt eelmisel aastal olid Soomes parlamendi valimised (eduskuntavaalit) ja sellele järgnevalt väga pikaajaline valitsuse moodustamise protsess, milles "demarite" (sots.demokraatide) üheks väga oluliseks punktiks oli töötu "peruspäiväraha" oluline tõstmine. Vastasel korral oleks uus valitsus jäänud moodustamata ja nüüdsel peaministril Katajasel oleks "piss püksis olnud". Kokoomus eeesotsas Katajasega oli sellele täiesti vastu, aga mis sa teed, kui valitsust kuidagi püsti ei saanud ja juhtpositsioon eesotas peaministri kohaga oleks käest läinud.

    Iga aasta neid rahasid ikka ei tõsteta, see oli üle aastate üks väga suur võit. Muidu väga paljud toetused on jäänud 90-ndate tasemele.

    Nii, et kunagi kui saad Soomes valimisõiguse, pea siis "demareid" eesotsas Urpilaisega meeles :)
    NB! 120 erost siis jälle maksud maha.

    Kui tahad, siis võid selle raha täpsustamise osa kopeerida mõnda oma järmisse juttu, et kodueestlased saaksid aru, kuidas asjad tegelikult arvestatakse.


    Ja seda ma ka mõtlesin, et kuidas Raili koheselt Soomes töötuks sai ja suhteliselt suured abirahad. Tänu tema viimele kommentaarile selgus nö. tõde: tal oli mees juba siin ees olemas ja lapsega saab natuke rohkem abirahasid + veel koolitusrahad. Toimus nö. pere ühinemine.
    Kui ta oleks üksi (või ka koos lapsega) tulnud siia ennast töötuks registreerima, arvan, et selline asi ei oleks õnnestunud. Või siis hea õnne korral ehk noor inimene oleks kuhugi ameteikooli minnes eri koolitusrahadele pääsnud.


    Vabandan, et ei saanud seekord enam vaid olla. Kuid kui juba kirjutan, siis kirjutan pikalt ja põhjalikult. Ehk oli natuke sellest jutust kasu ja paneb natuke mõtlema, kuidas ja kust need rahad tulevad.

    Ilusat kevadet!

    Tevitades,
    MM.

    http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/120202142400EH?OpenDocument
    http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/130608104715ML?OpenDocument

    VastaKustuta
  24. Ei ole pikast jutust hullu midagi. Vägagi puust ja punaseks ;)

    Panin sinna 105 € patta ka lapsilisä t6usu ;)
    Minu jaoks oligi see nagu hämmastav, et kui riigil nii palju v6lga on, siis milleks veel t6sta?! Selgitasid ilusti k6ik lahti.

    Selles on Sul 6igus jah, et kui tuled yksi ( ilma eesootava pereliikmeta), siis ei saa töötuna neid toetusi. Samas mingi EY-lepniguga saab neid toetusi, kui Eestis tööinimese taust taga on. Ei oska täpsemlat hetkel öelda...

    Kui töötu-teema teen, siis kopin Sinu juttu ka veits ;)

    Kena kevadet Sullegi :)

    VastaKustuta
  25. Ah jaa, kirjutaksin natuke veel lisa.
    Nimelt töötu "peruspäiväraha" ei tõusnud kõigil 120 eurot. Selline summa tõusis vaid neil, kes saavad vaid kelast töötu "peruspäiväraha". Vaid kela rahasid saavad tööotsijad, kes on suuremas osas noored (just kooli lõpetanud), "maahanmuutajad" ehk sisserändajad ja töötud, kes on üle 500 päeva olnud töötuna ning kellelt on lõppenud "ansiosidonnainen" (vabandan, kui eksin, ei ole kõik need nüansid täisti selged)

    Suurem osa töötutest soomlastest saavad töötu rahasid oma ala liitudelt, mille suurus sõltub eelnevast palgast. "Ansiosidonnainen" on siis selle töötu abiraha nimi soome keeles.
    Selliste inimeste töötu raha siis tõusis 67 - 214 eurot kuus (ehk siis 3 ... 10 e/ päevas). Nii, et kõige rohkem said petta need töötud, kes eelmisel aastal said kätte ligi Kela töötu "peruspäiväraha" (märgatavalt alla 1000 e/kk), sest nende tööturaha tõusis vaid 67 e/kuus ehk maksud maha, see teeb 53,60 eurot kuus, millest natuke tuleb iga kuu ka liidu maksu maksta (u. 1,5 ... 2 %).
    Jah, "ansiosidonnasesta" makstakse või õigemini liit võtab ise automaatselt iga kuu maha veel liidu liikmemaksu.

    Kõige suuremal pulgal olijad (eelneva tööpalgaga üle 3400 e/kk), saavad kuni 214 e/kk lisa tööturaha.
    Nii nagu ikka, vaesed (miinimumpalgaga tööl olnud) on need suuremad petta saanud.


    http://www.teamliitto.fi/?x32730=1340538


    Terv.
    MM.

    VastaKustuta
  26. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta
  27. Tähelepanu !!!

    minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

    Attention !!!

    my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

    VastaKustuta
  28. Tere,
    See on teavitada üldsust, et proua Grace Okowa, eralaenu laenuandja on avada rahaline võimalus kõigile, kes vajavad rahalist abi. Anname välja laenu 2% intressimääraga eraisikutele, ettevõtetele ja ettevõtete all selged ja arusaadavad tingimused ja tingimus. Võtke meiega juba täna ühendust e-posti aadressil: (embassyloanfirm@gmail.com)

    VastaKustuta
  29. Head päeva,

    Kas soovite müüa oma neeru? Kas sa otsivad võimalust müüa oma neeru raha tõttu rahalist laostumist ning sul ei tea, mida teha, siis võtke meiega ühendust juba täna ja me pakume teile hea summa eest oma neeru. Minu nimi on Dr Santosh Vadakayil oled frenoloog in Dave Gray haiglasse. Meie haiglas on spetsialiseerunud Neer Kirurgia ja tegeleme ka ostmine ja siirdamise neerud koos elamist vastava doonori. Asume India, Türgi, Singapur, USA, Malaisia. Kui olete huvitatud müüa või osta neeru? S palun don? T kartke meiega ühendust võtta e-posti teel. davegray@davegrayhospital.com või külastage meie blogi
    http://davegrayhospitalkidneydn.blogspot.in/ WHATSAAP: 8050773651

    Management.

    VastaKustuta