Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 6. märts 2012

Soome lasteaiast, Turu

Kogemusi võin ma jagada Janeli lasteaia näol ja seda ka vaid  seitsme kuu põhjal, mil Janeli lasteaias käinud on ;)

Lasteaeda saime me koha suhteliselt kiiresti. Augusti alguses viisin avalduse ja juba 10.augustil hakkas Janeli lasteaias käima. Sellel hetkel ei olnud Janelil ei Soome elamisluba ega ka isikukoodi. Minul oli olemas tööleping ja seadusest tulenev õigus 2. nädala jooksul lapsele lasteaia koht saada. Kõik läks hästi ja koha me saime. Tean, et mõnes piirkonnas  jooksutatakse praegu lapsevanemaid igal võimalusel, et venitada lapse lasteaeda võtmist. Küll on lapsele vaja Soome isikukoodi või lapse alalist sissekirjutamis Soome või pole selles lasteaias parasjagu kohta või midagi muud.

Laseaia hooneks on ühekorruseline kivist ehitis (puidust voodriga), kus  on 4 erinevat rühma, saal, köök ja palju teisi pisikesi lisahooneikesi.
Lasteaia hoov on aiaga  kaheks jaotatud - väiksematele pudinatele ja suurematele. Väiksematel pudinatel on seal liumägi, kiiged, kaalukiiged ja liivakast (esimesel fotol seal taga paistab väheke). Suurmate laste poole peal on ka tavalised kiiged, kaalukiiged, vedrukiiged, ronimisvärk ja liumäed.

                                                         Lasteaed hoovist vaadatuna.


                                                                   liumäed

                                                             Ronimiseks ;)

Rühmad jagunevad vanuse kaupa. Esimeses rühmas 1-3-aastased, teises rühmas 4-5-aastased, kolmandas 6-aastased ( põhimõtteliselt siis eelkool) ja neljandas erinevate terviseprobleemidega lapsed( vaegkuuljad -nägijad), seal on 3-5 last. Neljas rühm mängib kusjuures  väga tihiti  koos Janeli rühmaga  ja sellest tulenevalt oskab Janeli juba päris palju sõnu viipekeeles näidata.

Lasteaia uksed avatakse hommikul kell 6.30 ja suletakse õhtul  kell 17.00 Üldiselt on nii, et kasvataja, kes hommikul lapsi vastu võtab, õhtul enam ei ole. Ju lähevad tunnid liiga pikaks ja päeva jooksul toimub vahetus.

Kui Janeli oli väikses rühmas, siis seal oli 3 kasvatajaid, lapsi 12. Lapsi oli nimekirjas küll 12, aga kohal neid  kunagi nii palju polnud. Oli vast 8-9. Ja kui jõulupeol kõik korraga kohal olid, siis märgiti see lausa  kasvatajate poolt ära ;):)

Praeguses Janeli rühmas on kasvatajaid 4 ja lapsi 12.

Alates sellest, kui laps lasteaeda läheb, hakatakse tegema nö kausta, kuhu lähevad arenguvestluse lehed, lapse mõningad joonistused, kasvatajate enda arvamus lapsest (arvamust on kirjutanud mitu rühma kasvatajat, mitte üks kolmest - erinevad isiksused, erinevad arvamused), olulistemast tegemistest sissekanded ja prinditud fotod lisaks.  Jõulupeo ajal said vanemad kaustasi ka vaadata ja ma lausa imestasin, et üks kasvataja oli arvamuse(d) käsitsi kirjutanud (2-leheküljelise pika jutu! Ja lapsi oli ju ikkagi 12!Vaene käsi :))

Hommikul lasteaeda minnes, peab esimese asjana käed puhtaks pesema. Käte pesemine on Aja O. Käte pesemine on tüdrukutel juba täitsa veres ja võibolla  just sel põhjusel on nad ka terved olnud! Ei tea. Igatahes on nad nüüdseks haigusevabad olnud juba 10 kuud. Fui-fui-fui ;)

Pastillid on, käte pesemise kõrval, teine kohustuslik asi.Vähemalt meie lasteaias. Peale igat söögikorda pisike pastill suhu ja elu läheb edasi ;) Kui Janeli lasteaeda läks, siis ma vedasin sinna 3 erinevat pakki pastille, mis kõik loomulikult valed olid, sest mina ei teadnud, milliseid viima peab :D Lõpuks kasvataja näitas õige paki ette :)

Mitte kordagi pole Janeli kaevanud, et lasteaias oleks igav või jama, või et ta ei taha lasteaeda minna. Igal nädalalõpul saame koju järgmise nädala tegevusplaani, kuhu on ära märgitud kes mida ja kus teeb.
Nädala peale on igasugused tegevused ära jaotatud. On moodustatud väigesed salgad, 3-4 last salgas ja igale salgale on siis oma tegevus antud. Kes on hüppamisruumis; kes käivad raamatukogus; kes ronivad saalis; kes mulistavad vannis; kes mängivad ühes ruumis kodu, kes teises ruumis autodega; kes on Barbiede ruumis; kes laboratooriumiruumis( kus saavad topsidesse ja anumatesse vett valada, seal midagi kokku miksida, seejärel mõõta jne); kes on metsaretkel, kes uisutamas;  reedeti on kogu maja laulutund - siis on kõik rühmad koos ja laulavad. Kord kahe nädala jooksul on oma mänguasja päev, kus igaüks võtab kodunt oma lemmik mänguasja kaasa. Nüüd, kevadest hakkavad ujumas käima. Janeli esimene ujumispäev on 13. märts ;) Mõne tähtpäeva saabudes meisterdatakse temaatilisi kaarte või joonistatakse pilt. Kui Aleksis Kivi päev oli, siis pidid lapsed  lasteaeda oma lemmik raamatu viima. Kui juhtusid olema mittesoomlane, siis paluti tuua ja tutvustada oma kodumaist raamatut.  Me tutvustasime Julius Oro "Muna" - hea papist raamat ja hea lihtne oli tõlkida :) Ühesõnaga, kui mingi teema-päev on, siis sellel päeval midagi ka tehakse. Nii oli meil ka Eesti lasteaias - ei midagi uut ;)

Õues ollakse hästi palju. Kohe HÄSTI palju. See on võibolla teine "võti", miks tüdrukud terved on. Koolis ollakse ka igal vahetunnil õues. Vahet pole, kas sajab vihma või on - 15 - ikka ollakse õues ;) Jah, lasteaias ollakse väga palju õues. Kui mul vaba päev juhtub olema, siis viin Janeli tavaliselt kell 9 alles lasteaeda. Ja sügiseti oli päris tihti nii, et kui mina Janelit viisin, siis üks rühm oli juba õues. Lõunasöök on algab 11.30. Et siis 2,5 tundi õues w?  Õhtuti lähevad  nad juba kella 15.00 ajal õue ( no, kui seda õhtuks saab nimetada) ja on seal siis nii kaua, kui vanemad tulevad. Talvel see õuesolemine võibolla nii pikk pole, aga sügisel oli küll ja ma olen üsna kindel, et nii saab olema ka kevadel. Millalgi küsisin, et kas lasteaias on mingi reegel, millisest külmakraadist alates nad õue ei lähe. Vastati mulle nii, et õue minnakse IGA külmaga ja ollakse seal kasvõi 10 minutit, aga õue minnakse igal juhul.

Tänu sellele, et nii palju õues ollakse, nõutakse, et lapsel oleks ilmastikukindlad riided, mis vastaksid ikka lapse suurusele. Mitte nii, et 3 numbrit suuremad tunked ja 2 numbrit väiksemad kindad, müts on selline, mis kõrvasid ei kata jne.
Sügisel-kevadel on põhimõtteliselt  vihmatunked, vihmajope ja vihmakindad( teate küll, need vakstust nagu ) lausa kohustuslikud. Õige kah, muidu on laps iga päev nagu mudakäkk, sest väljas ollakse ju iga ilmaga ;)

Lasteaia tasu arvestatakse vastavalt pere bruto sissetulekule, millest arvestatakse maha summa, mis perele nö kätte peab jääma. Meie pere on 4-liikmeline, mis tähendab, et meie perele PEAB kätte jääma 1754 €. Kuna pere on 4-liikmeline, arvutatakse allesjäädavast summast 7,9 %.(2-liikmelisel perel on  11,5 % ja 3-liikmelisel 9,4%, ülejäänud teistel 7,9%). Meie maksame lasteaia eest praegu 95 €. Kui soovitakse, et lasteaia arvestatakse palga põhjal, siis peab palgatõendid esitama.Kui palgatõendeid esitada ei soovi, siis maksad maksimumi, mis on 254 €. Vähim lasteaiatasu, mis määratakse on 23 € - väiksemat ei määrata. Kui pere sissetulekud on väga väiksed, siis ei maksagi pere midagi - see makstakse tema eest kinni.

Kui on kokkulepitud, et laps käib lasteaias vaid osalise ajaga, siis maksad vähem. Kui laps on lasteaias kuni 5 tundi, siis tuleb maksta 65% hoiumaksust. Kui on yle 5 tunni, siis maksad 100% (eelkool on teise arvestuse järgi).

Kui laps puudub  lasteaiast vähem, kui kaks nädalat (näiteks 9 tööpäeva), siis tuleb lasteaiatasuks ikka 100%. Kui laps puudub vähemalt 2 nädalat(ehk 10 tööpäeva ja üle selle), siis maksad poole kuu eest.

Kui koolides on koolivaheajad, siis antakse meile ka alati koju paberike, millele peame siis kinnitama, kas laps tuleb  vaheajal lasteaeda või mitte, sest tavaliselt paneb siis ka lasteaed mõned rühmad kinni. Üldiselt on vanematel koolivaheaegadel ka puhkused. Meil on Janeli vaheaegadel ka lasteaias käinud, sest minul koolis puhkust pole ja Tarmol samamoodi mitte. No välja arvatu jõuluvaheajal, kui Eestis olime. Kui koolis on nö korralised vaheajad, siis lasteaias ka mingit nädalaplaani pole. Kui muidu on igal nädalal omad plaanid ja kavad, siis vaheaja nädalal lihtsalt ollakse ja tehakse vist niisama midagi.

Kollektiivne vaheaeg on meie lasteaias juulikuus. Siis on uksed lukus ja lapsi lasteaeda ei saa. Vähemalt kodu-lasteaeda mitte ;) See tähendab tõenäoliselt seda, et peame tüdrukud siis Eestisse pagendama ;) Eks suvel ongi lapsed rohkem Eestis, kui siin. Vähemalt, ma arvan nii... Eks näis ;) Tarmo plaanib ka juulis puhkuse võtta. Mis minust saab, seda näitab aeg :D ;)

Kindlasti jätan midagi rääkimata...mh?....

Kui lapse enne kella 8.00 lasteaeda viia, siis saab lasteaeda sisse ainult ühest kindlast uksest. Peale kella 8.00 saab iga rühma laps oma rühma uksest. Kuni kella 9.00 on välisuksed lahti, peale seda lukus.

Suhtlus lasteaia ja vanema puhul on väga tihe. Iga kord, kui lasteaeda Janelit ära tooma lähen, siis tuleb kasvataja juba vastu ja räägib, kuidas päev läks, mis Janeli tegi. Praegu on meil see aeg käes, kus Janeli juba rääkima hakkab. Noh, räägib ta muidugi ammu, aga nüüd siis soome keeles. Siis kasvataja tuleb ja räägibki, et vot täna rääkis Janeli sellest ja sellest. Täna rääkis kasvataja Tarmole ( Tarmo tõi ta täna ära), et Janeli juhatab juba vägesid, et temast tuleb vist juhataja. Kodus Janeli küsiski minult, et kes see johtaja on :) Ma ei osanud muud vastata, kui seda, et johtaja on see tegelane, kes palju palka hakkab saama :D:D:)

Praeguses rühmas on Janeli ainuke välismaalane. Samas ma pead ei saa päris anda, aga laste nimed on kõik soome omad, nahavärvilt heledad ja kõik, keda vanematega rääkimas olen kuulnud, on soome keeles rääkinud. Öeldi küll, et seal rühmas on üks eesti keelt kõnelev laps (ema soomlane, isa eestlane), aga mina olen teda alati soome keeles rääkimas kuulnud. Väiksemas rühmas oli aga päris mitu välismaalast -1 Brasiiliast, 1 Poolast ja siis meie, Eestist. Ei ole kuulnud, et laps kurdaks nagu temaga ei tegeletaks või käitutakse kuidagi teisiti. Välja arvatud see esimese uisutamise juhtum, kus Janeli kaebas, et kasvatajad teda kukkudes püsti ei aidanud, et teisi aidati. Küsides selle kohta kasvatajate käest, siis nad selgitasid, et organiseerisid uisutamise valesti  - liiga palju lapsi ja  liiga vähe kasvatajaid. Siis nad tõesti ei jõudnud kogu aeg püsti aidata. Ma kujutan ette ka, et enamik oligi alguses rohkem näoli jääl, kui püsti ;) Järgnevatel uisutamiskordadel pole mingit probleemi olnud. Kõik on OK olnud.

No, ma ei tea, kas unustasin midagi või mitte. Kui unustasin, siis andke märku, lisan juurde ;)

Igatahes on Janeli lasteaiaga väga rahul ja mina ka ;)

15 kommentaari:

  1. Eestis võiksid ka lasteaia uksed lukus olla. Kui tegin koosolekul selle kohase märkuse, siis põhimõtteliselt vaadati nagu mingit imelikku. Aga tegelikult pole naljakas, sest kui ma tulen lapsele järele, siis tavaliselt ei tule ükski õpetaja mulle vastu, viimasel ajal on nii juba ka hommikul. Ehk siis nad ei tea, kes tuleb koridori. Üks kord tuleb keegi psühhiliselt haige sinna või mida iganes, ma parem ei taha mõelda...

    VastaKustuta
  2. Oo, ma tänan. Nagu arvasingi, Soome lasteaed tundub unistus. Sellisesse viiks oma lapse kohe, suurima heameelega. No igas mõttes ideaalne tundub!

    VastaKustuta
  3. Kuidas suhtuvad õpetajad teisest riigist lapsesse? Ja kas grupis olete ainuke mitte soomlane? :)

    VastaKustuta
  4. Jaanika
    Terekest!!!
    Lugesin sinu juttu ja sain aimu kellest ees juttu oli. Kuid nüüd võin öelda, et see jama mis meil lasteaiaga toimus on läbi ja laps käib nüüd lasteaias, nimelt reedest jääb juba pikaks päevaks:)Sai see pikk ja konarlik tee lõpuks punkti, kuid kelaga on ikka omaette ooper...
    Üks küsimus ka: kas ma pean ise viima palgalehed või nad saadavad paberid koju, või kuidas selle asjaga lood on?
    Ilusat ja kevadist talve Teile kõigile!!!

    VastaKustuta
  5. Siis on hea, kui kadalipp lõpuks läbitud ;)

    Mina viisin palgatõendid arvetegija kätte (teadsin, kus majas ta linnas töötab). Kui Sa lasteaeda viid, siis see edastatakse.

    Seejärel saadavad nad koju arvutatud summa ja iga kuu siis lasteaia arve.

    Kena kevade tulekut Teilegi ;)

    VastaKustuta
  6. Minu laps käib perepäevahoitos. See tähendab siin seda, et rühmas on 10-12 ERI vanuses last. Minu arust see ei ole hea(pikemas perspektiivis), sest omavanuseid on vaid paar tükki kellega mängida. Tuttav aga arvab, et hea,sest siis ei ole suuremate või omavanuste poolt nii palju kiusamist..on rahulikum lapsel. Mul on aga elav ja seltsiv laps ja ma pigem arvan, et tal oleks lõbusam omavanuste seas.
    Noorim laps hoius on alla kahe aasta ja vanim pea viiene. Nii nad seal müttavad üsna kitsastes ruumides(endises eramus). Talvel väljas käimine sõltub ka sellest, kui sobilik on see rühma kõige väiksemale..ehk siis pisikese pakasega jäädi juba tuppa.
    Kätepesu on ka hommikul esimene asi, aga pastille ise viima ei pea,need on linna poolt.
    Kasvatajaid on kolm. Kaks väga head, kuid üks...:( Ma nüüd ei tea, kas ta suhtub ainult minusse nii(eestlasesse) või ongi ta selline tõrges.Ta ei räägi midagi lapse päeva tegemistest ja ei ole üldse sõbralik.
    Aga üks kasvataja on lausa oma südameasjaks võtnud minu lapsele soome keel õpetada.Nii, et on neid suhtumisi igasuguseid siin.

    Ei saaks õelda,et nüüd väga rahul olen selle hoiuga,aga vahetada ka ei tahaks, kuna lapsele see jällegi raske.
    Hommikul hoidu ei taha laps kunagi minna, aga olles juba seal teeb Heipa ja ongi läinud.

    VastaKustuta
  7. Tere. Minul jälle küsimus.. Nüüd meil poiss siis lasteaias, kuid kuidas maksan lasteaiamaksu? Mitme kuu palgalehed? Kuidas nad teavad palju ma maksan üüri, või see pole oluline?

    VastaKustuta
  8. Mind ennast isiklikult häirib, et väga paljudes lasteaedades on nn usunurk. St seal on väike altar ja selle ümber on siis pisikesed toolid. Õnneks seal, kus meie laps käib, sellist asja pole.

    VastaKustuta
  9. To Jaanika: Meie viisimegi ainult paar palgalehte(neid saab 2 korda kuus), sellest täitsa piisas. Arvutati summa välja. Kui mina ka tööturaha saama hakkasin, siis viisin oma paberi lisaks ja siis arvutati jälle uus summa. Üür ei lähe arvesse (see ongi sellesama asja sees, et 4-liikmelisele perele peab 1754 € kätte jääma). Kõike arvestatakse brutona.

    To Merit: Ma pole sellest usunurgast kuulnudsi ja meie lasteaias seda õnneks ka pole.

    NB! Aga koolis on küll usutund. Küsiti veel luba, et kas laps võib seal käia jne. Ma lubasin - las saab Piibli koha pealt targemaks ;)

    VastaKustuta
  10. hei, kuhu kohta need palgalehed peaks viima, kas vallakeskusesse ,kes selle arve koostas, või peab lasteaia juhataja kätte viima?

    VastaKustuta
  11. Sobivad mõlemad kohad, nii lasteaed, kui ka op.virasto. Mina olen viimasesse viinud.

    VastaKustuta
  12. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta