Lehevaatamisi kokku

reede, 23. märts 2012

M.O.T.T

Noh, jalalihased täitsa valutavad  - Mida Oligi Tarvis Tõestada    :)
Valu on ju hea. Igatahes põrgatan oma pekki aga edasi - eile käisime ujumas ja täna käisin jälle jooksmas. Mõõtsin ringi ka ära, pikkuseks tuli  3,5 km. Algatuseks täitsa ok pikkus ja täna oli jooks juba 2 minutit kiirem. Teen rekordeid!! ihihiiii:D:D
Iga jooksuga uus rekord ja sedasi tõenäoliselt 10 jooksu järjest ;)
Igatahes on enesetunne väga hea ;)

Yki-koolitusel jõudsime eile ja täna kõnelemiseni. Tunnistan, et rääkimine on sellest neljavõistlusest minu nõrgim ala. Pole ju kellegagi seda rääkimist harjutada. Koolis on suund grammatikal, kodune jutt toimub eesti keeles ja soomlastest sõpru pole. Telekast vaatan soomekeelseid saateid küll ja aru saan enamasti kõigest, aga kui rääkida on vaja, siis on alguses üks suur kokutamine. Kui juba jutu peas läbi olen mõelnud ( noh, kui kuhugi näiteks asjatama lähen), siis pole midagi ja kõik on OK.
Ja see testi rääkimise osa tundubki päris õudukas olema. Ma rohkem naeran seal omaette, kui räägin, sest jumalast kinni kiilub :D:D
Esiteks räägivad 17 inimest üheaegsel!! Siis ma hakkan seda mula kuulama ja juba see ajab naerma. Sedasi kõik koos mulisemine on Yki-testil ka.

Rääkimises on 4 erinevat valdkonda:
1.Sissejuhatuseks räägid ise millestki(üldjuhul on see endast).Ettevalmistusaeg 1,5 minutit,  rääkimise aeg  2 minutit. Mõtled küll, et mis see siis rääkida on, aga kui rääkima hakkad, siis 1 minuti räägid ja teise oled juba vait :) Tegelikult see on täitsa OK ülesanne, sest seda võid kodus vabalt harjutada ;)
2.Olukorra lahendamine. No see on selline "tore" harjutus, et saad paberi, kus on 6-8 erinevat olukorda. Iga olukorra ettevalmistamiseks on aega 15-20 sekundit. Olukorra rääkimiseks on olenevalt olukorrast 20 kuni 30 sekundit.
Toon mõned näited, mis tegime. Olukord 1: "Näed poes, et keegi varastab midagi. Lähed sellest turvatöötajale rääkima. Mida ütled?" Nüüd on aega 15 sekundit  mõelda, seejärel saad sellest 20 sekundit rääkida. Peale rääkimise lõpetamist saad kohe järgmise olukorra: "Tahad kodus pidu korraldada, aga muretsed peoga kaasnevat lärmi. Lähed asjast naabrile rääkima ja kutsud tema ka peole. Mida ütled?"Aega mõelda 20 sekundit, rääkimiseks 30 sekundit. Peale seda kohe kolmanda olukorra: "Oled ostnud uue mööblieseme, aga vana ese on vaja toast välja viia. Sa ei saa sellega üksinda hakkama. Lähed naabri juurde ja palud abi. Mida ütled?" Aega mõelda 15 sekundit, rääkida 20 sekundit. Nüüd saad kohe neljanda olukorra: " Sinu töökohas käib koristusfirma koristamas. Sa ei ole nende teenustega rahul. Helistad koristusfirmasse ja räägid olukorrast ja nõuad paremat teenindust. Mida ütled?" Aega mõelda 20 sekundit, rääkida 30 sekundit.
Ja sedasi 6-8 olukorda järjest. Vahepeal ei ole mingisugust vaheaega ega pausi. Kõik läheb ühe joruna ja olukorrad saad paberina enda kätte vahetult enne testi algust. Ei ole nii, et saad mõni minut varem, et siis midagi välja mõelda.
Selle harjutusega kiilus minul igatahes täiega kinni. Ma ei suuda eesti keeleski nii ruttu midagi välja mõelda - veel vähem siis soome keeles :D:D Nii ma seal siis midagi rääkisin, mõeldes käändelõppe välja ja naerdes. Hiljem saime oma juttu ise kuulata ka - no täitsa õudne jutt oli :D:D
3. Vestlus. See on täitsa OK. Sinult küsitakse midagi, sa vastad.Midagi ikka vastata oskad.
4. Jutustamise voor. Sulle antakse 2 teemat, millest valid omale sobivama ja räägid siis sellest oma vaatevinklist. See on ka täitsa OK.

See olukordade lahendamine on selline kahtlane asi. Eks näis kuidas sellega läheb ;)
Eile rääkisin kodus igatahes soome keeles, praktikat on ju vaja :) Tegelikult olen mõni kord varem ka rääkinud. Aru saavad kõik ja kui minul mingi sõna meelde ei tule, siis tüdrukud ütlevad (üldjuhul Karolin). Täna olen  laisk olnud ja kodus jälle eesti keel, ata-ata. Ja, kui tüdrukutele on veits karmi emmet vaja mängida, siis ununeb soome keel kohe ära - siis tuleb see vahutamine ikka eesti keeles :D

Täna on juba 23. märts, see tähendab seda, et kohtuasjaga peaks midagi vaikselt toimuma hakkama. "Bossil" on aega vastata veel järgmise nädalani ( 29.märtsini), siis läheb umbes 1 nädal aega, et meile kohtust paberid saadetakse. Kui "bossi"poolt üldse mingi vastus tuleb. Kui "boss"praegu ei vasta ja midagi ei ilmuta, siis tehakse minu mäletamist mööda nö tagaseljaotsus, mis jõustub 30 päevaga. Aga noh, elame - näeme. Äkki ikkagi vastab midagi.Päris huvitav oleks teada, et MIDA ta vastab ja kuidas ta oma käitumisi põhjendab...
Vahepeal oli nii palju tegemist, et ei jõudnud selle asja peale üldse mõeldagi, nüüd täna hakkasin kalendrit vaatama. Väike ootusärevus hakkab sisse tulema ;)

Kle, OK tänaseks - lähen pudistan nüüd soome keelt ;)

1 kommentaar:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta