Lehevaatamisi kokku

esmaspäev, 19. märts 2012

Kuidas töövestlusel läks ja kuidas Yki-koolitus on?

Vestlust pidasin ühe noormehega :D:D:D (paistis teine selline päris noor mees olevat ). Minul absoluutselt mingit kartust, hirmu, tõrget (või mis iganes) polnud. Läksin nagu sõbraga vestlema, keda pole ammu näinud :D Vahepeal tuli üks vanem härra ka korra meie jutuajamist pealt kuulama. Ta istus ehk 5 minutit, kauem küll mitte. Küsis selle ajaga, et miks ma politseist ära tulin ja kas kavatsengi Soome jääda. Enne ruumist lahkumist ütles, et tema on nõus mind tööle võtma ja kõmpsiski välja :)

Põhimõtteliselt saaksin ma kohe tööle - nemad võtaksid, AGA...Turvatöötajana ei saa töötada, kui pole vartijakortti (turvatöötaja kaarti) ja seda väljastab politsei. Kui minu koolitunnistused politseile sobivad, siis nad väljastavad kaardi ja võin rõõmsalt tööle minna. Kui politsei ei loe minu koolitunnistusi piisavaks, siis pean koolitusele minema. Koolitus ei pidavat lihtne olema, sest võetakse läbi päris mitu-mitu seadust, alustades Soome põhiseadusega ja sealt siis ribu-radapidi teisi seadusi. Noh, ega see lihtne vast pole jah, aga ma arvan, et hakkama saaksin ikka ;)

Meie kokkulepe G4S-s jäi nii, et käin politseis, uurin maad ja võtan nendega siis uuesti ühendust.  Kui peaksin koolitust vajama, siis lähengi koolitusele ja peale seda siis tööle. Küsisin selle kohta ka, et kas koolituse pean ise kinni maksma ( 400 € ), mille peale vastati, et olenevalt "milleski" maksab G4S ise. Ma arvan, et se "ise maksmine" on selline, et pärast arvestatakse palgast maha. Ma kindel pole, aga arvan nii ;)

Käisin reedel kohe ka politseis ja uurisin oma tunnistuste kohta. Sealt öeldi mulle nii, et politsei tunnistus ei sobi, kuna tööd on erinevad. Turvatöötaja tunnistuse kohta ei osatud 100% kindlat vastust öelda. See tunnistus on aastast 2001, kursused kestsid ehk 1-2 kuud ( ei mäleta kusjuures) ja ma kipun küll arvama, et see ei kära küll kuhugi :D:D Eestis veel, aga siin küll mitte. Niisiis peaks politseist millalgi keegi helistama...kui ära ei unustata :D

Ma ise arvan, et koolitus ja siis töö ;)

Täna oli esimene Yki-testi koolituspäev. Test toimub ise 31.03.2012 ja kestab see 5,5 - 7 tundi!! Tõsine eksam siis lausa ju! :D:D  Tasemeks saab kesktase numbritele 3 või 4 ( Algtase on 1 ja 2, kõrgem 5 ja 6).
Hinnatakse nelja erinevat kategooriat: kirjutamist, tekstist arusaamist, kuulmist ja kõnelemist.
Igale kategooriale pannakse eraldi number, vastavalt siis 3 või 4 ja hiljem liidetakse punktid kokku. Lagi oleks niisiis 16 punkti. Nii ma vähemalt aru sain.

Koolituspäev ise oli nagu naljanumber - oleks nagu lasteaia asju teinud. Ma olen koolis vist selle tambiga juba harjunud. Võibolla anti nö soojenduseks väheke lihtsamaid asju - ei tea. Homme uus päev, vaatame siis uuesti :)

23 kommentaari:

  1. Leidsin täna selle blogi,tegelikult otsisin Googlest Õunaaed Tarmot ,Võhmast,kes oli minu pinginaabri vend- Terje vend ... Aga selgus, et tegemist on umbes 20 aastat noorema Tarmoga vist, aga õnn, et leidsin selle blogi, sest ka mina olen kolinud Soome ja elanud siin 12 aastat juba ja kahju, et mina kohe ei hakanud pidama blogi, aga ma olen tänulik nii huvitava blogi leidmise eest , istun siin juba mitmendat tundi ja ei saa minema , kõik tundub tuttav ja huvitav ... nagu oleks uuesti läbi elanud kolimise ja selle asjaajamise ... Suur tänu... Ilusat kevade algust

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle sobib, kui Sulle sobib :) Kena lugemist edaspidigi ja ilusat kevade algust ;)

      Kustuta
  2. Internetis on ka selle Yleinen Kielitutkinto-eksami kohta head harjutamismaterjali - YKI treenit, sinna peab kasutajaks registreerima. Olen ise selle kesktaseme eksami ära teinud, harjutasin palju ja sain maksimumpunktid, aga minu arust oli kyll väga raske eksam.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pean ka arvutis veits trenni tegema. Ma täitsa usun, et eksam ise raske on. Aga see esimene päev seal koolitusel oli küll väga-väga-väga lihtne. Seda ma mõtlengi, et võtsid vist esimese päeva puhul äkki väheke kergemalt :D

      Kustuta
  3. Soomes on olemas selline asi kui oppisopimuskolutus. Tähtsaim asi siin on, et Sul oleks olemas tulevane tööandja.
    Täpsemalt loe siit: http://www.oppisopimus.net/ ning lisa küsi työkkäristä ja tulevaselt tööandjalt.

    Keeletestis saad kindlasti 3 kätte, aga 4 jaoks peab natuke rohkem pingutama. Vahet eriti ei ole, kas 3 või 4, kodakondsuse jaoks sobib kolmgi. Tööle minnes nagunii töölevõtja saab su jutust aru, mis tasemel sa räägid. Sellele vastavalt vaatabki, kas sobiks või ei sobiks tööle, vastavalt töö tasemele.

    Kuna oled kõvasti raamatutest õppinud, siis on võimalik, et saad 4 päris lihtsalt kätte.

    Ise olen selle koolituse läbi käinud, aga testist loobusin, kuigi harjutued olid tõpoolest väga lihtsad ja proovi teste tegin neljale. Lihtsalt mind häris kõvasti, kuidas kõnetestis kõik hulluna ühes klassis korraga oma juttu kõva häälega räägivad. Tõeline hullumaja, ei mingit oma keskitumise võimalust.
    Lisaks kuulmistest on ka kummaline. Tekst loetakse ette kaks korda ja ühes jorus. Ei ühtegi hingetõmbe pausi!!! Oleks 5-10 sekunditki pausi, et saaks aru, nüüd loetakse teksi uuesti. Ei mingeid võimalusi vahepeal märkusi teha või samal ajal kirjutada nii kui tavaliselt loengutel.
    Ma küsisin, et kas see on tekstist arusaamise test või mälutest. Ning loobusin kogu tsikusest.

    Arvan, et Sinu närvid peavad paremini vastu. Ja ehk on teil seal see kõnetest vähe paremini korraldatud. Võid sellest edapidi kirjutada.
    Õnne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil jutuajamist pole veel olnud, aga kuulmisteste tegime täna küll. Nüüd on erinevatel teemadel ikka pausid sees. Oli 8 teemat ja iga teemat loeti kaks korda. Kordade vahel oli ka pisike paus.
      Eks vaatab, kuidas see jutustamine välja näeb ;)
      Tänud :)

      Kustuta
  4. Ise tegin keskitason Yleiset kielitutkinnot suomen kieli 1997 aastal.
    Hinnatakse eraldi:
    Puheen ymmärtäminen-(körvaklappidest kuuled teksti ja kirjutad vead paberile) -hinne 1-5.
    Puhumine( 45 min teatud teemal, lindistatakse)-hinne 1-5.
    Tekstin ymmärtäminen (kirjalik nn. vigade parandamine grammatika)-hinne 1-5.
    Kirjoittaminen (ei olnud vabal teemal, vaid grammatilised nifid)-hinne 1-5.
    Kielitaidon Yleistaso 1-5. See nagu koondhinne!

    Tutkinto paber on alati tähtis, kas see on keeles vöi mönes ametis. Kursused ei maksa tööandjale suurt midagi.
    Eraldi on ju teatud ametites nöutav tööohutuskursused, mida nöutakse enne tööle asumist.
    See märge lisatakse alati cv-s- Keskitaso suomen kielen tutkinto.
    Edu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täna räägiti ja tutvustati detailselt, mida ja kui pikalt küsitakse/tegema peab. Teemad on põhimõtteliselt samad.

      Minu arust hirmutatakse selle koolitusega need testitegijad täitsa ära :D Ma tean, et see koolitus on sellepärast, et teaksime, kuidas vastata jne. aga noh, kui kogu aeg korrutada, et kui nii vastate, siis on ata-ata :) Tekitatakse sellist psüühilist pinget.

      Ok, minu närv peab vastu, sest minu jaoks see ei ole elu ja surma küsimus. Läheb hästi - on hea. Läheb halvasti - teen uuesti. Aga osad on meil juba praegu nii närvis, et ma ei kujuta ette, mis nad veel testi päeval teevad. Eriti just need, kes keskea kanti on.

      Aga, jah, olen Sinuga nõus - iga paber on tähtis ;)

      Tänud ;)

      Kustuta
  5. Koolituse seisukohalt.
    Ulkomailla suoritetut korkeakoulututkintoni ovat Opetushallituksen päätöksellä rinnastettavissa Suomessa suoritettuun alempään tai ylempään korkeakoulututkintoon.
    Pane see google.fi-sse. Soovitan, et kirjutad päringuna Opetushallitukseen ja lisad liht-koopia ja kûsid, kas nad teevad rinnastamise.st. annavad tunnistuse, et sinu Eesti haridus vastab Soomes ....haridusele/tutkinnolle.

    Minu arust on Valvira seda teinud ka Eesti medödede puhul.
    Siis saad endale nagu mingi edasimineku suuna kätte.

    Vartija turvakoolitus on taoline nagu www.näyttötutkinnot.fi
    Sa pead ette näitama oma osamise.(itsepuolustus -enesekaitse jne.)

    See Opetushallituksen päätös nöuab jälle raha ja kui saad teada, et sul see postiivse tulemuse toob, siis ok. Dokumentide tölkimine ja notariaalne tölge. Nyyd vist oli nii, et kui on inglisekeelne tölge, siis kuulsin kuskilt, et ei ole vaja soomekeelset. Köik on vaja, aga kontrollida!
    Edu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead ju küll, et olen Sulle igasuguse operatiivse infi eest tänulik. Seega - tänkju :)

      Nüüd pidi jah nii olema, et sobib ka inglisekeelne. Aga, kas nad neid ka rinnastavad, seda hakkan lähimal ajal uurima, praegu tutkin veits veel keelt ;)

      Kustuta
  6. Kes siin mainis, et kursused ei maksa tööandjale suurt misagi? Aru ma ei saa, miks alati keegi lahmib siia valet infot? Koolitused maksavad ikka päris hea papi. Aga hea muidugi, kui selline tööandja on, kes lubab koolitustel käia.

    VastaKustuta
  7. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta
  8. Tähelepanu !!!

    minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

    Attention !!!

    my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

    VastaKustuta
  9. läbimas raske ja vajavad rahalist abi sõber abikäe, siis oled õiges kohas. Meie finantsasutus aitab teil saavutada oma maksimaalse potentsiaali saavutada oma majanduslikke eesmärke vähese vaevaga ja vähem paberitööd.

    võtke meiega nüüd e-post: janemagoju@hotmail.com kohe teie taotluse menetlemine teavet kahe protsendi aastane intressimäär.

    nimi
    aadress
    riik
    telefon
    vanus
    elukutse
    amet töökohal
    laenude summa
    laenude kestus
    eesmärk laenamise
    kuusissetulek

    Jane Magoju
    © JMFH2015
    ®JMFH ™

    VastaKustuta
  10. Tere, olen proua Jane Alison, eralaenu laenuandja, kes annab elu jooksul võimalus laene. Kas teil on vaja kiiresti laenu kustutada oma võlad või vajate kapitalilaenu parandada oma äri? olete poolt tagasi lükatud pankade ja teiste finantsasutuste ametid? Kas teil on vaja konsolideerimise laen või hüpoteek? otsi enam, kui me oleme siin, et teha kõik oma rahalised probleemid jäänud minevikku. Me laenufondideks välja üksikisikute vajavad rahalist abi, mis on halb krediidi või vajavad raha, et maksta arveid, investeerida äri kiirusega 2%. Ma tahan kasutada seda keskmise teile teatada, et me muuda usaldusväärne ja soodustatud abi ja on valmis pakkuma teile laenu. Nii meiega täna e-posti teel aadressil: (saintloans@hotmail.com)

    VastaKustuta
  11. Tere,
    See on teavitada üldsust, et Gerard Sanchez, eralaenu laenuandja on avada rahaline võimalus kõigile, kes vajavad rahalist abi. Anname välja laenu 2% intressimääraga eraisikutele, ettevõtetele ja ettevõtete all selged ja arusaadavad tingimused ja tingimus. Võtke meiega juba täna ühendust e-posti aadressil: (gerardsanchezloan@gmail.com)

    VastaKustuta
  12. Tere olen pr, Merit Lootus, laenuandja õigustatud ja usaldusväärne laenu laenud
    on tingimused selgeks ja arusaadavaks 2% intressimäära. pärit
    USD $ 12.000 kuni $ 8.000.000, euro ja naela ainult. Ma annan ettevõtete laenude,
    Isiklikud laenud, õppelaenu, auto laenud ja laenud maksta arveid. kui sa
    vaja kustutaminea
    sa pead tegema, on teil minuga otse
    In: (merithope6@gmail.com)
    Jumal õnnistagu sind.
    Lugupidamisega,
    Proua: teenete Hope
    E-post: (merithope6@gmail.com)

    Märkus: Kõik vastus tuleb saata: (merithope6@gmail.com)

    VastaKustuta
  13. Tere,
    See on teavitada üldsust, et proua Grace Okowa, eralaenu laenuandja on avada rahaline võimalus kõigile, kes vajavad rahalist abi. Anname välja laenu 2% intressimääraga eraisikutele, ettevõtetele ja ettevõtete all selged ja arusaadavad tingimused ja tingimus. Võtke meiega juba täna ühendust e-posti aadressil: (embassyloanfirm@gmail.com)

    VastaKustuta
  14. Kas teil on vaja laenu, et maksta kontole meiega ühendust, kui anname laenu nii madal kui 2% huvi meiega ühendust e-posti teel andmoris38@gmail.com rohkem infot.

    VastaKustuta
  15. Tere kõigile olen nii õnnelik, andes välja oma suurt tunnistust sellest, kuidas ma sain oma soovist laenusummat hr Abraham, kes on maneger linna panga Company, ma tahan kiiresti kasutada seda võimalust, et kogu maailm teab seda, Am Erik Žilić Eestist, olin otsides laenu, et alustada oma äri toetuseks oma äri, kulud nii et ma läksin Internetis otsides laenu, kui ma leidsin mõned laenuandjad, et petta ja scammed ära mu väike raha, et mõne aja pärast sain segi ma isegi ei tea, mida teha enam, sest vähe raha mul on minuga võeti ära nende pettusega värdjad, et helistada ise reaalse laenu andjad, siis ühel ustavad päeval Uurisin internetist otsimata töö leidsin mõned tunnistused kommenteeris foorum üks proua KATICA ja pr Monica, kuidas nad saavad oma laenu linna panga Company E-post: citybankloan123@gmail.com Nii et ma ütlesin endale, et pean andma selle uuringu sest olin nii hirmul selle kohta, mida teised laenuandjad tegi mind, et ma läksin edasi võttis oma isikliku E-posti aadress, et oli neid kommentaare foorum, et ma temaga teatades talle, et ma olin refereeritud talle mõned kliendid, kes said oma laenu tema firma, Adam ja pr Monica Luis, nii et kui ta kuulis, et ta oli väga õnnelik, et ta kinnitas mulle, et olen õiges firma, kus ma saan saada minu soov laenusummast, Nad andsid mulle laenuvõtja laenu taotluse vorm täita ja tagasi, tegin kõik, et arvestades neid kõiki minu vajalikku informatsiooni on umbes mind, et ma anti tingimustel ja korras oma firma läks kõik sujuvalt, ilma viivitusi, mitte vähem kui 24 tunni i teatati, et minu laenu kehtiv summa of 20O 000, OO euro on registreeritud ja heaks kiidetud laenuandmise juhatuse usaldusisik, nii et mõne aja pärast olin nii õnnelik, kui nad ütlesid, et ma peaks need saata pangarekvisiidid, aga ma olin natuke skeptiline teeb seda nii ma ütlesin, on usalduse ja usu seda laenuandja kõne hr Abraham andsin neile pangakontolt nii üllatavalt i vastu ja valvas minu pank, et mu konto on krediteeritud summa 200,000,00 euro MrAbraham. Nii et ma kiiresti kirjuta talle, et mul on saada oma laenu edukalt, nii et mu kallid vennad ja õed seal ikka otsin tõelist laenu firma ma nõu teil võtke hr Abraham selle sama E-post: citybankloan123@gmail.com ja i tean, et ta aitab ka teil oma soovist laenusummat okei, e-posti neid täna ja siis on hea meel teile did.ERIK Žilić Eesti

    VastaKustuta
  16. Osta Kvaliteet Real ja Fake pass (passportquality@gmail.com) viisad, litsents, ID-kaardid, SSN

    Toodame võlts ja reaalne pass, juhiluba, sünnitunnistused, ID-kaardi kõikides riikides üle maailma. Oleme professionaalid ja me oleme seda teinud juba üle seitsme kümne aasta jooksul täna. Pakume ainult originaal kvaliteetne võltsitud passe, juhilube, ID-kaardid, templid ja muid tooteid järgmistes riikides: Austraalia, Belgia, Mehhiko, Hispaania, Brasiilia, Kanada, Soome, Prantsusmaa, Iirimaa, Portugal, Rootsi, Saksamaa, Itaalia, Holland, Suurbritannia, USA, ja nii paljudes teistes riikides. Me oleme parimad tootjad kvaliteedi dokumendid, üle 1 miljoni meie dokumente ringlevad üle kogu maailma. Kontakt ": passportquality@gmail.com
    Märksõnad: osta võltsitud passi online, juhiload, võlts passid, juhiload võltspasside, võltsitud passi
    kuidas teha võltsitud passi kodus, võlts passi tegija, võlts passid, mis töötavad, teevad võltsitud passi Internetis

    VastaKustuta
  17. Tere

    Kas teil on vaja laenu? sa võttes unetu öö nimel oma võlga, kui teil on vaja rahalist abi kiiresti taotleda taskukohane laen, pakume igasuguseid laenu nagu õppelaenu, äri laenu, isikliku laenu kasutamine, võlgade konsolideerimise laen, laenu, et maksta oma arveid pakume madala intressimääraga 3% intressimäära ning pikaajalise kestusega taotleda sobiv ja lihtne laenu täna meie firma ja võtke meiega e-posti teel ramkumarloanfirm@gmail.com rohkem teavet ja täida laenutaotlus taotluse vorm .

    LAENUTAOTLUS VORM

    Täisnimi.............
    Riik ...............
    Kontakt Aadress ........
    Telefon ..........
    Summa vajalik, sest laen ...........
    Laenu Kestus ...........
    Kuusissetulek .........
    Amet ......
    Perekonnaseis........
    Sugu ........
    Tagatis .........
    Vanus .......
    hüvasti kliendi lahkesti täita laenutaotlus vorm eespool ja saada meile tagasi meie firma e ramkumarloanfirm@gmail.com

    Soe soovidega

    Hr Ram Kumar (C.E.O)

    VastaKustuta
  18. Kas sa arvad, saada laenu? Olete tõsiselt vaja kiiresti laenu, et alustada oma äri? Kas olete võlgu? See on sinu võimalus saavutada oma soov, anname isiklikud laenud, ettevõtete laenude ja ettevõtete laenude ja igat liiki laenu 2% intressi rohkem teavet meiega ühendust võtta e-posti teel (ramondgeorgeloanfirm@gmail.com)

    VastaKustuta