Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 28. veebruar 2012

MINU tunded, elades Soomes, mõeldes Eestile.

Miskit on mäda Eesti riigis! Mäda on Eesti riigis... Eesti riik on mäda...
Kole sissejuhatus? Jah
Kas ma tahaksin tegelikult sedasi öelda? Ei
Kas see on tõsi? Jah

Ja seda julgeb kirjutada plika, kes põgenes Eestist nagu upuvalt laevalt? Jah, ma julgen seda kirjutada.

Eestis elades pigistasin ma silmad kinni, sest ma teadsin, et nagunii midagi ei muutu. Nagu põline eestlane ikka, surub hambad kokku, kiunub natuke nurga taga, võibolla isegi kommenteerib kusagil, aga kokkuvõttes teenib ikka vaikides edasi, lootuses, et küll kõik paremaks läheb! Endise politseinikuna mul tegelikult ka puudus võimalus avalikult Eesti riiki kritiseerida, olgugi, et oleks tahtnud mõnikord karjuda! Aga ikkagi – vaja oli ju vaikida ja teenida!

Minule on Soome kolimine tegelikult väga kasulik olnud. Lausa väga, väga kasulik. Ja ma ei pea siinkohal silmas materiaalset poolt. See võõras riigi elamine on minus välja toonud sellised küljed, millest mul aimugi polnud. Mina, kes ma arvasin, et võin siin Soomes ilma silmagi pilgutamata vähemalt 10 aastat elada, mõtlen Eestist ja Eesti peale rohkem, kui Eestis elamise ajal kokku.

Kuni siiani ei olnud ma tegelikult meie riigi olemusest arugi saanud. Minu jaoks oli elementaarne, et on olemas riik, me elame siin ja oligi kogu moos. Kuidas meie riik sündis, kust ja kuidas me tegelikult uuesti vabaks rabelesime – ma ei süvenenud sellesse kunagi. Mitte kunagi…

Tunnistan ausalt, ma pole kunagi viinud ühelegi vabadusvõitleja hauale või mälestusmärgi juurde lilleõit või süütanud küünalt. Miks? Sest ma polnud sellesse kunagi süüvinud ja minu jaoks tähendas Eesti vabariigi sünnipäev kas vabat päeva või tööpäevana kahekordset teenimisvõimalust. Ei midagi enamat. Ei süütanud ma ka kodus mingit küünalt, ei kuulanud isamaalisi laule – ei midagi. Nii halb ja mõtlematu kodanik olin! Mõnikord üksikud korrad olen vaadanud seda pingviinide paraadi ja kuulanud presidendi kõnet, aga see oli ka kõik – ei mingit patriotismi, ei mingit ilutsemist. Praegusel hetkel on mul enda osavõtmatuse ja hoolimatuse eest tegelikult täitsa häbi. Aga ma olin pettunud meie riigis, meie riigi institutsioonides, selles ahnuses ja ihnuses. Ma tahaksin, et meil oleks tagasi see aeg, kus meie lauljate eliit 1988 aastal Eesti eest laulsid! Ma tahan aega, mida minul tegelikult kunagi olnud ei ole…

Kuidas ma oleksin tahtnud elada sellel ajal, kus noor Ivo Linna kogu südamest Eesti eest laulis ja kus varalahkunud Alo Mattiisen kätega dirigeerides rahvast juhendas!! Ok, tegelikult ma ka elasin sellel ajal, aga olin siis väike tüdruk. Tüdruk, kes ei saanud millestki aru. Tüdruk, kes ei mõistnud selle tähtsust. Ma olen alates selle aasta vabariigi aastapäevast youtube´s ainult istunudki ja meie isamaalisi laule kuulanud, eriti aastatest1987/1988. Ja hinges on kurbus… Mis ma siin ikka kõvatan, on olnud hetki, kus pisar silmanurgast lihtsalt veerema on hakanud…

Seda tunnen mina, kes ma pole Eestit vabaks laulnud, Eesti eest seisnud, Eesti heaks midagi teinud… Ma ei taha üldse mõelda, mida tunnevad need kaasmaaalased, kes seda teinud on. Kurb…lihtsalt kurb…Südames on kurb…Praegu lihtsalt ohkasin raskelt…

Kuidas nemad seda riiki nüüd vaatavad? Sedasama riiki, kus eesotsas tegutsevad pätid, vargad ja teised ” rahvateenrid”, kes isegi oma tegude eest vastutust ei pea kandma. See riik on maha parseldatud, maha äritsetud ja laiali jagatud!

Kui vägev oli 2008 aasta Öölaulupidu!! Võimas, lihtsalt võimas. Ma ei saanud ise seal koha peal käia, sest Jantsu oli veel liiga pisike, aga vaadates neid videosid, siis on tunne nagu oleksin ikkagi seal olnud. Eesti rahavas oli üks. Mõnus, lihtsalt mõnus. Vaadake näiteks netist laule ”Koit” , ”Eestlane olen ja eestlaseks jään” või ”Ei ole üksi ükski maa” ja tunnistage, et teil ei tõse ihukarvad püsti. See, kuidas rahavas juba enne laulu algust selle tormiliselt vastu võtab! Kirjeldamatu… Või see pilt, kuidas ”Mu isamaa mu õnn ja rõõm ”laulu alguses kõik maasistujad püsti tõusevad. See on austus meie riigi, meie hümni vastu. See laulupidu näitas ilmekalt, et me vajame ühtekuuluvust, ühtehoidmist…Eesti rahavas tahaks tegelikult üks olla, aga riik on teinud kõik, et see nii ei oleks…

Millal üldse hakkas meie riik liikuma ahnuse ja hoolimatuse suunas? Millal algas kaaskodanikele näkkusylitamine ja nende jalge alla tallamine? Millal kadus õiglus ja kas see tegelikult üldse olemaski on olnud?

Kas meie ladvik tahab või ei taha, aga muutus peab tulema, sest…sest Eesti kukub nagunii käpuli. Nii kurb, kui seda kirjutada ka poleks. Meil on kõik asjad mädad – meie õigussüsteem, meie sotsiaalsüsteem …

Meie riigi õigussüsteem on ju tegelikult üks suur ümmargune null!

Mis te arvate, et elamislubadega äritsenud ärimehed saavad tõsiselt võetavad karistused( kui nad üldse mingid karistused saavad) ? Lubage naerda! Nad irvitavad juba praegu näkku nagu õiged mehed kunagi.

Küll Villugi kuidagi oma pasast välja vingerdab!

Kui kohtunik, kes otsustab teiste inimeste saatuste üle, jääb vahele altkäemaksu võtmisega, siis tuleks ta tõendatud kuriteo eest vangi panna 20 aastaks, mitte anda talle 2 naeruväärset aastat!!

Kui üks rullnokk lööb ilma mingisuguse põhjuseta jalalöögiga surnuks kahe väikese lapse isa, siis tuleks ta pikemaks ajaks vangikongi pista, kui ainult 1 kuuks ja 26 päevaks! õudne! Mis kuradi kriteerium see selline on, et varem kriminaalkorras karistamata ja üliõpilane?? Et siis võin nagu inimese rahumeeli maha lüüa ja ei pea karistust kartmagi?

Härra Laiksoo juhtumiga ei hakka ma ennast üldse närvi ajamagi.

Võtame järgmisena sotsiaalsysteemi.
Kuidas me saame selgitada seda, et meie seas kasvavad nälgivad lapsed? Mustuses ja räpasuses elavad lapsed? Lapsed, kes magavad kusagil auklikul madratsil ja kes on omale pea alla mõne vana palitu leidnud ? Emana olen ma väga-väga kuri ja väga-väga kurb, kui telerist sellist pilti vaatama pean. Ma saan kurjaks Eesti riigi suhtumise pärast. Me pidime 5 rikkama riigi sekka jõudma, aga me ei suuda isegi mitte omaeneste laste eest hoolitseda!!

Meil on sotsiaaltöötajad, kes PEAVAD tagama, et meil ei oleks neid nälgivaid ja räpasuses elavaid lapsi. Kui nad ei tea, et nende piirkonnas selliseid lapsed olemas on, siis nad ei tee oma tööd. Kui nad teavad, et sellised lapsed on olemas, aga pigistvad silmad kinni, sest riigile on vaja raha säästa, siis panevad nad toime kuriteo. Minu silmis on nad kurjategijad, sest jätavad TEADLIKULT lapsed nendesse ebanormaalsesse tingimustesse edasi elama. Lapsed, kes ei suuda ja ei saa enda eest seista.

Meie sotsiaaltöötajate seas on liigagi palju töötajaid, kes tegelikult oma tööd ei tee. Nad on tigedad, vastikud, nipsakad ja mis kõige hullem – hoolimatud. Ma tahaksin küsida – KUIDAS nad saavad sellistel töökohtadel siis töötada? Hea tuttav sebis sooja koha ja ta lihtsalt peab seal olema? Kui inimene ei taha oma tööd teha, siis tal tuleb astuda kõrvale ja lasta seda tööd teha inimestel, kes seda tööd oskavad ja teha tahavad.



KUIDAS ma tahaksin tegelikult elada KODUS, meie maal!
KUIDAS ma tahaksin oma lapsi kasvatada Eestis, oma kodus!
KUIDAS ma tahaks, et mu lapsed saaksid õppida eesti keeles!
KUIDAS ma tahaksin elada Eestis, kus riigiisad ei müü maha meie maid!
KUIDAS ma tahaksin, et mu lapsed austaksid Eestit. Seda Eestit, kus eesotsas ei ole neid pätte, vargaid ja kurjategijad. Eestis, mis kuulub meile, eestlasetele!

Need on minu TEGELIKUD tunded, ma tahaksin olla eestlane OMAS kodus, mitte eestlane naaberriigis! 

Nüüd oleks lihtne ju vastata, et tule siis tagasi, mis sa kiunud seal! Tagasi küll, aga kuhu? Riiki, kus ei toimi korralikult peaaegu mitte ükski institutsioon? Riiki, mille peale loota ei saa?

AGA, aga…

Aga äkki nüüd ongi see aeg, kus just meie põlvkond peaks hakkama Eestit uuesti üles ehitama?
Uut ja paremat Eestit.

Ma usun ja ma tean, et tegelikult on meie seas väga palju inimesi, kes tahaksid ehitada paremat Eestit.

Ah-haa, kui neid inimesi on tõesti nii väga palju on, siis miks nad pole midagi teinud?! See on seesama efekt, mis hüüdja häältel kõrbes, kus kõik hüüavad, aga kokku ei saa.

õnneks elame me käesoleval hetkel sellisel ajastul, kus me saame teha üleskutseid interneti vahenduse. Olgu see siis blogide näol, FB kaudu või kuidas iganes.

Kui väga tahaks, siis saaks rahvast ühte koondada, selles pole kahtlustki. Rahvas vajab eestvedajat. Me kõik teame kedagi, kes teavad kedagi, kes pole praeguse Eestiga rahul. Tõenäoliselt koonduksid ühte maakootud ja varaliselt just mitte kõige rikkamad kaasmaalased. Rikkad on praegu meepoti kallal askeldamas ja viskavad manti vasakule-paremale. Ega vaene ja maakootud ei tähenda automaatselt lollust ja intelligentsuse puudumist, kes ei oska riigi puudusi ja plusse näha. Rikkad aga ei tea riigi puudusi, sest puudustega puutuvad enamasti kokku siiski vaesemad ja maakootud.

Tuleb teha muudatusi, et meie riik ka riigina lõpuks toimima hakkaks. õigem oleks vist kirjutada - JÄLLE riigina. Kus inimesest hoolimine ei ole pelgalt vaid sõnakõlks. Kus juhtivad poliitikud ei irvita oma rahva näkku ja ei nimeta neid lumpeniteks.

Midagi tuleb muuta, et riigist saaks RIIK!

Esimese asjana tuleks muuta Riigikogu valimise seadust, et rahvas saaks ka tegelikult Riigikogus näha inimest, keda nad sinna on valinud. Praeguse seisuga võiks ma julgelt väita, et kui inimsetele antaks võimalus tooreste kanamunadega meie”rahvateenreid ” tehtud töö eest ”tänada”, siis 101-st saadikust saaksid vähemalt pooled kohe mõnusalt ligaseks! Pole nad ei rahvamehed ega ka Eesti eest väljas. Me kõik teame, mille eest enamik väljas on!

Järgmise asjana tuleks rahva kätte anda presidendi valimiseõigus. Milleks see õigus käesoleval hetkel üldse Riigikogu käes on – aru ma ei saa! Me oleme demokraatlik vaba riik, järelikult on õigus valida rahval!

Kolmanda asjana peaks, kasvõi solidaarsusest rahva vastu, muutma riigikogulaste palka ja hüvitisi. Tean, tean, et kokkuvõttes on see riigikogulase palk meie riigi eelarve juures vaid piisake meres, aga nagu ma kirjutasin –solidaarsusest OMA rahva vastu. Kui rahval on raske, ei peaka saadikud ka roosas mannas elama. Ja ärge tulge ütlema, et seadust pole võimalik muuta! On võimalik!

Ja sealt edasi hakkakski arenema uus ja parem Eesti!

Ma usun, et kogemustega poliitikud tahaksid mulle, kui sinisilmsele, kogenematule ja naiivsele plikale praegu öelda või lausa karjuda, et asjad ei käin nii. Jah, poliitikakauge inimesena ma tõesti ei tea kuidas asjad käivad, aga oma riigi kodanikuna ma tean, kuidas ma TAHAKSIN, et asjad käiksid. Aga uskuge mind, mu targad, intelligentsed ja palju näinud poliitikuhärrased-prouased, see vaene Eesti inimene toetaks praegu 90% tõenäolisusega mõnda maakootud, aga tegusat inimest rohkem, kui kolme kõrgharidusega kröösust. See, et maakootud inimestel endi teostamiseks raha ei ole, ei tähenda, et nad lollid on, ja et neil puuduks ettenägelikus või analüüsivõime.

Jään oma sissejuhatuse juurde - Eesti riik on mäda, vähemalt praegu.

Aga ma usun ka tegelikult, et uus algus on võimalik. Nende inimestega, kes tahavad, et meie Eesti toimiks eestlaste jaoks.


Kas see oleks veel võimalik, kui meid juhib see unistuste Euroopa Liit? Jah oleks. Teised Euroopa Liidu liikmesriigid suudavad oma inimeste eest hoolitseda, miks siis meie ei peaks suutma? Küsimus on selles, kuidas ja kas me tahame?


Meie rahvas vajab lootust ja usku.

Usku paremasse tulevikku. 

Ja ma usun, et meie inimesed võtaksid veel kord kätest kinni ja hakkaksid kõik koos Eestit üles ehitama.


Virge on kõnelenud ;)

33 kommentaari:

  1. :D:D

    Ei-ei, Virge on rohkem hall kardinal ;)

    VastaKustuta
  2. Nõustun 100%. Sellepärast peamegi ise perega plaani Soome kolida. Kas siis mõneks ajaks või päriseks, eks see selgub kohapeal. Eks igal riigil on oma plussid ja miinused, aga hetkel tundub, et Soomel tunduvalt rohkem plusse kui Eestil.

    Jõudu ja kordaminekuid teie perele! :)

    VastaKustuta
  3. Ei ole ilus sõimata riiki, kui oled ise siit lahkunud. Nüüd püüa Soomet paremaks ehitada. Nagu Soomes ei oleks joodikute lapsi, vaeseid, kodutuid, idiootlikku bürokraatiat, rassivaenu jne. Kahjuks ei ole olemas ideaalset riiki, sest igal pool elavad inimesed ja inimesed eksivad, valetavad ja teevad vigu.

    VastaKustuta
  4. Anonüümsele - No kuna mina ei ole veel siit lahkunud, siis kas minul on ilus "sõimata" meie riiki?

    Isegi kuu aja pärast, kui olen ise juba otsapidi Soomes, siis see ei muuda fakti, et Eesti oli, on ja jääb minu kodumaaks. Kohaks, kus ma olen sündnud. Kohaks, mis vaatamata kõigele jääb minu südames alati esikohale. Ning oma blogis on igal inimesel ilus öelda seda, mida ta tunneb ja arvab. Selleks ju neid blogisid tehaksegi, eks. Ja just selliste emotsionaalsete sõnavõttude pärast ongi see blogi siin nii populaarne.

    Mis puudutab antud postitust, siis juttu on (ma ei nimetaks seda sõimamiseks) valitsusest ja seadustest jm. Riik, see on rahvas. Valitsus, see on kamp rahva poolt valitud esindajaid. Ja teada on, et valimiseelsed lubadused ei lähe tihti kokku sellega, mis reaalselt ära tehakse ning kõik inimesed siin riigis ei valinud seda valitsust, kes praegu ruulib.

    VastaKustuta
  5. To Anonüümne kodanik: Keegi ei sõima siin riiki, vaid asjadest kirjutatakse nagu need ka on ;)Ma ei ole oma tekstis ühegi lausega rääkinud Soome riigist. Kui Sa lugeda ei oska, siis see on sinu viga ;)Ideaalsust pole üldse olemas - võta see teadmiseks;)

    Kui meie riigi eesotsas seisavad pätid ja vargad, siis mul on õigus kaasa rääkida. Või nimetad sa elamislubadega äritsemist pisikeseks eksimuseks? Või on hoopis see pisike viga, kui kohtunik altkäemaksu võtab?

    Ole pai ;)

    VastaKustuta
  6. Mina ka kes su blogi loeb välismaalt, olen tähele pannud, et nii pea kui sa välismaale kolid, ei tohi enam midagi halba Eesti kohta öelda, sellest hetkest on Eesti püha lehm, nagu Indias.
    Mul sugulased juba minuga räägivad, et umbes meil eestis on nii...nagu ma oleks välismaalane, kes eesti kombeid ei tea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vastupidi, ainult eemalt oskab leida erinevusi ja vigu. Seetöttu ju tahetakse nn. ajude tagasipöördumist.

      Kustuta
  7. Muidugi on Eestis palju asju mädad. Kuid riik ongi just need samad inimesed, kes selles riigis elavad ja selle riigi näo kujundavad. Ju siis me paljuski sisemiselt olemegi sellised nagu Eesti on ja paistab. Töötan ise Soomes, aga siia elama ei taha kindlasti tulla. Olen vist ebatavaliselt patriootlik ja kodulembene...

    VastaKustuta
  8. Tere veetsin päevakese lugedes blogi ja meenutades oma soome mineku aega, paberi majandust ja kogu seda viisakat ulkomaalaste peedistamist. Oled nagu minagi läbi koperdanud kõik võimalikud takistused. Mulle hirmsasti meeldisid pesumasinad, kuivatid ja tuulutustoad kortermajade keldrites ja piiramatu veega ludistamine, kuigi paljudes majades küsitakse vee eest kuumaksu iga pea pealt. Kuigi sa oled kohtunud pea iga võimaliku probleemiga siis (ma ei viitsi kommentaare lugeda) puudutamata on ametiühingute või vabatahtliku töötukindlustuse teema(500 päeva 60-80% keskmisest palgast koondamise või sundpuhkuse korral). Hakkasin teemat uurima oma õe pärast ta tahab lapsega soome kolida ja olin hulka unustanud. Väääga tore oli sõita Sinu blogi abil tunnete ja mälestuste karusellil.
    Kas Sina kui targem inimene tead liisingu autodega seonduvat soomes. Kes peab tegema selle avalduse, et auto võiks peale 6 kuud olla veel ka lisaks 1,5 aastat tasuta soomes(ma ei hakka lahti kirjutama arvan et tead millest räägin). Head ja Veel paremat soovides Kati

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kûsid otse oma liisingufirmast. Kardan, et vastus on eitav.

      Kustuta
  9. Tere taas! No see kirjatükk oleks nagu minu peast kirjutatud:) Ja usun, et niimoodi mõtlevad paljud, räägivad muidugi julgemad:))Mia rohkem su postitusi loen, seda kiiremini tahan juba asju pakkima hakata. Kevadet ootan juba pikisilmi. Jh, mis siin ikka-seal on toimivad süsteemid ja see on reaalsus. Patrioodid võivad Toompea poole uluma jäädagi, küll nemadki millalgi maha lastakse. Seal ei kehti inimväärikus, kehtib taskussetopitav rahasumma. Nädala nali, et isegi president kihutas opile Soome, mitte meie arstide juurde, kes oleks taganud sama kvaliteetse lõikuse:))) no millest me siis veel räägime.Aga mina pean lapsega umbkeelse arsti juurde minema, kes peale keele mitteoskamise ei mõista ka lapsega käituda. Oi kui kurjaks mind see süsteem ajab-rrrrrr
    Edasi Virge!! Üks mõnus, tõene ja vaffa lugemine:)Ikka kõike head sulle ja su perele!!

    VastaKustuta
  10. Tere!
    Kas just päris tänu ainult Sinu blogile ka mina oma pere Eestist Soome kolisin, ei julge öelda, aga suurt tuge olen sellest saanud küll. Selle eest suur aitähh.
    Olen mitu korda juba peaaegu, et oma kommentaari lisanud (oli siin teemasid, kus kommentaariumis kiskus madistamiseks...), aga alati arvanud, et saadakse väga hästi ka ilma minu kommentaarita hakkama.
    Viimast kirjatükki lugedes enam ilma kommenteerimata ei saanud - kõik need mõtted kobrutavad juba pikka aega ka m inu sees. Samuti olen kuulnud muret Eesti riigi tuleviku pärast teistelt Eestist ära läinud eestlastelt. Võimalik, et asjade "selgemaks nägemiseks" ongi tarvilik mõningane distants... Aga praegune riigijuhtide kurss on küll "täiskäigul läbi kari pilbasteks". Kurb, sõnulseletamatult kurb.
    Jõudu, jaksu, tervist ja jätkuvalt selget simavaadet ning otsekohest väljaütlemist,
    Kersti

    VastaKustuta
  11. Pane see lugu Delfisse Rahva Hääle rubriiki ülesse! Saavad ka teised lugeda ja äkki aitab see ka kuidagi kaasa nö. Eesti rahva uuele ärkamisajale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja kujuta ette millist pori ma siis saama hakkan :D Juba siin saan nii, et tolmab :D

      Kustuta
  12. Sorry Virge, igal ühel on õigus küll oma arvamusele, aga mu meelest on sinu jutt üks paras lahmimine. Mis sinu üleskutse tegelik sisu on? Riigikoguliikmete palga alandamine? Põhiseaduse muutmisettepaneku algatamine? Niisama enda välja elamine?

    Presidendil puudub tegelik võim riigis, ta on ju tegelikult esindusorgan. Miks sa tahad teda ise valida ja miks see sind nii riivab, et sa ei saa? Kes on sinu meelest parem kandidaat olnud, et sa ennast nii riivatud ja petetud tunned nüüd? Kas see, et sa presidenti valida ei saa, teeb Eesti kohe automaatselt halvaks riigiks?

    Palun too nüüd mõni konkreetne näide, kus sotsiaalametnik on sellepärast silma kinni pigistanud, et raha kokku hoida. Miks sa niimoodi kogu sotsiaalsüsteemi üldistad ja mustad? Kas sa ei leia, et sa solvad neid tublisi sotsiaaltöötajaid, kes oma tööd missiooni ja südamega teed. Kas sa arvad, et lastekaitse eksib ainult Eestis? Mis riigi lastekaitsega sa veel kursis oled? Kas need mõned hirmsad lood võrduvad lastekaitse tegeliku olukorraga. Edulood ju kedagi ei huvita, aga neid on ju sadades kordades rohkem. Jah, ma olen nõus, et meie sotsiaalsüsteem tervikuna vajab täiustamist. Jah, Eesti inimene peab häält tõstma, et see oleks valdkond, kuhu riik peab rohkem panustama. Aga me oleme väga noor riik maailma mõistes. Mitte kunagi enam ei teki maailmasse selliseid sotsialistlikke kõigi heaolu taga ajavaid riike nagu Soome ja Rootsi nt. Need riigid ei jõua oma heldeid sotsiaalsüsteeme enam lihtsalt ülal pidada, ühiskond vananeb. Ja milleks otsida tööd, kui toetused võimaldavad hea äraelamise. Kõrgete palgakulude tõttu lahkub üsna rohkem tootmisi Soomest nt. Kas sa tahaksid olla selle käputäie tööinimese seas, kelle 60%-line maksukoorem lõpuks seda naaber- ja võõrriikide muidusööjate karja üleval peab? Kui laps on näljas, siis see ei ole riigi, vaid lapsevanema süü. Meil on tasuta koolilõunad, meil on võimalik taodelda sotsiaalabi, meil on olemas heategevusorganisatsioonid, kes jagavad tasuta riide- ja toiduabi. Mis vanem see on, kes uhkuse pärast abi küsida jätab lapsed nälga ah?

    Kuidas sa julged väita, et Eesti õigussüsteem on ümmargune null? Nende mõne näite pinnalt? Selle elamislubade skandaali pinnalt? Issand jumal, sa oled ju endine politseiametnik. Elamislubade taotlemisega seotud teenused on seaduslikud ja maailmas väga levinud, kui sa seda ei tea veel. Nende osutamises ei ole midagi ebaseaduslikku, küll oli käesoleval juhul tegemist millegiga, mis oli täiesti eetikavastane. Kas sa politseinikuna ka arreteerisid inimesi sellepärast, et see tundus sulle vale, mitte et see oli vale? Kui tõendeid seadusrikkumisest ei ole, mis alusel oleks kohtud pidanud neid süüdistama? Politseiametnikuna sa peaksid teadma, et kohus langetab otsuseid tõendite pinnalt. Äkki politsei oleks pidanud paremat tööd tegema?

    Üks asi on Öölaulupeol isamaalisi tundeid omada ja teine riiki ka tegelikult juhtida. Sinu jutust jääb mulje, et ainult Eesti riigi poliitikud on korrupeerunud, kõik sotsiaalametnikud hooletud, kohus nagu Ukrainas. Kas sa tead, kuidas Singapuris korruptsioonist lahti saadi? Tõsteti riigiametnike palgad nii kõrgeks, et neil ei tekkinud enam kiusatust (no ja karmid karistused ka eks). Sul on aga juba riigikogu liikmete palgad pinnuks silmas. Ja muuseas, see on kohalik võim (linnad, vallad), kus on kõige rohkem korruptsioonijuhtumeid, mitte riigiametid.

    Kui sa mõne teise riigi asjadega kursis oleks, siis teaksid, et Eestis on tegelikut väga hea elada. Soome heaoluühiskond lihtsalt pimestab siinsamas kõrval. Ma saan aru, et dialoogi on vaja, aga selline süsteemitu lahmimine ei anna kellegile midagi. Konstruktiivseid ettepanekuid ja argumente on vaja.

    Mann

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen Manniga nõus. Ka mulle ei jäänud selles postituses silma ühtegi asjalikku ettepanekut, kuidas tegelikult asju paremaks teha. Olen seda blogi juba jupike aega jälginud ja alguses tundus vägagi toreda lugemismaterjalina. Kahjuks on aga sisse siginenud palju asjatut lahmimist. Ei jäta küll kuidagi haritud inimese muljet kui mingi teema laiendajale või lihtsalt mittenõustujale nähvatakse, et õpi lugema. Ehk katsuks oma arvamust ikka viisakalt ja argumenteeritult väljendada?

      Kustuta
    2. Ei ole Manniga nõus. Näed ju ise, et pealkiri on- "MINU tunded, elades Soomes, m6eldes Eestile". See tähendab, et inimene kirjutab sellest, mis ta tunneb.
      Kus see lahmimine on? Väga vale. Üle pika aja üks konkreetne jutt, mida lugema olen juhtunud.
      Ja loomulikult peab muutma valimis seadust. President , jah, ei määra meie eludes väga suurt rolli. Aga Riigikogu küll. Praegusel hetkel ei saa Riigikokku need inimesed, keda me valime, vaid need, kes partei nimekirjades eesotsas on, ja see on vale. Just sellepärast on seda seadust vaja muuta.
      Muide, president esindab meie inimesi, seega on õigustatud, et presidendi valivadki meie inimesed.

      Meie sotsiaalministeeriumis on probleeme, väga palju probleeme. Virge tõi ainult ühe probleemi välja. Probleeme on igas valdkonnas. Loe Eesti inimeste kommentaare. Kommentaaride lugemine tuleks, muide, poliitikutele kohustuslikuks muuta.

      Kohtute tööst ei ole ma eriti kursis, aga kui lugeda milliseid kohtuostusi tehakse, siis ma üldse ei imesta, et kurjategijatel karistamatuse tunne on. Karistused peaksid olema sellised nagu Venemaal. Meie riigis inimelu ei maksa midagi, see on tõestatud mitme kohtuotsusega.

      Mann, mulle tundub, et sa ise lahmid. Kusagil eespool oli mingi teema, kus sa nii väga vaielda tahtsid. Vaidlesid vist isegi sellistel teemadel mida sa õieti ei teadnud, kui ma õigesti nüüd mäletan.
      Ole hea ja ära ela ennast enam teise blogis välja.

      Mind häirib ka Riigikogulaste suur palk. Näe, neile on ikka veel vähe. Teevad elamilubadega ja kõige muuga veel lisateenistust.

      Kustuta
    3. Manni toetajale. Selles sissekandes ei kirjutata kordagi Soomest. Kuidas saab kommenteerida, et ta Soomet paremaks ehitab? Virge vastas ju õigesti, et õppigu lugema. Tahate tolmu keerutada lihtsalt, muud midagi. Sa ei paista ise ka eriti haritud inimene olema.

      Kustuta
  13. Minu blogi lugemine polegi kellelegi kohustuslik, kui algul tundus OK ja enam mitte, siis ära loe ;)Nii lihtne see ongi :)

    Ja, mina, harimatu maakas kirjutangi seda, mida hing ihaldab ;)

    Ma ei hakka teiega enam mingisugusesse vaidlusesse laskuma ;)

    VastaKustuta
  14. Ja Mann, just nimelt endise politseiametnikuna MA TEAN, kui suur ümmargune null meie õigussüsteem on ;) Lihtsalt sulle teadmiseks ;)

    VastaKustuta
  15. Kas mõni motleb tõesti, et suomalaiset kansanedustajat on puhtakesed kui lillekesed, et mõtlevad ainult rahva heaolu peale. Täpselt samasugused pätid ja vargad on siin ka. Ega sellest te ei pääse siin Soomes ka.

    VastaKustuta
  16. Kohe näha, et tuline teema, kommentaare tuli nii palju, et ei jaksanud kõiki lugeda, seetõttu võib juhtuda, et kordan kedagi üle. Aga mul vastupandamatu isu sõna sekka öelda.

    Mnjah, ma ei kahtle, et Eesti riigis on mädasid kohti aga et kogu riik mäda oleks seda nagu ei usu. No muidu lihtsalt poleks seda riiki. Piisab vähestest mädadest õuntest, et kogu kasti muljet rikkuda.

    Olles elanud päris kaua mitmes nn arenenud riigis, võin julgelt väita, et igal pool on sulisid, vargaid, pätte ja kaabakaid poliitikute ja valitsejate hulgas. Vahe vaid selles, et mida rikkam riik seda kallim on inimese aususe hind. Suurt raha on pea võimatu ausalt teenida. Inimesed on üldjoontes sisuliselt päris sarnased igal pool kui rahvuslikud ja rassilised erinevused välja jätta.

    Õigussüsteemi kohta kehtib reegel, et õigust saab tihtipeale "seaduslikult" osta. Kallis ja osav advokaat räägib paljud kuriteod kohtus sirgeks. Ehkki vahel harva pannakse ka mõni suurem kala kinni kehtib enamasti reegel: "Suured sulid tõllas, väiksed sulid võllas".

    Ei maksa illusioone luua, maailmas pole olemas ideaalset kohta, küll aga on olemas kohad kus lihtsam või kergem elada väiksema jõupingutusega. Kivi ka minu kapsaaeda. Mida kauem eemal olla seda rohkem end eestlasena tunnen ja iga Eesti edusammu peale uhkelt nina püsti ajan, ehkki ise pole selle heaks lillegi liigutanud. Kõigele vaatamata tunnen, et uhke ja hää on eestlane olla.

    Kes siis selle parema Eesti üles ehitab kui just hakkajam rahvas sealt jäädavalt ära tuleb. Olen aga siin näinud, et paljud lähevad peale paari kolme aastat tagasi. Põhjuseid mitmeid: pettumine, kodumaa, sõprade, pere igatsus, mitte hakkama saamine, ... Kes aga üle 10 aasta ära, need kas lähevad alles pensionärina tagasi või käivad vaid turistina.

    Samas on inimesel üks elu ja igaüks peab seda elama nii nagu õigeks peab, ei ole teistel õigust kritiseerida. Aga kui ise terava killu viskad, ei maksa imestada et siit-sealt kilde tagasi tuleb;)

    Kõigile edu ja usku paremasse Eestisse! Ja Soomesse:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen Sinuga nõus. Ma pole jõudnud lihtsalt Soome kohta suud lahtigi teha, kui juba materdatakse :D

      Ideaalsust polegi olemas - ei inimest ega ka riiki ;)

      Ma tahaksingi uskuda paremasse Eestisse :)

      Edu meile kõigile :)

      Kustuta
  17. Mina olen Eestist eemal elanud yle 18 aasta ja voin oelda et pole see Eesti midagi nii hukas. Ma olen uhke et olen eestlane ja oma maa parast ei pea ma siin Inglismaal yldse habenema. Nii monigi asi palju paremal jarjel kui siin suurriigis. Vaeseid ja hoolitsematta lapsi on ka siin. Moned on lausa oma sugulaste voi vanemate poolt surnuks piinatud ja seda eelkoige viletsa sotsiaal systeemi tottu. Valitsuses toimub samuti pidevalt skandaal skandaali jargi ning patte ja sulisi jookseb igas valdkonnas ringi. Kui ei usu siis loe kasvoi monda tanast Inglise ajalehte.

    Ma nyyd ei tea kas ma oleksin tohtinud siia oma kommentaari jatta kuna mul on tunne et siin voivad vaid need komenteerida kes sinuga 100% nous on voi kes igal alal professionaalid on vaatamatta sellele et meile su blogi lugeda meeldib ja sinuga ka OMA arvamust jagada sooviksime. Seega kui ma nyyd sulle voi kellegile teisele oma kommentaariga haiget tegin siis palun vabandust.

    Yks lugeja

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult võib kommenteerida. Ja minuga ei pea 100% nõus olema, aga siis ütlen ma küll kurjasti, kui nähvatakse selle kohta , mida ma tegelikult kirjutanud ei ole.

      Selles sissekandes ei ole ma kordagi isegi mitte puudutanud Soome riiki, aga ikka visati nina peale, et miks ma Soomet paremaks ehitan. No, ma ei oska selle kohta muud soovitada, kui lugema õppida ;)

      Kustuta
  18. Üldiselt olen Virge sinuga nõus, vaid paar asja. Kuna see kahtlaste elamislubade teema siin mitmest kommentaarist läbi jooksis, siis selles osas võivad eestlased põhjamaade poole tugevamini näppu vibutada ja ilmselt saab see olema üks selle sajandi suuremaid probleeme Euroopas kuidas sisserännanute hulk sotsialiseerida, ära toita ja rõõmsad hoida kui tootmine on liikunud Aasiasse.
    Kuuldavasti ei oota soomlased kuni sotsiaalametnik ükskord nende naabri lootusetu olukorra avastab ja uksele koputab ning keegi ei keela ka eestlasel hoolida/ äratada.
    Üldse saaks iga „pisike“ inimene Eestis päris palju ära teha teist inimest märgates, jõukohaselt aidates, erinevuste ja eriarvamustega tolerantsem olles, oma ja endast väetima õiguste eest julgelt välja astudes, tänaval naeratavat vastutulijat mitte kohtlaseks pidades, vaid vastu naeratades, tänu mitte vaka all hoides jne. jne.
    See, et su mõtted äratavad vastukaja, panevad kaasa mõtlema ja kasvõi vaidlema näitab, et su blogi on huvitav. Ära siis pahanda kui keegi su „kodus“ veidi sinu omadele vastupidiseid mõtteid avaldab.
    Ja kindlasti kiitus valgustustegevuse eest!
    Eva

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :)

      Ma arvan ka, et tänapäeva muutuvas maailmas oleksid võtmesõnad hoolimine, märkamine ja nägemine.

      Üldiselt püüan ma arvamustes põhipointi siiski näha. Aga nagu ma eelnevalt kirjutasin, et siis viskab mul küll vindi veits üle, kui inimesed kommenteerivad seda, mida ma tegelikult kirjutanud ei ole.

      Ei kirjutanud ma sel korral Soomest ühtegi sõna ja ei ole ma ka oma eelnevates postitustes Soomet taevani kiitnud.Siis ma kohe pean teravamalt kirjutama ja soovitama tal lugema õppida ;) No ja siis saan ma juba sõimata, et ma harimatu lahmija olen. Siis tekib küll küsimus, et milleks nad seda loevad. Lugegu siis "postimeest " :D:D

      Olen kirjutanud asjadest nii nagu need olnud on. Mina olen aga suht värske Soomes elav kodanik ja kindlasti seisavad minu raskused alles ees.

      Aga püüan edaspidi tublim olla ja viisakamalt vastata, olgugi et see võib mulle keeruline olla :D

      PArimat ;)

      Kustuta
  19. Hea, et sina ja see blogi olemas on. Aga kogu maailma jama hakkab siit pihta. Me ei saagi üksteist märgata, kui me ainult kõhu ja liisingute pärast rabeleme...Aga see ongi taotluslik. Lugege kõik ja saage ükskord nägijaks!
    http://holywar.org/siioni_tarkade_protokollid.htm

    Aga selle blogi autorile ütlen: Sinus, inimene, on midagi väga suurt peidus...Ilmselt tuleb Sul lähiajal palju avastada ja see tuleb Sinu juurde ise kätte. Hari ennast veelgi laiemalt kui seni, otsi Youtubest ja veebiavarustest neid kohti, mida naerdes vandenõudeks tembeldatakse...David Icke ja sealt leiad juba teisigi. See kõik on üks hiigelsuur kuritegu meie, "väikeste" inimeste vastu...Ent tegelikult pole me keegi väikesed inimesed. Mõelge vaid, mida üks inimene on suutnud luua...Ajatuid kunstiteoseid, kirjandusteoseid, muusikat...Vahel avastab keegi endas alles 50 -selt mingi suure ande ja loob...Me keegi pole väikesed inimesed. Meid surutakse sellisteks! Vaata või ennastki, kui palju abi sa teistele oma blogiga annad...justkui mitte midagi tehes, toast välja minemata...Ja ometi!
    Sinule, Virxross, või kuidas Sinu õige nimi on, soovin ma aga ikka julgust selle väljaütlemisel, mis on justnimelt SINU TÕDE siin ja praegu. See, mille sa siin välja kirjutasid, on õige. Paljud mõtlevad nii. Mina olen sellest põlvkonnast, kes Tunne Kelamit kuulas, suu ammuli, nitrovärvidega Eesti sinimustvalgeid lippe vorpis, Gruusias Tbilisis toimunud sapöörilabidatega maha surutud ülestõusust Eestis lendlehti levitas jne. ME OLIME TULIHINGELISED RAHVUSLASED. ENAM EI OLE. Sest rahvast ju enam ei ole. Need kurjad olendid ei ole see rahvas, kellega koos olime. Mina ei tea, mis olendid need on, igatahes mitte NEED EESTLASED, kes siis. Igal pool ametites ja valitsusasutustes, valdades ja mujal on ju võimul meie kellegi õed-vennad, isad-emad, onud-tädid. On näha, et me oleme 700 aastat alles jäänud tänu nihverdamistele, pugemistele, kaebamistele, teiste ülesandmistele, varastamisele, pätsamiselejne. Kas niisugusele allesjäämisele võiks siis tõesti ausamba püstitada. Meie "eestlus" on alati olnud klaasist ja nüüd plastist, millest ausammaski püstitati. Naeruväärne - keegi võõrad ehitasid...
    Paljud küsivad,et kuidas seda kõike muuta?! No tõepoolest, aga kuidas siis?!
    Sa ei saa ringkaitse vastu. Mitte keegi ei saa. Või kui, siis ainult verd valades. See on ajast aega nii olnud ja jääb ka nii.
    Edu Sulle, kallis inimene. Ja kirjuta ikka nii nagu sa arvad ja tunned.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ;) Ma luban, et kirjutan ka edaspidi nii nagu ma seda siiani teinud olen - ausalt ja arusaadavalt ;)

      Kustuta
  20. Autorile - väga õiged tähelepanekud ning tõesti väga hea artikkel. Inimesed kes sinusse pahakspanevalt suhtuvad või vastumeelsed on, lihtsalt ei näe oma teadmatust ja võhiklikkust. Kuidas saab kritiseerida teise inimese tundeid või mõtteid, ilma, et neid mõista? Palju eestlased arvavad, et peaks kõigile välismaal elavatele inimestele koha kätte näitama. Ilmselge, et tegu on kadedusega, et kellegil teisel läheb hästi.

    Seega, ära absoluutselt lase mõjutada end sellest, mida inimesed ütlevad. Neil pole mingit tunnetust ega taktitunnet. Kriitika mõte on olla konstruktiivne. Kui ta seda ei ole, lihtsalt ära tee välja, ignoreeri, ära lase end heidutada.

    Sul on täielikult õigus virxross - sotsiaalsüsteemi pole (mul on pea igas võimalikus valdkonnas tuttavaid või lähedasi, kes vajaksid üht või teistmoodi riigi poolt abi, kuid seda pole ega ei näe tulevat). Näiteks üks lähedane on ratastoolis ning räägib, et riik pigem viskab kaikaid kodarasse, kui aitaks. Sotsiaaltöötajad õpivad ülikoolis 6-8 aastat, selleks, et saada siis 400-500 euri palka, et pärast arvete maksmist konto nulli jääks.

    Igatahes, autor, jää positiivseks, kõike paremat ning päikest! Filtreeri nö teiste inimeste destruktiivne kriitika välja. Sellel ei ole väärtust ega mõtet!

    Ole tubli

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kritiseerigu, kes tahes, ma jään ikkagi oma arvamuse juurde ja ei lase pead norgu. Kui see kritiseerimine on nende ainuke rõõm päevas, siis las kritiseerivad ;)

      Ole ise ka mõnus;)

      Kustuta