Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 26. veebruar 2012

Kas Soomes on taevas sinisem, muru rohelisem ja munarebud kollasemad? :D

Mida sööme, mida joome?
Mida vabal ajal teeme?
Kuidas me rahaliselt hakkama saame?

Need on mõningad küsimused, mida blogi jälgijad lugeda soovivad. Siit tulevad siis ka vastused ;)

Taevas on siin sama sinine, muru kindlasti sama roheline, aga munarebud on küll kollasemad :D Seda märkasin kohe alguses ;)

Kuidas me hakkama saame, kas jõukus on majja saabunud ja silmad sillerdavad euromärkidest?
Ei, seda ei saa ma kohe kindlasti öelda. Pole mingeid euromärke ega rikkust. Samas ei ole meie olukord üldsegi mitte tröötsitu. Võiks öelda, et meie rahaline olukord on täpselt samasugune, kui Eestis elades – arved makstud, võlgu ei ole, söök on laual ja riided seljas. No ehk on tsipake siiski parem, siin jääb aeg ajalt seemet siiski üle, olgugi et kulutusi on 700 € eest rohkem. Aga nagu ma kirjutasin – ei mingit rikkust ;)

Kindlasti oleks olukord palju toredam, kui Tarmol tööd stabiilsemalt oleks (terve detsembrikuu ja pool jaanuari tal tööd ei olnud – oli meil kodukana) ja kui mina ka tööl käiksin ;)

Selles mõttes ei saa ma hetkel õiglast võrdlust tuua a la kuidas oli Eestis ja kuidas on Soomes. Eestis oli 2 tööinimest, siin vahelduva eduga 1 - kuidas parasjagu aeg on. Kurta pole aga millegi üle ja ei kurda ka ;) Ausalt ;)
Mina saan sellest väga hästi aru, et enne kui saada, tuleb ka anda. Ja Tarmo saab sellest samamoodi aru. Sellepärast ongi tema praegu toitja ja mina õppija ;)

Tarmo plaanid.
Tema hakkab meil tasapisi neid vajalikke kaarte tegema, mis ehitusel vaja on (siin on ju iga asja jaoks eraldi kaardid). Ühel koolitusel ta just käis. Tulevikus tahab ka tema kursustele minna, et omale vajalikud paberid taskusse saada. Koos paberitega on asi ikkagi kindlam ja koos kvalifikatsiooniga tõuseb ka palk. Et kas ta on mul siis praegu Kalevipoeg? Ei, seda kindlasti mitte. Sosssepp pole ta kunagi olnud ;)

Virge plaanid.
Virge soome keele kursus hakkab lõppema. Mis edasi? Uurin siin praegu töö- ja koolituskuulutusi.
Kindlasti oleks vaja läbida kas palkanlaskija või raamatupidaja kursused, sest see on praegusel hetkel ainuke suund, mis mulle meeldiks ja mis kõige tähtsam – seda tööd pakutakse väga palju. Selle firma( õunapuude lõikamise) mõtte olen ma selleks korraks maha matnud. Esiteks sellepärast, et juba 2 õpetajad soovitasid mul seda MITTE teha, teiseks olen ma firma loomiseks kindlasti veel liiga loll ja kolmandaks oleks töö kindlustatud vaid 4. kuul aastas. Aga aastas on 12 kuud ;) Jään niisiis palgaarvestaja või raamatupidaja juurde. Aga selle lõikamise proovin ma ära küll. Lihtsalt huvi pärast - kas onasjale üldse soovi või mitte ;)
Lööge mol.fi lahti ja näete, kui palju tööpakkumisi on. Helsingi piirkond on nendest muidugi üle ujutatud, aga ka siin kandis on kohti piisavalt. Kusjuures soome keele kursuse alguses arvutiõpetaja soovitas võimalikke töökohti ja ütles, et raamatupidajatel on alati tööd. Tundub, et ta ei valetanud ;)
Eestis omandatud raamatupidamispaberiga pole siin tõenäoliselt midagi teha, aga samas on ju hea ära mainida, et olen ala ikkagi juba õppinud.

Jõudsin, mina, neljapäeval kooli ja nägin seina peal silti, et raamtupidamiskursuse vestlus on käimas. Läksin klassi, omal hing täitsa kripeldas, et kuidas ma selle kursuse siis maha olen maganud! Lõin arvuti lahti ja uurisin kooli kodulehelt välja, millal kursus hakkab ja mis ajani kestab ning MIKS ma olin selle maha maganud! Põhjus, miks ma selle maha magasin, on väga proosaline – see pole työvoimatoimisto poolt tellitud koolitus( ma vaatan koolitusi üldjuhul työvoima kodukalt). Kuna työvoima seda ei rahasta, siis tuleks see omast taskust kinni maksta. Kursus ise 400 € ja eksam 65 €. Samas oli kirjas, et võib oma työvoimatoimisto käest uurida, et ÄKKI nad rahastavad.

Igatahes kestab kursus ise 05.03.2012 – 17.08.2012. Kursusele avladuste tegemise tähtaeg lõppes 17.02.2012. No jah! Aga samas läksin ma soome keele kursusele samamoodi ”lambist”kohale, sest avalduste aeg oli juba möödas? Ja õnneks sain kursusele.
Igatahes rääkisin ma vahetunnis (sõbrantsist) õpetajale loo ära. Ta võttis paar kõnet ja kokkuvõttes sebis ta mulle esmaspäevaks kelal 12.30 vestluseks aja ;) :):)

Kui ma sinna kursustele saan, siis see tähendab seda, et praeguselt keelekursuselt hüppan ma sujuvalt teisele kursusele. Kuna soome keele kursusel võetakse veel igasugu teemasid, mida ma ei oska, siis küsisin õpetajalt, et kas ta õpetab mind ikka edasi?! ;) Vastuseks sain selle, et tal ei ole ju valikuvõimalusi!( Me olime tegelikult juba ammu kokku leppinud, et kui kursus läbi saab, et ta õpetab mind ka siis edasisiis - õppida on tegelikult veel nii palju).Seepäeale küsis tema, et kas ma jõuan sedasi mitut asja korraga õppida? Ja selle peale ei olnud minul muud vastata kui ” Mul ei ole valikuvõimalust”.Ega pole kah...
Kui olin omale vestluseks aja saanud, siis kirjutasin kohe ka työvoimatoimistule küsisimusega, et kas nad rahastavad seda ( nad ise tellivad muidu aeg-ajalt nii palkanlaskija, kui ka raamatupidaja kursusi). Eks siis paistab, mis vastatakse.

Arutasime õhtul Tarmoga ka seda teemat ja leidsime, et kui työvoima seda ei rahastagi, siis maksame vist ise – pole nii ülemõistuse suur summa.
Ma ütlen - see kursus oleks praegu nagu rusikas silmaauku!

Olen saanud piisavalt keelt õppida ja sinna otsa tuleks kirsiks veel ametialane paber – integreerumine missugune.
Ilma paberitega polegi siin suurt teha. Ausalt ;)
Parem on siis kohe alguses end enam-vähem järjele ajada, eksju-onju :D

See ei saa kindlasti lihtne kursus olema, sest mõeldud ikkagi soome keelt 100 % valdavatele õpilastele. Ja 100% ma seda keelt kohe kindlasti ei oska. Samas ma ei põe, sest tean, et KUI on vaja, siis istungi nende raamatute taga ja tõlgin. NB! Vedasin juba igaks juhuks 4 raamatupidamise raamatut koju ka, et mingeidki termineid osata :D
Kas ma saaksin hakkama? Ikka vast saaksin ;) Ma usun, et saaksin.

Teine võimalus, mida me Tarmoga arutanud oleme, on see, et otsin peale soome keele kursust omale tähtajalise töökoha ja lähen sügisel sisi uuesti kursusele ( kestavad need üldjuhul 6 kuud).
Ma olen 99% kindel, et sügisel tulevad kavva mõlemad kursused.

Minuga on siis sellised pikad ja keerulised lood.
Ma, edeva inimesena, kirjutan endast ikka pikemalt ;) Noh, ega ma tegelikult nüüd nii edev siiski pole, minuga lihtsalt ongi keerulised lood – kogu aeg :D

Tüdrukud
Tüdrukud käivad kenasti koolis ja lasteaiad – mängivad, karjuvad, jooksevad, hullavad, joonistavad, jonnivad, kaebavad, turtsutavad, naeravad, mossitavad, naeravad ja ajavad vabadel päevadel mind juba kell 08.00 üles...urrr :D :D
Õnneks neid ei ähvarda veel pikka aega ükski kursus ega töökoht. Lapse töö on mängida...seega – las mängivad ;)

Meie söögilaud ja joogilett?
Ma tean, et olen selle toidule kuluva numbrisumma veel võlgu. See eest on mul ostukviitungeid nii, et tapab :D:D ma püüan ka selle võla millalgi likvideerida...ih-ih-hii :D Aga ma teen seda ja kirjutan siis iga toiduaine hinna ka välja. Saate omalt poolt Eesti hinnad vastu kirjutada. Ma ei oskagi tegelikult öelda, kus see toit siis odavam on.

Söögilaud on meil täiesti tavaline ja välja on kujunenud osad põhitoidud nagu: ahjukartul kanaga, kartulipuder, toksitud liha, kanasupp, makaron hakklihaga, plov, kanakaste, tatar hakklihakastmega, stroganov, ahjulõhe, borśś ja selline muu tavaline kraam. Aeg ajalt ületan ennast ja teen täidetud paprikat või mõnda ahjuvormi. Sellised asjad nagu viinerid, lihapallid ja keeduvorst on menüüst õnneks täielikult kadunud. Tarmo küll algul ostis neid, aga enam mitte.

Kana, kala, liha ja hakkliha. Põhitoiduks on kujunenud kana ja kala. Põhjus väga lihne - kõik pereliikmed söövad neid. Nendel kahel on üsna tihti igasugused soodukad. Kalapäevasid on üsna tihti, sest päris sageli on lõhe hinnaks 5 €/kg, tavaajal on vist kusagil 12 € kanti. Kala ostamegi ainult sooduka ajal, tavaajal ei tõuse käsi nagu ostma ;) Soodukaid on erinevates marketites pea iga nädal, seega polegi tegelikult vajadust kallimalt osta;) Põhiliselt läheb kala ahju ja soolatuna võisaia peale. Karolin sööb ainult ahjukala( kusjuures kala hakkas ta alles kuu aega tagasi sööma – 5+ selle eest – mis tal, vaesekesel , üle jäi :D ), Janeli maiustab ka toore (soolatud )kalaga. No ja meie Tarmoga sööme seda igas valemis ;) Liha ja hakkliha ostame veidike harvemini, aga ka piisavalt. Kui liha on soodukaga 4 €/kg, siis ostame rohkem ja paneme sügavasse. Miks ma ostan soodukate ajal, kas kohe nii rott? Aga miks mitte? Miks ma pean täpselt sama toote eest palju rohkem välja käima, kui ma saan sama asja üks päev hiljem peaaegu poole soodsamalt? Selles on küsimus;)
Makaron, riis ja tatar. Makaroni sööme üsna tihti, riisi sööme harva ja tatart veel harvemini.
Juurviljad-puuviljad. Juurvilju polegi eriti ostnud – peet ja kartul on keldris olemas ( tunnistan ausalt, et pole juba 100 aastat peedist midagi teinud!). Päris tihti ostan porgandit, paprikat ja värsket kurki, vahel harva ka kapsast. Puuviljadest on põhilised pirnid, õunad ( kuni jaanuarini kestsid veel oma talu õunad, nüüdseks on need otsas), kiivid, viinamarjad, apelsinid ja banaanid. Kui satun Kauppatorile, siis ostan tavaliselt sealt päris palju puuvilju, sest peale lõunat on hinnad väga OK.
Eestist oleme alati purgi-kraami kaasa toonud: toome salat, marineeritud kurk, peet, marineeritud k6rvits, marineeritud tomat, kurgisalatit, kompott-6una, kompott- kirsse jne. Nüüd pole juba tükk aega Eestis käinud ja varud tegelikult suht nullilähedased.
Maiustused. Mina eriti magusat ei armasta, Tarmo ka mitte. No hea küll, kui mul hoog peale tuleb, siis kummutan śokolaadi küll ;) Aga tüdrukud? Nemad kühveldaks kogu aeg magusat sisse. Ikkagi lapsed ju;) Kuna ma olen kuri ema , siis kogu aeg nad seda teha ei saa ;) Aga üldiselt söödakse meil palju jäätist, śokolaadi, müslibatoone, pudinguid, krõbinaid ja nüüd olen veel uue asja leidnud – meega seesamiseemned. Kommi ei ole siin vist kordagi ostnud. Ups, valetasin. Ükskord käisime selles lahtiste kommide poes. Tüdrukud valisid ise, mis komme nad tahtsid – igast kastist natukene. Välimuselt ilusad küll, aga maitselt on ikka tõelised pläkad. Isegi nemad jätsid pooled kommid söömata. See oli esimene ja viima kord sinna kommipoodi. Õnneks :D
Maitsestamata kohupiima ostan ka( mille ise moosiga ära maitsestan, või siis suhkru-kakaoga – kuidas lastel parasjagu tuju on). Need maitsestatud kohupiimad on minu meelest liiga kallid.
Toidulauaga peaks vist ühel pool olema. Krõpse, cocat ja muud sellist rämpsu üldjuhul ei osta.

Joogiks on meil üldjuhul piim, 1 pakk piima läheb päevas kindlasti. Lisaks siis veel kefiri, jogurtit, siirupit ja mahla. Varem jõid lapsed suhteliselt palju morssi ( siirupist tehakse ju morssi ? :D ), aga nüüd on nad õnneks minust eeskuju võtnud ja vee peale üle läinud. Mina ise joon palju vett ja sel lihtsal põhjusel, et ükski limonaad, morss või mahl janu ära ei aja. Joome siis ikka kraanivett – siiani pole ära surnud, ilmselt ei sure ka.

Riided-jalanõud, mänguasjad, muu trini-träni?
Seda võin ma küll väita, et riided-jalanõud on siin kohekindlasti odavamad, soodukate ajal siis . Tava-ajal on hind vist sama, mis Eestis. Aga, kui soodukas on, siis korralik. Näiteks praegu lasti” Lassie” ja ”Ice peak” jope-tunkede koplektid 50 % alla, komplektide hinnaks 41 €. Sügisel maksin Karolini talvetunkede eest 39 €, nüüd saaks (praktiliselt) sama raha eest terve komplekti. Teaks, kui palju tüdrukud kasvavad, ostaks järgmiseks talveks koplektid ära. Kui nüüd siin mõtlen, siis peakski ostma – tuleb 10 cm varuga osta. Ja üleeile ostsin Karolinile 70% allahindlusega ”Adidas” tossud, hinnaga 7,20 €.
Mul pole häbi tunnistada, et selliseid tavalised riided nagu t-särgid, püksid, seelikud, kleidid ja sviitrid olen lastele tegelikult kirparitelt ostnud ja ostan ka edaspidi. Mis lastele? Endale ka ;)VÄGA heade hindadega, VÄGA korralikud ja kvaliteetsed. Nagu varem välja olete lugenud, siis ma olen kirparite sõltlane. Tavalistesse poodidesse ma ei viitsigi oma nina üldse pista. Lihtsalt ei VIITSI!.
Minu jaoks täiesti mõttetu aja ja raha raiskamine.
Tarmo on selle üle kindlasti õnnelik :D
Ma ostaks selle eest juba midagi muud – mõne kallima raamatu või kitarri.
Poest ostan niisiis alati sukapüksid, sokid ja aluspesu, üldjuhul ka välisriided( kirparitel küsivad nende eest suht kirvest, isegi siis kui põlves auk on :D ) ja jalanõud (olgugi, et kirparitelt olen ka väga ok hinnaga saanud). Endale ostan kirparitelt pükse, t-särke, tsempreid, aeg ajalt mõne seeliku ja tuunika. Mina selle praeguse moega küll kaasas ei viitsi käia – kõik riided on nagu vanamuttidele tehtud :D Moeguru on kõnelenud! Tarmo on härra, tema ostab meil riideid poest :D

Mänguasjad on nii ja naa. Tundub, et vist kallimad, aga jällegi, kui soodukas on, siis väga korralik soodukas. Ega me väga palju mänguasju ei ostagi, sest tüdrukud upuvad niigi oma mänguasjade sisse. Ma mängin ka nendega vist rohkem, kui nemad ise :D:D Üldjuhul ostamegi sellist käeliseks tegevuseks mõeldud asju: veeliivad, kleepuvad liivad, kleepuvad vahad, kaartide meisterdamiseks komplekte, plastiliini, savi jne. Las meisterdavad ;)

Mu trini-träniga on lood sedasi, et igasugused hügieenitarbed, pesupulbrid, pesuvahendid jne. on kõik Eestist ostetud. Siit pole ostnud ega vaadanud, seega ei hindade kohta ei oska midagi kosta.

Printeritint, krt, oli kallis – 4 koplekt maksis 35 €!!! Ulme! Aga midagi polnud teha ka, osta oli vaja, sest kohtupaberid oli vaja välja printida. Kusjuures meie printer maksis sooduka ajal 29 € :D:D:D:D Kasulikum oleks olnud uus printer osta ;)

Ravimihindadest ei oska ka midagi öelda, sest fui-fui-fui, tüdrukud on ikka veel kenasti terved olnud. Paar korda on sinepiplaastrit vaja olnud, aga siiski terved. 2 kuud veel, siis saab aasta täis. Loodame, et ma nüüd ära ei sõnunud ;)

A, neti eest maksame 20 € kuus( netipulk on), telefonidele läheb ka 20 € kahe kuu peale ( kokku 3 telefoni, seega 60 € ehk 30 € kuus).

Muud vist midagi :) Sai vist suht põhjalik. Toiduainete hinnad lisan siis millalgi lähipäevadel ;)

Kokkuvõttes võime öelda, et rahalises mõttes oleme sooduka ja kirbuka inimesed :D


Millega tegeleme?
Tavalistel tööpäevadel suurt millegi erilisega tegeleda ei jõuagi. Esimese asjana pesen kraanikausis nõud ära. Ma ei suuda aru saada, kuidas iga päev sedasi olla saab? Püüan küll nii teha, et peale söömist kohe nõud ära pesta, aga õhtul jooksul ikka kogunevad – küll teetassid, küll võileiva taldrikud ja siis veel nipet-näpet juurde. Õhtul hilja enam ei viitsi vist korralik olla, pigistan silma kinni ja teen näo, et ei näe neid nõusi :D:D Kui nõud pestud, siis hakkan süüa tegema. See on minu rist ja viletsus. No ei ole köögi inimene, no ei ole!Kui ma juba süüa teen, siis päris tihti juhtub sedasi, et teen mitu sööki korraga. Siis olen ju järgmisel päeval köögitoimkonnast pääsenud ;) Kui kohustuslikud toimingud tehtud, siis saabub nö.vaba aeg. Õige vaba aeg saabub loomulikult siis, kui tüdrukud õndsat und näevad ;)

Nädalavahetused on ka praegu seuhteliselt üksluised. Reedeti on saunapäev, peale seda õhtul telku vaatamine ja lastega mõne mängu mängimine.Tavaliselt teeme kas reedeti või laupäevati suurdetuppa laia magamispleisi, kus me siis kõik, nagu põrsad, koos magame. Laste pidupäev ;)

Kui ilmad veel Ok olid, siis käisime üsna tihti uisutamas. Praeguste ilmadega kannatab ainult kelgutada. Õnneks saab seda siinsamas lähedal teha, 50 meetrit kõndimist ja kohal. Üks suurem mägi on ka, aga see on kaugemal. Ja lummememmesid sai ka mitu päeva järjest meisterdada :D:D
Nädala sees käime aeg ajalt Raisios ujumas. Mõnikord käime tüdrukutega niisama bussiga sõitmas. Nende soovil siis ;);) Ikkagi bussisõit ju :D

Tüdrukute toa koristamine on ka üks minu nädalavahetuse veetmise viisidest ja seega pean sellest kohe eraldi kirjutama. No ma ei suuda aru saada, KUIDAS nad suudavad oma toa alati nii segamini keerata. Täna oli jälle mul see õnnis laupäev, kui nende tuba korrastasin. Iga kord, kui koristan ja tuba jälle vinks-vonks on, siis taon omale pealuu sisse, et ” Virge, enne kui tüdrukud voodisse lähevad, panevad nad ISE asjad OMA kohtadele!” Jah, täna nad panid, sest ma vaatasin kullipilguga toa üle. Ja homme panevad, sest ma vaatan ka homme...ja ehk ka ülehomme. Aga neljandal päeval olen ma selle kraamimise juba unustanud ja siis ma enam kontrolli mängimas ei käi. Ja siis hakkab pihta – see asi pannakse sinna, ja see jälle sinna, kolmas asi hoopis sinna ja 7 päeva pärast ei panda enam midagi kuhugi, sest kõik on kuhugi pandud, aga midagi õige koha peal pole :D:D Siis ma jälle vaatan nende tuba ja kaagutan, et mina ka teie tuba ei korista, elage siis oma seapesas. Ok, 2 päeva panengi ukse kinni ja ei vaata sinna tuppa, aga siis tuleb jälle see koristamise hoog peale ja kõik algab sama lauluga. Ma olen selles mõttes veel napakas, et kõik peab TÄPSELT OMA kohal olema. Näiteks, kui neil on karbis pärlid, siis need pärlid ei saa seal karbis olla vot nii:

                                                                               segamini :)

Sest nad peavad sorteeritud vastavalt oma kujule õigesse lahtrisse. Vot nii:
                                                                        korras :)

No mul on enda pärast täitsa suur hirm:) TÄIESTI mõttetu tegevus on neid sorteerida, sest need on nagunii omakorda veel järgmises karbis ja absoluutselt pole mingit vahet, kas need on seal segamini või kuju järgi! Aga tee lollile selgeks! Ja siis peavad loomulikult pliiatsid ja vildikad korralikult eraldi karpides olema. Pehmemad pliiatsid ühes topsis, tugevamad teises, paksemad vildikad ühes topsis, peenemad teises. Ah, am ei hakka enam täpsemalt seletama :) Niigi pikka osa sellest koristamisest :D Samas ei ole ma mingi Monk, seina ääres võivad vabalt tolmurullid juba veereda, kui ma lõpuks avastan, et tõmbaks ära.


Kindlasti jääb mingitest tegemistest kirjutamata, aga jah, ega need talvepäevad praegu midagi erilist ole. Samas mina ei kurda. Õhtuti, kui tüdrukud juba voodites on, siis väga mõnus on jalad lauale panna, tekk peale tõmmata ja niisama telkut vaadata. Või siis netis klõbistada ( nagu täna). Kuhugi välja trullama küll ei viitsiks minna, tähtede seis pole selline :) Ja napsutada ma ka ei viitsi.Kodukana, mis kodukana. Tarts on muidu koos naambrimehega kohalikud ”tantsusaalid” üle vaadanud. Ei midagi erilist ;)

Suure ringi küsimus!
Kuidas omale reegel selgeks teha, et vot see sõna kirjutatakse nii, sest...??!
Ma ei saa aru, mis mul viga, et ma ei suuda mõningate sõnade puhul õigekirja kuidagi meelde jätta. Lihtsalt ei suuda ja kogu moos, ma võin 100 korda järele vaadata, aga ikkagi ei jää see  meelde. Mingi aju osa ei tööta vist hästi? :D
Ma vaatan IGA kord ”ÕS”-st järele kuidas siis ikkagi kirjutatakse: limonad (õige ju limonaad), śokolad (õige ju śokolaad), atendaat( õige ju atentaat), makaron ( õnneks see ka kirjutatakse sedasi, aga alati kontrollin). Mõned sõnad on kindlasti veel, aga ei tule kohe meelde. Düsgraafik, ma ütlen! :) Apelsini ja mandariini vahel leidsin loogilise lahenduse - apelsin on niigi suur, tema saab ühe -i. Alkohol ja alkohoolikul põhimõtteliselt sama loogika :) Atentaadi kohta õpetati koolis, et "taat". Mina ei suuda kuidagi meelde jätta, kas see "taat" PEAB seal lõpus olema või "taat"just EI TOHI olla. Jah, täna ja praegu, ma tean, et "taat" on lõpus, aga nädala aja pärast mõtlen jälle.

Karolinil tuli täna hammas ära, seitsmes vist. Ta hammustas õuna ja neelas selle siis kogemata koos õunaga  alla. Nutt oli loomulikult suur, sest hambahaldjas ei saa  nüüd ju midagi tuua! :(
Ja nutu teine põhjus oli selline - Karolin:”Ma ei saa nüüd vaadata, kas hammas oli puhas või must!” :):) Kirjutas igaks juhuks hambahaldjale kirja, äkki siiski näeb seda hammast ta kõhus ja toob midagi :)
                                                                          :)
                                   
OMG, kui pikk jutt :D Rekord vist!

Pooltest asjadest ei jõudnudki kirjutada nagu näiteks arvamus Soomest  ja soomlastest, kuidas me ennast siin tunneme, kui suur on igatsus Eesti järele jne. Seda siis mõne päeva pärast ;) Ja Soome CV panen ka paari päeva jooksul üles ( soovilugu jällegi ).

Kaunist und :)

13 kommentaari:

  1. HAHA. See pärlite ja muu sorteerimise värk, me oleme ikka ühtekad. Tolmurullid las olla, aga ASJAD peavad igaüks TÄPSELT omal kohal olema. Mul on lapsed veel nii väikesed, et koristamisel on abi esialgu vaid Ellenist ja tema puhul on hea saavutus see, kui ta mõne asjagi ära paneb. Meil on küll reegel, et uneajaks (st 2x päevas) peab tuba korras olema, aga kuna ma olen kannatamatu, siis enamasti koristan ikkagi ise, saan neli korda kiiremini. Mis muidugi on kasvatusliku poole pealt paha-paha. Ühtlasi peaks lastele muudkui seletama, et enne järgmise asjaga mängima hakkamist panete eelmise oma kohale ära, aga ma pole pool ajast nendega samas ruumiski ja kui olen, siis ka toimetan võimalusel oma asjadega, mitte ei hoia neil silma peal - rongaema noh. Kasvagu iseseisvaks, mina ei viitsi nendega kogu aeg mängida :D Aga jah, siis ei saa ka seda "üks asi korraga" värki eriti õpetada.

    Mis keeleküsimusse puutub, siis midagi tarka ma vastata ei oska, ma ise olen see, kes lihtsalt teab, kuidas on õige, reeglitest mitte mõhkugi. Tee üks paber või mingi sticky arvutiekraanile (post-iti virtuaalne vaste), kuhu kõik need kahtlusega sõnad üles kirjutad? No lihtsam siis sealt vaadata, kui iga kord ÕS-ist :P Kasvõi lihtsalt üks dokument arvutis, kui kõik sõnad seal koos, siis ju ikka kiiremini... Mis ma tegelikult öelda tahtsin - sügav respekt, et sa iga kord vaatad. Mulle on vähemalt jäänud mulje, et enamik ei viitsi. Kas kirjutavad valesti või ei kirjuta üldse.

    Aga üldiselt, sa oled lihtsalt nii mõnus :)

    VastaKustuta
  2. :D Tänan, tore lugemine jällel! Mulle miskipärast meeldib teie sealsetele tegemistele kaasa elada - tundub kuidagi õdus olemine. Ma Sind isiklikult ei tunne, aga tundud selline mõnus stressivaba, aga hoolitsev ema olevat :D

    Raamatupidamine on kah super mõte, peaks suht chill olema. Miks need õpetajad selle põõsapügamise idee nii maha tegid? Tegelt see ka ju väga hea mõte...

    Mis keelt puudutab, siis meil õigekeelsussõnaraamat netis : http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=&F=M
    Samas ma olen kuulnud, et soomlastel endal on suisa mingi telefon (soome keeleabi siis), kuhu saab helistada ja küsida. Numbrit ei oska öelda praegu...

    Tervitused!

    VastaKustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  4. To Tikker: Siis meil sama probleem. Nende asjade näol ja koristamise suhtes. Ma ka pyyan tegelikult ikka seda radapidi käia, et tydrukud koristavad ISE oma tuba. Aga nagu Sa kirjutasid, siis ise koristades saab sada korda kiiremini ja lisaks sellele lähvad asjad siis ka OMA KOHA peale :):) Pyyan neist loodreid mitte kasvatada, aga jh - veedan seal toas liiga palju aega. M6nikord olen ma kusjuures nii paha emme, et korjan osad asjad kokku , panen kotti ja viin keldrisse ära. Siis saavad väga hästi aru, et ära tuleks koristada.
    See kontrollimine, et enne järgmise asja v6tmist eelmine asi tagasi, toimibki 3-4 päeva, siis on vsjoo :D:D :D Noored ka veel - kyll 6pivad :):)
    Teengi nende raskemate s6nade jaoks listi( minu aju jaoks raskemate - Tarmo ka kusjuures naerab minu kiiksu, et kuidas Sa limonaad ei oska kirjutada:):)! )Täna mäletan ka veel, et kirjutatakse atentaat :D
    NB!Ma ei olegi pallimängu näppimas/vaatamas käinud - muidu jääb ka äkki nakkus kylge :D

    To Ines:Kui lugeda meeldib, siis on igati vinks-vonks - r66m minupoolne.
    Varem polnud ma kohe yldse mitte stressivaba inimene, aga yhel hetkel käis peas kl6ps läbi ja hakkasin elu teise kandi pealt vaatama. Lahti tuleb saada, sellest m6tlemisest, et mis teised arvavad ja omale selgeks teha, mis tegelikult elus tähtis on. Me ei pea tegelikult kellelegi t6estama, kui ilusad ja toredad ja rikkad ja targad ja ma-ei-te-mis-veel oleme. Tuleb olla selline, et ise endaga rahul oleksid ;) Kui meil siin nyyd auto katki läksi, siis ma v6tsingi asja täpselt nii, et noh, kui läks, siis läks:)Las see seisab siis tee ääres :D:D Elu ju seisma ei jää. Ma ei tea, aga ma ei p6e kusjuures enam eriti millegi yle - ei selle yle, kas kuhugi kursusele saan, kas tööd leian, kuidas see kohtuasi läheb, kuidas see Tarmo trahviasi laheneb - mida iganes - tuleb see, mis tuleb. Need ei ole tapvad asjad.
    Emana pyyan ma oma lastele anda seda, mida ma ise lapsena saada oleks tahtnud. Ma pyyan oma lapsi näha, neid kuulata, nendega mängida, et minu lapsed usaldaksid mind alati - yksk6ik millega nad hakkama saavad. lapsed ei vaja vaid kalleid ja suurtes hunnikutes mänguasju. Ma tean väga palju perekondasid, kus lastele ostetakse k6ik, mida laps tahab. Aga kas nende lapsed on 6nnelikud? Tegelikult ei ole.
    Kui vaja, siis loomulikult ka riielda. Kui emad/isad oma lastega riidlevad, ei tähenda see seda, et nad oma lapsi ei armastaks. Vastupidi - riidlen, sest armastan.

    6unapuude l6ikamist ei soovitanud nad sellepärast, et riigi poolt juurdetulevad maksud t6stavad l6ikamise hinna nii k6rgeks ja inimesed ei telli seda teenust. Mingi kala peab siin olema jh, et k6ik 6unapuud l6ikamata. Aga ma proovin selle ikkagi ära ja vaatan, mida inimesed n6us maksma on ;)

    Olge m6nusad :)

    VastaKustuta
  5. Kui sa tahad,siis vastavalt kogemustele ikka soovitaks.
    Mu tuttav oli Eestis linnavalitsuses raamatupidaja ja tuli siia ja pressis ennast ka raamatupidamise kursustele. Kuna elamiseks raha ei olnud ja ta oli ûksi, käis veel töölgi. Ta pidi öudsalt pettuma, kui teda siiski kuhugi tööle ei vöetud, samas praktikal teda kiideti. Kasutatakse ära praktikantide poolt tasuta tööd.
    Seda mida ta läbi elas ja see lootuste purunemine. Oli seda vaja?
    Ta ikka jäi oma liistude juurde. Hakkas eraettevötjaks, aga seda oskab ju igaûks teha, kui on raamatupidamist öppinud, sest siin on juhendajad. Samuti veel asjaolu, et ta ostab endale selle raamatupidamise teenuse. Pool aega on ta palgatööline, kuna tal ei ole nii palju kliente.
    Nûûd on seadusandluses muudatusi, tuleks täpselt uurida, kuidas jääda KELA toetuse piiridesse.
    Need kuulutused raamatupidajaks on möeldud siin hariduse saanutele. Alati tuleb lugeda vaatimukset. See kursus ei anna kutsetunnistust.
    Minu arust on köik need kursused jama, kuna selle kursuste läbimise paber ei maksa tööandja juures.
    Ma räägin faktide pöhjal, mida inimene on läbi elanud.

    Meil on siin suured öunapuude aiad ja suured kasvatajad vötavad ka palgatööle. Samas on siin levinud, et isegi linnavalitsused ostavad teenuseid sisse, kui oled yksitysyrittäjä.
    Kui ostad löigata, siis ju möni aeg saaksid head raha, mismoodi vormistades. Uuri!
    Peale soome keele kursust, vöiksid ikkagi möelda, kas oleks sul rohkem vöimalusi saada tööd sotsiaalvaldkonnas. Vaadata ära, milline on su koolitus. Tuleks teada, mida sa tahad pöhikohana teha. Kuhu on nöudlust? Lähed könnid läbi möned sotsiaalvaldkonna asutused Turus? Muide,see on köige parem tööle saamise vöimalus!
    Vötad lahti oma diplomi ja seal hinnetelehel on ained, kus on märgitud mitu ov-d. (öppenädalat) on sooritatud.
    Tuleb viia läbi vördlus Soome Ja Eesti öppeainete ja öppenädalate vahel.
    Kui mind ei ole tahetud vötta, siis on pandud pöhjuseks rootsi keel. Turu on ka rootsi keele nöude alas.
    Edu!

    VastaKustuta
  6. To In: Tore, et Sa infot jagad. Ma, loll, mõtlesin, et käin kursustel ja sealt saadav paberikene sobib. Siis ma ei saa üldse aru, miks neid kursusi tehakse, kui nende paberitega tööle ei saa ? :)Ainult enda arendamiseks oleks nagu natuke naljakas.

    Ma olengi nüüd paari kohta juba CV-d saatnud, kus lõikajaid soovitakse. Äkki näkkab ;)

    Rootsi keelt tahetakse, jah, siin väga paljudes kohtades.

    Ma siin vaikselt uurin ja mõtlen edasi - mis ja kuidas ;);)

    Tänud Sulle igasuguse info eest :)

    VastaKustuta
  7. Kõigepealt muidugi rõhutan, et väga HUVITAV lugemine. Oleks ise omal ajal väljamaale kolides kõik nii kirja pannud, nüüd oleks põnev lugeda. Paljud nüansid tuletavad meie algust meelde, ehkki meil oli kergem kuna lapsi veel polnud.

    Järgneva info jagamisega ei taha ma su hoogu maha võtta, pigem ehk sutsu ette valmistada kui kõik nii lihtsalt ja kiiresti ei lähe kui esialgu loodad/ootad.

    Töökuulutuste ja kursuste koha pealt olen osaliselt "In" jutuga nõus. Jälgi väga tähelepanelikult milliseid oskusi ja pabereid eeldatakse. Otse loomulikult eelistatakse mitme soovija puhul esiteks kohaliku ametliku eriala haridusega, teiseks kohaliku päritoluga ja alles siis "võõraid" ehkki ametlikult on kõik võrdsed.

    Kursustega on selline asi, et õige mitmed tegelikult raha tegemise eesmärgil loodud. Juures olevasse reklaami tuleb ettevaatlikult suhtuda ja nagu ikka üle kontrollida. Tänapäeval lihtne seda interneti kaudu teha. Otsi foorumeid, kõige parem muidugi rääkida paari inimesega, kes kursused läbi käinud. Meie läksime esimesel aastal kursuse õnge, kus reklaamis lubati taevast tähed alla tuua ja töökoht garanteerida - naerukoht muidugi. $500'ne sissemaks kujunes koolirahaks, sest peale kahte päeva ja detailse programmi kätte saamist oli kaasal selge, et seda, mis õpetati ta kas oskab ise või suudab kodus arvuti taga iseseisvalt kiiremini omandada.

    Samas mingeid pabereid on vaja, muidu on raske loota paremat positsiooni kui kassapidaja või koristaja. Iseenesest kostab raamatupidaja amet algatuseks paljulubav, aga kursuste osas tee enne kodutööd ja ära kiirusta, hiljem tasub kuhjaga ära. Muideks lõpuks mu kaasa saigi koha panka, kusjuures kindlasti aitas kaasa panganduse alane kursus, mille ta oli peale põhjalikku "turuuuringut" võtnud. Paberite asjus oli siin võimalik lasta diplom kohaliku ülikooli juures sertifitseerida, mis aitas minul tööd leida.

    Paraku on kõige tähtsam töö saamise juures TUTVUS, just nagu Eestis nii igas maailma otsas. Ameerikas pidada 70 - 80 protsenti tööotstest nii või teisiti olevat seotud tutvustega, vaevalt see Soomes kardinaalselt erinev on. Ainult oma viimase töökoha sain siin "kuivalt" peale lennates. Seega ole sotsiaalselt aktiivne;) Oma õpetajat võid juba tuttavaks nimetada, tema kindlasti annaks sulle teada kui kuuleb miskist huvitavast pakkumisest.

    Edu Sulle, jään pöialt hoidma ja huviga jälgima kuidas läheb!

    P.S. Kõigi pakkumiste juures pea meeles kuldset reeglit, kui miski tundub liiga hea et tõsi olla siis ta seda ka on. "There is no such thing as a free lunch" nagu ameeriklased ütlevad.

    VastaKustuta
  8. Oksalöikamispaikatesse tuleb sul ikka ise kohale minna. Nad lihtsalt ei pruugi vaevuda vastamisega. Paljud töökohad tahavad nn. oma silmaga töötegijat ûle vaadata.
    Ka vöib juhtuda, et nad tahavad nn. proovitöö ette näitamist.

    VastaKustuta
  9. ToTT: See ongi nii, et algul tööle omad inimesed ja kui omad inimesed töökohta ei taha, siis "võõrad" ;) Aga selge on see, et iga paber tuleb kasuks.

    To In: Nende õunapuu lõikamisteaga on omad ooperid, lõigata saab enam vähem 2 kuud kevadel ja 2 kuud suvel. Saatsin mõnda kohta sooviavaldused, kui näkkab, on hästi, kui ei näkka, siis pole ka hullu midagi - mul ka väiksed plaanid ;);)

    VastaKustuta
  10. :) Tore, et on selliseid inimesi. Inspireeriv.

    VastaKustuta
  11. Nojah, kui nendele meeldima hakkad, siis äkki jäädki neile, kui vajavad ûhtteist tegema. Tuttavad eestlased olid siin aastaid ûhes kohas. On ju teisigi asju vaja teha!

    VastaKustuta
  12. Tulge rohkem Ida poole elama, siisn ei nõua keegi rootsi keelt. Aga ming raamatupidamise lühiajaline kursus õesti eriti töösaamist ei kergenda

    VastaKustuta