Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 16. veebruar 2012

Deklaratsioon täidetud

Täitsin  14.veebruari õhtul rõõmsalt siis oma tuludeklaratsiooni ära.

Tulumaksu tädi kirjutas mulle uuesti ja ütles, et residentsus muutub päevast, kui elukohta vahetan, seega ei olegi need päevad olulised, kas elasin Eestis 183 päeva, 200 päeva või 250 päeva. Kuni kolimise päevani olin resident ja edaspidi mitteresident. Deklaratsiooni pidin esitama ajavahemiku  01.01.2011 - 06.07.2011. Töötatud kuid mul eriti ei kogunenud( ainult 2 esimest kuud), peres  2 last. Tagasi saan 360 € , esialgselt oli arvestatud 402 € . Residentsus muutus 06.07.2011.  Saate %-lt ise ka arvutada ja  tulemusi võrrelda ;)Loomulikult ei pea ma silmas rahalist suurust vaid lihtsalt kuidas ja miks ;) Tegelikult on mul viimasel ajal nii kiire ja polegi jõudnud selle tuludeklareerimise teemasse enam süveneda....:S
Mina lisasin  ainult residentsuse aja, muid linnukesi ei teinud.
Tarmo pole Eestis ja Eestis 2011 aastal tulusid saanud. Mille kuramuse pärast ta veel deklaratsiooni esitama peab? Maksuameti tädi kirjutatu põhjal peab ta kuni üürilepingu sõlmimise päevani oma tulud deklareerima. Ma küsin veel kord - no mille kuramuse pärast? :)

Samas on maksuameti kodulehel kirjas, et kui isik lahkub maksulepinguga riigist teise maksulepinguga riiki, siis ( maksu)residentsus muutub järgmisel päeval. Küsisin seda ka maksuametnikult, aga see küsimus jäi vastuseta!!Miks? Ei tea. Kõigi eelduste kohaselt on Soome maksulepinguga riik. Või siiski mitte?! Seda peab veel tutkima, aga selle jaoks on aega vaja ja aega mul hetkel pole.

Kui isik töötab välismaal näiteks 300 päeva, aga tema elukoht EI MUUTU, siis on ta Eesti resident( olgugi, et ta viibis Eestist 300 päeva ära). Vot just sellepärast peabki Tarmo deklaratsiooni esitama.
Ja mis nendest päevade lugemisest kasu üldse on, kui neid nagunii ei arvestata? Sellest ei saa ma küll aru.
Või on see seadus liiga segaselt (ja vastuoluliselt) kirjutatud, et ma ei saa sellest lihtsalt aru :D

Samas, kui juuksekarva lõhki ajama hakata, siis võib ju öelda, et ta elas ka aasta alguses Soomes ( kui tööl oli), sest kusagil pole kirjutatud, et elukoht peab olema ametliku sissekirjutusega vaid inimene peab seal püsivalt elama. 

Nädalavahetusel võtan selle deklareerimise teema kohe hommikul ette, löön köögiukse kinni, et keegi uksest sisse ei saa ja loen rahulikult kõik läbi. Kõik aknad, mida lugeda pakutakse :D:D, siis peaks ju ikka targemaks saama.

9 kommentaari:

  1. Ma tegin ka oma deklari ära, residentsuse märkisin 1.01.2011-30.05.2011 , terve see aeg käisin muidugi tööl Eestis ja mul samuti 2 last aga summa, mida tagasi saada, vähenes 300eur v6rra. Huvitav, kas tegin midagi valestis? See "residentsus" nupuke seal deklaratsioonis, kui selle avasin siis sisestasin ainult aja ja täitsin aaressi osa. Seal l6pus oli veel mingi kast, kuhu v6is linnukese panna aga all oleva selgituse järgi ma seda sinna ei pannud. Kas oleks pidanud?

    VastaKustuta
  2. Alati läheb ju mingi aeg töö otsimiseks. Mingi aeg saab ju märkida tööotsija-töötu.
    Kas Tarmo firma maksis veroa vöi lasid mustalt. Oleneb muidugi, kas ta oli tööl Eesti firmas ja kas see firma deklareeris Eestile?

    VastaKustuta
  3. To Anonymous: Ma arvan, et Sa tegid kõik siiski õigesti. Ma ise kirjutasin veits valet juttu. Mul omal läks siiki 40 € maha. Ma olin selle esialgse summa unustanud, sest elasin selle deklarilehe peal 2 päeva :D:D Ja meeles oli see summa, mis tagasi tuleb ;) Ja deklari teema tegin kohe hommikul - uimase peaga :D
    Tegelikult oli alguses 402, aga residentsuse panemisel 360 €. Saad nende summade pealt %-lt oma summat arvestada. Kuhugi mujale ma mingeid linnukesi ei teinud.

    Parandan kohe sissekandes jutu ära, muidu teised saavd ka valet infot...Sorry ;)

    To In: Vero Tarmo eest on makstud, tegemist oli Soome firmaga ja Tarmoga saab tõesti seda meetodit kasutada, sest tegelikult nii ka oli ;)

    VastaKustuta
  4. Soome on kindlasti maksulepinguga riik. muus osas sõna ei julge võtta, aga seda tean une pealt :)

    VastaKustuta
  5. Tere!
    Olen Sinu blogi tulihingeline austaja ja ootan igat postitust pönevusega. Mul aga tekkis nyyd yks kysimus: kui tegid oma deklaratsiooni, siis kas täitsid eelnevalt veel mingi vormi R. Olen ise samuti umbes samal ajal kui Sina kolinud koos perega Soome ja ootan ikka veel tuluka otsust. Kas ise oled raha kätte saanud? Panin samuti residentsuse kohale perioodi kuna olin Eestis ja muutsin ära aadressi ja pangakonto panin Soome oma.Ei teagi nyyd kas peab maksuametiga yhendust vötma.

    VastaKustuta
  6. Deklaratsiooni tehes ei täitnud ma mingit R vormis, sest kuni 6.juulini olin ma Eesti resident, peale seda aga mitte resident ( ehk Soome maksuresident). Kui ma enam Eesti resident pole, siis ei saa maksuamet mingite vormide nõudmist ka täita ( v.a. juhul, kui ma teeniksin mitteresidendina tulu Eesti tuluallikast). Mina panin ainult residentsuse aja, mis ajani Eesti resindet olin ja kus riigis nüüd resident olen. Rahad kanti veebruari lõpus üle.
    Ma küsiks küll juba maksuametist igaks juhuks üle ;)

    VastaKustuta
  7. Tere taas!
    Suured tänud kiire vastuse eest. Jah, kummaline kyll, aga tegin ju samuti, panin oma Eestis oleku aja kuigi jah, märkisin ajaks selle mis ajal ma ametlikult Soome registreeritud sain mitte seda aega kuna laevalt maha astusin. Esitasin muidugi ka maksuameti foorumisse oma kysimuse, aga sealt tuli umbmäärane vastus. Eks ma yritan uuesti kysida. Kuidagi pikalt ootab jah seda otsust. Täitsin deklari juba 29.02, seni aga pole kirjas muud kui see, et tagastatakse see summa ja sellele kontole.See ka muidugi, et panin Soome konto nr.Vöib-olla peab ka seda kuskile märkima erqaldi, et väliskontole raha kantaks. Ei tea, eks vaatab.Ootan veel. Aga Sina oles kyll yks ytlemata hakkaja ja tubli inimene. Jätka samas tempos ja ootan juba huviga uut postitust.

    VastaKustuta