Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 26. jaanuar 2012

Vastulause esitatud, nüüd ootame ;)

Käisin esmaspäeval linna peal tuterdamas, põikasin siis kohtumajast ka korra läbi  ja viisin vastulause ära. Oli teine kenasti mapi vahel ja puha! Vastulase koosnes niisiis koguni kolmest leheküljest  ja aega kulus nende peale  11 tundi. Kerge arvutustehtega saame teada, et 3,6 lehte tunnis :D:D Pole pahaaa ;) Eks enamik aeg kulus muidugi lugemisele ja oma osa siis veel lausete kokku klopsimisele. Päris nii ikka ei saa, et tõlgin otse, nii nagu eesti keeles räägin. Eks enamik lauseid tuli otse seadusest, koos minu lisatud infoga -  paistan siis ikkagi targem välja :D:D uhuhuhu :)
Nüüd pole muud, kui oodata.

Õpetaja avaldas arvamust ja ütles, et tema ei usu otsuse muutmist. Lugedes netist igasugust  infot, siis olen juba aru saanud, et siin riigis maksab politsei sõna päris palju. Mida politsei ütleb, seda ka usutakse. Kui ma ütlen, et sa kihutasid, siis sa ka kihutasid! Kui ma ütlen, et sul polnud turvavööd peal, siis sul polnud! Kui ma ütlen sulle, et sa hüppad, siis sa ka hüppad :D Kuidas aga meil Eestis lood on? :D Naeru koht ju. Politsei võib nahast välka pugeda, aga ikka mõistetakse pätt õigeks. Räägin puhtalt omadest kogemustest ;) Kindlasti on ka vastupidiseid stoorisid.
Ok, see selleks.

Kui otsus jääbki muutmata, siis jääb - ma vähemalt üritasin ;) Kui midagi ei muutu, siis ei  ole mul teha, kui ainult imestada. Politseil on nö "sündmuskohal"  maksimumina õigus 20 ühikut trahvi teha - seda nad ka tegid. Ilma pikemalt mõtlemata. Ma räägin, et vihkamise aktsioon oli ;)
Ma usun, et kuu aja jooksul peaks õigusasutustest mingeid uudiseid/pabereid/kutseid ikka tulema. Hoian teid kenasti kursis.

Pea nädal aega olen seda teist  kohtu asja  siin putitanud ja täitsa targaks olen saanud. Hagi esitamine on enam-vähem   samamoodi, kui Eestis. Ei midagi keerulist. Ehk siis: hageja, kostja, point, taotlused, tunnistajad ja tõendusmaterjalid. Hagi esitamine 80 € ( seal on erinevad summad, aga meil on 80 €). Kohtukulud sõltuvad hagist, aga mitte üle 268€ ( mäletan vist õigesti, ei viitsi praegu üle vaadata). Kohtukulud maksab loomulikult kaotaja( hageja saab oma 80 € loomulikult tagasi), sest kõik kulud katab kaotaja. Netis on suhteliselt palju hagi näidiseid ka, nii et no probleemo ;) Õnneks on meil selles mõttes hästi, et lepingud, palgalehed ja kõik muu trini-träni ja vajalikud paberid on olemas. Mingit kahtluse küsimust ei saa üldse ollagi. Aga noh - elame näeme ;) Igatahes tegelen sellega suure hoolega, enne kui hoog raugeb :) Mul käivadki kõik asjad hoogudena :D

Kela asju ka natuke. Nagu me mäletame, siis ravikindlustust me saame. Jaanuaris tulid nüüd siis ka lasterahad, mida maksti 5 kuu eest. Ehk: Kela maksab lasterahasid alates tööle mineku järgmisest kuust. Uh, väga halb lause tuli. Ei oska kuidagi ilusamaks ka sättida. No, kell ka juba palju ju ;) Ühesõnaga sedasi: Tarmo läks tööle juulist ja lasterahasid hakati maksma augustist. Kui keegi hakkab neid taotlema, siis avaldusele pange töölepingu alguse kuupäev ;) See ka siis selge ;) Kelaga kõik sotid sirged :)


Täna olin ettevõtlik ja küürisin külmkapi puhtaks. Juhhu :D Kusjuures sügavkülma ka, sest see haiseb ikka veel selle roiskunud liha järgi. Bläka. Olen küürinud äädikaga, niisama "Fayriga". Täna katsetame kohvipaksu ja apelsinikoort ( paneme ööseks kappi ja nuusime homme kapi  nosudega üle), millegipärast ei usu, et aitab. Homme toon sidrunit  ja lasen sellega ka veel üle. Kui keegi mõnda nippi teab, siis laske aga tulla ;)

Mingi päev oli Delfi tulumaksu teemal uudis, et need, kes Soomes tööl käivad ja Soomes korralikult oma maksud ära maksavad, peavad  Eestis ka veel tulumaksu maksma. Kui Eestis on tulumaks 21% ja ma Soomes näiteks 5 % maksan, siis pean Eestile 16 % omakorda veel juurde maksma. Õnneks see alalisi elanike ei puuduta. AGA ajuvaba on see ikkagi. Kui ma maksan kõik kohustuslikud maksud juba tööandja riigis ära, siis mille kuramuse pärast ma veel Eestile pean maksma???? Igatahes uurin seda asja veits lähemalt. Mul kursaõde Maksuametis tööl, seega inf otse allikast. Teen sellest tarkusest hiljem siis konkreetse teema. Minu jaoks on see ikka täitsa sürr -  koorime seda eestlast nii palju, kui torust tuleb!

Eesti vajab uut erakonda. Vanad erakonnad on kõik ennast juba ammendanud ja rahvas ei viitsi seda pläma enam kuulata. Vaja oleks sellist erakonda, kus inimesed ka tegelikult teavad, KUIDAS elu käib ja ei unista ainult sellest meepotist seal Toompeal. Inimesi, kes tõesti tahavad Eesti elu edasi vedada. Siis peaks veel Riigikogu valimisseadust muutma. Nii, et rahvas valibki üksikisikuliselt omale parlamenti inimesi. Alles siis tuleksid otsused/seadused ka enam-vähem sellised, mille järgi ka elada kannatab.  Ja presidenti peaks ka rahvas valima!See oleks õige. Praegune olukord on selline, et tehakse nägu nagu RAHVAS otsustab, aga tegelikult ei otsusta rahvas midagi...Ma usun ja ma arvan, et Eesti riik peaks korralikult käpuli käima ( mille poole ta teel ka on  ). Alles siis hakkavad asjad muutuma. Need 101 Toompea poissi-tüdrukut peaksid kasvõi solidaarsusest oma kuluhüvitised kuhugi annetama. Näitama, et nad  polegi ainult raha peal väljas( mida enamik siiski on). See kuluhüvitise summa on võrreldes kõige muuga köki-möki ja ei määra Eesti elus, olus ja eelarves midagi. KUI nad oma kuluhüvitise annetaksid, siis see näitaks, et neil läheb natukenegi rahvas korda. AGA ei anneta seal keegi. Teenivad ju niigi vähe :D
Nemad on ju ladvik - näidaku vähemalt N A T U K E N E G I eeskuju!

Ok, ajasin ennast nüüd täitsa tigedaks! Suled täitsa turris!

Lähen parem tuttu ära ;)

17 kommentaari:

  1. Kas sa söögisoodaga ei ole proovinud pesta? Samas kui äädikas juba ei aidanud, siis ma ei tea, kas soodagi parem on. Mina pesen kogu külmkappi alati soodaveega, väga neutraalse lõhna jätab. Või noh - kogu selle lõhnabuketi eemaldab, mis ikka aja jooksul sinna tekib :)

    VastaKustuta
  2. Tavalises külmikus polegi probleemi, see ilus, puhas ja lõhnatu. Probleem on just sügavkülmas ja selles, et need asjad seal sedasi ära sulasid. Mine tea, kui kaua need seal seista jõudsid. Tundub, et oli päris kaua :) Pean soodaga ka üle proovima ;) Tänud :)

    VastaKustuta
  3. Vabandust, aga siin räägib matemaatiline pedant. Mitte "3,6 lehekülge tunnis", vaid ühe lehekülje kirjutamiseks kulus keskmiselt 3,6 tundi.
    Muidu on sul tore blogi:)

    VastaKustuta
  4. Jah, loomilukult ;) M6tlesin nii, aga kirjutasin valesti. Noh, kell oli palju ka :D:D

    VastaKustuta
  5. proovi külmkapis leivalõike hoida, tõmbab lõhna endasse;)
    see kahes riigis tulumaksu maksmise teema huvitab mind ka väga...alaline kodanik on see, kes töötab soomes tähtajatu lepinguga ja omab sealseid id-tunnuseid ning kela-kaarti? mul on abikaasa soomes, ise olen lastega eestis. just jäin kahe riigi sotssüsteemide vahele, aga sellest ma kirjutan oma blogis :)
    mh, ma ei saa wp kasutajana kommentaari postitada?
    http://kohalik.wordpress.com/

    VastaKustuta
  6. Proovime leiva ka ära :D Varsti on sügavkülm igasuguseid katseasju täis :D:D

    Alaline elanik on see, kelle sissekirjutus on Soomes. Kui Sa ise Eestisse sisse oled kirjutatud, siis Sa ei saa ju kahe tule vahele jääda. Ma kiikan Su blogisse - äkki siiski saab ;)

    See, et Sa wp kasutajana kommentaari postitamisega jännis oled, ei oska ma midagi kosta :) Ei tea arvutitest ja neti-maailmast suurt midagi ;)

    VastaKustuta
  7. mul pole õrna aimugi,kas mu mehe sissekirjutus on soomes...no postiaadress tal on, ju siis on? kõik verod ja kelad ja henkkilötunnused vms see on, on ka olemas.

    kohalik

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina teen alati nii, et kirjutan oma vastuse notepadi abil ja kui tekst on valmis kopieerin selle blogisse või ankeedile või kuhu iganes copy-pastega. Enne kopieerimist võtan notepadist maha automaatse reavahetuse.

      Kustuta
  8. Kui tal Kela-kaart taskus on, siis vast ikka on. Või on äkki mõni muu moodus veel seda saada. Kui meie Kela asju ajasime, siis oli igal Kela lehe peal ikka ilusti kirjas, et elanik peab olema vakituinen ja veel kord vakituinen ehk siis alaline elanik. Siis ei pea ta vist vakituinen olema, kui tööd on juba üle 4 kuu teinud. Meil on alalised elamisload, Tarmo on tööd teinud üle 4 kuu , Kela toetusi saame ja ravikindlustust ka, aga Kela ise meid vakituisteks ei loe. Saa neist asjadest siis aru ! :) Äkki Su kaasaga samad lood?

    VastaKustuta
  9. peab hakkama uurima jh...ma ei taha mõeldagi,mis ju´htub,kui eesti pool ka maksu nõudma hakkab :S
    kohalik

    VastaKustuta
  10. Külmkapist veel- olen katsetanud tavakülmas ja on nagu toiminud- ajaleht külmkappi, tõmbab ka haisu endasse;)

    VastaKustuta
  11. Lugesin kõik need head soovitused külmiku osas läbi ehk et nüüd Virge, ajaleht alla, leivaviilud peale ning sidrunilõigud garneeringuks ja varsti ongi kõik korras :) No lihtsalt tuli selline pilt silma ette. Omalt poolt muud ei oska soovitada, need kõik head järeleproovitud nipid!
    Muud juttu jälgin aga huivga ja olen hiiglama tänulik sulle asjaajamist kajastamise eest. On nagu kohe üks hea koht kust abi ja nõu leida!!!

    VastaKustuta
  12. Hei! Maksuameti teema jääb mulel ka uduseks, et miks peaks. Kui sa teenid siin raha ja maksad siia tulumaksu, siis tähendab see, et mitte keegi Eestisse ju sinu eest sotsiaalmaksu ka ei maksa, mis oamkorda tähendab, et sul pole sela ka ravikindlustust.. Sellest kõigest teen mina lõhidalt enda jaoks kokkuvõtte (ma ise olen küll vakituine); ei tarbe mitte ühtegi nende poolt pakutavat teenust - ei pea neile mingeid makse maksma. Täitsa puhtast loogikast tuleneb ju. Opppaaaa, ma unustasin ära ,ametkonnad ei tea loogikast mitte tuhkagi. :D
    No mul on siin need 2 tilapäist töökaaslast, nende elu läheb ilmselt huvitavaks kui deklari-aeg kätte jõuab. :) Ja noh praegu on nad vee lnii julged, et elavadki ilma igasuguse ravikindlustuseta ka - kummalgi pool pole.
    riigiisade suhtumisest oma riigi kodanikesse ma rääkida väga ei tahaki - muidu juhtub nagu sinugagi - saan kurjaks. Ainutl 1 väga ehe näide: kuidas ühes kohalikus omavalitsuses lumesaha teenust küsivale meesinimesele nähvataks: maja jõudsid osta, siis jõuad traktori ka! Väga ilmekas näide paljude (ei taha üldistada kuigi pildilt jääb mulje, et kõik on ühesugused)"riigiülemuste" suhtumine just täpselt selline ongi. Järeldus, pole rahvast vaja - järelikult pole riiki ka vaja.
    Ahh ma olen nüüd kuss. Ja aeg-ajalt hoian ikka kätt pulsil. Deklari-juttu ootan pikkade silamdega. :)
    Edu võitlusteel!

    VastaKustuta
  13. ja veelkord postitan.
    Kuna ma ka WP kasutaja, siis paraku sellena ta mul postitada siia ei lasknud.
    Aga ma kasutasin "Comment as:" menüüst valikut "name/url" ja sisestasin sinna kastidesse oma nime ja blogi aadressi. Nii lasi postitada. :)

    VastaKustuta
  14. No mina saan nii aru, et välismaal teenitud tulult pead Eestis tulumaksu maksma siis, kui oled Tulumaksuseaduse kohaselt Eesti resident, st. viibid aasta jooksul Eestis vähemalt 183 päeva.

    VastaKustuta
  15. On politsei juba vastanud, mis sul sai sest trahvi asjast?

    VastaKustuta
  16. Ei ole veel mingit vastust ;) Kui tuleb, siis kirjutan sellest :) Siin pidigi normaalne olema, kui vastus 6 kuu pärast tuleb :D

    VastaKustuta