Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 4. jaanuar 2012

Kui Virge koduuksest sisse astus, tassis Tarmo samal ajal autost asju :D:D

Jõudsime eile kenasti Soome ja interneti-maailma tagasi. Eestis meil enam netti pole, seega selline pikk vaikus. Samas ei saa kõike päris neti puudumise kaela ajada, sest mõne sõbra juurde oleks ikka arvutisse saanud minna, aga kirjutamiseks ei olnud tegelikult õiget aega...ega tuju ka. Vend andis mulle jõulude ajal terveks päevaks isegi netipulga. Oleksin saanud oma jõulutervitused Teile ära saata, aga õiget vaimu ei tulnud peale, nii jäidki tervitused saatmata...

Uue aasta tervitusi võib koguni 2 päeva veel saata, seega soovin Teile ( ja iseendale) kõike paremat, kõike kaunist ja kõike toredat. Püüame teha nii palju kui võimalik, et meie soovid täituksid. Igalühel meist on unistused - kellel suuremad, kellel väiksemad. Tahaks loota, et on. Proovime nendesamade unistuste poole ka püüelda. Kui meie püüdlused ei lähegi nii nagu tahaksime, siis see ei tähenda, et me oleme ebaõnnestujad – ei ole. Me oleme õnnestujad, sest me julgesime proovida :) Mina olen hakanud uskuma, et kõik võimalik. Ainult tahe peab olema...ja võibolla ka pisut õnne...Aga väga palju on tegelikult võimalik.  Mul endal on igasugused ulme-mõtted juba peast läbi käinud, et mida võiks...:):):)

Kui me käime oma teed, siis püüame enda kõrval näha ka teisi – nõrgemaid. Neid, kes võibolla tahaksid, aga ei oska nii hästi.
Tahaks uskuda paremasse tuleviku...kus kõige tähtsamaks on inimene ja tema olemus, mitte materjaalne rikkus. Kus üks inimene aitab teist – ilma tagamõtteta.
Naiivne mõte ja naiivne lootus...

Kindlasti oleks mul veel nii mõndagi öelda, aga ka täna veab aju alt :D Aju laiskleb.
Sõitsime Eestisse 22.detsembri hommikul, olime seal kuni eilseni ja ma ütlen kohe päris ausalt, et terve selle ajaga ei teinud ma mitte midagi. Ma lihtsalt laisklesin! Selle laisklemisega sain aru, et laiskus tekitabki laiskust. Täitsa Einstein ju! :D Hakkasin vaikselt juba laiskade inimeste elu mõistmaja sain täitsa aru, miks nad midagi ei tee. Ok, ma saan aru, miks ma Abbile isegi oksi põletama ei jõudnud. Kõik need päevad sadas seda udupeent vihma, mõnel päeval rohkem, mõnel päeval vähem. No siis oleks võinud ju kodus oma raamatuid sorteerida! Tüdrukute tuba on  sisuliselt minu sorteerimata raamatute laoks muutunud. Mul oli selle laisklemisega nii palju tegemist, et ma ei suutnud  neid kohe mitte sorteerida. No jah, ega ma päris kõik päevad ka ei laiselnud, midagi sai ka tehtud ;)

23.detsembril käisime perega kenasti metsas kuusel :D Ise otsisime, ise saagisime, ise maksime – 8 eurot ja puha ;)

                                                            Spetsialistid

Kuuse toome alati 23.detsembril, et jõululaupäeva hommikul kingitused ikka juba kuuse all oleks ;) See on ju see päev, kui päkad viimast kora käivad, sest siis on jõuluvana kord. Kuuse ehtimist alustavad tüdrukud, kus nad siis tavaliselt ehted kõik ikka samasse piirkonda panevad, nii et ülejäänud kuusk paljaks jääb. Ma pean siis hiljem väikse ülelihvimise tegema ;)
                                                     Kaunistajad ja kaunitarid
Kui kuusepuuke oli kenasti tuppa toodud, siis Tarmo avastas, et nüüd on täpselt õige aeg Abbile śaślõkki tegema minna!!Kui Te arvate, et õues oli ilus ilm, siis te eksite. Ilmatuma suur tuul oli! Aga kuna liha oli juba päevake marinaadis olnud ja suunurgad jooksid śaślõki-mõttest juba vett, siis minek oli kindel. Tüdrukud olid Abbil täpselt nii kaua, et jõudsid autost kümne meetri kaugusele kõndida, kui otsa ringi pöörasid ja ma nad ema juurde viisin. Tuul oli tõesti külm! Ja tuulega kõrbes ka liha natuke ära. No, mis natuke ? Püris palju läks kõrbema, aga ikkagi oli hea matsutada ja süsi ei tapa küll kedagi ;) Meid, maakaid, vähemalt mitte :D
                   Mis võiks veel parem olla, kui keset imelist jõuluaega śaślõkitamine?
Õhtul küpsetasime loomulikult piparkooke – see ju laste mökerdamise ja plätserdamise pidupäev. Kui varasematel aastatel on terve köök jahu täis olnud, siis sellel korral sujus piparkoogitamine üsnagi puhtalt.
Köögis ju enam lauda pole, seega tuli suuretoa lauaga asi jonksu ajada. Õnneks on Janeli juba suurem ja ei plätserda enam nii palju, kui varasematel aastatel. No üks aasta oli ta ju lausa jahukott :D:D

         Vikingi päkapikud - Vikingiga saavad vähemalt alla 11-aastased lapsed tasuta sõita. Juhhu ;) 
Kes glasuuritab, kes mängib

                                                    2009.aasta jahuset piparkoogitajad

Kui tüdrukud jõululaupäeva hommikul silmad lahti lükkasid, siis esimese asjana joosti loomulikult kuuse all olevaid kingitusi avama. Kuna Janeli oskab ka juba meie kõikide nimesid lugeda, siis sai tema samuti tähtsa näoga pakke jagada. Nii nad siis jagasid - korda mööda.

Peale lõunat läksime Tarmo vanemate juurde jõuluroogasid nosima, õhtul omakorda minu vanemate juurde, kus lastel ka jõuluvana käis ;)

                                                           Kamp lapselapsi ja jõuluvana
Kui õues juba päris pime oli, siis ajasime autol korra hääled sisse, et surnuaial käia. 2007 aastal suri minule väga oluline inimene - vanaema. Alates sellest ajast kuulub surnuaial käimine minu jõulutraditsioonide hulka. Mul meeldib surnuaias siis käia, kui õues juba täitsa kotikas on ja kell juba suht ööd näitab. Selleks ajaks on enamik inimesi juba oma lähedaste haudadel küünlad põlema süüdanud ja ma saan südamerahuga seda rahu ja ilu imetleda. Nooremana ei julenud ma surnuaia lähedale minnagi, veel vähem pimedas seal ringi jalutada. Ajad muutuvad, meie koos ajaga...Eelmisel aastal oli ikka tõeliselt ilus –  valge lumi ja palju põlevaid küünlaid. Tegelikult oli ka sellel aastal ilus, olenemata puuduvast lumest. Aeg ajalt jalutan ma surnuaias niisama ringi ja loen minule tundmatute kadunukeste hauakive. Mind on pannud nii mõnigi kord üllatuma see, kui ma näen näiteks 1910. aastal surnud inimese haudadel põlevaid küünlaid. Minu lugapidamine neile, kes oma kaugeid-kaugeid juuri mälestavad ja nede auks küünlaid panevad, olgugi, et nad ei pruugi kunagi isegi kohtunud olla. Mh, kentsakas lause, aga mõte jääb samaks.

Kui me viimaks koju jõudsime, siis avastasid lapsed kuuse alt veel natuke kingitusi. Nüüd on jälle see koht, kus peab hästi aeglaselt silma pilgutama, nii et suu lahti oleks :D
Kinke said nad iga kandi pealt ja rohkem, kui tarvis. Taas kord võisin ma tõdeda, et ohtras koguses kinke ei ole lastele suurimaks rõõmuks – vähemalt meie lastele mitte. Nad käristavad pakid lahti, vaatavad sisse ja lükkavad paki kõrvale. Mis neid tõeliselt paelub, on igasugune meisterdamine ja meisterdamise vidinad. Kohe näha, et loomeinimesed :D:D See, et neile pole mõtet miljon kingitust teha, tõdesin ma tegelikult juba 2 aastat tagasi. Mõtlesime, et selle aastal on äkki teised tuuled, aga selgus, et ei ole midagi uut siin päikese all ;)
Järgmisel aastal ei pidanud maailmalõpu tõttu enam jõule tulema, seega ei pea kingiostmise või mitte-ostmise pärast pead valutama ;)

Jõuluaeg möödus niisiis süües ja osaliselt ka teleri ees, sest kohustuslikud jõulufilmid( a la “Üksinda kodus”, “Surmarelv”, “Visa hing” ) vajasid ju vaatamist.

Kuni vana aasta lõpuni laisklesin niisama kodus nagu ennist kirjutatud sai. No hea küll, lugesin selle soomekeelse raamatu läbi ja tegin ettekandegi ära – kohusetundlik tüdruk ka ju ;).

Muud ma küll midagi tarka ei teinud. Abbil käisin ka niisama unistamas ja ulmelisi mõtteid mõtlemas :D
                                                          Abbi jõulud 2011
                                                           Abbi jõulud 2010
Vana aasta õhtu sai suhteliselt rahulikult ära saadetud, kusjuures mingit trullamise tuju nagu polnudki...kahtlane.

Kuidas möödus aasta 2011?
Aasta möödus hästi. Tegelikult võiks vist isegi öelda, et lausa hästi. Saime Tarmoga mõlemad päris pikalt puhata ja tegeleda nende asjadega, mis meile meeldisid. Kevadest kuni poole suveni puhata! No, mis sa hing veel ihata oskad?!:D
Minule kahel väga olulisel inimesel sündisid ilusad ja terved tütred – Marian ja Ronja. Tugevate Eesti naiste järelkasv on sirgumas ;)
Kolisime väga edukalt Soome: saime üüritud kohe esimese korteri, mida vaatamas käisime; mina sain kohe tööle ( küll koristaja kohale, aga mul OLI töö, mille eest sain elamisväärset palka); Tarmo sai töö; Janeli sai praktiliselt kohe lasteaia koha; Karolin sai kodukooli , kus on õnneks ka välismaalaste klass( igas koolis seda pole); sügisel sain soome keele kursustele ( mis on VÄGA,VÄGA palju minu keelt arendanud); lapsed on Soome eluga nii hästi ära harjunud ja selle suurepäraselt omaks võtnud - nad pole kordagi haiged olnud ( need paar pisikest köhapäeva ei võta ma üldse arvessegi). Kõik on läinud tips-tops, no 5+ . Uskusin, et tulevad ka tagasilöögid. No ma vähemalt ei uskunud, et kõik nii hästi sujub. Öeldakse, et ei tasu pea ees tundmatus kohas vette hüpata, aga meie just seda tegime. No kes se ikka tuleb Soome omale korterit üürima, telk pagassis??!:D:D Nende Kela-paberite ajamist ja seda juulikuu üüriprohmakat ma ei peaks tegelikult vist mingiteks tagasilöökideks üldse pidamagi( ja ei pea ka ), sest kõik on läinud nii üleootuste hästi. Fui-fui-fui ;)
Jõuludeks saime ilusti koju ja seal veel nii pikalt olla.
Tüdrukute ajumaht areneb vastavalt eale ja tervis on vinks-vonks.
Seega võime tõdeda, et aasta 2011 oli ook-koo :)

Uue aasta esimese päeva ilm oli võrratult ilus. Koperdasime koos lastega mitu tundi Abbil ringi. Tõesti oli ilus!
                                                    Vana hea Tarzani kiik






                                                             Uisurada :P
Aga mida võiks tuua aasta 2012 ja mida sellel aastal teha võiks?
Kuna aega on ainult 21.12.2012-ni, siis peab seda ju ikka korralikult elama :D
Märtsis lööks oma õunapuude lõikamise äri õitsema – 3 kuud lõikan ja terve suve puhkan :D:D:D
Juunis läheks väheke Norra seiklema. Kuna vanem vend elab seal, siis äkki ta annab veidike ulualust – hoiab majutuse pealt vähemalt kokku ;) Läheks lööks Haraldile patsu :)
Terve juuli pleesitaks Abbil – kaevaks kraavi ja lammutaks maja .
Augustis on Jyväskylä ralli. Tarmo on alati sinna tahtnud minna – seekord siis läheks ;)
Detsembri alguses sõidaks Lapimaale jõuluvanale külla. Sellel aastal võimalusi rohkem – äkki õnnestubki. Enne lõppu näeksid lapsed päris jõuluvana ära. Ja ma ise ka! :D:D
Ma nüüd ei teagi, kas me tööd üldse jõuame teha! – peab vaatama :D:D
Nali naljaks, aga tegelikult mulle meeldib plaane teha.
Selle aasta plaanid on paberile veel kirjutamata, peab sellega mingi päev tegelema ;) Mul, jah, selline imelik komme ühel aastal plaanid kirja panna ja siis järgmisel aastal seda paberit lugeda ja vaadata, mis täppi läks. Mõni aasta on ikka täitsa plaanipärane olnud, mõni jälle nii plaanipärane nagu siga ja kägu ;)

Uus aasta algas Soomes kusjuures sellega, et kui koduuksest sisse astusime, siis võttis meid vastu mõnus laibalehk. Kööki jõudes leidsin loomulikult ka selle mõnusa haisu-allika kohe üles. Nimelt oli sügavkülmas olnud asjad kõik ära sulanud ja tõenäoliselt juba nii mõnegi päeva toasoojuses “küpsenud”. Sügavkülma nupp oli väljalülitunud. Millise valemiga see nupp välja sai lülituda – ei oska ma küll öelda. Võibolla oli nende tormide tõttu elekter päris pikalt ära ja see lülitus kuidagi ise välja. Samas nagu ei saa ka, sest tegemist mehhaanilise nupuga, mida saab ainult vajutades sisse-välja lülitada. Määdzik. Hakka või arvama, et talonmies käis pidu panemas! No tõeline ulme!Raisku läksid niisiis liha, kala, kana, maitsetaimed, hakitud porgandid-peedid ja minu võiga mõnusaks praetud seened. Just seentest on mul kõige rohkem kahju, ikkagi hoole ja armastusega korjatud-vaaritatud. Seeni oli ka kõige rohkem – terve keskmine sahtel. Ega´s midsagi -  kraam kilekottidesse ja prügikasti. Pole halba ilma heata. Mine tea, milleks see siis hea oli...

Tõmban tänaseks otsad kokku juhtmõttega, et olgem ikka rõõmsad ja ärgem kurvastagem Toompea poiste-tüdrukute 249-eurose palgatõusu pärast ( naerab irooniliselt), miinimumpalka teenivad inimesed( keda on väga palju), said ka ju ikkagi 12 eurot juurde ( jääb mõttesse)...

                                   Minu peamised rõõmu, kurbuse, naeru ja nutu allikad

13 kommentaari:

  1. Super, mis mul muud öelda su kirjutise kohta.

    VastaKustuta
  2. Head alanud aastat teile! Et soovid-plaanid täituksid ja iga päev kingiks killukese naeru!

    VastaKustuta
  3. Ilusat Uut Aastat Teilegi!!!

    Olen ka meeletult :D õnnelik,et kõigil võrdselt palgad tõusid!
    kas uuele kursusele ka?

    VastaKustuta
  4. head uut aastat Virge sulle ja perele:) ja ikka kõikide soovide täitumist, mille sinna paberile paned:)

    VastaKustuta
  5. Toredat ja meeldejäävat aastat teie perele!

    Sinu blogi on väga huvitav ja kaasahaarav, nii et mõned tähtsad toimetused kipuvad sageli lugema sattudes tahaplaanile jääma. :D

    Tublid olete! Edu teile! :)

    VastaKustuta
  6. Kaunist uut aastat teie perele!!!

    VastaKustuta
  7. Tänan Teid kõiki uue aasta soovide eest.
    Otsustasin kursust siiski mitte vahetada ja jään kuni kursuse lõpuni. Kui tulin juba keelt õppima, siis panen selle kursusega lõpuni. Õpetaja leidis ka, et nii on mul hulga targem, sest Turus linnas on kohe üks asutus olemas, mis õpetab samuti firma tegemist, tasuta. Põhimõtteliselt ei olegi mõtet 3 kuud nendel kursustel istuda. Mul suht kiire pea, saan ka seal need asjad selgeks ;) Samas ei ole ma kindel, kas inimesed ikka tahavad, et nende õunapuid lõigatakse, siis jookseks kursus veel mööda külge maha, sest mingi muu äri peale ma siin praegu küll panustada ei oskaks ega julgeks ;)

    VastaKustuta
  8. Head uut ja õnnerohket aastat teile!
    (täna võib veel niisama soovida:)))
    Hoian teie tegemistel ikka pingsalt pilku peal. Loodan väga, et ehk suve keskel sõidan sinnakanti, samuti korterit otsima, koolikohta jne. Ehk siis ka kohtume, vajaksin tsipakene juhatust kustotsast alustada:)
    Seniks kõike kaunist!

    VastaKustuta
  9. Tere!
    Üks küsimus sinu keeleõpingute kohta. :)

    Kui nüüd ise juba soomekeelses keskkonnas elad ja samas ka kursustel käid, siis kas tagantjärele mõeldes oli iseseisev soome keele õppimine parim alus sellele kõigele. Või pani keeleoskuse paika siiski sealses keskkonnas viibimine?

    Endal hetkel iseseisev keeleõpe käsil, aga ausalt öeldes ajavad paljud keeleteemad ilma täiendava keeleoskuseta/teadmisteta pea ikka sassi küll. :)

    VastaKustuta
  10. Tere!

    Mul ka sama mõte nagu eelmisel postitajal :) Alustasin samuti iseseisvaid õpinguid ja mõtlen, et õpin, aga kui seda õpitut ei kasuta praktikas, siis ju kõik kipub ära ununema kiirelt? Tööd otsin ka usinasti, kuid siiani tulutult. Uneski juba olen näinud, et juba elangi Soomes ja viin lapsi lasteadea :D Igatahes jõudu Sulle ja Su perele ja pealehakkamist meile teistele, kes samas suunas vaikselt liiguvad :)

    Maarja

    VastaKustuta
  11. See, et Eestis iseseisvalt ka keelt õppisin, sellest oli palju kasu. Astmevaheldused ja kõik olid juba selged, oskasin juba natuke sõnu käänata. Poleks Eestis õppinud, siis poleks nendele kursustele( B2) saanud, oleksin pidanud algkursustele minema ( A1 või A2). Õppige kindlasti edasi. Kõige pealt püüdke astmevaheldus endale selgeks teha ja seejärel täiendage lihtsalt sõnavara. Käänamist ja muidu pööramist ärge pusige ;) Kõige lihtsam on õppida nii, et kirjutate mingeid tekste. A la tänane päev, minu kodutee, inimese kirjeldamine jne. jne. Ma olen küll Soome keskonnas, aga rääkida pole ikka suurt kellegagi, sest kodune keel on eesti keel ja koolis on põhirõhk grammatikal. Kui tööle saab minna, küll siis tuleb ka see rääkimine. Iseenesest aru saan juba enam-vähem kõigest.

    Ühesõnaga on HEA, kui mingi põhi all on. Isegi, kui astmevaheldus ei ole, siis lihtsalt sõnavara ;)

    Edu :)

    VastaKustuta
  12. Loomulikult on hea omada keeleoskust enne Soome kolimist. Soome keelt on võimalik õppida iseseisvalt ilma kursusdeta. Või kuidas need Eesti põhjaranniku elanikud keele selgeks said nõugukude ajal? Praegu on netist leida mitmed kohad ja on ka ilmunud suur hulk toredaid raamatuid kelle abil õppimine on lihtne. Teleka vaatamine ja raadio kuulamine käivad ka interneti abil. Soome ja eesti keeled on nii ligi teine teist, et nendest on abi mõlemas suunas, aga hundiaukud on ka olemas. :-)

    Palun vaadake sõnastikust mis tähendavad järgmised soome keele sõnad, nii saate aru millest ma räägin. Roiskuminen, hallitus, iva, pulma, halpa jne. Veel tuleb panna tähele, mis on vahe sulhanen - sulane. Üks vastus on et peale pulma saab eelmisest järgmise ...

    Edu ja jaksu kõigile kes plaanivad Soome kolida. Aga ettevaatlik tasub olla, sest meil ka on tulemas väike majanduslangus.

    VastaKustuta
  13. Lugesin ka Su blogi otsast lõpuni läbi! Pean ütlema, et nii positiivset laengut kellegi blogist pole ammu saanud! :) Lausa rõõm oli lugeda ja loeks veelgi! Ilmselt meil päris palju ühiseid vaateid ja mõtteid, seepärast ka see meeldib! Ilusad lapsed ja toredad meisterdamised - mulle meeldib ka meisterdada, kuigi mu tütar alles beebi, siis tulevikus loodan, et saame ka koos meisterdada kaarte ja nukumaju :)

    Jõudu ja jaksu Teie perele ja selle aasta soovide täitumist! ;)

    P.S - tellisin omale nüüd ka peale Su blogi lugemist soome keele õpiku ja hakkan ka ise õppima! Mine sa tea, millal vaja endalgi Soome kolida perega! ;)

    VastaKustuta