Lehevaatamisi kokku

reede, 27. jaanuar 2012

Kui firma ei maksa palka.


Tegemist siis ikka Soomes asuva ja registreeritud firmaga.

Ma siis soovitan, mis tegema peaks ;)

Yle 2-st tuli mõni päev tagasi saade, kus näidati, et  meie Kalevipoegadel  tõmmatakse igal võimalikul kombelt p...set  lohku. Kui kannikad on juba lohku tõmmatud, siis käega löömiseks on veel vara.

Võimalused on Palkkaturva, kohus ja kui oled kusagil "liidus", siis ka need.

Palkkaturva kaebamisest ma juba kirjutasin, aga kordan veel  üle. Kui firma pole palka maksnud ja on eeldust, et ei maksagi ja tead, et seal nagunii enam edasi töötada ei saa, siis tee palkaturvasse kaebus. Netist leiad oma piirkonna Palkkaturvad üles ( ametliku nimega Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus).
Kaebusele kirjutatad kes, kui palju, ms ajast ja mille eest võlgu on. Lisad tööleping ja tunnitabelid. Palkkaturvasse saab kaebuse esitada juhul, kui palgapäevast pole möödunud rohkem, kui 3 kuud. Ehk: kui palgapäev on 02.02, siis avalduse esitamise viimane tähtaeg on 05.02)

Kui aega on möödunud rohkem, siis kaebust ei rahuldata ja koopiad kaebusest saadetakse koos põhjendusega tagasi. Nagu meil oli.

Järmine samm on kohus, sest suure tõenäolisusega ei taha firma sulle ikka veel “niisama” palka välja maksta. Kurjade ja koledate meeste ähvardamisega pole ka vast mõtet. Olgugi, et vihale ajab ja rusikaid tahaks näidata.

Niisiis kohus. 
Kes see siinsetest “bossidest”( enamasti  eestlased) üldse arvavad, et loll eestlane kuhugi kaebab ja veel vähem asjaga kohtusse läheb. Esiteks pole  lollil eestlasel soome keel suus ja teiseks ei tea see loll eestlane ju , kuhu pöörduda. Aga, aga...:) 
Mõni eestlane siiski ka teab. Kes on ka mõnikord loll, aga vähemalt seda asja tonksab ;) Ja see eestlane loeb ja loeb neid seadusi, arvutab nõutavad summad kokku ja kukkub tooli pealt vahepeal maha, kui summasid  näeb! 2000 €-st on sujuvalt üle 5000 € saanud!!

Selgitan asjad lahti konkreetselt Tarmo keissi peal.
Tarmo oli eelmise aasta alguses tööl Soome firmas, mille olid eestlastest omanikud.

Lepingu liik: määräaikanen
Määräaikase lepingu põhjus: urakkaluonteisuus ( kindla objekti valmimine)
Lepingu kehtivus: 03.01.2011 -03.03.2011
Palk: kiinteä kuukausipalkka( kindel kuupalk)
Palgasumma: lepingus tühikoht, suusõnalise lepingu alusel 10 € netos ( 10 € kätte)
Töötegija nimetus: plaatija

Firma on liitunud TES-iga.
Puhkuserahad: makstakse vastavalt TES-ile

Allkirjad kenasti all ja kõik on vinks-vonks. 

Leping, mida eestlastest firmabossid teha armastavad, on vot selline:  http://www.helsinki.chamber.fi/files/1884/tyosopimusmalli-maaraaikainen.pdf

Äraütlemata loll “boss”oli. Kohe selgitan ;)

Jaanuari palga oleks firma pidanud maksma 11.02.2011(järgmise kuu 2. reedel, kui muud moodi ei ole kokku lepitud)
Reaalselt kanti palka 03.03.2011 ja seda summas 1605 €!! :D:D:D:D Mida summa!?
Oleks ta ausalt käitunud ja kokkulepitud summa maksnud, oleks kõik korras olnud. Nii palju, kui töömees tööd teeb, saabki oma tunni eest 10 € kätte. Oleks olnud finito.
Tema aga mõtles, et tõmbab lollidel kannikad ikka korralikult lohku. Esiteks laskis ta palgalehele kanda palkkaennakona 600 €, nagu ta oleks avanssi maksnud. Kannet, allkirja või muud tõestust tal loomulikult ei ole, et ta oleks seda teinud. Kirjutamata seadus ütleb, et avanss kantakse kontole või avanssi saamisel antakse kinnituseks ka allkiri. Tema taktika puhul võib mõni boss iga kuu palgalehele kirjutatada, et sellele poisile andsin 700 €, sellele poisile 500 € ja sellele 1000 €. Ühesõnaga mõttetu rida, aga palgast oli kenasti maha võetud :D:D

Veebruari palga oleks firma pidanud maksma 03.03.2011 kuna sellel päeval lõppes leping. Reaalselt kanti palka 31.03.2011 ja summas 1429 € ! :D Naera pooleks. Nagu poisid oleks seal ainult loodust imetlemas käinud! Ja ka see kuu oli 600 € minema jalutanud. ( Palgalehel oli tegelikult välja arvestatud 2029 €, aga kontole kanti 1429 € ). “Bossil” oli vist juba oma diil, et vähemalt 600 € peab iga kuu tema kontole jalutama :D

Arvutades makstud palkadest tunnitasud välja, siis  jaanuari tunnitasuks tuli  9 €, veebruari  8,78 €. Märts oleks vist juba 7 € olnud.

Ja nüüd tuleb põhiline point, mis see boss äraütlemata LOLL on.

Firma on liitunud TES-iga ja kuupalgaks on märgitud kindel kuupalk. See, et number märkimata jäi – ei määra midagi. Meie sõnul oli see 10 € , tema võib väita, et see oli 5 €, aga reaalsus on see, et kohtus arvestatakse tunnihindasid TES-i alusel. Kuna tarmo oli lepingus plaatija, siis arvestataksegi TES-i plaatija miinimumi, mis on 12,84 ( miinus maksud), mis teebki ca 10 € netos.

“Boss” mõtles, et kui on urakkatöö, siis saab ka urakkapalkka. Aga tutkitki, Vasja. Saab tavalise TES-i alusel. See pole veel kõik! TES-i alusel saab väla nõuda ületundidena tehtud töö eest 1,5-kordselt ehk 50 %( ehk 15 €/ tund), kusjuures 2 esimest ületundi on 50 %, ülejäänud 100%.
Pühapäevased tööpäevad 2-kordselt ehk  100% ehk topelt( ehk 20 €/ tund). 
Vot see lööb selle “bossi” praegu jalust!! Ma arvan, et ta kakab end vist täis, kui seda kuuleb :D:D Ja ületunde oli oi-oi, kui palju. Ainuüksi jaanuarikuu võlg tuleb juba 2000 €. Ta võib hakata midagi vastu vaidlema, et muu palk jne. AGA näitasin kindluse mõttes lepingut ka  työsuojelu onule. Ta ütles, et mul on õigus ja loeb kuupalk nagu lepingus kirjas ( palgalipikul on kirjas urakkapalkka, lepingu kohaselt kiinteä kuukausipalkka). Kusjuures "boss" ise ei tea, et meil need lepingud ja palgalehed on, sest ise ei andnud ta midagi. Küsimise peale raamatupidaja saatis postiga. Jumal tänatud ! :)

See pole veel kõik! :)
Kui firma ei maksa lõpukuupäeval palka välja, on töölisel õigus saada nö. ootamise tasu ehk 6 tööpäeva raha. Kui me arvestame 10 € tunnitasuga x 8 tundi , siis 6 päeva eest 480 €

Ja ka see pole veel kõik :)
Viivis on 8 % summast. Iga saamata jäänud palk arvestatakse välja eraldi, sest nende kuude kohustuslikud maksmispäevad on erinevad. Võtame näiteks jaanuari kuu. Oletame, et ma annan asja kohtusse 11.02.2011, siis on ta jaanuarikuu eest palka võlgu olnud täpselt 365 päeva ja sel juhul kasutatakse valemit:

2000 x 0,08 x 365 / 360 = 162,22 €

Seejärel tuleb arvutada veebruari kuu ja lõpuks märts. Viivistega tuleb võlga juurde ca 350 €

Ja ikka pole veel kõik.

Loomulikult tulevad puhkuserahad veel juurde. Ma seda korrekstselt praegu välja arvutanud, sest ühes seaduses kirjutatakse, et ületunnitööd ei lähe arvesse, teises jälle, et lähevad. Puhkusepäevi tuleb 4 kuna oli lühiajaline leping ( pikaajalise lepingu puhul on siis 1 kuu eest 2,5 päeva ). Nendega tuleb ca 400 € ikka juurde. Siin arvutatakse veel mingeid kordi ja % ka. Ei ole sellesse veel õieti süveneda jõudnud.

Mis te nüüd arvate – on see kõik?
Ei veel.
Ületundidega on siin omad seadused. Seadus näeb ette, et 4 kuu jooksul tohib ületune teha 138. Tarmol tuli aga rohkem. Arvake, mis see tähendab! See tähendab seda, et kui asi kohtusse läheb, siis kohtu poolt tehakse politseile avaldus, mille alusel algatatakse menetlus  ja kokkuvõttes võib firma trahvi saada kuni  23 500 €. Pole paha ! :D Ma arvan, et see firma läheb rotti. Ja kui mind maha lüüakse, siis teate, et  “boss” lõi ;):D Kui asjad temaga jonksu saavad, siis avalikustan ka nime ja muud andmed, et teisi tema  eest hoiatada. 

Kas nüüd on kõik?

Töölepinguga oli ka üks lugu, nimelt tööleping kehtis kuni 03.03.2011, aga reaalne töö kestis 11.03.2011. “Boss” lubas, et pigendab lepingut, aga ei teinud seda. Sellest pole aga midagi, sest suuline leping on seaduse järgi ka leping. Seda enam, et üks leping oli all olemas, objekt pooleli, mis lõppeski 11.03.2011. Seega kõik tõestatav.

Mis siis veel?
Põhipoint on selles, et “boss”tahtis 2000 € -ga üle lasta, aga nüüd on kohtukaudu nõutav summa juba  üle 5000 €+ kohtukulud + maksud + tõenäoline trahv. Kahju, et mul juristi paberit taskus pole, saaks selle eest ka temalt veel 150 €/ tunnis( keskmise jurisisti tunnitasu) välja tirida:D Ma loodan, et ta ennem seda firma ise põhja ei lase, kui me asjad jonksu saame. See oli ainult Tarmo arvestus, aga poisse, kellega mina ise tegelen on 3. 

Kui "boss" peale neid keisse veel soovib,  siis ta võib mind paariks tunniks tööle palgata - ma õpetan talle, kuidas korrektseid lepinguid vormistada :D:D

Kui kellelgi veel sellelaadseid muresid ja probleeme on ja juba käega on löönud ning oma palgast loobunud, siis võite vabalt minu poole pöörduda. Minu tasuks: 20 % välja nõutavast summas. Kuna viivised ja muud asjad summat tõstavad, siis saab tööline oma osa puhtalt kätte + mina tehtud töö eest tasu. Hundid söönud, lambad terved ja kõik on õnnelikud :)

Ja kui keegi tahab ise pusida, siis see raamat oli väga hea ( 2011 aasta). Sees on kõik vajalikud seadused nagu Työsopimuselaki, Työehtosopimuslaki, Työaikalaki jne. Kõik seadused ühes kompotis + näiteid ka ;)
                                                  "Palkkahallinnon säädökset 2011"

Mu plaanid olid sellised, et kevadest teen pisikese õunapuude ja marjapõõsaste lõikamise firma, aga pean vist selle kõrvalalaks tegema nõuande toakese, kus ma oma kaebusi ja asju kokku klopsin. Oeh, see oleks vast mõnus elu - kevadel ja suvel möllaks looduses, sügisel ja talvel oleks ninapidi raamatuted... Maksaks korralikult makse ja puha. Muidu keegi hakkab karjuma, et tasu võtad, aga makse ei maksa :D:D

Käisin täna korra Kelas. Hakkasid mind jälle kirjadega pommitama, et kas mehel ikka tööd on veel ja kui ei ole, siis nemad lasterahasid ei maksa jne. Tarmo tööandja andis  garantiikirja, et tööd on kuni 2012 aasta lõpuni. Seega saab nüüd aasta lõpuni rahulikult hingata.

Noh, tänaseks vast aitab. Uue nädala alguses tulevad selle "bossi " kohta kindlasti uued uudised.

A, külmkapiga on lood korras - sügavkülmas ka nüüd hea ja värske olemine. Ei tea, mis täpselt aitas, aga panin sinna apelsini, kohvi ja leiba ;) Nõuanded olid 5+

Sägens ;)


39 kommentaari:

  1. Punastan... :):D

    Tänks :)

    See firma vähemalt saab küll ühe väga "hea" õppetunni. Kuulujuttude järgi käis firma boss soojal maal puhkamas... Nüüd ei tule vist pikka aega puhkust ;) Ma loodan vähemalt.

    VastaKustuta
  2. Saad sa jah mingit raha sealt. Ära kujuta üldse ette, sest, kui töötaja pole ametiühingu liige, siis ei hakka sellega tegelema ükski Soome töökaitse või midagi taolist, kuna tegu pole veel ka Soome kodanikuga. Ja kohtusse andmine ning kogu see toiming maksab sellist raha, mida te ei oska ettegi kujutada. Lõpuks jääte ise kaotajaks ja võlgadesse. Seda ma ei tea, kus Tarmo eelmise aasta algul tööl oli aga tean, kus eelnevatel aegadel oli. Kui tegu sama firmaga, siis teadagi probleeme on seal esinenud kogu aeg.

    VastaKustuta
  3. Kulla kult.Oled kenasti tagasi ;)
    Kas sa arvad, et mõtlesin kõik need asjad peast ise välja w? Üldiselt on mul fantaasia lendab, aga mitte nii hästi ;) Aga võta siis teadmiseks:

    Kohtusse andmine maksab 80 €. Ma ei tea - mind see küll ei tapa ;) Sind ehk küll ;) On ka suuremaid hagitasusid, aga meie teema on 80 €) Kohtukulud on ca 270 € ja isegi, kui ma need ise peaksin maksma, siis ka see ei tapaks. Aga kuna tegu must-valge keissiga, siis ma selle üle üldse ei muretsegi.

    Loe rohkem raamatuid, siis näed targem välja. Vähemalt enda jaoks :D
    See, et tegu on Eesti kodanikuga - ei määra nüüd küll midagi.OMG!!

    Kui työsuojelust öeldakse mulle , et see on puhas keiss( ja et firma maksab tõenäoliselt rahad juba peale eelistungit ära), siis keda ma usun - neid või sind? Loomulikult sind :D:D:D

    Loe mu juttu veel kord - KÕIK KÄIB TES-i alusel. Kas see TES tähendab sinu arust planeet kuud w? :D Ja tööline ei pea tingimata ametiühingu liige olema. Kui oleks, saaks asjad lihtsamini korda. Kui ei ole, siis selleks kohtud ongi, et õiglus jalule seada ;)Onju, äää?:D

    Kurb kohe, kui inimene nii loll on ja seda veel avalikult sedasi eksponeerida julgeb.

    Ühes teemas kommenteerisid ju nii vahvalt, kui kõva mees sa ikka oled ja kuidas oma perele pappi Eestise vead:D:D Ole oma elu üle siis ikka õnnelikum ;) ;) Mis sa kiunud asjadest, millest sa mitte mõhkugi ei jaga? Tundub, et sul endal on ka müts üle kõrvade tõmmatud ja nüüd on mõru maitse suus :)

    Ära muretse - kunagi tuleb äkki teema, milles sa ka päriselt kaasa oskad rääkida. Noh, näiteks oskad selgitada, mida labidaga teha saab või kuidas lehmad piima annavad ;)

    Ole mõnna :D:D

    VastaKustuta
  4. "kult" on jutu poolest just üks sellistest potentsiaalsetest "bossidest" - tea kas veab autokoormatega sedasama "kõrvalepandud" raha kodumaale oma perele?

    VastaKustuta
  5. Just, just. Jutt jätab kõvasti soovida, aga imede kombel kirjutab keelelist suht normaalselt. Tõenäoliselt kontrollib emme enne kirjavead üle, kui kommentaari ära saadetab :D

    VastaKustuta
  6. Kas mitte laupäevaste tundide eest ei saa 100% ja pühapäeva eest 200% (ehk siis 10eur * 3). Nädalapäevadel iga ületund 50%. Ma ise tegin suvel ületööd nädala sees ja laupäeval, pühapäeval ning enne seda tehti mulle palgaosakonnast asi sedasi selgeks.

    VastaKustuta
  7. Pühapäevaste tööpäevade kohta ütleb seadus konkreetselt, et saab topelt ehk 100% lisa. Kui muidu on tund 10 €, siis pühapäeval 20 €. Lisaks on veel nii, et kui pühapäeval teed tööd üle 8 tunni, siis tuleb vist veel mingi % juurde. Veits nagu lugesin, aga kiskus juba liiga keeruliseks :D

    Kui pühapäev on konkreetselt kirjas, siis laupäeva nime pole seaduses nagu kohanud.Olen laupäeva kohta uurinud ja puurinud, aga selget vastust pole leidnud. Eks ma loen neid raamatuid veel Kui, aga nädalatunde on niigi 40 juba täis, siis 50% tuleb juba kindlasti lisa. Kas ka rohkem - seda ei tea. Ise arvestan 50 % ehk siis 1,5kordselt. Ja kui arvestataksegi suurema summaga, siis meil pole selle kohta midagi.

    VastaKustuta
  8. Heh! Asi kisub üsna tuliseks siin:) No aga eks sellised sõnavõtjad ei suuda ennast mujal välja elada:))) Sa Virge oled ikka ülimegatubli!! Sellistest könnikommentaatoritest (sina õnneks ei teegi) ei maksa muidugi väljagi teha-naljakoht.Minu pöidlad on pihus ja ootan juba põnevusega, et õiglus võidule saaks. Viha teeb hirmsasti, et selliseid eestlastest sitapäid(sry) kes kaasmaalaste pealt üritavad ratsa rikkaks saada või kes meie maine seal lausa sita sisse trambib, on nii krdi palju.
    Ikka edasi pea püsti!

    VastaKustuta
  9. Tutkisin siin nüüd mõned tunnid ja ikkagi laupäevad on 50 % ehk 1,5-kordsed. Sest seadus ütleb nii: "Viikoittaisen säännöllisen työajan ylittäviltä työtunneilta on maksettava 50 %:lla korotettu palkka." Kui tunnid üle on, tuleb 50 % tavataksile veel juurde.

    Ja pühapäev on niisiis eraldi teema ehk topelt tasu.

    To Ingli hingemaailm: See kult käibki siin ainult "targutamas", olgugi, et midagi tarka tal siiani öelda pole olnud ;) Kui ma labida teema teen, siis juba äkki on :) Tänan Sind nende hoidvate pöialde eest :)

    VastaKustuta
  10. Jõudu ja edu ja teravat taipu!
    Tänud ka! Mingu teil kõik hästi!

    VastaKustuta
  11. jummel kallike, kui sa kohtus võidad, siis mis sa selle suure pudrumäega peale hakkad :D. ABBI korda :D TUbli oled. PS! Oled mulle ( loe: meile) ka väga kallis ;)
    kallirallid

    M&M

    VastaKustuta
  12. Jummel kallike, mis pudrumägedest Sa räägid. Kui kohtus tõesti hästi läheb, siis Abbi saab, jah, omale murutraktori. Aitab nende niidukitega 12-tunnistest niitmistest ! :) Loodame siis, et kõik sujub ;)

    Tead, et oled samuti kallis, seega kallirallid vastu :)

    Varsti nääääme :D

    VastaKustuta
  13. Hea Virge,
    jagan väikest kogemust. Kui elatisraha jms asjus oma advokaadiga pabereid koostasime, siis advokaadi üks võidunippe oli see, et mis võimalik, hoidsime kohtuni enda teada, vastulaused hästi napid, et tõendid kohtus välja lüüa nii, et vastaspool ei saaks nendeks valmistuda. "Boss" arvatavasti loeb su blogi, väriseb, aga siiski loeb... Edu!
    Juuratudeng Virge - kõlaks hästi!
    Püsilugeja Anneli Tartust

    VastaKustuta
  14. Heippa :)

    Ma just nimme kirjutasin nendest, lootusega, et keegi ta tutvusringkonnast äkki loeb ja räägib seda siis ka temale. Isegi palgalehtede peal on sulaselgelt näha, et "boss" on raha lihtsalt omale krahmanud. Selle vastu ei saa ta kuidagi vaielda. Vähe sellest - ma lähen homme-ülehomme veel tema juurde ( oleks juba käidud olnud, aga teda pole praegu Soomes) ja näitan seda hagi ning annan võimaluse vabatahtlikult ära maksta. Ja sel korral ütleme meie päeva, millal maksta, mitte nii, et järgmisel nädalal, järgmisel nädalal. Kui ta tark on, siis ta maksab ja kui ta ei taha maksta, siis ärgu maksku - sel juhul lähevad paberid kohtusse.

    Sinu keissi puhul oleks ma ka vait, kui sukk, olnud ;)

    VastaKustuta
  15. Ikka Eesti on täiega kaasa võetud. Täielik Ansiplik suhtumine. Kes pole minu poolt, on minu vastu! Olen siin täiesti esimest korda lugemas - tuttav soovitas -ja lugesin muidugi kõigepealt Virxi viimaseid kirjutist ja kommentaare. Keegi ütles midagi natuke ja kohe viskumine barrikaadidele. Oodake see kohtulugu enne lõpuni. Tavaliselt on ikka nii, et rikkad tõllas, vaesed võllas, mu lugupeetavad. Käsi peseb kätt ka Soomes! Kui te kõik arvate, et vari-, liba- ja lihtsalt sigafirmad, mis eestlastele kuuluvad, on sommidele teadmata ja ametnikke EI MÄÄRITA, siis te eksite rängalt. Kui Soomes oleks kõik nii kunnossa, siis ei lastaks neil pättidel juba ammu tegutseda. Huvitav, et endine eesti politseinik ei mõista seda. Aga kõik käibki lihtsalt käsikäes ametivõimudega! Ärge seda, Virx, unustage. Kohtuasjad sumbuvad ka Soomes. Lihtsalt, ärge enne öelge midagi, kui kohus on otsustanud. Ja teinekord ei maksa NII EESTLASLIKULt teist arvamust omava inimese üle kooris ilkuda. Soovisite põrgust lahkuda paremasse paikka, aga enda sisust, ülbest ja upsakast, pole te lahti saanud.

    VastaKustuta
  16. Noo ei saa lihtimine nüüd sellest viimasest jutukesest aru!?
    Ma saan aru, et Virx püüab nagu ülekohtu eest võidelda, kurjust karistada, aga nüüd süüdistatakse hoopis ülbuses ja upsakuses!!!!
    See esimene lugemine võiks ka viimaseks jääda, et rohkem sellist mõtetust lugema ei peaks...

    VastaKustuta
  17. juhtusin minagi jälle üle pika aja lugema ja no selle viimase anonymose koha pealt..samad sõnad mis raili....et ok, saan aru, et mõnes mõttes ehk peaks võõramaalasena suu pidama ehk mõne koha pealt võõral maal jnejne..ja võtma omaks teiste kombeid (käbid..) jne..aga milleks peaks virge ja tema pere suu kinni hoidma ja kannatama mingi eestlasest jorsi ülekohtust?! kes seda just ootabki, et keegi ei julgeks tema vastu soome riigis astuda? seda need eesti ehitusbossid ju eeldavadki...ja ma usun, et pigem seatakse õigulus kohtusüsteemi kaudu jalule just seal, kui siin eestis...ja seda virge eesti politseis töötanuna ehk just TEAB.. nii et jõudu virge sulle! kui oled kindel ja faktid ja argumendid piisavalt läbi mõeldud-uuritud, anna aga tuld:)

    VastaKustuta
  18. Tahan lisada, et parem olgu kodus üks tõeline kult kui äbarikust mees...

    Olen igati "Anonymouse" (12.20 AM) kommentaariga nõus. Tõesti arusaamatu, millest Sul Virx tingitud piiritu õelus/kadedus teiste vastu.
    Ehk oleks varsti õige aeg hakata pidama blogi "Kuidas ma perega Eestisse tagasi otsustasin kolida".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mis kuradi õelusest siin juttu on ??? tegemist puhta ülekohtuga virxi pere vastu. Ja kui sa Tartsi ei tea ja tunne, siis ära kobise siin midagi. tõeline kult, äbarikust mees. See nn kult kes siin kommib ja sina olete äkki samasugused ülemused, kes eestlastest töölistel perseid lohku tõmbavad ja nüüd on endal nn junn jahe. Kui õige nime all kommida ei julge siis pane oma mulk kinni.

      kurat kus mul nüüd s*** keema läks
      Marite

      Kustuta
    2. :D:D Rahu kullake, ainult rahu :)

      Kustuta
  19. Tahan lisada, et parem olgu kodus üks tõeline kult kui äbarikust mees...

    Olen igati "Anonymouse" (12.20 AM) kommentaariga nõus. Tõesti arusaamatu, millest Sul Virx tingitud piiritu õelus/kadedus teiste vastu.
    Ehk oleks varsti õige aeg hakata pidama blogi "Kuidas ma perega Eestisse tagasi otsustasin kolida".

    VastaKustuta
  20. To Anonymous 3.veebruar kell 12:20

    Külm on ajule liiga teinud? :D

    Et sa teaksid, siis Kult käibki siin iga asjaga nö "ära panemas". Kui sa asjadest midagi ei tea, siis...tasuks oma suumulk vist leiva jaoks hoida.
    Sa ise ikka lugesid, mida kuldike kommenteeris w? Kui see sinu jaoks hülgemöla polnud, siis oled tõenäoliselt sama suure IQ-ga. Ups, sooooory, et ma sulle nüüd nii ausalt kirjutasin! :D

    Ansipi poliitika pole eriti minu rida, aga sellest sa ei tea, sest hakkasid peale esimest teemat ju kohe kirema. Loe veel paar teemat edasi - arened veel ;)

    NB!Nii naiivset juttu pole ma muide ammu lugenud( sinu kohtus käimise argumendid), aga nüüd sain annuse täis ja pole tükk aega vaja lugeda ka.

    Keegi pole mingisugusest kohtus võitmisest RÄÄKINUDKI. Või on? Need on ainult punktikesed seadusest. Eksju, äää!

    Kõik, kes on ennast pügada lasknud, saavad vähemalt minu blogist natukenegi teadmisi. Firma "bossi"neid teadmisi vabatahtlikult oma alluvatele ju ei jaga. Vot täpselt nii ülbe ma olengi :D Arenen ise ja lasen teistel ka areneda ;)

    Huvitav jah, et see endine Eesti politseinik ikka nii loll on. Lase tal siis ometigi tsipakene targemaks saada - teine ju alles nii naiivne ;)

    Ma küll ei soovinud põrgust lahkuda. Kui see Eesti elu sinu jaoks põrgu on, siis...Mina kavatsen oma talukohta tulevikus tagasi kolida. Sina ela aga oma põrgus :) Edu ka sulle sinna põrgusse! :D

    Sa võiks MEIE ülbuse ja upsakuse lahti selgitada. Kui inimene "tatinokkijatele" midagi vastu ütleb, siis ollakse ülbe ja upsakas...Lahe loogika :D:D

    Ole jah hea ja ära rohkem me blogi lugema tule, muidu saad me ülbusest ja upsakusest veel infarkti ;)Seda jama veel vaja, et nii intelligentne inimene meie pärast kannatama peab!

    To kuldi toetuseks: Ai-ai, miks mul on selline tunne, et tegemist sama anonüümse kommenteerijaga :) Aga ok, las ta siis olla.

    Minu piiritu õelus ja kadedus TEISTE vastu? ÄÄÄ?? Selgita mulle see õelus lahti. Ja selgita siis see kadedus ka ikka lahti. Enne vaata sõnaraamatust nende sõnade tähendus ka ära ;)

    Tegin kuldile kohe nii palju liiga w, et üks inimene peab mitme isiku alla esinemas käima? :D Ikkagi TÕELINE kult!:D Pole õnneks äbarikust mees ;)

    Ma pean vist kuldi fännidele eraldi rubriigikese tegema! Saavad seal siis kordamööda oma ajupotentsiaali näidata :D:D:D
    Aga ärge muretsega, jätan Anonüümse kommentaariumi ikka lahti - saate end välja elada ja mina teie sisukale jutule vastata ;)

    To Raili ja Mari2: Tänud toetuse eest :)

    VastaKustuta
  21. Kadedusest Virge puhul küll rääkida ei saa, küll aga võibolla väiksest ülbusest ja seda ka ainult kommentaaride vastamises. Samas on see ülbe vastamine täitsa õigustatud. Kult on kade mitte Virge. Tsiteerides tema juttu:"saad sa jah mingit raha", rohkem polegi vaja kirjutada.Puhas eestlaslik kadedus
    Neid negatiivseid kommentaare lugedes jääb mulje, et tegemist pole Virge jaoks võhivõõraste inimestega, sest esiteks kasutatakse nime Virx. Mina ise pole blogi lugedes tähele pannud, et Virge Virxi kasutab. Ma muidugi ei tea, kas tal on selline hüüdnimi või ei. Aga, kuidagi tundub, et mõni tuttav või sõber tahab ära panna, sest tegelikult läheb neil ikka päris hästi ja see teiste kadedus on lihtsalt õudne!Ma olen ka kindel, et on Kult ja tema Co.

    Sa Virge ära lase kuldi sugustel kadeduseussidel ennast häiridagi. Ja minule sinu teravmeelsus igatahes meeldib. Kohe näha, et pole suu peale kukkunud ja enda üle naerda oskad sa ka.

    Edu, edu, edu!

    VastaKustuta
  22. Minu poolt ka ikka edu ja ära pane kadetsejad tähele! See blogi on andnud paljudele lisakindlust, julgust ja teadmisisi, kuidas siit orjariigist Eestist ära minna. Usun, et enamus, kes siin kirumas käivad, on rahaliselt kas väga heal järjel või siis lihtsalt väga kadedad ja õelad. Aga see õelus tasub neile endile veel kätte.

    Palju edu Sulle Virge!

    Loen Sinu blogi suure huviga :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vabandust, ei mõelnud, et enamus siin kirumas käivad, vaid just neid, kes siin kirumas käivad: alias kult jt. :)

      Kustuta
  23. ha ha ha! Ma sain naerukrambid. Tüüpiline mendilik mõtlemine, kõik teised on lollid ainult ise oled tark.
    Paraku reaalsus näitab hoopis midagi muud. Ja see, et teate seadusi ja teete mingeid avaldusi, see ei tähenda, et võidate. Teine pool esitab ka oma argumendid ja pealegi oli juhtum aasta tagasi ning aegunud.
    Meedias oli mõni aeg tagasi umbes samasugune jura, kus eestlastest töölised kaebasid firma peale ja asi ei lõppenudki mitte millegagi, sest soomlased ütlesid selle peale, et te eestlased klaarige omavahelised asjad ise ära.
    Soomlased erinevalt eestlastest kaitsevad ja hoiavad omasid, nii ka kohtus. Kui on soomlane ja eestlane vastakuti, siis ollakse alati soomlase poolt.
    Isegi, kui ka teoreetiliselt võidate, mis on vähe tõenäoline, siis raha kättesaamine nn firma bossilt on väga raske. Soomes ei lasta igat jorssi su pangaarvet arestima nagu see Eestis on. Saad parkimistrahvi ja mõne kuu pärast pangakonto arestitud.
    Aga noh eks ise teate, sest pidid ju ülimalt tark ja kõik teised lollid olema. Mul on jumalast pohhui.

    VastaKustuta
  24. To kult: Kas sa näitasid viimane kord veel liiga vähe oma geniaalset aju w?

    Ma siis valgustan sind veel väheke. Tundub, et lugeda sa ei viitsi või ei oska :)
    Palgast tekkinud võlg aegub 5 aastaga, puhkuserahad ja ületunnid aeguvad 2 aastaga.

    Neid argumente tahaks kusjuures isegi näha. Need on a la sellised: poiss hoidis kellut käes ja ründas seina....poisil on nüüd plaat käes ja ründab plaadiga seina :D:D Appi, ja sealt ründab poiss põrandaliistuga !!! :D:D

    OMG! Nüüd sain ma ka naerda :D Vaata, kui tore - sa teed mulle nalja, ma sulle ;) :D

    Ja firmasid karistatakse siin ikka korralikult. Kui korralikult - loe ise lahendeid, kõik on netis olemas. Sa vist ei tonksa nii palju soome keelt.

    Mis sa arvad, miks ÕIGED Soome firmad oma töötajatel nahka üle kõrvade ei tõmba?
    Vastan ise. Nemad teavad tagajärgesid. Aga meie "suured bossid" elavad mannas ja kujutavad ette, et seadused neile ei kehti ja ajavad tööliste arvelt omale rasket pappi taskutesse. Eestis ei kehtigi, kyll aga siin ;)Siin ei ole sellist asja, et viibudatakse sõrme, tehakse pai ja öeldakse, et ära enam nii tee!
    Ja need soomlased, kes tõmbavad p...set lohku leiavad end nö mustast nimekirjast, seejärel lasevad Soome töömaalt jalga ja teevad Eestisse uued uhked firmad. Nii käivad asjad ;)Nüüd on sul ka lausa must-valgelt kõik selge.
    Oli see kõik sinu jaoks muidu väga suureks uudiseks?

    See, et tegu on Soome firmaga, ei tee neid omanike automaatselt SOOMLASEKS. Isegi, KUI teeks, siis seadused on kõigile- olenemata rahvusest ;)

    Nagu sa kirjutasid:" KUI me teoreetiliselt võidame, siis on vähe tõenäoline, et me rahasid saame". Kui see firma lähebki rotti ja me mingisuguseid rahasid sel hetkel ei saa, siis ma võin sulle lausa garanteerida, et varem või hiljem saame me need rahad ikkagi kenasti kätte :D. Vahet pole, kas ühe, kahe, nelja või viie aastaga.
    Sa tahaksid küsida kuidas? Vot seda ma sulle enam ei ütle :D Saad liiga targaks ;)


    Kle, ega sa ometi selle nimetatud firma puheenjohtaja pole, kes minuga nii väga kohtuda kardab?:D:D Väheke imelik, et inimene nii usinalt kaasa elab ja püüab nagu lollile selgeks teha, et kohtusse pole mõtet minna....Mh...

    Kui sa siiski pole, siis tea, et sinusuguseid liigub veel ringi, sest mõistuse poolest tundud sa muidu sama "tark" olema - sa pole üksi ;)

    Varsti peaks su CO ka siia kirjutama tulema, vaesekesele tehti ju jälle liiga! :D

    Olgugi, et sa ütlesid nagu sul oleks pohhui, siis kirjutan sulle:

    Järgmise korrani ;)

    VastaKustuta
  25. Kult kuule.jutt käib maksmatta jäänud palgast,mitte abielu lahutamisest või laste hooldusõiguses.ülemus läheb ütleb kohtus,et sellist meest polnudki tööl või?hahahahaha.
    ära rohkem küll peale võta!

    Edu sulle virge.

    VastaKustuta
  26. Mul jällegi selline tunne, et Kult&Co'l on politsei ja võib-olla isegi Virge endaga kunagi tegemist olnud? Ja nüüd siis kättemaksuks peab ennast kuidagi välja elama?

    Muidugi anonüümselt lollusi kommeteerida pole nüüd ka lahendus, iseasi kui austatud seltsimeestele sobib külalolli staatuses olla ja teistele nalja teha- Siis suur kummardus Teile Kult&Co, olete oma osa väga vaimukalt etendanud!!!

    Sina Virge oled aga uskumatult tubli! Löön siin Tartus iga päev su blogi lahti, ootuses näha uut sissekannet. Ja kui uut pole, sirvin mõnuga vanu, mis nagunii alati vähemalt kaks korda juba läbi loetud :) Cheers! Tervitades Karin ;)

    VastaKustuta
  27. Olen viimasel ajal huviga su blogi lugenud. Peale viimast postitust soovitaks kindlasti juurat edasi õppida. Mul tuttav teeb seda Eestis politseitöö kõrvalt ja miks ei võiks seda laste kõrvalt teha, oled ju uskumatult tubli. Need petturfirmad loodavadki, et eestlane Soomes ei oska piisvalt soome keelt, et kaevata. Eestis on palgavaidlused 3-aastase aegumistähtajaga ja lihtne töövaidluskomisjoni anda (sõbrannal proovitud ja toimis). See on hea mõte väike nõuandenurgake avada aga kui asi kohtusse läheb, siis vähemalt mina kasutaks küll juristi abi. Edu!

    VastaKustuta
  28. To Karin: Sissekanded ilmuvad nagu kuuvarjutused, aga aeg ajalt ikkagi ilmuvad :D:):) Ju siis pole väga palju kirjutada...ikkagist talv ju :)

    Tervised teile ka sinna Tartusse ;)

    To Anonymous: Eks me peame vaatama, mis elu toob, aga ise tahaks muidugi seda 6ppima minna. Nyyd ei karda kusjuures enam keeleliselt ka ;)

    Työsuojelust antigi edaspidiseks tegutsemiseks muidu kahe juristifirma kontaktid, kes annavad täpsemat n6u ja vajadusel aitavad hagi koostamisel. (tasuta!) ;)

    Hagi on iseenesest valmis. Nyyd ongi vaja nende juurest korra läbi p6igata, et k6ik asjad ikka yheselt selged oleksid. Aja sain järgmiseks teisipäevaks, sest kord ei sobinud mulle, siis jälle neile ;) Aga noh, vähemalt aeg olemas ;)Eks vaatame siis, mis nemad minu hagi peale kostavad ja kui palju parandusi tehakse :D:D Äkki kukuvad naerust pikali, äkki kutsuvad tööle! Ok, nali oli ;) :D

    Eks ma siis pajatan pikemalt, kuidas läks ;)

    Tänud igatahes ;)

    VastaKustuta
  29. Mina pole ammu enam midagi aru saanud mis siin toimub. Aga seda ma tean et seadused kehtivad samamoodi kõigile kes elavad siin riigis. Kas olete politsei poole pöördunud? Tegemist on ilmselt pettuse või vargusega. Soomes on ka tasuta õigusabisysteem nimega oikeusaputoimisto. Sealt saavad appi sellised inimesed, kes pole võimeline advokaadi eest maksma.

    Aga sellised tööandjad tuleb Soomest minema saata. Ega ma armasta töövahendajaid ka mitte.

    VastaKustuta
  30. On olnud au olla Soome kohtukooseisus 4a. jooksul. Möned tähelepanekud asjade otsustamisel ilmsiksi tulnud asjadest.
    Vöin väita, et paar aastat vähemalt on Soome firmad oma raamatupidamist pimitanud. Faktid tulevad ilmsiks, kui maksuamet verotoimisto on pöördunud hagiga kohtusse pöhjuseks veropetos ehk maksmata maksud. Köik nad teadsid, et maksud ei laeku, kuid kui tulu jookseb oma tasku, siis las minna, hea kui ise saab.
    Tulemus on see, et kui minu sommist mees tellis koju pensionisummade laekumise lehe-siis ilmnes, et juba aastakûmneid on Soomes tegutsenud firmad, kes ei maksnud makse ja nûûd mu mees selle aja eest pensioni ei saa. Önneks lûhike periood.
    Mina ise teie juhtumis jookseksin verotoimistosse ja kontrolliksin mehe pensioni laekumist. Kui sealtpoolt ollakse juba alustamas hagi veropetose alusel, siis saate anda sisse ka töötasu -nöude uurijatele. Igatahes töötasu nöuded hûvitatakse esimeses järjestuses. Ka pankroti ehk konkurssi menetluses.
    Ametiyhingu liikmeks saab ju igal etapil astuda ja see annab vöimaluse ju omas systeemis töötavatelt ametnikelt saada tasuta öigusabi.
    Olen siin ka andnud soomlastele nöu ja koostanud notarilegi ette allakirjutamiseks tekste, kuid ega keegi selle eest ei taha suurt raha maksta.
    Tasuks minna nn. oma rada, vötta arvesse endine koolitus ja täiendada end mingis liinis. Köigepealt, kus on töökohti ja kuhu vöetakse. Vaja ju raha ja pensioni teenida, ega okste löikamisega palju teeni. Mul endal ka ABi projekt. Tean, kui palju see raha vötab.
    Jöudu ja edu!

    VastaKustuta
  31. To Põder: Ma arvan ka , et sellised firmad võiks siit ära kolida.
    Üks koht, kus työsuojelust soovitati pöörduda, oligi oikeusaputoimisto. Registreerisin sinna isegi aja;) Aja sain alles 07.03.2011:) Päris tasuta see pole. See on samuti sissetulekute alusel, aga see summa pole eriti suur, sest sissetulekutest arvestatakse igasugused lasteaiatasud, üürid jne. maha. Ütleme nii, kui vaja peaks olema, siis ära ei tapa :)

    To In : Ma olen ka neid lugusi kuulnud, et töölisele selgitatakse nagu maksud oleksid makstud, aga tegelikult ei maksta. See vaene tööline usub ju tööandjat ja ta ei oskagi kusagilt kontrollida, et on "üle lastud". Endal ühel tuttaval oli nii. Selles mõttes on meil OK olnud, et nö. kohustuslikud maksud on makstud. Meie "boss" on nii arukas, et raamatupidaja on kõik nö. õigesti välja arvestanud ( küll valede tunnihindade alusel, aga sisuliselt õigesti ), aga raha nii palju pole arvele kantud. Näiteks: raamatupidaja arvutas makstavaks palgaks 2000 €, firma kandis aga arvele ainult 1000 €. Raamatupidaja on kõik õigesti teinud, aga rahaliigutajad ei tunne vist numbreid! :)

    Millist uurijat sa silmas pidasid, kuhu töötasu-nõuet sisse viia? Ma nüüd veits segaduses. Kui työsuojelus küsisin, kas tegemist on kohtuasjaga, siis ta ütles jh, et riita-asi. Võibolla ma ise kysisin veits valesti. Ma olengi seda kohturida siin põhimõtteliselt ajanud. Kõik paberid juba koos :)Hagigi juba valmis, vaja lasta veel asjapulgal üle vaadata ja nõu kysida ( kuhu ma nyyd teisipäeval lähengi ja ka 7 märtsiks sai aeg pandud). Kuna Sa kohtuasjadega kursis oled, siis mis oleks minu õige samm? Mul on kõik vajalikud paberid olemas ja me suudame tõestada, et tegemist kõige tavalisema petisega :)
    Ametiühingu liikmelisusest olen suhteliselt kaugel, aga viin end sellega ka siis lähiajal kurssi ;)Tarmo käib tööl, seega muidugi mõtekas liikmeks hakata. Oma viga, et pole veel astunud :(

    Tänan Sind nende tööalaste soovituste eest, mida nö tulevikuga teha. Pea täitsa pulki täis ja ei teagi ausalt öelda, mida ja millal teha. Küll kõik omal ajal selgeks saab.
    Ma olen mõelnud jh, et ega nende õunapuudega palju teeni - miks nad muidu kõik lõikamata on ? :) Ehk pisike lisaraha ikka ;)

    Minu lugupidamine igatahes ja tänud nõuannete eest ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Juhul kui keegi advokaat su asja ette vötab, siis ta selle ka ametlikult edastab jah tavalise tsiviil-ehk riita asjana. Ma töin ära siin juhuse, kui sa ei oleks saanud kuhugi pöörduda.
      Siin on ju petos, sest kui ûtled, et väljaarvestatud palka ei maksta välja. Mina ise olen jooksnud verotoimistoon ja sealt kûsin alati ametniku nime, kui mingit konsultatsiooni saan. Mehe asja ajades, sul peaks olema volikiri. Mees volitab sind oma asja ajama, muidu seda loetakse eraasjaks. See advokaat ei tea seda maksude poolt(maksude suurused,sots maksude laekumine, pensionifondi laekumine) Köik nende kontroll-verotoimistosta.
      Igasugune pettus-veropetos, siis saab ju teada. kuidas sellel yritys sel on asjad verotuksessa.
      Tihti nii saavadki alguse kriminaalasjad, et verotoimisto avastab ka OSALISE MITTEMAKSMISE.
      Noh, ta maksab veroja ainult 1000.- euro pealt. Siis on ju pension ka väiksem.

      Kustuta
  32. Kult räägib normaalset juttu.

    VastaKustuta
  33. Olen teemaga kursis, oma õiguste eest tuleb seista. Avaldan toetust virxross`ile ja In`ile, hariva materjali eest. Kuigi ega ma politseinikuid ja ka eks politseinikuid ei salli, tegeletakse õige asjaga. Teiste suhtes arvan sama mida ikka, eks tegu tüüpiliste petistega , kellele selline materjal ei meeldi, tekitab palju ebamugavust.

    VastaKustuta