Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 29. november 2011

Sündinud raamatupidaja kirjutab :)

Oh jah :):) See, et blogi kirjutamiseks aeg leida, on juba omaette kunst. Juhhu, siin ma jälle olen ;)

Üleeile tuli meile üürileandja poolt koju suur ümbrik koos konkreetse teatega, et meie novembrikuu üür on maksmata! Üldiselt on arvetega majandamine kõik minu rida ja ma teadsin 100 %, et üür on makstud, seepärast läksid mul selle teate peale silmad imestuseks täitsa suureks. Ega´s midagi, lõin arvuti lahti ja tsekkasin olukorra igaks juhuks siiski üle. No ja minu pisikesed silmad nägid, et arve on juba 21.10.2011 makstud, seega ei tohiks probleeme olla. Saatsin üürileandjale maksest koopia ja kirjutasin juurde ka, et kõik peaks nagu korras olema. Enda rahustuseks vaatasin siis igaks juhuks number haaval ka kontonumbrid üle - ja mida ma avastasin!!!? Olin kontonumbril ühe numbri liigselt kirjutanud!
Noh, tore lugu! Vale kontonuber, aga raha läks nagu viuhtti ikkagi maha!

Tagasi ka pole kantud...et... kus see raha siis nagu on? Kuna Tarmo jõudis ka suht samal ajal koju, siis läksime kohe  panka. Klopsisin enne kodus ühe avalduse ka ruttu valmis – äkki tahavad pärast mingit kirjalikku avaldust, siis hea kohe anda.
Meie pank oli Aktia, raha kuhu ülekanne läks ja minema pidi oli Nordea.
Aktiast saadeti meid rõõmsalt edasi Nordeasse, kuna konto, kuhu raha kandsin oli Nordea ja nemad Aktia pangast ei näe, kuhu see raha läinud on. Tore. Õnneks olid need kaks panka teineteise vastas. Läksin siis üle tee Nordeasse ja rääkisin seal oma poindi ära. Nordeast saadeti meid Aktiasse, kuna ülekanne tehti Aktia pangast ja seega peab Aktia Nordeale kirjaliku taotluse tegema :):):) Läksin tagasi Aktiasse ja ütlesin, et kuna ülekanne on tehtud Aktiast, siis peab Aktia  välja selgitama, kuhu raha “läks”. Selle peale kehitas pangapreili õlgasid ja ütles, et tema ei näe arvutist midagi, ja et tema ei oska öelda, kuhu see raha läks. Siis läks preili targema juurde. Tagasi tulles ütles ta, et peab Nordeale kirjaliku taotluse tegema, et teada saada, kelle arvele see raha siiski läks. Küsisin seejärel, et kuidas see üldse võimali on, et kui nimi ja kontonumber ei ühti, siis raha läheb ikkagi “kuhugi” üle. Vastuseks oli see, et kogu arveldus käib kontonumbri kaudu ja nimel pole tähtsust. Kui küsisin, et kui ma näiteks joulupukki kirjutan, siis see on ka OK. Jep, see olevat ka OK !!:):) Noh, minu jaoks oli see tegelikult ulme, sest Swedis ( Eestis on mul Swedbank) raha üle ei lähe, kui nimi ja konto ei ühti. Minu jaoks on see  elementaarne. Igatahes nädala aja jooksul lubati vastust ja seega võisime Aktia pangast pidulikult lahkuda. Läksime kenasti üle tee Nordea panka tagasi :)Tahtsin lihtsalt teada , kuidas asjad lahenenud on, kui selline probleemid esinenud on. Kindlasti on ka varem selliseid probleeme olnud, sest olgem ausad – nende pikkade numbrite juures võib igaüks väikse apsaka teha. No ja minu lohutuseks öeldi, et kui kontonumber kellelegi ei kuulu, siis kantakse raha automaatselt minu kontole tagasi ( meile pole kantud ). Kui raha on läinud mõne firma või eraisiku arvele, siis teavitatakse sellest arve omanikku ja üldjuhul on ka asjad ka lahenenud. Kui küsisin, et mis siis saab, kui kandsin raha mõne päti või paskaagi arvele, vastati, et et üldiselt on neil ausad kliendid :) Noh, tuleb siis ausale kliendile lootma jääda. Ja, kui see klient osutub ikkagi ebaausaks, siis on 571 € natuke liiga suur summa, et lihtsalt maha kanda....imeline jõuluaeg ju veel ees ootamas ;):)

Koju jõudes tegi Tarmo siis kontroll-ülekande joulupukille ( minu kontole siis). Täpselt nii ongi – kirjuta sinna, mida ise heaks arvad, raha sahiseb ilma probleemideta minema.

Põhimõtteliselt võib selle panga-jutu kokkuvõteks öelda : kohe näha, et sündinud raamatupidaja :):):D

Kelast pole kippu ega kõppu. Kui kirja saatsin, siis tuli järgmisel päeval kohe vastus ka tagasi, et tegelevad asjaga. Tundub, et ei tegele nad midagi – tutkitki, Vasja! Möödunud on juba üle kahe nädala. Oleks keegigi kasvõi mingit lisapaberitki tahtnud! :) Ei midagi. Täna saatsin samale “vennale”siis uue kirja. Mida ma sinna täpselt kirjutasin, seda ei viitsi ma lahti kirjutama hakata, aga põhimõtteliselt peaks ta aru saama , et ma olen täitsa vintske ja ei jäta neid asju sedasi soiku. Ja kui nüüd ka kahe nädala jooksul mingitki paberit ei tule, siis kirjutan omakorda tema ülemusele. Minul pole ausalt öelda midagi kaotada, sest lastel on seda tervisekindlustust vaja ja kogu lugu. Ma kujutan ette, et kõigil lastel, kes on vakituistena Soomes arvele on võetnud, on Eesti ravikindlustus lõpetatud.Või ma eksin? Kui see nii on, siis kuidas Kela või maistraat aru ei saa, et üks neist ju eksib. Või pole keegi sellele varem tähelepanu pööranud? See on ju probleem, sest hetkel ei tule siin 1+1 mitte 2, vaid koguni 5. Eks saab siis näha, mis edasi. Kela uudiseid seega rohkem pole :)

Teatan rõõmuga, et mul on hea meel oma valge nahavärvi üle. Tõsiselt ka. Nägin ükspäev, kuidas soomlastest noormehed ( no ca 15-17-aastased ) kohe konkreetselt norisid tüli teist nahavärvi inimestega. Varem pole ma sellist asja siin näinud. Umbes 7-8 noormeest seisid poe parklas, kui neist möödusid 3 mitte-valgenahkset ( ma ei teagi, mis rahvusest nad olid – iraagist, iraanist, türgist või midagi sinna kanti – mitte päris tumedad, aga mitte ka valged ). Need 3 välismaalast rääkisid kõva häälega oma emakeeles, mille peale soome noormehed läksid nendele lähemale ja hakkasid ka nö nende emakeeles häälitsema ja tegid seda siis sinna maani, kuni välismaalased poodi jõudsid. Peale seda hakkasid nad kõva häälega naerma. Noh, polnud midagi väga hullu, aga just sel hetkel tundisn, et hea on olla valgenahkne. Olen ise samuti soomlaste jaoks välismaalane ( loe:immigrant), aga tööturule peaks vist ikkagi lihtsamalt pääsema. Mõni võib öelda, et nahavärvil pole tähtsust, aga tegelikult on ja veel päris palju. See oli siis minu esmakordne kokkupuude rassismiga.

Lastel käis koolis/lasteaias fotograaf ja tegi oma imelise aparaadiga mõned pildid ;)Piltide hinnad siis vastavalt 7,90 € ja 7,60 €.
                                               Karolini klass ( Ok 1/2 klassist)

                                                       Janeli rühm

Kuna ma ise ka täitsa püstol-fotograaf olen, siis tegin ka mõned klõpsud :

                                               Säh sulle lund ja susi

                                             Ega´s iga päev tundrasse saa!

                                            Ja luik on ju ka täitsa välismaine lind :D:D
Ah, keda ma siin ikka petan? :) Käisime Bioloogia muuseumis. Ma mõtlesin alguses, et tegemist on suure maja ja aeganõudva jalutuskäiguga ning võtsin autole parkimiseks 1,5 tundi. Reaalsus oli aga see, et 15-20 minutiga oli ring läbi ja võisime tagasi oma hõbedasse suksusse ronida :) Tegemist siis muuseumiga, kus loomadest on topised tehtud ja nad kenasti klaasi taha paigaldatud. Lapsed nägid vähemalt hunti lähemalt. Loomad paistsid kusjuures täitsa ehtsatena.

Minul läheb koolis hästi ja kõik on endiselt tips-tops. Kuu alguses oli meil muide üks suurem test. Ja noh, ei tahaks ennast küll päris õhku täis ajada, aga ma kahjuks ikkagi pean, sest olin kursuse parim :):):):D No, eks ma pingutan ka - siht ju silme ees ;)
                                             Eputrilla, noh
100-st punnist 88. Pole paha! Pai Virge, pai :D Õpetaja kirjutas ka lausa testi peale, et ülivõimsalt kursuse parim ja kinkis preemiaks veel tähekestega vihiku :D:D

Oeh, nüüd on koeral natuke saba ka kergitatud ja võib täitsa rahuliku südamega magama minna ;)

Hea küll, kell 20.00 oleks vist veits liig magama minemiseks - lähen koon/heegeldan nüüd kardinale väikse päkapiku. Imelise jõuluaja tulekuga hakkab mõistus minema :)
Kusjuures 2 lumehelvest  olen juba heegeldanud :D:D:D Maeivõi !! :)

6 kommentaari:

  1. Lahe!! Ootasin pikisilmi uut postitust :D Te olete nii vahvad! Loodan et üüriraha jõuab ruttu arvele tagasi ja Kelaga kah asjad korda.

    VastaKustuta
  2. Täpselt sama siin, olen lausa sõltuvuses Sinu blogist. Endal mõlguvad ka mõtted sügisest lapsega mehele Soome järgi kolida, kuid nii pabistan. Ei ole keelt suus ja kõige rohkem pabistan lapse kooli pärast. Eestis lõpetab ta 2 klassi, et nagu aru saan, jääks seal üks aasta nn. vahele ning keskendutakse keele õppimisele? Millal tuleks üldse asju ajama hakata, et augusti lõpuks oleks selgus kuhu kooli ja kas üldse saab?
    Muidu olen Sinu blogist väga palju õpetust saanud, et edu edasisel kirjutamisel, kindlasti oled paljudele oma blogiga igati abiks! Ootan juba põnevusega uut postitust ;)

    VastaKustuta
  3. Minu laste kohta saadeti ka natuke aega peale Soomes alalise elanikuna arvele võtmist Eestist kiri, et nende ravikindlustus seal lõpetatakse. (Olen kuulnud, et Eesti ja Soome pidid selles osas omavahel koostööd tegema.) Selle tulemusena olid mu lapsed ka mõnda aega ravikindlustuseta (Kela arvas esialgu, et neile ei saa ju ravikindlustust anda kui nad tööl ei käi - kirjutasin sellest siin kunagi varem)..
    Meil juhtus veel ka niimoodi, et üks laps sai väikese trauma just samal päeval kui Kela ravikindlustuse lõpuks neile otsustas siiski anda.
    Tegime lisaks kõikidele pereliikmetele ka era-ravikindlustuse Pohjola Kindlustuses (siin linnas tegutseb see Pohjola Pangaga samades ruumides, www.eurooppalainen.fi), sest kuuldavasti pidi riiklik ravikindlustus kehtima vaid 50 või 60 kilomeetri raadiuses elukohast, see tähendab, et kui näiteks midagi peaks juhtuma ka Soome riigi mõnes kaugemas piirkonnas, siis toimetatakse ilma lisakindlustuseta inimene esimesel võimalusel oma elukohajärgsesse raviasutusse (mis ei pruugi patsiendi tervise seisukohalt olla parim variant). Ma ei ole kindel kas nad riikliku ravikindlustuseta inimestele ravikindlustust pakuvad aga igal juhul soovitan neilt seda uurida.
    Loodan, et saate lähimal ajal enda lastele ka Kelalt ravikindlustuse!

    VastaKustuta
  4. Rõõm kuulda või õigemini lugeda üle pika aja :)
    Toredat advendiaega!

    VastaKustuta
  5. To esimene Anonymous: ;)

    To teine Anonymous: Kui Sa alles sügisel kolida plaanid, siis Sul veel aega, et keelt õppida;) Püüan siin millalgi mõned head lehed õppimiseks üles panna. Lapse pärast pole mõtet pabistada. Kui kolid, siis uuri välja, kas sinu kodu juures on ka maahanmuuttajate klass. Meie koolis siin oli, aga kõikides ei ole. Põhimõtteliselt läks meil lihtsalt õnneks ;) Klassiga jääb ta esialgu taha, aga hiljem läheb ikkagi nö. oma tasemele tagasi. Karolin läks praegu keele õppimise klassi, aga juba veebruarist läheb ta nö.oma õigesse klassi ja järgmisest sügisest siis 2.klassi nagu vanus ette näeb. Ma pabistasin ka, et jääb klass maha jne., aga muretsesin asjata - ei jää nad midagi ;) Ma arvan, et õige oleks just see aeg, kui meie tulime ehk siis juuli ja asju ajada 1.agustist, sest siis on inimesed just puhkustelt tulnud ja teevad asju kohe rõõmuga :D:) Meil vähemalt läks nii ;) Samas oleks hea vist ka mai lõpus pabereid ajada, siis ei pea suvel sebima. Ei oskagi öelda. Mina ajasin juuli lõpus - augusti alguses ja kõik läks tip-topsilt ;)

    To kolmas Anonymous:nii see siis on jah, et ühelt poolt ( Eestist) lõpetatakse ravikindlustus ära, kui teiselt poolt( Soomelt) seda veel pole. Täna tuli Kela otsus, et meil on õigus ravikindlustusele, aga kuna asi veits veel segane, siis 100% veel rõõmustada ei julge ;)

    To Kristi : :)

    VastaKustuta
  6. Lohjalt
    Kunagi sai tehtud soome keele kursuste raames keskitason suomen kielen tutkinto. See on tunnistus, mis oleks vaja, kas öppima minnes vöi mönda töökohta
    taotledes.

    VastaKustuta