Lehevaatamisi kokku

reede, 4. november 2011

Mõtelda on mõnus...

 
Mõtelda on mõnus
rääkida on raskem,
ärgem sellepärast
pääd veel norgu laskem!

Kõnelda on kergem
kirjutada raskem,
ärgem sellepärast
pääd veel norgu laskem!

Tegelikult on mõtlemine täitsa tore tegevus. Eriti, kui see veel mingisuguse tulemuseni viib :)
Ma tegelesin ka need paar päeva siin nüüd väikest viisi mõtlemisega...tegelikult võiksin ma öelda, et pigem seedimise ja kaalumisega...

Kuna P6rgukitz kirjutas, et saame oma arstiabi kätte ka ilma Kela-kaardita, siis polegi tegelikult sellel sotsiaalturval ja Kela-kaardil erilist tähtsust. Ma arvasin, et kui Kela-kaarti pole, siis maksan haiguste korral ennast segaseks. Aga, kui kolme esimese arstilkäigu eest 13 € tuleb maksta, siis ma arvan, et me oluliselt vaesemaks ei jää ja jõuame seda maksta küll. Seega ei hakka ma selle Kela-kaardi pärast ennast lolliks rabama ja käin koolis rahulikult edasi.

Liiatigi, kui see ettevõtluse koolitus jaanuari algusesse lükati :) :P :DTäpsemlat siis 12.01.2012.
Õpetaja rääkis eelmisel nädalal ise ka sellest koolitusest, et kes kursusest huvitatud on, see täidku avaldus ära, sest hiljem saab keelekursuselt sinna lihtsalt üle minna. Ma olin korralik, kuulasin sõna ja täitsingi selle ära (sest tõesti huvitab!) ;)
Kuna kursus lükati 2 kuud edasi, siis see ongi täpselt paras aeg veel keelt õppida ja siis ettevõtlusesse üle minna. Kursuse kestuseks on 3 kuud ( mulle on millegi pärast meelde jäänud, et oli 4 kuud! Ei tea...) ja see lõppeb täpselt siis, kui veel paras aeg õunapuid lõigata on ;)


Keelekursus on meil muide tasemel B2 ( sellest pole vist kirjutanudki) ehk hetkeline tase on B1, aga õpime tasemeks B2. Edasi tuleks C1 ja seejärel kõrgeim C2, mis on sünnipärase soomlase keelekasutus. Keeletasemed: http://www.iwg-kielet.fi/index.php?page=1022&lang=1



Kela otsused jõudsid teisipäeval siis ka paberkujul meieni ja otsused olid järgnevad:

Virge – ei
Karolin – ei
Janeli – ei
Tarmo – jah

See on üllatav, et Tarmo otsus nii kiiresti tuli, sest andsin tema paberid ju alles septembri lõpus sisse. Seega ei venitatagi Kela poolt nende asjadega väga palju.

Tarmole anti Kela-kaart kuni aasta lõpuni, sest selle aasta lõpuni garanteeris tööandja talle töö. Tööandja poolt Kelale edastatud tõendil oli küll kirjutatud, et tööd jagub ka 2012 aastal. Kuna mingit konkreetset kuupäeva 2012 aasta kohta ei olnud, siis Kela jaoks oli see umbmäärane ja seoses sellega ka selline otsus.

See on nüüd see koht, kus Tarmol tuleb kunagi/millalgi nö.tõeline töökoht leida, sest renditöökohtadega on nagu on. Millegi muu üle nuriseda ei saa, sest palk on alati õigeaegselt ja õigete numbrite näol üle tulnud. Küsimus on vaid selles, et kui täna öeldakse sulle, et alates homsest tööd ei ole, siis vaatadki oma suurte vasika-silmadega ülemusele otsa, tõmbad kõrvad lonti ja kõnnid koju. Ühesõnaga see tööleping, mis Tarmol hetkel on, on tegelikult õigustühine ja mingisuguseid garantiisid see ei anna. Õigustühine, sest määräikases töölepingus peab olema märgitud nii alguse kui ka lõpu kuupäev. Tema lepingul on aga ainult algus...

Janeli ja Karolini otsustes oli kusjuures veel üks rida kirjas, mida minu otsuses ei olnud. Olgugi, et seadusepunkt ja lause olid iseenesest samad. Lihtsalt, minu otsuses ei olnud seda puuduvad lõiku. Nimelt mahub Kela turvapiiri: “...aviopuoliso, vakiintunut avopuoliso, tai hänen tai hänen puolisonsa alle 18-vuotias lapsi.” ehk siis abikaasa, püsiv elukaaslane, või tema elukaaslase alla 18-aastane laps.

Vakiintunut avopaarit – jotka ovat olleet vähintään viisi vuotta yhdessä TAI joilla on yhteinen lapsi. Püsivas kooselus on paar, kelle kooselu on kestnud vähemalt 5 aastat või neil on laps.

Seega on tegelikult nii minul, Karolinil, kui ka Janelil õigus Kela-kaart saada. Tarmol, kui töötegijal, on see olemas ja meie, kui tema pereliikmed peaksime selle ka saama. Aga nagu ma ütlesin, siis ma ei hakka end enam lolliks jooksma. Saadan neile küll vastuse, aga kui nendelt tuleb omakorda negatiivne vastus ( suure tõenäosusega see tuleb), siis see asi jääbki nii kauaks sedasi, kui kevadel ise tööle lähen ja siis uue ringiga taotlema hakkan. Küll ma need asjad kunagi ikka korda saan ;)
Ausalt öelda olen ma sellest orav-rattas-jooksmisest juba veits väsinud ja ma tegelikult ootan, et väike rutiin tekiks.
Praeguseks on perekonna tegemised kerget viisi juba välja kujunenema hakanud ja isegi väike stabiilsus on tekkima hakanud:) Tarmo läheb hommikul kella 7:00-ks tööle. Mina viin Janeli kella 8:00-ks lasteaeda, seejärel jalutame Karoliniga teosammul kooli juurde – lähen sealt kell 08:35 bussi peale, Karolin peab veel umbes 10 minutit ootama, sest ta saab alles siis kooli ;) Selleks ajaks, kui ma bussi peale lähen, on platsile tavaliselt veel 5-10 last kogunenud ja nii nad seal siis ootavad. Praegu on ilmad soojad ja õues pole külm oodata. Kui pakane paukkuma hakkab, siis saadan ta küll koolimajja sisse ;) Mina jõuan stabiilselt 30 minutit hiljem kooli ( mittehilineja nagu ma olen !). Õnneks on mul õpetajaga diil tehtud ja see on nö. lubatud hilinemine ;) Kell 14:45 tuleb buss koolist tagasi, sõidan sellega Karolini kooli juurde. Karolini õpetajaga on meil selline diil, et kool algab tal igal hommikul kell 09:00 ( muidu olid ju erinevad kellaajad) ja koolis saab ta olla kuni kella 14:00, ülejäänud aja ootab ta raamatukogus, mis on koolimajaga ühes majas. Ta peab mind seal ca tund aega ootama, aga see eest on seal tegevust ja õnneks on koht turvaline ;) Seega on asjad täitsa jonksu läinud ja seoses kooli, lasteaia või lastega muresid ei ole. Ma olen vääg häpi, et mõlema õpetajaga sellise diilini jõudsin.

Kuna me ilma Kela-kaartidega ikkagi arstile saame, siis mul ei olegi mõtet ennast koolija tööga lõhki rabama hakata ja seda toimivat graafikut rikkuma. Kui ma koolist otse tööle läheks, siis mis lastest saaks? Hakka jälle mingeid mega-valemeid välja mõtlema! Siis ongi kogu aeg: mõtle, mõtle, mõtle...

Kirjutada kergem
rehkendada raskem,
ärgem sellepärast
pääd veel norgu laskem!

Mõtelda on mõnus
kuidas kõik on raskem,
ärgem selle pärast
mõnu mööda laskem!

Meie otsus on igatahes see, et kõik jääb nii nagu hetkel on ;)

Keegi oleks võinud juba varem kirjutada, et need Kela-kaardid polegi elulise tähtsusega, ma poleks nii palju oma ajusid keevitanud ;) Ma ju seda ei teadnud. Seega – tänud Sulle, P6rgukitz ;)

Kaunist novembrit ;)

14 kommentaari:

  1. Noh, siis pole meil muud teha, kui loota, et haigeks siiski ei jääks või lihtsalt rikasteks hakata ;) :)

    VastaKustuta
  2. Jeerum, kuidas ma seda seletada oskan...
    Tähtajaliste lepingute puhul peaks Kela kehtima ainult avalduse tegijale. Pereliikmetele see ei laiene. Nii kaua, kui on tähtajaline leping, kehtib ka Kela....ja nii 2 aastat. Siis pääseb vakituisesti sosiaaliturvapiiri ja see laieneb nüüd ka sinule ja lastele.
    Ja kooli kohapealt mul selline kogemus oma lastega, et enne tunde on koolimaja ukse lukus. Vähemalt meie linnas.

    VastaKustuta
  3. Eks selle Kelaga on nagu on...
    Meie koolis on muidu uksed lahti ( järgi katsetatud), sest suurematel hakkab kool kella 08:00-st ;)

    VastaKustuta
  4. Meil Pohjanmaal on terveyskeskuses kertakäynti 18,millegagi ja aasta 27, millegagi. Seda, millest P6rgukiz kirjutab, kuulen esimest korda.

    VastaKustuta
  5. Kui kaua läheb aega, et ametlikult tööl olev kodanik saaks Kela kortti ja kas Sa tead kui palju tuleb miinimumpalgast tulumaksu ära maksta? Tänud juba ette, Sinu blogi on suureks abiks! Simone

    VastaKustuta
  6. See Kelakaardi saamine sõltub sellest, kuidas seal Kela-ametnikud ennast liiguitada viitsivad. Tarmo sai selle näiteks kuuga kätte. 29.septembril viisin ta paberid sisse, 27 oktoober oli vastus olemas.Samas tean inimesi, kes ootavad juba 3 kuud.
    Tulumaks sõltub palgast. Minu tulumaksu % oli 3,5 ja palgaks oli miinimum. Kui teenid aastas näiteks 24 000 €, siis on tulumaks umbes 16%.
    Rohkem ei oska selle kohta suurt midagi kosta, vähe veel asjas sees olnud ;)

    VastaKustuta
  7. To anonymos (7.11): Kela-kortti sain mian endale ca kuuga. Kui KÕIK paberimajandus korras, siis funkab küll. :)
    To anonymos (6.11): Mina tean, et Kela ei aktsepteeri sind kui su tähtajaline leping pole vähemalt 2 aastase kehtivusajaga. Ja ilmselt jah, pereliikmetega on siis veel kehvemini.
    ja ikkagi tahan veel öelda, et siinkandis see vakituine olemien ja turvapiiri aktsepteeritud saamine minu lastele küll mingeid eeliseid pole andnud. Ikka kõike tuleb neile eraldi hakeda...

    VastaKustuta
  8. tere.
    selline soov,et ehk saad minu meilile kirjutada.klynda.paulus@mail.ee
    loen neid postitusi...aga ehk on voimalik otse suhelda...

    VastaKustuta
  9. Vabandan ette ära, kuna ei ole jõudnud veel blogi täiesi algusest läbi lugeda, aga prooviks vastata mõnele küsimusele mis siin tekkind on.Annyke see jutt et kela ei aksepteeri sind kui sul on alla 2a tähtajaline leping ei vasta tõele, ma tulin siia ka suht hiljuti nimelt eelmise aasta 1 Novembril. Aga kela kaardi sain suht kohe kui paberid korras olid. Ja esimene leping oli mul aint 5-ks kuuks. Ja kuidas ei saa tähtajaline(vakituinen) anda mingeid eeliseid ? Töö suhtes põhimõtteliselt ei ole enam mingit stressi, praktiliselt võimatu on vakituistest töölistest lahti saada. Pankadest ma ei hakka üldse rääkima, põhimõtteliselt kui sul ei ole vakituist lepingut siis sa võid ainult suud pühkida kui peaks tekkima idee osta ntx auto liisi, võtta krediitkaart, osta oma elamine jne. Igatahes kui sul on vakkar taskus on kõik uksed su jaoks avatud ja see peaks ka kehtima teatud mobiilioperaatorite kohta ntx elisa(saunalahti ja sonera). Nemad ei anna sulle mingit lepingut kui sa oled alla aasta Soomes old ja sul ei ole vakkarit. Virxross : nagu ma aru saan siis te ei ole veel abielus ? Kas te maistraati olete viinud Siviilisäätio todistuksed ? Ja laste apostillitud sünnitunnistused ? Ilma nendeta kela ei anna teile mingit positiivset vastust. Teemast mööda küsimus, kas su mees on ikka kuskil liidus(ammatiliitto) sees ?

    VastaKustuta
  10. To Stenska: No see jutt, et KELA ei aktsepteeri sind kui sul on alla 2-aastane tähtajaline leping, vastab ikka tõele küll. Seda võid ka Kela-lehelt lugeda.
    TSITAAT: Kun muutat Suomeen, sinun tulee muuttaa maahan vakinaisesti, jotta voit saada Kelan etuuksia. Vakinaista asumista osoittavat esimerkiksi vähintään kahden vuoden työskentely, paluumuutto tai perhesyistä johtuva muutto Suomeen.
    Ma loen siit küll konkreetsed tingimused välja.
    Nüüd leidsin veel sellise jutu(selle jutu järgi on nad mind täitsa korralikutl üle lasknud, sest esimene tööleping oli mu l7 kuu peale): TSITAAT: Vähintään neljän kuukauden, enintään kahden vuoden työsuhde:
    Jos työskentelyjaksosi Suomessa kestää neljästä kuukaudesta kahteen vuoteen, olet työskentelyn ajan oikeutettu sairausvakuutusetuuksiin sekä lasten kotihoidon tukeen ja lapsilisään. Sinulle alkaa myös kertyä kansaneläkettä ja perhe-eläkettä, ja kuulut Suomen työttömyysturvalain piiriin.
    No tõesti, tõesti, ma lihtsalt ei saa sellest Kela lehest ka enam aru. Ametist kui niisugusest, enam ammu mitte. :S
    Vakituisest rääkides: Tähtajatu tööleping alates maist ja mobiilioperaatorileping alates juunist, kohal viibinud selleks ajaks ainult3,5 kuud. Siis et mis mõttes ei ana mobiilioperaatorid lepingut kui oled alla 1 aasta olnud? (kui me peame silmas lihtsalt "olemist", siis ei oska vaielda).
    Ja mingeid etuusid ei ole KEla mulle küll pakkunud/maksnud. Niipalju jah, et pärast iga avalduse täitmist saadeti vihjeid kirjateel, mida kõike ma veel saaksin taotleda. :D Kuigi ma ei saa aru ,et mis ma neist taotlustest täidan kui nad nagunii millegagi nõus ei ole. :D
    Tegin laupäeval paar uut hakemust(vastavalt KELA-ametniku nõuandele antud situatsioonis), nüüd käisin vaatamas - kõigile, mis kuangi on esitatud, on ratkaistu taha toksitud ja kogu muusika. Ei mingit lisateavet. sealhulgas ka sellistele, millele ma uut taotlust pole esitanud. No võta või jäta, aga mina sellest tegevusest enam aru ei saa. :S
    Ahh, ma lähen parem ära magama. Mõttetu peaga vastu seina jooksmine.
    Mis puutub ammatiliitto, siis ma pole küll märganud, et see mdiagi mõjutaks. Peaks KELA sellega ähvardama wää? :D

    VastaKustuta
  11. Annyke, midagi uut jälle minu jaoks, põhimõttleiselt see mis sa tsiteerisid kela lehelt tähendab ühte väikest seaduse nõksu nagu ma aru saan, mina kui läksin maistraati märkisin endal kohe ära, et mina tulen Soome "vakituisesti" võibolla selles ongi asi. Lapse toetust sain pmts 2 kuud peale avalduse esitamist. Alla aasta olemine: mult küsiti isegi hobbyhallist et kaua olete olnud, vastasin 7 kuud öeldi et sorry ei saa(olin just ostmas läpakat 3 kuuse järelmaksuga). Ja ammatiliito kohta küsisin kuna kuskilt lugesin et Tarmo oli vahepeal töötu vms, siis minu point on see et kui sa oled liidus olnud vähemalt 12 kuud (võin eksida) siis liit maksab enda poolt mingi 70% palgast. Liidul on veel selline eelis et mingi hetk sa võid minna koolitustele ja samas saad liidult ca 60-70% palgast, ma täpselt ei tea kas see on uutele maahanmuutajatele või laieneb see ka pikemalt olnutele. Kiireks läheb, homme pikemalt :) Ööd

    VastaKustuta
  12. To Stenska: Abielus me ei ole, aga nagu ma välja olen lugenud, siis see ei määra midagi. Tarmo hetkel kusagil ametiliidus ei ole, sest pragune tööleping on alles 4 kuud kestnud ja pole aega olnud sellega tegeleda. Kasulik on muidugi ametiliitu minna.
    Elamisload on meil vakituised, lapsed maistraatis arvel ja samuti elamisload ilma tähtajata. Kirjutasin samuti igale poole (kuhu vaja oli ), et vakituinen, vakituinen ja vakituinen. Politseis ja maistraatis probleeme polnud.
    Sul läks selles mõttes hästi, et tulid veel heal ajal - ei olnud veel sellist tungi;) Me tulime Annykega väheke liiga hilja ;)

    VastaKustuta
  13. To virxross: mina ka ei ole elukaaslasega abielus, ja just tänu sellele taheti meilt siviilisäätio todistust, ilma selleta kela ei saa. Mulle tundub,et te olete kuskil vahemikus mingi "linnukese" valesti pannud. Kui sul/teil on täpsemaid küsimusi selle kadalipu kohta mis me teind oleme siis küsi. Aitan hea meelega!

    VastaKustuta
  14. Tänud, Stenska ;) Ootame ja vaatame, mis see Kela sel korral otsustab - ei hakka praegu midagi üle mõtlema ;)

    VastaKustuta