Lehevaatamisi kokku

reede, 4. november 2011

Mõtelda on mõnus...

Mõtelda on mõnus
rääkida on raskem,
ärgem sellepärast
pääd veel norgu laskem!

Kõnelda on kergem
kirjutada raskem,
ärgem sellepärast
pääd veel norgu laskem!

Tegelikult on mõtlemine täitsa tore tegevus. Eriti, kui see veel mingisuguse tulemuseni viib :)
Ma tegelesin ka need paar päeva siin nüüd väikest viisi mõtlemisega...tegelikult võiksin ma öelda, et pigem seedimise ja kaalumisega...

Kuna P6rgukitz kirjutas, et saame oma arstiabi kätte ka ilma Kela-kaardita, siis polegi tegelikult sellel sotsiaalturval ja Kela-kaardil erilist tähtsust. Ma arvasin, et kui Kela-kaarti pole, siis maksan haiguste korral ennast segaseks. Aga, kui kolme esimese arstilkäigu eest 13 € tuleb maksta, siis ma arvan, et me oluliselt vaesemaks ei jää ja jõuame seda maksta küll. Seega ei hakka ma selle Kela-kaardi pärast ennast lolliks rabama ja käin koolis rahulikult edasi.

Liiatigi, kui see ettevõtluse koolitus jaanuari algusesse lükati :) :P :DTäpsemlat siis 12.01.2012.
Õpetaja rääkis eelmisel nädalal ise ka sellest koolitusest, et kes kursusest huvitatud on, see täidku avaldus ära, sest hiljem saab keelekursuselt sinna lihtsalt üle minna. Ma olin korralik, kuulasin sõna ja täitsingi selle ära (sest tõesti huvitab!) ;)
Kuna kursus lükati 2 kuud edasi, siis see ongi täpselt paras aeg veel keelt õppida ja siis ettevõtlusesse üle minna. Kursuse kestuseks on 3 kuud ( mulle on millegi pärast meelde jäänud, et oli 4 kuud! Ei tea...) ja see lõppeb täpselt siis, kui veel paras aeg õunapuid lõigata on ;)

Keelekursus on meil muide tasemel B2 ( sellest pole vist kirjutanudki) ehk hetkeline tase on B1, aga õpime tasemeks B2. Edasi tuleks C1 ja seejärel kõrgeim C2, mis on sünnipärase soomlase keelekasutus. Keeletasemed: http://www.iwg-kielet.fi/index.php?page=1022&lang=1

Kela otsused jõudsid teisipäeval siis ka paberkujul meieni ja otsused olid järgnevad:

Virge – ei
Karolin – ei
Janeli – ei
Tarmo – jah

See on üllatav, et Tarmo otsus nii kiiresti tuli, sest andsin tema paberid ju alles septembri lõpus sisse. Seega ei venitatagi Kela poolt nende asjadega väga palju.

Tarmole anti Kela-kaart kuni aasta lõpuni, sest selle aasta lõpuni garanteeris tööandja talle töö. Tööandja poolt Kelale edastatud tõendil oli küll kirjutatud, et tööd jagub ka 2012 aastal. Kuna mingit konkreetset kuupäeva 2012 aasta kohta ei olnud, siis Kela jaoks oli see umbmäärane ja seoses sellega ka selline otsus.

See on nüüd see koht, kus Tarmol tuleb kunagi/millalgi nö.tõeline töökoht leida, sest renditöökohtadega on nagu on. Millegi muu üle nuriseda ei saa, sest palk on alati õigeaegselt ja õigete numbrite näol üle tulnud. Küsimus on vaid selles, et kui täna öeldakse sulle, et alates homsest tööd ei ole, siis vaatadki oma suurte vasika-silmadega ülemusele otsa, tõmbad kõrvad lonti ja kõnnid koju. Ühesõnaga see tööleping, mis Tarmol hetkel on, on tegelikult õigustühine ja mingisuguseid garantiisid see ei anna. Õigustühine, sest määräikases töölepingus peab olema märgitud nii alguse kui ka lõpu kuupäev. Tema lepingul on aga ainult algus...

Janeli ja Karolini otsustes oli kusjuures veel üks rida kirjas, mida minu otsuses ei olnud. Olgugi, et seadusepunkt ja lause olid iseenesest samad. Lihtsalt, minu otsuses ei olnud seda puuduvad lõiku. Nimelt mahub Kela turvapiiri: “...aviopuoliso, vakiintunut avopuoliso, tai hänen tai hänen puolisonsa alle 18-vuotias lapsi.” ehk siis abikaasa, püsiv elukaaslane, või tema elukaaslase alla 18-aastane laps.

Vakiintunut avopaarit – jotka ovat olleet vähintään viisi vuotta yhdessä TAI joilla on yhteinen lapsi. Püsivas kooselus on paar, kelle kooselu on kestnud vähemalt 5 aastat või neil on laps.

Seega on tegelikult nii minul, Karolinil, kui ka Janelil õigus Kela-kaart saada. Tarmol, kui töötegijal, on see olemas ja meie, kui tema pereliikmed peaksime selle ka saama. Aga nagu ma ütlesin, siis ma ei hakka end enam lolliks jooksma. Saadan neile küll vastuse, aga kui nendelt tuleb omakorda negatiivne vastus ( suure tõenäosusega see tuleb), siis see asi jääbki nii kauaks sedasi, kui kevadel ise tööle lähen ja siis uue ringiga taotlema hakkan. Küll ma need asjad kunagi ikka korda saan ;)
Ausalt öelda olen ma sellest orav-rattas-jooksmisest juba veits väsinud ja ma tegelikult ootan, et väike rutiin tekiks.
Praeguseks on perekonna tegemised kerget viisi juba välja kujunenema hakanud ja isegi väike stabiilsus on tekkima hakanud:) Tarmo läheb hommikul kella 7:00-ks tööle. Mina viin Janeli kella 8:00-ks lasteaeda, seejärel jalutame Karoliniga teosammul kooli juurde – lähen sealt kell 08:35 bussi peale, Karolin peab veel umbes 10 minutit ootama, sest ta saab alles siis kooli ;) Selleks ajaks, kui ma bussi peale lähen, on platsile tavaliselt veel 5-10 last kogunenud ja nii nad seal siis ootavad. Praegu on ilmad soojad ja õues pole külm oodata. Kui pakane paukkuma hakkab, siis saadan ta küll koolimajja sisse ;) Mina jõuan stabiilselt 30 minutit hiljem kooli ( mittehilineja nagu ma olen !). Õnneks on mul õpetajaga diil tehtud ja see on nö. lubatud hilinemine ;) Kell 14:45 tuleb buss koolist tagasi, sõidan sellega Karolini kooli juurde. Karolini õpetajaga on meil selline diil, et kool algab tal igal hommikul kell 09:00 ( muidu olid ju erinevad kellaajad) ja koolis saab ta olla kuni kella 14:00, ülejäänud aja ootab ta raamatukogus, mis on koolimajaga ühes majas. Ta peab mind seal ca tund aega ootama, aga see eest on seal tegevust ja õnneks on koht turvaline ;) Seega on asjad täitsa jonksu läinud ja seoses kooli, lasteaia või lastega muresid ei ole. Ma olen vääg häpi, et mõlema õpetajaga sellise diilini jõudsin.

Kuna me ilma Kela-kaartidega ikkagi arstile saame, siis mul ei olegi mõtet ennast koolija tööga lõhki rabama hakata ja seda toimivat graafikut rikkuma. Kui ma koolist otse tööle läheks, siis mis lastest saaks? Hakka jälle mingeid mega-valemeid välja mõtlema! Siis ongi kogu aeg: mõtle, mõtle, mõtle...

Kirjutada kergem
rehkendada raskem,
ärgem sellepärast
pääd veel norgu laskem!

Mõtelda on mõnus
kuidas kõik on raskem,
ärgem selle pärast
mõnu mööda laskem!

Meie otsus on igatahes see, et kõik jääb nii nagu hetkel on ;)

Keegi oleks võinud juba varem kirjutada, et need Kela-kaardid polegi elulise tähtsusega, ma poleks nii palju oma ajusid keevitanud ;) Ma ju seda ei teadnud. Seega – tänud Sulle, P6rgukitz ;)

Kaunist novembrit ;)

10 kommentaari:

  1. :D:D:D
    Ma veel vaatasin omastarust järgi, kuidas õigesti kirjutatakse. Panin "Õ" tähe asemel lausa "6" :D:D

    VastaKustuta
  2. Tere
    Lähen küll teemast välja aga äkki oskad vastata.Küsimus järgmine, kas olete oma auto paberid korda saanud ja äkki jagad nats infot mis see ümberregisteerimine endaga kaasa toob, millised maksud vaja maksta.

    VastaKustuta
  3. To Kätlin:
    Autoga ei ole asjad veel korras, sest ootan Eesti tööandjalt paberit, et töötasin Eestis. Tellisin nii kindlustusest, eelmisest elukohst tõendi, kui kaua seal elasin. Kui see tõend kohale jõuab, siis ajan edasi ;)Maksude kohta ei oska ma Sulle hetkel midagi maksta. Minu teada peaks maahanmuutajatele 6 kuu jooksul ümberregistreeritud auto ilma veromaksuta olema, maksab vaid ülevaatus ja registreerimine, ca 200 €. Kuna asjad poolikud, siis 100% kindel pole.

    VastaKustuta
  4. Rutiin on hea :)...pidevalt karglemine on mega väsitav--olen sinuga ühel nõul :D
    Riitasoankatu õunapuud ka ootavad sind :D...käisime tegime ringi seal ära ...

    Kõike head ja kordaminekuid teile! :)

    VastaKustuta
  5. Kela kaardist lihtsalt veel nii palju, et kui midagi tõsisemat peaks juhtuma, kulub ta siiski marjaks ära. Olen ise siin tudeng ja meid hirmutati ravikindlustuse vajalikkusest rääkides sellega, kuidas üks ravikindlustuseta üliõpilane oli siin rasedaks jäänud ja olude sunnil ka sünnitanud ning koju jõudes ootas teda ees 6000 euro suurune arve, mida ta nüüd järelmaksuga pidavat maksma. Omast kogemusest tean, et hambaravi on kallis, aga kui kuulud Kelasse saad osa makstud rahast tagasi (ka eraarsti juures käies).

    VastaKustuta
  6. Pean siis Riitasuonkatul ka oma äri õitsele lööma :D

    Loomulikult ma tean, et Kela kaart on väga vajalik asi, aga kui ma koos lastega seda hetkel ei saa, siis lihtsalt ei saa - midagi pole teha.
    Ma tõesti ei jõua praegu nii palju enam rabeleda...Liiatigi ei ole ma kindel, kas nad selle poole kohaga Kelakaardi annaksid...Ok, mulle ääki jah, aga lastele küll mitte. Selles olen ma millegipärast päris kindel. Seega poleks sellel rabelemisel mõtet.
    Kosun paar kuud ja vaatan, mis tuuled siis on ;)

    Peamegi vaid lootma, et keegi meist väga haigeks ei jää ja kui jääb - siis tuleb maksta, kasvõi järelmaksuga...Ära ikka ei sure :D

    VastaKustuta
  7. tõsine haigus siis tuleb ikka eestisse tulla ravima. või ei kehti teile enam eesti oma kah? kas selline asi on võimalik?

    tervisi eestist

    VastaKustuta
  8. Ei aita meid ka Eestisse sõitmine, sest pole ka Eesti ravikindlustust ;) Minul ja Tarmo ei kehtinud Eesti ravikindlustused juba tükk aega, sest pole Eestis ei töö ega ka töötud. Lastel, kui alaealistel Eesti kodanikel oli ravikindlustus nii kaua, kui Soome maistraatti saatis Eesti sotsiaalametile teate, et oleme alaliselt Soome kolinud ja selle tulemusena lõpetati ka lastel ravikindlustus ära. Selles suhtus ongi nagu suur küsimärk, et Soome riik saadab andmed, aga oma ravikindlustust lastele vastu ei anna. Lapsed oleks võinud rahulikult Eesti ravikindlustusega olla, kuniks Soome riik neile selle annab. Arvan, et see on kellegi "kala", sest päris nii need asjad käia ei saa ;)

    VastaKustuta
  9. Töötasin Turus täis kohaga aga iga kahe kuu tagant käisin 10 päeva eestis. Mulle ei antud kela kaarti, kuna ei tulnud töötunnid täis. Tööandja pidi neile saatma paberi iga nädala töötundidega. Lõpuks palusin oma tööandjat, et ta saadaks neile paberi, millel näitab, et olen olnud kogu aeg tööl. Siis lõpuks sain ka kela kaardi.

    VastaKustuta