Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 17. november 2011

Kadunud tüdruk on eetris tagasi :)

Minu pesakond jõudis esmaspäeval siis alles 22.30 ajal koju. Istusin juba köögi laua taga ja lihtsalt ootasin! Kui nad lõpuks saabusid ega siis kohe ka magamam mindud, lapsed läksid alles kell 00:00 magama. Arvestades sellega, et tõenäoliselt ei puhkaks lapsed end korralikult teisipäeva hommikuks välja, siis otsustasin, et ei viigi neid kooli/lasteaeda ja ise jään ka loomulikult koju. Karolin köhis öösel jälle päris tublisti, seega oli täitsa mõjuv põhjus olemas. Ei peagi poppi tegema :D Hommikul kella 08.00 ajal helistasin kenasti Janeli lasteaeda ja ütlesin, et täna me ei tule. Karolini õpetajale helistasin ka ja ütlesin, et kuna Karolin köhis terve öö, siis ta täna kooli ei tule( haige laps ju !). Õpetaja ütles selle peale, et praegu liigub,jah, väga palju grippi ringi, et koolis ka lapsed köhivad, ja et Karolin võib kooli tulla küll, kui tal just palaviku pole! Mind selline lause täitsa üllatas ja isegi ehmatas( äkki peangi lapse kooli viima:):) :) ) Ütlesin, et ei-ei, täna ta ei tule, kuna magas halvasti ja on väsinud ja muud sellised vabandused :) Tegin oma telefonikõned ära ja läksin ka magama tagasi, pugesin Jantsu kaissu :) Ütleme nii, et lapsed olid tõesti väsinud, sest mina tõusin juba enne neid ;)

Kuna mina ka koolis ei käinud, siis mul oli kooli tõendit vaja. Ilma põhuseta puudumise korral ajatakse korralikult sõrmega järge. Õige kah ;) Kui olime hommikul ennast kõik kenasti välja puhanud, vatsad täis söönud, siis läksimegi kohalikku terviseasemasse. Rääkisin seal poindi ära, et lasp köhib juba alates reedest, ja et see ei ole mitte väike köha, vaid päris korralik läkastamine. Loomulikult küsiti meilt Kela-kaarti, mille peale ma ütlesin, et Kela-kaarte meil hetkel pole, aga avaldused on Kelasse tehtud ( see otsus, mille Kela hetkel tegi, pole jõustunud, sest 30 päeva on õigus otsus edasi kaevata. Kui edasi ei kaeba, siis otsus jõustub. Kui kaeban, siis avalduse lahendamine jätkuvalt kestab ).

Registraatoritädil sai pilt selgeks, ja et arstile aega panna, siis küsiti meilt ühte kahest: kas maistraati paberit ( põhimõtteliselt siis sissekirjutust) või Euroopa ravikindlustuskaarti. See on ju see imeline kaart, mis lastel olemas olid ja mis kehtisid aastani 2016, aga mis meilt tänu sellele “ära võeti”, et alaliselt Soome elama asusime. Ja tähelepanu, tähelepanu - Kela-kaart on alalistele elanikele( koos nüanssidega, mis meie pere tegelikult kõik täitnud on). On ju käärdi? Mul oleks sellest Kela-kaardist asualt öelda täiesti ükskõik, kui lastel ravikindlustuskaardid edasi oleks kehtinud. Ma ei jahukski selle Kelaga enam - kui sain negatiivse vastuse, siis sain. Antud hetkel on asjalood aga tibake teised ja minust mitteolenevalt põhjustel pole lastel tervisekindlustust, olgugi, et alguses oli. Hetkel juhtus tegelikult lihtsalt selline lugu, et 2 riigiasutust ei teinud omavahel koostööd ja nö.”kannatajateks” on lapsed. Mina ei ole ju süüdi, et Eestile need andmed edastati. Ma ei teadnudki üldse, et edastatakse. Sain seda teada alles siis, kui Haigekassalt see “rõõmus” kiri koju tuli.

Kela asju otsustasingi veits teist rada edasi ajada, sest näen ja loen kuidas Annyke isegi tähtajatu töölepingugagi lastele Kela-kaarti ei saa. Mis ma siis veel endast räägin!? Otsisin netist Turu piirkonna bossi e-maili, kirjutasin talle igavesti pika ja kobeda sissejuhatusega kirja ning lisasin kirjale kõik 4 kaebust ( mida ma terve laupäeva aretasin!).Kõige pealt kirjutasingi välja need punktid, mille alusel Kela meile neid kaarte ei andnud, siis kirjutasin välja punktid, mille alusel Kela-kaardid nö “saab” ja kolmandana punktid, mis meil täidetud on.
Kui kirja ära olin saatnud, siis olin suhteliselt kahtleval seisukohal ja arvasin, et ega vastust vist tule. Aga ülla-ülla, kohe järgmisel päeval oli postkastis kiri, et tegelevad mu asjaga kiiremas korras( sest palusin tegeleda just seetõttu, et on haiguste hooaeg ja minust sõltumata võeti lastel ravikindlustus ära) ja annavad sellest kirja vahendusel siis ka teada. Vastajaks ei olnud seesama isik, kellele algselt saatsin, vaid keegi teine.Ma kirjutasin nii ilusasti ja armsalt, et nüüd võiks keegi kolmas inimene ka kirjutada ja öelda, et kõik on ok-koo :):)
Ma justkui loodan, et see vastus tuleb seekord teistsugune, kui esimene kord. Kui otsus jääb siiski samaks, siis mõtlen ja vaatan edasi. Ei hakka praegu igatahes ette mõtlema. Aga, kui mõelda kõikide nende punktide peale, mis ma välja tõin, siis peaks kaalukauss rohkem siiski positiivsema poole peal olema. Kirja saatsin niisiis esmaspäeval, 14.11.2011.

Tõendi-juttu kokkuvõtteks nii palju, et kuna Karolin käib juba koolis, siis vaatab kooliarst ta üldse üle ja annab vajaliku tõendi. Ja nii täpselt oligi ;) Tõend taskus, koju tagasi ;)

See oli siis minu tänane pisike sissekanne. Olen  päris mitu päeva juba täitsa kadunud. Vähemalt olen ikka kenasti elus.Juhhu :) Kusjuurestäitsa mõnus on, kui arvutit mõni päev ei kasuta - aega jääb päris palju üle ;)

17 kommentaari:

  1. Tänaseks päevaks on jälle kõik tip-top ja lapsed terved. Nüüd kohustuslik:fui-fui-fui :)
    Need sinepiplaastrid + inhalaator on ikka head asjad küll. Oi, kuidas tahaks, et lapsed saaks terveks ilma antibiotsita...Viimane antibiotsilaks oli mõlemal maikuus. Äkki veame aasta välja :D No jah, unistada ju võin - talv alles ukse ees;) Siis Sul pole küll eriti vedanud, kui kolmas ring juba seda grippi. Proovi ka sinepiplaastrit - äkki on Teie pere jaoks ka imeravim ;)
    Meil koolis, jah, ikka tahetakse neid tõendeid. Samas ma usun, et mind päris läbi ei tuuseldata, kui mõni päev ka niisama puudun ;)

    Olks-tolks, ravige ennast siis terveks ;)

    VastaKustuta
  2. Soomlaste endi silmis on teie probleemidel ainult üks põhjus - te ei ole musta nahavärviga ega humanitaarpõgenikud. Nondele oleks kõik juba (enamuse rahva meelest) ammu ette ja taha ära tehtud ja... teatud ajani te muuseas tööd teha lihtsalt ei saakski kui põgenikud oleksite.

    Soomele ei ole ilmselt töökaid ja hakkajaid immigrante vaja, sest kohalikud ametnikud ja muud laisklejad jääks ju niimoodi halba valgusesse...

    http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117929-perussuomalainen-”miksi-nama-maahanmuuttajat-haadetaan”

    Edu bürokraatiaga võitlemisel

    VastaKustuta
  3. Oot, ma ei saa aru sellest, et Kela kaart antakse ainult alalistele. Me kolisime ca 3 kuud tagasi Soome ning oleme ajutistena nimekirjas (mis on hea, sest lapsel kehtib Eesti tervisekindlustus) ja Kelas veel käimata. Kuid juba me maksame Soome riigile makse. Meie maksame makse, k.a sotsiaalmaksu, kuid Soome riigil ei teki mingeid kohustusi selle maksu võtmisel? Et paneb lihtsalt raha tasku? Vot siis palun las Kela väljastab meile ametliku dokumendi selle kohta, et me kui ajutised kodanikud ei pea sots maksu Soomele maksma, maksame Eestisse.

    VastaKustuta
  4. No ega ma selle pärast väga kurb nüüd küll pole, et must või värviline pole, aga point oli Sul õige, et neile tehakse ette taha kõik ära, ilma et lillegi peaks liigutama ;)

    To Kaire: Täpselt nii need lood on ;) Nuta või naera ;) Nüüd viimasel ajal on need Kela-asjad veel eriti hulluks läinud.Ja lapsed jäägu Teil nii kaua ajutistena arvele kuni endil 100% Kelaga asjad jonksus on, siis ei pea laste haiguste korral kellegagi maadlema hakkama ;)

    VastaKustuta
  5. Ma ka võtan aegajalt sõna siin, sest siin alati kõik lahti kirjutatud. Nagu ma varasemalt kirjutasin, et ei saa last lasteaeda kuna pole HT. Nüüd saime HT. kätte ja mis selgus- lasteaiajuh. leidis uue vabanduse, te pole rahvastikuregistris, ma ei saa last vastu võtta- niiet ikka nokk-kinni, saba-lahti, ja vastupidi. Küll võivad ikka jamada selle asjaga.
    Poliisist on vastus tulnud, kuid meil see jama, et ma pole ju õieti tööl- ainult nädalas korra ja mehel tööleping, mis pikendatakse iga poole aasta tagant, ma kohe ei näe mingit võimalust..Ei tea kas järgmine kuu võetakse mind maistraadis vastu, sellise töölkäimisega või öeldakse, et see ei kõlba??!!

    VastaKustuta
  6. See rahvastikuregistris figureerimine on üks naljanumber. Meil selgus lasteaias, et me oleme Keenia kodanikud ja kodune keel on inglise keel. Mees ütleb selle kohta, et Soome riigi veskid jahvatavad talumatult aeglaselt aga seejuures väga valesti.
    PS Helista Maistraati ja sõima. See nende tegemata töö.
    PPS Meie laps sai ilma Soome HT-ta lasteaeda (H:kis siis) Me panime HT kohale lapse sünni aja ja käras küll. Tõsi küll, selle kuu ajaga, mis lasteaia järjekorras olime, jõudis ka HK kohale. Nii et tegelikult saime lasteaia koha ikkagi ilma HT-ta.

    VastaKustuta
  7. Issver-sussver, mul on Sinust ikka täitsa kahju. Päriselt ka ! Mul kolis sugulane 3 nädalat tagasi samuti Soome, hakkas tööl käima, käis lasteaia kohta taotlemas ja alates järgmisest nädalast on laps lasteaias - ei ole tal ei henkilötunnust ega ka sissekirjutust. Issver, kuidas võivad nöökida. Eks nad püüavadki vist (nüüd)kõiki asju võimalikult keeruliseks ajada, et inimene loobuks.ÄRA SINA MINGIL JUHUL ALLA ANNA !!:)Küll Sa lõpuni võitled. Kui Sul tööleping olemas on ja elukoht ka, siis peaks maistraat SU ikka vastu võtma. Vahet pole, kuidas Sa tööl käid, vähemalt käid. Mees saab kindlasti korralikult käia, seega on tema pere põhiline toitja ;)Läheksid Sa oma lepinguga Kelasse, siis oleks jah nutune seis...
    Ma arvan, et nad meelega venitavad ja ma pöörduks tegelikult juba kuhugi kõrgemale, see on juba niisama nokkimine. Järgmisena leiavad jälle mingi uue jutu.
    Ja võta ka edaspidi sõna - täitsa huviga loen, kuidas Teil need asjad lähevad.
    Edu, edu, edu ja vintsket meelt. Kui Su soome keel vähegi kannatab, pöördu kõrgemate juhtide poole ;)

    VastaKustuta
  8. Aitähh lohutamast. Aga mis on see koht, mis on kõrgemal, ma ei oska kellegi poole pöörduda.

    VastaKustuta
  9. To Jaana: Ma ei saa aru, et mis mõttes "pole rahvastikuregistris". Kui poliis on oma "jah" sõna andnud, siis maistraatist ei saada sind küll keegi enam minema ju. Sest poliis annab sulle selle "elamisloa"; maistraat on lihtsalt asutus, kes asja rahvastikuregistrisse kannab ja kinnitab n.ö.. Neil ei ole ju õigust poliisi otsust ümber lükata. Ma sinu asemel läheks otseteed Maistraati ja ajaks nendega ka paberid korda. Aga lasteaeda sain mina oma poisi ka ilma ht-ta. Panin avaldusse sünnikuupäeva ja kogu moos. Mul oli ju vaja kiiresti kohta, sest polnud last kuhugi jätta, et ise tööl saaks käia. 2 nädalat ootasin, seega kõik väga viis.
    Ära viska püssi nurka. Mulle paistab see lasteaia tegelane väga kiuslik element olevat. Äkki pöördud hoopis kohalikku omavalitsusse oma murega ja selgitad asju. Kusjuures avalduse esitadki ju kohalikule omavalitsusele. Minu jaoks loogiline, et omavalitsus määrab kuhu lasteaeda laps saab....või on tõesti juhatajad a ja o??? Igatahes väga nõme olukord. :S
    Jõudu võitluses ja loobumismõtted lükka kaugele tulevikku - loobuda jõuab alati! :)

    VastaKustuta
  10. Jh jama olukord tõesti- kui see ikka käib nüüd minu jutu jätkuks( mitte Jaana vaid Jaanika)
    Poliis andis jh sõna, võtsime mehega lapsed ja läksime tagasi maistraati, täitsime paberid ja siis tuli üks preili ja kiitis mulle, et ma pole veel piisavalt tööl olnud, et jh sõna saada, tulge siis tagasi,kui katseaeg möödas.
    nüüd olengi teelahkmel ja mõtlen kuhu edasi minna, või kelle poole pöörduda, sest mulle hakkab tunduma see juhataja nats kahtlane. Eelmine kord ei olnud HT, nüüd pole siia sisse kantud, mis järgmiseks? Äkki ütleb, et las laps õpib ennem keele ära, siis võite tulla- mis võib tõesti juhataja puhul nii olla. Kuna mu keeleoskus on täiesti paigast ära, siis ei oska temaga veel vaielda ka. Kui ma nüüd leiaks lasteaia seaduse, et ma ei tohi ega saa last ennem lasteaeda tuua, kui need punktid on täidetud siis ma ei oleks tige nagu "pull" aga olen alles noor ja roheline, ei oska neid seadusi nii häsi veel otsida. Äkki ongi selline seadus kuskil olemas.
    Oeh kohe kergem hakkas. ON IKKA ÜKS ÜTLEMATA HEA BLOGI SIIN.....Aitähh

    VastaKustuta
  11. Kui meie käisime alguses ühes lasteaias juhatajaga rääkimas, siis tema ütles, et vahet pole, kas vanematel on töökoht või mitte. See on lapse õigus lasteaias käia ja teiste lastega mängida.
    Ilusti öeldud, eks.
    Kuid sellistel tingimustel võib koha saada 4 kuu pärast. 4 kuuga tuleb kõigile soovijatele koht tagada. Mitte ei ole nii nagu Eestis, et nii kui laps sünnib, peab valiku tegema. Kust mina tean, kus ma 3 aasta pärast elan. Ja Soomes sai valikutesse 6 lasteaeda panna, samal ajal kui Eestis 3.

    Ja tegelt vahet pole, kas esitad lasteaia taotluse otse kuhugi lasteaeda või linnavalitsusse või sotsosakonda kuhugi. Kõik läheb lõpuks ühte kohta välja ja lasteaed ise tegelt kohta ei jaga vaid saadab avalduse lihtsalt edasi (sama süsteem toimib ka edaspidi- võid ise koopiaid teha töölepingutest ja palgatõenditest ja muudest paberitest ja need Sosiaalivirastosse saata või lasta lasteaial see paberimajandus enda eest ära teha). Nii et sel juhatajal on lihtsalt midagi muud viga. Meile tuli Sosiaalivirastost kiri koju, et sellest kuupäevast ja selles lasteaias on koht olemas.
    Tasub sealt uurida, kas teie taotlus on üldse nendeni jõudnud. Ja kui teie poolt valitud lasteaedades ei ole vabu kohti, siis hakatakse ringi laiendama ja otsitakse mujale kohta, kuid alustatakse ikka kodule kõige ligemal.

    VastaKustuta
  12. Kaire räägib õiget juttu ;)Tõenäoliselt on juhtajal maahanmuutajate vastu allergia - muud ma küll öelda ei oska. Sa pead jah sinna opetus-ja kasvatusvirastosse minema. Ise rääkima ja avalduse ka tegema, et sellel ja sellel kuupäeval tegid avalduse, aga ikka lasteaia kohta pole, olgugi, et käid tööl jne. Usu mind, et siis saas Sa selle koha. Võibolla Sa ei saanud mu soovitust kätte, soovitan siis veel : kirjuta mulle mailile, ma aitan Sul selle avalduse ära teha ja vaatan, kuhu Sa selle viima pead. Jõuluks peab asjad ikka jonksu saama :) Jõulud ju imede aeg :):)

    VastaKustuta
  13. Annyke vabandab, sest aju on pidevalt kodust ära. Loomulikutl oli mu eelnev vastus mõeldud Jaanikale, mitte kellelegi Jaanale. :)
    Ja ma ei saa ikka aru, mismoodi Maistraat saadab teid uksetaha kui poliis on Jah öelnud??? Mu jaokstäiesti ebaloogiline. Mina saan asjast ikka nii aru, et poliis (eli siis meie mõistes on ju ka meie politseil n.ö. migratsiooniameti funktsioon) otsustab, kes on ok ja kes ei ole. seega ma ei saaaru, mis seal Maistraadi kontoris toimub?
    Väga segane lugu igatahes. :S

    VastaKustuta
  14. On, on..Mu pea ei võta ka midagi, koguaeg loen kuidas kõik saavad kohe lasteaeda, ilma igasuguste jamadeta, ja meie ei saa- ega saa...nagu oleks meil midagi viga, kuid mis - ei tea. Ju siis on Vantaa seadus selline, et ilma HT, ja rahvastikuregistrisse sissekandeta lasteaeda ei saa.
    Ma kirjutasin sulle privasse, kuid ma ei tea kas said kätte, sest mitu korda kadus kiri lihtsalt ära:(

    VastaKustuta
  15. Kas te olete oma kirjale vastuse juba saanud?

    VastaKustuta
  16. Ei veel, aga ega ma jonni ka jäta ;)

    VastaKustuta
  17. Vantaas vb.jh need asjad käivad keerulisemat teed pidi.Avastasin eile selle blogi ja nüüd huviga loen-mees ja laps ammu juba magavad.Meilgi käis meeletu trall lateaia koha ja henkilotunnustega.Poliisist oli elamisluba ammu olemas,aga maistraadis mingi daam lausa kõik eestlased saatis minema.Igakord oli mingi jama.Mees istus lapsega kodus ja ootas aga HT-d lapsele ja mulle.Lõpuks viisime lapse eesti, vanema õe hoolde,kes beebiga kodus oli,kuna mehel oli ka tööle vaja minna.(Ta oli muidu juba aasta enne soomes alaline elanik)Ja siis 4-ndat korda juba maistraadis olime,tahtis tore daam last ka ikka näha.Täitsa hullumaja.5korral,kui laps kaasas istus seal teine tädike,kes ei huvitunudki sellest,kas sul laps kaasas või ei,saime paberid maistraadis korda.Aga lasteaia jaoks nõuti jh henkilotunnust.Helistasime kõik läheduses olevad lasteaiad läbi.Paberite ajamine on siin ikka tõesti müstika! ;)Nüüd õnneks laps lasteaias,mees ja mina tööl.Ainult lastetoetuste kohta pole Kela midagi vastanud.Eks ootab! :)

    VastaKustuta