Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 23. oktoober 2011

Küüslauk, sidrun, Soome mesi – need mu sõbrad komekesi ;)

Siin pool sood täpselt sellised lood. Naispere on siis väikestviisi tõbised – Karolinil nohu ja köha, minul nohu ja kurguvalu, Janelil lihtsalt kurk kähe. Püüame selle pisiku endast enne välja saada, kui suurem haigus kallale tuleb. Nii siis ongi, et ampsame mett, õhtuti lõigun küüslauku tuppa “lõhnama”, hingame inhalaatorit ja joome pärnaõie-piparmündi teed koos ingveri ja sidruniga teed.


Kõige “meeldivam” uudis selle asja juures on see, et KELA-st tuli järjekordne paber kirjaga, et saatke meile veel see ja see paber!!! KUIGI eelmisel nädalal öeldi, et kõik on korras ja 1-2 nädalaga peaksid kaardid, teated või mis-iganes-asjad koju tulema. Tundub, et see KELA teekond on lõputu! :) Kui ma ükskord selle KELA teekonna siiski lõpetanud olen, siis teen KELAst kohe eraldi teema ja kirjutan üksipulki milliseid pabereid vaja on, siis peaks vähemalt teistel see edasi-tagasi jooksmine ära jääma ;)

Bussipiletidega on ka nüüd asi jonksus – minul maksis see pilet sellepärast 60 €, et mul kaks erinevat piirkonda( Raisio ja Turu), kui oleks ainult Turu, siis jääb hind ikka 43 €

“Õhtulehe” honorarina tiksus konrole 51,35 €.

Aitab tänaseks küll. Üle ka ei tasu ju pingutada :D

11 kommentaari:

  1. Tere. Ootan põnevusega sinu järjekordset kirjutist, nii hea on lugeda. Ja ootan ka sinult Kela teekonda...sest meil see asi ees. Ja kuna ma ei saa korralikult tööl käia, kuna ikka veel pole lapsel HT, ja lasteaeda ei võeta siis arvan juba, et ma ei saa ka Kela kaarti, sest pole ju makse mida ma maksan neile..
    Aga ootan huviga Teie järgmist postitust.
    Edu Teile
    Jaanika

    VastaKustuta
  2. Kas Sul on alaline või tilipäinen elukoht Soomes? Minu teada peaks alalise elukoha puhul automaatselt Kela saama. Vähemalt minult mingeid lisapabereid ei küsitud. Täitsin vaid avalduse ja ca kuuga olid minu ja laste kaardid käes. Aga võib-olla läks mul seetõttu lihtsalt, et mees oli juba varem siin ja mina tulin pereliikmena järgi.
    PS! Kuidas auto registreerimine edeneb? Mina tulin täna Eestist puhkuselt ja täitsin sadama tollis mingi paberi, et tohiksin ajutiselt ilma vero maksmata sõita. Homme püüan Turku tolli kohale minna ja teha vero maksmiseks avalduse.

    VastaKustuta
  3. Ma arvan, et KELA-rahvale meeldib kirjasõprus. :D :D :D Ise sain kaardi suht kiiresti (mälu pole, aga äkki oli juunis). Alaliseks regasin end maikuus. Aga nüüd lastega muudkui kirjutavad ja tahavad kõikvõimalikke ja võimatuid pabereid. :S

    VastaKustuta
  4. Ma olen jh alles tilapäine, poliisis on asjad korras kuid maistraat kutsus mu alles dets, tagasi, siis 4 kuud möödas. Aga ma just mõtlen sellele,et ma pole täiskohaga tööl, et hakkavad jälle nöökima, nagu siin kombeks nende paberitega on...
    Head paranemist Teie perele!!!

    VastaKustuta
  5. Helsinkis sai lapse lasteaeda ilma henkilötunnuseta (kummagil vanemal ei olnud samuti veel HT-t ja tilapäised). Avaldusest kuni koha saamiseni läks vist 4 nädalat.

    VastaKustuta
  6. Mett ei tohiks haige kurguga kasutada, kuna pisikud paljunevad magusa sees kõige paremini.

    VastaKustuta
  7. Oeh, ma ka nüüd eetris ;)

    To Anny: Pole jõudnud auto asju enam ajada, sest suht laiba-seisus olen :D Ma seekord siis pere nõrgim lüli. Minu teada peaks muidu nii olema, et 1 auto saab ilma verota tuua kuna on kolimise käigus toodud ja kui auto hind jääb alla 13 450 euro. Muidu lähen homme seda auto asja edasi ajama ;) Siis anna teada. Kui Sa ise juba muidugi targem pole - tundub, et Sa jõuad ennem nendega valmis, kui meie :)Minu teada võib 6 kuud autot niisama kasutada, ilma, et peaks kartma koledaid tollivendasid ( seepärast ei kiirustanudki alguses sellega, sest teisi asjaajamisi oli niigi palju). Kui see nii siiski pole, siis olen õnnelik, et praegu auto kallale pole tuldud ;) Igatahes selle kuu ( nii palju, kui seda veel järel on) prioriteediks on auto registreerimine ;) Vaatame, kuidas läheb.

    To Tiina: järgmisel korral olen siis targem, sest praegu mugisin ikka seda mett ;)

    Meil said ka lapsed ilma henkilötunnusteta nii lasteaeda, kui ka kooli...mis tuletabki mulle praegu meelde, et need lõpuks kooli/lasteaeda edastaksin :)

    VastaKustuta
  8. Olen tõesti oma auto asju pisut ajada saanud. Täitsin tollis hulganisti pabereid ja loodan väga, et saan enda auto kiiremas korras muuttoautona siia registreerida. Registreerimiseks on mul üsna vähe aega, sest auto oli eelnevalt liisingu nimel ja ostsin selle nüüd välja. Eestis ma autot enda nimele ümber ei vormistanud, sest seda pidi saama ka siin teha. Eile käisin rekisteröintikatsastusel, aga kuna Eesti registreerimistunnistusel ei ole märget CO2 kohta, siis veel ajutist registreerimistunnistust ei saanud ja asjaajamine venib. Katsastaja tellib ise kuskilt vastavad andmed. Seda loomulikult lisatasu eest.
    Tollile pean veel esitama tõestuse selle kohta, et olen vähemalt aasta enne siia kolimist Eestis elanud. Pidi sobima näiteks tööleping Eestist. Taheti ka vähemalt poole aasta jagu vanu kindlustuspoliise ja laevapiletit või mõnda muud tõestust selle kohta, et ma just siis Soome kolisin, kui neile ütlesin.
    Tollitädi jutust sain ma aru, et niisama lihtsalt vakituisena siiski ringi sõita ei tohi. Igal juhul tuleb teha avaldus selle kohta, et auto on kasutuses Soomes. 6 kuud on see aeg, kui saad auto siia tuua maksuvabalt.

    VastaKustuta
  9. Väga 5 info Sinu poolt. Olen oluliselt targem :) Käsin täna katsastusest läbi ja sealt öeldi, et maksma läheb see ülevaatus ja registreerimine ca 200 €. Tänud-tänud-tänud - lähen ka kohe homme neid asju ajama ja teen vähemalt avalduse ära, et auto Soomes on ;)

    VastaKustuta
  10. Pole ikka päris nii, et lähete teete ülevaatuse ja registreerite oma auto 200€ eest ära. Miks paljud põdrad registreerivad oma auto Eestis ja sõidavad sellega Soomes ringi? Sellepärast, et Soomes kehtib kõikidele sisseveetavatele autodele tollimaks. Olgu uus või vana, ikka pead seda maksma. Varuosadena võid selle maksuvabalt sisse tuua. Auto hinnatakse ära ja sellepealt vist pool on tollimaks. Eestis 3000€ maksev auto hinnatakse Soomes näiteks 5000€-le ja sealt 2500€ maksad tollimaksu.
    Julgemad tegelased sõidavad Soomes aastaid eesti numbriga ringi aga kui vahele jäävad, siis võidakse auto käest ära võtta nagu seda Helsingi tollis mitu korda tehtud oli.
    Euroopa Liidu seadustega jälle pole soomlastel õigust seda tollimaksu EL-st toodud auto eest küsida.

    VastaKustuta
  11. Kullakallis Kult: keegi polegi väitnud, et lähen sõidan korra ülevaatusele, maksan 200 € ja hoplaa - kõik korras. Meie saame auto ümber registreerida seoses kolimisega. Uuri neid asju väheke lähemalt ja siis tule jaga meile ka neid teadmisi ;) Tundub, et sa ise tead kõiki asju a la naised-saunas-rääkisid meetodil.

    VastaKustuta