Lehevaatamisi kokku

laupäev, 29. oktoober 2011

KELA otsused.

 
Praegu on suurepärased ilmad – nii vaiksed, nii soojad ja nii mõnusad. Hommikuti on täpselt nii soe nagu oleks veel augusti kuu. Öökülma olen täpselt ühe korra märganud. No jah, ega neid ilusaid sügispäevasid enam kauaks jätku, november ju ikkagi kohe-kohe ukse ees.
Tulin eile koolist, tuju oli nii hea, et lausa naersin omaette. Esimene hulluse tundemärk :)

Kui koju jõudsin, nägin põrandal maas järjekordset valget ümbriku. Vaatasin peale ja mis ma nägin? KELA-lt!Olin täitsa imestunud, et nad sellel korral nii kiiresti ühendust võtsid. Käisin ju alles kolmapäeval KELA-s ja viisin neile selle puuduva paberi, mida nad Tarmo tööandjalt tahtsid.
Mul polnud aega isegi riideid seljast ära võtta. Istusin köögi laua taha, koukisin ümbriku lahti ja esimese asjana pärkas mu terane silm ülevalt äärest sõna: “P äätös” :P:P ( otsus ). Pabereid oli 4. Lugesin need kõik läbi ja mida ma teada sain? Otsus on tehtud minu peruspäiväraha ja ylläpitokorvause kohta ehk siis - alates novembrist hakkan saama nii nö. tööturaha ja nö kursusetoetus. Olgugi, et Työvoima tegi otsuse, kus määras mulle kuud karenss´it ( 01.09.2011-29.11.2011) keelates sellel ajal mulle tööturaha maksmise. KELA paberil oli selgelt kirjas, et mul eiole peruspäivärahaks õigust 01.09.2011- 09.10.2011 ( ehk siis kuni sinna maani, kui kursustele läksin). 10.10.2011- 16.10.2011 on need 7 omavastutuspäeva ja peale seda on mul õigus neid rahasid siis saada. Selles suhtes väga head uudised, sest mina ise olin arvestanud, et kui mul on karenss, siis on karenss. Summad ise on järgnevad peruspäiväraha 37,32 €/tööpäev ( miinus maksud) ja ylläpitokorvaus 9 €/tööpäev (makse maha ei lähe).

Tuju oli peale seda paberit veel parem, kui ennegi. Hakkasin kodus kohe rõõmuga kokkama ja puha!

Õhtul 18.00 ajal mõtlesin, et vaatan igaks juhuks KELA koduka iseteeninduslehelt järgi, et äkki on veel mõni tähtis otsus tehtud. Ja oligi! See, mis ma sealt välja lugesin, vajutas mu suunurgad ikka vääääga tugevasti allapoole.Otsus oli kaks lehte pikk ja ühesõnaga selline, et ma ei mahu KELA kriteeriumitesse! F...f....( piiks-piiks-piiks!!).
Andestage, aga tõesti võttis ropendama.
Nende põhjnedused olid jämedalt öeldes järgnevad: Mul ei ole ühtegi piisavat põhjust, miks ma Soomes alaliselt elan, peaksin siin olema hoopis AJUTISELT. Mõjuvaks põhjuseks Soomes elamiseks oleks see, kui käiksin tööl või mul oleks siin alalise elamisloaga perekonnaliige.Ma mahukisn kriteeriumisse ka siis, kui mul oleks PÄRIS oma elukoht ja kui ma põhilise osa ajast Soomes ELAKSIN.

Põhi argument oli muidugi see, et tulin Soome tööalaselt, aga tööl ei käigi ja kuna mul ei ole Soomes ka alaliselt elavat perekonnaliiged, siis ei tohikski mul üldse põhjust ollagi, et Soomes elada...

Hu-hu-huu....Ma teadsin, et KELA teed on pikad ja konarlikud, aga et NII konarlikud ja bürokraatlikud – seda poleks ma küll oodanud.

Tegelikult tahaksin ma nendele kõikidele punktidele vastu vaielda. Hakkame või elukohats pihta. No ma ei usu nüüd elus ees, et kõikidel soomlastel on OMA ISIKLIK elukoht. Siin on ikka kindlasti väga palju soomlasi, kes elavad üürikorterites või siis koguni sotsiaalkorterites. Meil on ka tähtajatu üürilepinguga kindel elukoht olemas. Seega ISIKLIKU ELUKOHA mitte omamise tõttu, nüüd küll vettpidavat otsust teha ei saa.
Täpselt samamoodi võin ma vaielda selle punkti vastu, kus ma pean põhilise aja Soomes elama. Ma ju elangi! Mul käivad lapsed lasteaias/ koolis, mees tööl ja ise kursustel. Kõik see on kontrollitav. Seda ei saa KELA kohe kindlasti väita, et me reaalselt Soomes ei elagi

Otsuses oli terve joru igasuguseid seadusepunkte koos viidetega välja toodud. Kuna mu vererõhk nagunii juba laes oli, siis otsustasin, et tegelengi sellega täpseltn nii kaua, kui viitsisin. Läksingi siis alles kell 03:00 magama. Ega ma tegelikult eriti maganudki, sest aju ei suutnud sellest teemast end välja lülitada ja mõtles terve öö, et kuidas edasi :)

Tegelesin selle asjaga eile pehmelt öeldes siis 9 tundi. Täispikk tööpäev ju :)
Lugesingi kõik need seadusepunktid läbi, mis otsuses mainitud oli ja rohkemgi veel. Põhi aluseks sotsiaalsüsteemis on siis EL liikmesriikidel Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ)nr 833/2004. Õnneks on see seadus ka eesti keeles. Nii, et ühte seadust õnnestus siis ka eesti keeles lugeda.

Seesama Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ)nr 833/2004 sätestab, et kõiki liikmesriigi kodanike, olenemata maast, tuleb kohelda võrdsetena. (“Isikutele, kelle suhtes käesolevat määrust kohaldatakse, võimaldatakse iga liikmesriigi õigusaktide alusel samasuguseid soodustusi ja nede suhtes kehtivaid samasugused kohustused kui nimetatud riigi kodanike suhtes”.)
No see on ju nagu rusikas silmaauku. Ma küll nüüd ei tahaks uskuda, et kui meil oleks vastas täpselt samasuguses olukorras soomlastest perekond, kus mees käib tööl, lapsed koolis/lasteaias, ema kursustel, et KELA neile ust näitab. Pigem tehakse pai, kiidetakse, et emme üldse kooli läks ja annavad aga kühvliga pappi juurde. Aga mine sa tegelikult tea, äkki antakse neilegi jalaga ja öeldakse, et mine ravi oma murdunud jalaluud metsas puude vaatamisega! :) Ütleme nii, et ma seda teist varianti ausalt öelda ei usu, seega ei saa me siin mingist võrdsest kohtlemisest rääkida.

Ülejäänud seadused lugesin siis sõnaraamat kõrval ;) Ütleme nii, et absoluutselt kõikide punktidega saaks vaielda, mis KELA välja tõi. Kusjuures osad punkid olid TÄIESTI mõttetud. Näiteks: a la ma olen inimene :):)See on see koht, kus topitaksi mõtetuid punkte sellepärast, et saaks näidata, et midagi “justkui” oleks!! Uh, kui ebakorrektne lause :D Ok, see selleks.

Soome sotsiaalsüsteemi kriteeriumisse pahub siis inimene, kes on töötanud 4 kuud ja kui töönädal on vähemalt 18 tundi pikk. Oleks ma oma 4 kuud seal tööl vastu pidanud, poleks probleemi. Oleks mul miljon eurot, oleks mul uus arvuti :D:DJah, eks omad vitsad peksavad, aga kui ma nüüd siin mõtlen, siis ma ei lihtsalt ei oleks suutnud seda 2 kuud seal veel vastu pidada. Esiteks oli seal metsa sees üksinda täitsa kõhe ( lõpuks hakkab see ikkagi ka vaimule) ja teiseks ei oleks randmed sellele akna nühkimisele lihtsalt vastu pidanud. Augustikuus olid käed juba täitsa “läbi”, sest valutasid ja lausa surisesid.Oleks pidanud vist hoopis arsti juurde minema ja oma kutsehaiguse tuvastada laskma! :D:D
Seega, ma ei hakka ikkagi oletama, mis siis oleks saanud, KUI...Täna on täna ja otsus sai tehtud.

Laki asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta 30.12.1993/1573 on siis see seadus, millest KELA juhindub.

1 luku 2 a§ kohta 1 alakohta kohaselt kuulub kindlustusalasse töötegija . Meie peres on töötegija niisiis Tarmo. Tarmo paberid on kõik esitatud ja temaga küll mingeid probleeme tulla ei tohiks, sest töökoht on olema ( töökoht garanteeris, et tööd on aasta lõpuni ja ka järgmiseks aastaks, seega ületab ta selle nn. 4 kuu kriteeriumi). Samas ei julgeks ma mürki võtta, et kõik paberid ikka on esitatud. Ootan juba ärevusega, mis imepaberit nad kahe nädala pärast saada tahavad! No ma tõesti ei leiuta praegu ühtegi põhjust välja, miks ta ei peaks sotsiaalturvat saama. Mu mõttelend võib KELA omale muidugi kõvasti alla jääda :D !
Vahepeal pean ikka väikse huumori ka viskama, et kõik nii must ei tunduks ;)

Sama seaduse 1 luku 2 a§ kohta 9 alakohta kohaselt kuulub kindlustusalasse ka töötegija perekonnaliikmed. Ja pidage silmas! - perekonnaliikmeks loeb nimetatud seadus tema alla 18-aastast last/lapsi , ABIKAASAT ja ABIKAASA alla 18-aastast last/lapsi. Juhhu! Kui ma nüüd puruloll ei ole, siis ma loen sealt välja selle, et kindlustusekriteeriumi täidab ainult Janeli( issi laps ju ).
Meie oleme Karoliniga siis lihtsalt kaks vegeteerivat püksinööpi :D
Kui nüüd edasi mõelda, siis... kui Janeli kindlustuse alla saab, siis mina, emana, võiks tema kaudu kindlustuse alla saada. Ja kui mina kindlustuse alla saan, võiks Karolin, minu tütrena, minu kaudu saada. Aga ei – seadus räägib vaid ABIKAASADEST ja LASTEST.

Kui see tõesti ka nii on, siis polegi ju muid valikuid, kui:
a) Peale kooli hakan poole kohaga ka tööl käima                     või
b) Sõidame sobiva laevaga Eestimaa päälinna, põrutame otse Pärnu mnt-le, anname oma kohustuslikud allkirjad ja elame õnnelike abikaasadena oma elupäevade lõpuni :D  NII w?
Eks need pulmaplaanid on ikka olnud, aga et need sellisel põhjusel olema peaksid??....Mnjah :) Me siin ikka mõtleme uhkest peost ja puha...jajah, pidu katku ajal! Põhimõtteliselt, kas kõik või mitte midagi! Kas pidu koos kogu kupatuse ja edevusega või siis ainult kahekesi ( sõbrad peavad sel juhul lihtsalt andeks andma;) Ok, jäin jälle siin heietama :) Tunnistan süüd :D
Krt, kuidas ma ei taha uskuda, et see tõepoolest ka nii käib, et aksepteeritakse vaid abikaasasid! Eks ma saan varsti jälle targemaks ;)

Kui veel kord sama seaduse 3 § juurde tulla, siis see sätestabki, et Soome sotsiaalturvasse loetakse sobivaks isikut, kellel on OMA elukoht ja asub/elab põhiliselt Soomes. Lööge või maha, aga minu arust täidan ma selle kriteeriumi küll.
KELA otsuses on näha nagu etteheidet, et mul peaKS olema, tilapäine( ajutine) elamisluba, mitte vakituinen(alaline). KELA sotsiaalturvale on õigus alalistel elanikel. SEEGA, mul oleks justkui tegelikult õigus, AGA...
Samas otsuses tunnistab KELA , et peruspäiväraha ja ylläpitokorvaus´e kriteeriumid olen ma täitnud ja neid on mul õigus saada! Tekib siis küsimus, et miks mul siis NEID on õigus saada, kui ma KELA kriteeriumitesse ei mahu? Kaks asja, mis ei sobi omavahel nagu kokku. Eks ma olen veel roheline ka ja ei oska siin veel seda 1+1 korralikult kokku liita ja neid seadusi päris täpselt lugeda. Aga noh - küll ma õpin ;)
Turu maistraatti saatis Eesti Sotsiaalministeeriumisse paberid, et oleme terve perega alaliselt Soome elama asunud, mille tulemusena lõpetati kõik sotsialgarantiid alates 27.10.2011 Eestis juba ära.
Tegelikult on neid “lahtiseid” otsi veelgi. See ei saa ikka päris nii olla, et selline otsus ja kogu moos.
Kui keegi lugejatest oskab tarka nõu anda, siis on see igatahes oodatud ;)

Ega ma püssi nüüd põõsasse viska, kaugel sellest. Eks ma madistan nende asjadega täpselt nii kaua, kui madistada on vaja, peasi, et lõpplahendus vastuvõetav tuleks.
KELA-paberid ei ole veel minuni jõudnud( sest vatasin otsust ju arvutist) aga paberite seas tuleb ka nö. kaebuse paber, kus saaksin siis kenasti oma seisukohtasid ja põhjendusi kirjutada, et miks ma selle otsusega ikka rahul pole ja millised vastuväioted mul on.. Eile kirjutasingi kaebuse valmis ( 4 lehekülge ) ja saadan neile selle arvutis tagasi. Eks 2 nädala pärast on jälle uut paberit oodata ;)

Sellised need KELA lõputud teed on. Tundub, et mina seda teekonda küll lähiajal lõpetama ei hakka. Sellel aastal seega finišisse ei jõua ;)

Ilusta uue aasta algust :)

49 kommentaari:

  1. Sain ka samasuguse KELA otsuse, et tegelikult mul ju nagu pole põhjust Soomes üldsegi olla - tean, mida tunned!
    Kaebasin otsuse edasi (käisin siin kohalikus välismaalasi aitavas büroos kirja koostamas- nad aitasid mul vägagi põhjaliku vastuse kirjutada, et miks mul ikkagist on õigus nendele toetustele, kaardile jms) ja saatsin kirja ära selle aasta jaanuaris... augustiks tuli otsus, kus oli sama asi ära põhjendatud, et miks ma EI saa neid toetusi.
    Mulle põhimõtteliselt soovitati, et miks sa siis ei abiellu...saaksid kelalt toetust.

    VastaKustuta
  2. Ma sul abiellun salaja.Vahet poele, kas tuleb pidu või mitte aga lilli ja kallistusi tahaks ikka sellel päeval teiega jagada. :D

    Marite ja Marian ;)

    VastaKustuta
  3. Ähh, ma olen ise täiesti aktsepteeritud, aga lapsi e itaheta ikka veel tuvastada. :( Samas mina kui töötaja (leping veebruarist sept lõpuni, muutus maikuust tähtajatuks)ja maksumaksja peaks ju lapsed n.ö. automaatselt turvapiiri saama, aga nät, võta näpust. :S Seega ootan, ootan. Seega ma selle abikaasa kaudu aktsepteerimisega on nagu on. Ma ei usu seda mitte kohe. Pole piisav põhjus salaja pulmitada. Ja seaduse järgi on ju Janelil õigus, aga talle pole ka keegi midagi pakkuda tahtnud. KELAl on igalpool OMAD seadused.

    VastaKustuta
  4. Nagu ma nüüd õigesti aru saan, siis Janelil ei ole kindlustust kuna ta isal seda veel pole. Nii kui isaga korras nii peaks ka Janeliga korda saama.
    Abiellumise kohta ei oska ma eriti kaasa rääkida. Olen ise 7 aastat abielus olnud, aga mitte sellel põhjusel, et KELAga asjad joonde saada =) Kuid minu kõrval majas elab perekond, kus mees käib kevadest alates Soomes tööl ja nemad abiellusid eelmisel laupäeval just sellepärast, et naine lapsega plaanib järgi sõita ja nii on asju lihtsam ajada. Mis ma oskan öelda- naine oli õnneliku näoga, sugulased olid nii rõõmsad, et pruudi äi kinkis pulmadeks auto ja väikesest istumisest oli tulnud kokku suur.
    Aga minu arvamus on, et asju saab kindlasti ajada ka muud moodi kui kiirustatud abieluga.

    VastaKustuta
  5. Luges seda siin jupp aega ja kratsis kukalt saamata asjale pihta... kuni avastas selle, et te ei olegi abielus...

    Seadus on selles suhtes lihtne ja konkreetne: ei ole abielus -> ei ole abikaasa -> ei ole pereliige. Ja selle osas pole kedagi ega midagi vaidlustada. Vastasel juhul võiks kes tahes siia vedada kasvõi oma 10 endist abikaasat, kellel igaühel 10 last :) Samamoodi võiks riigi kulul elada ka soomlase enda 10 eksabikaasat?

    Soome riik on ju oma "vabatahtlikust" rumalusest nende kaugete maade tulnukate puhul lasnud kaasa kutsuda pea keda tahes "pereliikmeteks" ja asjad on suhteliselt ülekäte läinud - ja selle all kannatavad KÕIK, kes riigis elavad - ka teie.

    VastaKustuta
  6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  7. Loomulikult ei kavatse me selle KELA kindlustuse pärast abielluma hakata ;) Ennem otsin 1/2 töö ja saan selle KELA omale ise - ja ka Karolin;)
    Kui muidugi leian sellise töö, kus kella 15:00-st on võimalik minna.
    Kursuseid ma igaljuhul pooleli küll ei kavatse jätta, sest need kursused on keeleliselt ikka väga palju juurde andnud.

    TO Sille: Mis sõbrast Sa siin räägid? Kui mul on elukaaslane siis see ongi loomulik, et üks toetub ühele ja teine teisele. Kõik sammud on Tarmoga läbi arutletud ja keegi kellegi kukile nüüd niisama küll elama ei ole jäänud. Oikemas perspektiivis saame me mõlemad aru, et mul on mitu korda kasulikum keel selgeks saada ja siis tasuvam töökoht leida, kui 5 aastat koristajana tööd teha.
    Tulevikus, kui minul juba soome keel suus ja normaalne töökoht olemas, siis on plaani Tarmol kursustele minna ja omakorda keel korrektselt selgeks õppida. Kas siis pean mina TArmos pettunud olema?
    Tõenäoliselt töötab meie pere teisel tasandil, kui sinu pere ;)
    Üldiselt on sul meie pere suhtes väga valed arusaamad, aga kuna need on sinu arusaamad, siis ei saa ma siin millegi üle vastu vaielda.

    Olid minu käitumises pettunud, sest...?? Et otsustasin keelt õppima minna? Et tulin töölt ära? Et ...?

    Küll me need KELA asjad millalgi korda saame, me lihtsalt ei teadnud, et asjad nii käivad nagu hetkel välja tuli. Saime targemaks ja koos meiega ka teised ;);)

    VastaKustuta
  8. To Annyke: Millega nad seda põhjendavad, et lapsed kindlust ei saa? ET ei käi tööl? :):)( ühel kommenteerial oli nii olnud :) ) On Sul lapsed siin haiged ka olnud ja mis siis sai?

    VastaKustuta
  9. Olen käinud siin pidevalt lugemas ja Sulle kaasa elamas:) oled tubli!!:)) kui kunagi oma sammud sinnapoole sean, siis loodan, et ma ei pea kohtuma selliste inimestega, nagu Sille(ega asjata öelda, et kõigeparem toit eestlasele on teine eestlane)..kuid loodan, et minu teele satub selliseid inimesi(eestlasi) nagu Teie pere:) jään huviga uut kirjutist ootama:)

    VastaKustuta
  10. Olen ka Sinu blogi pidev lugeja ja äratundmisrõõmu on olnud küllaga. Ka mina käin samadel kursustel ja ka mul tuli päätös, et ei kuulu KELA turvapiiri, samuti ei saa kooliskäimise eest mingit raha. Olen ka tilapäine ja ei saa ennast vakituiseks teha, sest mehel on hetkel tähtajaline tööleping ja kooliskäimine pole põhjus Soomes elamiseks. Öeldi, et vakituiseks saan maistraadis ennast registreerida kui lähen tööle või kui mehel on tähtajatu tööleping või kui ma olen elanud Soomes üle aasta. Hetkel pole mul ühtegi tingimust täidetud, aga nüüd mees (oleme abielus) vahetab töökohta ja loodan, et selle lepinguga saan oma paberid korda. Elan samas piirkonnas ja meie asju menetletakse ka Turus. Kooli kavatsen igatahes lõpuni käia, sellest on palju abi olnud. Hetkel olen tööharjoitelul - see on ka üks osa koolist.
    Aga Sulle edu asjade ajamisel!

    VastaKustuta
  11. Aga mis Sille kommentaaris siis valesti oli? "Sõber", kellest ta räägib pole ju blogipidaja elukaaslane vaid Soome riik, kes on inimese lahkelt oma maale lubanud, usus, et vastu võetud teise riigi kodanikust (kelle ees Soomel tegelikult mingisuguseid kohustusi pole) saab riigile kasulik ühiskonnaliige ehk maksumaksja. Selle asemel hakatakse riigilt aga välja nõudma hüvesid, enda poolt midagi vastu andmata. Ära saa valesti aru! Kogu teie pere on olnud väga tubli ja ettevõtlik ja mina, selle blogi tänuliku lugejana ei usu iialgi, et teil olekski kavatsus Soome tööl käivate maksumaksjate rahakotist tulevate abirahade peale nö parasiteerima jääda, aga Kela ametnikud teid isiklikult ei tunne ja Soome immigreeruvaid inimesi on kahjuks igasuguseid, nende seas ka neid, kes teadlikult Soome sotsiaalsüsteemi ära kasutavad ja kahjuks just sellised inimesed on üheks põhjuseks, miks tavalised soomlased immigrantidesse üha suurema umbusuga ja kohati isegi vaenulikult suhtuvad.
    Sulle ja su perele soovin aga kõike kõige paremat!

    VastaKustuta
  12. To virx: Vot see'p see asi ongi, et ma ei saa aru, miks laste turvapiiri arvamine niikaua aega võtab kui mina olen juba juunist aktsepteeritud. Henkilötunnustega läks aega, aga nüüd needki olemas ja KELAsse paberid saadetud...jätkuvalt ootan. Lapsed otseselt haiged pole olnud. Väiksemal on pidev kõhukinnisuse probleem ja temaga oleme korra neuvolas käinud ja teisipäeval peaks uuesti minema. Arstile rääkisin ära kuidas lood paberimajandusega on ,nii et eks siis näeb, mis teisipäeval saab.
    To viimane anonymus: Muiduleivasööjatega on see lugu, et väidetavalt on neil mingitele pagulastele (rätikutes inimesed ja muu selline seltskond) lausa kohustus kõik hüved kandikul ette tassida, seega nendest paljudest reeglina maksumaksjaid ei saa ju. Ja seda enam on nõme nöökida töötegijaid/maksumaksjaid. :S

    VastaKustuta
  13. Viimasele Anonymusele: Minu arust tõi Sille lihtsalt vale väljendusviisi. Mina ei saanud tema mõttest igatahes eriti aru...Aga OK, see selleks. Sa kommenteerisid, et Soome riigil pole meie ( kui mitte-soomlaste ) ees mingeid kohustusi. Tegelikult, kui seaduse sõrmega nüüd järge ajada, siis on küll. Seesama EÜ määrus sätestabki selle, et Soome riigil on kohustus liikmesriigi kodanike täpselt saamal viisil kohelda, kui oma maa elanike. See on fakt - selle vastu ei saa. Iseasi on muidugi see, kas seda ka tehakse. Antud hetkel seda ei tehta. Ma üldse ei süüdista ei Soomet, ega KELA-t - ma lihtsalt olin üllatunud, ebameeldivalt üllatunud. Loomulikult ei tea KELA, milliste kodanikega tegemist on ja me oleme KELA jaoks lihtsalt järjekordsed taotlejad, kes nö. konveieri pealt tulevad.
    Ega mul muud polegi teha , kui vähemalt poole kohaga töö otsida. Niisama ootama pole mõtet jääda ;)

    To Annyke: Põnnile tervist ;)

    VastaKustuta
  14. 833/2004 räägib küll hoopis milleski muust :) Sa vist tegelikult mõtled 883/2004, mis iseenesest ei ole ka veel põhidirektiiv. Selleks on hoopis EEC) No 1408/71.
    1408/71 ja 883/2004 sätestavad, et teises liikmesriigis TÖÖTAVATELE isikutele tuleb tagada samad sotsiaalsed tagatised, mis liikmesriigi enda kodanikele. Töötuse toetuse saajatele võib erinõudeid seada ja see on ka loogiline. Muidu ju tormaksid vaesemate liikmesriikide muidusööjad ja töötud kohe kokku sinna, kust kõige kõrgemat toetust saab.
    Rohkem infot http://europa.eu/legislation_summaries/employment_and_social_policy/social_protection/c10516_en.htm
    Ja sorry, aga ka minu meelest on sinu pahameel ebakohtune. Mida oled sina Soome riigile andnud, et nad peaksid sulle pelgalt koolis käimise eest toetust maksma? Saa kõigepealt maksumaksjaks ja siis on sul õigus kõigile toetustele, mida Soome riigil sulle pakkuda on.

    VastaKustuta
  15. Põhidirektiiv ei ole see määrus vaid on; Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 2004/38/EÜ.

    Ja samuti on Soome antud direktiivi korrektselt oma õigussüsteemi ülevõtnud, nii et pahane ei saa küll olla Soome riigi peale. Eestis on täpselt samad õigused ja kohustused Euroopa Liidu kodanikul, niisama sissemarssides ja lootes, et kohe hakkad toetusi saama jne. sellist asja pole kusagil EL riikides. Soovitan võrdluseks ka lugeda Euroopa Liidu kodaniku seadust, mida küll hetkel uuendatakse kuna Eesti erinevalt Soomest on antud direktiivi ülevõtmisel juba 2005 aastal seda vigaselt teinud aga põhiline info tuleb direktiivist ja seda soovitan lugeda inglise keeles.

    Loodan, et antud infost oli abi.

    VastaKustuta
  16. To Mann: Esiteks tänan ma Sind paranduste ja info eest. Olen loll eestlane, kes alles areneb.Samas, kui inimene areneda pyyab, siis v6ib talle tema vead ju täitsa andeks anda.

    Kordan veel kord, ka Sulle eraldi - mind see KELA otsus lihtsalt yllatas, negatiivselt. Mida olen mina Soome riigile andnud? Jah, praegu pole ma suur midagi andnud, kui nende 2. kuu eest maksudena sandikopikad. Kui arvestsada seada, et ma olen yldse Soome riigis veidi yle 4 kuu olnud, nendest 2 kuud makse maksnud, siis ei ole ma siin Soome riigis just k6ïge suurem luuser. Samas ei jäänud ma koju kopitama ja hyvesid-toetusi ootama, vaid läksin keelt 6ppima, et siis edaspidi riigile parem maksumaksja olla. Loodetavasti sain ma selle nyyd ka Sinule, ERALDI, selgeks teha.Minu sooviks ei ole mingei tohutuid hyvesid saada, vaid lihtsalt, et LASTEL OLEKS ravikindlustus.
    Kusjuures ei saa ka see töötav isik neid hyvesid, sest byrokraatia on lihtsalt nii suur.Ja ei saa ka töötava vanema lapsed seda sotsiaalturvat... KELAle peab kuu ka taevast alla tooma, siis saab asjad jonksu ;)
    Ja Mann, veel Sulle, ära kurvasta - otsin juba kooli k6rvale töökohta juurde, et Soome riigile korralikult makse maksta ja auga endale ja oma lastele l6puks sotsiaalturva saada. Yldiselt ma väga vabandan, et julgesin kooli minna ja keelt 6ppida. Mis mul kyll arus oli ?
    Julgen Sind kiita - oled tark ja tead asjadest. Ole nyyd hea ja lase teistel ka sinnamaani areneda. M6ni on kindlasti samasugune tohmakas nagu mina, seepärast ei pea kohe ju ilkuma ja inisema, et mis ma Soome riigile andnud...Näed 1/2 oma siin elatud ajast maksin siiski makse ;):) Ja kindlasti maksan neid ka tulevikus ;)
    Oleme nyyd kenasti s6brad edasi, asju saab ka normaalselt seletada, mitte kohe nähvama. Usu, k6ik ei ole hyvede peal väljas. Minu mure on vaid laste tervis ja kogu moos! Usu v6i ära usu;)

    To P6rgukitz: Vot sellest asjast ei saa mina ka aru, et kui mul pole KELA-kaarti, kuidas siis see 6ppimisetoetus v6imalik on. Otsuses kirjutavadki, et sotsiaalturvasse ei kuulu, aga 6igus nendele kooliskäimise rahadele on.
    Äkki Mann oskab seletada?

    Karenssist on kyll KELA-otsuses räägitud, aga kuna läksin kursustele, siis karenss l6peb vist ära. Seal oli kohe kirjas, et karenss on 01.09.2011-09.10.2011, peale seda omavastutuse aeg ( 7 päeva) 10.10.2011-16.10.2011 ja sellest edaspidi siis alates 17.10.2011 saab toetust. Selles m6ttes oli k6ïk lahti kirjutanud ja mingit valesti arusaamist ei saa olla.

    Sa tulid nii mitu-mitu aastat tagasi siia ja siis ei olnud sellist tulijate horde nagu praegu ja ju sellepärast see saamine Sul nii kerge ongi. Me oleme KELAle k6ïk lihtsalt konveieri pealt tulnud taotlejad - ei muud.

    Ma ise olem ka aru saanud, ega mul hetkeseisuga KELAle lootust pole ja ei hakka yldse ootamagi. Vaatan juba praegu tööd, kasv6i poole kohaga.

    Tarmo paberitega peaks jah asjad jonksus olema, vaja vaid otsust oodata. Hirmuga ootan, mis nyyd vaja viia on :D

    Eks näib, mis saab ;)

    VastaKustuta
  17. No mis Kela toetusi siis selle kaardi saamisega ikka kaasneb...? Lihtsalt ravikindlustus, mis lastega perele eriti hädavajalik. Laste isa käib tööl ja maksab ju ometigi makse Soome riigile.
    Igaljuhul Virge oled sa väga tubli ja hakkaja ja ära nüüd ometigi mõtlema hakka,et sa pole kooliraha ära teeninud...
    Soome on täis kaltsupäid,kes ei hakkagi kunagi midagi riigile vastu andma,ainult võtavad.
    Eestlased on siin ühed tublimad töötegijad. Tõesti ei saa aru, miks oma rahvuskaaslasi halvustada.

    VastaKustuta
  18. Kui solvusid, siis võtan maha. Ei tahtnud olla ülearu kriitiline, ütlesin vaid seda, mis mind juba jupp aeg siin blogis häirinud on.
    Aga ühele kurjale kommijale teadmiseks, et olen seda blogi lugenud juba pikka aega. Palju kauem kui ajalelehelugu vana on. :P

    VastaKustuta
  19. Ja täpsemalt on Sind häirinud siis MIS asi? Et käisin tööl ainult 2 kuud tööl käisin, aga vaatamata sellele soomelt sotsiaalturvat saada püüan? Et Soome riigi arvel koolis käin? Et pole Soome riigi hüvanguks veel piisavat panust andnud?
    Küll ma jõuan siin veel panustada ;)

    Kui Sind miski häirib, siis olegi konkreetne, mitte ära räägi keerutades ( nagu sa seda tegid, sest see millest Sina kirjutasid, mulle ausalt öelda küll kohale ei jõudnud ). Kes esitab selge küsimuse, see saab ka selge vastuse ja siis ei pea see asi Sind enam häirima ;)

    Kena õhtut ;)

    VastaKustuta
  20. Mul isiklikult puudub praktika KELAga suhtlemisel aga tuttavatelt olen kuulnud, et vahel on vaja KELAle tõestada, et teil on tõesti pikaajaline suhe. Üks tuttav viis selle tõestuseks mõni aasta enne Soome kolimist Eestis ostetud korteri ostu-müügi lepingu mis tõestas, et korter osteti kahepeale. Ma nüüd täpselt ei tea, kas see pidi olema ka tõlgitud ja notariaalselt kinnitatud või ei - sel ajal polnud see minu jaoks nii oluline info, et üksikasju meelde jätta....
    Tegelikult tahtsin öelda, et oled üks tubli ja hakkaja naine :). Hoain sulle ja su perele pöialt, et kõik teil seal hästi läheks :).

    VastaKustuta
  21. Kas soomes pole mingit ametlikku kooselu registeerimis võimalust peale abielu?
    ma tean et mitmel olevat, et ei peaks abielluma aga kõik muu olevat sama ametlik vormistamisel..

    VastaKustuta
  22. > Kas soomes pole mingit ametlikku kooselu
    > registeerimis võimalust peale abielu?

    Minu teada ei ole. Maksuamet ütleb niimoodi, et kuir paar elab koos ja neil on ühine ametlikult tunnistatud laps, nii neid peetakse abielupaarina, aga ainult teatus piiratud mõttes, mitte iga asja puhul.

    Aga kui see laps sureb enne kui tema vanemad surevad, nii kooselavaid vanemaid peetakse teine teise suhtes nagu nad oleksid võhivõõrad. Siis pärandusmaks on kõige suurem.

    VastaKustuta
  23. Virge, jube kahju, et sa minu kommentaari ilkumisena võtsid, aga see ei olnud sellena üldse mõeldud. Ratsionaalne küsimus ju, Eestis sa 2 kuuse tööstaaziga ei saaks ka töötu abiraha ega muid sellega seotud hüvesid. Kui sinu juttu lugeda, siis haigekassamuret ei loe üldse välja, ikka pigem neid ülalpool mainitud toetuste mittesaamist. Seega nagu sulle tundus minu jutt ilkumisena, tundus mulle sinu jutt rusikatega rinnale tagumisena, et miks sina, värske immigrant, ei saa kodanikega sama kohtlemist. Kust sa välja lugesid, et ma sinu teadmisi naeruvääristasin?? Või kurvastan, et sa keelt õppima läksid. Jube tubli oled ju ja ma soovin sulle siiralt edu. Ise ma elu sees ei jätaks oma Eesti elu, et minna Soome ja alustada nullist kassapidajana.
    Nõustun sinuga, et jube kahju on, et laste haigekassa on vanemate töölkäimisega seotud, mitte nagu Eestis, kus lastele on see ilma tingimusteta tagatud. Aga igas riigis on omad reeglid ja tuuleveskite vastu ei saa. Ning sellest oled sa ju isegi aru saanud.

    VastaKustuta
  24. To Mann:Ole hea ja kopeeri mulle minu blogist see koht, kus ma kirjutan sellest, kuidas ma mingeid toetusi taga ajan. Mina omalt poolt kirjutan Sulle MITU korda ma ravikindlustuse ehk sotsiaalturvast puudumisest kirjutan ja kuidas ma alates Soome kolimise hetkest just laste ravikindlustust taga ajanud olen. Tunudub, et Sa pole seda blogi siiski väga tähelepanelikult lugenud ja seega kommenteeridki Sina just seda, mida pole olemas. Kusjuures olen blogis lausa ISE kirjutanud, et MA SAAN töötuabiraha ehk seda peruspäiväraha ja see on seotud tegelikult Eestis töötatud ajaga.

    Ära võta minu kirjutisi sellisena nagu ma oleksin need personaalselt Sinule kirjutanud ja naeruvääristanud ei ole ma ühtegi kommentaari.Ühesõnaga ÄRA SA ka võta südamesse ;) Kirjutasin SELGE sõnaga, et kõikidele eelnevatele ilkujatele.

    Ole hea ja kopeeri mulle siis minu blogist need kohad, kus neid toetusi taga ajan ;)

    VastaKustuta
  25. On aru saada, et sulle meeldib hirmsasti argumenteerida :) No vaidleme siis! :))

    Sinu kommentaar (31 Okt 3.31) oli ju üsnagi ainult mulle adresseeritud. Kuidas Mann on nõme ja ilgub su olukorra üle ja alavääristab su teadmisi ja ei lase sul areneda ja üldse olla. Kuna seal on mitmed lõigud mulle addresseeritus, siis mu meelest ikka üsna personaalne kõrri kargamine... Mann vaeseke üritas siin vaid teise poole nägemust väljendada. Heldetel sotsiaalsüsteemidel ongi karmid reeglid, sest neil on paratamatult palju ärakasutajaid. Ametnikel käiks see "heade" ja "halbade" tuvastamine ilmselgelt üle jõu.

    Sinu käesolevad postitus algab ju rõõmustamisega, et mida kõike KELA sulle nüüd maksma hakkab ja ülejäänud postitus üritab KELA keelava vastuse argumente maha teha või ümber lükata. Kui sa mainidki sõna "sotsiaalturva", siis sorry, aga minu, kui KELA asjadega mitte kursis olevale inimesele tähendabki see põhiliselt neid sinu ülalpool nimetatud toetusi. Sa võid mind nüüd seitsmes surmapatus, sh sinu blogi ja Soome sotsiaalkindlustusüsteemi mittetundmises süüdistada, aga käesoleva postituse raames on võimatu tuvastada sinu muret oma laste tervisekindlustuse puudumise pärast. Pigem ikka sinu mittenõustumist omaenda mittekvalifitseerumisega.
    Nii, et peace eks :)

    VastaKustuta
  26. Ma pidasin silmas oma järgmist teemat, kus ma ilkujate teemal sõna võtan, mitte kommentaare. Aga jah, see konkreetne kommetaar oli tõesti Sinule. Kui Sulle natuke teravamalt vastu öeldakse, siis see on kohe kõrrikargamine, aga kui sa ironiseerid, siis ma peaks sulle veel pai tegema w?

    Lähme rõõmsalt Sinu teise lõigu juurde. KUI Sa oma järelduse AINULT selle ( üheainsa) kirjutise põhjal teed, siis Sa võidki oma järeldusi edasi teha ja sama kitsarinnaline edasi olla :D:D:D

    Sa pole selle blogi olemusestki aru saanud - ju see on siis sinu aju jaoks liiga kõva pähkel.

    Ma olen oma blogis alati asjadest nii kirjutanud nagu need parasjagu on. Vot, sel samal päeval sain teada, et saan õppimiseks toetust ja rõõmustasingi. Kas ei oleks tohtinud? Või poleks tohtinud sellest kirjutada?

    Kui õhtul sain teada, et mina sotsiaalturva piiridesse ei mahu, siis arutlesin ka seda. Kas ei oleks tohtinud? Kui need minu arutlused sinu jaoks liiga võikad tunduvad, siis AUSÕNA, sa ei pea neid lugema;)Kusjuures pean siinjuures märkima, et need sinu parandused ( minu loetu kohta )on siiski osaliselt valed...
    Sinule, kui KELA asjadega mittekursis olevale inimesele, võib sõna "sotsiaalturva" ka jalgratast tähendada. Kuidas sina asju välja loed, on täpselt sinu enda asi ;):)Need, kes on pikaajalised lugejad, need teavad, et ma pean selle all silmas just ravikindlustust ja eelkõige laste ravikindlustust.

    Tundub, et sa oled üks nendest kadedatest eestlaste õgijast. Kui see sulle rõõmu teeb, siis õgi aga ;);)

    Üldiselt, Mann "vaseke", Sa ei pea minu blogi ju lugema;) Olen ju üks sotsiaalseid tagatisi taga ajav laisk eestlane.

    Sinu loogika on täpselt sama hea, et kui ma tahan kirjandile hinde panna, siis panen selle hinde kirjutatud viimase lause eest, olenemata, mis kirjandi sisu tegelikult oli.

    Nii, et peace, eksju ;)

    VastaKustuta
  27. NB! Üks asi veel, mille juhtumisi unustasin: minu kaudu saavadki lapsed sotsiaalturva, sellepärast ma peangi enda pärast mures olema :D

    VastaKustuta
  28. Hei!
    Mul on nüüd kah uudiseid. Halbu ja häid. Nimelt saan mina aru ,et ikkagi lapsed ei saa ema kaudu sotsiaalturvapiiri arvatud,sest just sellised päätoksed olen mina nüüd saanud. Ja muidugi täna kaootilisele liiklusele kodus jäid need kirjad mul natuke kahe silma vahele. Nimelt on need saabunud teisipäeval, aga kolmapäeval saabusid poliisi tõendid (laste kohta) ja täna saatsin need Kelasse ära. Ja õhtul kodus avastasin päätoksed. :S Ja sealt päätoksest loengi mina välja, et lapsel ei ole mitte mingit alust Soomes olla (noh, kuna nende viimaste andmete järgi oli lastel ka tilapäine sissekirjutus). Ok, nüüd on neil eeldatavasti ka vakituine olemas. Aga ikkagitekib mul küsimus, et KUI EMA ON VAKITUISENA SIIN JA TÖÖTAB JA KELA ON TEDA AKTSEPTEERINUD, siis kus nende meelest ema lapsed peaks elama/asuma???
    Aga noh, eks ma helistan homme ja uurin kas neil on mulel midagi tarka ka rääkida.
    KÕIK, MIS MIND EI TAPA, TEEB MIND TUGEVAMAKS!!!!!!!!!

    VastaKustuta
  29. Ma vist ei pea Sulle kirjutama, et tean mida tunned ! ;)
    See Kela poliitika on täitsa ulmeline jah. Sul on Kela-kaart olemas, onju? Tarmo sai ka ja seal oli kohe eraldi reana kirjas, et teda ei arvata VAKITUISEKS, kuna ta pole Soome riigis veel 2 aastat elanud!Olgugi, et elamisload on vakituised! See ongi nagu ajuvaba, et üks ametiasutus räägib teisele vastu. Kela loogika järgi peame me siin vist kõige pealt 2 aastat täis elama ( töötama ) ja alles siis tekivad sotsiaalsed garantiid. See päris nii ei saa ikka olla ja käia. Ma kirjutan ikka veel Kelale vastust. Kirjutangi üsna põhjalikku vastuse, et nad ise ka ikka aru saaksid kust kohast ja mitu korda need käärid lõikuvad. Nüüd nädalavahetusel teen selle lõplikult valmis ja vaatan, mis siis saab. Arvan, et Kela jääb loomulikult oma otsuse juurde. isis tuleb lihtsalt kusagilt mujalt edasi uurida, sest see ei jule juba juriidiliselt korrektne, et me oleme vakituiste lubadega, Soome maistraatt tunnistab meid oma alalisteks elanikeks, saadab teted Eesti sotsiaalametile, mille tulemusena laste sotsiaalsed garantiid Eestis lõpetatakse. Kusagil on mingi "kala", mida ma/me pole veel üles leidnud, aga küll me leiame ;) Ma olen sama meelt, et mis ei tapa, teeb tugevamaks.
    Sinul on selles suhtes ju mitu korda soodsam seis, et Sul kindel töökoht. Vähemalt peaks ju olema. Aga näe, ikka leiavad midagi, et mitte sotsiaalturvasse mitte lasta. Ma olen kusjuures paar punkti veel leidnud, mille alusel meil on õigus sotsiaalturva saada. Kaasa arvatud minul, kes ma hetkel tööl ei käi. Kirjuta mu mailile( virx.ross@mail.ee) oma mail, saadan Sulle ka need punktid ;) Püüame üheskoos siis oma lapstele ikkagi ravikindlustused saada :D:D

    VastaKustuta
  30. Tere.
    Elan vaikselt kaasa Teie tegemistele. Ka minul on jätkuvalt nutune see teema, kuna ikka ei saa korralikult tööl käia ja last lasteaeda panna, sest ikka ei ole kohti ja mida kõike veel.. Järgmisel kuul saab 4 kuud avalduse andmisest täis, eks siis paistab mis nad pajatavad. Seoses sellega, et ma ei saa korralikult tööl käia on ka minul juba ette teada, et ega kela meid siin ei aksepteeri- õigemini ootan nende eitavat vastust, mis nende poolt tuleb.. Olen mõelnud ka juba tagasi kolimisele, kuna pole selline võitleja.
    Teile sinna ikka jõudu ja jaksu.
    Jaanika

    VastaKustuta
  31. Sinul on raskem, kui hetkel meil. Usun, et Sul on tahtmine juba püss põõsasse visata. Kas Sa andsid avalduse ainult ühte lasteaeda või mitmesse?Kui Sinu lähiümbruses on veel lasteaedasid, siis vii avaldus neisse kõigisse. Kui Sul saab nüüd selles lasteaias 4 kuud täis, siis mine koha peale ja küsi,milles probleem on? Kui Sa oled sinna oma töölepingu viinud, siis aeg ajalt peaksid nad Sinuga ikka suhtlema, kasvõi mõnes teises lasteaias kohta pakkuma. Kui lasteaias käimine ei aita, siis mine otse lasteaedasid haldava pääliku juurde. Mul naaber ka ei saanud kuidagi kohta, aga nii kui päälikuga ühendust võttis oli lasteaia koht praktiliselt kohe olemas. Sinul on töökoht olemas, Sul on seda enam põhjus koht saada. Küll neil see koht olemas on. Kui Sa põed veits või kardad minna ja küsida, siis püüa see hirm või kartus kuidagi endast välja visata. Ära karda. Tunne asja vastu pidevalt huvi. Käi kasvõi iga nädal küsimus, siis nad näevad, et Sa ei jäta ja saavad aru, et Sul on tõesti seda kohta vaja ja küll Sa siis selle koha ka saad. Kui Sa mõtled praegu loobumise mõtteid ja Eestisse tagasi lähed, siis arutle endamisi need plussid ja miinused läbi. Kas kõik läheks paremaks, kui lasteaia koha saaksid? Kui jah, siis kasvõi seinast läbi, aga saa see koht! Usu mind, kui Sa iga natukese aja tagant endast märku annad, siis nad ei saa Sind lihtsalt eirata. Kordan veel kord, kui Sa karda või ei julge küsida, siis mine ikkagi. Nõrkused on need, mis meid tegelikult ootamatult aitavad. Ära viska püssi põõsasse ;) Hoian Sulle igatahes pöialt, küll Sinus ka see võitleja peidus on - Sa ainult ei tea seda veel ;)

    VastaKustuta
  32. Aitähh sulle lahkete sõnade eest. Meil mõlemal on mehega töölepingud, aga jh teistesse aedadesse me pole käinud panemas. Katsetame ka selle ära.. Aitähh sulle.

    VastaKustuta
  33. Hei!
    Ma võtsin täna ühendust etuuspäällikkö'ga (Suvi Onninen), kuna sinna klienditeenindusse võibki vastajat ootama jääda, ja rääkisin oma mure ära, sain vastuseks, et uurib asja ja laseb kellelgi mulle tagasi helistada. Kui mitte täna, siis hiljemalt esmaspäeval. Ja minu meeldivaks üllatuseks saingi kõne täna. Nõuandeks niipalju, et kuna segadust on rohkem kui rubla eest, siis peaksin täitma Kela-netiteeninduses uued avaldused. Igatahes sain kinnituse, et mul on õigus saada lastele kindlustus ja ka toetused. :) Seega kuna täna enam tööpäevast jaksu järel pole, tuleb homme hakata asjadega tegelema. Napakas on see, et kui ma küsisin eile faxi numbrit, siis anti mulle miski, mis ei ole kohe kindlasti n.ö. minu piirkonna oma ja seepärast pole ka ülevaadet. Poliisipaberid läksid Turku. Aga postiteel olen asju Nokia kontorisse saatnud. Kreisi maailm. Igatahes ma nüüd loodan, et kui ma asjad homme uuesti ära kirjutan, hakkavad asjad liikuma. MAinisin ka ära, et poisiga vaja arstil käia kuna on terviseprobleemid ja kindlustus on hädavajalik.
    Ja selles on sul väga suur õigus, et tuleb lihtsalt hirm puu taha saata ja asjaga tegeleda. Ma olen niikaua peljanud igalepoole helistada, et noh keelt nagu väga ei oska. Nüüd iga päevaga järjest rohkem avastan, et keel tuleb ise kui vaja on. :D Hommikul Kelasse helistades õnnestus asju inglise keeles ajada. Aga kui tagasikõne sain ja inimene soome keeles rääkima hakkas, tuleb endal ka soomekeelne jutt. Lihtsalt ise ka ei tea palju ma tegelikult seda keelt oskan. Ma arenen!!!
    Eks mul need lasteaiad ja arstid ja enamus tööd on ka kõik soomekeelne nii et on rõõm tõdeda - kleepub küll. :)
    To Jaanika: Lasteaiast rääkides, jah, tegelikult kui avalduse teed, on seal juba mitu valikut, kuhu sooviksid oma lapse panna. N.ö. piirkonna lasteaiad/hoiupaogad (ka erahoiud peaks olema) kirjas. Ja niipalju kui rahvas on rääkinud - kui lapsevanemal on töökoht, peaks selle koha VÄHEMALT 2 nädala pärast peale avalduse esitamist leidma . NIi et püss põõsasse ja tegudele!!!! Tagasiminek on küll väga viimane võiamlus, mida kaaluda. :)

    VastaKustuta
  34. Hahaahaa, ma lugesin nüüd kela-lehelt jälle asju! Ja mis ma leidsin!!! Suomessa työskentelevien työntekijöiden perheenjäsenillä on kuitenkin EU-asetuksen mukaan oikeus sairaanhoitoon sekä perhe-etuuksiin Suomesta, vaikka he asuisivat Suomessa tilapäisesti tai eivät asuisi Suomessa ollenkaan.
    Mins hakkab nüüd ka vääääga huvitama, mille alusel nad mu lastele "EI" ütlesid???

    VastaKustuta
  35. Täpselt Annyke, mina olen sama lauset lugenud ;) Kusjuures Kela ei saa "EI"öelda, kui elamisluba on vakituinen. Ma olen oma vastusega täna 7 tundi juba tegelenud ja nüüd on juhe juba koos. Muudkui loe ja loe ja loe ja siis veel kirjuta. Teen ju vastuseid 4 inimesele. Lastel on vähemalt enam-vähem samasugused vastused ja saab copy-pastet teha ;)Eks homme peab edasi asjatama. Tahaks esmaspäeval vastused ära saata.

    Tundub, et Sa hakkad siis asjadega varsti mäele saama :):) Visadus viib sihile.

    Anna kindlasti teada, kuidas Sul läks;)

    VastaKustuta
  36. Vot ei saa aru. :S Täna leidsin siis Kela-lehelt info, et mulle on JÄLLE! lisainfonõue välja saadetud. Lapsilisä taotluse juures. Et ma ikka töötan ja just sellest kuupäevast peale (nojah, kes käskis augustis n.ö. sundkorras lasteaiakoha puudumise pärast kodus olla, eksole). Nüüd nad eeldavad, et mul vahepeal üldse töölepingut polnud. Issand, kuidas tahaks vanduda. Hakkan juba mõtlema, et tegelikult võiks nendele faksidele hakata saatma ka kõiki asjassemittepuuutuvaid pabereid. Kiusatus on igatahes väga suur. Viimastest asjadest saaks saata pabereid/lepinguid auto kohta, siis saaks saata TEAM-liitto-lepingu, siis äkki mobiilsideteenuse lepingu... Hmmm..pagan..ahjaa, mul on veel autoeelsoojendusekasutuse leping ka. Päriselt oleks täitsa põnev teada, kuidas nad reageeriks... NO tõesti, tõesti...miks ma küll arvan, et paar klikki arvutis näitaks neile väga ilusasti palju ja kaua ja kus ma töötan. V*****************************PIIIIIIIKS.
    Maistraatist tulid paberid tõestamaks, et laste kotikunta asub nüüd siin.

    VastaKustuta
  37. Issver-sussver, ma täitsa mõistan Sind, kui Sa ropendada tahad :) Lase aga tulla ! :)Kui Sul kogu aeg tööleping olemas oli, siis kirjuta vabas vormis oma selgitus juurde, tee puust ja punaseks.
    Ma ei hakanud enam kohalikku Kelasse oma asju saatma. Tegin hoopis sellise lükke, et otsisin piirkonna bossi e-maili, kirjutasin talle igavesti pika ja laia sissejuhatuse, lisasin kõik 4 vastulauset ja saatsin ära. Millegipärast arvasin või kartsin, et seal t mingit vastust ei tule, aga kohe järgmisel päeval oli kiri vastu tulnud, et vaatavad meie asjad kiiremas korras üle. Vastaja ei olnud kusjuures sama inimene, kellele saatsin vaid keegi teine. Seega on juba mitu inimest seda lugenud... Noh, ei tea - ootan ja vaatan, mis saab. Põhi argumendina tõingi välja selle, et maistraattis oleme me registreeritud alaliste elanikena, mille tulemusena Soome riik Eesti riigile meie andmed saatis ja mille tulemusena lastel ravikindlustus lõpetati ( kuigi mul olid olemas aastani 2016 Euroopa ravikindlustuse kaardid - millest Soomes täitsa piisab), aga Soome ise nyyd ravikindlustust anda ei taha. Kuigi Kela-kaart on ALALISTELE elanikele. See, et Kela oma tingimused teinud on, läheb teiste seadustega juba vastuollu. Ühesõnaga 2 Soome riigiasutust ei teinud omavahel koostööd ja selle tulemusena pole lastel ravikindlustust. Kirjutasin ja selgitasin seda punkti seal pikalt ja laialt + siis igasugused muud punktid, mille tingimused me tegelikult kõik täitnud oleme. Eks vaatame, mis siis saab. Kirjutan lähipäevadel blogis sellest teemast lähemalt - praegu ei viitsi ;)
    Ok, edu meile endiselt :)

    VastaKustuta
  38. No tööl sain mõned vägagi mõistvad kommentaarid: minuvanune peagi kahe lapse isa ütles, et mnjaa, see on tuttav teema: tahavad pabereid, pabereid ja veelkord pabereid, ja nemad on soomlased.
    Ja ülemus(temal poeg veidi üle 5-a.), kellelt soovisin saada minu tööaega selgitavat kirja Kelale, mainis, et Kela töötabki niimoodi, lootes, et inimesed tüdinevad ja loobuvad. :S :S :S See viimane argument on nüüd küll väga häbiväärne ma ütleks...riigiasutuse kohta.. Või???
    Kas Eestis Pensioniamet toimib ka niimoodi w? Ma küll ei mäleta, et ma eestlasena oleks pidanud sinna mingeid hunnikuid pabereid saatma (erinevalt siinsetest "soomlased vs Kela" - süsteemist).

    VastaKustuta
  39. Ma olen ka soomlaste endi käest kuulnud, et Kela jamab sedasi. Selles suhtes 5+ Eestile, et ei ole mingit jamamist. Loomulikult polnud ma Eestis ka välismaalane, äkki siis oleks rohkem jamamist - kindlasti oleks. Aga kas nii palju ? Vaevalt küll.

    VastaKustuta
  40. Ma tegelikutl pidasingi hoopsi seda silmas, et soomlased kurdavad, et KELA nendega KA jamab....Eestis eestlasena pole küll asi pooltki nii hull olnud. Ja siis mind ikka aeg-ajalt ärritas, et mõne asja korda saamiseks tuli füüsiliselt kohale ilmuda kontorissej a järjekorras passida - vähemalt sai asja reaalselt korda..... Aga siin....teen ja taotlen netiteel, saadan ikka lisapabereid postiga ja ilmselgelt lõpp-tulemusena kolin KELA-kontorisse elama. :D :D :D
    Noh, ma nüüd võin vist 1 miinuse nende kontolt küll maha tõmmata - sest lastele ravikindlustust ei ole andtud kuan Eesti poolt jätkuvalt tiksub... kuni 15.detsembrini. Mitte, et see mind kuidagi aitaks, eksole. Sain eile haigekassa kirja kätte, et nemad nüüd teadlikud - minu lapsed ei ela enam Eestis ja 15.dets lõpeb ka selle ja tolel seaduse järgi nende ravikindlustus Eestis. Seega nüüd on vähemalt väga selge põhjus olemas.... Ja see oleks ju väga lihtne välja tuua olnud... Mitte jahuda mulle (sorry 4- ja 14-aastasele) mingist "koguaeg Soomes mitteviibimisest, enda elamispinna puudumisest jne jne jne ).
    Sellegipoolest ei taipa, miks siis muude KELA-asjadega pidurdatakse.
    Jaja, ma tean küll, et need "parastajad" tulevad kohe irisema, et mis norid toetusi jne... Aga ma töötan siin ja maksan riigile makse ja maksan ka käibemaksu, muide. Nüüd küll veidi vähem, sest sigarettide pealt ei ole enam nõus maksma. Seega ma leian, et MUL ON ÕIGUS NEID TOETUSI SAADA.
    Sellise süsteemi järgi nagu minu puhul toimub, ei peaks kallid, kodumaa "patrioodid" siit punast krossigi saama oma võsukestele.

    Sorry, virx, et hoogu läksin. Viskas vales kohas kaane maha. :)

    Jätkuvat võitlusvaimu!

    VastaKustuta
  41. Kas Kela siis kohe konkretselt teatas, et lapsed saavad ravikindlustuse siis, kui Eesti oma lõppeb? Ära seda miinust sealt veel maha kraabi, kuni asi 100% tehtud ;)See äkki jälle mingi nende mõttetu kumm. Kui nad aga konkreetselt kirjutasid, siis lilled ja pai Sulle, et finishisse jõudsid - vähemalt ravikindlustusega. Lapsilisadega tulevad jah vist järgmised poindid ja loomulikult on Sul õigus kõiki neid toetusi saada, mida riik ette näeb, sest maksad oma maksud Soome riigile. Nii nagu Eestis said Eesti lastetoetusi ja nii nagu kõik "parastajad" Eestis samamoodi saavad. Ja ei saa siin niisama keegi midagi. Kui Sa toetusi juba saad, siis järelikult annad riigile midagi ka vastu ;)

    Ikka võib end välja elada, hakkab ju kohe parem :):D Endalgi viskab mõni kord vindi üle ;)

    VastaKustuta
  42. Ei, See'p see nõmedus oligi ,et KELAl oli väga raske mulle selgitada, et kuna lastel veel Eestis ravikindlustus kehtib, siis seetõttu nemad ei anna. Kuna nüüd saabu eesti haigekassast teada, et 15.12 lõpeb laste ravikindlustus Eestis, siis jõudis mulle ka TEGELIK KELA jonnimise põhjus kohale. :S Aga see tähendab, et nüüd ma ootan sis selel fetsembri kuupäeva ära ja kui siis KELA midagi teha ei viitsi, tuleb mul tervet seda jama jälle algusest peale ajama hakata.
    Ja kuan ma "igaksjuhuks" igast paberist, mis ma saatnud olen, jätan endale paar koopiat, siis hakkab mind varsti kerge lämbumisetunne vaevama. :D :D :D Mõnes mõttes ma lausa tunnen kaasa neile KELA inimestele, sest kui nad ikka koguaeg inimestelt niipalju pabereid nõuavad (selle asemel et näiteks ise arvutis mõni klikk rohkem teha ja sealt vajalik info saada...see peaks ju siin ka võimalik olema...poliisis igatahes nähti küll laste sissekirjutused kohe arvutist ära), on nad ammu sellesse paberihulka ära lämbunud. :D :D Ja ei pane üldse enam imestama ka, et nad neid pabereid koguaeg kaotavad/tähele ei pane/"polegi kätte saanud" jne jne . Ikkagi, riigiameti poolt vääääga nõme. :S
    Seega KELA-poolt poel ma pärast viimaseid suhtlemisis midagi kuulnud, kuan ma ootan nüüd millal raamatupidaja leiab 5-10 minutit, et mulel minu teenitud rahast ülevaade teha, et ma saaksin selle jälle KELALE saata. :S
    ma ei anna all...vot KELA kiuste ei anna. :S

    VastaKustuta
  43. Jummal,kui tööleping olemas peab lastehoiu kahe nädalaga saama!
    Minul oli nii:
    Mees ametlikult Soomes tööl 1 maist.2011
    Lapsega tulime juunis: maistraat,poliis,kela 19.augustiks korras.
    24.augustil läksin TE toimistusse,panin töötuks,sama päev sain koolipaberi,et õppetöö algab 1.sept. Viisin selle Te toimisto ja LINNA LASTEHOIDUDE JOHTAJA kätte:palun võimaldage lapsele nüüd koht(laps 2.7 aastane).
    Ootasin...ootasin KEEGI EI helistanud. Läksin aga ise jälle kohale 7 septembril ja koht oli kohe alates 12 sept. olemas.. ehk esmaspäevast.
    Kotoutumistuge hakkasin saama ka kohe 1.septembrist.
    Kusjuures keel tuli tõesti iseenesest kui vaja, sest sain oma asjad ju aetud!
    Käin nüüd koolis,laps lasteaias pere ilusti koos ja olen niiiii rahul ja õnnelik ja Soome riigile igati tänulik!
    Eestis olin last üksi kasvatav(mees Soomes)muserdatud, töötu(koondatud), närviline emme...
    Küll saavad ka teie asjad korda ja nautige elu
    juhuuuuu...

    VastaKustuta
  44. To Annyke: :):):) Imeline teekond jätkub :) Ja ma üldse ei imesta, kui Sa otsast pihta mingeid pabereid saatma hakkad. Loodame, et siiski mitte - see oleks juba konkreetne nõmetsemine ;)

    To Anonymous: Meil oli ka lihtne, saime kohe lapsed lasteaeda-kooli, ma ise ka suht ruttu kursustele, aga Jaanika mässab, nii et vähe pole.

    To Jaanika: Mis piirkonnas Sa olidki? Ma võin vaadata, kuhu kaebama peaks. VÕid mulle oma maili k asaata : virx.ross@ mail.ee - aitan Sul selle kaebuse ära teha ;) Tõesti, täitsa mures Su pärast - panedki äkki pillid kotti ;);) Ok, viimane rida oli nali. Aga kirjutada võid ikka, klopsime nädalavahetusel selle paberi kokku ;)

    VastaKustuta
  45. Ma saatsin jälle KELAsse pabereid. Kuna neid väga huvitas minu töötatud ae ja sissetulekute ülevaade, siis lahke raamatupidaja printis kõik!!!! palgalehed uuesti välja (8xA4), tööandja lisas omalt poolt järjekordsed lepingute koopiad(4xA4) ja lisaks veel selgituskirja minu palgata päevade mitteomamise kohta...1xA4...seega neil on nüüd jälle pool kilo pabereid rohkem. :S :S :S
    Ausalt, mul hakkab juba hasart tekkima ,et kaua nad seda vanapaberit viitsivad seal koguda veel. :D :D :D

    VastaKustuta
  46. Ju neile see paber meeldib. Töötlevad ümber ja puha :D:D Ikkagi taaskasutus. Kela enda poolt tuleb alati miljon kirja, vaja ju vastu ka saada :D Kui meie perele need otsused tulid, siis tuli kusjuures 6 erinevat paberit eraldi ümbrikes - meie kõigi otsused, elamistuki otsus( mida nad ka ise pähe määrisid - umbes nii nagu oleks kerjanud ( see selleks) ja 6.paber....hm, ei mäletagi, mis see oli - võis minu kursustega seotud olla. Mul on ka juba täielik hasart. Ootan ka 2 nädalat täis ja kui siis ka mingit ilmutust ei ole, siis kirjutan veel kõrgemale :D Esmaspäeval saab niisiis 2 nädalat täis.
    Jagame aga muljeid ;)

    VastaKustuta
  47. Vot seda on raske lugeda kui eesti ja soome keelsed sõnad on nagu pudru ja kapsad ühes lauses. Ehk siis mõne lause pealt juba kadus lugemise isu ära.

    VastaKustuta
  48. To viimane anonymus: No paraku on mõned asjad lihtsam soome keelsete sõnadega väljendada, sest kõikidele asjadele ei oskagi kohe eestikeelset vastet kohe leida ja endale tundub jällegi selgem, millest jutt käib. Vähemalt mul on nii.
    Mu Kela-sõja lõpusirge paistab. Lapsed turvapiiris. Ma nii väga loodan, et rohkem mu käest pabereid ei taheta. :)

    VastaKustuta
  49. ütleks nii et see kõik on keele oskamatuses kinni,kui keel suus ei ole ühegi asutusega probleemi.

    VastaKustuta