Lehevaatamisi kokku

esmaspäev, 31. oktoober 2011

Häda ajab härja kaevu...

 
...ja uuesti tööd otsima. Mina olen siis seekord härg ( tegelt olen ma ikkagi sõnn ).

Tulles korra minu eelmise kirjatüki juurde ( “KELA otsused”), siis tahaksin osadele parastajatele (või ironiseerijatele või ma ei teagi, kuidas neid nimetada) lihsalt selgituseks kirjutada a la mis mina olen Soome riigile andnud, et ma-ei-tea-mis-hüvesid-ootan.

Esiteks: Olen Soome riigis elanud 3,5 kuud, millest ca 2 kuud käisin tööl olles Soome riigile maksumaksja ja peaaegu 1 kuu olen käinud koolis. Ei ole küll suurem asi panus, aga ma ei saaga öelda, et olen Soome riigis nüüd see kõige suurem luuser. Uskuge või ärge uskuge, aga osates soome keelt, on võimalik tõesti parem töökoht saada. Täitsa ulme ju ! Vabandan kõikide ilkujate ees, et julgesin soome keelt üldse õppima minna ja oma koristaja ametit edasi ei pidanud. Kahetsen juhtunut siiralt :D:D NB! Kui nüüd vaja on, siis hakkan jälle koristaja tööd tegema ;)

Teiseks: Ma ei oota Soome riigilt mingeid ma-ei-tea-mis-hüvesid, vaid kõige elementaarsemat – lastele tervisekindlustust. OK, endale ka - aga lastele siiski esimesena. Kellel on lapsed, need mõistavad seda, kellel ei ole - need võivadki siin mingist roosast mannast rääkida. Need kõikse targemad peavad siin kohal siiski oma suu natukesegi koomale tõmbama, sest näe – ei anta lastele ka siis seda sotsiaalturvat, kui ema juba mitu-mitu-mitu kuud tööl on käinud ja kui tal tähtajatu tööleping on.

Kolmandaks: Ausõna, kui keegi tahab asju selgitada, siis saab seda teha ka ilma ilkumata või tänitamata. Päriselt ka, see on võimalik - proovige! Ei pea ju ilkuma, et a la marsin riiki ja muudkui nõuan! Uurige enne, kas tõesti ongi lood nii. Ma söön oma mütsi ära kui see tõesti nii oleks!

Neljandaks: Mitte, et ma kriitikat ei kannataks – seda ma kannatan, AGA ma ei kannata, kui kriitikat tehakse selle kohta, mida tegelikult olemas ei ole! Palun väga – parandage, kui ma eksisin nende seaduste lugemisega; parandage, kui ma mõnda asja valesti selgitan, parandage, kui ma lausa valet räägin – olen selle eest tänulik, saan seeläbi ise targemaks ja teised samasugused torujütsid ka. Nagu ma püüdsin neid seadusi seal lahata - näete, ma eksisin - tunnistan seda ja mul on väga hea meel, et mind parandati ja selgitati, kuidas õigesti on.Olen nüüd targem. Ma võin paljude asjade suhtes veel täitsa rumal ja loll olla, aga see eest püüan ma asjadest aru saada ja võtan neid näpunäiteid ka kuulda. AGA ärge kritiseerige seda, mida ei ole olemas!! Kui tahate kedagi/midagi siiski kritiseerida, siis loogegi omale enda blogi ja kritiseerige seal ;) Nii palju, kui torust tuleb - soovin selleks ka jõudu ;)

Viiendaks: Tehke, mulle lollile, see selgeks, kui mul mingeid õigusi ei ole, siis kuidas on Soome riigil õigus saata Eestise riigile andmed, et me oleme alaliselt Soomes ja mille tulemusena lõpetatakse Eestis kõik sotsiaalsed garantiid ära ( haigekassa, lasterahad jne)? Vot sellest asjast ei saa ma aru!

Ja lõpuks kuuendaks: Ma ei ole üldse pahane Soome riigi peale. Ma olen siin ikkagi väga rahul ja ma ei kahetse endiselt ühtegi sammu, mida ma teinud olen. Olin sellest KELA otsusest lihtsalt ebameeldivalt üllatunud, et need asjad siin nii keeruliselt käivad. Tundub, et meil oleks nagu korrektne perekond - töötav isa, koolis/lasteaias käivad lapsed, kursustel käiv ema – kõik peaks nagu OK olema. Aga ei ole. Sain nüüd targemaks ja tean, mis puudu on.
Ärge kirjutage nagu ma oleksin Soome riiki nüüd sõimanud või ma-ei tea-mida-teinud! Ei ole ju! Ma olen ikkagi veel väga rõõmus ja väga tänulik, et siin olen ;) Meil on kõik nii superluks hästi läinud! Kõik on olnud ju lausa tip-top! Peaksin lausa ajudeta olema, kui nüüd Soome riiki siin sopaga loopima peaksin hakkama. Hämmastus oli selle nimi, kullakesed - hämmastus!Olin ebameeldivalt üllatunud. Või on see minul keelatud?
Nüüd olen ma lihtsalt targem ja tean, et asjad ei käi nii nagu ma arvasin neid käivat. Koos minuga sai targemaks nii mõnigi teine ;)

See lõik oli siis pühendatud neile, kes leidsid, et ma olen tänamatu sitikas, kes jooksis Soome hüvesid ja muid maiusi lunima. Ärge pange mulle suhu sõnu, mida ma pole öelnud ja ärge kirjutage sellest, mida pole olemas. Katsume natukenegi tolerantsemad olla :) Tänud ;)

See on selgemast selgem, et KELA-kaardi ja selle ravikindlustuse pärast me nüüd küll abielluma ei hakka :)

Ega mul muud üle jäägi, kui ½ kohaga siiski tööle minna, sest nii pole lihtsalt võimalik, et lapsed jäävad ilma ravikindlustuseta. Ok, Janeli äkki saab selle Tarmo kaudu. Aga Karolin? Ja mina ise ka? Me ei tea millal midagi juhtuda võib.Tänu taevale, et lapsed terved on püsinud.
Tegelikult usun, et kui nad peaksidki haigeks jääma, siis kusagil siin peaks ikka mingi koht olema, kes lapsed haiguse korral ka üle vaatab ja vajadusel rohudki välja kirjutab. Kindlasti on. Tahaks uskuda, et on ;)

Mina alustasin siis uuesti ei millegi muu, kui töö otsimisega ;) Tööotsing vol 2 !
Peaks sinna Prismasse tagasi minema ja ütlema, et nüüd olen ma juba täitsa võimeline need 5 tundi seal kassas tööd tegema. Ma kusjuures arvan, et ma lähen kolmapäeva( siis koduõppe päev) ja küsin!
Kirjtasin ka sinna samasse firmasse, kus hetkel Tarmo tööl. Tegemist on perefirmaga. Naine tegeleb naiste tööasjadega ja mees meeste tööasjadega. Tööd on seinast seina - kui kodulehte uskuda. Aga naiste põhitööd pidavat olema siiski taimekasvatus ja koristamine. Kui muud üle ei jää, siis tuleb uuesti koristajaks minna -esimesele astmele tagasi ;) v.a. bussiaknaid nühkima - see on 100% kindel :)

Kui KELA nõuded näevad ette, et tööd peab tegema vähemalt 18 tundi nädalas, siis tuleb see töökoht kusagilt ja kuidagi ka välja kaevata ;) Ma olen nõus isegi 20 tundi tööd tegema :D Ja kui nüüd väga aus olla, siis ka 37,5 või 40 tundi ehk siis normtundides ;)

Aga see on küll 100% kindel, et neid kursusi ma pooleli küll ei jäta. Käin nii koolis, kui ka tööl. Varemgi ju nii koolis käidud ;) Õpiks ma kusagil kutsekoolis või ülikoolis, siis poleks tegelikult KELA-ga probleeme, siis oleks kõik vinks-vonks. Mina aga õpin täiskasvanute koolituskeskuses.

Et siis jälle uued otsused :D Olude sunnil ;) Nüüd jääb vaid loota, et mingigi töökoha leiaks.


OK, kõike kaunist – püüame siis kuidagi ikkagi mõistvamad olla, sest kõik ei ole siiski nii must-valge, kui esmapilgul tunduda võib.

18 kommentaari:

  1. Heh,mai saagi täpselt aru,mis inimestele korda läheb,kuidas teistel läheb????Raiskavad vaid oma kallist aega....
    Olge ikka edasi tublid ja ärge alla andke! Küll kõik sujub....vahel lihtsalt läheb aega kauem :)

    VastaKustuta
  2. ma ei hakka parem neid eelmise postituse kommentaare üldse lugemagi. lihtsalt tekkis mõte, et kõigi nonde ilkujate eest võid "tänada" õhtulehe "toredat" ajakirjanikku, kes su "staariks" tegi... oh jah.

    ma olen kindel, et sa leiad just täpselt sellise töö, mis ka sinu kooli ja muude kohustustega sobib, nii et saate oma tervisekindlustuse asjad jonksu :)

    VastaKustuta
  3. Ma arvan jälle, et sa võtsid natuke asju liiga südamesse. Ühtegi kurja kommentaari ju ei olnud. Eks inimestel võis sinu postitusest ju teistsugune mulje jääda, kui sina seda taotlesid. Eestis ei ole ka mittetöötavatel inimestel haigekassat, seal peaksid selleks samamoodi tööle minema. Õnneks muidugi lastel jälle on hoolimata nende vanemate tööstaatusest.
    Edu tööotsingutel!

    VastaKustuta
  4. To Mann: Sõna "kurja kommentaari" on minu arust sinu poolt vale väljend. Vot just nimelt ilkuvaid ja noh ütleme otse "ussitavaid", a la toetuste nurujaid jne. Ma usun, et Sa said aru küll, millest ma kirjutasin ja said ka teised. Selles see asi ongi, et "ussitavad" need kommenteerijad, kes pole asjaga kursiski - peasi, et saaks ära panna.
    NB! Eestis on töötul (ehk mittetöötaval inimesel) ravikindlustus olemas ;)

    VastaKustuta
  5. Tubli oled! Ma võin öelda, et sinu kirjutised on mulle nagu käsiraamatu eest juba-loen hoolega, siis tean mis mind varsti eest ootab. Kommentaatoritele muidugi anna andeks, ehh, ehteestlaslikud ju, rõõm sellest kui teisel vahel allamäge läheb ning kadedad ju ka, ise ei suuda eriti midagi saavutada,siis peab teiste kallal hambaid teritama. Häbi on, ausõna, meie rahvas on üks krdi tige ja õel jne, kes vaid negatiivsusest toitub. Muidugi ei käi see kõigi kohta, kuid kahjuks see ikkagi nii kipub olema.
    Pea vastu ja tervisi su perele! Käthlin

    VastaKustuta
  6. To Mann: Kui ma nüüd sügavalt järele mõtlen, siis kas ikak on lastel Eestis ravikindlustus hoolimata vanemate tööstaatusest? Kui vanematest kumbki ei tööta ning ei ole ka töötuna/tööotsijana hingekirjas (jajaa, selliseid on ju ka), kui ema/isa ei ole ka lapsehoolduspuhkusel enam (kuni lapse 8. eluaastani on sel juhul lapsevanemal ka ravikindlustus, ilma ,et ta peaks kusagil mujal "arvel" olema), siis kas lastel ikka kindlasti on ravikindlustus? Vanemate puhul tekib minu peas küll suur küsimärk, eksole. Ja ilmselt õigustatult. Aga laste suhtes, ma hetkel kindel pole. See lapse 8-aastaseks saamiseni hooldus"puhkusel" olemine on oma peres järele proovitud, küll juba kümmekond aastat vanad andmed, nii et võib olla on vahepeal mutuusi toimunud. Igatahes, meil oli issi tütrega n.ö. puhkusel kui emme käis tööl. Vot sedasi. :)
    Virx-ile ja perele endiselt jõudu ja jaksu! Parimad mõtteterad minu jaoks: Las koerad hauguvad, karavan läheb ikka edasi. :) Kõik, mis mind ei tapa, teeb mind tugevamaks! Ja lisaks meeldib mulle tehagi asju teiste arvamuse kiuste....et tõestada kui metsas nad oma arvamusega on. :D :D Ja tõestamiseks annavad jõudu eelpool toodud mõtteterad. :)

    VastaKustuta
  7. Ma arvan et kuna see teema arusaadavatel pohjustel sulle vaga hingelahedane on siis ka minu arvates oled sa natuke yle reageerinud eelneva postituste kommentaaridele. Mina kui erapooletu ei leidnud sealt yhtegi kommentaari mis oleks sind otseselt solvavatel pohjustel kirjutatud (kuigi saan aru et need sind valusalt riivata voisid).
    Ma olen ise ka kunagi vaga ammu Soomes elanud ja mul on olnud probleeme seal elamis/tooloa saamisega mis mulle palju stressi tekitas AGA samas on mul hea meel naha et yks maa oma 'eluujaamise' eest korralikult hoolt kannab ja oma inimeste eest hoolitseb. See nyyd ei ole jalle oeldud et sind kiusata voi midagi oigustada aga ma ise elan maal kus on juba aastaid sisserannanuid/sissesoitnuid sona otseses mottes kahel kael vastu voetud, toetusi koigile jagatud ning tanu sellele on riik omadega taitsa pohjas. Selline sisserannanute kohtlemine loomulikult tekitab pahameelt kohalikke seas kuna nende elukvaliteet jarjest langeb. Eriti suurt pahameelt tekitavad aeg ajalt ajakirjanduse kaudu paljastatavad andmed et naiteks maksab riik lapsetoetust (naiteks) Poola mehele kelle naine ja lapsed siin yldse ei elagi ....ning selliseid lapsetoetusi makstakse TUHANDETELE meestele (naistele). Moelge siis ise milline koormus see on riigikassale ning samas ei ole riigil kyllaldaselt raha et oma rahva eest hoolitseda. See on vaid yks naide jaburatest seadustest.

    Ma ei tea aga voib olla parast seda kui sa oled Soomes juba aastaid elanud oskad sa naha ja hinnata seda rangust millega KELA omi asju ajab. Praegu oled sa selleks liiga haavatud ja ise alles voitluses. Tegelikult on ju KELA sulle andnud punktid mille taitmisel sa saad mida soovid ja ma olen kindel et oma visa eestlasliku iseloomuga sa need ka saavutad.
    Ma ootan seda aega ja tulen siis sulle onne soovima et sul on onnestunud paaseda elama taisoiguslikult riiki kes oma inimeste ja nende tuleviku eest nii hasti hoolitseb.

    Anna andestust, kui suudad, ka nendele kommenteerijatele kes sulle oma komentaaridega haiget tegid kuna mul on tunne et nad lihtsalt vaatasid asja KELA poole pealt mitte ei proovinud sind maalt valja visata ja sulle halba soovida.

    Me koik oleme karmed ytlema et yks eestlane soob teist voi miks eestlased nii oelad on jne aga samas ei takista meid ju keegi ise siis parem olema ja jatta negatiivsetele kommentaaridele negatiivselt vastamatta. Saan aru blogi omaniku pahameelest kuna teema praegu valuline aga ma ei tea kuidagi kurb on naha kuidas kohe paljud kommenteerijad hakkavad teisi peksma selle eest et nemad oma arvamust avaldasid mis erapooletuna lugedes sugugi oel ei ole olnud.....Ja kui oleksgi olnud siis milleks hakata negatiivsega vastama ja ohkonda nii mustaks ajama.
    Soodame rohkem ikka positiivsust blogi pidajale tema kordaminekuteks ja laadime ka ennast komenteerides ainult paremate soovide mitte negatiivsetega :)

    Edu teile probleemi lahendamisel ja paikest koigile komenteerijatele :D

    VastaKustuta
  8. To viimane anonymous: Loomulikult ei ole ma KELA peale pahane, ma lihtsalt ei osanud arvata, et asjad nii keeruliselt lähevad. Ja ma täitsa mõistan seda KELA otsust, sest kuulen ju ise ka, kui palju seda sissetungi siia on;)

    Võibolla reageerin, jah, veidi üle - emotsionaalne inimene - midagi pole teha. Põhimõtteliselt võtsin ma hoogu, et sellest ilkumisest lõpuks kirjutada, sest terve blogi põhjal on seda ilkumist ikka rohkem. Midagi pole teha - kadedaid leiab ikka ;)
    Kuna tegemist on ikkagi minu isikliku blogiga, siis ma leian, et mul on täitsa õigus nendele ilkujatele midagi ka öelda. Olen selleks liiga nõrk, et lihtsalt vait olla ;)


    To Annyke : Eestis on,jah, jah lastele ravikindlustus tagatud, olenemata vanemate töökohast.

    VastaKustuta
  9. Mina jälle imetlen Sind aina enam ja enam. Väga tubli oled ja soovin Sulle ja Su perele vaid parimat.
    Ise olen ka nüüd juba mõttega leppinud, et tuleb ilmselt ka võõrsilt tööd otsima hakata...nii väsitav on neid sente veeretada ja põhiline on see, et töö siin on ka ennast ammendanud. Eestis olen "väike" juht aga Soomes tuleb ilmselt alustada koristades :)
    Aga Sinu blogi annab jõudu ja kindlust, et kui tahta siis saab alati hakkama.
    Minu pöidlad on pihus, et Sul kõik kenasti sujuks.

    VastaKustuta
  10. Ma sain oma asjadele Kelast konkreetse vastuse: enne poliisipabereid (lastele) ei juhtu mitte midagi. Seega kui ma nüüd poliisis ära käin ja paberid kätte saan ning edastan, on minu poolt tõesti kõik liigutused tehtud. Eks kogemusi on kuuldud ka täiesti teisest ooperist. Jätkuvalt hämmastab mind erinevate piirkondade erinev "seaduste tõlgendus".

    VastaKustuta
  11. To Annyke: Milliseid politseipabereid?Et lähed lastega kohale, näitad ette,kui kõik korras- maksad 47 € ja saad lastele elamisload? Või on veel midagi vaja? Ära hirmuta! :D
    Erinevatel piirkondadel erinevad tõlgendused jah - mõni saab nii lihtsa vaevaga kõik ära aetud, teised peavad taevast kuud alla tooma :D

    Me saime ka oma otsused siis paberkujul kätte: minule, Karolinile ja Janelile - ei vastus, Tarmole - jah vastus.

    VastaKustuta
  12. Tere!

    Ma ei saanud üldse aru, kuidas on enne võimalik henkilötunnus saada ja siis politseisse minna (Helsingis ei võetud enne jutule, kui politseist saadud paber näpus oli) aga näe Turus on see võimalik:) Mina tulin siia mai lõpus ja esimese KELA-käigu tegin 30.augustil, siis olid laste henkilötunnused tulnud ning üürikorter olemas. KELAsse läksin kahe avaldusega, sotsiaalturva ja lasteraha. Need vormistati kenasti ära ja paberites tuhnides avastas teenindaja, et olen lastega 3-kesi ja üürikorteris. Pakkus mulle kohe, et peaksin kindlasti taotlema ka asumistuge ja ka selle paberi tegin ära paar nädalat hiljem. Esimese lasteraha ja asumistoe sain tagasiulatuvalt 3.oktoobril.
    Soomes võtab kõik meeletult aega ja asjaajamine ikka parajalt keeruliseks tehtud, jookse sinna ja siia aga selles olen ma üsna kindel, et see saadetud otsus on mingitel tingimustel õige.
    Hihi ja nii palju soomlastest, tõepoolest neil paljudel ei ole OMA elukohta aga nad on siiki soomlased ja meie oleme siin vaid alaliselt elavad eestlased, äkki:)

    VastaKustuta
  13. Alates septebrist peab siin ka enne politseis käima ja alles siis maistraatti minema. Enne septembrit oli, jah, veits lihtsam ;)

    VastaKustuta
  14. To virx: Jah, käisin täna poliisis ära. Lapsed 47€/per naama. :) Pakkusin seal kõiki pabereid, mida teadsin võibolla vaja olevat esitada. Noh, et kindla peale välja minna. Kusjuures minul õnnestus siin lastega sedapidid, et käsiin okstoobri algul Akaa maistraadis ja sain n.ö. tilapäised henkarid lastele. Ma muidugi ei saa täpselt aru, et mille pagana pärast mul neid lapsi sinna vaja kaasa vedada oli (poliisi ma mõtlen). Minu andmetes on ju juba esitatud, et mul sellised järeltulijad on olemas ja et ma nad siia tuua kavatsen jne jne jne . Ühesõnaga keeruline. Nüüd öeldi, et kui 2 nädala jooksul paberid koju pole tulnud, siis võib helistada. :D :D

    VastaKustuta
  15. Esiteks on tänu Sinu blogile ka meie perekond lõpplikult otsustanud Maarjamaa maha jätta ja otsida elamisväärsemat elu Soomemaal. Küll on kena, et saab ilmselt samal viisil bürokraatidega kaigast vedada aga eks lõpuks sujub kõik. Seega pea blogi edasi! Jõudu ja uusi pealehakkamisi ning edu!

    VastaKustuta
  16. Keegi kirjutab siin, et eestis on vanematel kindlustus olemas, kui olemas alla 8-aastane laps. see on vale info! mul on 3 alla 8-aastast last ja mitte temps pole ravikindlustust. jah, lastel on. Eestis saab ainult siis ravikindlustuse, kui maksad sots.maksu (käid tööl vms), oled lapsehoolduspuhkusel kuni lapse 3-aastaseks saamiseni või siis ametlikult töötu. Paljulapselistel on ka veel 1 võimalus, teistel mitte.

    VastaKustuta
  17. To Jaana: Mina kirjutasin, et meie piigaga oli issil niimoodi ravikindlustus. Aga see kogemus on juba 10 aastat vana, seega ma ei või ju lubada, et see ka praegu kehtib. Selleks tuli kõik!!! lasterahad panna jooksma issi nimele (ees olid juba 2 vanemat poissi) ja tema n.ö. hoolduspuhkusele määrata. Mina käisin sel ajal tööl. Ametlikult ja issi oli natuke vabakutseline õhtuti. Ega mul muidugi polegi millegagi tõestada, et see niimoodi ka toimis. Seega ma lihtsalt räägin nagu SIIS sai teha.

    VastaKustuta
  18. Kui ema kodus lastega ja lapsed alla 8-aastased, aga isa käib tööl siis teed avalduse pensioniametisse et olen kodunaine ja saad ravikindlustust sest mees töötab. Vähemalt minult niimoodi ongi :) Küsi pensioniametist :)

    VastaKustuta