Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 19. oktoober 2011

Autoroolist bussipingile, bussipingingilt koolipinki ja "Õhtulehe" lõppvaatus.


Vabandan, vabandan, vabandan, et pole nii pikalt jälle kirjutanud. Asjaajamisi on nii palju olnud, et kirjutamiseks pole aega jäänudki.

Alates tänasest kolisin siis autoroolist bussipingile ;)
Käisin eile Turu bussijaamas kuukaarti ostmas ja puha. Kuukaart maksab muide 60 € - päris krõbe hind. Oleks turul, siis kaupleks odavamaks :):);) Kaardi ostmisega polnudki nagu mingit küsimust – täitsin ühe avalduse ära ja saingi kaardi vastu. Kuna ma maalt ja hobusega olen, siis küsisin müüjalt, et mis ma selle kaardiga nüüd edasi peale hakkan – ikkagi kiibiga ja puha ?:) Sain targemaks küll :bussi sisenedes annan kaardi bussijuhi kätte, kes selle lugejasse paneb ja siis mulle tagastab ;) Ei midagi keerulist.
Kaart on laetud 30. päevaks. Kuidas juurdelaadimine käib, sellest pole mul hetkel õrna aimugi, aga eks ma novembri keskpaigas arenen ja seejärel muljetan ;) Kaart ise kehtib muidu 3 aastat, peale seda peab välja vahetama ja uue ostma. Kaardi eest pidin muide 6,5 € maksma. Osad on rääkinud, et kuukaarti saab 43 € eest. Küsisin piletit ostes ka selle kohta ja vastuseks sain selle, et 43 € hind on vaid läbi KELA kellelegi. Kes ja mis? Ei oska öelda, aga mina ei kuulu sinna nii või teisiti - mul pole veel ju KELA-kaartigi. Nüüd lähemegi sujuvalt KELA-teemasse üle ;)

Käisin siis eelmisel reedel KELA-s, sest kolmapäeval tuli jälle uus kiri, kus seekord paluti saata: lomakorvause paber, työvoima otsus, Tarmo järjekordne palgatõend ja viimaks veel ühte paberit, mille tegelikult oleks pidi täitma tööandja!! See viimane paber oli jah päris hea paber – isegi nurga peale oli kirjutatud, et täidab tööandja. Kuna minul tõesti mingeid andmeid kusagilt võtta ei olnud ja polekski pidanud olema, siis kirjutasingi sinna paberi peale, et neid andmeid tuleb küsida tööandjalt ja kirjutasin kontaktid ka kenasti peale ;) Työvoima otsusega oli täpselt sama lugu – selle saadab työvoima automaatselt neile ise – jällegi polnud mul midagi teha. Paningi ümbrikku oma lomakorvause paberi ja Tarmo töötõendi ning viisin aga posti. Mul neid KELA ümbrike veel päris mitu ja “vana” kirjanikuna võin neile kirjutada küll :) Kui nüüd tõsiselt rääkida, siis otsustasin juba kolmapäeval, et reedel lähen oma paberipatakaga KELA-sse ka koha peale , sest 27.10.2011( laste ravikindlustus saab siis läbi) läheneb, nemad aga venitavad ikka veel oma kummi. Kõik paberid on neil ammu-ammu juba olemas. Käisingi reedel kenasti koha peal. Väga kaua ootama ei pidanud, nii 25 minutit - KELA kohta on see väga lühike aeg ;)
Kui KELA ametniku laua taha sain, siis panin meie kõikide paberid eraldi hunnikutesse ja hakkasin järgemööda küsima, kellel mida puudu on. Algul enda paberid, siis Tarmo, siis Karolini ja siis Janeli. Noh, ja mis selgus? Selgus see, et kõik paberid on korras ja põhimõtteliselt peaksime me nüüd kohe-kohe KELA kaardid ka saama, nii 1-2 nädalaga peaks teade koju tulema. Mulle tundub see igatahes kahtlane. OK, ootan siis 26.oktoobrini ( siis mul koolist vaba päev) ja kui selle ajaga neid nn. kaarte ikka veel tulnud pole, siis lähen kõmpsin uuesti uksest sisse ja ilma konkreetse vastuseta ma sealt laua tagant lihtsalt püsti ei tõuse! :) Ma tean küll, et nad tegelikult nimme venitavad välismaalastega seda kummi ja jooksutavad ühest asutusest teise. Aga jah, järgmisel korral olen ma siis konkreetsem :):):D

Koolis olen nüüdseks siis koguni 1,5 nädalat käinud ja võin kohe päris tõsiselt öelda, et olen seal selle ajaga rohkem õppinud, kui nende 3 kuuga üldse kokku. Päris tõsiselt. See annab ikka päääääris palju, kui kogu jutu kuulamine ja vestlus soome keeles käib. Mul ei olnud ju nendel varasematel kuudel kellegagi soome keeles rääkida.Noh, kui me need kapid ja seinad välja jätame ;) Mina olen igatahes kooliga vääääääga rahul ja see oli ainuõige otsus, et sinna läksin.
Täna sain tunnis oma ülesanded kiiremini valmis, kui teised ja kuna mul muud teha polnud, siis hakkasin kooli kodulehelt tulevasi kursuseid vaatama. Kusjuures leidsingi endale huvipakkuva arvutikursuse, millega saab A-korti. Mida see A-korti täpsemalt tähendab, seda ma hetkel veel öelda ei oska :):) Tõenäoliselt tähendab see arvutialast esimest taset :D
Kirjutasin selle omale isegi paberi peale välja: “Kursuste kestus 1.11.2011 – 22.05.2011 , kursuste päev on teisipäeviti 15:30 – 19:00. Maksumus 380 € ”
Samal ajal tuli istus õpetaja minu kõrvale ja küsis, et kas ma tahan sinna kursustele minna w? Vastasin küsimusele küsimusega, et kas see kursus on mulle tasuta või pean ma selle eest maksma? Mul ei oleks kahju nende kursuste eest maksta, aga hetkel ei mängiks vist küll rahaliselt välja. Õpetaja kirjutas omale igatahes kursuse andmed üles ja lubas uurida. Eks siis reedel selgub. Kui mul on võimalik tasuta õppida, siis ma loomulikult ka lähen sellele kursusele, kui ei – siis ei. Vähemalt sellel korral veel ei. See ei olnud kusjuures ainuke kursus mis mulle silma jäi. Mulle meeldis ka ettevõtte alustamise koolitus. Tegemist siis põhimõtteliselt ettevõtte loomisega: maksud, lepingud, turustamine, asjaajamine jne. Ühesõnaga kogu kupatus, mis ettevõtlus vaja peaks minema. Kursuse kestus 14.11.2011 - 08.02.2011. Jama selle asja juures on aga see, et mu praegused kursused on samal ajal :S Seega võin suu puhtaks pühkida. Ma arvan, et kui mul need keelekursused läbi saavad, siis võiks umbes taolise kursuse ka läbida.
Siis, Serli, teengi oma ettevõtte ja hakkame koos õunapuid lõikama :D:D:D Praktiliselt kõik Perno kandi õunapuud on lõikamata ;) Ja siis nad (soomlased) veel imestavad, et miks õunapuudel õunu pole! :) Vot sellised mõtted sellel nädalal!:) Tegelikult pole need siiski selle nädala mõtted. Seda õunapuude asja olen alates siia kolimisest saadik mõelnud – silmadel hakkas kohe valus, kui neid lõikamata õunapuid nägin.

Työvoima otsusest pole ma ka jõudnud kirjutada. Nimelt saingi 3 kuud karenssi´t. See tähendab siis seda, et 3 kuud ei maksta mulle mingit töötutoetust, sest minu töölt äratulemine ei olnud põhjendatud. Nende argument oli selline, et ma oleksin pidanud samas firmas mõne teise töökoha otsima/küsima/vaatama. Juhhuuu :):) Mis siis ikka – kui nii, siis nii. Karenss kestab siis kuni 29.11.2011

“Õhtulehe” lõppvaatus on ka kätte jõudnud.

Kirjutasin preili ajakirjanikuga veel mõned kirjakesed, mis loomulikult mitte kuhugile ei viinud. Oma viimases kirjakeses kirjutas preili täitsa huvitava pärlikese: “Ma olen väga kurb, arvasin, et Sinu näol on tegu toreda ja meeldiva inimesega, kes koledatest netikommentaaridest ennast häirida ei lase.” :D:D Päris huvitav lause

Kaks täiesti eraldiseisvat lauset, mis omavahel kohe üldse kokku ei sobi. See on sama hea, kui ma räägin kellelegi lilledest ja ta vastab mulle, et ta kandis nr 43 kingi !:)

Ma olen väga kurb, arvasin, et Sinu näol on tegu toreda ja meeldiva inimesega” Tõenäoliselt on lause mõte hoopis selline: Sa oled ikka täielik tropp!Kuidas sa üldse kaevata julgesid!?”
Või siis midagi hullemat ;)
“...kes koledatest netikommentaaridest ennast häirida ei lase”See on siis põhimõtteliselt esimese lauseosa pehmendus.

Kõige kurvem selle asja juures on see, et inimene ei saanud kuni lõpuni aru, mida ta valesti tegi. Tegelikult ta kindlasti sai, aga eneseuhkus ei lubanud seda tunnistada.

Eile kirjutas mulle härra peatoimetaja, kes vabandas kogu toimetuse nimel ja lisas, et edaspidine töösuhe preili ajakirjanikuga ei ole enam võimalik, sest preili rikkus elementaarseid ajakirjanduse reegleid, rääkimata ajakirjanduse heast tavast. Tänaseks on artikel veebist kustutatud ja minul, kui põhiosa autoril, on õigus autoritasule. Summat ma hetkel öelda ei tea kuna kontol pole piiks-piiksu käinud, aga kui käib, siis informeerin.
Asi ei olnud mingisuguses rahasummas, vaid põhimõttes – sedasi ei tehta! Ja kogu lugu. Kuna asi tõesti rahas ei olnud, siis julgen välja hõisata, et tulevase autoritasu eest lähen ostan poest mänguasju – Jantsu vanale lasteaiale. Olgu see summa siis 5 € või 500 € - vahet pole. Ka see on põhimõtteline küsimus.

Lähi päevadel püüan siis auto registreerimisest kirjutada – täna on kell juba täitsa öö. Keegi kommenteerija tundis juba täitsa muret, et kas me auto ikka oleme Soome registrerinud või tahame lihtsalt hüvesid. Ma teen siis ühe loo temale lohutuseks ;) Soovilugu või nii :)

Aga see on nüüd küll kindlamast kindlam, et meie perre teist autot ei tule – oleme selleks lihtsalt liiga vaesed. Automaks + kindlustus + küte + veel mõni maks, mida me ei tea ja see siis see kõik veel kahega korrutada ! Ei, tänan ;) Sõidan parem bussiga :) Kui ma nüüd ei eksi, siis Jantsu pole bussiga kunagi sõita saanudki. Homme lähme teeme talle siis bussiga lõbusõitu ;) Tibid lähevad linnatuurile :D

NB! Karolinil on koolis muide vaheaeg – et siis 20 - 21 on vabad ja esmaspäeval jälle kooli :D


18 kommentaari:

  1. Tunnen ka huvi auto registreerimisega seonduva vastu. Endal on see samm järgmisel nädalal ees. Hetkel puudub aga info, kust üldse asja alustada. Kuna meil on vaja 2 autot Soome registreerida, siis ei julge üldse mõeldagi, mis see meile maksma läheb.

    VastaKustuta
  2. vau. VAU! nad lasid selle ajakirjaniku lahti? :D no täitsa lõpp!

    kusjuures. ma ei loe kunagi õhtulehte, no väga harva veebist piilun, kord aastas või nii. aga too leht, kus oli see artikkel sinust, seda ma sattusin lugema õel külas olles, kes ka kunagi ei osta õhtulehte, aga sai selle selverist tasuta kaasa, sest arve oli nii suur. vms. leht jäi näppu ja lehitsesin natuke, artiklit läbi lugeda ei viitsinud, ainult see jäi meelde, et muumi mähkmed, mida me kasutame, on soomes palju odavamad.

    no igatahes jabur, et ma sattusin kõigepealt niimoodi juhuslikult selle artikli otsa ja siis sinu blogi otsa.

    aga mulle ikka väga-väga meeldib, kuidas su keiss lahenes. et oleks rohkem neid inimesi, kes ei laseks endale pähe istuda!

    VastaKustuta
  3. To Anny: püüan siis homse-ülehomse päeva jooksul selle auto-teema üles võtta.

    To Tikker:Nii vähemalt härra peatoimetaja kirjutas;) Ja õige see olekski - kindlasti oli tal veel teisigi "intervjueeritavaid". Ma osutasin talle lihtsalt liiga kõvaks pähkliks ;)

    To Põrgukitz: Kurb kuulda, et kursustele ei saa. No midagi ikka vast leiad? :)

    Töövoima kuulutused tasuta jah, aga paraku pole samamoodi hetkel midagi, mis huvitaks. See arvuti kursus oli huvitav ja noh - mine tea, äkki saab.
    Mul soome keelne word juba suhteliselt selge, seepärast tekkiski mõte, et teeks sipsti-sapsti selle A-kortti ära.
    Pole kunagi arvutigeenius olnud, aga õpetaja on nii võrd hea, et kõige juhmakam saab ka kõik selgeks :)

    VastaKustuta
  4. Tore et ajakirjanik ka oma tegude eest vastutama pandi-nii tõesti ei tehta! Loen igat sinu postitust, sest hing juba igatseb sinnasamasse, kuid pean kevadeni ootama. Kui küsimusi tekib, siis kindlasti kirjutan sulle-tänan ka eelmise lahke vastuse eest:) Oled tubli! Loodan et aasta pärast olen juba sama kaugel kui sina praegu:)
    Terv, Käthlin

    VastaKustuta
  5. Seda bussikaarti saad laadida igas R-Kioskis. Viskad oma kaardikese letti ja ütled et tahad laadida ja siis teenindaja küsib su käest et kas 2 nädalaks või siis kuuks ajaks. Saab ka kvartaliks, aga se eon sutsu kallis =)
    Ja siis muidugi küsib veel kas sisän või seutu. Ka seal on hinnavahe. ja muud keerulist polegi :P

    PS! mis selle Õlehe ajakirjanikupreili nimi oli ? Ma kohe tahaks guugeldada, et kas on ikka lati lastud ;)

    VastaKustuta
  6. Väga raske on kursusele minna jaanuaris 2011 :D
    Keidi

    VastaKustuta
  7. To Anonymus: Ikka võib küsida ;)

    To Sebastian: Kuna ma sõidan Turust Raisiosse, siis mul on see seutu kaart, onju ? :)

    "Õhtulehe " ajakirjanik on / oli Kaire Kenk

    VastaKustuta
  8. Selle ajakirjaniku viimane taies ilmus ÕLehes 17.10.2011. Ja siis on ta veel endiselt kontatidest saadaval ja mailiaadress ka olemas. Kuigu jah, telefoninumbrit pole, kuigi teistel on... Ehk siis jahh... Selline kahtlane teema selle lahtilaskmisega =)

    Bussikaart.... hmmm.... krt, ma tean helsingi kohta neid asju paremini, Aga seda sa pead nüüd ise uurima kas sul on Turu ja Raisio eraldi tsoonis. Kui on siis, jah, seutu lippu.

    VastaKustuta
  9. Ju ta siis eksisteerib seal ikkagi edasi. Kui nii, siis nii ;)
    Turu ja Raisio on eraldi jah - seega seutulippu ja seepärast ka pileti hind 60 €. Kui oleks ainult Turu, siis saab ikkagi 43 €. Nüüd nendes asjades ja natuke targem ;)

    VastaKustuta
  10. Jõudu!
    * bussikaartide infot vaata http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=52472, laadimine neti kaudu 43.-eur ja siis aktiveerimine bussis, "KELA -sus" ei peaks asjasse puutuma
    *A-ajokortti http://www.atk-ajokorttikoulu.fi/fi/a_osaaja/a_osaaja/moduulit/tekstinkasittely/mod3ori ehk Word, excel,ppt ja net - Sa vist oskad neid piisavalt ja suudad tööandjale seda äkki tõestada :), AB-ajokorrti - lisandub Access ja eelnevalt õpitud programmide linkimise oskus!Probleem on ainult soomekeelsetes terminites (tulosta,muokkaa, nytä jne.), aga osta soomekeelne Office ja peale mõningast pusimist ning kasutamist on asi OK!

    VastaKustuta
  11. Jääb loota, et need Raisio ja Turku varsti ühendatakse nagu plaan juba õhus on :)

    VastaKustuta
  12. Naljakas lugeda, kuidas üks eesti naine tahab iga hinnaga soomlaseks saada. Muide lastele mõjub kool nii, et, kui soome kooli lähevad ja selle lõpetavad, siis hakkavad nad ennast juba soomlasteks pidama ja oma vanemaid ja eesti keeles rääkimist hakkavad häbenema. Konstaablist buissikoristajaks või üldse töötuks on suur edusamm, peaks mainima. Kui arvate, et saate hea palgaga töökoha, siis ise töötanud Soomes 5a võin öelda, et ega see nii kerge pole. See, et olete seal välismaalane polegi kõige hullem aga teil pole ju mingit töökogemust peale politseis töötamist. Nad ei võta teid isegi kauplusse müüjaks, kuna te pole mingit vastavat kooli lõpetanud ega oma töökogemust. Soomes käib see asi ka samamoodi nagu Eestis ja seal ka suht palju noori töötuid, kes otsivad tööd. Ainuke valkond kuhu tõesti saab jala ukse vahele on ehitussektor. Seal käib ikkagi vilgas ehitustegevus ja oskajad mehed leiavad tööd. Igaljuhul elab niimoodi paremini ära nagu mina. Käin Soomes tööl 2000€, elamine tasuta Eesti tööandja poolt,laevapiletid 2x kuus tasuta, naine saab Eestis 600€, lapsed Eestis koolis ja vähemalt jäävad nad eestlasteks. Kulusid on väga vähe, riided ja osa tööstuskaupu vean Soomest.
    Minu jutu point on see, et elades Soomes teenid rohkem aga kulutad ka palju rohkem. Parem töötada Soomes ja elada Eestis.

    VastaKustuta
  13. To Kult: Tõenäoliselt pole Sa seda blogi eriti tähelepanelikult lugenud, kui arvad, et Soome kolisime, et siia igaveseks jääda ja soomlasteks nö saada.

    Politseist koristajaks pole tõesti teab mis suur saavutus ja hetkel töötuna olemine samuti. Kusjuures mul on ka muid töökogemusi, kui vaid politseitöö ( see olgu Sulle lihtsalt teadmiseks).

    Usu või ära usu, aga müüjaks oleks ma tahtmise korral ka saanud;)

    Sinu silmaringi avardamiseks - Iga inimene suudab täpselt nii palju, kui ta ise tahab - üldstustega pole siin midagi pistmist.

    See on meeldiv, kui Teie pere on sedasi eraldi elades rahulolev ja õnnelik. Katsu siis selle üle ikka veidike rõõmsam olla, mitte teiste elude üle oma veits kibestunud arvamusi avaldada ;) ( a la Sinu ironiseerimine minu koristaja töö kohta või hetkeline töötus )

    Meie pere on hetkel rahul sellega, kus me oleme ja kuhu me liigume.

    Laste kohta nii palju, et minu arust ongi just hea, kui lapsed ka teistsugust keskkonda näevad ja keskkonnas elades ka uue keele omandavad - see ei tähenda kaugeltki mitte seda, et nad enam eestlased pole.

    Aga tänan tähelepanu eest. Panen Sinu juhtnöörid omale kõrva taha. Paari aasta pärast võime ju uuesti suhelda ja siis arutleda kus ja mis ma olen ;)

    VastaKustuta
  14. NB! Eestis on meil muide korter ja talukoht ka ;) Nii, et me elame ka siis ikkagi tegelikult Eestis :D:D

    Sinu ja minu perekonna vahe on see, et mina ja minu mees näeme oma laste kasvamist, aga Sina näed oma lapsi vaid 2 korda kuus. Seega teebki igaüks oma valikud ise :)

    VastaKustuta
  15. Kevadel siis hakkame pihta õunapuude ja marjapõõsaste ja mille kõigega veel ;-) Miks ka mitte. Eks sa siis võta ühendust kui asjaks läheb.

    VastaKustuta
  16. Kle jah :) Ma täna sain lausa aadressi, kus õpetatakse firmat tegema ;) Igast maksud ja muu tähtis teema - järgmine nädal lähen uurima, aga selle firma teen ma järgmisel aastal kindlasti. Julgen lausa 90 % kindel olla :)

    VastaKustuta
  17. Lohjalt
    Sa oleks pidanud pöhjendama arstitöendiga, et sa ei kannata pesuvahendeid ja lahkusid töölt tervislikel pöhjustel, samas nöudma uut töökohta mitte koolitust.

    VastaKustuta
  18. Lohja lugejal on paljud asjad siis kahe silma vahele jäänud, kui ta arvab, et pesuvahendite tõttu töölt lahkusin. Terasemat lugemist, terasemat lugemist...

    VastaKustuta