Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 14. september 2011

Työvoimas käidud ja tibake jälle targem :)

Täna käisin siis lõpuks työvoimas ennast ilmutamas :)

Enne seda tuli mul  ligi 2 tundi oma küünte eest hoolt kanda ja neid kauniks võõbata  :) Ei-ei, ma ei lihvinud ennast tibiks ! Kuna me naabrinaisega siin peaaegu iga päev seenel käime, siis need käed ju eriti puhtad olla ei saa. Kes samuti seenel armastavad käia, need teavad, millest ma kirjutan. Pese, küüri ja kraabi, aga küünealused ja küünenahad on ikka mustad, no ikka täitsa mustad ! Ei tea mina ühtki valemit, mis need küüned puhtaks võiks teha. Ei aita ei sidrun, hari , rääkimata seep.

Ühesõnaga läksin sinna työtoimistusse on lillemustriliste küüntega nagu va linnapreili kunagi :):)

Vastu võttis mind  pikk ja peenike ametnikuhärra. Istusin laua taha ja hakkasin aga vadistama: millal Soome tulin; kus töötasin; kaua töötasin; miks töölt ära tulin; milliseid keeli oskan; millised on varasemad töökogemused; millised koolitunnistused on; millist tööd nüüd otsin; millised  plaanid pikemas perspektiivis on jne jne jne

Kui olin kogu oma laulu ära laulnud, siis selgitas ametnikuhärra omakorda: millistel lehtedel  töökuulutusi võib leida; millal ma työvoimasse tagasi peaksin minema ja seda, et mul on õigus töötuna KELA-st hüvitist saada. See oligi laias laastus nagu kõik.

Lehed, kust töökuulutusi vaatama peaksin on niisiis mol.fi ja jobcafeturku.net Ühesõnaga ei midagi uut -Mol on juba vana tuttav leht ja jobcafe pole ka päris võõras

Tagasi peaksin minema muide 10.02.2012 ( !!?? ). Möhh? Põhimõtteliselt 6 kuud võin siis niisama tiksuda w?? ( Mitte, et ma seda teeks, aga kuidagi veider... )

KELA-st on mul niisiis õigus töötuna hüvitist saada. See õigus tekib töötajatel, kes on Soomes töötanud vähemalt 4 nädalat. Esimese 7. töötupäeva eest hüvitist ei maksta, aga peale seda on päevarahaks 25,6 €. Kuna peres on ka 2 last, siis lisandub veel 7,8 €. Kokku on päevarahaks 33,4 €. Töötuhüvitist makstakse ka laupäeva-pühapäeva eest. Hüvitise määramisel arvestatakse Soomes töötatud aega ja vist mingil määral ka Eestis töötatud aega. Peangi Eesti Töötukassast  U1 taotluse vormi küsima ja selle KELA-sse esitama. Kas see  hüvitise summat ka tõstab - seda ma hetkel öelda ei oska. ( Arvestades seda palka, mis ma Eestis teenisin, siis vaevalt, et see summa kõrgeneb :):) ) Eks siis hiljem selgub;)
Taotluse saatsin igatahes Töötukassale täna ära.

Kui me nüüd selle hüvitisesummaga paar matemaatilist tehet teeme, siis saame tulemuseks selle, et kodus istudes saaksin ma PEAAEGU sama summa, kui  bussipaviljonis tööl käies!On ju hämmastav?  Pole ju erilist vahet, kas 1000 € või 1300€ - esimene summa tuleks  selle eest, et kodus niisama ilus olen, aga teine raske tööga  ( nüüd on juba raske küll - pime, vihm, külm....brrrr )

Kas jään nüüd koju istuma ja jalga kõigutama? Ei-ei, kaugel selles! Juba homme lähen oma siiviidega kaubanduskeskuste ja tootmishoonte uste taha kraapima :):):) Kusjuures lasin ametnikuhärral oma CV üle vaadata ja seal pisukused korrektuurid teha. Päris mitu viga oli, aga see eest on siivii nüüd 5+ :):)

Jah, sellised plaanid mul homse päevaga igatahes on, sest ind ja tahe on jälle tagasi. Juhhuu :)
Akud jälle täis :)
Ma arvan, et see töökoha leidmine mul just kõige lihtsam olema ei saa, sest tööaja suhtes on mul väiksed piirangud.  Mulle ju ei sobi see üldine tööaeg ( 7:00-15:30 ), sest Karolini kool algab ühel päeval  09:00 ja järgmisel  10:00 jne. Ma ei saa ju last hommikuti üksi koju jätta!:)
Minu tööpäev võiks näiteks kell 11:00 alata. Ise olen läbi mõelnud, et mulle  sobib tööaeg, mis jääb 11:00-22:00 piiridesse ( näieks 12:00- 20:00 või 14:00- 22:00 vms).
Mis ma kosta oskan - need on need emarõõmud :):) Ei-ei, tegelikult pole hullu midagi - küll leiab ;)

Kui nüüd työvoimast rääkida, siis ma kujutasin seda väheke teistsugusena ette. Mitte just sedasi, et töökoht nüüd kandikul kätte tuuakse, aga HÄSTI tsipake sinna poole küll. Tuleb välja, et pean ikka ise otsima ja nii nagu mõelnud olin;)

Ametnikuhärra  küsis muide, et kas ma sooviksin soome keele kursustele minna. Ma vastasin, et kuna mul on oma süsteem ( mille järgi ma ise õpin), siis ma ei soovi. Selgitasin ka talle seda OMA sisteemi :):) ( et ca 2 tundi õpikute taga, natuke ajalehti ja siis lisaks veel soome seepi  :):) Ta vaatas küll mind natuke naljaka näoga, aga ütles, et asi toimib, sest puhun üsna hästi. Kusjuures selle kotoutuimissuunnitelmapaberi peale kirjutaski: " Hakijalla oma systeemi miten itse oppia hyvin suomea." :):) Põhimõtteliselt on tegemist sellise paberiga, kus on kirjas minu töö otsimise/leidmise plaanid.

Työvoima jutud/tarkused räägitud ja tööotsimise plaanid ka selged, seega võime kõrvaliste teemade juurde asuda ;)

Tuleme tagasi minu küünte ja seente juurde :) Jah, nii me siis kondamegi mööda oma mäenõlva  ja nopime muudkui seeni. Põhilised seened, mida korjame on puravikud. Paar päeva korjasin ka nn "musta seent", aga enam mitte, sest puravikke on tõesti palju ja täitsa vabalt võib nendele truuks jääda.

                                          Või ja soolaga praetud puravikud -mmmm :)

Laupäeval tegime lastega metsas väikse matka ja korjasime täiseti suvalisi seeni. Võimalikult palju erinevaid. Kui olime juba piisavalt kaua kõmpinud, siis laotasime oma seened sambla sisse ja imetlesime neid niisama. Lapsed said loomulikult ka väikest nosimishetke pidada ;) Kui tagasi kõmpisime, siis suutsime ikkagi oma  ämbrid puravikke täis korjata. Olgugi, et sellel päeval oli põhirõhk tatitkatel ja muidu imelikel seentel ;)

                                                   Kolm mükoloogi
Pühapäeval käisime jälle kalal. Sellel korral oli saak väheke kobedam :):) Saime ikka midagi hamba alla ka. NIIIIII hea oli ...mmmmmmmm

                                                              10 ahvenat
Avastades veel siinse eluga kaasnevaid mugavusi. Siis avastasime vaipade pesemiseks mõeldud pesuruumi ( kes seda muidugi mugavuseks peab!! :) )

   Tahad - pese vaipa põrandal, tahad  - laual, hiljem torudele nõrguma ja seejärel kuivatusruumi kuivama.

 Lisaks sellele leidsime ka keldri, kus saab juurvilju-moose ja muid saadusi säilitada. Keldris on nimelt kogu aeg sooja +2 kraadi.

                                                    Ja selle ukse taga säilib juurvili :)

Vot sel korral siis säherdused lood.

Aaaa...ja kirpparitel käisime ka. Ma olen kirpparite sõltlane, ausõna!! Ei jõua pühapäeva ära oodatagi, et kondama saaks minna( vabaõhu kirpparitele siis ). Tõenäoliselt pole selle vastu ka mingit rohtu!!( no KUI - siis rahakott käest ära. Kusjuures raha polegi eriti vaja, sest 2-3 € eest lammutab seal juba usna uhkelt :):)


Morrrjes :)

12 kommentaari:

  1. kui pikalt selle kuu ajase soomes töötatud aja eest siis hüvitist makstakse?

    VastaKustuta
  2. Kuna ma ei küsinud, siis ma ei osanud ka kosta. Vast 10.02.2012( 6 kuud) minu puhul ikka, et alles siis tagasi kutsuti. Ise olen kusagil lugenud , et 3 kuud. Täpselt ei tea.

    VastaKustuta
  3. Ei oska kosta...peaks see lause seal lõppema ;)

    VastaKustuta
  4. Mina saan oma sõrmed-küünenahad seenemustusest puhtaks nõudepesu švammiga - kasutan juba aastaid ühte kindlat toodet (värvide - sinine ja kollane - pärast), mis on vist mõeldud teflonpannide puhastamiseks. Sobib ka teiste nõude jaoks. Üks pool sellel švammil on kuidagi "teravalt" kare, selle ja nõudepesuvahendiga tuleb mustus ära.
    Novaluxist ostan tavaliselt, aga olen näinud ka Selveris.

    VastaKustuta
  5. Moika:) Sattusin täiesti juhuslikult sinu blogi peale ja olen seda lugedes saanud ikka täitsa targemaks..eriti selles Soomes töötamise kohta ja paberimajanduse kohta mis paneb aeg ajalt pead murdma. Olen ise nyydseks juba pool aastat Soomes elanud ja ka paar kuud tööl olnud. Esialgu siia tulles töötasin töölepingu alusel..kuid mitte just kõige targema tööandja tõttu ei ole ma siiani saanud endale henkilötunnust. Ega ma ise ka just nendest asjadest suurt ei jaganud. Maistraatis käisin ja täitsin paar paberit ja ka vero protsent on määratud...et siis see kõige kõrgem 35 prossu töötasult:S Nyyd hakkan jälle seda paberimajandust ajama kuna olen saanud yht teist targemat ja vajalikumat teada selle soomes elamise ja töötamise kohta,kuna suveperioodil olin juhutöödel kuid soov on ikkagi asjad korda saada ja lepingu alusel uuesti tööle saada. Oskad ehk nõu anda kuidas ja kas nyyd teist korda maistraati minnes on mul lootus paberid korda saada..Millised dokumendid yldse kaasa võtta poliisilaitosesse kui uuesti minna ennast registreerima ja taotlema EU oleskelulupa? Kas peaksin ytlema ka seda et olen varem soomes lepingu alusel tööl olnud? Oh jah kysimusi on nii nii palju aga ehk oskad mõnes asjas nõu anda w tead kedagi targemat kelle käest kysida;)?


    Päikselist sügist sulle ja sinu perele !

    VastaKustuta
  6. Tervitused.
    Et henkilötunnust saada pole vaja rohkemat, kui töölepingut, passi ja elukoha aadressi( üürileping).
    Politseisse pead kaasa võtma samad paberid + 47 €
    Minu leping oli toistaiseksi ja elamisloaga probleeme ei tulnud/olnud.
    MA arvan, et see varasema töö mainimine ei anna vist midagi juurde-

    VastaKustuta
  7. Tervist!
    Pereklubist sain sinu blogist teada ja... ja tahan lihtsalt õelda, kui väga mulle sinu kirjutamise stiil meeldib!
    Lihtsalt loen Sinu tegemised ja olemised läbi ja kohe lõbusam olla! Kuigi,et oled mulle ju täiesti võõras inimene.
    Ise olen ka Soomes ja käin koolis soome,inglise jms veel aineid õppimas. Laps on see aeg hoius, raha saan õppimise eest väga hästi ja üldse on elu siin väääga tore!
    Parimat!
    Raili

    VastaKustuta
  8. Siis on tore, kui lugeda kannatab :):) Muljetan siis aga oma muljeid edasi. See on tõsi jah, et enda täiendamise/arendamise eest tasub Soome riik üsna hästi :)Edu õppimisel ;)

    VastaKustuta
  9. Tere, jälgin ka sinu plogi siin ja olen eestis omadega hädas . saatsin oma cv igale poole kus vähegi aga vastus on ikka tänud et kandideerisite. kaua sa omale kohta otsisid ja mis linkide kaudu kandideerisid.olen väga mures ja olen väga tänulik kui tarka nõu annad. elu on karm ja kuna eestis kaotasin töö siis pole valikut nutt on kurgus ja tuttavaid ka pole kes aitaks sinna saada tänud kui viitsid vastata või siis kirjuta ruikrui@hot.ee

    VastaKustuta
  10. Tervitused
    Ole hea ja hakka blogi lugema tagant ette, sest kõik vastused on seal 100 % olemas.
    Kui inimsel on asja vastu tõesti huvi, siis ta loeb, kui ei, siis järelikult huvi pole.
    Aga parimat edaspidiseks.

    VastaKustuta
  11. Olen ka Sinu blogi fänn :) Aitäh. Nii inspireeriv on lugeda, et on selline tore pere, kes käib lastega seenel ja kalal jne ja üleüldse, teab mis on elus tähtis!
    Parimat kogu teie toredale perele!

    VastaKustuta
  12. Aitäh Sinulegi :):)Lapsed ongi ju meie elu, meie tulevik :):)

    VastaKustuta