Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 15. september 2011

Tundub, et töökoht tulemas :):)

No nii, ma jälle eetris :D

Alustasin eile niisiis oma töökoha otsingutega :)  Vaim oli selleks väga hästi valmis. Hommikupoolikul istusin tegelikult naabrinna juures. Kuna tal ka hetkel tööd pole, siis vuntsisime temagi CV  vamis ja läksime peale seda oma missioonile. Kell oli siis juba 12:30. Ei teagi, kuidas nii palju seda aega venitada andis!
Igatahes põrutasime Raisiosse, sest see on kodule lähim tihedalt asustatud piirkond ( 6 km). Olin enda jaoks mõned kohad juba varem valmis mõelnud, mida ma kindlasti uurima peaks. Esimene koht oli Mylly Prisma. Läksin Prisma infoleti juurde ja küsisin sealt juhataja numbrit. Lendasin vist kõrgelt, et kohe juhatajat küsisin :) Ausalt öelda ei osanudki ma kedagi teist küsida. Oleks pidanud võibolla personalijuhti küsima või kedagi taolist, aga noh - ega ma soome keeles nüüd nii väga ka hiilata saa, et neid ametinimetusi teaks. Igatahase juhataja numbri ma sain ja temale ma ka helistasin :):) Helistasin kohe. Oleks ma venitama jäänud, siis oleks jõudnud aju äkki veel tööle hakata ja  ma oleks kokkuvõttes põnnama löönud  :):)
Kõne oli vinks-vonks. Ei visatud toru ära, kui kuuldi, et helistan sooviga nende kaupluses tööd leida. Juhataja andis järgmise nime - isiku, kes siis tegeleb personaali värbamisega. Kõndisin tagasi infoleti laua taha ja küsisin, et kas töötajate "kapten" on kohal . Minu kahjuks - teda ei olnud kohal, aga neljapäeva hommikul kella 09:00-12:00 on ta kindlasti olemas. Mulle kirjutati "kapteni" number ja öeldi, et ma helistaks ja lepiks mingi aja kokku. Võtsin küll numbri, aga ma teadsin juba siis 100%, et ma ei helista. Loomulikult on viisakas, kui oma tulekust ette teataks, AGA...KUI ma oleks helistanud ja öelnud, et ma soovin temaga kokku saada seoses töö küsimusega, siis oleks äkki telefonis kohe öeldud, et uusi töötajaid ei vajata. Nii ma siis panustasin järgmisele päevale. Potensiaalse töölisega on parem ju otse vestelda, kui lihtsalt CV-d lugeda. Nii saab inimesest ka mingi pildi. See on umbes sama : targem on  üks kord näidata, kui sada korda seletada ;)
Lisaks sellele olen ma silmast-silma parem kõneleja, kui telefonitsi. Mulle meeldib teada, kellega ma räägin, sest inimese kehakeelest loeb ka juba üsna palju välja. Kui inimene pole asjast huvitatud, siis seda näitab kohe ka tema kehakeel ;) Dr Freud kõneleb :):)
Ok, jätsin oma Mylly Prisma sinna paika ja siirdusime edasi ISKU-sse. No see Raisio ISKU on ikka MEGAGIGA suur. Tõenäoliselt kõige suurem müügiasutus, kus ma oma jala tõstnud olen. Ja see paik oli ikka tõsiselt lahe. ISKU töökohast oli rohkem naabrinaine huvitatud, kui mina. Seega tegi ISKUs tema oma häälepaelad lahti ja küsis tööd. ISKUga on sellised lood, et neil polegi seal  sellist värbamise süsteemi  - kõik käib läbi interneti. Ühesõnaga soovitati soojalt kodulehele minna ja seal avaldus täita. Kuna ISKUga sai ka asi klaariks, siis kondasime seal niisama ringi. No nii palju on uut ja huvitavat! Kohe näha, et kusagilt Sohvoosist ja pole õigeid kaubamajasid näinud - naine metsast, noh :):) Töllerdasime seal päris kaua. Kui aus olla, siis täpselt nii kaua, et me kuhugi mujale enam ei jõudnudki :):) Peale kella 15:00 pole mõtet Soomes mingeid asutusi enam külastada, sest siis on inimesed juba kodusel lainel ja tööd ei taha siis ju keegi teha.
Esimese päevaga suutsime siis vaadata  2 kohta :):)
Õhtul, muide, saatsin kodus  ISKU-sse CV koos oma mesimagusa jutuga :):) Neil on ju praegu reklaamid väljas , kus öeldakse:"ISKU on paras työpaikka" ( isku on parim tööpaik).
Kirjutasingi oma kirja alguses...Reklaam ütleb: "ISKU on parim tööpaik". Mina arvan sama ja sellepärast soovingi Teie juurde tööle tulla :):)
Ja sealt siis muu tore jutt edasi...

Nagu me teada saime, siis esimese päeva tulemuseks oli 2 kohta. Võin etteruttavalt ära öelda, et ka teise päeva tulemuseks jäi 2 kohta.
Tänane päev algas aga sellega, et käisin lasteaias Janeli arenguvestlusel. Kõik oli tips-tops ;)

Kui lasteaiast tulema sain, siis põrutasin otse Mylly Prismasse. Küsisin infoletist, et kas mul oleks võimalik korraks päälikuga rääkida. Nägin, et pääliku kabinetil oli uks lahti ja ta ise oli kabinetis sees. Ah, et kus ma tean, et see just päälik ja tema kabinet oli? Noh, ukse peal oli tema nimi - ülejäänud oli puhas politseitöö:):)
Infoletist küsiti ka, et mis puhul ma temaga rääkida tahan, ja et kas mul on temaga mingi aeg kokku lepitud. Ütlesin, et aja suhtes kokkulepet pole ja jutuajamine on tööalane. Uh, kõik läks õnneks ja päälik tuli oma pesast välja. Tegemist oli keskealise naisterahvaga, kes oli rõõmsa ja positiivse olekuga. Rääkisingi laias laastus oma jutu ära. Tema vastas selle peale, et saali - ja laotöölisi hetkeseisuga vaja ei ole, aga vaja oleks inimesi kassasse. Tööpäev kestaks 5 tundi. Pakkuski mulle seda kohta!! Ma ise vaatasin talle üllatunult otsa ja ütlesin, et ma ei vea vist  veel oma soome keelega kassas töötades välja. Alguses oleks vaja kaupa riiulitele panna ja sellist väheke kergekäelisemat tööd teha, et kassatöö oleks mulle  hetkel liig.  See peale küsis ta mu CV-d ja tahtis sellest koopiat tegema minna. Ma ütlesin, et pole vaja koopiat teha, sest mul on neid veel ( printisin neid 10 tk kaasa ). Lubas helistada, kui töölisi juurde peaks vajama. Laususime oma kohustuslikud hei-heid ja põrutasin edasi järgmisse kohta. Eks näis, kas tulevikus helistatakse ;) Miski pärast ei usu.

Edasi läksin põhimõtteliselt lihtsalt üle suure tee, sest Mylly keskuse vastas on kohe hiigel Hong-Kong ja hiigel  Bauhaus. Esimesena läksin Hong-Kongi - see on selline träni  ja tilu-lilu pood. Infoleti taga ei leidnud ma kedagi - tühjus. Kassa taga oli vaid 1 müüja, kellel kliente polnud, nii ma siis pöördusin tema poole küsimusega, et ka päälik ka majas on. Müüja vastas jaatavalt. Ütlesin siis, et sooviksin päälikuga 5 minutit töö asjus rääkida. Müüja helistas ja päälik andis oma pühaliku loa vestlemiseks ;) Müüja juhendas, kuhu ma minema pean. Nii ma siis läksingi üksi  läbi pika laoruumi, siis läbi tööliste ruumi kuni lõpuks päälikuni jõudsin.

Päälikuks oli umbes minuvanune naisterahavas. Kui ma uksest sisse astusin, siis tõusis ta kohe püsti, sirutas tervituseks käe pikalt ette ja tutvustas ennast. Igatahes väga meeldiv suhtumine ja vastuvõtt. Tutvustasin ennast ka ja rääkisin ära põhjuse, miks ma tulnud olin. Päälik hakkas kohe küsima, mis tööd ma varem teinud olen, mis keeli ma valdan jne. Vuristasin oma stoori talle ära, endal naeratus kõrvuni. No tõesti oli hea, kui nii meeldivalt vastu võetakse ja kohe huviga küsimusi küsitakse. Seejärel küsis ta mu CV-d, mille ka andsin. Järgnevateks küsimusteks oli:" Kas mulle sobib töö ka nädalavahetustel ja kas mul on mingid kellaajad, mis mulle ei sobi?" Ütlesin, et nädalavahetustel ei ole mulle kellaaeg oluline, aga argipäeviti  sobib tööaeg, mis jääb ajavahemikku 11:00 - 22:00, et enne kella 10:00 tööaeg on seoses lastega välistatud. Ta mõistis seda ja ütles, et see pole probleem. Vaatas veel kord CV-d ja ütles, et kõik vajalikud andmed saab ta sealt pealt kätte, kui lepingut teha!! Mul hakkasid selle jutu peale juba kõrvad ka  naeratama :):) Igatahes ütles ta seda, et tõenäoliselt on neil võimalik mind tööle võtma. Lubas hiljemalt järgmisel neljapäeval  helistada ja teada anda, kas saan tööle või ei saa.
Ma ei ole küll 100 % kindel, et töö justkui olemas on, aga minu sisetunne ütleb, et  saan sinna tööle.
Eks peab siis vaatama, kas saan või ei.

Mujale ei hakanudki ma enam minema ja oma moosijuttu ajama, sest äkki olen ma nii hea jutuvestleja, et räägin omale Bauhausi töökoha välja ja Nestles ja Marlis ja Starkkis  - noh, kus iganes... ja kui nad kõik mõtlevad, et võiks ju selle tüdruku  tööle võtta... kutsuvadki tööle, aga ma ei lähe ( sest käin juba mujal tööl) .... siis jääks vist päris narr mulje... Ise otsib tööd, aga tööle ei lähegi! :):)

Läksin koju tagasi - minu tööpäev oli lõppenud.

Postikana oli mulle KELA-st kirja toonud. Nagu ma varem kirjutasin, siis võtab KELA minuga nagunii varsti ühendust, kuna mu paberid olid veits puudulikud. Nii nad siis võtsidki;) Sada küsimust oli muidugi laste kohta - kus nad asuvad, kellega jne. Ma kujutasin ette, et nad saavad arvutitest ikka mingeid andmeid, sest üks käib siin  koolis ja teine lasteaias. Ju nad siis ei saa sellist infi. Vaja maistraattis ära käia, siis saavad kindlalt.
Plaanimegi politseisse ja maistraatti järgmisel teisipäeval minna. Varem ei saanud minna, sest käisime Eestis ja Tarmo ei tahtnud enam töö juurest vabaks küsida( kui Eestis käime, siis küsib reede ja esmaspäeva tavaliselt vabaks).
KELA-ametnik oli ümbrikku asumistuki avalduse pannud ja kirjutanud, et selle ära täidaksin. Miks? Ei tea. Aga kui pandud oli, siis täitsin ka ära :)
Saatsin KELAsse  kohe täna ka vastuse ära. Kirjutasin  selgituspaberi( nad saatsid mingi oma A4 formaadis paberi, mille peal oli trükituna kohe minu nimi ja puha :):) ) peale, et lapsed elavad samuti Soomes, käivad koolis-lasteaias jne. Ümbrikku pistsin 2 viimast palgatõendid, selle asumistuki avalduse + omalt poolt veel töötuhüvitise avalduse. Nüüd tuleb kindlasti selle töötuhüvitise paberi kohta  100 küsimust :):)

Rohkem ma nüüd asju ei aja - ausalt ka :)
Kavatsen  järgnevate päevade jooksul kindlasti elutoa kapi pealt tolmu ära pühkida  :):):), paberimajanduse korda sättida (  pabereid on  nii palju !!), lastetoas väikse ümberpaigutuse teha, veidike õmmelda , tibake veel seeni korjata ja pühapäeval kindlasti kuhugi kirpparile minna.

Aga nüüd lähen ma küll magama - väsinud tööinimene ju :)

7 kommentaari:

  1. On sinul alles pealehakkamist, lausa nakatav :)
    Ja miks ei peakski nad sinusugust tublikest tööle võtma!?
    Igatahes edu!

    VastaKustuta
  2. Selle kohta võiks vist öelda :kellel janu, sellel jalad.
    Mul on janu, seega jalad :)

    VastaKustuta
  3. lausa kadedaks teeb, teid lugedes:) meil on see juba pereettevõtmiseks kujunenud:P see sinu blogi jälgimine. enda asjad kahjuks venivad ja venivad. tundub, et soomlastel on tõesti aega küll;) tahaks juba ka kohal olla ning kasvõi mööda asutusi käia, et asjad liikuma panna:) mida iganes, peaasi, et juba see tüütum osa, ehk kolimine, läbi saaks.
    Sina oled aga väga tubli, et endas uue hoo leidsid (kuigi ma ütleks, et sa pole seda mu arust kaotanudki;) ning et uksi kulutad uute töökohtade lootuses. hoiame sulle pöialt ning elame teie perele kaasa:) olen kindel, et saad kas selle, mis hetkel soolas, või siis midagi veel paremat:)
    ps! vaatan, et siin on neid mari'sid juba rohkem tekkinud, kes kirjutavad. Mina olen jälle see teine mari, kes veidi aega tagasi rohkem küsis;) niisiis panen oma nimeks mari2, et segadust ei tekiks:)

    VastaKustuta
  4. Kui Teil tulemine juba käima on lükatud , küll Te siis kohale ka jõuate ;)
    Mille taga Teil need asjad õigupoolest seisavad ?

    VastaKustuta
  5. jah, me arvame ise ka nii! et ükskord me jõuame sinna niikuinii:) iga asi juhtub omal ajal ..või siis väheke hiljem;)
    Seisma on viimasel ajal jäänud nn kontakti vahendaja tõttu:) eks kui enda asja ei aja, siis on muid tähtsamaid asju. nii et ei ole konkreetset tagasisidet esialgu saanud, kas ja mis tingimustel ollakse huvitatud jne:) aga kaua me ei oota, sest mõtted on juba eespool, seega kütame teisi raudu ka, kui sealtpoolt miskit ei kostu;) kuna ka meil lapsed ja pangalaenud, siis päris ilma ühegi töölepinguta tulla ei ole mõeldav:)

    VastaKustuta
  6. Tere! Leidsin su blogi juhuslikult, Õhtulehte lugedes. Elan Turus ja sellepärast on su jutte eriti lahe lugeda- kõik tuleb tuttav ette. Tulin siia üksi, nüüd on ka laps siin ja käib koolis. Ma ei tunne siinkandis ühtegi eestlast ja tänu mõnele põgusale kokkupuutumisele rahvuskaaslastega, olen neid lausa vältima hakanud (et mitte öelda kartma). Selle su kolleegi jutt sealt bussikoristamisest tuli kuidagi tuttav ette, just sellist suhtumist ma pelgangi. Samas pole ikka tegelikult kerge üksi kõigi nende asjaajamistega hakkama saada, olen ise enamuse asju tänu netile aetud saanud ja endale selgeks teinud, sest nagu näha , ei oska alati ka soomlastest abivalmid töökaaslased nõu anda, sest välismaalaste mured on ikka hoopis teised, kui põliselanike omad. Kui saan sind ja su peret kuidagi aidata (kasvõi töökoha suhtes), võid minuga ühendust võtta, aitaksin hea meelega!

    VastaKustuta
  7. To Kats: Äkki jätad kontakti või kirjutad mailile: virx.ross@mail.ee?
    Võtaksin küll ühendust ;)

    VastaKustuta