Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 21. september 2011

Lastega politseis ja maistraattis käidud


Täna oli siis see päev, kus lõpuks ka lastel ja Tarmol elamislubasid tegemas käisime.
Tarmo oli kuni lõunani tööl, seega astusime politseijaoskonna uksest kell 12:30 sisse. Ajanumbrit võttes ei pidanudki pikali kukkuma, sest oodata oli vaid 2 numbrit. 10 minutit istumist ja juba pääsesimegi eetrisse. Olin kodus jälle musta töö ära teinud ja kõikidest paberitest koopiad valmis kopeerinud ;) Kuna elamislubasid oli seekord 3 tükki, siis läks väheke kauem ka aega – nii 30 minutit. Tarmo puhul oli vaja siis esitada: tööleping, üürileping, pass, hetkeline henkilötunnus ja palgalehed; Janeli puhul apostillitud sünnitunnistus ja ID-kaart. Karolini puhul apostillitud sünnitunnistus, ID-kaart, isa notariaalne luba (et lubab lapsel alaliselt Soome elama asuda) ja minu abielu lahutamist tõendav paber. Seega, kes ei tea, siis laste dokumentidena sobivad ka ID-kaardid. Täisealisetel eelistavad nad millegipärast passe. Loovutasime oma 141 € ja saime vastu 3 tõendit, et oleme end politseis ära registreerinud.

Kui olime oma pahateod kõik üles tunnistanud, siis võisime politseist ilma sekeldusteta jalga lasta :):)::D
Politseist läksime kohe edasi maestraatti. Mingit järjekorda seal õnneks ei olnud ja saime suht kohe jutule. Hakkasin rõõmsalt järgemööda pabereid üle andma, alustuseks siis Karolini paberi. Tädi läks teise ruumi koopiad tegema. Tagasi tulles küsis, et kas mul soome-, rootsi- või inglisekeelset sünnitunnistust pole w?? Ma olin sellisest küsimusest täitsa jahmunud ja ütlesin, et sünnitunnistus on ju apostillitud. Notari poolt apostillitud sünnitunnistus tähendab ju seda, et tegemist on õige ja originaalse paberiga. Maistraatti töötaja ütles, et see sünnitunnistus igatahes ei sobi kuna nemad sellest keelest ( eesti keelest siis) aru ei saa, et vaja on ikkagi “õiges” keeles seda sünnitunnistus. Soovitas mul selle paberi veel Eesti Suursaatkonnast tellida, lisas veel juurde, et see on päris kulukas. ( Maksab see siis 15 € ). Selleks hetkeks olin ma pehmelt öeldes täitsa löödud. Küsisingi, et kas ma siis ei saagi lastele henkilötunnuseid teha w? Tädi vastas, et saab küll, ja et võin juba reedel paberitele järgi minna!!! Kui ma saan need henkilötunnused tehtud, siis mis kuradi pärast ma veel selle nn “õiges” keeles sünnitunnistuse sebima pean???!! Küsisingi, et MILLEKS mul neid teisi sünnitunnistusi vaja siis üldse on. Vastuseks tuli see, et siis nad näevad selle paberi pealt, et nad on ikka MINU lapsed!!! Möhh?? No tere hommikust! Praegu siis nagu pole w??? Kuhugi peavad nad veel mingeid andmeid edastama ja selle jaoks on neil seda “õiges”keeles sünnitunnistust vaja....a la sinna patta see jutt läks, kõigest 100 % aru ei saanud, aga põhimõte jääb samaks. Hakkan siis tõendama, et tegemist ikka on minu lastega ! :):) Seni kaua saan nad ikka arvele võtta ja henkilötunnused ja kooli ja lasteaeda viia jne.jne Selles mõttes on päris naljakas olukord. Mitte, et see mind seal naerma ajas...kaugel sellest.
Lisaks sellele olen ma kogu aeg rääkinud, et kasvatan võõraid lapsi, sest kumbki pole minu nägu ( isadesse, noh :).

Et ma asjadest nüüd ikka õigesti aru saaksin, siis küsisingi uuesti üle, et kas ma pean nüüd Eesti Suursaatkonnast sünnitunnistused ingliskeelsetena küsima, ja et mul pole siis nagu apostillitud sünnitunnistusi vajagi w? Selle peale vastati:”JAH”. Sisuliselt apostillisin ma need sünnitunnistused lihtsalt oma lõbuks. Viskasin 54 € lihtsalt minema, sest nüüd pean ma ju uued paberid tellima, seega 30 euri veel kahe A4 paberi eest ;)
Kusjuures see apostillitud sünnitunnistus ongi täiesti mõttetu, sest see paber seal peal on teisele riigile mittemidagiütlev ( inglise keeles on lihtsalt peale kirjutatud, kus-millal-kelle poolt sünnitunnistus välja on antud ja kus-millal-kelle poolt see kinnitatud on). Ise ka juurdlesin alguses, et milleks see küll vajalik on, sest NENDE andmete kohta, mis tõesti vajalikud on( lapse sünniandmed, vanemad jne) – tõlget ju pole . Nüüd sain siis teada – see polegi millekski vajalik. Siia läks siis esimene kooliraha :):)
Seega kõikidele teistele kolijatele teadmiseks, et ÄRGE apostillige sünnitunnistusi vaid tellige Saatkonnast/Perekonnaseisuametist lapse sünnitunnistuse kohta ingliskeelne tõend. Säästate närve ja raha ;) Keegi pööras minu blogi kommentaariumis sellele varem juba ka tähelepanu . Minu jaoks oli siis juba hilja seda kuulda võtta, sest minu paberid olid selleks ajaks juba apostillitud. Ja minu meelest kirjutas ka Eesti Suursatkonna koduleht, et sünnitunnistus peab olema ingliskeelsena apostillitud ( mida mul ka oli ). Ma täpset sõnastust hetkel ei mäleta, aga vaatan selle kindlasti lähiajal järele...Kui see nii oli/on, siis paneb ka Saatkonna koduleht natuke puusse ;)Ühesõnaga pead ei anna, aga vaatan järele.

Ise läksin täna veel nii hea tundega asju ajama, sest teadsin kõik vajalikud paberid olemas olevat. Sähh sulle korras pabereid! Politseis need paberid õnneks ikka sobisid ;) Hea seegi ;)

Teisi jutte ka :)

Hetkel ootan siis kannatamatult myymäläpäällikkö Sari telefonikõne. Ta lubas helistada hiljemalt neljapäeval. Kui neid päevasid nüüd loendada, siis polegi nagu eriti midagi enam järele jäänud. Tundub, et minu kõhutunne vedas vist seekord alt. Aga ootame ikka neljapäeva ära ;)

Aa, ühest asjast pole ma kirjutanudki. Nimelt, kui “L&T” töölt ära tulin, siis pidid nad mulle saatma ka työtodistuse koos lõpparvega ( põhimõtteliselt siis puhkuserahad 4 päeva eest). 15.09.2011 tuli siis “L&T”-lt kena ümbrik küll koos palgalehega, aga työtodistus ja lõpparvet polnud kusagil. Helistasin või õigemini üritasin L&T ex-tööandjale helistada, aga minu kõnele ei vastatud! Tagasi ka ei helistatud! Saatsin siis samal õhtul veel kirja, et vajan seda työtodistust työvoima jaoks, aga ei mingit tagasisidet. Täna on sisuliselt juba kolmapäev ja endiselt – ei mingit tagasisidet!! Väheke koomiline ju !
Tean, et tööandjal on kohustus työtodistust väljastada (ja seda kuni 10 aastat töötaja lahkumisest firmast). Ja tean, et ka katseajal on lomakorvaus kohustuslik. Tean seda kuna työtodistuse kohta lugesin ise ja lomakorvause kohta küsisime Tarmo ülemuselt.
Nüüd ma siis kirjutasin täna uuesti ( ikka veel viisakalt, ilma ultimaatumiteta :))ja selgitasin, et ma vajan seda paberit työvoima jaoks.
Kirjutasin sellele työvoma mehele ka, kelle juures ma käisin ja küsisin, kuidas ja mismoodi ma edasi peaksin käituma? Ta oli nii OK vend, et küll ta juhendab.
Tegelikult ei ole “L&T” käitumine praegu kohe üldse normaalne!
Kusjuures eile tuli juba Eesti Töötukassa U1 paber kohale. Üllatavalt kiiresti. Aga näe – kohalikku paberit aja hetkel taga nagu mõnda kriminaali, põgeneb kurivaim :)!!

Ja kui ma nüüd juba työvoima ära mainisin, siis eelmisel nädalal saadeti mulle koju koolituse pakkumine, kus saaksin tasuta autokonstrukoriks õppida :):) Töö sobivat nii meestele, kui naistele. Ärge nüüd kujutage ette, et tegemist on mingi õlirulli-taolise tööga, ei-ei, kaugel sellest.
Koolitus kestaks 4 nädalat Uusikaupunkis ( ca 60-70 km Turust) ja peale seda saaksin kohe tööle. Koolituse ajal makstakse loomulikult toetust ;) Kui mul ei oleks lapsi, siis ma läheks sinna ilma pikemalt mõtlemata. Hakkaks autoemandaks :D:) Ma olen ju alati öelnud: “Tasuta haridust ja koolitusi nõrkemiseni.”
AGA mul on kodus kaks põngerjat, seega pean ise midagi kokku keevitama ja välja mõtlema ;):) Oleks on ju sama hea, kui poleks ;)

Sai jälle üsna pikk kirjatükk....Ja ometi ei saa selle lõpus ju hetkel seeneuudised puududa :):)
Pühapäeval käisin üksinda seenel. Naabrinaine ei viitsinud tulla, lapsed trullasid õues ja Tarmo arvas lihtsalt, et ta on juba tükk vana inimest ning valutab kodus parem oma põlvi :):) Nii ma siis läksin. Ilm oli lausa SUUREPÄRANE - soe, tuulevaikne ja nii mõnusalt sügishõnguline...super
Seenel käimine on selline omaette ettevõtmine. Ei ole nii, et jooksed võsad läbi ja nutad, et seeni pole :) Tuleb minna rahulikult - enamus ajast kükitada, et seenega ikka võimalikult ühte mõõtu olla ja sedasi vaikselt luurata :):) Ja ennäe imet – seeni potsatab ämbrisse nagu murdu ;) Kui ma metsas käin, on mul kaasas 3 ämbrit – 1 suur ja 2 väikset lasteämbrit. Suurde lähevad puravikud ja väikestesse kukeseened ning kollased kukeseened. Kollased kukeseened on minu praeguse hetke vaieldamatud lemmikud. Need on niiiiiii nämmad. Kusjuures esimest aastat korjan ja esimest aastat ka söön. Nägin kirbukal, et kõik Soome mammid neid krõbeda hinnaga müüvad – järelikult peab hea seen olema. Kuna need nägid välja nagu kukeseene, siis otsisingi hiljem kodus Googlist neid kukeseeneliste alt ja üles ma selle liigi leidsingi.
Puravikud ei taha ka kuidagi oma kasvamist lõpetada – neid muudkui tuleb ja tuleb. Mul on sügavkülm praktiliselt seeni juba täis. Viimase laari paningi juba marinaadis purki, olgugi, et ma ei ole eriti osav marineerija. Eelmisel aastal pidin viis eirnevat laari seeni marineerima, et see õige marinaad lõpuks kätte saada – kõik oli veel korralikult paberile kirja pandud. Nii ma siis võtsin mõnel korral suhkurt vähemaks, teisel korral lisasin jälle soola jne. Ei oska mina sedasi tunde järgi marinaadki kokku klopsida. Ema oskab mul seda see eest väga hästi. No tema marinaadid on kohe väga head. Käbi kukub kännust seega väga kaugele :) Üldiselt polegi köök minu lemmik koht ;)

                                         Nämm-nämm. Kollased kukeseened


                                          Viimane suurem pohlasaak :D:D:D. Pole paha!:)
Vanasti ei võtnud ma seeni suu sissegi, alles nüüd, viimastel aastatel olen hakanud neid sööma.
Sellel aastal olen ma seentest end juba nii täis söönud, et süda lausa läigib. Päriselt ka – üleeile ( ja päev enne sedagi) oli süda nii paha, et anna aga olla – ju sain seenemürgituse :D:)
Seen pidavat ju raskesti seeditav olema – tõsi see siis ongi. Püüan nüüd mõnda aega neid enam mitte nosida!

No, aga kuidas ma saan neid nosimata jätta, kui ma need panni peal või ja soolaga nii mõnusaks praen??

See seene jutt on muidugi väga oluline lugu meie pere Soome kolimise osas, seega lugege seda eriti hoolikalt :D:D:D:D

41 kommentaari:

  1. Tere. Põnev on lugeda Teie postitusi. Kuidas Teil nii kiiresti poliisis läheb, meie käisime augustis, ja öeldi, et nüüd oodake kuni 3 kuud, siis saate vastuse:( Siiamaani ei saa ma last lasteaeda, ega mina normaalselt tööle, mõtlen ka et äkki tulen siis üldse töölt ära, kuna käin praegu harva tööl.
    Meil on ka eestis kalli raha eest apostillitud sünnitunnistused, kas nüüd pean siis kõik uuesti tegema, kuigi mul on tõlgitud inglise keelde?
    Jõudu ja jaksu Teie perele
    Jaanika

    VastaKustuta
  2. Meil oli laste sünnitunnistustega aasta eest Lappeenranna Maistraattis hoopis teistsugune kogemus - puudusid apostillid kuid selle eest olid need lastud soome keelde tõlkida Tallinnas tegutseva notariaalse tõlgi poolt (vastavad templid, allkirjad ja tähistused kõike seda dokumentide küljes tõendamas).
    Selle kohta ütles ametnik, et soomekeelsest tõlkest ei ole neile mitte mingisugust kasu ja sobivad _ainult_ apostillid! :)
    Selle peale ei jäänudki meil üle midagi muud kui sünnitunnistused postiga Eestisse saata ja kaugjuhtimise teel apostillida.
    Ise ka imestasin, kui neid nägin, et nendel on ju nii vähe infot - kuidas nad sealt siis targemaks saavad kui soome keelset tõlget lugedes.. :)
    Aga igal juhul peale apostillide esitamist kõik neile sobis ja mingisuguse tõlke järgi puudust ei tuntud :)
    Soomes tundub üldse ametniku võim suhteliselt suurem olema kui Eestis - vähemalt tundub, et nad arvavad endal olevat õiguse seaduseid vastavalt oma äranägemise järgi tõlgendada. Näiteks Kelas ei antud meie lastele esialgu ravikindlustust põhjendusega, et nad ei käi tööl (!) Kui selle kohta koha peal ametniku käest uurisime, siis ta ütles et peab esialgu targematega konsulteerima.. :) Hiljem nad õnneks ikka tunnistasid, et tegemist oli eksitusega aga selleni läks aega nii oma paar nädalat.
    Neid lugusid on teisigi aga kõikide siin kirja panemine läheks liiga vast pikaks :)
    Lisaks soovitan Eesti autojuhiload Soome omade vastu välja vahetada - kehtivad kuni omaniku 70-aastaseks saamiseni. Lisaks veel see, et eesti juhilubade kadumise korral ei pidanud eesti ARK välisriikide residentidele uusi enam väljastama - seega peaks sellisel juhul Soome autokoolist uuesti alustama..
    Igal juhul jõudu ja jaksu ning tänud huvitava blogi eest - põnev on lugeda kuidas teistel kaasmaalastel siin sisse-elamine edeneb. :)

    VastaKustuta
  3. Meie apostillisime Perekonnaseisuameti poolt väljastatud ingliskeelsed tõlked (3€ tükk).

    Kusjuures maistraadis nõuti ka meilt soome-rootsi-inglise keelseid tõlkeid sünnitunnistusele, mille peale me naisega tädile üsna nõutult otsa jäime vahtima, irw. Lõpuks kohmasime, et on ju ingliskeelne paber :-)

    VastaKustuta
  4. To Ermo:
    Meie sünnitunnistused olid ka nö ingliskeelsed, aga nagu ma kirjutasin, siis sellest apostillitud lehest suurt tolku pole, sest see leht kajastab vaid seda kus, mis ja kelle poolt see eestikeelne sünnitunnistus välja on antud ja kes, kus ja millal (notar siis) seda tõendab.
    Ma ka juhtisin tähelepanu, et apostill on ju inglisekeelne. Selle peale juhiti tähelepanu vastu, et aga sünni ja vanemate andmed on ju eestikeelsed ja eesti keelt nemad ei oska! Tegelikult on see järgnev toiming (uue paberi tellimine) suhteliselt mõttetu, sest saime ju siiski oma asjad aetud. Aga, KUI on vaja, siis on. No siis peaks küll kõik vajalikud paberid pikaks ajaks apostillitud/tõlgitud olema :):)

    To Jaanika:
    Kus maakonnas Sa elad? See on küll uskumatu, et alles 3 kuu pärast soovitatakse tulla. Turus on kohe eraldi nurk, kus välismaalastega tegeletakse. Politseisse tulles võtad järjekorra numbri, istud toolile ja ootad kenasti oma aega. Ma ei saa üldse aru, mis vastust Te ootama peate? Me andsime oma paberid üle, vaadati läbi ja väljastati tõendid.
    Ma ei oska öelda, kuidas Sul maistraattis minna võib, aga soovitan soojalt ka Suursaatkonnast sünnitunnistuse ingliskeelsena tellida.
    To anonymus:
    Tundub küll nii, et iga maakond tegutseb oma suva järgi ;) Ma tean, et 1 mu tuttav on lapsed sedasi Soome toonud, et isa luba oli tavalisel valgel A4 - ei olnud notariaalset tõendit ega midagi. Ta on teises maakonnas, kui mina. Kui ma oleks valge paberiga läinud, siis oleks kohe selg ees uksest välja tulnud :) Politseis hakatigi vaatama, et lapse isal teine perekonnanimi( lahutades oli nimede muutus, aga õnneks oli mul lahutust tõendav paber ka kenasti olemas). Tegelikult lähevadki siin asjaajamine igaühel erinevalt. KELA-st on mul näiteks suht kiiresti mitu vastust tulnud, samas kui naabritel ei ole.
    Kuna Sa oled tõenäoliselt Soome asjadega rohkem kursis, siis kas see vastab tõele, et kui olen ennast ametlikult Soome elukohta sisseregistreerinud, siis võin Eesti numbrimärki omava autoga Soomes 6 kuud sõita ja seejärel pean Soome ümber registreerima? Kuidas on liisinguautodega :) Täna jäi mulle tee peale politseipatrull ja tahtsin neilt küsida. Kui autole juba päris lähedale jõudsin, pani patrull minema - ju said aru, et tahan lobisema minna :)

    VastaKustuta
  5. mina elan Vantaas, niiet kõik jutt käib Tikkurila poliisi kohapealt. Paberid andsime sisse, kõik on korras, tehti koopiad ja öeldi, et vastus tuleb kuskil 3 kuu pärast. Siis mees ütles, et me käime mõlemad tööl, et kas kiiremini ei saa, nemad vastu, et see kõik võtab aega:(..
    eks siis peab ka suursaatkonnast ingliskeelse paberi võtma. Suured tänud vastamast.

    VastaKustuta
  6. Kui elamisluba ja henkilökoodi käes, tuleks kohalikule tollile teha autoveroilmoitus: http://www.peugeot.fi/myynti_ja_palvelut/verovapaat_autot/muuttoauton_tuonti_suomeen
    Meil õnnestus eesti auto siin arvele võtta "muuttoauto"-na (täpsemad tingimused on kirjas siin: http://www.laki24.fi/vero-autovero-muuttoauton_verotus.html) ja tänu sellele ei olnud kokkuvõttes ka impordimaksu vaja maksta. Selleks pidin aga lisaks eelnevalt tollile tõestama kahte asja:
    1) et ma elasin ja töötasin füüsilise asukohaga Eestis aasta jooksul enne Soome kolimist (eesti tööandja pidi faksima soomekeelse tõendi soome tolli)
    2) et ma nüüd elan Soomes (üürileping, politsei poolt antud elamisluba ja maistraatti antud henkilötunnus ei pannud neid veel seda uskuma :)). Tõestuseks piisas koopia Kela -dokumentidest (kirjutasin neile lisaks selgitusena juurde, et Kela andmetel ma ju elan Soomes).
    Kokku võttes soovitaksin tolli minna kohe peale elamisloa ja henkilökoodi saamist - ise pöörusin sinna mõned kuud hiljem ja kohe heideti ette, et miks ma nii hilja tulin. Edu! :)

    VastaKustuta
  7. Teie sünnitunnistused olid eestikeelsed (A5)inglise keelse apostilliga (A5).

    Meie võtsime Perekonnaseisuametist 3€ maksvad inglise keelsed koopiad ("Certified Extract", templiga A4 paber), millele läks peale A5 inglise keelne apostill (maksis vist mingi 26€), millega notar tõestas, et ametnikul oli õigus seda paberit allkirjastada.

    VastaKustuta
  8. Jah, Ermo , täpselt nii see sõnnitunnistus meil oli ;)

    VastaKustuta
  9. Loen huviga. Aga...missugune närvilisus ja kibestumus täna! Emigreerumise juures võib ometi kõike ette tulla! paljud siin eestis unistavad sellest sammust, mis Teie olete juba julenud ära teha. Pea püsti! Ja aitäh blogipidamise eest!

    VastaKustuta
  10. Närvilisus ja kibestumus??????
    Minu tekstist lugesid närviliseuse ja kibestumuse välja w? Väga valed sõnad oled valinud kommenteerimaks minu kirjutist.
    Kulla Jaanus, kibestumusest ja närvilisusest on asi ikka väga-väga kaugel...
    Tegemist oli lihtsalt väikese ja sisuliselt esimese tagasilöögiga, mis lõppes ka kokkuvõttes hästi, sest henkilötunnused said ju tehtud.
    Kahju on lihtsalt sellest, et raha niisama sai õhku loobitud. Kellel see ikka puu otsas kasvab :)
    Minu pea on alati püsti ja see pisike tagasilöök ei muuda minu suhtumises nüüd küll mitte midagi.

    VastaKustuta
  11. Tere,
    loen huviga sinu blogi.
    Ka meil seisab ees Soome kolimine kahe lapsega(1. ja 3. klass). Mind huvitab väga kuidas lastel uues ühiskonnas läheb. Kui palju on lapsi klassides, kuidas õppida antakse ja kuidas kohanemine üldse läheb.
    Jõudu ja rõõmsat meelt edaspidiseks ;).

    VastaKustuta
  12. Jätkuvalt paneb mind imestama, kuidas suudetakse tekstist välja lugeda seda, mida seal pole. Närvilisusest ning veel vähem kibestumisest pole ju jälgegi. Loen minagi seda blogi, lihtsalt siirast kaasaelamisrõõmust. Minu silmis olete ettevõtlik, kahe jalaga kindalt maa peal seisev naine. Edu!

    VastaKustuta
  13. To Anonymus, kes lastega varsti kolima hakkab: Teen laste kohanemisest ja õppimisest siis lähiajal eraldi teema( äkki veel teisigi huvilisi )

    To teine Anonymus: Siis sa olid ka samamoodi Jaanuse kommentaari lugedes puuga pähe saanud nagu minagi :D:D Lugesin peale seda kommentaari oma sissekande uuesti läbi ja löögu Jaanus mind või maha, aga kust ta selle kibustumuse ja närvilisuse leiba - ei oska mina küll öelda.
    Kui seal midagi on, siis törts irooniat ja seda igas suunas.
    Aga noh, elame sõnavabaduse maailmas ja igal inimesel on oma arvamus.
    :)

    VastaKustuta
  14. See laste teema oleks küll väga teretulnud.
    Mina see lastega Anonymus.Jään huviga ootama.

    VastaKustuta
  15. Mnjah. Väga vabandan, et kommenteerisin. See üks lause vastukarva silitatud...Ja kohe jama lahti - täpselt nagu eestis. Midagi kellelgi ütled, mis natukenegi ei meeldi, eriti mõnele ametnikule, siis oled kohe persona non grata. See oli ju kogu kommentaaris ainult üks lause. Aga see, et kogu südamest pea püsti soovisin ja blogipidamise eest tänasin, jäi teil muidugi kõigil tähelepanuta. Paistab, et olete Eesti põhjalikult kaasa võtnud. Vabandan veelkord. Rohkem oma kommentaaridega ei sekku. Edu!

    VastaKustuta
  16. Meil kehtib sõnavabadus - ka minu blogis.
    Sina ütlesid oma arvamuse ja mina vastasin sellele omalt poolt ;)

    VastaKustuta
  17. Selles suhtes, et käid küll politseis ära ja annad oma paberid ja maksad ära nõutavad summad, aga see ei tähenda veel seda et kõik on OK kui nad sulle miski paberi vastu anavad. Mulle saadeti veel koju ka üks paber. Politseis käimise ja koju saadetud paberi vaheline aeg oli 2,5 nädalat. Niimoodi ka politseist öeldi, et kuni kuu aega. Kui ma selle paberi nüüd üles leian oma dokumentatsioonist siis ma võin siia kirja panna mis paber väljastati kohapeal ja mis paber saadeti koju.

    VastaKustuta
  18. Näe-näe, üles leidsin su blogi, põnev lugemine! Tegelikult on sinust ka tänases Õhtulehes juttu ja nimeks sul seal Virge Ross :D:D

    Jaanika

    VastaKustuta
  19. To anonymus kell 10:49 - ma omale tegin elamisloa juba 1,5 kuud tagasi. Politseist ei ole mingeid paberit juurde saadetud. Kui oma paberit tegin, siis küsisin ka ära minnes, et kas politseis on nüüd kõik ikka OK. Neiu vastas küll, et kõik OK. Aga, kui tulevad veel mingid paberid, siis tulevad ;)

    To Jaanika: Kui Virx Ross, siis Virx Ross :)

    VastaKustuta
  20. Kirjutad:
    "... eelmisel nädalal saadeti mulle koju koolituse pakkumine, kus saaksin tasuta autokonstrukoriks õppida"

    Lihtsalt teadmiseks: kui Sa seda koolitust vastu ei võta või kuidagi "työvoimas" ehk "työkkärissä" ei saa annulleeritud, siis on väga võimalik, et võid saada 60 päeva karenssi, see tähendab, et 60 päeva ei saa Sa mingeid töötu abirahasid.

    Tegelikult arvan, et Sa ei saaks praegu niigi neid töötu abirahasid, sest tulid omal algatusel töölt ära. Nii on iga soomlasega, kes töölt omal soovil lahkub: 90 päeva karenssi.

    Täpsem ja pikem jutt mol.fi-st
    http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/07_tyottomyys/01_tyottomyysturva/01_edellytykset/01_karenssi/index.jsp

    Lihtsam oleks Sul olnud, kui oleksid alguses kohe selle "kotoutumiskoulutuksen" ehk keele õppe oleksid vastu võtnud.
    Aga veel lihtsam on, kui koheselt tööd leiaksid. Jaksu Sulle selleks.


    Kui ma juba kurvastavate uudistega olen alustanud, siis kirjutan natuke veel teadmiseks:
    1. "Työssäkäyntialue" - 80 km raadiuses tuleb Sul vastu võtta "työkkäri" poolt pakutav töö või koolitus vms. Vastasel juhul võid saada "karenssi".
    http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/07_tyottomyys/01_tyottomyysturva/02_tyossakayntialueet/index.jsp

    2. Oled kirjutanud eelnevalt: "Esimese 7. töötupäeva eest hüvitist ei maksta, aga peale seda on päevarahaks 25,6 €. Kuna peres on ka 2 last, siis lisandub veel 7,8 €. Kokku on päevarahaks 33,4 €. Töötuhüvitist makstakse ka laupäeva-pühapäeva eest."
    Alguse jutt on kõik enam-vähem õige, kuid laupäeva-pühapäeva eest rahasid ei maksta. Arvatavasti Sulle öeldi PAITSI lauantai-sunnuntai, VÄLJA ARVATUD laupäev-pühapäev.

    Kela.fi lehelt:
    "Peruspäiväraha on 25,74 e/pv, ja sitä maksetaan 5 päivältä viikossa."
    "Ilman korotuksia peruspäivärahan suuruus on keskimäärin 553 e/kk (21,5 x 25,74 e)."
    21,5 on siis päevade arv.
    "Peruspäiväraha on veronalaista tuloa, josta tehdään 20 %:n ennakonpidätys"
    http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/120202142400EH?OpenDocument

    Sinna juurdea siis arvestatakse veel lastelt saadava lisarahad: 21,5 päeva x 7.16 eur.

    Ja sellest kõigest, suht pisikesest summast, arvestatakse maha tulumaks 20% . Ka siis on see 20%, kui Sinu tulumaksu protsent on väiksem.

    Üldse soovitaks rohkem uurida KELA kodulehekülge, seal on kirjutatud midagi ka tööötu ulkomaalase tugedest ("Työttömän maahanmuuttajan tuet"), aga nendest ei tea ma midagi.
    http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/100403170102EH


    3. Veel lihtsalt teadmiseks.
    Kirjutad kohtumisest tööotsingul: "...saali - ja laotöölisi hetkeseisuga vaja ei ole, aga vaja oleks inimesi kassasse. Tööpäev kestaks 5 tundi."
    Soomes suurim nuhtlus, miks soomlased müüjateks eriti ei taha minna, on see, et tööpäevad on lühikesed. See tähendab, et tuleb teine töökoht (kasvõi muu kaubaketi müüja koht veel lisaks leida). Nii võibki olla, et hommikul Prisma kassas tööl olevat müüjat või õhtul näiteks Euromatketi kassas tervitada.
    Tööandjate põhjendus on, et siis on neil haigeks jäänud või muul põhjusel töölt ära jäänud inimese asemal lihtsam uut töötajat kiiresti leida ja ei pea ületunnitasusid maksma.

    See ei pruugi muidugi alati nii olla, kuid sellega tuleb arvestada. Lubada võidakse kõike, kuid töölepingu järgi on ka lõpuks kõik võimalik.
    Enda eest peab lihtsalt suutma seista.

    4. "Asumistuki" - seda saad üldjoontes ka ise arvutada. Siis tead, kas tasub üldse pabeid KELA-sse saata:
    http://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication

    Jõudu ja jaksu ning eelkõige õnne uue töö leidmisel! :)

    Ei tahtud Sind tahlikult kurvaks teha, kuid leidsin, et on parem, kui Sa mõningatest asjadest natuke enam teaksid ja oskaksid vajadusel veelgi enam infot leida. Ning et lõpuks ei tuleks liiga suuri ja äkilisi pettumusi.
    Vabandan, kui olen milleski eksinud või valesti aru saanud. Eks siis tuleb kuskiltpoolt parandusi.

    Igatahes jätkuvat tarmukust!

    VastaKustuta
  21. Tänan Sind Põrgukitz :)

    To Anonymus kell 15:21: Tänan Sind igasuguse informatsiooni eest. Ei kurvastanud Sa mind millegagi - kui asjad nii käivad, siis ongi hea teada, et need just nii käivad. Kõik informatsioon on teretulnud - nii negatiivne, kui ka positiivne.

    Praegu panin selle koolituspaberi lauasahtlisse, aga nüüd kougin selle sealt kenasti välja ja põhjendan ära, miks ma sinna minna ei saa ;)

    Loomulikult sooviks kohe kiiremas korras tööd leida, aga enam see ei tundugi nii lihtne, kui alguses arvasin ;)
    Juba täna sorteerisin igasuguseid koolituste pakkumisi ja kui nüüd lähiajal tõesti mingit tööd ei leia, siis valin mõne koolituse omale välja. Niisama imesid ootama ei tasu jääda ;)

    Ma pole nendesse rahaasjadesse eriti süvenenud - seega tänan selle info eest.

    Seda ma arvasin ise ka, et mingi kala selle kassatöötaja kohaga peab olema :)Nüüd on siis pilt selge :)

    Igatahes veel kord suured tänud info ja teadmiste - sain mina nende kaudu targemaks ja küllap mõni teinegi :)

    VastaKustuta
  22. Ma panen ikka algusesse ka oma nime...Mina ei ole see Jaanika kes seal vahepeal anonüümselt sõna võtav ja alla kirjutab Jaanika:)
    Ma pean nüüd siis nime vahetama:)
    Jaanika

    VastaKustuta
  23. Viimasele Jaanikale: minu pärast ei pea sa küll siin nime vahetama hakkama. Kuna nägin siin eelnevalt Jaanika nimelist kommenteerijat, siis ei pannudki oma nime algusesse, et mitte segadust külvata. Ma ei saa kahjuks midagi parata, et mu nimi Jaanika on.

    Jaanika

    VastaKustuta
  24. Pole hullu Jaanikad - saame hakkama ;)
    Mul mitu Mari ka :)

    VastaKustuta
  25. Tore kui sina paned lõppu oma nime, mina panen algusesse ja lõppu, ning sellega on asi klaar:)
    Jaanika

    VastaKustuta
  26. Tere jälle!

    Üks võimalus töö leidmiseks võiks olla, et võtad ühendust "vuokrafirmadega" ja kirjutad ennast sinna töö otsijaks.
    Eriti rõhutad, et otsid "kokopäivätyötä".
    Oled 3-4 kuud tööl ja siis kustuvad Sul selles ajas kõikvõimalikud "karenssit". Ja lisaks ei ole Sa siis ise enam töölt ära tulnud, vaid "vuokrafirma" on Sinuga töösuhte lõpetanud.
    NB! "Karenssi" on võimas ka siis, kui Sa "koulutukseen" lähed. (Võimalik, et Sul on 3 kk "karennsi", sest tulid ise töölt ära).

    Üks selline täitsa normaalne "vuokrafirma" pakkumine tundub leiduvat praegu siit
    http://www.mol.fi/paikat/Job.do?lang=fi&jobID=7806344&index=767&anchor=7806344
    Iseasi on, kas sulle tööajad sobivad. Ja kuidas liikumine sujuks.
    Muideks odavamaks võimaluseks ühistranspordiga liikumiseks on kasutusele võtta 30 päeva võimas olev "seutulipppu". See on märksa odavam tavalisest üksikust piletist.

    Ja siia on keegi rivvi pannud kõik "Turun vuokrafirmat"
    http://keskustelu.suomi24.fi/node/5938129
    "Vuokrafirmade" nimekirja peaks ka "työkkärist" saama.

    Üldiselt "vuokrafirmad" maksavad palkka kohusetundlikult, ka ületundide jms. eest.
    Suurem nuhtlus on võib olla see, et vahete-vahel võidakse tulla ütlema, et homme ei ole vaja tööle tulla ja ei tea kuna tööd tuleb. Muidugi siis tuleb kohe "työkkärisse" minna ennast arvele võtma, kuigi samas "vuokrafirma" võib Sind päeva-paari pärast uuesti tööle kutsuda. Aga paus võib-olla ka paar nädalat ja rohkem. Kunagi ei tea, kuna jälle tööd tuleb ja kas tuleb ning ei tea näiteks, kas võiks selle pausi ajal näiteks Eestisse sõita. (Ah jaa, kui oled "työtömänä työkkärissä" arvel, siis ilma "työkkäri" luba "ulkomaalla" ehk välismaal käia ei või. Ka Eesti on "ulkomaa"! :) Luba saab küsida aastas vaid 6 päevaks, siis maksaktakse kõik töötu rahad. Pikema aja korral rahasid vist ei maksta. Ei tea täpselt. Kirjutasin lihtsalt infoks, et teaks kustpoolt mõnikord pahad tuuled võivad hakata puhuma.)


    Praegu näitena toodud "vuokrafirma" pakkumises, mul on tunne, et seda töö jupitamist ei ole. Tööd pakutakse umbes 4 kuuks kogupäeva tööna, seejärel ehk võidakse ka tööd pakkuda, kuid see võib siis ehk jupitamiseks osutuda. Aga see ei ole enam eriline probleem, sest kui Sulle on juba öeldud, et homme ei ole vaja tööle tulla, siis järgmisel pakkumise korral ei ole Sul vajadust enam tööle minna, kui ei taha, sest vahepeal on Sind juba vallandatud.
    Samas aga võib nii olla, et töö hakkab meeldima ning võimalus on juba ka "vakituisena" otse firmasse tööle pääseda ja oledki normaalse rahuldava töö saanud.

    Tõin välja lihtsalt ühe lisavõimaluse, kust tööd võiks veel otsida. Aga küllap leiad muidki võimalusi. Oled ju ennegi leidnud! :)

    EDU!!!

    Eilse pikema kirjutise kirjutaja

    VastaKustuta
  27. Maailma suurimad tänud - uurin neid kindlasti :)
    Nagu ma varem kirjutasin, siis ABSOLUUTSELT igasugune info on teretulnud ;);), sest tundub, et tead millest räägid ja oled tõenäoliselt juba pikemat aega Soomes ;)

    Tänud-tänud-tänud

    VastaKustuta
  28. Seen pildil on eestikeelse nimega lehter-kukeseen.

    VastaKustuta
  29. Minulgi on teekond perega Soome,kui saan üle sellest hirmust,et kuda mu laps haritud saab!Olen abielus ja abikaasa Soomes tööl(Soome firmas).Laps lõpetab kevadel esimese klassi nyyd Eestis.Tean,et esimene aasta on keeleõpe maahanmuutajate klassis aga mure ongi selles,et kui tulen augustis pabereid ajama kas laps siis ennem kooli ei saa kui olen saanud vastuse selle kohta kas mind võetakse sinna vastu ikka (vastuse saamine võtab mingi 2-3 kuud ju ) aga kooliaeg on juba alanud siis!Olen abielus ja mees töötab soomes juba mitu aastat,oli Lomatusel yhe aasta(sundpuhkusel tööanda poolt siis).Lomatuse ajal sai Kelalt koolituse,toetusi jne .Nüüd lõpuks sai Lomatus läbi kuid kas lomatuselt tulnuna on neil mingi nõudmine ka,et kaua peaks nüüd tööleping kehtima,et peret tuua Soome?Tööleping polnud lõpetatud,tööandja saatis lihtsalt lomatusele eks paljud teavad mis see tähendab täpsemalt!!Tööleping on nagu ikka määramatta ajaks ja üürilepingu saaks ka.Kahju on last siit Eestist ära viia aga oleme juba liiga pikalt eemal olnud isast ja tahaks koos elada ikka!!Kuidagi nõme oleks ka kui lõpetame siin kõik ära,kõik paberid korras ja siis nad vastavad paari kuu pärast et taotlust ei rahuldata....laps peab ju koolis olema....mark oleks igatahes tagasi Eesti naasta siis!Tean,et palju jooksmist ja jama hakkab tulema,yks räägib yhte juttu ja nõuab yhte paberit ja teine teist jne...Oleneb kuhu satud muidugi!!!!Nii nõme tunne on,et laps peab aasta maha jääma ja kuna ta niigi on syndinud novembris siis läks hiljem kooli ka....Ohh ja ahhhh!!!Ehk soovitusi!!!????

    VastaKustuta
  30. Ma ei oska muud soovitada, et leia aega ja loe blogi algusest lõpuni läbi. Kõik soovitused punkt punkti haaval kirja pandud ;)

    Laps ei jää oma arengust maha, kui ta algul keelt õpibki, siis ta õpib seda vastavalt oma klassile ja poole aasta pärast liitub oma nö õige klassiga. Eks see oleneb muidugi lapsest ka, kuidas laps keele omaks võtab. Minu oam võttis ruttu.

    Tule pabereid ajama kohe augusti alguses. See ei võta nii kaua aega. Meie saime 2 nädalaga kõik asjad selgeks. 1 augustil hakkasin asju ajama ja 16 august läks laps kooli. Lapsel ei pidanud isegi isikukoodi olema. Kyll aga peab arsti juures ära käima - ilma arsti loata kooli ei saa. Kui laps lähebki hiljem kooli, a la 1 kuu hiljem, siis ei ole probleemi - maahanmuutajate rühmad muutuvadki kogu aeg - kes läheb õigesse klassi, kes tuleb juurde. See muutub aastaringselt. Soovitan Sul lihtsalt juulis Soome tulla ja asju ajama hakata. Kõige pealt uuri välja, kas sinu piirkonnas on ikka maahanmuutajate klass - igal pool neid ei ole.

    Kui mehel on tööleping olemas ja tööl käib, siis ei ole mingeid piiranguid, millal pere järele tuua. See aga oleks väga hea, kui tööleping oleks tähtajatu, siis ei tule suuri probleeme. Te abielus ka - seda enam peaksid asjad sujuma.
    Kui mees on praegu Soomes teel, võid kasvõi täna talle järele kolida - peasi, et hakkama saate ;)

    Tööleping ongi määramata ajaks - 5 +

    Kui laps on kooliealine, siis ta kooli ka saab. Seda ära karda, et teda kooli ei võeta. Kui arstilt paberid olemas, kõik ok, siis koht leitakse ikka.

    Asjaajamist on jh palju. Üldiselt olen kõikidest probleemidest, muredest siin kirjutanud puust ja punaseks meetodil. Katsu aega leida ja lugeda. Kysimuste korral loomulikult vastan.

    Ega´s muud, kuijõudu ja jaksu

    VastaKustuta
  31. Tere,
    Ma olen proua Matilda wilson, ma tahan jagada tunnistust minu elu igaühele. Olen abielus minu abikaasa Harry Wilson, ma armastan teda nii väga ja meil on olnud abielus 6 aastat nüüd kaks last. kui ta läks puhkusele Itally ta mõtles daam nimega Nelly, ütles ta mulle, et ta ei ole enam huvitatud abielu enam. Ma olin nii segadusse ja laastatud otsib abi, ma ei tea, mida teha, kuni kohtasin mu sõber mrs Gibert ja ma rääkisin talle minu probleem. ütles ta mulle ei muretse selle pärast, et ta oli sarnane probleem enne ja tutvustab mulle prohvetiks Modor kes valatud loitsu oma ex ja viisid ta tagasi oma pärast 3days. Proua Gibert palus mul temaga ühendust võtsin tema mind aidata tuua tagasi mu abikaasa ja ta palus mul ei muretse selle pärast, et jumalad oma vööri-isad võitlevad mind. ütles ta mulle kolm päeva, mil ta uuesti ühendada minu ja mu abikaasa koos. Pärast kolme päeva mu abikaasa helistas ja ütles, et ta on varsti tagasi püüdis asju teha asju, mul oli üllatus, kui ta tuli minu juurde ja hakkas nutma, palutakse andeks. Nüüd olen õnnelikum naine maa peal, mida see suur õigekirja Ratas tegi minu ja mu abikaasa, võite võtta ühendust temaga mingit probleemi selles maailmas, ta on väga tore, siin on tema kontaktandmed annashelly42@gmail.com ... ......, ta on parim õigekirja Ratas ma kunagi kohtunud.

    VastaKustuta
  32. Jagan seda artiklit tänama Dr. Zadson kes aitas mul taastada mu endine armuke, et mind maha jättis fOR 10 kuud tagasi. Ma otsisin nõu, mida teha, et saada tagasi oma EX väljavalitu ja leidsin ametikohale naine USAs nimetatakse Angela Shuane tänades Dr. Zadson aidates teda tagasi saada kadunud mehe, kes jättis aastaid tema lapsed. Võtsin õigekirja Ratas abi tingitud asjaolust, et mul on vaja minu EX väljavalitu meeleheitlikult sellepärast, et ta on minu väljavalitu ja minu elu. Et Jumal olgu au, minu EX väljavalitu tagasi tuli mulle within48 tundi pärast Dr. Zadson lõpetanud valmistub õigekirja ja ma tahan maailma minuga tänama Dr. Zadson aitate mind ..... Vaatajad lugemine minu artikkel et ka tema abi vaja tuleks pöörduda Dr. Zadson oma e-post: eduduzadsontemple@yahoo.com ja saada õnnelikuks veel kord

    VastaKustuta
  33. oli suur büst-up minu
    partner vanessa, helistasin oma emale
    pisarates, ta ütles, et ta aitaks mul
    pean tunnistama, ma olin väga, väga
    skeptiline, tegelikult ma ei usu, et ta
    tagasi helistada, kuid see oli vaid paar
    päeva, kui ta helistas ja küsis, et
    tulla, et rääkida, ja me rääkisime
    rumal arusaamatus ja ta
    konks mind koos jube
    Preester ..... selgus, et ta ei olnud ma temaga ja ma
    selgitas ... saatsin talle mõned
    Fotod vanessa .. ..4 päeva hiljem vanessa
    koputas mu uksele, naeratab
    nagu ... ..its hull aasta, ja me
    on ikka koos ... see oli tegelikult
    suur, ma soovitan seda
    teenuseid, siis on tõesti tugev, ja ta
    Samuti teeb kõike vaadata ilm
    Runes
    rituaalid,
    palve,
    meditatsioon jms
    tõesti töötab, kui sa soovid, võid proovida

    http://joyofspirituality.webs.com

    Ma tõesti võlgu ta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu nimi on Lizzy, Ameerikast. Soovin jagada oma tunnistust avalikkusega, mida see mees nimega Dr osazuwa on lihtsalt minu heaks teinud, see mees on lihtsalt tõi tagasi minu kadunud Ex abikaasa mind oma suure õigekirja, ma olin abielus selle mehega nimega Steven olime koos pikka aega ja meie oleme armastanud meie ise oma aga kui ma ei suutnud anda talle lapse 2 aastat lahkus ta mind ja ütles mulle, et ta ei saa jätkata enam siis ma nüüd otsivad võimalusi, kuidas saada teda tagasi kuni sõber minu rääkis mulle see mees ja andis oma e-posti, siis te ei usu seda, kui võtsin seda meest minu probleeme ta valmis seda õigekirja valatud ja tuua oma kadunud abikaasa tagasi, ja pärast kuu ma igatsen oma kuu ja minna test ja tulemus märkis olen rase olen õnnelik täna oled ema tüdruku, tänan teid veel kord suur Drosazuwa eest, mida olete teinud mulle, kui teil on seal läbib mis tahes selle probleemid on loetletud allpool:

      1) Kui sa tahad oma ex tagasi.
      (2) Kui sul on alati halvad unenäod.
      (3) Soovite edendada oma kontoris.
      (4) Tahad naised / mehed jooksma pärast.
      (5) Kui soovite last.
      (6) Sa tahad olla rikas.
      (7) Sa tahad siduda oma abikaasa / naine olla
      igavesti sinu.
      (8) Kui teil on vaja rahalist abi.
      (9) Kuidas sa scammed ja te soovite taastada olete kaotanud raha
      - Võite pöörduda hem kaudu: e Drosazuwa5050@gmail.com või mobiiltelefoni
      +2349032581113

      Kustuta
  34. Ma ei teadnud inimesed ikka on volitused ja teha asju niimoodi. Minu nimi on Sandra Mari kodu on Ameerika Ühendriigid, mu poiss Henry Scot jättis mind teise tüdruku kolm kuud sellest ajast siis mu elu on täis valu kurbust ja südame murda, sest ta oli mu esimene armastus, Sõber Stephanie ütles mulle ta nägi mõned tunnistust sellest suurest Dr. OGUNDU et ta võib tagasi tuua minu väljavalitu jooksul mõned paar päeva, ma naerma see välja ja ütles ma ei ole huvitatud, kuid kuna armastus mu sõber oli minu jaoks, ta konsulteeris suur preester minu nimel ja minu suurim üllatus kolme päeva pärast mu poiss helistas mulle, et väga esimest korda kolme kuu pärast, et ta on kadunud mind ja et ta on nii kahju kõik, mis ta tegi mulle läbi. Ma ikka ei suuda seda uskuda, sest see väga uskumatu see lihtsalt liiga reaalne olla reaalne. Aitäh dr ogundu tuua tagasi oma väljavalitu ja ka minu armas sõber, kes interceded minu nimel, et igaüks, kes võiksid vajada abi see suur preester on siin e-posti aadress: drogunduspellcaster@gmail.com
    1) Love Loitsud
    2) Kaotatud Love Loitsud
    3) Lahutus Loitsud
    4) Abielu Loitsud
    5) Köitmine Loitsud
    6) väljasõit Loitsud
    7) Riigist välja saata minevik Lover.
    8.) Soovite edendada oma kontoris.

    VastaKustuta
  35. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  36. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  37. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. My Name is Hellen, From United kingdom. I wish to share my testimonies with the general public about what this man called Dr.Kruma has just done for me,this man has just brought back joy to my home and my life in person i heard of him before and i was doubting him but when i gave him a try regarding my failure to have my own baby and getting pregnant for the man i got married to called Mr.Kenny we were together for a long time and we loved our self's but when I was unable to give him a child for 2 years he left me and told me he can't continue anymore then I was now looking for ways to get him back until a friend of mine told me about this man and gave his contact via email:

      (kokodr95@gmail.com)

      then you won't believe this when I contacted him, thank you once again the great Dr.Kruma for what you have done for me, if you are out there passing through any of this problems listed below:

      1) If you want your ex back.
      (2) if you always have bad dreams.
      (3) You want to be promoted in your office.
      (4) You want women/men to run after you.
      (5) If you want a child.
      (6) You want to be rich.
      (7) You want to tie your husband/wife to be
      yours forever.
      (8) If you need financial assistance.
      (9) How you been scammed and you want to recover you lost money or properties? Contact him via email: kokodr95@gmail.com

      Kustuta