Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 27. september 2011

10.10.2011 - 29.03.2011 soome keele kursuslane ;)

Haarasin täna siis ise härjal sarvist, sest ühtegi kirja minu e-postkasti ei tulnud. Ei työvoima onult ega ka kursuse tädilt - aeg aga jookseb.Võtsin suuna kohe Raisio koolutuskeskusesse. Läksin sinna sellise mõttega, et küsida, kas mul on üldse võimalik kursusele saada või ei. Saan vähemalt selgust.
Rääkisin infoletis oma loo lühidalt ära. Peale seda sain kokku õpetajaga, kes teste/vestlusi läbi viib. Kui ta pildi minu jutust selgeks oli saanud , siis ta ütles, et hetkel on kursusele veel 5 vaba kohta ja kui ma soovin, siis võin kohe praegu vestlusele ja testile tulla. Loomulikult ma soovisin :) ja nii me siis läksime koos ühte klassiruumi. Klassiruumis oli teine õpetaja veel. Istusin laua taha ja hakkasime aga lobisema. Nemad küsisid, mina vastasin. Nad eriti palju tegelikult ei küsinudki, sest nad leidsid minu keeleoskuse nii hea olevat, et ei peagi neile midagi enam rääkima :):) Endal oli ka tegelikult väga hea tunne – saad aru, mida inimesed räägivad ja oskad neile ikka midagi vastu ka öelda. Uuriti ka selle kohta, kuidas grammatikaga lood on. Mis ma ikka vastata oskasin – grammatikat on, kui vaid need topelt pp,tt, kk ja astmevahelduse kontrolli alla saaks :):) Eks seda ma sinna põhimõtteliselt õppima lähengi ;)
Teine aste oli testi tegemine, mis seisnes selles, et paberi peale oli soome keeles kirjutatud, kuidas ja mida ma arvutis tegema pean. Pidin siis: avama interneti avalehe, sisestama ühe koduka aadressi, sealt sisse logima, oma nime kirjutama, selle salvestama ja siis välja logima ning lõpuks interneti akna sulgema. Oligi test läbitud. Ma kujutasin ette, et pean paberil mingeid käändelõppe pöörama hakkama – kaugel sellest :) Kui muidu peaks vastus nädal aja pärast tulema ( kas saan kursustele või ei), siis mulle öeldi kohe, et olen kindel saaja ja ma ei pea mingit tulemust ootamagi. Työvoimasse pidid nad ka ise teada andma.

Siin, minu kandis, on 2 koolitustkeskus, kellel työvoimaga leping sõlminud on ja kuhu työvoima oma töötuid saadab. Üks on Raisios ja teine siinsamas, praktiliselt kodu kõrval ( nii 500 m). Turus sees on neid muidugi ka ;) Teadsin, et üks neist korraldab aeg-ajalt ka palkanlaskija koolitusi, aga ma ei teadnud täpselt kumb. Küsisingi seal vestlusel, et kas nende keskus korraldab neid või mitte. Vastus oli see, et nemad koolitavad ja millalgi peaks uus kursus ka algama. Andsin pidulikult teada, et tulevikus sooviksin sellele kursusele minna. Nad arvasid, et ei ole probleemi ja ma peaksin saama küll. Aga see veel tuleviku teema, eks siis paistab ;)

Nüüd on siis väike pallike veerema lükatud, vaatame, kuhu ma selle palli siis lõpuks veeretan ;)

Raisiost läksin otse työvoimasse. Eile tuli lõpuks minu työtodistus( lõpparve tuleb muide 30.septembril) ja sain selle viimaks  työvoimasse ära viia. Andsin oma paberi üle ja sain omakorda ühe teise paberi vastu, kuhu pidin selgituse kirjutama, et miks ma töölt ära tulin. Minu selgituse alusel siis otsustatakse, kas äratulek oli mõjuv või mitte. Kui põhjus piisavalt mõjuv ei ole, siis saan 2 kuud karenssi, mis tähendab omakorda seda, et 2 kuud ma mingit töötuhüvitist ei saa. Kui leitakse, et minu põhjus oli täiesti piisav, siis saan ka töötuhüvitist, sest olin Soomes tööl üle 4 nädala ja seega on mul need õigused olemas. Otsustamiseks pidi neil aega kuluma 2-3 nädalat. Kirjutasin sinna pikalt ja laialt, et töölt olin sunnitud ära tulema kuna puhkeaeg jäi liiga lühikeseks. Kui ma öösel kell 02:30 – 03:00 alles koju jõudsin ja tuttu läksin ning 07:00 ajal juba tõusma pidin, et lapsed kooli/lasteaeda viia, siis see 4 tundi ei olnud väljapuhkamiseks piisav aeg. Panin selgitusse kirja, et üle 2 nädala suutsin ma sellise graafikuga tööl käia, aga lõpuks muutus selline graafik ikkagi väsitavaks ja kurnavaks.
Minu arust on tegemist täiesti piisava põhjusega ja kui me arvestame veel sellega, et asume ikkagi Soome riigis, kus arvestatakse ka inimese endaga.
Eks see siis selgub, kas nende jaoks  mu põhjus piisav on või ei.

Täna oli raadios uudis, et Turu laevatehas sõlmis ühe Saksa firmaga lepingu, mille alusel hakatakse telakkas ehitama 2500 reisijat mahutavat reisilaeva, mis toob omakorda kaasa 5500 uut töökohta. Märkamatuks jäi ainult see, kas töö kestab aastani 2014 või tööd algavad alles siis pihta ;) Igatahes 2014 oli tähtis number :) Uued töökohad on igatahes tulemas. No see uudis oli lihtsalt teadmiseks -  nii mulle, kui ka teile :)

Karolin tegi koolis oma esimese testi. 38 punnist sai 37 punni – väga viis :) Õpetaja kirjutas ka :”Hienoa, Karolin!” 1 punn läks maha selle eest, et olid grammatikavead. Kuna ta eesti keeles kõik nõrgad tähed tugevateks kirjutab, siis läks tal isegi hästi :):) Soome keeles kuuled ju nõrka, aga tegelikult on tugev. Ühesõnaga ta mul juba sündimisest saadik soome keele kallakuga :D
Eks ma pean millalgi ikka logopeediks hakkama ja teda eesti keeles õigesti kirjutama õpetama.
                                                     Sanakoe

Olen veel siin Soomes ühe väga huvitava “asja” lastele leidnud, mida Eestis pole näinud. Ma vist ei ole sellest veel kirjutanud ( ja kui olen, siis andestage ).
Tegemist on sellise hästi põneva ja laheda liivaga, mis oleks nagu märg, aga märg ei ole. Oleks nagu savi, aga savi ei ole. Saad vormis mingi kuju valmis teha, selle põranda peale lüüa ja siis kätte võtta, ilma et kuju ära laguneks. Olemas on igasuguseid värve: punast, rohelist, kollast, sinist, lillat jne.
                                          Toas saab ka liivaga mängida ;)
Tüdrukutel on see juba mitu kuud olnud ja kusjuures nad ikka veel mängivad sellega. Paar päeva jätavad vahele ja mängivad aga jälle. Ei ole nii, et korraks vaid ja siis kappi seisma.


                                          Vot täitsa nii võibki kohe kätte võtta....           

                                        ...ja, kui tarvis ka autosse panna ning sõita ;)                
Meie reegel on selline, et kui nad liivaga mängida tahavad, siis ütlevad algul mulle. Tõmban harjaga nende toas põranda juuksekarvadest ja muudest kübemetest puhtaks, siis jääb liiv pärast mängimist ka ilusti puhtaks. Alguses ma seda ei teinud ja eks ma siis noppisin  liiva seest neid juuksekarvu välja. Arvestades juuksekarvade kogust, peaks me vist kõik kiilakad olema :)
Tüdrukutel on selles mõttes vedanud, et toa põrandal on linoleum – see on selle liiva jaoks lausa ideaalne. Kui parkett oleks, siis oleks vist kõik priud-praud liiva täis. Igatahes minu kiitused sellele liivale ;)

6 kommentaari:

  1. Seda liiva on ka eestis saada ;)

    VastaKustuta
  2. No siis on hea, kui Eestis ka seda on. Minu arust üks väga-väga mõnus asi. Haapsalus pole ma seda igatahes märganud ;)

    VastaKustuta
  3. Siis Sul P6rgukitz seisab ju päris hea trenn ees :)Kui Sa sinna saada tahad, siis hoiame pöialt, et ikka saad ka ;)

    Ma jah, teen alguses väikse keelekursuse läbi ja siis vaatan edasi. 6 kuud on pikk aeg, küll ma omale siis mõne muu kutsumuse juba leian :D:D
    Selles suhtes on pea täitsa laiali otsas, et ei teagi MIDA siis lõpuks õppida.
    Ja kuidas peaks veel abiturient tedma, mida tema veel õppida tahab, kui isegi 30-aastane ei suuda veel otsustada ??:D:D

    VastaKustuta
  4. Kõik käivad vaatamas Sinu blogi. Aga, mida käid Sina vaatamas? Siin üks natuke samasugune ja natuke teistsugune blogi ühest soome-eesti lastepere tegemistest. Ehk pakub huvi? Ehk saate (neti)tuttavatekski?

    http://ihanathaasteet.blogspot.com/

    Ja tähelepanu seal käivale täiesti huvitavale FOTOJAHILE, fotojahil eestlased ja eestlaste sõbrad:

    http://fotojahip2evik.wordpress.com/


    Huvitavaid avastusi!

    VastaKustuta
  5. Minul tekkis aga küsimus, et nüüd kui te olete seal juba ikka mitu kuud olnud - kas Sa oled rahul, et te selle sammu ette võtsite? ei ole hetkegi kahetsenud? ja kas seal elades on see selline kuulõpu stress seoses hakkamasaamise või rahadega ära lõppenud?
    Ma küll ei tea, kuidas te Eestis elades hakkama saite, aga usun, et paljud eesti pered elavad siin nii, et loevad kuu lõpus sente ja masendus tuleb peale just enne palgapäeva;)
    vbl sul on muidugi plaanis sellest ka eraldi teema teha, ettevõtlik nagu Sa oled:) aga lihtsalt oleks jälle huvitav kuulda:)
    ning kas reaalsete kulutuste ja esialgsete plaanide võrdlus on nüüdseks siis juba teada?:)
    ilusat sügist teie perele:)

    VastaKustuta
  6. To Mari2: Ma võin Sulle lühidalt juba ära öelda, et oleme 100% rahul, et sellise sammu ette võtsime. Põhjused toon välja siis eraldi sissekandena ;)
    Esialgselt plaanitavatest kulutustest ja reaalsetest kulutustest on hetkel pilt üsna selge.
    Teen sellest ka hiljem pikema ülevaate :)

    Tõenäoliselt siis homse päeva jooksul - täna pakin pool päeva asju lahti :D:D

    Teile ka ilusat ja kuldkollast sügist :)

    VastaKustuta