Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 25. august 2011

Vaikus enne tormi...


Andsin eile siis pidulikult oma ülemusele teada, et minu viimaseks tööpäevaks jääb 31. august. Loomulikult küsis ta lahkumise põhjuseid, mida ma talle lahkelt ka selgitasin.
Rääkisingi talle kohe otse ja ausalt, et suvegraafiku ja sügisgraafiku töödel on NII suur erinevus. Julgeks väita, et sügisgraafiku alusel peab tööd tegema 1/3 rohkem. Busse tuli juurde + need on palju mustemad + õues on ilmad õudsamad + talvel tulevad veel “mõnusad” miinuskraadid! Palk peaks koos sügisgraafikuga veidike tõusma ( loomulikult ma tean, et minu jutt ei muuda midagi - tulevad uued töölised ja teevad seda tööd samamoodi edasi ja peale neid jälle omakorda uued ).
Igatahes, kui sügisgraafik tuli, siis minul hakkas peas kohe häirekell lööma, et nüüd on aeg edasi liikuda. Õhtuti juba täitsa pime ka ju :):) Põõsastest pole õnneks kolle veel välja karanud :):)
Lahkumise põhjusteks nimetasin veel kurnava päevaplaani ( tõusen 7.ajal, magama lähen alles 2. ajal ja sedasi igal argipäeval ) ja kõige viimaseks põhjuseks nimetasin selle, et kui ma jäängi koristajana tööle, siis on see lihtsalt minu hariduse “raiskamine”.

Minu jutu peale ütles ta, et pilt on selge ja võtab selle jutu teadmiseks ning pakkus siis teist töökohta :):):) Ka busse koristama, aga kodule hulga lähemalt – nii umbes 2-3 km kodunt. Siin kohal tahaks nüüd küsida, et kus ta varem oli? :) Ma oleks saanud ju tükk maad lähemal tööl käia!
Aga ei - minu koristajakarjäär saab 31. augustil nüüd läbi ;)
Võib öelda, et esimene aste Soome karjääriredelil on seega läbitud.
Tänasin muidugi “L&T-d ”, et nad mind üldse tööle võtsid, sest see oli meie algus siin Soomes. Hiljem lähen viin ka väikse tänukingituse( kui Eestis ära oleme käinud).

Kas mul on juba uus töökoht olemas?Ei ole
Kas see pole siis mitte vanasse kaevu sülitamine? Ma arvan, et ei ole. Minu arusaamist mööda tähendab vanasse kaevu sülitamine eelkõige seda, et ma lähen vanast töökohast ära negatiivsete emotsioonide ja halva suhtumisega a la ma ei tule enam siia tööle, käige p...sse. Minul ei ole sellist suhtumist ja selles suhtes ei ole ma ühtegi silda põletanud. Ma ei tea ju tegelikult, kui hästi või halvasti mul tulevikus minna võib ja on hea, kui mõned väljapääsud olemas on. Ma lähen ära tänutunde ( ma olen tõesti tänulik) ja viisaka suhtumisega. Ma tean, et kui ma TÕESTI mingit teist kohta ei leia, siis mul on tagasitee olemas.

Mis ma siis tegema hakkan?
Nooooh, rannale enam päevitama minna ei saa, sest külm on :) Seenel ja pohlal võib käia ;)
Tegelikult on plaanid sellised, et järgmisel nädalal ( E,T,K ) kavatsen hommikuti tööd otsida. Sihtideks on tootmisega tegelevad firmad ja kaubandus. Hakkan aga kodule lähemal asuvatest asutustest pihta ja nii kuni Turuni välja. Samas jäävad nii Raisio ( 5 km), kui ka Naantali ( 9 km) üsna lähedale ja võib ka sealt otsida.
Kohe niimoodi lähengi, et võtan oma positiivse suhtumise, hunniku CV- d kaasa ja loodan lihtsalt heale õnnele.
Kui hea õnn mind sellel korral ei aita, siis on mul ka teine väljapääs.
Kui inimene on Soomes töötanud vähemalt 4 nädalat, siis tekib tal õigus võtta end töötuna arvele, saada koolitusi ja töötuabiraha.
Mina olen töötanud ca 2 kuud, seega on mul need õigused kõik olemas. Ma ei mäleta nüüd kas ma olen sellest kirjutanud, aga üks bussijuht soovitas mul juba üsna alguses, et kui ma juhuslikult peaksin töötuks jääma, siis ma võiksin bussijuhikoolitust küsida. Koolitus pidavat kestma 8 nädalat ja koolituse ajal makstakse 800 € toetust. Mina ja bussijuhiks??? :) Ma ei julenud algul Golfist Mersussegi kolida, sest Mersu oli ju võrreldes Golfiga nii suur :):) Nüüd koliks siis Mersust bussi w ? :):) Minestaksin vist sealsamas rooli taga ära :) Ei-ei, bussijuhti minust küll nüüd ei tule.
Kusjuures naisbussijuhte on siin väga palju! Nii nagu kauplustes meesmüüjaidki ;)
Ühesõnaga on mul võimalus  koolitustele minna ja veel midagi juurde õppida. Noh, nagu Eesti Töötukassas :):) Hea küll, see Eest Töötukassa oli loomulikult nali. Kes varasemaid postitusi on lugenud, need mõistsid seda irooniat ;)

Pajatusi paberimajandusest.
Ootan mina esmaspäeval maestraattist oma sissekirjutuse paberit, ootan teisipäeval, ootan kolmapäeval....Mida ei tule, on paber. Kui kolmapäeva lõunaks paberit ikka veel polnud, siis otsustasin, et lähen toon selle sealt ise ära, sest nädalavahetus hakkab  ju peale tulema. Naabrid käisid ise järgmisel päeval järel ja said selle kohe  kätte. Seda paberit on mul vaja, et KELA-sse avaldusi teha.
Ma otsustasin  sama teha  ja ise ära tuua:) Läksin siis oma lennuka sammuga , sest parkimiseks oli vaid mõned mündid (südalinnas on parkimine kallim) ja lisaks sellele oli kellaeg ka juba seal maal, et tööpäev hakkas lõppema. Õnneks olid uksed veel lahti, kedagi ootamas ei olnud ja sain kohe jutule – jälle sellesama tädi juurde. No sel korral tundis ta mu küll ära, sest hakkas juba enne teretamist naerma ;) Ja mis selgus? Mul polegi seda paberit vaja, vähemalt KELAs mitte, sest nad saadavad andmed automaatselt ise KELAsse ja seega on KELAs kõik vajalik info juba olemas. Kusjuures paber on muidu juba postitatud, aga see pole veel lihtsalt  minuni jõudnud.

Teadmisega, et mul seda paberit KELAsse vaja polegi, läksin tagasi koju ja panin oma paberipataka valmis, mille KELAsse saadan. Saadan tähendab seda, et panen selle pataka postkasti, mitte ei lähe ise kohale.
Tagasiteel koju käisingi postkontorist läbi, et paberite jaoks suur ümbrik osta. Mammi andis mulle suure ümbriku, ma andsin talle 2 €, millest tema andis mulle tagasi 10 senti!!!!. Mammi ütles, et ümbriku hind on 1,90 €. Läksin koos oma IMEKALLI ümbrikuga postkontorist välja, ise mõeldes, et kas ma tõesti maksin praegu ümbriku eest 29,7 EEK-i!! Kõndisin auto poole ja muudkui mõtlesin, et NIIIIIIII kallis. Kohe kripeldas, et ma selle üldse ostsin. Selle eest saaks ma poest juba 4 shokolaadi või terve karbi jäätist !! :):) Jõudsin auto juurde, istusin juba autossegi, aga ikka kripeldas :) Mis ma siis tegin? Võtsin oma nunnu ümbriku ja kõndisin tagasi postkontorisse. Mõtlesin käies, et mis moodi ma nüüd siis lolli mängima peaksin :):) Välja mõtlesin. Läksingi tagasi ja ütlesin mammile, et ma andsin Teile 2 €-se, tema ütles kohe vahele, et jah ja tema andis mulle 10 senti tagasi. Ma siis ajasin silmad suureks ja küsisin ikka MEGA üllatunud häälega, et ümbrik maksab 1,90 € w?? :):):) Mammi noogutas peaga. Ma ütlesin, et nii kallist ümbrikku ma küll ei soovi, et kas ma võin selle tagasi anda. Polnud probleemi – mina andsin ümbriku tagasi ja mammi mulle minu papi :) Mammi veel podises natuke, et ma ei oska soome keelt jne :):) Tegelikult sain aru küll, lihtsalt ostes kiilus aju kinni :):)
Jah, ega see 2 € poleks loomulikult ära tapnud, aga ümbriku eest on seda ikkagi palju! Ja kui siis oma tagasivõidetud 2 €-ga auto juurde jalutasin, oli tuju kohe väga hea – nagu oleks lotoga võitnud ;)
Kodus panin oma paberipataka hoopis kiletaskusse ja täna läks see patakas siis KELAsse.

Eks KELA võtab minuga varsti ühendust, sest paberid on väheke puudulikud. Näiteks ei ole lastel veel Soome isikukoode ja ma panin sinna ainult sünniajad. Kui oleks koha peale läinud, siis nad oleks mu võibolla kohe tagasi saatnud, ilma et arvutis klõpsugi oleks teinud, aga kuna inimest kohal pole, siis ei saa nad kedagi ka tagasi saata, aga paberid peab menetlusse võtma. Küll ma olen kaval!
Saatkonnast pole mulle seda tõendit veel tulnud, sellepärast ei saagi vel lastega politseisse minna. Neil on aega seda paberit muidu 4 nädalat saata, nii et mine tea, millal see ükskord tuleb. Ravikindlustust tahaks endale aga juba saada.
Seega kõikidele kolijatele teadmiseks, et nii kui Soome tööleping taskus on, siis KOHE politseisse, sealt maistraatti ja siis KOHE KELAsse. KELAs on nagunii oma menetlemisaeg, seega venivad sealt poolt  asjad veel omakorda.

Kui meie asjaajamised kõik jonksus on, siis teen eraldi kronoloogia sellest, kuidas, millal ja mida ajama peab, siis on hea ja lihtne ülevaade.

Karolin ja Janeli on kooli/lasteaiaga väga rahul ja lähevad neisse hea meelega. Mul on VÄGA-VÄGA hea meel, et lapsed need muutused nii positiivselt omaks on võtnud. Pisike mure on veel Karolini kooliteega, aga tundub, et ka see asi laheneb meil positiivselt, sest järgmisest nädalast hakkab koolis käima naabri poeg. Naabriteks on ( meiega samal ajal siia kolinud ) 4-liikmeline Eesti pere ( lapsed: 4 a tütar ja 11 a poeg). Nüüd saavadki hakata koos koolis käima. 11-aastane on juba nii suur laps, et temaga koos julgen Karolini saata küll. Praegu käivad jala, külmal ajal hakkavad bussiga käima. Selles mõttes on nüüd natuke lihtsam, et vähemalt on kedagi, kui miskit abi peaks vaja minema. Nemad meil ja meie neil. Kui vaja hoian nende lastel pilku peal ( 13-aastasel pole vast vaja, aga 4-aastasel küll) ja vastupidi.

Kui Karolini koolitee kontrolli alla on saadud, siis ei ole mul enam töölkäimiseks väga suuri ajalisi piiranguid. Põhimõtteliselt sobiksid töökohad, mis on ajavahemikus 09:00-22:00.
Järgmisel nädalal siis töörallille ;)

Et siis vaikus enne tormi.....

5 kommentaari:

  1. Edu uue töö otsingutel! Hoian sulle pöialt :)

    VastaKustuta
  2. Juhuu küll leiad uue töö ka :D
    Tule parem koju tomateid nosima:))
    Käisime Maritiga ploomi raksus kollased juba kukkuvad.
    Keidi

    VastaKustuta
  3. Juhhu, ploomid ja tomatid on valmis! :):P
    Eks me järgmisel nädalavahetusel tuleme ja nosime neid :)
    Mine pea vahti, et oravad pähkleid ära ei vea :D Lapsed ootavad juba pähkleid. Kui viimane kord Abbil käisime, siis olid pähklid veel veits toored - nüüd peaks juba OK olema ;)

    Eks ma ise loodan ka, et leian sipsti uue töökoha ;)

    VastaKustuta
  4. Jah pähklid valma aga teil on tunduvalt vähem pähkleid kui meil.
    Meil ju Eku juba neid ämritega sisse ajanud haamriga kõps puruks. Kusjuures kõik ise korjanud nii madalal olid ikke.
    Aga orav teil seal ringi laseb see on selge juba jah:P Hiilisin kasvuhoonesse kui vaatamas käisin kas kollaseid ploome on maast sain kolm ploomi:))
    ja tomateid oli ikke juba päris korralikult,et ABBI OOOOOOTAB TEID:D

    VastaKustuta
  5. No Abbi peab täpselt 6 päeva veel ootama, siis on peremees-perenaine kodus :D

    VastaKustuta