Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 28. august 2011

Tibulinnu sünnipäev ja Muumimaa.


Suurem Tibulinnu sai niisiis juba 7-aastaseks.
Kui me tavaliselt peame sünnipäevapidu Abbil suure seltskonna ja koos igasuguste võistlusmängudega, siis sellel sünnipäevahommikul laulsin Karolini koos soovitud kingitusega üles, saatsin küpsise-shokolaadiga kooli, õhtul puhusime koogilt küünlaid ja minu jaoks see sünnipäeva päev põhimõtteliselt läbi saigi, sest pidin tööle minema.

See eest oli meie laupäev palju sündmusterohkem. Nimelt startisime hommikul kell 11:00 Naantali poole, sest seal ootas meid Muumimaa :)

Muumimaalima, iseenesest, polnud mingi vaev üles leida, küll aga autole parkimiskoha leidmisega tükk tegemist. Rannikuäärsed alad olid kõik loomulikult tasulised ja see parkimiseks saadav aeg oli ka suhteliselt kahtlane – ei hakka ju vahepeal Muumimaailmast ära jooksma, et parkimiseks aega juurde osta ;) Tiirutasime ja otsisime tükk aega autole seda kohta. Kes otsib, see leiab ;) Leidsime lõpuks koha, kus parkimise eest maksma ei pidanud, küll aga pidime see eest rohkem kõndima. Me ju noored inimesed – polnud häda midagi.

Muumimaailm asub kohe eraldi saarel, ja et sinna saarele üldse jõuda tuleb maha pidada päris pikk kõnnak üle betoonist-puidust silla. Kui sillake ületatud oli ja Muumimaailma piletikassa järjekorda jõudsime, siis oli see saba niiiiiii pikk. Arvasime, et seisame seal järjekorras tunnikese kindlasti, kui mitte rohkem. Eks see järjekord oli sellepärast nii pikk, et ilm oli võrratu( 26 kraadi sooja) ja selle pühapäevaga lõppeb ka ametlik suvehooaeg. Õnneks siiski ei pidanud väga kaua ootama, ca poole tunniga olime omale pääsmed lunastanud ja võisime selle kauaoodatud Muumimaailmaga tutvust tegema minna. Lapsed ei teadnud alguses kuhu poole joosta – igas suunas paistis mingi maja või vähemalt selle torn :) Võtsime aga Muumimaailma kaardi ette ja hakkasime mööda seda liikuma. Jantsu oli meil muide põhiline kaardilugeja :) Tähtsa näoga pani ikka paika, kus me juba käinud oleme ja kus mitte.



Meie kaardilugeja :)

See kõikse olulisem maja !

Lastel oli muidugi põnev seal kõike näha, vaadata ja katsuda, aga minu isiklik seisukoht on selline, et ootasin rohkemat. Majad ja hooned on kõik kenasti kokku klopsitud, aga programm, kui selline, vajaks veel täiendamist. Võibolla on juba hooaja lõpp ja muumitegelased juba väsinud, aga midagi jäi igatahes vajaka. Näiteks pooli muumisid ei näinud me üldse ( Muumumammat, Väikest Müüd, Piripiigat, Haisulooma jne). Kohtasime Muumupapat, Sniffi, Nuuskmõmmikut ja Muumitrolli. Piltide tegemine oli ka suhteliselt keeruline, sest mingit süsteemi seal küll loodud ei ole. See on ju elementaarne, et kui inimesed koos lastega sinna ma-ei-tea-mis-riigist tulevad , siis tahavad nad mälestuseks tegelastega ka pilte teha. Süsteem puudus aga täielikult. Hea oli, et Muumipapal ja Nuuskmõmmikul sabast kinni võtsin ja need pildid sedasi tehtud sain.
                                                                   Muumipapaga


                                                             Nuuskmõmmikuga
Sniffi ja Muumitrolliga oli see pildi tegemine küll juba keerulisem, sest rahvast oli nende ümber nagu murdu ;)Ma kujutan ette, milline palavus nende kostüümide sees olla võis, seega ühest küljest ma täitsa mõistan, et nad seal aeg ajalt kadunud olid ;)

Kodust võtsime me muide väikse moonakoti ise kaasa ja pidasime vahepeal väikese lõunapausi ;) Pikniku koha leidsime kõrge kalju peal( kõik muidugi korralikult aiaga piiratud ) – nii me siis istusime, nosisime oma toidukraami ja silmitsesime kaunist merevaadet ;)

                                             Saatsime Eestisse mõned postkaardid :)

A, Muumide poes käisime ka – hinnad olid seal loomulikult sellised, et kuku pikali :):):):D Ega me sealt suurt midagi ostnudki, kui 2 temaatilist põrkepalli, käsi lihtsalt ei tõusnud muud ostma. Siin Turus ( võibolla kogu Soomes) on üldse nii, et kui muumi pilt kusagil peal on, siis on hind ka kohe laes. No ma näiteks ei ostaks eluski tassi 17 € eest, sest seal on Muumitroll või Väike Müü peal ! 17 € ??!! :) Muidu on tassi hind 1 €
Kokku olime Muumimaal niisiis 3-4 tundi. Seal tegelikult polnudki nagu midagi teha, kui need kohad lihtsalt läbi käia. Selles mõttes oli minu ootus nagu suurem, et äkki seal on igasuguseid tegevusi või nii. Aga noh – pole hullu midagi – peaasi, et lastele meeldis ja neile see meeldis.
   Soovide kaev. Karolin:"Oeh, no mida ma soovin?"Janeli:"Appi, mida mina soovin!?"
Kui Muumimaalimast ja sealt saare pealt juba ära läksime, siis leidsime silla pealt keskmist mõõtu pehme Muumitrolli. Ju keegi oli selle maha pillanud... Kuna see seal maas sedasi lebas, siis korjasime selle üles. Kui meie poleks korjanud, oleks keegi järgmine seda teinud. Võtsime selle Muumitrolli sealt maast ja jalutasime edasi. Umbes 5 minutit hiljem tuli meile üks isa koos lapsega vastu ja küsis inglise keeles, et ega me seda Muumitrolli juhuslikult silla pealt leidnud. Loomulikult ei hakanud ma midagi keerutama ja ütlesin, et leidsime küll ning andsin selle Muumi lapse kätte.
Mul endal oli kord juhus, kus Karoliniga Haapsalu haiglas analüüse käisin andmas. Tal oli selline roosa ( kassi pildiga ) käekott kaasas, mille sees oli omakorda igasuguseid pisikesi tüdrukute vidinaid. Juhtus selline lugu, et Karolin unustas selle koti sinna kabineti ukse taha, mina ei pannud seda kahjuks tähele. Märkasin seda alles siis, kui autosse istusime. Kui seda märkasin, siis läksin kohe arsti ukse taha tagasi, aga kotti enam polnud. Samuti ei olnud kotti antud kabinetti ega jäetud ka garderoobi. Siis oli küll selline tunne, et kuidas mõni inimene ikka nii kasuahne võib olla, et isegi lapse koti omale võtab!
Kui me Muumi sellele pisikesele lapsele tagasi andsime, siis isa tänas ikka mitu-mitu korda ja kui emast mööda kõndisime, siis tänas tema ka veel omakorda. Et siis selline positiivne lõpp sealt Muumimaailmast ;)

Õhtul pidasime kodus ka pisikest sünnipäevapidu. Külalisteks olime meie ise ja naabrid lastega. Kokku siis koguni 8 inimest :):) Kuna mina olin reede õhtul/öösel tööl siis Tarmo vaaritas kõik söögid reedel ise valmis - hakkis kartulisalati, keeras singirullid, meisterdas küpsisetordi ja muud nipet-näpet. Tubli issi meil :)
                                                             Meie sünnipäevalaps ;)

Ja veel üks tähtis teema:
Ma teadsin tegelikult algusest peale, et kui meie selle Soome kolimise/elamise ukse lahti teeme, siis mõne aja pärast tuleb kindlasti keegi meile siia ka järele. Nüüd on see hetk siis käes. 7 päeva tagasi tegi sugulane otsa lahti ja küsis, kuidas ja mis ta tegema peab, et oma 2,5-aastase tütrega Soome kolida.
Täna võttis minuga ühendust minu parim sõber ( meessoost siis ) ja ütles, et pakib ka oma kodinad seal Eestis kokku ja kolib Soome ära. Mis mul saab selle vastu olla? :)
Ja ma tean, et nad ei ole viimased ;)

Vaatasin kohe täna üle, et mis kortereid hetkel saadaval on – meie majas on pakkuda 4-toaline korter ja 200-300 meetrit meie majast 3-toaline korter. Väljavaated on seega üsnagi head.

Seega hakkab varsti jälle korteriralli pihta :):):)

6 kommentaari:

  1. Tere :)

    Minule oleks vaja hädasti hea hinnaga maja-osa üürikaks ...:)
    No ma ei imesta,et inimesed eestist lahkuvad.....200 euriga kuus ei ela ju ära!
    Teile aga kõike head ja soovide täitumist :)

    VastaKustuta
  2. Mina ka ei imesta, et inimesed Eestist välja rändavad. Tänud ehad sovide eest ;)
    Mis vaiba meetri hinnaks on ? :):D Ilusad vaibad on, meile oleks siia paari vaipa juurde vaja :D:)

    VastaKustuta
  3. No kui leiame elamise Turusse-ja ma oma kangasteljed üles saan....siis oled oodatud ise kuduma :):)
    Meeter 13 euri(80-85cm lai);12 euri(70-79cm)

    Kuidas töö otsimine edeneb?Kuuldavasti on mingis vanuses soomlased vaenulikud eestlaste suhtes...löövad kõik nö.ühte patta :(

    VastaKustuta
  4. Maja üürimine tuleb vist suht kulukas, sest lisaks üürile tulevad teised kulud juurde. Aga igale potile on kaas- kindlasti leidub ka midagi, mis Teile sobib ;) Siis tulen kuduma ka :):):D
    Kuidas töö otsimine edeneb, sellest ilmub vast homse päeva jooksul sissekanne ;)

    Soomlased ei armasta muidusööjaid. Inimesed, kes tulevad siia koos perega tööle ( mitte koju istuma ja raha kerjama), nende vastu pole soomlastel midagi. Pigem ootavad selliseid, sest neid muidusööjaid on väga palju ja tuleb aina juurde ;)Ma algul kartsin ka, et suhtuvad halvasti, aga pole häda midagi. No minu hetkeline soomlastest tutvusringkond on muidugi väike ( mõned bussijuhid, kellega ikka iga päev keelt harjutan), aga nende kommantaarid on siis sellised ;)

    VastaKustuta
  5. Heh,meie meestel selline kogemus...härra meister ei seedinud neid selleks,et nad ei "käperdanud" tööl...ja said oma tööd tehtud ilma 7 korda lammutamata...oli öelnud-liiga osavad ja taibukad ..heh,on see nüüd siis puudus???

    Mul keele oskus praegu alla arvestuse :(,tahaks midagi kodu-butiigi laadset teha...teen praegugi soome erinevaid tooteid(vaibad,kudumid jms.)
    Aga samas tahaks ka midagi kindlamat....ju tuleb ka alustada koristamisega.
    Nii et keelt õppima....
    Tervitusi Teile!

    VastaKustuta
  6. Täpselt nii. LIIGA korralikult ei tohi siin vist tööd teha. Ja nii, kui pisike higi otsaette tuleb, siis peab loomulikult puhkama ( soomlased siis ikka), sest liialt ei tohi ju rapsida!
    Tarmo siin räägibki, et soomlased pakivad juba 15:00-ks asjad kokku, olgugi, et tööpäev lõppeb 15:30. Kui kunagi korralikult keele suhu saab ja normaalse töö peale, siis on tööl käimine nagu puhkus :):)
    Õpi aga keelt ;) Pole hullu midagi, kui koristamisega alustad - algus seegi.
    Step by step ;)

    VastaKustuta