Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 16. august 2011

Janelist sai lasteaialaps ;)

Tegelikult küsis ta juba mitu päeva tagasi, et millal ta lasteaeda läheb. Oli kohe näha, et laps ootab seda päeva. Eile jõudis see päev siis lõpuks ka kätte. Äratasin tüdrukud 7:20 ülesse, 7:45 jalutasime juba lasteaia poole, et söögiajaks ikka kohal olla. Söömine algab kell 08:00. Andsime oma musi-kallid ära ja läinud ta oligi ;) Natuke oli näha, et kerge pelgus on sees, aga ei midagi hullu. Kasvataja ütles talle soome keeles, et nüüd sa saad natuke mängida ja siis hakkame hommikust sööma. Selle peale Janeli noogutas jaatavalt nagu oleks jutust ka aru saanud – kas ta ka tegelikult aru sai, seda ma ei tea :)
Päev möödus tal hästi. Kasvatajate sõnul oli ta tubli ja tragi. Nutma ei hakanud, korra oli näo nutuseks tõmmanud küll, aga see läks üle.

Kui Janeli lasteaeda sai ära viidud, siis olime Karoliniga mõlemad tähtsad ja ajasime asju. Ostsime näiteks printeri. Me ju mõlemad tehnikateadlased ju! :) See on muidugi muig kuubis :):) Ok, tegelt ikka teadsin, mida ostma lähen – siin patasatab peaaegu iga päev ukse vahelt mõni reklaam sisse. Kuna printerit on juba ammu vaja ja nüüd veel eriti ( CV-sid printida, palgatõendeid lasteaeda viia, dokumente skännida jne), siis see oli kindel ost ;) Printerit aga müüdi nii, et juhet polnud. Kõiki neid müüakse sedasi. Karbi juures oli kenasti õige juhe olemas ja mille hinnaks oli 14 € !!! Müügipoiss ütles, et mul läheb ikka juhet ka vaja, muidu ma ei saa printerit kasutada. Kuna mul juhtmed endal peas täitsa töötasid, siis ütlesin, et mul on kodus üks selline juba olemas. Tegelikult loomulikult ei olnud, AGA ma teadsin, et kirbukal on miljon sellist juhet. Nii ma läksin ja ostsin kirbukalt selle juhtme 1 € eest. Säästsin ikkagi 13 € ;) Äridaam ka ju :):):) No, kui juba kirbukale sai, siis pidime sealt ju veel trini-träni ostma :)


                                                              Shoping
Mäng “ Neli ritta” maksis 1 €. Minu arust on tegemist vägagi arendav mänguga ja mõtlesin juba ammu, et peaks selle tüdrukutele ostma, aga polnud veel jõudnud. Nüüd siis jõudsin :)
“Aliase”kaardid + “Memo”kaardid+ “Kes ma olen?” kaardid + “Loomade”kaardid. Kõik kaardid kenasti plastikust topsiku sees ja hinnaks 0,20 € / tükk , kokku siis 1,20 €
Pisike rahakassa + väga ilus ja korralik nahast rahakott, kokku 0,40 €

                                            Karolinile  keemialabor, hinnaga 3 €.
Mäng on täiesti uus, anumad ja nõud kasutamata, “keemia” ained kenasti kiles. Täna peakski siis kodu õhku laskma hakkama :):)
Siis on seal üks loto, kus paned pidi peale samasuguseid väikseid pilte( hind:2 €). Olgugi, et lapsed sellest mängust vist juba väljas, siis ostsin ikkagi. Mäng näeb välja nagu uus. Isegi, kui mu oma lapsed nendega enam ei mängi, siis ostan neid mänge ja mänguasju ikkagi . Algul kogun kappi ja hiljem viin Jantsu vanasse lasteaeda( tegemist ikkagi väha korralike asjadega ja lisaks sellele ka arendab lapsi), sest seal oli mängude ja mänguasjadega suht tuuga ;) Ma muidugi ei tea, äkki nüüd on ajad seal ka juba paremad :) Kui ongi, siis küll küllale liiga ei tee ;) Mul üldjuhul pole oma laste asju kahju lasteaeda viia olnud, sest kui minu lapsed nagunii enam nendega ei mängi, siis teised lapsed ju mängivad. Mis siis, et tegmist on kasutatud asjadega, ega see siis kasutamist ja mängimist sega. Ise ostan ju ka pidevalt kasutatud asju :):) Fänn, noh ;)
Ja lõpuks veel "Puhhi" kott, hinnaga 1,5 €
Ühesõnaga siis selline järjekordne shoping kirbukalt ;)

Eile lõunal helistas Karolini õpetaja mulle koolist ja ütles, et tahab meiega täna kell 13:00 kokku saada. Ega siin polegi enam midagi oodata, varsti paneme minekut ;) Õues sajab nagu oavarres, meil autot pole, vihmavarju pole, kummikostüüme pole :):) See jalutamine saab põnev olema :):) Loodan, et tunni ajaga vihmasadu lõppeb või jääb vähemaks ;) Karolini kooliuudiseid saab siis homme lugeda ;)
Turus hakkas kooliaasta ametlikult alles tänasest pihta.
Üle terve Soome algavad need kooliaastad väga erinevalt. Meie maakonnas( Varsinais-Suomi) algavad/algasid koolid näiteks 5.erineval ajal. Selles mõttes on see värk siin täitsa imelik, et olen ise ju harjunud ikka 1.septemberi kuupäevaga.
Kollasega algas kool 9., rohelisega 10.,oranziga 11., rohelisega 15. ja lillaga siis 16. augustil.

Tundub, et meil hakkab auto näol väike probleem tekkima. Tarmol läheb hommikuti juba 06:40 kodunt tööle ja sinna läheb ta ju loomulikult autoga. Minule jäävad mõlemad tüdrukud ja seega pean ise vaatama, kuidas ja kuhu saab. Janeli lasteaed tehakse lahti juba 6:30, nii et temaga sisuliselt küsimust ei teki – Tarmo saaks ta enne tööle minemist lasteaeda ära viia. Karolini kool hakkab aga 08:00 ning selleks ajaks on Tarmo juba tööl. Ok, praegu pole probleemi, ilmad on ilusad ja võin mõlemad jalutades kenasti viia/tuua( No välja arvatud tänane ilm ). Kuu või paari pärast see jalutamine nii ilus ja tore enam ei oleks. No ja 4-5 kuu pärast külmuks juba poole tee peal ära :):) Tundub, et peame omale teise auto juurde ostma, ega siin muud lahendust küll pole. Tahate öelda, et sõida bussiga. Bussipiletid on siin nii kallid, et autoga on lausa mitu korda odavam sõita ja eks ma olen juba mugav ka – pole aastaid bussiga sõitnud ;) Näiteks bussipiletid maksaks minul tööle ja tagasi 7, 4 €, auto sõidukulu on aga ca 2 €. Karolinile kavatsen vist küll mõne aja pärast ( kui koolitee juba täitsa selge on) kuukaardi osta, sest ta peab varem või hiljem üksi koolis käima hakkama. Kui ma päevase töökoha saan, siis ma ei saa ju vahe peal kodus käia, et laps koolist ära tuua. Selles mõttes saab mul suhteliselt keeruline olema, et asjad kuidagi jooksma saada. Need on need emarõõmud :):) Janeliga on asjad jonksus, sest tema saab lasteaias kuni õhtuni olla. Karolinil on koolipäev aga lõunani ( ma 100% küll ei tea, aga eeldan, et nii on). Et asi päris lootusetu ei tunduks, siis olen siin tegelikult ühe teise Eesti perega suhelnud ( peres 4 a tüdruk ja 13 a poeg). Kusjuures tema poeg ja minu Karolin lähevad vist ühte välsimaalaste rühma. Siis vast polekski väga muret, saavad koos kooli ja koju ka ;) Eks see paistab. Igatahes on numbrid vahetatud ja kui miski häda käes, siis pole päris üksi ;)

Aga auto koha pealt on asi selge - teist autot on meil nagunii vaja, sest kui me samaaegselt tööl oleme , ei saa me ju autot lõhki rebida :) Ega´s polegi muud, kui teine auto osta, aga seda saame teha alles siis, kui kogunenud miinused ( põhiliselt siis pangale) ja sõpradelt võetud laenud likvideeritud on ;) Õnneks on 50% juba makstud ;) Nii, et elul pole häda midagi.

Eilsest läks Tarmo muide uue töö peale ja palk isegi tõusis natuke( 1,7 € / h rohkem), ahhoi :):) Pole nüüd mingi hiigeltõus, aga sammuke jälle paremaks ;) See on seesama NCC, kuhu ta ise tööle tahaks saada. Praegu on ta vahendusfirma kaudu seal tööl, aga tulevikus loodab ta siiski ise ja otse sinna tööle saada. Nüüd tal ongi aega end 2 kuud seal tõestada ja mine tea – äkki õnnestub ;)

4 kommentaari:

  1. kuidas seal soomes automaksuga on? kas selline asi ka olemas on? tean, et norras olevat see väga suur..ja kas eesti autonnr peab üldse ümber registreerima?:) lihtsalt sellised mõtted tekkisid siin teie järjekordset kannet lugedes:) ootan huviga kooli muljeid:)

    VastaKustuta
  2. Virge, tore teist jälle kuulda-lugeda. Lastega ikka sahmerdamist jagub. Minu kaaslane ka tänasest Soomes :( :) ühtaegu on hea meel ja veits nukker ka. Nii et selle maa teemaga hoian ennast kursis
    To Mari: nii palju kui mina kursis olen, peab diiselautode eest maksma mingit maksu ning kuus kuud võib auto olla eesti registri nr. siis tuleb sealsesse registrisse arvele võtta.

    VastaKustuta
  3. To Mari : Autol on jah aastamaks, täpset summat ma hetkel öelda ei oska, aga olen kuulnud nii 300 € , kui ka 800€ aastamaksust. Kus see tõde on, seda ma hetkel öelda ei oska - küll aeg näitab. Ja mida Kristi auto ümberkirjutamisest rääkis, vastab tõele. Kuna autoga seonduvad toimingud seisavad alles ees, siis 100% õigeid vastuseid veel ei tea. Kui targemaks saan, siis targemaks saan, sii jagan oma teadmisi ka blogis.

    VastaKustuta
  4. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta