Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 11. august 2011

Janeli lasteaed ja Doktor Virge praktiseering


Käisime eile niisiis lasteaiaga tutvust tegemas. Kuna Karolinil hetkel veel kooli pole, siis oli loomulikult ka tema ringkäigul kaasas. Vastu võttis meid tore neiu, kes oli lasteaias kas asjaajaja või midagi säärast. Kui viisakusreegild vahetatud olid, läksime majaga ka tutvuma. Alustuseks näidati kohe, kus asub Janeli riiete-jalanõude koht. Riiuli ääre peale oli kenasti juba Janeli nimi kirjutatud ja nime juures linnu pilt. Janeli visiitkaardiks on niisiis lind, mis on kleebitud söögitoolile, kapile ja voodile. Lasteaias on 4 rühma, igas rühmas 10-12 last. Ruume oli seal nii palju, et mind ennastki ajas segadusse, kus ma parasjagu olin. Lisaks rühmaruumidele oli seal päris mitu omaette ruumi. Eraldi olid näiteks Barbiede tuba( kus olid ainult Barbie nukud, Barbie maja ja muud Barbie´ga seonduv tilu-lilu), veeprutseduuride tuba ( kus siis igal kolmapäeval lapsed niisama vannis käivad ja seal mulistavad!?! :) ), lõsutamise tuba ( toapõrandal olid matid ja lapsed pikutasid nende peal – ju vahetati muljeid), võimlemissaal ( kus olid matid, redelid, ronimispuud ja isegi batuut ). Kui neid ruume kasutatakse, siis võetakse neisse korraga ainult 3 last. Lasteaias ongi nii, et kui midagi tehakse, siis ühel kasvatajal on 3 last, kellega ta parasjagu tegeleb. Kasvatajaid tundus seal ikka väga palju olevat. Terve maja ainult kasvatajaid täis oligi :):) Kui ruumid üle sai vaadatud, siis jätsin lapsed saali koos teiste lastega mängima ja läksin selle toreda neiuga teisi asju vaatama ja kuulama. Sain siis teada, et uinakuajaks pole magamisriideid vaja, sest nad magavad t-särkidega. Sügisest peab lapsel lasteaias kindlasti kummikud ja kummiriided kaasas olema( ma arvan, et pigem võiks, mitte peab). Kummiriided on meil täitsa olemas, aga paraku jäid need Eesti ja eks nüüd peame siit uued ostma. Õnneks kummarid taipasin ikka kaasa võtta ;) Üheks kummaliseks asjaks, mis lapsel veel kapis peab olema, on pastillid. Ma ei saanud päris täpselt aru ja küsisin, et kas hambahari ja hambapasta peavad kaasas olema :) Siis tehti puust ja punaseks selgeks, et kui laps on ära söönud, pistab ta suhu ühe kommi, mis hambaid tervena hoiab. Põhimõtteliselt sain asjast aru, aga millist pastilli ma poest nüüd ostma peaksin, seda ma küll ei tea. Eks peab poodi arenema minema ;) Lasteaeg on avatud 06:30 – 17:00. Janeli sai koha kõige väiksemate rühma. Oleks muidugi tahtnud, et ta natuke suuremate lastega ühte rühma saaks, aga alati ei pea ju seda saama, mida tahetakse. Oleme parem õnnelikud, et üldse nii kiiresti  koha saime ;)
Kui asjada põhimõtteliselt selged olid ja mul mingeid küsimusi enam pähe ei tulnud, siis juhatati mind kenasti pääliku ruumi, et leping sõlmida. Äritehing ju ikkagi  :) Nii palju ka veel infoks, et kui laps näiteks lasteaiast puudub ja ma sellest kenasti juba tükk aega ette teatan, siis pean ma nende päevade eest ikkagi maksma. Eestis ei pidanud selliste päevade eest maksma, sest need arvestati maha. Kui laps puudub 2 nädalat, siis peab maksma poole kuu eest. Kui puudub terve kuu, siis loogiline on ju see, et ei maksa ka selle kuu eest midagi. Õnneks loogika peab paika ja maksma ei pea :)
Kui faktid selged olid, siis polnud enam muud, kui leping välja printida ja allkirjastada. Just sellel ajal tuli juhataja ruumi üks kasvatajatest ja ütles, et laps hakkas nutma, sest igatseb emme järele ning juhatas seejärel mõlemad tüdrukud pääliku ruumi sisse. Ma ei suutnud oma silmi uskuda, kui nägin, et igatsejaks ja nutjaks ei olnud mitte Janeli vaid Karolin! Sellist asjade käiku poleks ma küll oodanud! Uh-uh-uh...Võtab ohkama ...Ma nüüd ei teagi kohe, mida ma tegema peaksin...Lasteaias oli tal (väike) õde kõrval ja teises ruumis veel emme ka, AGA koolis pole tal kedagi! Püüdsin kodus selgust saada, et miks ta nutma hakkas, keda ta kartis või milles küsimus oli. Ta ei osanudki midagi muud vastata, kui seda, et ei teagi täpselt nutmise põhjust. Püüdsin talle võimalikult hästi selgitada seda olukorda mis teda koolis ees ootab - ta on seal ilma meieta, aga see eest on seal klassikaaslased ning õpetajad, et tal ei ole mitte midagi karta... et viin ta ise kooli ja toon ära ka ning üksi ei pea ta kuhugi minema... Ta ütles peale vestlust, et ta ei hakka koolis nutma. Ega mul muud teha polegi, kui LOOTA, et ta tõesti ei hakka. Millegi päras ma arvan, et võin tema sõnades kahelda ja arvan, et nutt on siiski varuks :( Eks me näeme seda järgmisel nädalal.
Janeli oli lasteaias muidu nagu vana kala. Tavaliselt on tema mul selline “hädine äbarik”, kes kõike ja kõiki pelgab :) Üks kasvatajatest hakkas temaga kohe mängima ja Janeli mängis kenasti vastu ka. Hiljem püüdsin kodus talle ikka kindlust süstida a la ta on juba nii suur tüdruk ja läheb toredasse lasteaeda, kus on palju toredaid mänguasju ja kus saab nii palju põnevaid asju teha jne.jne

Kodus sain siis doktorit mängida( no hea küll- laboranti) ja neid kakaanalüüse kokku segada. Ma arvan, et ei hakka neid protseduure siin detailselt lahti kirjutama :):):) Kui topsid avastamismaterjali täis olid, siis viisin need kiiresti terviseasutusse ka ära – mida varem, seda parem. Seal tekkis väike küsimus vereproovidega, et üks proov on võtmata jäänud ja laps peab vist veel verd andma tulema. Aga, et täpsemalt selgust saada, siis tegi infotädi mõned kõned ja palus mul väheke oodata. Ootasin niiumbes 5 minutit. Peale seda tuli infotädi minu juurde ja ütles, et kõik on siiski korras ja vabandas umbes miljon korda, et ma ikka nii kaua ootama pidin!! :):) Minu jaoks polnud see 5 minutit ootamist midagi, sest enamik meist on kogenud seda ootamist, mis Eestis oodata tuleb :):) Olgugi, et mul on arstile aeg olnud, olen pidanud ukse taga oma ajast ligi 1 tund kauem ootama, et üldse jutule pääseda ( Tallinna kogemused siis).

Kui olulisemad tegemised tehtud sai, siis otsustasid tüdrukud, et nüüd võiks küll ennast ilusaks teha ja hakkasid näovärvidega omale nägusid pähe tegema. Ja mitte ainult endale – ikka mulle ka :)
Värvi ostsin kusjuures kirbukalt, tutikatena siis ikka.


                                                 Näovärvid kirbukalt , 3 €

Nende kaunite nägudega käisime hiljem oma mäenõlval seenel ja pohlal. Seeni saime täpselt 4 ( 1 puravik ja 3 tatikat :):) ), pohli sõime niisama. Üks vanapaar tuli käimisrajal meile vahepeal vastu ja üks neist küsis midagi kassi kohta. Ma mõtlesin, et otsivad oma kassi. Siis jagasin lõpuks laksu välja, et ta ütles hoopis meie kohta midagi – mul oli juba meelest läinud, et meil need kenad näod ikka veel peas on :):):)

                                          Täpselt nii kaunitena me metsas käisimegi :)

11 kommentaari:

  1. Tere..loen Teie blogi huviga, kuna ise ka just värske soome elanik. Nüüd tekkis küsimus, kas lapsel kes lasteaeda läks oli hengelotunnus? Nimelt mul probleem, vaja tööle minna, kuid lasteaeda panna ei saa, sest HT puudub. Ja kui on siis kaua see aega võttis? Jaanika

    VastaKustuta
  2. Teie kiisunägusid olekski vahva metsas kohata jah :)))
    Eks see laste nutt teeb iga emme südame hellaks, tuleb endalegi ähmaselt veel meelde kui hale oli nutvat last lasteaeda jätta...aga piisavalt selgitusi ja kindlustunde sisendamist aitavad olukorraga toime tulla!
    Jõudu teile!

    VastaKustuta
  3. To Jaanika: Väiksemal lapsel henkilötunnust ei ole. Sai lasteaeda ilma probleemideta ( helistati küll peale avalduse tegemist ja küsiti tunnust, aga selgitasin asja ära, et lastel läheb henkilötunnuse saamiseks veidike kauem aega).

    To Kristi: Isegi nutsin lasteaia nurga taga, kui nutvad lapsed alguses lasteaeda jäid ( Eestis siis veel ):):):)

    VastaKustuta
  4. Tänan vastuse eest, pean lasteaia juh. asja ikka uuesti selgitama.

    VastaKustuta
  5. ma eeldan et kasvataja mötles neid nö. hammastehoidmispastille, et happerûnnak löpetada. Töenäoliselt pole lasteaias väga turvaline kui köik lapsed sama-aegselt nätsu hakkavad sööma :)
    http://www.leaf.fi/tuotteet/tuoteryhma/t=Läkerol%20Dents/gid=02.02

    VastaKustuta
  6. tere virge, mina sattusin su blogile täiesti juhuslikult läbi google otsingu;) ja väga vahva lugemine. kuna ka endal on plaan völismaale oma perega kolida, siis loen kohe eriti huviga, kuidas teil seal edasi läheb:) soovin sulle ja su perele toredat sisse elamist ning kõikide unistuste täitumist:)

    VastaKustuta
  7. Ma ka sinu suur fänn :) tahaksin ka aasta pärast Soome kolida koos kahe pojaga. Aasta õpin keelt ja vanem poiss läheb 1. klassi. Ootan huviga kuidas teil koolis läheb, see k'ige hirmutavam minu meelst. Päikest!

    VastaKustuta
  8. Kasvataja mõtles jh, neid hammastehoidmisepastille. Ma oskasin alguses loomulikult valesid pastille osta ja veel 2 pakki :):)
    Tere tulemast minu blogi lugejate nimekirja ;)

    VastaKustuta
  9. Kui sa seda veel teinud ei ole, siis kindlasti vii lasteaeda avaldus peresissetulekute kohta. Selle järgi tuleb ka lasteaiamaks.

    VastaKustuta
  10. Jep, olen seda juba teinud ;)Tänud :)

    VastaKustuta
  11. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta