Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 4. august 2011

Infot rohkem, kui rutsi eest.

Täna võtis minuga sõbrants Mari ühendust ja ütles, et tema sai omale Soomes need load ja asjad praktiliselt kohe. Andis veel oma sugulase numbri, et küsimuste korral temale helistaksin. Sugulane on tal Soomes juba üle 10.aasta elanud ja teab asjadest nii üht koma teist. Ega ma pikalt jokutanud , otsisin oma telefoni välja ja helistasin kohe. Sain täna palju-palju targemaks.
Tänud Marjussss selle valgustava telefoninumbri eest – kalliralli :):)

Mis ma siis teada sain?
Nimelt seda, et politseisse minekuga ei pea 2-3 kuud ootama nagu varasemalt teadsin. Võin sinna minna kohe ja elamisloaks alvalduse ära teha. Kui ütlesin, et minu tööleping on toistaiseksi, siis ta ütles, et see on väga hea. Politseis võetakse avaldus vastu ja kui nad soovivad palgatõendeid, siis nad ütlevad seda. Palgatõendid võib hiljem ka postiga saata. Elamisloa tegemine maksab 45 € nägu.
Meie perele lähevad need siis 180 € maksma. Olin sellest jutust nii innustunud, et otsisin ruttu kõik vajalikud dokumendid ( mis mul olemas on) sahtlist välja, panin kenasti kile vahele ja olin kohe homme hommikul jälle valmis asju ajama. Kui suurem innustus üle oli läinud, siis hakkasin rahulikult asju uuesti üle seedima ja sain aru, et homme ei saa ma kohe kindlasti kuhugi asjatama minna, sest esiteks pole mul tüdrukuid ju siin. Kui lastele lube teha, siis peab ka lapsed politseisse kaasa võtma. Siis pole mul veel Karolini issilt notaariaalset luba Soome elamiseks ( Karolini issi tegi selle õnneks Eestis juba ära, maksma läks see 37 € ). Ja SIIS olen ma ühe prohmaka veel teinud. Nimelt olen apostillimata jätnud oma abielulahutamise tunnistuse!!! Tõenäoliselt tahavad nad ka seda paberit siin saada. Krt, kuidas ma, lammas, varem sellele ei mõelnud?!! Mää-mää-mää!!Lähen söön maja ees muru...mää-määä
Aga samas...Mis vahet sellest on, kas ma olen abielus või mitte? Põgenesingi teise mehega Soome ära :):) Ok, nali-nali. Mul on selline kummaline huumorisoon, millest ma ise kõige paremini aru saan ;)

Ma arvan, et ma proovin algul siiski ilma selle lahutustunnistuseta, sest kui praegu Eesti tuleme, siis pole tööpäevi ja notarid loomulikult kinni ( lisaks sellele pole praegu nagunii vaba raha ka, kindlasti maksab ka selle apostillimine üle 30 € ). Kui seda ikkagi vaja on, siis septembri alguses plaanime natuke pikemalt Eestisse tulla ( 1-6 sept. - päris pikk aeg ju :) ). Siis käin notaris ära ;)
Kavatsen politseisse minna 15.08, sest siis on meil Tarmoga just palgapäevad ka olnud. Hetkel ei mängiks rahaliselt kohe kuidagi nende lubade tegemisega välja.

Kusjuures, kui ma varem kirjutasin, et oleme pidanud siin oma elu alustamiseks sõpradel 500 € laenama, siis see summa on tõusnud juba 900 €-ni ( seega oleme 400 € veel juurde laenanud).
Aitäh-aitäh-aitäh-aitäh, et Te laenanud olete :):):):)
Õnneks enam laenama ei pea, tunnelilõpus paistab juba valgus, sest seekord läheneb meil mõlemal palgapäev - veame sinnani nüüd ilusti oma rahadega välja. Jippi, juhhu :)
Vaat, mis õnneks vaja on – sõpradelt kõigest 900 € laenata !! :) Ma võin ju naljatada küll, ega see algus siin tegelikult kerge ikkagi pole! Ausõna, ei ole hetkel poes laristamas käinud ja ei ole sina ostukorvi ka mingeid gurmeeroogasid loopinud – ainult hädavajalik. Nohea küll, paar korda olen kirbukal ka midagi ostnud, aga see 10 -20 € ei muuda selliste numbrite juures ka enam suurt midagi ;)
Kui sõpru poleks olnud, siis ma ausalt öelda ei oska ette kujutada, MIS siis oleks saanud. Siis oleks vist tõesti “piiks-piiks ja raha tuleb” variant kõne alla tulnud!! Uh, õnneks saime ilma selleta hakkama :) Miljon-triljon aitähhhi :)

Lisaks sellel, et võime kohe politseisse minna võime ja peaksime lausa kohe ka KELAsse minema, sest mul on õigus saada Soome riigi poolt vajaduse korral arstiabi - töötan ju Soomes. Nüüd hakkab see ravikindlustuse asi varsti selgeks saama. See polnud minule kohe algusest peale loogiline, et ravikindlustust pole. Töökoha poolt ( peale katseaja lõppu) see arstiabi on üldse eraldi teema.

Minuga samas bussipargis töötab veel üks teinegi eestlane, kes on ( oma juttu järgi ) Soomes olnud juba 5 aastat ja tema väitis, et KELAsse pole mul asja enne 2. aastat!!!Umbes nii, et ma peaksin vähemalt 2 aastat tööl käima ja alles siis on mul võimalik igasuguseid toetusi taotleda. ( Ausõna – ei tulnud siia Soome toetuste pärast. Aga, kui me mõlemad Soomes töötame ja Soomele makse maksame, siis ma leian, et meil on igati õigus neid ka taotleda.). Kuna ma nii sinisilmne pole ja tema juttu puhta kullana ei võtnud, siis ütlesingi, et ma küll nii kaua ei kavatse oodata. Mul on selline tunne, et temas rääkis justkui kadedus. Ei tea. Kui inimene on Soomes elanud juba 5 aastat, siis ta peaks ju juba teadma, KUIDAS asjad käivad! Kui ta tõesti arvab, et asjad sedasi käivad, siis on ta küll ju lausa puruloll!! Soome keel pidavat tal puhtalt suus – võta ja loe siis seadusi, kuidas asjad käivad. Vanem poeg olevat tal 14-aastane ja pojal pole isegi mitte ravikindlustust, KUIGI poeg käim soomes koolis jne. Kuidas selline asi küll võimalik on, kui 5 aastat juba Soomes elada? Aru-ma-ei-saa.
Ma olen ju selline tore inimene, et kui mul mingisugune küsimus on, siis ma ka küsin – kohe otse ja ilma keerutamata. Küsisingi temalt, et KUI tal soome keel puhtalt suus on, siis miks ta koristajana töötab? Miks ta kuhugi mujale ei lähe – poodi või kuhu iganes? Ma mõtlesin, et minestan tema vastuse peale! :) Tema vastas, et see praegune töö on nii hea/rahulik ja tema ei viitsi kuhugi kassasse istuma minna!!! Hallo, ega sa tõenäoliselt istukski terve päev kassas – tuuseldaksid äkki saalis ka ringi? Ja palk on seal alates 1600 € kätte. Siis oli mu suumulk ka kinni – ei osanud ma enam midagi vastata ega kosta ega küsida :)
Igatahes selline kolleeg mul seal bussipargi. Ega me eriti kokku puutu – kui mina tulen, siis tema läheb.

Igatahes on mul väga hea meel, et asju kiiremini saabajama hakata ja ei peagi mitu kuud ootama. Minu soov on see, et asjaajamine korras oleks – eelkõige ravikindlustusega. See on KÕIGE olulisem. Praegu kasutan lastel Haigekassast väljastatud neid Euroopa kaarte. Endal mul on ravikindlustus kuni 19.augustini ( selleks ajaks saan vist Soomes asjad juba ravikindlustusega jonksu).
Tarmol pole ravikindlsutust hetkel üldse.

Seda nüüd küll eriti tihti ei juhtu, et kaks sissekannet ühes päevas! :)Kui nüüd meenutada, siis see ongi vist esmakordne ;) Tegemist oli ju olulise infoga ja ma pidin sellest lihtsalt teavitama.

15 kommentaari:

  1. Ootoot, miks lapsed tuleb kaasa võtta politseisse, kas nendest sünnitunnistustest ja id-kaartidest siis ei piisa? Ma homme helistan Malmi ja küsin selle asja järgi, pereliikme oleskelukortti tegemine maksab 52eur, enda oleskeluoikeuden rekisteröinti maksab 47eur( see mille ma nüüd sain/tegin) ja muidugi oleks väga hea teada, kas laste puhul piisab ka vaid id-kaardist või on vajalik pass. Ise ajasin oma asjad politseis korda passiga?

    VastaKustuta
  2. See on kindel jah, et lapsed tuleb politseisse kaasa võtta. Naabrid läksid ka alguses ilma lasteta ja ei saanud asju aetud, sest lapsi polnud kaasa. Lugesin täna seda just paberite pealt ka. Asjaajamisteks tahavad nad jah üldjuhul ikka passi, aga ma 100 % muidugi ei oska öelda- äkki sobib ka ID-kaart. Mul lastel ka aint ID-kaardid :S Kui need ei sobi, siis jälle asjaajamist :S

    VastaKustuta
  3. Arstiabist siin kirjas (ma ei oska seda linki aktiivseks teha aga kopeeri-pasteeri), ma otsin netist just seda paberit, millega Sa arsti vastuv6tule registreersi lapse. Seda pole veel leinud aga leidasin hopis selle jutu http://www.hel.fi/wps/portal/Terveyskeskus/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/terke/fi/Potilasmaksut/Ulkokuntalaisten+ja+ulkomailla+asuvien+maksut+Helsingin+terveydenhuollossa#hinnasto

    VastaKustuta
  4. Tere jälle!

    Kirjutasid et abielulahutuse paberit vaja sul apostillida,saad selle perekonnaseisuametist 3,90.eurot inglise keelde tõlgituna.Lähed seal arhiivi ja küsid inglise keelset koopiat.
    Mina lasen laste sünnitunnistused ka seal teha.Igaks juhuks küsi järgi kas nii tohib aga tean et nii on tehtud!

    VastaKustuta
  5. Tere,

    Soovitan siia vaadata- http://www.estemb.fi/est/konsulaarinfo/konsulaarkysimused/aid-1127. Tõendi saab ka Helsinkisse tellida. Ise just eelmine nädal tegin seda ja sain 2 päevaga kätte. Laste puhul oleks ka hea kui saatkonnast telliks inglise keelse tõendi, mis on kasutatav ka sünnitunnistuse tõlkena. Ja KELAsse võib minna kohe kui politseis ja maistraatis on käidud ning ka Soomest makstavale lapsetoetusele peaks koheselt õigus tekkima- avaldus KELAsse

    VastaKustuta
  6. Tänan igati väärt info eest ;)

    VastaKustuta
  7. Oh, Virx! Kõige pealt "tänan" sind täiesti tuksi keeratud riigiametniku (:P) tööpäeva eest! Sest kui avastasin su blogi, siis lugesin seda nii, et silm punnis, nii põnev oli!!!
    Siis tahan sind väga-väga kiita sinu julguse, tubliduse ja sihikindluse eest! Sinu südikust jaguks kümnele toredale kodukanale :D
    Loodan, et teil kõik hästi läheb, saate kõik paberid korda, sina uue ja parema töökoha ning et ka tüdrukutel läheks kõik hästi :)

    Ootan huviga juba järgmisi postitusi!
    Sinu kunagine klassiõde
    Agnes ;)

    VastaKustuta
  8. :):)
    Võtan Sinu head soovid kõik kahe käega vastu ;)

    Sulle ka palju edu ja kordaminekuid.

    Minu "ettekanded" ilmuvad küll harva, aga see eest 100 % ausad ja tõesed ;)

    Edaspidiseks siis head lugemist :):)

    Parimat

    VastaKustuta
  9. Eesti id-kaart pole soomes mingi dokument :) !
    Ja kela kaardi saad sa kohe kui sa lähed sinna taotlema seda : )!

    VastaKustuta
  10. Vaidlen vastu.
    Meie oleme küll asju ka ID-kaartidega aetud. Endil on küll passid ka, aga lastel on ID-kaardid ja pole probleeme olnud.
    Ja Kela-kaarti ei saa kohe, kui paberid korras võtab ikkagi aega ligi 1 kuu.
    Vähemalt need olid meie kogemused, aga piirkonniti liiguvad asjad siin Soomes erinevalt ;)

    :)

    VastaKustuta
  11. Tere!

    Sattusin siia blogisse kui guugeldasin infot Soome kolimise kohta :)
    Olen omal käel juba mitu kuud vahelduva eduga üritanud netis targaks saada, et millest alustada kui on tõsine plaan soome asuda...kahjuks on netis saada olev materjal tükati väga segane, või siis on minu ajumaht selle materjali jaoks väike :)
    Aga see blogi siin on igati väärt materjal, lihtsalt loed õiges järjekorras kuidas asju ajada. Tänud!!

    Üks küsimus, kas ma sain õigesti aru, et lapsed on mõistlik ja vajalik varustada nii apostillitud sünnitunnistuse kui ka passiga?
    Küsimuse mõte selles, et mul tegelasi neli kaasa tulemas, kõige vanem jääb Eestisse nii, et rahalise poole pealt oleks mõistlikum kindla peale välja minna.

    Jõudu ja viitsimist nii toreda ja inforikka blogimise jätkamisel :)

    VastaKustuta
  12. Meie puhul sobisid laste dokumentideks ka ID-kaardid. Keegi nende passe ei küsinud. Küll aga eelistavad nad täiskasvanute puhul passi.

    Meie apostillisime sünnitunnistused ära. Põhi jäi Eesti keelne, peale inglisekeelne apostill. Suhteliselt mõttetu tegevus. Kui meie maistraatti läksime, siis öeldi, et vaja on inglisekeelset sünnitunnistust, mida ma saan Suursaatkonnast taotleda ( 15 €), et see neile sobib. Õnneks tegid nad lastele isikukoodid ikka ära. Kusjuures ma pole siiamaani veel saatkonnast neid sünnitunnistusi tellinud...Kõik paberid ja asjad on korras ja ma ei saagi aru MILLEKS mul neid vaja on?!

    Praegu toimitakse aga nii, et Perekonnaseisu ametist küsitakse inglisekeelne sünnitunnistus. MA ei oska öelda, kas seda ka apostillima peab.
    Ma arvan, et Sa helista kuhugi notarisse ja küsi, kas seda on vaja apostillida ;)Või küsi saatkonnast ;)Nemad oskavad kindlasti õigema vastuse öelda , kui mina ;)

    Parimat Sullegi ;)

    VastaKustuta
  13. Tahaksin teada ,et kui mul on olnud kohus ja laps on ametlikult määratud minu kasvatada. Oleme lahutatud juba ammu.Kas siis ka ma pean võtma notarjaalse paberi isa käest .et lubab lapsel soome elama tulla.

    VastaKustuta
  14. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta