Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 7. juuli 2011

Työsopimus + henkilötunnus = elu Soomes võib alata :)

Täna sai niisiis tööleping ära vormistatud. Tegemist on tähtajatu lepinguga, millest alguses 4 kuud on katseaega ja kui selle ajani vastu pean, siis läheb leping automaatselt edasi. Nii vähemalt mulle öeldi:”Kui vastu pean”, sest töö ei pidavat kerge olema.

Ravikindlustus tekib automaatselt peale katseaja lõppu. Nagu ma aru sain siis esimesed 4 kuud ravikindlustust pole ja kui midagi juhtub, siis tuleb oma taskust kinni maksta. Kuidagi kahtlane, aga ju siis tuleb pöidlad pihus hoida ja loota, et midagi ei juhtu.Laste kohta ka hetkel midagi kosta ei oska. Eks ma uurin edasi ;)
Palgapäev on 2 korda kuus. 1-15 päevade palk makstakse välja 30.kuupäeval ja 16-31 päevade palk 15.kuupäeval.Palgatingimused siis sellised, et tavatund 8,26 €, õhtutund 8,86 € ja öötund 10,06 €.
Nädalavahetus on vaba. Mõtlesin, et ei pääsegi esialgu Eestisse, aga siis liigutasin ajurakke natuke võimsamini ja leidsin, et pääsen küll. Laupäeval saab esimese laevaga Soomest tulla ja esmaspäeval Eestist esimese laevaga tagasi ;) Nii, et terve pühapäeva saab isegi koha peal olla :):)
Alguses kohe ei taha vabu päevi küsima hakata, aga eks hiljem peab kuidagi laveerima. Miskit moodi ikka saab :)

Kui tööleping tehtud oli, siis läksime kohe ka henkilötunnust tegema. Maistraatti otsimisega oli päris tore lugu. Kuna meie ei teadnud, kus see asub, siis üritasin tänaval inimeste käest küsida. Kõik, kelle käest küsisin, vastasid mulle:”En ole turkulainen”!! Kui juba ca 10 inimest mulle nii vastasid, siis küsisin esimese küsimusena järgmiselt inimeselt, et kas ta elab Turus :) Ja mitte keegi ei olnud Turust!!Võibolla sattusid mulle juhuslikud sellised inimesed. Sain aru, et tänavalt pole küll mõtet küsida ning hakkasin asutustest küsima. Ka seal olid inimesed nagu puuga pähe saanud ja ei teadnud! Ühest juuksurist sain siis aadressi teada. Kusjuures aadressi ei teadnud mitte juuksurid, vaid juuksuritoolis kliendina istunud vanem mees :):) Otsisin ikka päris kaua, Tarmo ootas lastega autos ja mõtles, et olen juba eksinud, et nii kaua ära olen. Helistada ta ka mulle ei saanud, sest telefon oli autos. Õnneks jõudsin kenasti tagasi – koos aadressiga :)
Kui aadress teada oli, siis läksime kohal peale ja õnneks saime kohe poole tunni pärast ka jutule. Minu henkilötunnuse tegemisega probleeme ei olnud, ca 10 minutit ja tehtud see oligi. Lastega saab väheke keerulisem olema, sest laste puhul on politseist juba ka elamisluba vaja ( oleskelulupa).

Aga elamisluba saab alles siis taotlema hakata, kui oled Soomes paar kuud elanud, esitanud tõendid, et sul on kindel töö ja kindel elukoht – seega peab tõestama, et suudad pere üleval pidada ja on olemas koht, kus elada. Karolini puhul tahavad nad siiski notariaalset kinnitust saada, et lapse isa lubab mul lapse Soome elama viia. Neile ( siin Turus) see tavalisel A4 avaldus ei sobi, sest selle võiks igaüks kirjutada ja nemad ei saa kindlad olla, et see on lapse isa poolt kirjutatud. Ma tean, et mujal linnades on see vabas vormis avaldus sobinud küll. Eks me peame siis keerulisemat rada käima :):) Kui apostillimine maksis ca 30 €, siis see paberike läheb kindlasti samasse kanti maksma, seega mahavisatud raha. 30 eurtsiga lammutaks kirbukal juba päris hästi :):):):)

Peale henkilötunnust läksin kohe ka Vero-sse( maksuametisse), et verokortti teha. Sain avalduse tehtud, nüüd vaja paar päeva oodata, millal nad kaardi koju saadavad. Siis oleks minuga nagu kõik OK. Tuttav soovitas kohe ka KELAsse(pensioniamet) minna,et KELAkaarti taotleda. Minu arust ei saa seda kohe taotleda, aga kui tema nii tegi, siis lähen üritan ka :) Ootan siiski esimese palgapäeva ära.

Täna õhtul kell 18:00 ootab mind esimene tööpäev.

Esimene tööpäev edukalt läbitud

Töökoht asub kodust 13 km (Kaarinas), seega sõidule kulub umbes 15-20 minutit, oleneb liiklusest. Küttekulu ei viitsi praegu veel välja arvutada, eks millalgi hiljem rehkendan. Läksin eile varem tööle ( ikkagi esimene päev ju ), et täpselt õigel ajal kohal olla. Kaardi pealt oli marsruut kenasti valmis vaadatud, aga kiirtee pealt oskasin ikka 1 kurv varem ära pöörata :) Blondiinide värk ju :):) Aga polnud hullu – paar pööret ja saingi tagasi õigele teele.

Minu nn. “koolitajaks” oli tuneeslasest noormees, 24-aastane, kelle nimi on nii keeruline, et selle peaks üles kirjutama. Suhtluskeeleks ei saanud mitte soome keel vaid inglise, sest noormees ei oska lihtsalt soome keelt!. Nii palju siis soome keele praktikast!:) Aga noh, vähemalt saab inglise keele praktikat, olengi selle juba täitsa ära unustanud. Vene rahvusest töökaaslast oleks ka veel vaja, siis saab seda ka praktiseerida ;) Ok, see selleks – lähme töö juurde.

Meie oleme niisiis Soome määrdunud liinibusside hirm :):) Ha-ha-haaaa
Töö tegemise järjekord on järgmine: esmalt prügikott kätte, et need väiksed prügikastid ära tühjendada; seejärel aknapuhastivahend kätte ja aknad puhtaks ( puhastama peab ainult neid kohti, kus jäljed peal on. Ainult ühel bussil peab päeva jooksul aknad tervenisti ära puhastama.); siis on järjekord põrandate käes ( pinkide vahelt tuleb praht mopiga keskosasse pühkida ja see siis hiljem sellise väikse tolmuimejaga ära tõmmata). Ja ongi tehtud! Ei midagi keerulist, ei midagi rasket. Me kõik oleme ju tolmulappi käes hoidnud – siiani elame :):) Kaugliinibussidel tuleb muidu mopiga ka pakkiruum ja wc üle tõmmata. Neid on õhtu jooksul umbes 4-6.

Igal vahetusel on oma kindlad bussid( vahetusi on 3). Need on paberil kirjas. Nädala sees on umbes 15-16 bussi, reedel 20 ringi. Ühe bussi tegemiseks kulub ca 15-20 minutit, seega jõuaks tunnis teha umbes 3 bussi.

Olen töökohaga rahul ja hetkel ei kurda millegi üle.Äkki varsti hakkab vanadus kallale ronima, siis ei jõua ju lappi enam käes hoida ja siis võib küll probleeme tekkida. Praegu on ilmad nii palavad, et võib end lausa peenikeseks higistada!! :) Peale kolmandat bussi oli minu särk igatahes täiesti märg. Kusjuure poisi särgil polnud higimärkigi. Olen ma nüüd siis nii rasvane w?:):) Või liigutan liiga kiiresti ?? :):) Igatahes ütlesin poisile ka, et ta on Tuuneesias vist selle palavusega harjunud, et ei higista :):):):)Ma ei tea, kas ta naljast aru sai, mina igatahes omaette naersin – koomik ju :)
Poiss on ka koomik, sest ta püüdis mulle õpetada, kuidas aknaid pestes lappi käes tuleb hoida :):):) Ma ise vana aknapesija ja mul meeldib, kui lapp on sedasi segamini käes, sedasi kokkupressitult. Kui poiss nägi, et lapp mul sedasi segamini käes on, siis võtis ta mu käest selle lapi, voltis kenasti neljaks kokku(et ikka sile oleks), andis selle mulle tagasi ja ütles, et vot nii peab olema!:):)Nii naljakas oli, et viska või selili põrandale ja naera end ribadeks :) Aga ma olin siis korralik ka ja tegingi nii nagu ta näitas ;) Ei hakanud noort poissi traumeerima :)
Koos oleme tööl 3 päeva( kolmapäev-neljapäev-reede), edaspidi jään üksi. Võtan nö. töökoha üle :)

Mingit hullu orjatööd küll pole. Aega jääb ülegi, siis istun puhketoas ja loen lehti/ajakirju. Ikka soomemaiseid ;) Sõnaraamat on ka kaasas. Kui sõna ei tea, siis kohe paberile kirja ja tõlge taha. Ajalehed/ajakirjad on muide reisijate poolt bussi jäetud ja kuuluvad ära viskamisele. Seega iga päev tasuta värsked lehed :):)Mopiga bussi põrandaid tõmmates võib jootraha ka saada – kellelgi ikka mõni sent maha kukub:) :) Tänane jots oli 60 senti :):)Peakski huvi pärast nn.jotsi kuhugi topsi korjama. Siis hiljem hea näha kui palju bussikoristaja-karjääri lõppedes jotsi teenisin!

Praegu on sellepärast ka hea ja kerge neid busse puhastada, sest on kuiv aeg ja põrandad on suhteliselt puhtad, praktiliselt polegi midagi puhastada. Tõenäoliselt on talvel samad lood. Sopastel aegadel nagu sügisel ja kevadel on küll vist päris tippsportlase tempo peal.

Igatahes hetkel ma küll töö üle nuriseda ei oska. Näe, tulen töölt öösel koju ja jõuan veel blogigi kirjutada :):) Kell on hetkel 02:38. Blogi kellaaegasid ei maksa uskuda, need näitavad aiateibaid ;) Juba sellepärast ei saa nuriseda, et päeval olen vaba ja saan asju ajada ja neid on veel oi-oi, kui palju ajada. Järgmisel nädalal lähengi Karolini kooli värki uurima...Kool ju läheneb ;)

 
Aga ok, lähen poen voodisse ja vaatan kas Une-Mati tuleb lööb mind labidaga või viskab lihtsalt natuke liiva silma.

17 kommentaari:

  1. 8,26 tavatund?! kas koristamise miinimumpalk polnud mitte 8,70. Häbi neile, kes miinimupalgast madalama palgaga tööd teevad! Peaks liitu vihje tegema!!!

    VastaKustuta
  2. Häbi neile, kes madalama palgaga tööd teevad!!!??Nagu ma aru saan, siis mulle häbi w?
    Kui mulle öeldaksetöövestlusel, et TES-i alusel on sellised numbrid, siis ma vast usun ka tööandjat. Või kuidas ? Või peaksin hakkama väitlema teemal..."kas polnut mitte"? Vaevalt küll, et nii suur firma nagu L&T midagi kokku vassima hakkab ja mõned eurosendid minu pealt võita loodab.

    KUI sa arvad, et Sul on alust kuhugi liitu mingi vihje teha, siis PALUN tee seda, aga ma siiski arvan, et tee kõige pealt endale need numbrid selgeks - äkki ikkagi sina eksid. Pole mõtet targutada teemal a la naised saunas rääkisid.
    Aga tänana tähelepanu eest.

    VastaKustuta
  3. Tere!
    Kõigepealt siis nii palju, et mina leidsin selle blogi guugeldades ühte lauset ja mööda foorumeid, peale pereklubi.com eestlased välismaal, ei kola:)
    Kui ma seda henkilötunnusejuttu lugesin siis vaatasin kohe kuupäeva ja mida imet, aasta 2011 ja 7.juuli, värskeim info ja parim koht, mida minu silmad siiani näinud on. Ma olen siin neid teemasid lugenud ja naerust vappunud, eriti armas see naabrimummo ja kindlasti on meil kõigil, kes siin elavad, mõni selline soomlasest naaber (isegi mitu, hihi).
    Selle palga kohta ütleks nii palju, et ise töötan Helsingi Energias koristajana ja tunnihinne TÄPSELT sama, häbi hakkab mul siis kui ütlen, et tegin oma kõrgharidusega Eestis 3 ja pool korda madalama palgaga tööd...riigitööd.
    See nüüd selleks, oleksin tegelikult tahtnud paari asja küsida...!?
    Mina sain oma töölepingu kätte 30.mai ja siis käisin ka maistraattis, verotoimistos ja politseis. Imelik on nüüd see, et politseis käisin 10.juuni ja viisin oma töölepingu, kus kirjas töötunnid ja siiani ei ole ma saanud oleskelukortti, taotlesin ju oleskelulupa ja siis peaks tulema koju selline asi, või ma eksin? Nüüd on asi nii kaugel, et sain korteri kätte (5.aastase üürilepinguga) ja tahaks alalise elukoha registreerida ning ka lapsed siia tuua kuid nüüd ei saa ma üldse enam aru, mida ma edasi pean tegema, hirmus on siin see paberimajandus ja jooksutamine, keegi kuskilt ühest infot ka ei anna, ikka tahavad pabereid pööritada, et kõigil tööd oleks:)
    Kõige enam huvitab mind aga just see, et kuidas oleks kõige mõtekam lasteasju ajada? Võtsin perekonnaseisuametist abielutunnistuse tõlke ja apostellisin Eestis ära, see oli kokku tõesti 30eur. Lapsed oleksid tulemas siia ilma isata (isa lihtsalt ei registreeri ennast siia), mida siis vaja läheb kas apostellitud sünnitunnistusi, isa apostellitud kirjalikku luba või on mõlemaid siiski vaja? Ja kuhu ma nende paberitega siis kõigepealt lähen, kas politseisse või maistraatti?
    Ja KELA kohta nii palju, et sinna pole vist üldse enne mõtet minna, kui elukoht alaliselt Soomes, pangaarvele 6.kuud palk laekunud ja samuti on seal ilmselt juba laste apostellitud sünnitunnistusi vaja, või olen ma jälle midagi valesti aru saanud aga ise mõtlesin et seda teemat pole mõtet siis enne torkida, kui 4kuud katseaega möödas ja tähtajatu tööleping näpuvahel.
    Vabandan, et nüüd tuttavatele mõeldud blogi risustan ja kallist aega püüan, aga kui on aega, viitsimist ja tahtmist vastata siis oleksin rohkem kui tänulik!:)

    Soojad tervitused Helsingist!

    VastaKustuta
  4. :):)
    Vabandama küll ei pea, sest Su jutt polnud mingi risustamine ;)Asjakohased küsimused ja teemad on alati oodatud ;)
    Püüan Sulle siis jagada infot, mida mina tean. Politseise pole minu arust varem mõtet üldse minnagi, kui vähemalt 2-3 kuu palk käes on ja Sul politseisse palgalehed esitada on. Ma arvan, et Sa pole seda kaarti sellepärast saanud, et käisid politseis liiga vara. Kui Sa nüüd uuesti läheksid ja oma palgalehed viiksid, siis ma arvan, et asjad hakkaksid Sinu jaoks liikuma.
    Lastega on sellised lood, et kui isa Soomes ei ela ja Soome ei koli, siis on vaja isa notariaalset kinnitust. Isa peab avalduses kinnitama, et ta on teadlik, et lapsed koos emaga Soome kolivad ja ta seda lubab. Mõndades kohtades on avaldus sobinud lihtsalt valgel lehel, aga Turus nõuavad notariaalselt. Sünnitunnistused on Sul apostillitud, seega nendega on OK. Kui isa notariaalse avalduse ära teeb, siis pead sünnitunnistuste ja avaldusega kõige pealt politseisse minema, peale seda alles maistraatti. Seda tean 100%, et enne politseisse, sest maistraattis nii öeldi.
    Minu tuttavate sõnul tasub KELA-sse ka varem minna, ei pea 6 kuud ootama. Ise pole veel uksi kulutanud, aga 6 kuud ei kavatse kohe kindlasti oodata :)
    Mul on kõik need sammud ( politseid, KELA jne)veel ees ootamas. Kui septembris 2 kuud täis saab, siis lähen kohe politseisse, sealt edasi maistraatti ja lõpuks KELAsse. Soome paberimajandusega on veits nihu jah. Asjad liiguvad kiiremini, kui natuke tagant ka torkida ;)
    Loodan, et sain Sind nende asjadega natukenegi valgustada :):)
    Kuidas Sul ravikindlustusega asjad on? Lastel on mul Eesti kaart, endal mul ei olegi :( Mind paneb nagu see hämmastama, et ravikindlustus siin sedasi imelik on. Automaatselt tekib ravikindlustus peale katseaega ehk novembris. Aga, kui minuga näiteks oktoobris midagi juhtub. Mis siis saab? Ma töötan Soome riigis selleks ajaks juba üle 3 kuu ja ravikindlustust mul ikka pole. See on kudiagi imelik...Oled Sa äkki ravikindlustuse suhtes targem ja oskad infot jagada? :)
    Kui vanad Sul lapsed muidu on?

    Parimat ;)

    VastaKustuta
  5. Lugesin ennist valesti. Sa apostillisid abielutunnistuse ära. Laste sünnitunnistused on ka kindlasti ära vaja apostillida ;)

    VastaKustuta
  6. Lasin oma abielutunnistuse ära apostillida, kuna olin üsna veendunud, et oman henkilötunnust juba varasemast ajast, kuna mind aga kuskilt andmebaasidest ei leitud, tuli lõpuks välja et siis ei olnud veel EU ja olin politseist taotelnud hoopis elamis-ja tööloapikendust vms.Ühesõnaga oli see 30eur tuulde loobitud.
    Maistraattist saadeti mind politseisse(sinna pidin uuesti minema koos töölepinguga, kuna ülemuse poolt kirjutatud tõendil palga ja töö kohta ei olnud kirjas töötunde), kus pidin maksma 47eur ja taotlema oleskelulupa, siis läksin kviitungiga tagasi maistraati ja tegin avalduse, peale mida anti mulle henkilötunnus (ilmselt ajutine, kuna see ei sisalda tähti, nagu paaril tuttaval siin on, kes elavad siin alaliselt). Kui uuesti politseisse läksin siis tehti töölepingust koopia ja neiu ütles ainult, et saadab selle edasi, kõik.
    Ravikindlustuse kohta tean nii palju, et selleks tuleb minna KELA´sse, meil on Energias oma arst ja see ei maksa midagi. Kui oleks aga eriarstile v haiglasse vaja minna, siis maksad täislaksus ise kõik kinni. Mul ühe sõbra ema (noor pensionär:)) tuli siia tööle ja esimesel nädalal kukkus käe kipsi, sõitis oma luumurruga Eesti ja seal sai alles arstiabi.
    Tüdruk saab mul järgmine nädal 2 ja poiss oktoobris 7 ja just poisi pärast mul nüüd asjaga kiire hakkas, Eestis ei peaks ta veel kooli minema aga siinse seaduse kohaselt peab juba sellest õppeaastast, seda lugesin alles üleeile:)) Saatsin täna ühte kooli kirja ära, et ta katsetele registreerida aga ma ei kujutagi ette, kas ta üldse saab sedasi minna, kui ei ole veel alaliselt siin.
    Ja minu tööajad ei klapi kohe mitte nende koolitundidega, ei kujuta ettegi mismoodi meil see kooli-koju süsteem toimima hakkab, kui nüüd tõesti tuleb kooli minna
    Ühesõnaga läks elu kohe päevapealt kiireks ja tundub, et aina kiiremaks ja põnevamaks hakkab minema, kui saaks ainult veidi selgust nendes asjaajamistes:)

    VastaKustuta
  7. Imestan ja minestan siin, alles nüüd on mul kogu blogi läbi loetud...:)
    Infot rohkem kui rubla eest, leidsin Sind isegi feissbuukist üles;)

    VastaKustuta
  8. To Sikipriki: Mul oli ka just tüdruku pärast kiire, sest ta saab augustis 7 ja seega kooli ;)
    Laps läheb alguses kooli ilma henkilötunnuseta, sünnitunnistuse/ID-kaardi alusel. Ma ise lähen lapse kooli asju esmaspäeval ajama, eks siis kuuleb rohkemat ;)Eks lastega on see algus siin keeruline jah, aga küll hakkama saad. Ka Sina saad ;)
    Muidu saab ravikindlustuse KELA kaudu, aga nii kaua võib sellest ainult unistada, kui elamisluba veel pole.
    Mina sain kohe henkilötunnuse tähtedega. Võibolls aitas see ka kaasa, et tahtsin lastele ka kohe teha ja tädi sai aru, et päriseks tulime :):)Aga miks Sina ajutise said, seda ma küll öelda ei oska. Kui politseis asjad ikka veel ei liigu, siis mine ilmuta end seal koos palgalehtedega ;)

    VastaKustuta
  9. Jään huviga ootama uut sissekannet, loodetavasti siis juba esmaspäeval:P

    VastaKustuta
  10. Esmaspäeval peaks kindlsti üks kirjatükk ilmuma, sest siis esimene palgapäev ja lähen lapse kooli asju ajama, seega - kannatust :)

    VastaKustuta
  11. Hei! Annan pidulikult teada, sain täna politseist kirja ja saabunud oli siis see oodatud tõend (minu kirjale ei ole nad muidugi vastanud aga äkki pani see asjad liikuma, sest kuupäev sellel oli 28.7)
    Nii palju olen nüüd ka targem, et oleskelukortti peab taotlema pereliikmetele. Sellega seoses küsiks ma nüüd Sinu käest:
    1) Kas laste sünnitunnistused lasid ikka ingl.keelsed?
    2) Mis vormis/kuidas ja mis keeles peaks olema kirjutatud isa tõend laste kohta? (Seda oskab äkki ka notar öelda?)
    Kupataksin siis mehe kohe ülehomme perekonnaseisuametisse ja notarisse:P

    VastaKustuta
  12. Laste sünnitunnistsued apostillitakse jah inglise keelseteks. Mul blogis kusagil pilt ka tehtud. Kus täpselt - ei mäeleta :)
    Laste isa avaldus peab olema soome keeles ja vabas vormis a la mina Raivo Tamm olen teadlik, et minu lapsed Mari Tamm( isikukood) ja Triin Tamm( isikukood) asuvad koos ema Jane Tamm´ega (isikukood või henkilötunnus) elama Soome Vabariiki. Mina lasin lapse isal umbes taolise kirjutada. Täiesti vabas vormis. Võibolla neid isikukoode pole sinna vajagi ja piisab ainult sünnikuupäevast, aga mina panin.

    Edu Sulle ;)

    VastaKustuta
  13. Minu teadmiste järgi, ei tule mingit automaatset ravikindlustust peale 2 kuud tööl olemist. Võibolla on nii soomlastel. Kui sul katseaeg läbi, teed Kelasse taotluse Kela kaardi saamiseks.

    VastaKustuta
  14. Automaatselt ei tule jah midagi. Aga see juba vana teema ja uued teadmised värskemates lugudes ;) Ju Sa pole nendeni jõudnud, aga tänud ikkagi teadmiste jagamise eest ;)

    VastaKustuta
  15. Tere

    Sooviksin palju infot L%T firma kohta .
    Millist kohta kõige parem oleks koristada(majad,hooned jne)
    Milline on normtundide palk ja palju on normtunnid kuus?
    Kas on soome keel vajalik? (puudub täielikult)
    Kui kiiresti saaks tööle ja kuhu kanti oleks kõige parem?
    Plaanin lastega soome elama tulla, uurin maad.

    VastaKustuta
  16. Selles mõttes ei oska ma Sind abistada ja öelda kus kõige parem koristada oleks, sest mina koristasin ainult busse ja see ei olnud just kõige lahedam töö. Kuigi häda korral oli abiks ikka.

    Välismaalasest koristajad saavad tõenäoliselt miinimumi nagu mina ehk 8,29 €. Normtunnid kuudes on erinevad. Arvutad välja, kui palju tööpäevasid on ja korrutad 8-ga. Veebruaris 2012 on Soome normtundideks näiteks 168. ( Eestis oleks see number 160, sest 24 on riiklik püha).

    Mingil määral peaks soome keelt ikka oskama, sest töövestlus tuleks kuidagi ära pidada ;)

    Kui kiiresti tööle saaks - ei oska öelda. Kõik oleneb tahtmisest, tööandjast ja heast õnnest ;)

    Mina elan Turus ja seega ei oska muude paikade kohta suurt midagi kaasa rääkida. Turu on OK - meile meeldib ja oleme rahul.

    VastaKustuta
  17. Töökuulutusi otsi: www.mol.fi

    L&T kohta saad infot:

    http://www.lassila-tikanoja.fi

    VastaKustuta