Lehevaatamisi kokku

reede, 29. juuli 2011

Minu argipäev

 
Hetkel näeb minu argipäev välja järgmine:
Tõusen hommikuti umbes 10:00 ajal - mõnikord hiljemgi, aga varem küll mitte :) Teen väikse kohvi, mõned võileivad ja kobin teleka ette. Soojenduseks vaatan, kell 10:00 algavat ja pool tundi kestvat USA seepi “Tunteita ja tuoksuja” ehk “The Young and the Restless”- see on põhimõtteliselt samasugune seebikas nagu”Vaprad ja ilusad”. Seda vaadates praktiseerin inglise keelt ja õpin subtiitreid lugedes soome keelt. Peale seda tuleb telkkari vaatamisse väike paus ja siis teen kodus seda, mis tarvis ;)
Kell 12:05 on aeg end jällegi teleka ette sättida, sest algab Soome enda seep “Uusi päivä”, mida näitadakse mitu osa järjest, seega poolteist tundi on vaatamiseks garanteeritud. Seda vaatan ülimalt suure tähelepanuga. Kusjuures täitsa huvitav on ;) Peale seriaali lõppu klõpsan teleka kinni ja kobin kööki laua taha õppima. Teen veel ühe tassi kohvi ja hakkan aga pihta :) Viimastel päevadel võtsin seda Karolini soomekeelset arenguvihikut läbi( täna lõpetasin). Seal õpetab tähti, hääldamist, sõnu, häälikuühendeid jne. Selles mõttes on see ka hea vihik, et seal on mitmesugused laused, mida õpetaja koolis kasutada võiks. Näiteks:”Loe häälega; osuta sõrmega; joonista õhku; otsi ja värvi; vaata pilti ja leia puuduvad esemed; joonista pilt lõpuni; milline pilt on erinev; ühenda sarnased tähed; kujuta ette; jutusta oma sõnadega jne.jne “ Loomulikult on laused ikka soome keeles. Igatahes on tegemist selliste lausetega, mida õpetaja koolis kindlasti kasutama hakkab. Nüüd on meil siis enne kooli algust  natuke aega neid õppida. Raamat on muidu 4+ lapsele, aga tema on mul praegu soome keelega tasemel 1+ :):):) Nii, et võime selle järgi õppida küll.


                                 Sano sanat ääneen; ympyröi kuvateksteistä A-kirjaimet jne.


Viimastel päevadel olen hakanud õppima veel sedasi, et kirjutan omale eesti keeles umbes kahe vihikulehe pikkuse teksti ja püüan seda siis soome keelde tõlkida. Teemad võtan seinast seina a la kirjeldus tööpäevast, töölemineku marsruut, lastetoa kirjeldamine, välimuse kirjeldamine – püüan  detailselt õppida, mitte enam pealiskaudselt.( Mitte: seal on maja, vaid: seal on pruuni värvi kahekorruseline maja, millel on punane viilkatus jne. ).
Tekstid jätan loomulikult alles, siis tulevikus hea vaadata/naerda, KUI valesti kirjutasin ;)

Praegu olen iseenda peale natuke tegelikult kuri, et ma Eestis olles rohkem ei õppinud!! :) Oleks võinud ju samamoodi kirjutada ja siis tõlkida! Aga noh, oleks on sama hea, kui poleks ;)

Kui kell hakkab 15:00-16:00 kanti jõudma, saabub söögi vaaritamise aeg. Peale seda pole enam kaugel ka töölemineku aeg. Kodust lähen ära17:30 paiku. Tööpäev on endiselt selline nagu varasemalt kirjeldasin. Pauside ajal loen lehti ja joonin sõnu alla :) Ja ümberkirjutatud sõnu on mul oi-oi, kui palju :):):)

 
                  
Vaevalt, et need sõnad kõik ka selgeks saavad õpitud, aga oluline on see, et arvan end õppivat ;)

 
Enne kella 02:00 on tegelikult bussid juba tehtud. Meil on pausideks ette nähtud poolteist tundi, aga mina teen heal juhul 30-40 minutit, seepärast jõuangi alati varem valmis ja võin enne kella kukkumist koju sõita. Kui tööle lähen, siis söön kodus kõhu  korralikult täis ja töö juures suurt ei söögi. Kui söön, siis kas banaani, jogurtit või shokolaadi. Vett joon muidugi ohtrasti, ligi 2-3 liitrit.

Koju jõuan siis tavaliselt juba enne kella kahte. Kõige pealt lähen pessu ja kuna magamisgraafik on totaalselt sassis, siis kohe mul nagunii und ei tule ja seega istun veidi aega arvutis, nii umbes kella 03:00-ni.

Nii need argipäevad sellel nädalal läinud on. Kui lapsed tagasi tulevad, siis läheb graafik jälle teistsuguseks ja kui Karolinil kool hakkab, siis muutub graafik jälle omakorda :)

Kuna talv mind seal bussipargis ikkagi hirmutab, siis vaatan mol.fi-st juba uut töökohta. Täna just avastasin, et Marli ( toodab mahlasid) otsib liinile pakkijaid. Töö hakkaks pihta septembris ja kestaks 2012 a lõpuni. Töö oleks 3 vahetuses. Marli on meie kodust ca 3-4 km kaugusel. Seega, teen sinna KOHE KINDLASTI avalduse. Pakkuda on ainult 10 töökohta ja ma ei usu, et ma sinna saan, aga loota ju võib ;)
Nüüd on väheke lihtsam tööd otsida, sest soome keel on tunduvalt paremini suus, kui alguses ja võin kaaskodanikega juba suhelda küll :):):)

Tänane blogi võttis õppimisest jälle oma aja. Ja keda me selle eest karistame ??? :):)


 

7 kommentaari:

  1. Tubli ja põhjalik õppur oled!!! ;)Igati innustav!
    Mul algatuseks väike taskusõnastik hangitud, sest elukaaslane läheb poolest augustis ka Soome. Plaan endale ka pisut seda keelt selgeks teha, mine tea, mis ette tuleb! Viskan pilgu peale su varasematele sissekannetele, seal oli kusagil kirjas, milliseid materjale sina kasutad, on ehk ka abiks!
    Jõudu ja rõõmu igasse päeva!

    VastaKustuta
  2. MTV3 pealt jooksev Salatut elämät on ka keeleõppimise koha pealt huvitav Soome enda seep. praegu küll nad on vist suvepuhkusel. :)

    VastaKustuta
  3. Tahaks vinguda - liiga vähe postitusi ilmub ;)) Järgin justkui tõsieluseriaali. Lugedes jookseb pilt lausa silme-ees ning hästi kirjutatud tekst paneb Teie perele tõsiselt kaasa elama ja pöidlaid hoidma. Gogogoooo!

    VastaKustuta
  4. Selline ving on virgutav. Lugedes Sinu kommentaari, siis oli kohe tükk aega nägu naerul. Ülimalt meeldiv on, kui tagsiside on positiine. Teeks väikse paranduse ja lisaks omalt poolt, et tegemist ongi tõsieluseriaaliga :)
    NB! Iga päev ka ei tohi kirjutada, muidu hellitan liiga ära :):):)

    VastaKustuta
  5. To Kristi: Kõige parem õpik on "Suomi selväksi". Kui peaksid raamatute vahel valima, mida soetada, siis kindlasti see. VÄGA-VÄGA asjalik ja hea õpik. Need Berlizi vestmik/sõnastikud ei sobi asualt öelda kuhugi. Siis, kui ma noor ja loll olin( no umbes aasta tagasi :):) ), siis ostisn ka omale algatuseks just selle. Vaatasin seda oma 3-4 korda, nüüd seisab niisama kapinurgas ;)

    Tu Sille: Tänks viite eest, kui hooaeg jälle pihta hakkab, siis kaen ka seda ;)

    VastaKustuta
  6. Kas Soomes mingeid tasuta keelekursusi ei ole välismaalastele nagu Rootsis on? Aga iseõppijana oled ka muidugi väga tubli!
    Vingun ka, et vähe postitusi, aga selle eest pikad. :)

    VastaKustuta
  7. Ma arvan, et kususi vast ikka on, aga ma ise ei läheks sinna enam, sest nüüdseks on mul juba oma süsteem välja kujunenud kuidas õppida ja siis läheksid asjad juba segi. Eks grammatiliselt on veel arenguruumi küll, aga selle õpiku abil saab kõik kenasti selgeks.
    :)

    VastaKustuta