Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 17. juuli 2011

Kulutused, et üldse Soome kolida ja seal esimese palgapäevani vastu pidada.

Pean natuke sellest roosast mannast välja tulema ja materiaalses osas veidi selgitustööd tegema.
Kui kellelgi eesmärgiks on tulevikus Soome kolida, siis arvestama peab sellega, et raha peaks olema varutud VÄHEMALT 2000 €.
Miks seda vaja on?
Eks ikka selleks, et seda elu Soome riigis alustada, päris ilma rahata ei saa kohe kuidagi.

Toon väljaminekud meie kolimisest ja alustamisest.

Lõviosa varutud summast läheb muidugi korteri peale ( meil oli siis 571 € ( ühe kuu tagatisraha) + jooksva juulikuu eest 285 € ( oli poolik kuu, seega pool summat).
Päris paljudes kohtades küsitakse tagatiseks ka 2 kuu üüri.
Väljaminekud, et korterit üldse üürida - 2 täiskasvanu laevapiletid (edasi-tagasi) 83 €. Autol tuleb loomulikult paak täis panna, meie käisime Sohvoosist-Turku ja Turust-Sohvoosi paagitäiega ära- 67 €. Samuti tuleks arvestada ettenägematute kuludega ca 20-30 € ringis ( meie puhul olid need siis Turu kaart, tasulised parkimised, söök jne.).
Korteri hankimise kulud kokku ca 1030 €

Kolimisega seonduvad kulud olid siis taas laevapiletid 83 € ja bussile küttekulu 75 €.
Kirbukalt ostetud hädavajalikud tarbeesemed 100 €
Koju oleks vaja olnud rohkem asju, aga võtsime tõesti vaid eluks hädavajaliku, sest resurss lihtsalt ei lubanud rohkem.
Kolimiskulud kokku ca 258 €

Emigreerumisega seonduvad kulud. Jällegi laevapiletid 83 € + autol paak täis 67 €
Todukraami/majapidamistarbeid ostsime ka päris suurel hulgal kaasa, nii 300 € eest.
Emigreerumiskulud kokku ca 440 €

Nagu me näeme, siis kulus 1728 €, et üldse Soome tulla.

Meie varu oli ca 1800 €
Kaks aastat seisis krediitkaart ootamatuteks väljaminekuteks sahtlis, nii igaks juhuks. Nüüd  siis saabus aeg, et seda kasutada. Loodetavasti oleme võimelised selle kiiremas korras tagasi maksma. Krediitkaartide maksmine on ju  nagu surnud koerad - maksad ja maksad, aga kunagi makstud ei saa :):)
Loomulikult pole sellest rahast piisanud, et ära elada ja oleme pidanud sõpradelt hetkel ca 500 € juurde laenama. Jumal tänatud, et sellised sõbrad olemas on :):) Tänud Teile Kullakesed.

Ma ei ole asualt öelda arvet pidanud, kui palju meil siin Soomes raha kulunud on, aga tõsi on see, et väljaminekuid on. Esmajoones loomulikult söögile ja küttekulule ning seejärel teisejärgulised kulud nagu nett, mõned tarbeesemed jne.
Meie peame endi puhul veel seda arvestama, et kuu lõpus saadav minu palk ( tsipa alla 600 €) kulub kohe üürile ja vaba raha tekib niisiis alles 15.augustil ( kui on teine palgapäev). Sellega võib siis seda tõdeda, et arvestuslik ja kaalutletud arvepidamine kestab vähemalt kuu aega veel. Eks praegu mängib suurt rolli ka see, et Tarmo pole hetkel veel tööd leidnud. Kaks palka on ikka kaks palka. Aga pole hullu - elame üle ;)

Kokkuvõttena võib öelda seda, et emigreerumiseks oleks piisav rahasumma 2200-2500 €

Kuna nädalavahetus kestab, siis käisime eile koos lastega natuke matkamas. Panime kohe kotid selga, tegime võileibu ka kaasa ja ronisime oma mäenõlvast üles ning läksime rajale. Rajad on kenasti sissekäidud ja puudelegi on peale  märgitud kuhu minema peab. Ring oli vast 2-3 km pikk. Kumbki tüdrukutest virisema ei hakanud ja ära ei väsinud. Kõmpisid kenasti terve tee läbi. Vahepeal oli siis puhkepaus võileibade nosimiseks.
                                           Nemad juba võileibadest ära ei ütle :)

Ka täna veetsime päeva värskes õhus. Käisime kalal. Kamba peale oli meil muidugi  ainult üks õng. Ei kulunud palju aega, kui kork vee alla vajus ja see sealt koos ahvenaga välja sai tõmmatud. Juhhu, esimene kala nii ruttu käes. No jah, oli esimene ja jäi ka viimaseks :) Selle viisime kenasti koju, puhastasime ära ja panime sügavkülma teisi ahvenaid ootama ;)Ei hakka ju ühest kalast praadi tegema! :)


                                                                  Püüavad kala


                                                    Vot kus on pirakas kala :):):)
Ühesõnaga veedame nädalavahetusi vastavalt rahakoti paksusele :):):) Täitsa tore on :)

7 kommentaari:

  1. Kulukas kolimine jah, aga tasub end ilmselt üsna ruttu ära.
    Mis lapsed Soome-elust arvavad? Eesti järele veel ei igatse?

    VastaKustuta
  2. Ma usun ka, et ära see tasub - nii või teisiti ;)
    Lapsed on Soome eluga rahul.Eks nad natuke ikka Eestisse igatsevad, eriti vanaema juurde ja Abbile (talu juurde).

    VastaKustuta
  3. Sattusin kah Sinu blogi peale juhuslikult. Ja nüüdseks veetsin päris palju aega, et see algusest lõpuni läbi lugeda.
    Nii lahe blogi!
    Ise küll lahkumise mõtteid ei mõlguta, aga nii värskendav on lugeda kellegi nullist alustamist. Vahva naine oled, kadestamisväärt enesekindlus ja pealehakkamine!
    Õelutsejatest ära tee väljagi ja blogi pea ikka edasi - nii tahaks teada, kuidas teil seal läheb.
    Kõike head ja ilusat teile edaspidiseks!

    VastaKustuta
  4. Minu mees juba 7a soomes töötanud.Meil tuli ka plaani ,et koliks koos lastega mehe juurde.Aga nii-nii raske on alustada .Õigemini ei oska kuskilt alustada.Tüdruk läheb see aasta 4ndasse kl.Ja poiss läheb sügisest esimest korda lasteaeda.Paistab ,et selle aasta veedame eestis,kuna meil sees soome kolimise mõte alles hiljuti tuli.Kõige rohkem oleks kahju tüdrukut eesti koolist ära võtta.Hinded on head praegu ja ei kujuta ette ,kuidas see koolivahetus mõjub.Edu Teile sinna soome :)Väga lahe blogi, hakkan huviga edasi lugema :)

    VastaKustuta
  5. Kuna Sa mu blogi loed, siis tead kuidas ja kust alustada ;);) Kui see mõte Sul reaalne on, siis ainutl edu. Kui tüdruk ise ka tahab Soome elama tulla, siis poleks vast asi väga hull. Kui ta ei taha, siis on jama küll ja siis mina vast ei koliks. Kui ta siiski tahab, siis ma soovitaksin kolida järgmisel kevadel või suve alguses ( kui tüdrukul kool läbi saab), siis tal on natuke aega ka keelt õppida. Ja kui see plaan kohe 100 % kindel on, siis laseksin tüdrukul soome keelt õppida juba praegu - kas siis kursustel või on koolis võimalus.
    Poisi pärast pole üldse mõtet muretseda - tema alles nii noor ;)
    Kui kolimise plaan ellu jääb, siis siit saat viiteid, kuidas ja mida, sest ise ka tulin täiesti nullist ja julgen öelda, et pole hullu midagi. Kui ise tahta, saad asjadega hakkama ;)

    Parimat ;)

    VastaKustuta
  6. P.S. ei tea kuidas Sinu mees, aga mul hakkas mees just soomes harrastus kalameheks :P Igal võimalikul ajal käib kalal. Muidu polnud üldse sellist kalamehe soont. Vot ei tea, mis need soome järved meestega teevad ;)

    VastaKustuta
  7. Meie perel ka plaan Soome kolida.Aga praegu töötab pereisa Soomes küll,aga Eesti firmas.Et kui kuskile Soome firmasse saab siis.Etts siis saa hakkata ju neid lastetoetusi saama jne kui ta paberid korda teeb.Lapsed 4-kuune poiss,5 aastane poiss ja see aasta kooliminev tüdruk.Tegelikult tahaks juba praegu minna,aga ei saa ju nii.Aga loen koguaeg seda blogi ja väga õpetlik ja kindlasti abiks ka meie perele tulevikus.

    VastaKustuta