Lehevaatamisi kokku

reede, 15. juuli 2011

39 € + 1,89 € maailmaga ühendus olemas, seega kiviajast väljas!

Jätkasime täna oma interneti tagaajamist. Saime hooldemehelt paberi vastu küll, aga sellest polnud mingit tolku, sest see paber läheks hoopis KELA-sse, kui sooviksime KELA-lt eluaseme toetust saada. Seega ei osanud me enam muud peale hakata, kui läksime maestraatti ja ma küsisin, kuidas ja mida ma tegema pean, et ennast elukohta sisseregistreerida. Tegema ei pea muud, kui politseist elamisloa küsima ja sellega maestraatti minema.
Nagu me juba teame, siis elamisluba saab taotleda alles siis, kui oleme paar kuud Soomes elanud. Noh, taotleda võime muidugi ka kohe, aga kasu poleks sellest midagi, sest olen 100% kindel, et meid saadetakse sealt sama targalt minema nagu me sinna läheme :)
Uurisime teistelt netipakujatelt ka ( peale Sonera), et kas on võimalik netti saada või ei. Tuli välja, et Elisa pakub netti küll, KUI me maksame 600 € tagatiseks!!!....Natuke palju nagu..:):):) Ok, mis natuke, ikka väga palju!! Seega on asi klaar - enne koju interneti püsiühendust ei saa, kui oleme ca 2 kuud Soomes elanud. Neti saamiseks oli üks võimalus veel, nimelt netipulk. Pidimegi selle stardipaketi ära ostma. Maksis see ei rohkem ega vähem, kui 39 € + siis ööpäeva kastusmaks 1,98 €. Eks ta kallis ole, aga mis teha -päris ilma netita ka ei saa.

Käisin  pangas, et omale konto avada. 5-10 minutiga olid asjad kõik tehtud, teenindusele 5+ Kui pangas asjad jonksus olid, siis käisin ka VEROst läbi, sest verokaarti ei ole veel koju jõudnud, olgugi, et see pidi postiga 2-3 päeva pärast tulema. Tänaseks on möödunud juba rohkem  päevi... Sain sealt oma vajalikud paberid kätte ja läksin seejärel oma tööandja juurde. Edastasin talle oma puuduolevad andmed: henkilötunnuse, kontonumbri ja vero protsendi. Kui andmed edastatud, siis küsisin veidi töö kohta lisaküsimusi nagu näiteks, et kas mul oleks võimalik 1-2 korda kuus ka pühapäeviti töötada. Tööandja vaatas üllatunult otsa ja küsis, et kas ma siis väsinud pole, sest teen ju normtundides tööd juba küll.Selgitasin talle oma Eesti töökogemusi, kus mul oli tarvis mõnikord isegi 2 nädalat järjest tööl olla, seega väsimusega ei teki mingit küsimust ;) Ta loetleski  seejärel 3 töökohta, kus saaks pühapäeviti tööd teha. Üks neist on Turkuhall ja asub kodust ca 1 km kaugusel. Sama hea, kui kiviga visata – ei oleks isegi mingit küttekulu tööle sõitmiseks, väike jalutuskäik ja olekski kohal.
Ok, ärgem hakakem siin enne unistama, kui asi kindel :)


Turkuhall

Pühapäevad on rahalises mõttes VÄGA kasulikud päevad, sest siis makstakse päev kinni kolmekordsena. Kui ühes kuus teeks kahel pühapäeval tööd, siis saaks 6 tööpäeva palga. Poleks ju üldse paha ;) Eriti veel praegu ;) Laupäevad makstakse muidu kinni 1,5-kordsena.

Nüüd teema juurde, mida kõiki huvitab, aga viisakusest keegi ei küsi. Samas olen ma laias laastus sellest juba ka kirjutanud. Teemaks siis loomulikult palk :)
Veromaksuks panin hetkel 3,5 % ( Paari kuu pärast tõstan seda natuke kõrgemaks, nii 6-7 %, et Soome riigile mitte võlgu jääda).
Tunnitasud on mul niisiis:
päevatund 8,26 $€
õhtutund 8,66 €
öötund 10,06 €

Minu töökoha puhul on siis: 5 x 8,66 € + 3 x 10,06 =43,3+30,18 =73,48-3,5%=70,91 € / päevas
Augustis on 23 tööpäeva, seega: 23 x 70,91 =1630 €

Nüüd olen siis puust ja punaseks kõik kenasti lahti kirjutanud – ise tark ja teised ka :)

No ja kui nüüd veel 1-2 pühapäeva saaks ka tööd teha, siis ma olen ju busside koristaja kohta täitsa rikas :):):)

Tarmol endiselt tööd pole, aga otsimine käib. See esimene tööandja (kellest ma siin kirjutasin ja kellega Tarmo vestlemas käis) rääkis küll, et tööd on palju ja mehi on vaja. AGA reaalsus on see, et tööd siiski pole, sest mehed, kes seal firmas töötavad, on juba poole päeva pealt kodus või ei lähe üldse töölegi ( 2 meest elavad meie majas). Seega selle koha võib maha matta, olgugi, et ma olin 90% kindel, et töökoht on olemas. Nüüd siis rahvatarkus - ära hõiska enne õhtut ;)Ma olen aru saanud, et kellegi teise kaudu siia töö sebimisel pole mingit mõtet. Tuleb ikka ise otsida ja vaadata, siis saad  100 % kindel olla. Nüüd pole muud üle jäänud, kui www. mol.fi tööd otsida ;) Seda saab aga ainult siis teha, kui parasjagu internet olemas on. See ongi peamine põhjus, miks see "odav" nett võetud sai. Tarmo helistas ühe kuulutuse peale, kus vajatakse majade välisseinte plaatijat. Tööandja ütles, et töö on umbes 70 m kõrgusl ja küsis, kas see tekitab mingit probleemi( a la kõrgusekartus). Kuna kõrgusega probleem ei ole ja töö sobib, siis tööandja ütles, et helistab homme tagasi. Täna on homme käes, aga helistatud pole. Ei teagi, kas võib ka selle koha maha matta? Eks näis. Aga noh, kes otsib, see leiab :)

Oleme Soomes olnud vaid 10 päev, aga tunne on selline nagu oleks juba mitu kuud. Eestisse nagu eriti ei igatse, ainult Abbist on kahju – ilusad muruplatsid kasvavad heina...ja aiamaalt ei saa nänni ka korjata. Lastele sai sellel aastal veel nii palju herneid maha pandud...Maasikate valmimise ajal sai õnneks natuke Abbil olla ja lapsed jõudsid  maasikatest isu täitsa täis süüa. Neid oli sellel aastal juba üsna palju....mmmm:)

                                                             Nämm-nämm-nämm


Vot see on puhas Eesti maasikas, ei mingit väetist ja mürki :)

Aga noh, eks järgmisel aastal on seisud paremad ja siis saab Eestis / Abbil neid herneid-maasikaid sisse pugida küll ja küll :):) 

Siin saab see eest mustikaid mugida. Need kasvavad otse maja ees, mäenõlval :)

                                                               

18 kommentaari:

  1. Ei tunne Sind küll üldse, aga lugesin kogu Su blogi ühe jutiga läbi ja märkisin ka tuleviku tarbeks ära :) tahtsin ainult öelda, et oled väga imetlusväärse tahtejõuga naine! :) Jõudu ja jaksu teile edaspidiseks :)

    VastaKustuta
  2. :):) Jõudu läheb tarvis :) Tänud positiivsuse eest :)

    VastaKustuta
  3. Kas su abikaasa ei sooviks siis samalaadi tööd võtta, kui sina praegu teed? Alguses oleks ju abiks ikka ja vähemalt teeniks raha?

    VastaKustuta
  4. Ta isegi võtaks, sest vahet pole - töö on töö - aga ka L&T pole praegu enam vabu töökohti. Praegu on selles mõttes halb aeg, et paljud firmad puhkusel ja uksed lukus. CNN-is( suur ehitusfirma) oli 1 vaba koht, aga inimesi palkab kontor ja nemad naasevad alles augustis.Eks vaatame, mis järgmine nädal endaga kaasa toob.

    VastaKustuta
  5. Olen ka siin lugenud Su blogi ja väga huvitav on. Meie perel ka plaan tulevikus Eestist minna, aga ootame, kuni lapsed veidi suuremad (väiksem alles 10 kuune). Igatahes palju edu!

    VastaKustuta
  6. Tere,

    Juhtusin ka mina juhuslikult sinu blogi lugema ja see andis mulle väga palju positiivset energiat enda asjaajamisteks.
    Tahtsin oma postitusega seda öelda, et elisa netipulgal on selline soodus, et saates sõnumi läbi selle MobilePartneri sisuga DATA7 numbrile 15020, siis nad aktiveerivad nädalaks ajaks interneti 6,90 euri eest, see teeb iga päeva kohta 1 euri kokkuhoidu ;)
    Võib-olla juba teadsid ka seda, aga soovisin ikkagi aidata ;)

    VastaKustuta
  7. Aitüma :) Igasugune abi on alati oodatud :)
    Ma bole blogis sellest veel kirjutanud, aga selgus, et see Saunalahti netipulk oli esimene kuu hoopis tasuta ja edaspidi sai teha sellise paketi, et 20 € /kuus. Nüüd saan juba ka püsiühenduse teha, aga pole veel jõudnud.
    Alguses oli küll ehmatav, et iga päeva eest tuleb selline summa välja käia, aga õnneks ainult ehmatuseks see jäigi ;)
    Suured tänud veel kord ;)

    VastaKustuta
  8. Tere! Kas saaksid seletada miks just selline %? Veromaksuks panin hetkel 3,5 % ( Paari kuu pärast tõstan seda natuke kõrgemaks, nii 6-7 %, et Soome riigile mitte võlgu jääda)

    VastaKustuta
  9. % sai sellepärast selline, sest Veros sedasi arvutati ja arvutati selle põhjal, kui palju ma ülejäänud aasta jooksul teenin. Ehk oletati, kui palju ma teenin. Kui aga juhtub nii, et teenin rohkem, siis peaks see % ka kõrgem olema. Kui Sa aastas näitesks 24 000 €, siis normaalne % oleks 15,5 jne. Kusagil netis on äkki ka mingid tanelid, aga kuna ma hetkel tööl ei käi, siis pole huvi ja vajaudust otsida olnud. Kui maksad % ettenähtust vähem, siis pead hiljem juurde maksma.

    VastaKustuta
  10. Tere! Sattusin Soome internetipulga kohta infot otsides siia blogisse:) Kui tohib, esitaks mõned küsimused sellega seoses:) Sooviks siis täpsustada, et kas ka hetkel on see Saunalahti pakkumine parim internetipulkade hulgas? Ja soetada saab seda täpselt nii lihtsalt, et iga inimene võib selle näiteks R-kioskist soetada ja mingeid muid kohustusi sellega ei kaasne? Hind on siis pulk ise 39 euri ja kõneaja juurdeostmine vastavalt siis kas nädala või päeva kaupa. Kirjutad ka siin, et sul avanes võimalus teha 20euri kuus pakett, kas kõik saavad sellist paketti teha?:) Oleksin maru tänulik kui leiad aega vastata:) Kniks ja kraaps ette ja taha!

    VastaKustuta
  11. :)
    Tervitused

    Jah, lähed ostad näiteks R-kioskist Saunalahti netipulga, maksab see vist praegugi 39,90€
    See pulk annab Sulle valida mitmeid variante, kuidas neti eest tasuda. Küll päeva eest, küll nädala ja kuu. Meie ostame iga kuu nö aega. Kuus kulub niisiis 20 €.
    Seda saab osta igaüks.
    Nett ise on täitsa normaalne. Igapäevased asjad saab vabalt ära ajada. Kui inimesed tööl on( lähiümbruse elanikud, kes kõik telefone omavad), siis saab vabalt netis ka saateid vaadata. Kui inimesed aga õhtuti juba koju tulevad (ja nende telefonid seda levi nõrgendavad)hakkab pilt hakkima.
    Meil pole häda midagi. Kui algul mõtlesimegi, et millegagi liituda, siis enam ei näe sellel mõtet ;)

    VastaKustuta
  12. Suur suur tänu nii kiire asjaliku vastuse eest:)) See kuuajaline tundub igati hea variant olema. Ja uue aja laadimine (kas nädala või kuu kaupa) toimub siis vastavalt nagu kodulehel neil kirjas, vastav kood vastavale numbrile ja aamen?:)

    Viikkopaketti (max. 4 Mbit/s.) hintaan 6,90 € / 7 vrk Tilausohje: lähetä tekstiviesti DATA7 numeroon 15020
    Kuukausipaketti 1 (max. 1 Mbit/s.) hintaan 19,80 € / 31 vrk Tilausohje: lähetä tekstiviesti DATAMEGA numeroon 15020

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma täpsustan seda laadimist õhtul, sest see pole minu rida. Nett on Tarmo kamandada, nii et küsin algul üle ja siis kirjutan ;)

      Kustuta
    2. Tänud, jään ootele :))
      Hakkasin juurdlema, et päris koodisaatmisest ilmselt ikka ei piisa, kuskile tuleb ju ikka tasuda ka enne, et saaks internetti kasutada:)

      Kustuta
    3. No, selgitasin veits asja ;)
      Lähed ostad R-kioskist selle pulga ära, seal on automaatselt raha juba peal. Saad kuu aega vabalt suhelda ja seejärel ise juurde hakata laadima.
      Kood on ostes kaasas.
      Paned jubina aga arvutile külge, kirjutad koodi ja hoplaa - valmis see ongi ;)

      Kustuta
    4. Super suur tänu info eest taas :)))
      Pulk soetatud ja toimib!:)
      Pulga soetaja saadab ka omapoolsed suured tänud:)

      Kustuta