Lehevaatamisi kokku

esmaspäev, 27. detsember 2010

Minu esimesed toimingud.

Kui ma olin endale  oktoobris 2010 selgeks teinud, et ma võin ja tahan ja saan Eestist ära minna, siis hakkasin vaikselt ka tegutsema.

Esimese asjana läksin raamatupoodi ja ostsin omale mõned soomekeelsed raamatud :
"Eesti-Soome sõnaraamat" , hinnaga 311.- krooni
"Suomi selväksi"õpiku , hinnaga 137.- krooni
"Suomi Selväksi " 2 töövihikut, hindadega 52.- ja 55.- krooni
"Soome keele grammatika", hinnaga 125.- krooni
"Soome keel" Berlitzi vestmiku ja sõnastiku koos CD-ga, hinnaga 399.- krooni
2 vihikut ja 1 märkmik kirjutamiseks , hinnaga 40.- krooni
Soome keelne raamat " Kuu-ukon kertomuksia" lugemise harjutamiseks, hinnaga 180.- krooni

                                                      Investeering tulevikku ;)
                                          
Kokku kulus 1299.- krooni.

Minu Soome keel enne õpikute ostmist oli täpselt nii palju, et kiitos ja hyvä päivä , ei midagi rohkemat. Ma ei teadnud isegi kuidas tuleb tähti hääldada - igas keeles on see ju individuaalne. Õpik aga on nii hea ja tasemel, et selle sai ruttu selgeks. Olen jõudnud läbi õppida 4 peatükki ( 18 on veel ees! ), see tähendab seda, et selge on astmevaheldus, verbid ja 1/3 käänetest. Õppida on veel palju-palju, aga ma ei muretse ja ei pea seda koormaks, sest MA TÕESTI TAHAN seda õppida. Ei ole sellist olukorda nagu oli koolis, kus tuupisid kohustuslikus korras. Loomulikult oleks keelt lihtsam õppida, kui oleks kasvõi üks tuttav, kes soomlane oleks. Praktika on kõige parem õpetaja. Eks ma Soomes  praktiseerin ;)


"Soome-Eesti sõnaraamat" sai laenatud kusjuures sõbrannalt, raha  kokkuhoid sellega ca 300.- krooni.
Vahepalaks nii palju, et detsembri alguses ütles seesama sõbranna, et tema tahab ka Soome ära minna :) Ta pole kusjuures ainuke, kes seda mulle rääkinud on....See näitab ilmekalt, mida eestlastest noored tegelikult Eesti elust arvavad.

Dokumentide ajamisest nii palju, et 18. detsembril käisin lastega fotograafi juures dokumendi pilte tegemas ja 21.detsembril käisin Kodakondsus - ja migratsiooniametis ID-kaartide avaldusi sisse andmas. Mõtlesin, et üks ID-kaart läheb maksma umbes 150.- krooni, aga minu meeldivaks üllatuseks maksab laste ID-kaart kõigest 50.- Jälle puhas võit  ;);)

Põhimõtteliselt olen praegu Soome kolimiseks teinud nii palju, et lastele dok.avaldused, õppinud veidike soome keelt ja lugenud läbi neti kuidas teised oma kodinad kokku on pakkinud ja üle lahe läinud.

Minu põhilised lehed, kus tuulan ja infot otsin, on:
www.mol.fi
www.estemb.fi
www.infopankki.fi

Tegelikult on mul pilt juba täitsa selge mida ja kuidas tegema peaks, aga lasen sellel 2010 aastal rahulikult ära lõppeda ja hakkas asjaga siis juba tõsisemalt tegelema ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar