Lehevaatamisi kokku

laupäev, 5. september 2020

Kaks satsi Saaremaale!

Iseenesest võiks kooli algusest kirjutada, sest september on saabunud ja kool pidulikult alanud. Seda enam tasub kirjutada, et kolmel neljast on täiesti uued tuuled, seega emotsiooni ilmselt jagub. 

AGA...kirjutan siiski oma Saaremaa loo ära!

Sellel aastal on kaks trippi Saaremaale juba tehtud, oktoobris ootab ees ilmselt kolmas sõit, sest siis on Saaremaa Kolme Päeva Jooks. Sel aastal ei ole ma mitte ühelgi võistlusel osalenud ja alates maikuust ei ole enam ka trenni teinud. Aga ma ei saa jätta end kiitmata, sest ma tegin ikkagi 5 kuud trenni nii nagu treener graafiku tegi. Mul jätkus seda tahtmist ja jonni, aga siis tuli koroona, mis võistlusi edasi lükkama hakkas... Maikuus lõpetasin treeningud ära, sest ma ei näinud enam jooksmisel pointi - võistelda ju ei saanud! Üleeile käisime õega üle pika aja jälle jooksmas ja noh...jooksmiseks seda küll nimetada ei saanud. Esimesel kilomeetril tundsin, et enam ei viisti ja tahaks koju tagasi! :):):) See jooksusamm ja see tempo oli nii naeruväärne! Me naersime oma jooskustiili üle ikka päris pikalt ja vägagi kõva häälega. AGA me ei andnud alla! Jooksime oma 5 km ära ja täna lähme uuele katsele. Püüan septembris-oktoobris nädalas kasvõi 2-3 kordagi jooksudressid selga tõmmata. Uskumatu, kui kiiresti treenitud põhi ikkagi ära kaob! Aprillis jooksin 12-14 km lõike täiesti külma kõhuga, nüüd võttis üks kilomeeter juba jala töntsiks.

Hetkel hakkab koroona jälle rohkem kimbutama, sest Rakvere Ööjooks otsustati juba ära jätta. Esialgu oli jooks kavas 15.augustil, siis lükati 26.septembrile, aga nüüd tuli otsus, et jäetakse ikkagi ära.
Rakvere ööjooksu puhul jääb mul osavõtumaksude osas korraldajate otsus arusaamatuks. Koroona tõttu jääb jooks ära, aga nad ei lase osavõtumakset uude aastasse lükata ega maksa seda ka tagasi. See on nüüd küll jabur. Üks asi on see, kas võistlus toimub ja ei viisti ise kohale minna, siis ma lepingi sellega, et kirjutan summa korstnasse, aga teine asi on see, kui võistlus korraldaja tõttu ära jääb. Miks ma siis selle korstnasse pean kirjutama!? Enamik korraldajatest lasevad pileteid edasi lükata. Ok, tagasi ei peakski võibolla maksma, aga edasi võiks ometi saada seda lükata. Hetkel läheb see raha siis kuhu? Mingit korraldust ju ei toimu ja kulusi ei ole. Aga näe – raha ka tagasi ei maksa ja järgnevasse aastase edasi ei lükata! Mage otsus, ma ütlen! Sellise otsusega on nad väga paljud jooksjad kurjaks ajanud ja kindlasti ei jäta nad endale sellega mingit head maikku.

Hetkel ma võibolla mõtlengi, et Saaremaa Kolme Päeva Jooks toimub, aga kardan, et tegelikult jääb ka see ära. Toimub see ju alles oktoobri keskel ja kuna koroona kogub jälle tuure, siis selleks ajaks on asi ilmselt taas hulluks läinud. AGA äkki mu ennustused ei pea paikka ja saab ikkagi lonkima minna. Seda ma ei taha, et juhtuks sama, mis eelmisel aastal ehk läksin ilma igasuguse trennita peale ja lõhkusin esimese päevaga oma põlve ära. Kui ma nüüd septembris-oktoobris kasvõi 8 kilomeetriseid lõike viitsin teha, siis need oleks juba abiks küll. Kõikide teiste võistluste osavõtutasud olengi juba korstnasse kirjutanud, selle võistluse puhul sooviks siis kogu raha eest melu nautida :):):)

Ok, lähme nüüd ikkagi nende kahe Saaremaa tripi juurde.

Esimene sõit oli no nii spontaanselt ette võetud kui üldse võtta saab. A la
„Mis teeme?“ 
„Lähme Saaremaale!“
„Lähme!“

Otsustatud! Autole hääled sisse ja minekut!


Sõrve säär. Siis oli väääga tuuline!

Sõrve säär oli see piirkond, kus oma aega veetsime ja seda sel lihtsal põhjusel, et Andi elab just seal. See oli kusjuures seesama aeg, kui viis motoratturit samuti Saaremaal olid ja kellest üks „Lihula tulistaja“ poolt maha lasti. Nad sõitsid meie ees Panga pangale. Kuna vihma sadas, siis meie pöörasime otsa ringi ja liikusime Sõrve edasi, nemad jäid meist sinna maha. Hiljem sõitsid nad meist uuesti mööda. Kui suur see tõenäosus ikka olla saab, et just sel ajal Saaremaal mitu 5-liikmelist mootorratturite seltskonda ringi sõidab? Ühesõnaga meie arvame, et tegemist oli sama pundiga. Ja üsna kõhe hakkas. Täna oled olemas - naudid elu ja homme sind enam pole... 

Saaremaal ei teinud me mitte midagi. Lihtsalt olime. Käisime Sõrve säärel, hullult tuuline ilm oli. 

Seejärel sõitsime niisama seal Sõrve tipus ringi. 

Keset metsa oli üks köis-kiik, mis on seal puu otsas juba mitukümmend aastat olnud. Ja tundub, et on järgnevad kümned aastad veel. Kui Andi väike oli, siis ta kiikus sellega. Nüüd, suurena, teeb ta seda endiselt. Ja kui millalgi oma lapsed saab, siis viib ka nemad sinna kiikuma. Kui keegi sõpradest talle külla tuleb, siis kuulub see kiik tema kodukandi kohustusliku ringkäigu sisse. Julgemad muidugi kiiguvad ka. Nõrgemad võtavad kiigest korra kinni ja kiljuvad, kui hirmus see on! :) Mina ju ometi millegi ees risti ette ei löö! Võtsin minagi hoo sisse ja lasin köiel end kiigutada. Kui jalad enam-vähem puulatvasid puutusid, siis hakkas südame all kergelt kõhe, aga samas oli äge ka. 

Täitsa kiigun :)

Kui oma Sõrve-ringi ära olime teinud, siis maandusime oma sihtpunktis, Andi maakodus. 

Korralik saare saun oli juba küdema pandud ja meil ei olnud muud teha, kui seda lihtsalt nautida. 

Vot sellestsamast saunaõhtust tekkis minul ka see PÄRIS sauna soov ja sealt sai alguse minu kilesauna mõte. 
NB! Minu kiletalgude teise etapi võtame ette 19.-20.septembril. Kui ilm ikka kannatab! Kirja me selle kuupäeva igatahes paneme ;)

Teist Saaremaa trippi kaalusime tegelikult juba minu kilesauna talgude ajal, sest Andi ütles et ta hakkab 8.augsutil oma „majakat“ püsti panema, et tulgu meie ka seda tähistama. Kui päev lähenema hakkas, siis ei saanud me pühapäevaseks tagasisõiduks autole bronni ja mõtlesime, et ei hakka siis minema. Kui laupäev juba päris käes oli ja midagi teha ei olnud, siis otsustasime ikka minna ja hoopis esmaspäeval tagasi tulla. Seda enam, et õues oli suur suvi ja laupäeva õhtul pidi Sõrve sääres Terminaatori kontsert olemaa. Aivar Pohlak on nimelt selline tore mees, kes korraldab juba mitmendat aastat Sõrve sääres tasuta kontserdeid. Eelmisel aastal oli esinejaks Smilers. Mina sain aru, et kontserdi korraldamise eesmärgiks on Sõrves seltsielu edendamine. Terminaatori õhtu oli suisa fantastiline, sest ilm oli võrratult VÕRRATU. Sõrve säär on ilmselt Eesti kõige tuulisem paik, aga just sellel õhtul ei olnud seal grammigi tuult. Ilm oli soe, päike loojus metsa taha, meri oli peegelsile, rahvast oli palju. Õhtu oli lihtsalt fantastiline! Terminaator oli ka tasemel. Ma ei mäletagi millal ma viimati lives Terminaatorit vaatasin :) 
20 aastat tagasi kuulasin Terminaatorit sõrmed püsti, lauldes kõiki laule kaasa, sest sõnad olid lihtsalt niivõrd pähe kulunud. Ka sel õhtul oleks võinud vabalt sõrmed püsti visata, sest kontsert ja kogu see õhtu oli lihtsalt niivõrd vägev. 

Imeline õhtu

Päike loojub...


Õhtu!

Öö hakkab saabuma!

Järgmisel päeval läksid kõik teised Andi maakodust ära, meie Maritiga jäime sinna, sest meil ei õnnestunud autole bronni saada ja pühapäeva õhtul ei viitsinud sadamasse elavasse järjekorda ka istuma minna. Kuna meil kiiret ei olnud ja võisime vabalt ka esmaspäevani tiksuda, siis jäimegi päevaks veel saarde ja nautisime taaskord PÄRIS sauna. 

Sauna!Sauna!

Mis Andi „majakasse“ puutub, siis tegemist on mingisuguse lätlastele kuuluva merepoiga (või ma ei teagi, kuidas seda õigesti nimetada) , mille tipus olid mingid andurid. Päris pikk ja suur rauast kolakas. Vedeles meres üsna mitu kuud kuni Andi selle oma hoovi lohistas. Nüüd värvis selle sini-must-valgeks ja sai Torgu Kuningriigi üheks sümboliks :):):) 

Andi "majakas"

Pühapäeval kondasime kusjuures Sõrve sääre sõjaväe punkrites, mis on II maailmasõja pärand.

Ühte pimedasse punkrisse pidin peaaegu oma elu jätma ja karjusin oma kurgu nii valusaks nagu pole seda elus varem teinud. Olime parasjagu kusagil kottpimedas urkas, kui telefoni valgusekiir näitas põrandale, kus oli miski metallist konksutaoline asi. Marit küsis, et kas see on uss w? Mina vastasin, et ei ole, mingi metallist konks vist. Hakkasin lähemale minema, kui märkasin, et minu enda jalgade ümber väänles mitu ussi. Issssvvver-sussver, seda seakisa, mis mu suus siis välja tuli!! Ei saanud kuhugi joosta ka, sest olin maa all kusagil kauges ruumis! Ja seljataha ei julenud ka valgust näidata, sest ma kujutasin oma vaimusilmas ette, KUI palju neid usse seal veel olla võib! Appi, kui õudne see oli!!Mina, keda väga harva üldse ehmatada õnnestub ja kes üldiselt midagi ei karda, karjusin nii nagu torust tuli! Röökimise saatel ma seal hoonsest igatahes välja sain ja arvata võib, et enam ma oma jalgasid sinna hoonesse ei tõsta. 


See usside pesa!!!!


Suur maja keset metsa!



Loodus


Siseneme maa alla





Selle mäe all peitub mitmekorruseline hoone!


Auk, keset metsa!

Aga käisime teistes kohtades ka. Keset metsa oli näiteks 3-korruseline maja, teises kohas hiigelsuur auk jne.jne. Päris huvitav oli. Kui ajaloo reis tehtud oli, siis vaatasime niisama ka ringi ;) 

Kivid

Otsitud-leitud!

Kiviaed vol 1

Kiviaed vol 2

Kiviaed vlo 3

Hüpe vette :)

Päeva lõpetasime kai pealt merre hüpates. Ilm oli ju imeliselt soe ja merevesi oli ka täpselt selline, mis kustus ujuma. Õhtul, kui olime Maritiga kahekesi saarde jäänud, käisime kai peal uuesti päikeseloojangut vaatamas ja seda fotografeerimas. 

Lasen päikesel merre minna

Ühesõnaga need Saaremaa nädalavahetused on ägedad ja kindlasti tuleb neid veel. Järgmisel aastal pidi Sõrve sääres jälle uus kontsert tulema ja kavatseme sellest osa võtta. Jahile ja kalale kutsusti meid ka. Need asjad tuleb ju ka kunagi ometigi ära proovida! 

Nägudeni, Saaremaa! 

Saaremaal saime Saaremaa sööki :)



4 kommentaari:

  1. Mul jäi suvel üle kuu aja jooksmisega vahele kui Eestis puhkusel olin. Augustis uuesti alustades oli vähe kange olemine küll ja lihased sutsu valusad esimene nädal. Samas kiirus suurt kukkunud polnud. Augusti viimasel nädalal jooksin juba enda 5K rekordi. Aga nagu enne, et sai muuseas 10 kildi rajale pööratud, eriti ei kisu veel, ehk oktoobris. Ise pole kunagi võistlustest osa võtnud, ehkki aegu vaadates võiks oma vanuseklassis täitsa esineda😁

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No aga siis tasub ju proovida. Mine saa võistluskogemus ka kätte. või siis ära mine, sest võid sõltuvusse sattuda :):):)
      Tegelikult ikka mine, sest osade võistluste melud on ägedad ;)

      Kustuta
    2. Olete finantstüli tagajärjel võlgu ja kõik teie katsed pankade ja finantsasutustega on teie kehva krediidi või muu tõttu asjata. Sain oma poe avamise eest probleemideta üle 90 000 €.
      Kui olete tõsine inimene ja vajate siiski laenu, võtke temaga ühendust tema e-posti aadressil:

      E-post: company.finanzierung01@gmail.com

      Kustuta
  2. Olete finantstüli tagajärjel võlgu ja kõik teie katsed pankade ja finantsasutustega on teie kehva krediidi või muu tõttu asjata. Sain oma poe avamise eest probleemideta üle 90 000 €.
    Kui olete tõsine inimene ja vajate siiski laenu, võtke temaga ühendust tema e-posti aadressil:

    E-post: company.finanzierung01@gmail.com

    VastaKustuta