Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 30. august 2020

Kiviaia ladumise koolitus - ladumise ABC!

Enne, kui ma ükskord selle Saaremaa sissekande juurde jõuan, kirjutan siiski nädalavahetuse tegemistest. Käisin laupäeval-pühapäeval kiviaia ladumise koolitusel. Kirjutangi sellest, sest värske teema ja põnev ka ju.

Põhimõtteliselt on see samas ka juhend, kuidas kiviaeda õigesti laduda. Peale minu sissekande lugemist on meil tükk-tükk maad rohkem ladumisproffe! :):):):)

Koolitus toimus Läänemaal Soolu külas Taaveti talus. Kodust 35 km kaugusel. Põhimõtteliselt toodi mulle hea koolitus otse koju kätte. Eks see ladumine ja selle põhitõed on mul oma nokitsemistega tegelikult juba üsnagi selged, aga suurte kivide ja kopaga töötamise osas kogemused puudusid. Mul on ju kindel plaan ikkagi ise oma krundi ümber see kiviaed ära laduda! Kevadel lasin vana aia lahti tõmmata ja kivid valli tõsta. Kui ladumiseks õige aeg käes on, siis on hea võtta. Hetkel on kivivalli ees kasvamas päevalilled, mis mulle niiiiiiiiii väga meeldivad. Iga päev jalutan neist mööda ja lihtsalt imetlen. Vot niii vähe ongi õnneks vaja! :)

Minu päevalilled! :) Kivivalli pole nähagi ;)

Teise nurga alt ka, siit näeb  rohkem kivi

Mesimummud teevad tööd

Koolituse juhendajaks oli suurepärane kivimeister Arvo Saad. Aedade ladumise kogemust on tal üle 20 aasta. Mõnus ja muhe tegelane! Kopameheks oli Noarootsist pärit Guido Vaikre, kes tegi kopaga suurepärast tööd. Kuna nad on Arvoga juba pikalt koostööd teinud, siis on ka temal juba omad kogemused olemas, milline kivi kuhugi sobida võiks.

Grupi suuruseks oli kuus inimest, mis ongi lagi, sest rohkema rahva puhul läheb tööjaotus keeruliseks, sest kõigile ei jaguks lihtsalt tööd. Ja rahvas, kes kohale olid tulnud, olid samuti väga mõnusad. Hea ja ühtne tunne tekkis kõigiga :) Maksis koolitus 50 eurtsi - ütlen ära, et raha läks õigesse kohta ;)

Nii, lähme nüüd kiviaia ladumise ABC juurde!

Koori tulevase kiviaia põhjast muld/huumus ära, vähemalt 15-20 cm sügavuselt.

Pane põhja ca 15-20 cm liiva. Pigem 15 cm, siis ei vaju kivid liiga sügavale maa sisse.

Soovitav on liiva laiemalt panna, sest siis on põlvili hea tööd teha, ei saa mudaseks.

Mõõda kivimüüri põhja laiuseks nt 90 cm, tõmba liiva sisse joon.

Pane kahele poole äärde põhjakivid - vaheldusmisi kord suur, siis väike.

Kivide paigaldamisel jägi kivi kallet, mis peab olema müüri sisse.

Vala keskele väikseid kive või killustikku, kõik peab olema võimalikult tihe.

Hakka teise ritta otsima sobivaid kive.

Järgmise kihi kivid ei saa olla suuremad, kui sellele eelneva kihi kivid!!!

Kiviaia kõrgus peaks vastama põhja laiusele, kui põhi on 90 cm, siis kõrgus ka max 90 cm

Siis muudkui laod ja sobitad, laod ja sobitad, laod ja sobitad - lõpuks ongi müür valmis! 

Ja nüüd natuke pikemalt ka.
Esmane põhitõde on see, et koori muld ära sealt kuhu kiviaed tulema peaks. Peale mulla koorimist pane põhjaks liiva. Parim liivakihi kõrgus on 15 cm. 20 cm jääks juba liiga paks ja siis peaks kopp liiva ka kinni patsutama. Liiv on see element, mis ei külmu ja seega ei saa maapind talvel sellest kohast ka kerkida. Lisaks laseb liiv ka vihmaveel ilusti voolata. Liiva pane natuke laiemalt, kui kiviaed, sest kui seal laduda ja toimetada, siis liiva peal on hea pehme olla ja vihmase ilma korral ei lähe ka tegutsemise koht mudaseks.

Teine põhitõde on see, et põhjakivid laotakse sammuga üks suur kivi, teine väike, üks suur, teine väike. Esiteks on visuaalselt ilus vaadata ja teiseks suured kivid toetavad väiksemaid.

Kive laotakse kahelt pool, nii, et keskele jääb tühi ala. Et aed ikka ilus oleks, siis siledam pool väljapoole. Sellise sammuga on ok minna, kui paned ühele poole 3-4 kivi ja teiselt poolt sama palju.

Keskmine osa, mis alguses tühjaks jääb, tuleb ära täita kuni esimese kihi kõrguseni, sest siis saad sinna peale juba teise kihi kive panema hakata. Keskele pannakse üldiselt need kivid, mis ladumiseks ei sobi. Meie kasutasime koolitusel tavalist suurt kildu ja see pidigi parim täide olema, sest esiteks on väikestest kividest alati puudus ja teiseks on kild nii tihe, et kivimüüri sisse ei jää üleliigseid tühje kohti. Kui tühje kohti pole, siis ei tule konnad või linnud pesi ehitama, mis omakorda rästikuid-nastikuid ligi meelitavad. Tee tihe aed, siis ei tule kutsumata külalised ja umbrohi ei kasva ka läbi.

Kõrguse ja laiuse vahe võiks olla üks ühele. Kui laius on üks meeter, siis kõrgus peaks sama olema.

Kive peab paigutama nii, et kivi kalle oleks kergelt müüri sisse. Kui tõesti külm müüri nihutama peaks, siis kukub kivi sisse, mitte välja. Aga sisse ei saa ta tegelikult kukkuda, sest müüri sees on täide juba olemas. Paljud kivimüürid sellepärast lagunevadki, et kivil on kalle väljapoole. Esimene lagunemise põhjus on loomulikult see, et ehitatakse otse mullapinnale. Minu väiksed kiviaia-lillepeenrad hakkavad kindlasti lagunema, sest olen need ju otse mullale ladunud.

Kui müüri ladumisel tekib selline koht, kuhu kuidagi õiget kivi ei leia, siis jäta see koht vahele ja lao kaugemalt edasi. Küll milalgi ikka õige kivi välja ilmub ;)

Reegel on see, et järgmisele reale ei laota suuremaid kive, kui on alumisel real ehk all kõige suuremad, siis sellest väiksemad, seejärel omakorda väiksemad ja lõpuks pealmised kivid. Loogiline onju ? :)

Kõige tähtsam on muidugi see, et kive ikka jaguks. Kui kive pole, siis ongi keeruline õiget kivi leida. Meie ladusime koolitusel üles vana kiviaeda, mis juba aastaid tagasi ära lagunes. Kopp kaevas kivid maa seest välja ja tõstis ühte hunnikusse. Loomulikult oli kividega koos ka muld, mis ei ole aga üldse tore, sest täna sadas vihma ja väääääääga, vääääääääga jama oli selle muda seest kive otsida. Kivid peaksid ikka olema puhtad. Selleks tasub enne ladumist kivihunnikud natuke laiali tõmmata, et vihm mulla maha saaks pesta. Kui ma oma lillepeenraid ja ääri ladunud olen, siis olengi laiali laotanud. Seda ka sel põhjusel, et siis on kergem vajalikku kivi otsida. 

Rohkem ei olegi vist midagi lisada, sest kõik oluline sai kirja.

Sellest ka, et kuidas mõõta põhjalaiuse õiget mõõtu. Noh, et põhi ei läheks kitsamaks või laiemaks. Mõõdad paikka pandud kivi alumisest äärest teisele poole (kuhu kivi veel pannud ei ole). Vaatad õige laiuse ja tõmbad liiva sisse joone. Suht keeruline selgitus vist.

Aaaa, no sellest ikka ka, milliseid vahendeid vaja oleks, et töö ilma probleemideta sujuks.

Vaja on:
Tropid (aasadega laiad nöörid kivide tõstmiseks), kang, sõrgkang, terava otsaga haamer (a la nagu pottseppadel on), labidas, kuvalda, kaitseprillid, põlvekaitsmed, head kindad, turvakingad, kiiver ja hea kopp koos kopamehega.

Ühesõnaga oma kiviaia laon ma üles oma jõududega, sest peale maakivi vundamendi taastamist ei raatsi ma raha eest küll enam kedagi kutsuda :):) 

Aia ladumise tahaks ette võta järgmisel suvel või siis hiljemalt ülejärgmisel. Tuleval talvel/kevadel käin taas järelkäruga põllul kive kogumas. Suuri, põhjakive on piisavalt, aga keskmiste ja väikestega on  tuuga - neid on kindlasti juurde vaja. 

Kui täna koolituselt koju sõitsin, siis ei läinud ma otse koju, vaid käisin nokitsesin natuke talu juures. Vaatasin ühte nurka, kus võiks tegelikult kohe laduda, sest kive on ja liiva ka, aga....Jätab selle ikkagi järgmisse aastasse, sest hetkel on neid poolikuid asju juba parasjagu - vanad põrandalauad oleks vaja ära staabeldada; sauna talgudest on natuke veel oksi vedada; kuuri võiks ära koristada, üks nurk on veel rehaga üle käimata ja seega tasandamata; aiamaal ja kasvuhoones saab juba korda luua ja maad talveks ette valmistada ja kindlasti on midagi veel, mis hetkel meelde ei tule. Lisaks lähevad nüüd lapsed taas kooli ja ise ka - sinna läheb juba osa aurust. No ja palgatööd on ka ju vaja teha! Seega üritan teha nii, et sel aastal uusi talu-projekte enam juurde ei võta!
Hahahha, saan ju ise ka tegelikult aru, et ma praegu valetasin! :):):):) 

Fotosid ikka ka:

Muld ära koorida

Liiv põhjaks panna

Troppimine

Põhjakivid - suur, väike, suur, väike

Laotud kahelt poolt, keskel on vahe

Keskelt on vahe killuga täidetud

Osa aiast hakkab juba looma

Põhimõtteliselt VALMIS!

Läksime lõunale - sell, meister, sell

Vana hea seljanka

maiust ikka ka :)

Kvaliteedikontroll


Oma ala meistrid - Arvo ja Guido

Gäng pädevaid ladujaid

Nüüd peaks põhimõtteliselt igaüks kiviaia ladumisega hakkama saama. Jõudu!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar