Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 10. oktoober 2013

Tööandja kiusamine?

Jutt tuleb endisest tööandjast.
Täpsemalt siis - Tarmo endisest tööandjast.

Kõik sai alguse sellest, kui tööandja keset novembrikuud avastas, et töölisele on 0,16 € tunnis rohkem makstud ja nüüd oleks aeg tööliselt see 16 senti tunnist tagasi küsida.
Tagasi see võeti, ja veel keset imelist jõuluaega.

Just, just  - tööandja maksis kogemata 16 senti tunnis rohkem ! :D
Seitsme kuu peale siis ca 200 €

Tagasi algusesse.

Tarmo esimene töökoht oli ju rendifirma, mille eestvedajateks on eestlastest abielupaar.

Algul tegi Tarmo ehitustööd ja 2012 alguses nn metallitööd Turu telakal, vuntsis " Viking Gracei" - seda suurt ja uhked Vikingi laeva ;)

Tööandjaga mingeid probleeme ei olnud.
Nägin kohe alguses, et ehituses on tunnipalk väiksem, kui TES ette näeb, aga kisa polnud plaanis tõsta, kuna olime tänulikud, et töö olemas oli.

Aeg ajalt oli palgalehtedel kergeid näpukaid, a la pekkased maksmata, või mõni muu piskuke. Maksmata summadest sai firmat viisakalt informeeritud ja asjad sai ilma probleemideta lahendatud.

Ühel novembrikuu päeval tehti Tarmole teatavaks, et talle on alates maikuust 16 senti tunnis rohkem makstud ja selle kohta tehakse detsembris tagasiarvestus.

Kirjutasime tööandjale, et kuna apsakas ei olnud töölise põhjustatud ja tääline ei olnud sellest üldse teadlik, siis võiks selle tagasiarvestuse samamoodi kuude kaupa teha.
Jõulude aeg sedasi terve summa maha kraapimine on rohkem nagu karistuse eest. Ikkagi imeline jõuluaeg ju.
No tõesti ! - kes üldse paneb 16 sendist palgavahet tähele?!
Liiati oli seal ühelt TES-ilt teisele üleminek, kus tunnipalgale lisandus ka  pädevuslisa (teatud %).
Seda 16 sendis palgavahet ei oleks sealt keegi otsida osanud!

Sellepeale saime proua ülemuselt üsna konkreetse vastuse:

1) meil on sõlmitud sinuga tähtajaline projektidega seonduv leping aastaks 2012
2) lepingus on palganumber 10,90 €/h
3) palk tõusis kokkulepitult nädalal 14 (11€/ h)
4) firma ei karista töölist, tööline on saanud kokkulepitust suuremat tulu
5) töötaja saab kaks korda kuus palgalehe, kust on võimalik jälgida/ kontrollida tunnipalga õigsust
6)töötajal on õigus koheselt reageerida võimalikus eksituses palga osas töötaja kahjuks, samas on korrektne informeerida koheselt tööandjat võimalikust eksitusest tööandja kahjuks
7) alates nädalast 46 on toimunud palgatõus 1,9%, ehk sinu palk on nüüd 11,21€/ h + 6,3%
8) kliendi sõnul oled tööl laevas viimast päeva 18.12.12 sellele järgnevad joustotundide tasandamised ja lõpparve, kuna veel ei ole infot uute projektide algamise kohta ja töötaja soovist jätkata firmas.
9) sooviksin suhelda töötajaga otse, ilma abikaasa vahendamiseta

Hahahaha, sooviti ilma abikaasa vahendamiseta suhelda - sain ma ikka õigesti aru?
Mis ta siis ise vahendajat mängis? 
Kirja alla kirjutati härra ülemuse nimi nagu tema oleks kirjutanud. Tegelikult kirjutas selle siiski proua ülemus ise. Seda oli kohe aru saada. Esiteks see ärapanemise maik ja teiseks oli copy-pastest nime kirjastiil hoopis teistsugune.
Ok, vahet pole, kes kirjutas.  

Põhimõtteliselt tehti meile selgeks, kes ülemus on.

Mind see ausalt öeldes vihastas. Kui Tarmo tegi ehitustööd, siis maksti kogu töösuhte ajal palka TES-ist vähem. Ja nüüd, kui kogemata üle maksti (mis hiljem selgus, et ei olnudki tegelikult üle makstud!!!), siis tehakse töölisest põhimõtteliselt patuoinas, et tööandjat sellest ei informeerinud. 
Tööline on olnud korralik ja teinud tööd korralikku tööd.
Jätnud need sendikesed kasvõi motivatsioonitasukski! 

Olgugi, et mina oleks selle ehituse tunnihinde pärast juba vastulöögi andndnud, oli Tarmo see, kes ütles, et pole mõtet.

Ok, aeg läks edasi. 
Mul omad tegemised, unustasin asja juba ära.

2013 aasta alguses tööandjal tööd pakkuda polnud ja Tarmol oli kodus istumine. Nagu see ka 2012 aasta alguses oli. Sellel aastal oli kodusistumist ca 2 kuud. Kuna tööd endiselt ei pakutud ja palka kusagilt ei tulnud, otsis Tarmo uue töökoha. Kaua sa neid imasid ikka ootad?

Märtsi alguses oli niisiis uus töökoht olemas. Samal ajal pakkus ka vana firma tööd. Tarmo seda vastu ei võtnud, sest oli tal ju uus töökoht, koos tähtajatu töölepingu, norm töötundidega ja norm palgaga. 

Ok, tööle ta sinna vanasse firmasse enam ei läinud. 
Kuna tööd oli seal alates 2011 aasta suvest tehtud, siis sai ka töötõendit küsitud. Töötõendeid tuleks ikka küsida, et vajadusel oma töökogemusi/staaźi tõendada.

Nii...saadetakse siis töötõend. 
Ma tegin ümbriku lahti ja kohe ka vihastasin :D
Töötõendile oli kirjutatud töötatud aed (kusjuures kuuspäevad olid täiesti valed), mis alal tööd tehti ja kaunistuseks veel lause :" 7. nädalal pakuti töölisele tööd, millest tööline keeldus"

MIDA ta selle lausega nüüd saavutada tahtis või MIKS see sinna kirjutati - pole õrna aimu ka mitte. Esiteks ei tohi selliseid lauseid sinna kirjutada (kohtuotsusedki selle kohta olemas) ja teiseks oli töösuhe selleks ajaks (7.nädalaks) juba ammu lõppenud !!
Ise nad teevad selliseid "toredaid" lepinguid.

Ega´s midagi - palusime uut tõendit.
Sel korral oli tõend korrektne. 

Läks veel natuke aega mööda, kui levisid jutud, et firma ei maksnud aiandis inimestele pekkaseid välja ja nüüd olevat salaja, vaikselt kokkuleppele jõutud, et maksavad tagant järgi. 
Noh, ei tea öelda vastas see tõele või mitte, aga selline kõlakas käis. 

Kuna selline kõlakas ringi liikus, siis otsustasin Tarmo asjad ka ette võtta ja kõik üksipulki läbi vaadata/arvutada. 
Lisaks lugeda ka metalli/pleki TES-i, mille alusel Tarmole telakal palkka maksti.

Ho-ho-hoo, ütlen ma.

Kõige lahedamaks üllatuseks oli see, et terve lomapaluuraha kühveldas firma oma taskusse!!!
Loma paluraha on 50% puhkuserahadest. 
Kui Tarmo sai puhkuserahasid ca 2000 €, siis lomapaluuraha sellest on 1000 €! Päris kopsakas summa endale kühveldamiseks.

NB!Puhkuserahasid maksid nad ka 22,5 päeva eest, olgugi, et õige oleks olnud 25 päeva eest.
Kui töölisel on sama tööandjaga järjest mitu lepingud sõlmitud, siis loetakse seda jätkuvaks lepinguks ja kuna aasta oli täitunud, siis oleks pidanud ühe kuu eest 2,5 päeva arvestama, mitte 2!

Tuli välja, et TES-i alusel maksti talle ka 3. taseme palkka, kuigi maksma oleks pidanud neljandat. 
TES-is on loetletud tööd, mis kuhugi kategooriasse kuulub. 
Tarmo tegi 4 kategoorias loetletuid töid. Vahe tunnis 0,83 €. 
On ju tibake suurem, kui see haletsusväärne 0,16 €!?
Seega ei maksnud tööandja mitte liiga palju vaid liiga vähe!

Loen siis TES-i edasi ja saan teada, et laupäevaste ületundide eest oleks pidanud maksma lisahüvitist (ehitajatel seda tingimust ei ole). Loomulikult neid ei makstud.
Pühapäeva tasu jäi ka maksmata. 

Ja sedasi vaikselt igalt poolt natuke. 
Kujutage ette - see oli ainult Tarmo palk. 
Töölisi on seal aga 150-250 (oleneb hooajast) ja kui igaühelt natuke näpistada, siis tuleb kokku ikka päris korralik summa.

NB! Kui kellelgi  veel selle Sibeliuksenkatul asuva firmaga mingisuguseid küsimusi on, siis võite kirjutada. Vaatan te asjad üle!

Just 2-3 päeva tagasi kontrollisin ühe endise töölise palgalehed üle. Ülla-ülla, ikka leidsin mingi törtsukese, mis maksmata oli jäänud. Ise ajavad nad seda programmide süüks (kui pekkastest jutt on) ;)
Ei tea, kas lomapaluuraha puhul oli ka programm süüdi w? :):)

Kui olin Tarmo asjad kõik üle vaadanud ja numbrid kokku löönud, siis sain maksmata jäänud summaks ca 6000 €. 
Õige, õige - 6 0 0 0  €!!!!!!
Arvestasin sinna sisse ka ehitusalal maksnud väiksema tunnitasu.
Praeguseks on osa ehitusala tunde aegunud ja see summa enam nii suur ei ole, aga 4000-5000 on see ikkagi.

Need kaks leedukat, kellest ma paar sissekannet tagasi kirjutasin, said veel eriti hullult vastu pükse. Seal oli lisaks palgajamale veel muud lepingud mängus, mida sujuvalt tööliste nimedele tehti!!
Mindi ja võeti tööalistelt lepingutele lihtsalt allkirjad alla. Ega nemad ju aru saa millele alla kirjutavad. Põhimõtteliselt on see juba politsei rida.

Nii...Kui mul ülevaade Tarmo asjadest olemas oli, siis tegime aprilli alguses tööandjale dokumentide taotluse, kus nõudsime välja viimast töölepingut ja töölise kohta tema töötatud töötunde.

Arvate, et sellele reageeriti?
Eksite - ei reageerinud keegi.

Aprilli lõpus saatsime tööandjale selgituse nendest maksmata jäänud tasude kohta ja nõudsime avaldusega veel kord dokumente.

Arvate, et sellele reageeriti?
Dokumendi soovile ei reageerinud keegi, aga nõude osas väike reaktsioon oli. Selline imepisike.

Kontole maksti lomapaluuraha, millelt võeti verona maha 60% !!! Kontole sisuliselt midagi ei laekunudki! :D Kaotus sisuliselt 400-500 €! (ei viitsi praegu täpset numbrit arvutada)
Ka sellise käitumisega rikkus tööandja seadust.
Lomapaluuraha oleks ta pidanud maksma töösuhte lõppedes ja selle protsendiga, mis töölisel oli, mitte siis, kui tööline seda ise kerjama hakkab!
Tööandja küll ei selgitanud, miks ta 60% maha kraapis, aga ma tean, et kui verokaarti pole, siis on õigus kinni pidada 60%. Tööandjal oli töösuhte lõppedes töölise verokaart olemas!!

Selle lomapaluuraha asjaga pöördus minu poole veel 2 inimest. Nende lõpptulemus oli see, et lomapaluuraha maksti kenasti välja ja õige vero%-ga ehk sellega mis töölisel seal töötades oli!

Oli selge, et asi läheb nugade peale, sest selline käitumine nagu tööandja viljeles, jättis ikka kõvasti soovida. 
Isver-susver - kutsund tööline kontorisse, selgitanud asjad omavahel ära, oleks asi sellega lõppenud!

Kus sa sellega!

Kuna nõutud dokumente ei saadetud ja teisi maksmata jäänud summasid isegi mitte ei kommenteeritud, siis saatsime mai alguses maksunõude.

Vastukaja oli null.

Mai keskel läksime Eestisse ja tuli aeg, kus ma ei viitsinud neid tööasjadele isegi mitte mõelda, veel vähem vaadata. Uued toimetused tulid ;) :)  
Terve suve oli asi niisiis õhus.

Soome tagasi tulles ei olnud see asi mul ausalt öeldes isegi meeles, aga Tarmo ise küsis, mis sellest saanud on. Kuna midagi saanud polnud, siis hakkasin end uuesti liigutama. 

Septembri alguses kirjutasin töökaitsele avalduse ja nõudsin dokumente nende kaudu välja. Ootasin kuu aega ja ei mingit tagasiside. 
Kirjutasin oktoobris uuesti töökaitsesse. Alguses vabandati, et asjaga ei oldud tegeletud ja seejärel lubati kohe samal päeval tööandjaga ühendust võtta. 
Võetigi.
Päris kõike, mida tahtsime, ei saanud, aga ühe osa küll.

Töökaitse spetsialist saatis meile edasi ka tööandja, proua ülemuse,  e-kirja.
Oi, vot see ajas mind juba päris vihaseks!

Proua ülemus oli seal põhjendatud, miks Tarmole joustotunnid kohe välja maksti. Mingeid kuradima "joustotunde" tegelikult olemas ei ole, sest tegemist on puhtalt ületööga.

Ühesõnaga tunnid, mida hiljem tasandatakse (kui inimene tööpäeval ära on). Mitte kusagil ei ole mingit kokkulepet, et tööline mingeid joustotunde teeb ja kui selline paber ka olemas on, siis on see õigustühine. Iial ei tea, mis pabereid nad töölise nina alla lükkasid. Enamik töölisi siiski ei valda soome keelt.
Töölepinguseadus sellist terminit nagu "joustotund" ei tunne (pead päris ei anna, aga minu arust pole ma sealt küll sellisest terminist midagi lugenud. Pean seaduse uuesti läbi lugema - kindluse mõttes!). 

Ühesõnaga püüdis proua ülemus selgeks teha, et tehtud tunnid maksti kohe ainult Tarmole välja.
Ja lugege nüüd mis põhjusel!
Põhjus oli selline, et Tarmol oli kodus TÖÖTU naine ja kaks last, lisaks Tarmo olevat lausa anunud (nii kirjutaski : aneli), et tööandja tema puhul erandi teeks - RASKE MAJANDUSLIKU OLUKORRA TÕTTU!!! 
No mida kuradit!?
Täiesti sulaselge vale!
Esiteks maksti KÕIKIDELE tehtud tunnid KOHE välja (vähemalt neile, kellega meil kokkupuude/suhtlus oli), millest võime siis järeldada, et kõik palusid raske majandusliku olukorra tõttu erandit.
Teiseks ei olnud ma sel ajal ka töötu! Töötu olin ma ainult siis, kui koristamast ära tulin ja soome keelt õppima läksin (41 päeva) ja see aeg jääb laevaehitusest ikka vääääga kaugele.
Sellise jura lugemine ajas harja ikka väga punaseks.

Kes nad enda arust on?!

Ongi selline tunne, et kui orjatööd enam teha ei tehta ja oma õiguste eest seisma hakatakse, siis surutakse maha ja trambitakse korralikult veel peal ka.

Ja milleks töökaitsele üldse sellist jura ajada?  Need toredad luuled võib kohtule jätta.

A, ja seda ka. 
Tööleping lõppes objekti valmimisega, eksole. 
Laevuke sai valmis 10.jaanuaril 2013.
Aga tööleping lõppes nende paberite järgi miskipärast 24.jaanuar 2013!?

Teate miks? 
Sellepärast, et prouased-härrased tasandasid töötunde, mis üle olid! 
Isegi siis veel tasandavad, kui töösuhet enam ei ole! :D 
Tehke järgi ;)

Seadus ütleb selgelt, et kui töösuhte lõppedes tunnid tasandamata jäävad - tuleb need välja maksta.
Nemad on oma töölepingusse tasandamise ajaks kirjutanud 6 kuud.
Väga õige - seadus näeb ette, et ületundide tekkimisest 6 kuu jooksul peab ära tasandama.
Nad vist arvavad, et kui töösuhe lõppenud on, siis ka veel 6 kuud.
Tegelikult teavad nad VÄGA täpselt, mis õige on, aga nad arvavad (ja loodavad), et kõik töölised on lambad. 

Tasandasid  nad ka muidugi vahvalt -  kõik ületööd tund tunnilt. Tegelikult peab tasandama 1,5- ja 2-kordselt (olenevalt siis kas ületöö oli 50% või 100%). Ainult siis saab tund tunnilt tasandada, kui tööline ise nö vaba päeva võtab ( a la käib Eestis). Kui tööandja töölise koju istuma jätab, et need tunnid ära tasandada, siis peab kasutama protsendipõhist tasandamist.

Tasub ära märkida, et peale meiepoolset ühenduse võtmist tõusis ehitustöölistel palk ja lausa euro võrra (muidu tõsteti 10 sendi kaupa!). Ja tunnipalk oli ka õige, nii nagu TES ette näeb!
Silmad pidid peast välja kukkuma, kui nägin, et töölisele oli isegi ületööd kinni makstud!
Ei tea nüüd kas see just tänu meie surkimisele oli, aga siis need asjad igatahes muutusid.
Saavad küll, kui tahavad!

Nüüd on kogu see kupatus lahti selgitatud.
Püüa siis tänulik olla (et alguses tööd anti), kui sinuga nagu nartsuga käitutakse!

Küsiks nüüd siinkohal - kas see on tööandja kiusamine, kui asjaga kohtusse läheme?


8 kommentaari:

  1. minge kohtusse, saate vähemalt raha kätte ja ehk nad hakkavad lõpuks aru saama, et tööline on ka inimene

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Raha ei olegi selles loos, ausalt öeldes, kõige tähtsam. Samas ei kavatse neile ka midagi kinkida.

      Just see nende suhtumine ajab närvi. Töölised on tõesti nagu koerad.

      Kuuldavasti on üks firma neil juba peesse läinud ja härra ülemus olevat ka keelu saanud. Tundub, et tegemist on tõega, sest praeguses firmas ei figureeri härra nime ei omanike ega liikmete nimekirjas.
      Kuna täpselt ei tea, siis rõhutan, et kuuldavasti.

      Kustuta
  2. Esimene kirjalik nöue ehk reklamatsioon peatab nöude aegumise kulu. See tähendab, et see nöue ei ole aegunud, kuna esialgne nöue esitati kirjalkult öigel ajal.

    VastaKustuta
  3. Siis kysid veel viivitamise eest protsente. Kohus teeb seda koguaeg.

    VastaKustuta
  4. Mən cənab James Wood bir qanuni Və Hörmətli kredit Sahibindən edirəm. Biz maliyyə yardımı ilə dinamik şirkətidir. Biz pis kredit və ya pul ehtiyacı olan biznes investisiya, ödəmək üçün maliyyə yardımı ehtiyacı olan şəxslər üçün vəsait borc. Mən sizə bir kredit təklif şad kimi, biz etibarlı və benefisiar yardım ki, sizə məlumat üçün bu orta istifadə etmək istəyirik.

    Poçt ünvanı vasitəsilə bizimlə əlaqə saxlayın: jameswoodloan@gmail.com

    Maraqlı əgər geri yazın.

    FULL NAME .........
    SEX ..........
    COUNTRY ..........
    KREDİT MƏBLƏĞİ .........
    MÜDDƏTİ ......
    TELEFON NÖMRƏSİ: .........

    təşəkkür

    cənab James

    VastaKustuta
  5. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta