Lehevaatamisi kokku

laupäev, 16. märts 2013

Dekreet, vanemahüvitis, lasterahad ja kõik muu, mis puudutab lapsi.

Ma ei ole normaalne! Täna on laupäev. Päev, kus võiks ju pikemalt magada, sest kedagi kooli-lasteaeda saatma ei pea, AGA mina ajasin end voodist juba kell 7 välja!
Ma ütlen, et see on minu puhul täiesti arusaamatu !!! :D Päev tundub kuidagi nii pikk. Kell on alles 9, aga tunne on selline nagu oleks miljon asja  juba ära teinud. Nüüd kriblan arvutis ja vaatan "Puutepunkti". Tänaseks teemaks on kasupered ja kasulapsed. Olen varasemalt  mõelnud, et võtaks ka hea meelega lastekodust 1-2 last. Vanuses 4-6, mine tea - äkki ka vanemas vanuses. Lihtsalt sellepärast, et lastele perekond  ja kodu anda. Teha midagi head, eelkõige lastele, meie kogukonnale ja lisaks kõigele muule teeks see hingele ka pai . Suureks üllatuseks jagas  Tarmo minuga seda mõtet. Näed, avastad veel uusikülgi ;) Seega mine sa tea - äkki see ei jäägi lihtsalt mõtteks ;)

Ok, siit siis lubatud teema, mis on seotud raseduse,  laste kasvatamisega ja sotsiaalsete garantiidega Soomes.

Kõikide hüvede taotlemise reegel on üldjuhul see, et avaldus tuleb teha 2 kuud enne hüve algust. Nii Kelale, kui ka tööandjale (dekreeti või lapsehoolduspuhkusele jäämisest teavitamine).

Alustame  esimese hüvega, mis ettenähtud on ja mille saab juba enne sünnitamist  kätte: äitiysavustus ehk nö emapakk.

Paki saamise tingimuseks on see, pead elama Soomes või kuulud Soome sotsiaalsüsteemi, rasedus peab olema kestnud vähemalt 154 päeva ja arsti juures on käidud enne  4. raseduskuu täitumist.

Valida on kas 140 € verovabalt või siis pakk, mis saadetakse juba enne lapse sündimist koju.

Selle aasta Kela emapakk on  selline:



Kes üksipulki kõiki asju näha tahab, siis:
http://kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/100502155308EH?OpenDocument

Mina valisin 140 €, sest juba praegu on mul riideid ja igast nänni nii palju, et ma ei näinud selle paki võtmisel mingit mõtet, sest enamjaolt on pakis siiski riided.

Meie käesoleva hetke varud:

                                                              piisavalt bodysid...

                                                       piisavalt sipukaid ja öökombesi...

                                                       piisavalt sviitreid, tsempreid...

                                                           piisavalt kleidikesi, püksikesi...

                                          piisavalt lühikeste varrukatega pluusikesi-bodysi....

                                             ja piisavalt palju õuekombesid.

Kombed on juba nostalgia. Pildilolev esimene talvekombe ja kolmandana olev aluskombe on veel Karolini ajast. Neid on kandnud ka Janeli ja kannab siis ka Johanna. Lapselt lapsele, dadaaaa :)

Kõik teised riided on kusjuures kirparitelt ostetud ja selliste toredate hindadega nagu 0,20-1,5 €. Kombed olid veidi kallimad, nii 3-4 €, aga igast sipukad, bodyd ja pluusikesed on küll praktiliselt sentide eest.

Aga selline reegel on küll, et kojutoomise riided peavad uued olema ja  need jäävad siis ka alles ;) Nostalgitsemise jaoks.

Teiste riiete puhul ei näe ma mitte mingisugust mõtet neid poest tutikatena osta ja raha niisama laristada. Laps neid nagunii ära kanda ei jõua - paar korda saab selga panna ja juba on välja kasvanud. Pigem ostan ühe (poest ostetud) pluusi asemel 10 kaminakivi. Kamin annab sooja kõigile, seega 100 korda kasulikum investeering ;)

Lisaks sellele võtan Johanna puhul tõsisemalt käsile korduvkasutatavad mähkmed. Karoliniga ei viitsinud sellise asjaga üldse jamada, Janeli puhul natuke juba jamasin, aga Johanna puhul püüan siis ikka korralikult tegeleda. Asi ei ole selles, et nagu ma ei jõuaks enam mähkmeid osta või olen kulutamise viimse piirini viinud, vaid pigem selles, et ma ei kannata ise seda mähkmetest tulevat keemia haisu! Päris tõsiselt. See, mis sealt seest tuleb, on ikka tõeliselt pläka. Kuna tüdrukud olid mõlemad juba 1,5-aastaselt mähkmetest väljas ( kohe päris väljas siis - ei olnud enam öösel ega ka õues midagi all - olen selle ise ääretult uhke :):)!, kui vaatan, mis vanuses praegu veel õue neid mähkmeid alla topitakse), siis tekib küsimus, et mis see aastakse nende mähkmetega jännata oleks, eksole. Noh, külas ja reisidel jään ikka tavaliste mähkmetejuurde. Eks siis paistab, kuidas ma nende mähkmetega majandama hakkan :)

                                                    Mähkmete ja pükste varu ;)

Kõik on ostetud jällegi kirparitelt.
Tagareas olevad mähkmed on kasutatud ja ostetud hinnaga enamasti 4-5 tükki kimbus hinnaga 0,50-0,80 € kimp, kokku seega ca 3-4 €
Eesreas on imamismähkmed (esimene veerg) ja mähkmepüksid koos mähkmega (2-3 veerg - sees on imamismähe) ja  4. veerus lihtsalt mähkmepüksid. Enamjaolt on tegemist uute asjadega v.a.viimases veerus olevad 5 ülemist paar. Ostetud hinnaga 1-3 € /tükk, kokku seega  ca 15-20 €
Kusjuures nende hindadega on ka ulmelised vahed. Enamasti on need püksid-mähkmed Kela pakist ja kes ei viitsi mähkmemajandusega tegeleda, see paneb kirparile müüki. Hinnad võivad kõrvuti asetsevates boksides olla ikka mega suur. Ühes boksis küsitakse koos sisuga pükste eest 12 € ja kõrval TÄPSELT sama asja eest 1 €. Üks küsib hinda, mis poes on, teine tahab lihtsalt lahti saada.  Poes maksavadki need uutena kusagil 12-16 €/tükk. Poest küll osta ei kannataks :)

Pakis on veel natuke pudi-padi nagu närimiskõristi, sidemed, kondoomid (et jumala eest veel ühtelast ei tuleks :) ! ), käärid, hari, kraadiklaas, hambahari, pudipõll, raamat, kreem, alusvakstu, paar rinnahoidjakaitset ja midagi vist veel.

Olen kõik tite-ea mänguasjad alles hoidnud, tite-ea raamatuid on ka piisavalt, muu tilulilu on samuti olemas, seega ei ole minul paki võtmisel küll mingit mõtet.
Tegelikult ongi kõik asjad juba olemas, ainult vanker on vaja osta. Eestis on vanker olemas, aga kuna ma ei kavatse ja ei viitsi seda vankrit edasi-tagasi vedama hakata, siis tuleb siin ka vanker välja vaadata.
NB! Uut ei kavatse osta, sest ei näe jällegi mõtet ;) 150-200 € saab siin juba täitsa korraliku vankri. Mul ei ole Emmaljungat vaja, teises vankris  saab laps samamoodi oma une magatud ja ma ei usu, et see  vankri nimi kuidagi tema intelligentsust  ja kasvamist mõjutaks :) Meie rahakotti mõjutaks aga küll. See oleks ju juba terve kamina hind, mitte ainult kivide :D

Olen spetsiaalselt ühevärvilisi sipukaid ja bodysid ostnud, etneid siis väheke tuunida:

                                                  Spetsiaalselt Johannale ;)

Saime selle emapakiga ühele poole ja jätkame äitiysraha teemaga ehk dekreediga.

Dekreeti võib jääda kõige varem 50 argipäeva (pühapäevad ja pühad arvestatakse välja) enne arvatavat sünnitust, kõige hiljem 30 päeva.

Dekreeti maksab Kela ja seda kokku 105 argipäeva eest ehk ca 4 kuud. Dekreedile on õigus, kui rasedus on kestnud vähemalt 154 päeva ja rase on enne sünnitust Soome sotsiaalsüsteemis olnud vähemalt 180 päeva.

Dekreedi summa arvestatakse eelmisel aastal vero poolt kinnitatud andmete põhjal ehk minu puhul läheks arvesse aastal 2011 teenitud tulud. KUI minu tulud olid aastal 2012 vähemalt 20% suuremad, kui aastal 2011, siis võin teha taotluse, et arvestataks aasta 2012 tulusi. Siin on aga oma point. Arvesse lähevad  6 kuud, mis korrutatakse kahega ja sedasi saadakse kokku nö aastatulu. AGA arvesse lähevad need 6 kuud, mis on VAHETULT enne dekreedi algamist. Minu puhul siis alates novembrist.

Mina olengi see "õnnelik", kes jääb nii öelda kahe arvestusmeetodi vahele. Aastal 2011 mul praktiliselt tulusi polnud ja aastal 2012 novembrist kuivas töö samuti kokku, kaks viimast kuud istun üldse ilma tööta kodus. Samas juunist kuni oktoobrini olid täitsa korralikud tulud. Häpi mii ei muud :)
Seega saan mina nii dekreeti, kui ka vanemahüvitist miinimumi järgi.
Miinimum päevaraha on 23,77 €, kuus ca  600 € (kuusse arvestatakse 25 päeva).
Sealt läheb veel vero maha. Kela poolt makstavate hüvitistelt makstav  vero on vähemalt 20%. Kui tundub, et see 20 % on liiga suur, võib taotleda muutosverokortti. Veros  vaadatakse/otsustatakse, kas tuleb väiksem %.  Täpsemalt ei oska selle muutosverokaardi kohta hetkel midagi juurde lisada ;) Mina näiteks ei hakka mingit muudetud kaarti taotlema, läheb nii nagu Kela ette näeb.

Kui selle vanemahüvitise 6. kuu arvestamise juurde korraks tagasi tulla, siis minu arust on see vägagi 5+ süsteem. Näiteks, kui inimene saab teada, et ta last ootab, töökoha leiab ja tal seda tööd ka teha on, siis on võimalik täiesti korralik dekreet ja vanemahüvitis välja teenida.

Et dekreedi ja vanemahüvitise maksmine/arvestamine liiga lihtne poleks, siis selle puhul on ka omad tehted.

Dekreeti makstakse kokku 105 argipäeva, sellest 56 esimest päeva 90 % varem teenitud palgast (miinus maksud), järgnevad päevad 70% varem teenitud palgast (KUI töötulud ei ületa 35 457 €).

Dekreedi ajal on isal  õigus isapuhkusele jääda. Selle eest maksab Kela kokku 54 argipäeva. Emaga samal ajal võib isa puhkusel olla 18 argipäeva, siis makstakse raha nii emale, kui ka isale. Kui varem pidi esimesed 18 päeva ära kasutama enne, kui vanemahüvitise aeg lõppeb, siis nüüd (alates 2013 aastast) võib kõik 54 päeva pidada järjest. Kas siis kohe peale vanemahüvitise lõppemist või siis enne, kui lapsel täitub 2 eluaastat.
Makstakse 70 % varasemast palgast (miinus vero).

Vanemahüvitist hakatakse maksma peale dekreeti ja seda makstakse kokku 158 päev ehk ca lapse 9. elukuuni.
Vanemahüvitist makstakse 30. esimese päeva eest 75 % varem teenitud palgast (miinus maksud). Ühes kohas on kirjas 75%, teises kohas jälle 70% , kumb siis  õige on - ei tea. Edasi tuleb tõenäoliselt väiksem %, aga milline - ei tea. Eriti palju see väiksemaks minna vist ei saa.

Kes neid % langemisi täpsemalt teab, see võib selgitada ;) Kela lehel ka kirjutab, et dekreedi puhul 56 esimest päeva ja vanemahüvitise puhul 30 esimest päeva, aga edasi ??? Edasi peab kusagilt kaevama hakata, aga ma ei viitsi. Vähemalt praegu mitte ;) Laupäeva hommik ikkagi ;)

Lähemalt võib ise lugeda:
http://kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/300307125754HL?OpenDocument&navtdid=100209144114HL

Kui vanemahüvitis lõppenud on, siis läheb mamps kas tööle või jääb lapsega edasi koju. Mina kohe kindlasti kuhugi tööle tagasi tormama ei hakka, kui laps kõigest 9-kuune on. Ma ei kujutaks ette, et ma peaksin ta lasteaeda viima, olgugi, et võimalus oleks, sest lasteaias koha saab.
Vähemalt  nii mitte, et viin lapse lasteaeda, lähen ise tööle ja õhtul lähen võtan ta sealt ära. Ei-ei, selle jaoks on ta liiga väike. Nii võibolla küll, et issi on õhtul temaga kodus ja mina teen tööd õhtuti ja nädalavahetustel. Lasteaeda paneks alates 2-aastaselt, varem kindlasti mitte.

Igatahes, kui emps koju jääb, siis on tal õigus taotleda lapsehooldustasu ehk kotihoidon tukea.
Seda makstakse kuni lapse 3-aastaseks saamiseni.
Ühest alla 3-aastase lapse eest makstakse lapsehooldustasu 336, 67 €
Pere sissetulek summat ei mõjuta.
Kui peres on veel alla 3-aastaseid lapsi ja ta lasteaias ei käi, siis makstakse lapse pealt lisaks 100,79 €
Kui peres on üle 3-aastane laps, aga kes ei ole veel kooliealine ja ta lasteaias ei käi, siis makstakse lisaks 64,77 €
Kõikide pealt lähevad loomulikult maksud maha.
Näiteid saab lugeda:
http://kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/110608102343HL?OpenDocument

Lisaks sellele on võimalik juurde taotleda hoitolisä, mille taotlemisel arvestatakse pere sissetulekuid. Kui 4-liikmelise pere tulud kuus on ca 1700 €, siis saab hoitolisä täis-summas ehk 180,17 €/kuus. Kui sissetulekud on vähemalt 3890 €, siis ei saa mingit hoitolisä. Vahepealsete summade pealt arvestatakse Kelas.

Lisaks sellele arvestatakse juurde ka kuntalisä, mille summa oleneb sellest, kus piirkonnas elatakse. Osades piirkondades sellist lisa polegi, samas mõningates piirkondades on see lisa päris suur.
Turus näiteks ei ole kuntalisä.

Lapsilisä ehk lasteraha

On verovaba raha ja makstakse järgnevalt:
1. laps - 104,19 €
2. laps - 115,13 €
3. laps - 146,91 €
4. laps - 168,27 €
5. laps ja iga järgnev laps - 189,63 €

Selline hüvitis on ka, et kui vanem näiteks  poole kohaga tööl käib (maks.30 h /nädalas), siis saab osalist hoidmisraha ehk osittainen hoitoraha, summas 96,41 €/kk (miinus maksud).
Makstakse seda eeldusel, et peres on alla 3-aastane laps või laps kes käib 1.- 2. klassis. Kui laps on 4-5-aastane, siis sellisele hüvitisele õigust ei ole.
Makstakse ainult ühe lapse eest, olenemata sellest, et peres on rohkem  tingimusi täitvaid lapsi (näiteks: 2,5-aastane laps + 1.klassi õpilane) ehk kuus makstakse ikka ainult 96,41 €.

Äh, rohkem ma küll kirjutada ei viitsi ja kõik vajalik saigi minu arust kirja pandud. Kui millegi osas targemaks saan, eks siis lisan juurde või parandan.

Pere ja lastega puudutavaid teadmisi saab ise juurde ammutada:
http://kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/110701111752EH?OpenDocument

Kõik need kurjurid, kes arvavad, et ma kaaskodanikke nüüd raha kerjama ja lunima õpetan, siis päris sedasi need asjad siiski pole. Niisama neid hüvitisi siiski ei saa. Ja kui inimesel on õigus neid saada, siis valgustamine ei tohiks küll nüüd nii suur kuritegu olla. Onju, eksju :) Ärgem siis kurjustagem ;)

Täna on jälle kaunis päiksepaisteline ilm (olgugi, et hommikul oli -15) ja ma ei hakka vist uhkustama, kes mäe peale  śaślõkki grillima ja mugima lähevad :D

Śaślõkk kenasti marinaadis ootamas;) Nämm-nämm-nämm


11 kommentaari:

  1. Mina arvan küll, et sellised ülevaatlikud õpetused on väga kasulikud. Oleks selline ka Prantsusmaa kohta. No jah rase ma muidugi pole, aga oh kuidas ma igatsen ühte pisitillukest juhendikest omas emakeeles või siis vähemalt inglise keeles, mida ja kuidas ja kuna ma tegema peaksin, et kõik elu oleks korrektne. Siiani ei tea paljusid asju ja ei oska küsida ka kuna ei tea mida küsida. Arvan, et sa tegid oma varajase ärkamise ja selle postitusega paljudele teene ja see abistab asjadest aru saamisel nii mõndagi inimest. Ja ma ei arva, et see oleks mingi kerjamine. Kui on ette nähtud ja võimalik saada, siis miks mitte ka kasutada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen ise ka seda meelt, et on inimesi, kes on õigustatud saama, aga kes ei oska infot otsida ja on vägagi OK, kui keegi natuke suuna kätte näitab.

      Ei kujutaks ette, et peaks asju uurima ja pusima prantsuse keeles, seega edu :):) Minu jaoks oleks see juba kõrgem matemaatika :D

      Kustuta
  2. Tere, Virge!

    Super blogi sul, oleme oma perega palju kasulikke näpunäiteid siit saanud, tore, et otsustasid taas kirjutama hakata :)
    Pole küll veel süvitsi uurinud, kuid esmapilgul vaadates sealt kela lingi alt avanevaid dekreedirahade arvutamiskäike, siis tundub justkui nendega saaks üsna palju manööverdada. Et kui selle viimase 6 kuu jooksul pole eriti teeninud, siis saad arvutada nende kuude põhjal, mil teenisid. Just järgmnine näide jäi silma:

    Maritan äitiysraha alkaa 1.7.2012. Hän voisi päivärahaa varten esittää 6 kk:n tulonsa ajanjaksolta 1.1.–30.6. Koska hän on ollut työttömänä 1.4.–30.6., työttömyysaika ohitetaan ja 6 kk:n aikaa jatketaan ajalle, jona hän on ollut työssä.
    Marita on työskennellyt 1.10.–31.12.2011 sekä 1.1.–31.3.2012. Päiväraha lasketaan ajalta 1.10.2011–31.3.2012 ansaittujen tulojen perusteella (6 kk:n tulot, jotka kerrotaan kahdella).


    Et kas selle näite järgi sina ei peaks saama oma päivarahade arvutuse perioodi enda huvides ettepoole "sättida"?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Heips ;)

      Hea näide :)

      Kahjuks minu puhul see ei toimi, sest ma ei ole ametlikult töötu, olen osalise ajaga töötegija ehk saan palka ja teatud osa maksab Kela. Jaanuaris ja veebruaris tegin ikka natuke tööd ja seega lähevad need kuud arvesse. Märtsi ja aprilliga annab ehk mängida, sest siis ei tule mul tõesti ühtegi tööpäeva. Aga, kui ma hakkan tagasi arvestama alates veebruarist, siis tuleb see summa ikka suht niru, sinna miinimumi kanti (miinimum makstakse, kui aastatulud jäävad alla 10189 €).
      Saatsingi alguses Kelale oma palgalehed juunist kuni oktoobri lõpuni, kenasti 6 kuud. Selle peale tuli aga üsna kiiresti vastus, et loevad viimased 6 kuud ja paluti tööandjalt selle aja kohta palgatõendeid. Lugesin siis ise uuesti üle ja avastasin jh, et VIIMASE 6 kuu tulud.

      Kustuta
  3. Mina jäin lapseootele eelmise aasta novembris (2012) aga veebruaris saadeti sundpuhkusele. Seega olin 6 kuud sundpuhkusel, augustis sündis juntsu juba. seega viimase 6 kuu järgi poleks midagi saanud arvutada, (kela maksis töötuabiraha siis) aga arvutada saab ka eelmise aasta sissetulekujärgi, et arvutasid siis 2010-11 aasta järgi (vist)...

    Ja see on täielik hullumajapuhvet, käisin kuus 2 korda kelas korda loomas, et kas ikka kõik õigesti täidetud ;SSS

    Nüüd saab poiss 6 kuuseks kohe ja mees saab veel 3 nädalat vanemapuhkust (oli vist nii) mõnus. Minult võetakse pool rahast siis lõpukuul ära, pole hullu, mees saab palju rohkem. Mees küsis siis Kelast, mis siis saab ? Öeldi, et vormistan ennast tööotsijaks ? aga kas kela maksab siis töötuabiraha kuni töö leian? Enne kui laps on 2,5 ma tööle aga EI LÄHE, aga c300e + lastetoetus 100e ära elab ? Aga kui maksavad töötuabiraha juurde siis ju miks mitte ? Miks nad ei peaks maksma ? 100 küsimust ;) Ma ei saa vanase kohta tagasi ka minna, firma läks kaheks ja teine pool müüd ära suurfirmale.

    VastaKustuta
  4. Hei Virge
    Mul on heameel su yle ja leidsin ka sinu blogi guugeldades:-), sa oled nii värvikas inimene :-)

    VastaKustuta
  5. Hei jälle!

    Ka meie perel on sel aastal juurdekasvu oodata (sügisel) ning otsustasime samamoodi minna sünnitama Eestisse. Esimene laps tuli ka seal ilmale ja seetõttu asi tuttavam, sugulased seal jne...
    Seoses sellega tekkis küsimus, et millist bürokraatiat on oodata seoses Soomes vakituisena elava naise Eestis sünnitamisega? Kas paberimäärimist/asjaajamist palju?
    Ja teine küsimus veel, et kuna sügisest plaanime kogu perega ca pooleks aastaks (ehk ajutiselt) Eestisse naasta ning Soome üürikorteri üles öelda, siis kuidas säilitada nö "sissekirjutust" Soomes? Kas mõne tuttava juurde ennast kirjutada või on ka muid variante?

    Kena kevade jätku Virgele ja teistele toredatele inimestele!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui naine muidu alaliselt Soomes ja Soomes Kelaga kõik korras, siis asjaajamist tuleb nii palju, et lapse paberid tuleb hiljem korda ajama hakata. Kui naine sünnitaks Soomes siis isikukoodi tegemisega ei oleks probleeme ja laps oleks kohe sündimisest registris. Kui sünnitus toimub Eestis, siis lapse suhtes sebimist on. Eestist võtke kindlasti inglise keelne sünnitunnistus.
      Kuna mul seisab endal see sebimine ees, siis täpsemalt ei oskagi hetkel öelda, mis veel on...

      Minu arust peaks sissekirjutus Soome säilima, kui sa end Eestis kuhugi sisse ei kirjuta. Päris kindel pole. Kui on võimalik tuttava elukohta registreerida, siis sellest oleks kindlasti abi. Saaksid posti ja kirjad ka tuttava käest kätte jne. Nagu ma aru saan, siis kõik muud asjad seoses Soomega säilivad...olete sotsiaalsüsteemis jne. Pool aastat võib ilma probleemideta nö "välismaa"l olla. Üle selle võib juba küsimusi tulla.
      Ei oska paraku selle kohta rohkem midagi kosta.

      Kustuta
  6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  7. Alar! Kela lehelt tasubki kõike seda lugeda. Isapuhkus muutuski alates 2013 algusest.

    VastaKustuta
  8. Litsentseeritud raha pakkuja taskukohane kapitali 3% intressimäära saadaval ette kohalike ja rahvusvaheliste laenuvõtjaid, kas oled tõsiselt huvitatud saada tõelist raha ilma stress? Kas vajate seda raha äri ning vabastada oma arveid? Meil on tagatud annab välja sularaha teenuseid meie kliendid üle kogu maailma. Meie paindlik laenamise paketid, raha saab töödelda, ja üle laenusaaja võimalikult lühikese aja jooksul pöörduge meie spetsialisti nõu ja raha planeerimine, kirju meile nüüd kohta: (golden.tfs001@gmail.com)

    VastaKustuta