Lehevaatamisi kokku

laupäev, 24. september 2011

Kuidas lapsed Soomes kohanenud on ja kuidas/kust õppida soome keelt?

Kaks soovilugu :D:D

DJ Virge kirjutab nüüd lugejate poolt esitatud kahest küsimusest – soovisaade koos soovilugudega :D
Võtan need 2 teemat siis väheke laiemlat läbi ja ei vasta ainult kommentaaride leheküljel, sest tõenäoliselt on huvilisi veelgi ;)

Teema nr 1: “Laste kohanemine Soomes, lasteaias/ koolis ja üleüldse”.
Teema nr 2: ”Kust ja kuidas õppida soome keelt”.

Laste kohanemine Soomes

Ütlen ausalt, et nii head kohanemist poleks ma uneski osanud ette näha. Olin ennast palju, palju hullemaks ette valmistanud :)

Kui tean, et Karolini koolipäev juba lõppenud on ja suuretoa akna peal juba tema kojusaabumist ootan, siis naratan alati heldimusega, kui näen teda üle sebra kõndimas. Ta jääb tee ääres nii ilusti seisma, vaatab kenasti mõlemale teepoolele ja astub alles siis ülekäigurajale – loomulikult ainult valgetele ribadele :):) Oi, kuidas ma kartsin seda aega...Kuidas ma mõtlesin, et kas ta veab mul ikka välja. Veab... ja kuidas veel :) Ta on mulle öelnud, et võib päris üksi ka koolist koju tulla, et ta oskab!:) Kuna naabripoisid käivad Karoliniga samas klassis, siis enamik ajast on tulemine/minemine sama. Nii ta nendega läheb ja peale kooli ka tuleb. Mõned harvad hommikud on sellised, kus poistel kool varem hakkab, siis viin teda loomulikult ise kooli.
Karolinile koolis meeldib. Mingisuguseid negatiivseid kommentaare või arvamust ei ole ma tema suust veel kordagi kuulnud. A..paar nädalat tagasi käisid nad kooliga Turku hallis mingil kontsertil, siis ta ütles küll:” Issver, kui jama see oli !!:):)” Lapse suu :)
Õppimist antakse pigem vähe, kui palju. Selle kohta ütles õpetaja, et nad ei soovi õppimisega lapses stressi tekitada. Ja õigus tal on – lapsel pole mingit stressiraasugi. Kooli läheb hea meelega ;)

Selline oli siis kõige esimene kodune ülesanne - ei saa nagu üle pingutada ju :):)

Me ise õpime kodus rohkem, kui vaja oleks. Matemaatika vihiku oleme vist kõik juba “ära teinud”. Pliiatsiga vihikusse pole otseselt kirjutanud, aga läbi arvutanud-mõelnud-vaadanud oleme küll. Õnneks on ta mul suhteliselt suure huviga tüdruk. Eriti huvitab teda matemaatika ja kõik, mis on loodusega seonduv. Kirjutamise ja kirjatehnikaga ei viitsi ta aga eriti vaeva näha. Pooled numbrid/tähed on nagu varesejalda :):) Küll need varesejalad ajaga ilusamaks lähevad ;)
                                                  Tüdrukute tähtsad graafikud :)
Kui Janelile lasteaeda järgi lähen, siis ütleb ta peaaegu iga kord :”Täna polnud jälle igav:”Lapse kohta päris huvitav lause ülesehitus :) Aga täpselt nii ta seda ütleb. Peaks ju ütlem, et täna oli tore või põnev või vägev - noh, midagi taolist :):) Ju tal on siis see aju mõttekäik sama keeruline, kui emalgi :D
Ma pole veel kordagi tema suust kuulnud, et oli igav või jama või üldse midagi negatiivset. Jah, seda on küll ette tulnud, et peale nädalavahetust ei taha ta esmaspäeva hommikul eriti tõusta ja siis on ta küll oma unise häälega öelnud.”Ma ei taha lasteaeda!” Kui ta korralikult unest ülesse olen kõditanud ja selgitanud, et nad teevad ju lasteaias igasuguseid põnevaid asju, et lähme ikka. Selleks ajaks, kui juba lasteaia poole kõnnime, on see hommikune mittetahtmine ununenud. Lasteaias teevad nad tõepoolest igasuguseid asju. Nagu ma varem kirjutanud olen, siis on neil seal lasteaias päris palju erinevaid ruumikesi ja nurgakesi, kus erinevaid mänge mängida + mattidega lamamisruum + sulistamise vannike + suur saal ronimise-hüppamise atribuutikaga. Hästi palju ollakse õues ja käiakse metsas kondamas. Juba järgmisel teisipäeval lähevad nad jälle metsa matkama.
Õues ollakse loomulikult ka siis, kui vihma sajab. Ma ei pea silmas mingit tibutamist vaid ikka korraliku sadu :):) Sellepärast siin ongi need vihmariided nö kohustuslikud ;)
Kontakt kasvataja ja vanema vahel on samuti üsna märkimisväärne. Kui Janelile järgi lähen, siis tuleb kasvataja ka üldjuhul ( mitte küll 100% , aga enamik kordadest ) juurde ja räägib, kuidas Janeli lasteaiapäevake möödus. Igal nädalal antakse nädalaprogrammi kohta koju ka väiksed infosedelid.
Iganädalane infosedel - punasega joonisin loomulikult ise alla, et lapsele moonakoti ikka kaasa paneksin ;)

Kui Janeli esimest päeva lasteaeda läks, siis ta nägu ja olemine oli veits nagu nutune ning oli näha tema segaduses olevaid tundeid, aga see oligi vaid selle päeva tunded. Enne lasteaeda minekut tegin ma kodus tegelikult kõvasti ka eeltööd. Rääkisin talle praktiliselt iga päev, et ta on juba suur ja tubli tüdruk, kes läheb Soomes lasteaeda jne.
                                                    Janeli päevakava lasteaias
Janeli on lasteaia ja soome keelega väga hästi kohanenud. Selle nädalal kasvataja just kiitiski Janelit , et ta saab soome keelest väga hästi aru, ja et ta püüab juba ka rääkida :)
Kui tüdrukud kodus oma mänge mängivad, siis kuulen juba päris tihti kiitost, ole hyvä ja selliseid lihtsamaid sõnu/lauseid. Päris naljakas on kuulata :)

Kui oleme 2-3 nädalat Soomes koha peal olnud, siis hakkavad nad juba küsima, et millal Eestisse lähme, et mitu ööd veel magama peab :) Ju neil hakkab sisetunne juba ütlema, et varst-varsti peaks jälle Eestisse saama :):)

Soome lastega nad eriti ei mängi, sest neil on siin juba oma sõpruskond, kellega mängida - tegemist siis eestlastega :)

Kokkuvõttes võin öelda, et Soome kolimine ei ole lastele mingisugust stressi tekitanud. Seda on neis kohe näha. Üheks suureks rõõmuks minu jaoks on veel see, et tüdrukud on nii kaua terved püsinud Igaks juhuks sülitan nüüd 3 korda üle õla : fui,fui, fui :)

Kui mõnel tekib küsimus pisut vanemate laste kohanemise kohta, siis võin 11-aastase naabripoisi kohta öelda, et ka temavanused kohanevad väga hästi ja pole mingeid probleeme. Naabripoiss kartis ise ka alguses, kuidas koolis saama hakkab jne ( ei osanud ju samamoodi soome keelt ). Kui temalt nüüd mõned nädalad tagasi küsisin, et kuidas lood on, siis läbi laia naeratuse sain vastuse, et kõik on lahe, tore ja vägev.

Soome keele õppimine:

Minu soome keele õppimine käib siis endiselt vanaviisi: õpikud, ajalehed ja telviisor.
Õpikutest võtan nüüdseks selliseid peatükke, mis segaseks on jäänud ehk mida on tarvis järele õppida. Nüüd on tegelikult enam-vähem see aeg käes, kus tuleb sõnavara laiendada - lihtsalt uusi sõnu õppida. Käänded ja lõpud lähevad enam-vähem juba paikka. Kui kahtlen ja parasjagu ka kodus olen, siis vaatan kohe õpikust järele.
Nüüd on mul veel selline taktika, et ostan nädalas 1 “Ilta-Sanomat”ajalehe. Rohkem ei raatsi nädalas raha kulutada :):) Seda lehte nämmutan siis põhimõtteliselt terve nädala :):) Joonin sõnu alla, vaatan käänamist jne. Iga teksti loen ikka mitu korda läbi. Kusjuures läbi loen KÕIK kirjutatu- ka reklaamid. Ühesõnaga kõik.
Loomulikult kuuluvad endiselt ka telesaated õppekavasse – valimatult kõik.

Siit aga siis mõned õppimisvõimalustega leheküljed internetist:

Minu erilised lemmikud:

Ei ole eriti sirvinud, aga Teie võite seda teha:

Ja igati hea lehekülg on vot see, sest sealon kõige kohta infot:

Loodan, et suutsin oma vastustega huvilisi natukenegi valgustada.

Olkstolks, varsti uued teemad ;)

8 kommentaari:

  1. Lugesin su blogi siis umbes nii 3,5h järjest. Kõik lugesin läbi. Alates esimesest postitusest kuni kõikide kommentaarideni. Olen ise soomes elanud 2,5 aastat. AInult tööd teinud ja tean kõike mida sa oled läbi elanud. Nüüd lent agasi Eestis aga naine räägib juba ammuilma, et lähme ka soome elama. Tal ema seal ees juba 5a. elanud ja tahab et me kolmekesi, mina tema ja laps, ka koliksime sinna. Ja kui ta siin minu kõrval ka seda sinu plogi poole silmaga luges siis on veel suurem huvi ja tahtmine minna...

    Aga tekkis üks küsimus:
    Et kui laps käib praegu kolmandas klassis kas siis kui se eläbi ja peaks neljandasse minema, kas siis saab soomes kohe neljandasse või peab aste madalamatl alustama ? Olen seda juttu kuskilt kuulnud, või on see selline "naised-saunas-rääkisid" jutt. Kuigi samas tean oma tutvusringkonnast et sõbrad kes käinud välismaal õppimas on kõik üks klass madalamasse läinud.

    Ja igatahes oled saanud ühe perekonna juurde kes teile pöialt hoiavad ;) Edu teile ja uute lugemisteni.

    VastaKustuta
  2. Kui laps algul Soome tuleb , siis läheb ta välismaalaste klassi, kus põhirõhk on soome keele õppimisel, samas teeb ta oma tasemele ( klassile ) vastavaid harjutusi/ülesandeid. Meil ütles õpetaja igatahes nii, et kevadel tehakse lapsele/ lastele nö testid, millega kontrollitakse lapse taset, selle tulemusena selgub, kas siis laps läheb oma klassi (vastavalt oma eale*) või jääb nö klassi kordama. Minu mure oli ka alguses selles, et Karolin ei lähe sellel aastal nö õigesse esimesse klassi (vaid keeleõppijate klassi) ja seega läheks ta nagu järgmisel aastal õigesse esimesse klassi. ...Oeh, segane jutt tuli:O) Aga igatahes on asjalood nii, kui keele selgeks saab ja arengult kõik 1.klassi asjad omandatud on, siis testi tulemusel saaks ta kohe ka 2.klassi

    VastaKustuta
  3. Oleneb kuhu elama lähed. all on link helsingi ja vantaa info kohta. yldiselt on jah see 1 aasta nö soome keele öppimise aasta.

    http://www.helsinki.fi/fi/index/koulutusjaopiskelu/peruskoulut_lukiot_ammattioppilaitokset/opetus_viro.html

    http://www.vantaa.fi/fi/opetus_ja_kasvatus/perusopetus/kieli-_ja_kulttuurilahtoinen_opetus/yhteystiedot


    6a soomes

    VastaKustuta
  4. väga tore, et lapsed ilusati kohanenud. iseendal tekitab ka see just kõige rohkem nn ette muretsemist. Aga küsimus hoopis lasteaia kohta - kas nad magavad ka seal ikka? olen kuulnud osades riikides (kesk-euroopas ntks( ei magatagi lasteaias..

    VastaKustuta
  5. Jah, magavad ikka. Lisan kohe kirjutisele päevagraafiku ;);)

    VastaKustuta
  6. ma leidsin su põrgukizi kaudu. jõudsin eile õhtul hilja koju, oleks pidanud hullunult asju lahti pakkima ja koristama, selle asemel istusin poole ööni arvutis ja lugesin, kuni läbi sain :)

    olles ise mõne aja londonis elanud, on mul ekstra suur huvi välismaal elavate eestlaste blogide suhtes - põnev on lugeda, kuidas neil läheb, kuidas nad hakkama saavad, millised on ühiskondade erinevused jne.

    ja sinu blogi puhul võlus mind muidugi suhtumine. sarnane mulle endale. aus ja otsekohene. ja POSITIIVNE. sellised inimesed on mõnusad :)

    edu teile soomes, ma olen täiesti kindel, et saavutate kõik, mis soovite!

    VastaKustuta
  7. Loodan, et oled oma kompsud nüüdseks lahti jõudnud pakkida :):)

    Ma sirvisin ka Su blogi ja kui nüüd mitte liialdada, siis mul jäi suu lausa lahti, kui vaatasin paremal pool ääres jooksvaid blogisid. Päris kogukas nimekiri!

    Ma ise pole suur arvutis istuda - täpselt nii palju istungi, kui hädapärast vaja on, aga hakkates neid blogisid lugema k.a. nii Sinu, kui ka Põrgukitze, siis võib jh nii jutuda, et enne jõuab hommik kätte, kui loetud saab :D Seega sirvisin igalt poolt natukene ;)Esialgu :)
    Igatahes panin Teie blogid omale lemmikutesse juba ära ja kui väheke rahulikum aeg tuleb, siis lihtsalt võtan omale selle aja ja muudkui loen ja loen ja loen :D:D

    Kunagi pole asjad nii hullud, kui me arvame neid olevat - seepärast võibki ja tegelikult PEABKI positiivne olema, onju? :)

    Tänud igatahes ja ma ise olen ka suhteliselt kindel, et asjad lähevad täpselt nii nagu me neid ise lükkame :):)

    VastaKustuta