Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 26. detsember 2010

Milleks mulle blogi?

  Otsustasin 2010 a oktoobri alguses, et vajan oma elus uut väljakutset või mingit drastilist muutust. Kuna elu Eestis on materiaalses mõttes praegu eriti masendav, siis otsustasingi, et võtan oma kaks last ja mehe ning põrutan üle lahe Soome elama. Kas just paremat elu otsima, aga midagi sinna poole küll ;)

Lõin oma blogi sellepärast, et kirja panna kõik probleemid, mured, tegemised ja muu vajalik informatsioon, mis on vaja, et kolida Soome. Endal on hiljem hea lugeda, kuidas ma arvasin asju minevat ja kuidas ikkagi reaalselt asjad käisid. Me ei tea ju mis saab -äkki  sõidan koos perega Soome ja 1 kuu pärast sõidan sama targalt  Eesti tagasi. Äkki läheb meil seal nii hästi, et ei tulegi tagasi... Selleks see blogi ongi.

Täna on siis see tähtis päev, kus blogi valmis tegin. Ise ma mingi suur arvutiteadlane ei ole ja suurt midagi ei oska, aga ma arvan, et minu puhul on  oodata suurt arenguhüpet :D:D
Blogi tegin valmis kusjuures tänu Googelile ;)
Imeline asi see Googel !!:)

7 kommentaari:

  1. Minul on ààrmiselt hea meel et sa selle Blogi siiski tegid. Nimelt olen saanud palju kasulikku infot ja nàpunàiteid:) Ka meie perel on plaanis Soome kolida. Arvan et meil saab tiba raskem olema, kuna elame Itaalias- mees mul itaallane ja lapsed (2.8 a.) kaa:) Momendil olen midagi olukorras kus sirvin tunde mol.fi's ja otsin poodide kodukalt soome keelt puudutavat kirjandust. onneks sobrannaa lubas mulle oma òpkuid saata. Ei kujuta kull kòike veel ette aga plaan on kolida kùll:) lugedes sinu postitusi tuleb meil ilmselt esialgu kolida eestisse ja sealt kàia soomes paberiasju ajamas. Momendil igaljuhul on plaanis òppida soome keelt:) Forza(julgust, edu, pealehakkamist) nagu ùtlevad Itaallased, kùll kuidagi ikka hakkama saab!!!!

    VastaKustuta
  2. Miks Itaaliast Soome ? :)
    Igatahes, kui tulek ees on, siis soovitan soojalt soome keelt õppida. Nii palju, kui jõuad :) MA ise olin veits laisk ja ei õppinud nüüd väga usinalt, aega mul iseenesest oli ...Seega, õpi kasvõi igapäev 15-20 uut sõna - see aitab juba väga palju . Olen nüüd ise targem :)
    Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab
    Edu Sulle :)

    VastaKustuta
  3. Me juba pikemat aega plaanime ja vòtame julgust. Ega siin Saapamaal suurt midagi teha ei ole. Ise olen òppinud posti tòòtja pluss òppinud rahvusvahelisi mjandussuhteid. Itaaliasse kolides arvasin et mind tahetakse igal pool- eksisin, ei taheta kusagil. Ainuke sektor kus noutud olin oli Inglise keele òpetaja- seda siis òpetangi alates 2007:) Mees mul aga kòrge kvalifiktsiooniga lennujaama turvtòòtaja, hariduselt aga Filosoofia Magister:) Nùùdsiis tahetakse vastuvòtta seadus mille jàrgi vòib tòòtajat ilma mòjuva pòhjuseta lahti lasta- ja kui see nùùd viimasel hààletusel làbi làheb, siis ei kulu palju aega enne kui mees mul lahti lastakse. Siin riigis teatud ametitel ei sallita nimelt haritud ja oskajaid inimesi- lammas peab olema siis on kòik ok:) igaljuhul tòòd siin maal pole kui sul just Berlusconi sugulane pole:) ja kuna pole siis pole meil siin midagi passida:) Lastel tulevik kaa tume:) mine tea, vòibolla 20 aastapàrast on siingi tore- aga ei usu eriti. Tegelikult Soome valik tuli nii spontaanselt- on tegemist ju siiski sotsialistliku maaga, kòik toimib. Jumal et meil mingeid pabereid korda saada kulub mitmeid kuid ja kui kùsid, siis saadetakse 10.sse kontorisse ja ikkagi keegi ei tea midagi. Muidugi omad plussid kaa, soe on ja soe mulle meeldib:) See vast ainuke positiivne asi........

    VastaKustuta
  4. Võin Sulle siis vist lhutuseks öelda, et õpetajad on siin väga nõutud, igat sorti õpetajad siis ;) Ka inglise keele õpetaja töökuulutusi on silma hakanud. JA usun, et ka mees leiab oma haridusega päris hea töökoha.
    See kolimine tundub esialgu keerulisem ja kujutluspildis raskem, kui tegelikult on. Ja fui-fui-fui - meie paberimajandus on ka suhteliselt ladusalt jooksnud. Praegu ongi viimane kontor ( KELA) läbida...Aga see ongi ju see kontor, kus kõige rohkem aega kulub! :) Seega meie paberimajanduse lõpp ei ole enam kaugel :D
    Eks ma ka kahtlesin/kartsin enne tulekut päris palju, kui asi lõpuks käsile sai võetud - selgus, et pole hullu midagi ;)
    Seega kannatust ja visadust :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ... aga vot mina kuulsin just kuu tagasi infotädilt Soomest et teie, õpetaja, kes on saanud haridust Eestis, ei leia siin tööd... isegi kui sul on õpetaja kõrgharidus on... ilma soome keele kõrge tasemeta oled ainult koristaja siin või müüja... võib olla soome õpetajaid soovitakse aga igasuguseid migrante vaevalt :(

      Kustuta
  5. Jah visadus ja julgust on vaja. Momendil peaksingi vist oma lòputunnistused laskma tòlkida ja apostillida. Aarmiselt hea uudis on see, et dokumendid vòivad olla ka inglisekeeles:) Kas CV mida sa saatsid olid soome vòi inglisekeeles? Kui sul on aega ja vòimalust, vòiksid panna tàpselt kirja mis pabereid ja milleks on vaja, mida peaks tegema, kus registreerima ja mis jàrjekorras. Kuidas lapsi lasteaeda saada jne.....oleksin/me ààrmiselt tànulikud.
    Nuudsiis andsin emale nimekirja raamatutest mida vaja, et soome keelt òppida:)

    VastaKustuta
  6. Jah, tunnistused pea samuti ära apostillima. Minu CV oli soomekeelne.
    Asjaajamise järjekorrast kavatsen blogis eraldi teema teha, sest päris pikk selgitus tuleb;)
    Lühidalt aga:
    Pead leidma töö, selle alusel saad Soome isikukoodi ( ilma selleta pole Sa siin riigis keegi). Kortereid üüritakse ka põhimõtteliselt neile, kellel isikukood olemas on ( meil oli nii ). Kui töökoht ja korter olemas, siis tuleb politseisse minna ja end arvele võtta, seejärel maistraattis käia ja end Soome elukohta sisse registreerida ning seejärel KELA-sse, et sotsiaalsed tagatised korda ajada. Lasteaia koha saab enam-vähem kohe, kui mõlemad vanemad tööl käivad, ooteaeg 2 nädalat. Olen kõigest pikalt-laialt varasemates teemades kirjutanud ( Loe teemat : "Jantsu lasteaed" - sealt saad täpsemad juhised, kuidas ja mida tegema peab.

    VastaKustuta